BFF

Venim! - Sursa: dejeanul.ro

Venim! – Sursa: dejeanul.ro

Let the Hunger Games begin.

Norocosii castigatori ai unei relatii de cooperare foarte stransa, ca cea dintre cal si calaret, cu Divizia 10 Tancuri germana sint militarii din Brigada 81 Mecanizata.

Odata cu aparitia anuntului oficial din partea NATO, MApN-ul a dorit sa dea mai multe detalii:

În marja reuniunii, ministrul român al apărării, Gabriel Leș, a semnat, împreună cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de intenţie prin care a fost formalizată afilierea unităţilor cu care România contribuie la Corpul de Armată ce urmează să fie generat în cadrul Grupării de tip Naţiune Cadru, coordonată de Germania“. Sursa: MApN

Pe baza informatiilor astfel obtinute, se poate genera virtual o imagine a unei aplicatii comune germano-romana, sa zicem cu Brigada 37 Mecanizata germana:

La ei, Leo2A6 - Sursa: Ingolf Gläser via thueringer-allgemeine.de

La ei, Leo2A6 – Sursa: Ingolf Gläser via thueringer-allgemeine.de

La noi, vopseaua este noua, a fost aplicata ca parte a pachetului de modernizare AM2 - Sursa: turdanews.net

La noi, vopseaua este noua, a fost aplicata ca parte a pachetului de modernizare AM2 – Sursa: turdanews.net

 

La ei, Marder si in curand Puma - Sursa: photobw.info

La ei, Marder si in curand Puma – Sursa: photobw.info

La noi nimic. Intretinere usoara, cu costuri minime.

 

La ei, Fuchs - Sursa: wikimedia.org

La ei, Fuchs – Sursa: wikimedia.org

La noi, B-33 Zimbru - Sursa: forter.ro

La noi, B-33 Zimbru – Sursa: forter.ro

 

Fennek la ei - Sursa: photobw.info

Fennek la ei – Sursa: photobw.info

TABC-79 la noi - Sursa: alba24.ro

TABC-79 la noi – Sursa: alba24.ro

 

La ei, KZO - Sursa: Rheinmetall Defence via defense-update.com

La ei, KZO – Sursa: Rheinmetall Defence via defense-update.com

La noi nu e nevoie

 

La ei, Milan pe Marder - Sursa: wikimedia.org

La ei, Milan pe Marder – Sursa: wikimedia.org

La noi, Konkurs - Sursa: forter.ro

La noi, Konkurs – Sursa: forter.ro

 

In rest, totul e identic.

Dupa cum se vede, brigazii noastre mecanizate ii cam lipseste infanteria mecanizata. S-ar putea sa aiba germanii niste Mardere in plus.

Daca ideea e ca romanii sa joace rolul OPFOR in cadrul antrenamentelor comune, ghinion de nesansa, rusii nu mai au de mult T55. Romanii vor trebui sa-si deghizeze T55 in T-90. Asteptam povesti despre cum au fost masacrati Leoparzii in padure la Sovata.

Am dat peste poza asta, nu avea explicatie asa ca o sa incerc eu:

Auzi ma Gheo, asta-i stramba sau asa trebe sa fie? - Sursa: citynews.ro

Auzi ma Gheo, asta-i stramba sau asa trebe sa fie? – Sursa: citynews.ro

Imagine de epoca, “Din vremurile bune” cunoscuta printre specialisti si ca “Echipa de servanti romani a unei PA Md.1986“.

 

Both comments and pings are currently closed.

52 Responses to “BFF”

  1. alkxz says:

    nu știu cât de adevărat or fi dar nici măcar B33 Zimbru nu au!
    BTR 60!, TAB 71 ȘI 77 și foarte multe T55

  2. LaCuscaPSD says:

    WW2 RRROMANIA §

  3. stan says:

    republica moldova tocmai a primit niste cadouri de la americani donati binenteles … poate poate si noi…

  4. GeorgeGMT says:

    Nu fi domne rautacios, au si Geparzi analogici din anii “80 la Turda, un intreg batalion de T 55 – cate dracu or mai si porni, basca, poate chiar si Strela 10 aka CA 95.
    E aproape mecanizata ca au tancuri, nu-i foarte mecanizata insa ca n-au MLI, desi ar putea avea VMul cateva.

    Binenteles ca nu cred sa ajungem noi cu T 55ul/TAB 71/Gepard/tunuri AT 100mm/Maliutka-Konkurs prin Germania, nici ei nu vor veni cu Leo 2 pe la noi si vom avea astfel un fel de divizie multi-alea-alea prin corespondenta, facem schimb de cadouri la sarbatori comune, mai se plimba generalii, mai o felicitare, inca o actiune bifata de ambele parti, etc, etc.

    Macar de-ar iesi Boxer-Agilis din maritisul asta, macar…

    • nikk says:

      brigada 81 nu are vm.cele 3 batalioane de vm din zona fac parte din brigada 61 vm.brigada 18 banat are in componenta un batalion de vm.

    • alkxzs says:

      ”nu-i foarte mecanizata insa ca n-au MLI”, în logica asta înseamnă că nici francezii nu sunt ”foarte mecanizați” că ei nu au blindate decât pe roți în afară de tancuri! adică BM1 de 14 tone e mai ”mecanizat” decât un Centauro sau Boxer de peste 24 de tone!? Dar Wiesel de 5 tone e mai mecanizat că are șenile sau ce?!

      • GeorgeGMT says:

        O unitate mecanizata, cel putin in Romania, are in compunere tancuri si vehicule blindate de insotire pe senile.
        TABurile fac parte din unitati motorizate.

        • zma says:

          …si e normal asa, francezii sunt o exceptie in NATO iar zona lor de responsabilitate era Africa in principal, de aici si orientarea preponderenta spre vehicule pe roti. Asta nu inseamna ca trebuie sa facem ca francezii ..

        • alkxzs says:

          un Centauro sau orice ceva asemănător e mai puternic decât orice MLI sau BDM la ora actuală, problema se pune în ce condiții pot lupta fiecare
          sistemele de armament se schimbă și în consecință și doctrinile militare se pot schimba, să vrei să îți modernizezi forțele armate și să te cramponezi pe vechile percepte cu arme noi nu e o idee prea bună!

          • GeorgeGMT says:

            Nu sunt vechi percepte ci realitate actuala, ii zice tactica. Infanteria mecanizata este dotata cu transportoare pe senile dintr-un singur motiv: sa poata inainta langa tancuri pe orice tip de teren. Un TAB pe roti nu poate face acest lucru.
            Logica acestei dotari este data de realitatile frontului acolo unde infanteria inamica este un foarte mare pericol pt tancuri, iar pe de alta parte infanteria inamica nu poate fi scoasa din dispozitiv numai cu tancuri, ai nevoie de propria ta infanterie. Iar daca o unitate de tancuri castiga teren, acesta este aparat doar impreuna cu infanteria de sprijin.
            Nu poti insoti tancurile cu TAB-uri pe roti pt ca pur si simplu nu or putea tine pasul.

            Franta are autotunuri pe roti din motive de “forte expeditionare”. Francezii pun accentul pe usurinta desfasurarii trupelor si de aici aceste vehicule usoare, dotate totusi cu tun de 120mm. Italienii in schimb si-au suplimentat numarul redus de tancuri Ariete cu astfel de autotunuri. Aceste vehicule nu fac parte din infanteria mecanizata si au un cu totul alt rol decat insotirea tancurilor, basca ca nu pot transporta si o grupa de infanterie.

            Cum inca de pe vremea lui Ramses al II-a carele de lupta erau insotite de infanterie de sprijin, tot asa si tancurile noastre au nevoie de ea, pe baza aceluiasi “concept vechi”, care desi este vechi este la fel de actual.

    • Marius_Eugen Fenchea says:

      @ George GMT – te iseli bre, nu au tancuri in schimb MLI-uri cu duiumul ca doar asta este valoarea combativa a T 55 AM – MLI fara transport de infanterie inauntru, dar merge calarit de trupetzi ca doar generalii lui Oprea nu se vor osteni sa urce pe ele.
      T 55 AM nu prea il vad mai bun sau chiar mai protejat frontal in comparatie cu CV 90 35 sau Puma asa ca ar fi bine sa nu mai vorbim de tancuri in cazul Romaniei ca avem doar cateva zeci care sunt MBT medii wanna be.

  5. alkxzs says:

    singura știre INTERESANTĂ e că în viitorul apropiat se dorește trecerea la standarde NATO și că probabil se va merge foarte mult pe linia ”germană”, adică tancuri Leo 2 și restul blindatelor tot germane, pe undeva e și logic pentru că majoritatea din Europa (NATO) sunt tot germane
    asta dacă nu vine SUA cu o contraofertă mai ieftină!

    • Ilie says:

      Leo 2 nu prea sunt standard NATO – au venit americanii cu Abramsurile in Europa s-au trezit ca nemtii nu au buson NATO la tancurile lor si au trebuit sa toarne printr-o palnie. Doar francezii se pare ca au buson standar NATO, de englezi nu putem vb ca oricum aia sunt mai cu mot in frunte si trebuie sa aibe ei ceva mai altfel…

  6. gabitzu says:

    Tot timpul cand faci o miscare, te gandesti ce pierzi, ce castigi, iti faci riscurile, si iei decizia.

    Acuma, decizia au luat-o altii, si noi doar comentam. Dar nu reusesc sa inteleg best/worst case. In cel mai bun caz, ne alegem cu ceva echipament, fie ca ni-l dau/vand simbolic/imprumuta ei, fie ca se hotarasc ai nostri sa cumpere acelasi echipament. Evident, sansele sunt mici.

    Dar worst case? Toata lumea vad ca e reticenta, si e clar ca imi scapa ceva, dar ce ? What’s the worst that can happen ? si care sunt sansele sa se intample ?

    • admin says:

      Cred ca e mai degraba o reticenta fata de modul in care s-a facut integrarea asta – in mod normal, intr-o unitate multinationala functiile de comanda ar trebui si ele impartite, ceea ce nu va fi cazul acum, cel putin asa cum s-a prezentat situatia.

      La modul practic, nu cred ca exista vreun dezavantaj masurabil. Pe de alta parte, si avantajele sint foarte long shot. Din punctul asta de vedere, da, au luat o decizie care poate aduce niste beneficii incerte in viitor sau poate sa nu aduca nimic. Riscurile sint insa neglijabile (zic eu, altii pot sa aiba alte pareri).

      E cam aceeasi reactie “din principiu”, care a urmat desfiintarii Diviziei Dacica desi teoretic unitatile componente s-au redistribuit. Zic doar teoretic pentru ca nu mi-e clar ce s-a intamplat cu batalioanele si regimentele diviziei dar nici n-am auzit sa se fi desfiintat. Deci teoretic nu s-a intamplat de fapt mai nimic.

    • gabitzu says:

      Deci e ca evreul care-si face cruce: “Cum n-ajuta, asa nu strica”.

      E vineri, daca nu se prevad dezavantaje, mai bine sa vedem ce iese 🙂

  7. gsg9 says:

    pregatire la standarde NATO, calificative maxime, misiune indeplinita, rezultate exceptzionale

    fortza de descurajare, extindem cooperarea, aducem noi dimensiuni

    nu vad mari probleme

    dotarea nu conteaza daca esti “pregatit”

    se fac exercitzii, scad burtzile de bere

    divizia asta multi(natzionala) mueropeana nu putea fi decat la supt comanda germana, ca deh, si primii care se alaturara 2 amarasteni

    bine ca exista “frameworkul”

    si pana la urma diviziile astea rapid-response europene sunt la comanda politica europeana, asa nu ma astept la mari…nimic actually…

    • admin says:

      Poate o sa inceapa o competitie cu magrebienii de peste granita ca si nisiparii de pe Sena au o unitate similara. Doar ca la ei nu s-a alaturat nimeni pana acum.

      As zice ca miza e viitoarea armata europeana: cine o sa fie mai integrat, o sa o conduca. Asa ca germanii pot demonstra ca ei sint cei mai internationalisti dintre toti, daca reusesc sa mai atraga din amarasteni: Hunia, Bulgarski, Valoni&Flamanzi, Vikingi.

      • gsg9 says:

        nemtzalaii oricum vor ei sa conduca, ei au excedent de 260mld asa ca ei sunt cei mai smecheri, e competitzie cu ala care aduna mai multzi amarasteni ala face armata si e si sef 🙂

        nu mi’e clara care e miza armatei geuropene, desfiintzarea nato si ruperea de sua?
        in conditziile astea am supt’o…
        asa ca nu vad nici un interes sa punem umarul la asa ceva, mai degraba sa incurcam 🙂

        sau sua oricum se retrage si asta se pune in loc?

        deci armata geuropeana sub conducere ge-rmana, ca nu potzi sa vorbesti de o armata cu nspe conduceri pt nspe interese

        brexit, frexit, grexit, nexit, cu armata geuropeana astia parca se chinuie sa darame si ce’a mai ramas din uniune

      • gsg9 says:

        sau germanii ies mai ieftin cu armata geuropeana incropita dintr’o adunatura de europeni echipatzi cu te miri ce, in loc sa bage 2% in aparare

        au cu ce le scoate ochii americanilor, o avea legatura si cu asta?

        http://www.janes.com/article/67769/mattis-gives-europe-ultimatum-on-defence-spending

        sau germanilor le e frica ca trump vrea sa darame ue sau ca le’o da in gura economic si atunci incearca sa stranga randurile?

      • gsg9 says:

        dupa cum ziceam 🙂

        “Juncker, la Conferinţa de Securitate de la Munchen: Europa să nu cedeze în faţa cererilor Statelor Unite privind creşterea cheltuielilor militare

        El a atras atenţia că Germania nu ar mai avea un surplus bugetar, dacă va creşte chetuielile de apărare la 2% din PIB, de la 1,22%, în prezent.”

        http://adevarul.ro/international/europa/juncker-laconferinta-securitatede-munchen-europa-nu-cedeze-fata-cererilor-statelorunite-privind-cresterea-cheltuielilor-militare-1_58a6c4b25ab6550cb88d0119/index.html

        • admin says:

          Nu stiu cum s-ar putea comenta chestia asta. Tot ce ne lipsea, un razboi rece UE – US.
          Poate ca cel mai bine ar fi ca US sa-si retraga toata tehnica din Europa. Maine.

          • gsg9 says:

            asta fiind raspunsul oficial al muiunii mueropene la ultimatumul american relativ la cresterea cheltuielilor militare?

            pai e clar 🙂

            sa facem totu pt surplusul bugetar german

            stima noastra si mandria,
            surplusul bugetar in germania

            jermanistanul se pare ca nu are nici un gand sa mareasca cheltuielile militare, pt ca nu’i intereseaza, asta ca tot viseaza cineva pe aici standarde nato si inarmare nemaivazuta cu germanii la brigada in izmene si opinci 🙂

            mai niste cisterne la comun, mai niste avioane la comun, niste copai, mai insaileaza niste divizii pe hartie din brigazi aruncate peste mari si tzari si gata, ieftin taica, s’a indeplinit aratura europeana de primavara cu depasiri de 200% la hectarul de aparare, zmart difans

            si oricum intre ei si rusi sunt pe post de tampon vaginal polacii care se streseaza cu inarmarea si cu aducerea americanilor acolo, deci germanii sunt acoperitzi si inca ieftin, pe banii polacilor plus ai americanilor

            aia din emiratele franceze bubuite impuscate calcate cu camionul pe trotuare si atacate cu cutzitul la muzeu data fiind starea lor economica proasta si situatzia interna exploziva cu fratzii lor de sange arabi iesitzi la revolutie islamica pe strazi tot asa si astia cam miauna ca sa relaxeze cu rusii si oricum nu mai conteaza pt ca vine le prezidenta le pen care e finantzata de rusi

            o racire a relatziilor ue-us oricum se cam preconizeaza, economic (americanii cam ies pe minus), politic (contre si comentarii visavis de trump), daca e si militar e tacamul complect, rusii isi freaca mainile 🙂

            daca americanii isi retrag prezentza militara ar fi o miscare gresita, nu stau sa studiez ce tratate mai sunt in vigoare dupa razboi cu prezentza americanilor prin germania si europa

            in conditziile astea nu ma lamuresc de ce ne bagam si noi cu opincile si izmenele noastre in rahatul asta cand singura garantzie de securitate care ne vine este de la americani si nu de la germani si nush ce armata europeana in opinci si izmene

            iarasi jucam la doo capete, si la trump si cu ficusul la berlin 🙂 ?

            sau poate ne bagam doar ca sa’i facem de ras, sa’i umilim cu tanchistii nostri pregatitzi poate le topesc si astia cu T55urile de dupa vreun copac niste Leoparzi la aplicatzii 🙂

            in principiu asta ar trebui sa explice oarescum prezentza americana sporita la MK si Polonia plus tarile baltite (chiar daca erau anuntzate de ceva timp, ca astea nu se fac de pe o zi pe alta, in fond daca nu’i mai interesa puteau sa le anuleze pe motiv ca li s’a stricat pompa pt umflat senilele), ca tampon si avanpost intre rusi si germani, ca astia s’au mai iubit cu nabadai, si intre rusi si restul balcanilor plus turcia, care si aia cu sultanul ala cam dement ar cam da’o cu rusii cu chinezii sau cu papuasii numai sa nu’i ia careva gatul

            trump parca ar coti’o si asta cu pretenia cu rusii ca ar fi mai ieftin cu bistarii dar se pare ca nu’l lasa establishmentul 🙂 , consilierul i l’au zburat, acuma macane si ala a pustiu, insa pe partea economi’cacam are dreptate, germania se dezvolta economic cu excedent bugetar in timp ce americanii platesc securitatea prin mueropa

            cat a mers a mers insa acuma si america e in criza si nu prea mai tzine povestea

            in rest om vedea, pace si prietenie, standarde nato, leoparzi si exercitzii fara numar la toata lumea

          • alkxzs says:

            păi problema se poate pune și altfel
            până acum americanii aveau nevoie de NATO să îi susțină în tot felul de aventuri prin Irak, Afganistan, Libia etc și când începe să se împută treaba în Europa, încep să își aducă aminte că nu au plătit ăia din UE cotizația, iar dacă Trump dă cu ”principiile” lui în fasole și retrage puțin restricțiile rușilor fără consultarea aliaților, atunci deja se împute treaba
            primul care a dat cu bolovanul a fost Trump când a început să mănânce rahat cu Brexitul și să îi îndemne și pe alți europeni la asta, era clar că oficialii UE nu vor accepta asta! dacă s-au legat la cap cu nătărăul americanii, cei din Europa nu vor să accepte schimbarea ordinii de pe o zi pe alta, poate mai puțin putziniștii de alde Orban și alții ca el

            • admin says:

              Solutia nu e sa nu-ti platesti partea ta din cheltuieli doar pentru ca nu-l placi pe Trump. Cheltuielile trebuiesc crescute indiferent daca SUA va continua cu NATO sau daca europenii vor ramane cont propriu. Sa te opui cu argumentele folosite de Juncker e o tampenie – “dezvoltarea e o forma de aparare“.

          • alkxzs says:

            e clar că fiecare trebuie să respecte niște angajamente și probabil că se va trece la îndeplinirea lor și de către mai multe state, problema lui Trump e că e destul de probabil că din treaba asta vot căștiga până la urmă tot industriile de apărare din Europa! că viitoarele lui inițiative privind acțiuni ale NATO în Orientul Mijlociu vor avea sprijinul mult diminuat

  8. xv says:

    Este o decizie cu implicatii majore care va avea consecinte poate bune, poate rele, vom vedea.
    Operationalizarea diviziei se face in anul 2021, deocamdata s-a semnat un fel de scrisoare de intentie. Trebuie subliniat ca este o subordonare (agreata de NATO) fata de Bundeswehr, nu fata de un comandament al NATO. Deci nu multinational, aia e altceva. E un proiect 100% german.

    Tot aud ca nu se va face nimic, unitatile raman la locul lor, se vor face doar exercitii samd. Este vorba de o mare unitate OPERATIVA, nu de una de instructie, singura de acest fel din Ardeal, care printre altele avea misiune de a apara o anumita granita.

    Nu cunosc ce a semnat ministrul, dar cred ca lantul de comanda va trece prin Bundeswehr, la revedere Divizia 4, SMFT, SMG, nu e doar o “integrare” pe linia instruirii, cum de exemplu se face cu US Army. Administrativ probabil ca brigada va ramane in RoArmy, pentru ca nemtii nu au munitie de 5,45, 100, 152 samd.

    Cine a fost militar stie ca pe linie operativa te subordonezi UNUI SINGUR comandant direct. Nu exista 2 sabii intr-o teaca. Si in ziua de azi chiar si 10 minute de actiune sau inactiune pot insemna diferenta dintre victorie si infrangere.

    Situatia ridica problema regandirii planurilor pentru granita de vest si nord-vest, pentru ca daca nemtii trimit unnul dintre batalioanele de infanterie intr-un teatru si celalalt il baga intr-o aplicatie pe la ei, de la Oradea pana la Cluj doar gropile mai pot opri o ipotetica excursie a unui “prieten”.

    E un scenariu putin probabil, dar nu imposibil si in domeniul militar si cele mai ipotetice scenarii trebuie luate in considerare, spuneti-mi cati dintre voi ar fi pariat pe faptul ca o armata ca a Georgiei se va lua la harta cu rusii.

    Hope for the best, but prepare for worst.

    • admin says:

      Deci pare a fi vorba mai degraba de aplicarea modelului olandez. All-in.

      Scenariul legat de imprastierea batalioanelor concomitent cu o vizita de lucru din Vest e interesant dar, daca astea sint toate datele de intrare, atunci tot ar mai fi destule brigazi ramase in tara pentru acoperirea gaurii. Nu exact acolo unde trebuie dar… Ce ne-ar trebui ar fi o forta de reactie rapida care sa-i tina in loc pe oaspeti pana ajung gazdele cu echipamentul greu. Nu mai zic nimic.

      • alkxzs says:

        pe hârtie rolul unității românești cam așa ar părea, totuși pe lângă starea materială (cel puțin!) în care se găsește acum, poziția în care se află acum nu prea o recomandă pentru așa ceva, poate mai mult pentru partea de nord vest și zona Transilvaniei

      • mihais says:

        Dincolo de aspectele operationale,baiul e la spiritul ideii.Da,vecinii din vest ar putea sa vrea sa ne elibereze de vreo amenintare,in caz ca incep imbrancelile in zona.
        Baiul e insa la noi,ca acceptam mizeriile astea.Nu-s deloc mare iubitor de UE si cu cat dispare mai iute,cu atat mai bine,dpmdv.Asa ca is partinitor in a nu vedea avantajele.
        Chiar si asa,porcaria asta e din ciclul diplomatiei fanariote romane,care are instinctul sa se acopere cu hartii.Gataaa,suntem in NATO,ne doare la basca.NATO e pus in discutie,ups,crizaaa,avem nevoie de o noua fituica care sa ne apere.
        Asta tradeaza o slabiciune fundamentala a oamenilor ce diriguiesc statul.NU vor sa se apere,deci la primul sunet al gongului vor fugi din ring.

      • Victor says:

        @mihais:

        “Nu-s deloc mare iubitor de UE si cu cat dispare mai iute,cu atat mai bine,dpmdv”

        Nu inteleg deloc ideea asta a ta cu – ce bine ar fi sa dispara UE -.

        Da, organizatia asta are o hibe, defecte, insa disparitia UE pentru Ro ar fi o catastrofa similara cu venirea comunistilor sau domniilor fanariote.

        In ultimii 200 de ani, statele central-est europene au existat in primul rand datorita jocurilor de conjunctura, nici un stat in mod organic nu isi putea asigura supravietuirea in cazul in care mai un vecin mai sanatos vroia sa il incorporeze ca a nustiu cata provincie.

        Iar lucrul asta sa vazut dupa al doilea razboi mondial, cand toate tarile est europene au fost anexate de URSS si doua treimi din ele aveau suveranitatea delegata la Kremlin.

        O disparitie a UE, ar face KO Germania si NATO, iar Romania ar reveni la potentialul sau real, pe care l-a avut de-a lungul ultimilor 500 de ani, respectiv acela de provincie al unui mare imperiu, cu capitala la ‘stambul sau Moskva, deja putin importa..

        Nu ne place Ro de acum, integrata in UE, cu libertati, cu cel mai mare PIB pe care l-a avut vreodata in istoria sa, cu sectoare economice infloritoare, conectata la cea mai dinamica economie mondiala.

        Sa vedem ce frumos o sa fie Ro conectata la lumea Rusa, adica un soi de Osetie de Sud, Republica Tatarstan, Republica Tuva.

        Ca sa vezi primele efecte pe care o iesire din UE, le-ar putea avea, este concludent exemplul UK, care din cea mai bogata tara din UE si printre cele mai bogate din lume.

        Un exemplu de triumf al economiei postindustriale, urmeaza sa experimenteze bungee jumpingul fara coarda direct in abis.

        Si discutam de o tara ale carei exporturi ajung in proportie de 43% in UE, spre deosebire de Ro ale carei exporturi ajung in proportie peste 70% in UE, care dispune de mult mai putine produse de inalta tehnologie samd.

        Legat de brigada asta si de subordonarea catre nemti sau cui o fi, in conjuctura actuala cred ca este pistol cu apa.

        Cel mai important si grav lucru, este incheierea celui de-al doilea puseu de modernizare al Armatei Romane dupa ’89, primul a avut loc in perioada 1996-2004, al doilea a inceput in 2013 si cel mai probabil se va incheia in 2017.

        Adica in perioada 1996-2004, de bine de rau ne-am mai pricopsit cu niste Hercules-uri, Lancere, TR-85M1, MLI-84M1, radare, fregate &co.

        Iar in 2013, ritmul de dotare a reintrat pe o panta ascendenta, mai un F-16, ATAR mai niste radare TPS-77, Spike-uri, camioane, remorchere, lansat licitatii pentru modernizat fregate, nave fluviale, masini blindate etc.

        Avand in vedere valul de masuri populiste(mariri de pensii, salarii, gratuitati), iminenta criza bugetara, depasirea deficitului bugetar, nu o sa mai creasca nimeni bugetul apararii cel putin pana in 2020.

        In 2017 o sa fie nasol, in 2018 cel mai probabil ritmul de crestere economica o sa scada sub potentialul de 3%, dupa 2 ani de dopaj in care cresterea economica a sarit de 4%, este inevitabil lucrul asta, care va avea consecinte tinand cont ca bugetul lu’ peste este construit pe cresteri fantasmagorice de 5%, iar in 2019-2020 este foarte posibil sa fim loviti de un val de recesiune din vest, despre care se vorbeste de la jumatatea lui 2015, si care la fel este iminent, economia vestica se afla la finalul unui ciclu de crestere economica inceput in 2010-2011.

        Context defavorabil care o sa prinda bugetul national si implicit bugetul MApN in offsaid, deci cred ca-cam bye-bye corvete, Agilis, HSAM, 2% pt aparare.

        Si cum Ro a fost pusa rapidos cu botul pe labe, in cea ce priveste capacitatea de a sustine un program de modernizare al armatei in urmatorii 5-10 ani.

        Prin accentuarea unor cancere financiare in buget, mama si tata razboiului subversiv.

        Devine tot mai putin important cui i se mai subordoneaza o brigada sau alta.

        • mihais says:

          Bre,daca gandesti la clipa de maine,da,te miri ce am cu UE.Daca gandesti in perspectiva,devine simplu de vazut de ce UE e cel mai mare dusman al europenilor.
          Da,profit de ce se ofera din partea UE ca oportunitati,dupa cum as profita in orice sistem.Da’ ma ierti ca nu vad binele dincolo de nus ce PIB.UE este sprijinul indirect pt toate gunoaiele fanariote romane.Astia ar fi atarnat in streang de 15 ani,in alte circumstante.Sigur,sunt puncte de vedere diferite cum ca am fi fost Belarus ori Moldova,dar nu cred asta.Si oricum e istorie alternativa,deci irelevanta in contextul actual.

          Cooperare,informatie,liber schimb sunt posibile si fara UE.Iar statele europene au invins pe toata lumea dupa ce au avut nitica parte de competitie la noi acasa.Imperiul roman,o adunatura birocratica care scanda refugees welcome a creat o masa amorfa si s-a dus ca o un puf in vant

          Despre statele Europei de est,nu mai suntem acum 200 de ani.Suntem acum 4-500.

          Conectat la lumea rusa???Haidi brie…Lumea rusa sa conecteze Harkov si apoi incep sa ma gandesc ce-i cu ei.Rusii sunt o amenintare ce trebuie descurajata militar.Si nu e mare chestie.Sa-ti amintesc ca armata rusa de la granita Ucrainei avea un rahat cu perje de 80000 de eroi?Cam cat a dus Mstislav Romanovici catre Kalka acum 800 de ani.Toti bravii astia au fost opriti de o adunatura de 40 de ”batalioane” de voluntari.

          In Moldova e treaba de lupta informativa.
          Nimic la amploarea si dramatismul de acum 75-80 de ani.Nu a reusit sa ne termine URSS care a ucis milioane de romani direct in Basarabia si Bucovina sau prin interpusi in restul tarii.Ar trebui sa tremur in izmene de grija lui Motorola sau Givi(executati estimp,probabil tot de ai lor)?Fuck that shit,man.

          UK e pe val.Bursele americane dupa Trump la fel.Valeu,trebuia sa fie jale,foc si sabie.Se pare ca nu e cazul.

          • mihais says:

            Aaa,mai sper ca nu ma dai drept rusnacofil pt simplul fapt ca ma obosesc sa-i numar si observ ca dreacu nu-i atat de negru pe cat e propaganda sa.Combaterea cea eficace in momentul actual e in fata la guvern.Si asta e nitel pe langa subiectul articolului.

          • Victor says:

            Nu te dau bre rusnacofil, ne stim de atatia ani, ce dracu 😀

            Dar pe tema asta nu vad sa avem prea curand opinii care sa convearga, tu crezi ca viitorul lumii europene sta in repotentarea statului national, eu cred contrariul, supravietuirea europenilor de toate felurile din Europa, sta intr-o confederatie europeana.

      • gsg9 says:

        puseurile mici si dese cheia marilor decese!

        armata romana a murit odata cu epoca lui Ceasca pt ca nu s’a mai inarmat incepand cam de pe atunci

        ar trebui ca in fiecare unitate militara pe langa drapel sa tzina poza tovarasului si a tovarasei si in fiecare dimineatza sa le faca slujbe, sa le dea de pomana si toata unitatea sa se inchine prin fatza tablourilor 🙂

        pencacu fierataniile ramase de pe vremea lor pe post de obiectul muncii si’au incasat astia salariile in ultimele decenii, generali, amirali fara flote, generali comandantzi de baze aeriene cu 3 avioane, generali de spitale militare samd

        dupa aia a murit tot, cateva modernizari, doua fiare vechi cumparate la pretz de fregate, niste radare, niste rachete AT, mizilicuri

        lancere, MLIuri, 50 si ceva de Bizoni astea au fost doar modernizari, mult mai ieftine decat achizitziile

        fregatele doua tzepe scumpe
        pana acum n’au fost in stare sa le echipeze decat cu mitraliere si au mai facut licitatzie pt inca 4 turele 🙂
        cu alea raman…

        au fost atat de incredibil de handicapatzi ca au reusit performantza incredibila sa rateze si licitatzia de modernizare, cand se alocasera ceva fonduri pt asa ceva, acuma pot sa se cace linistitzi pe ele

        un batalion de Piranha a durat numa 10 ani 🙂

        dpdv economic 2017 o sa mearga din inertzie pana mai spre sfarsit, vedem 2018 cum o mai fi

        vedem daca o iesi ceva din marile programe de inarmare gen corvete, TBT, LRSAM si alte vise erotice

        deziluzionatzi oricum nu mai putem fi dupa atatea decenii de impliniri maretze, ca suntem obisnuitzi, as fi shocat ca totusi sa se concretizeze ceva

        problema e ca astea costa miliarde si aici au o problema nu numai de bani ci mai ales de perceptzie la nivel general, penca in ultimii 27 de ani nu s’au mai cheltuit miliarde pt achizitzii

        oricum la doua miliarde anual avem o adunatura de fieratanii expirate pe post de armament in care ne intzepenim banii ca sa le mentzinem operationale si sa pregatim oamenii, sa’i pregatim pt ce, pt alea 300 de MBTuri moderne care n’or sa mai vina in veci

        ma scuzatzi dar mi se pare o mare tzeapa

        doua miliarde sunt niste bani, daca nu si’ar bate joc de ei s’ar putea scoate mai multa descurajare si inarmare de banii astia

        poate ca un model finlandez cu 30k profesionisti plus inca 50k rezervisti la care sa le tai taxele plus alte facilitatzi ca sa’i stimulezi poate ca ar fi mai bun daca ai reusi sa’i inarmezi consistent mai bine

        insa la noi e blat intre politicul care se face ca’i plateste si inarmeaza si’i lasa de capul lor si astia care se fac ca muncesc

        au ajuns de se termina si fierataniile de pe vremea tovarasului si a tovarasei si trebuie investite niste miliarde ca sa mai aiba sistemul pe ce risipi banii si in deceniile urmatoare, vot ieta prabliem 🙂

        MBTuri, TBTuri, LRASM, corvete, fregate, submarine, artilerie autopropulsata, arma de asalt…inca le asteptam cu drag 🙂 🙂

        in final tot infanteristi, VM si SOF or sa ajunga

        • admin says:

          Ai uitat HAWK si F-16, luate la oferta. Si niste Spartane. Restul cam asa e.

        • Victor says:

          @gsg9:

          “armata romana a murit odata cu epoca lui Ceasca pt ca nu s’a mai inarmat incepand cam de pe atunci

          ar trebui ca in fiecare unitate militara pe langa drapel sa tzina poza tovarasului si a tovarasei si in fiecare dimineatza sa le faca slujbe, sa le dea de pomana si toata unitatea sa se inchine prin fatza tablourilor :)”

          Nimeni vreodata pe teritoriul Romaniei nu ar trebui sa ii ridice vreo statuie lu’ nea nicu sau altei jartele comuniste.

          Daca s-ar face asta, ar fi o nedreptate sa nu se glorifice perioada fanarioata,

          o statuie a lu’ caragea voda care tine lacom o punga cu galbeni,

          o statuie a lui ipsilanti care arunca niste oase de la un ospat peste gard, ca sa manance si calicii care se stangeau pe langa curtea arsa

          sau sa se construisca o statuie inchinata minerilor democratizatori din 13-15 iunie ’90

          o bata pe care pe care sa scrie – am gasit la penetzeu –

          nea nicu trebuie sa intre in istorie ca un criminal, punct.

          Acum ce spui matale acolo, si mai sustin multi altii, aparent asa este, strict legat de armata s-au acumulat niste cantitati de tehnica, fieratanii mai bune, mai proaste.

          Insa sa compari perioada comuniste cu perioada post-comunista, compari mere/pere cu castraveti de negru 🙂

          Comparam LUMI diferite, contexte si sisteme economice complet diferite.

          Statul atunci dispunea de absolut toate resursele disponibile pe teritoriul Romaniei, pe care le putea folosi dupa cum dorea.

          Acum nu mai este asa, dispune de aproximativ 30% din ce produce tara intr-un an, pe care nu le mai poate folosi dupa cum doreste.

          Costurile tehnicii de lupta erau cu totul altele.

          De exemplu, achizitia celor 20 de avioane MiG-29 a costat undeva in jurul 380 milioane dolari, platiti in ruble convertibile si marfuri.

          Peste cativa ani, modernizarea Lancer a costat intre 300 si 500 milioane de dolari.

          Tehnica de lupta produsa in tara avea costuri aparent mult mai mici, pentru ca aveai o economie centralizata cu costuri controlate.

          Modernizarea tancurilor TR-85M1 a presupus costuri de aproximativ 2 mil dolari pe bucata, cel mai probabil mai mult decat a costat productia initiala a tancului care a fost modernizat.

          Deci cand facem comparatii de genul, cate au facut comunistii si cate n-au facut astia, trebuie sa avem in vedere fenonemnul de forfecare intre resursele disponibile si costurile, de achizitie a tehnicii in cazul asta, care ti-au generat un alt potential de modernizare al armatei.

          Asta este principala cauza a aparentei discrepante, cate au facut aia si cate au facut astia.

          Desigur, nu se pot nega deciziile proaste, lipsa de decizie, dar asta este o alta discutie.

          • gsg9 says:

            @Victor
            poate ca s’a intzeles gresit, nu glorific perioada comunista, inca mai am vagi amintiri din copilarie cum era cu parintzii de mana la cozi si nu se stia inca ce se baga samd

            am comparat doua situatzii intr’adevar diferite, regimuri diferite, insa subiectul era acelasi, armata romana cu inzestrarea ei translatata/mostenita dintr’un regim in altul

            si am spus ca pe mostenirea odiosului pe post de obiectul muncii au mancat astia paine aproape trei decenii, generali de baze aeriene cu trei avioane, amirali fara flote, generali de spitale samd…ceea ce nu potzi sa contesti 🙂

            de aia am zis sa le dea astia acatiste, ca i’a lasat pe ce sa lucre si sa manance o paine pentru urmatoarele decenii

            si am pus si un smiley acolo

            nu ca a fost super in comunism, comunismul cretin adus de rusi ne’a mancat niste zeci de ani de dezvoltare, fanariotzii adusi de turci la fel samd

            insa, la rece, de la regimul ala cretin le’au ramas fieratanii cat sa munceasca 30 de ani, de la astia pielea de pe pla 🙂

            incearca sa vezi ce s’a facut la rece, fara sa intzelegi sisteme politice, lantzuri economice, resurse, economie centralizata, control samd

            si asta nu pt ca sa glorifici comunismul ci ca sa vezi cat de rahat au fost astia de dupa

            si dupa aia mai ai exemplul Poloniei, si ei au trecut prin aceleasi etape, insa aia au mers inainte in loc sa o ia mai acana ca noi, e drept, altzi vecini, alta perceptzie, catolici precum Papa samd

            ca si modernizarile costara, e adevarat, insa daca un TR modernizat a fost 2 mil$ un Leopard nou cat mai era pe vremea aia, la fel 110 LanceRe modernizate intre 300 si 500 milioane de dolari pe cand 110 F16 sau Mirage2000 cat ar fi costat, proportziile se pastreaza, oricum ai da’o modernizarile au fost un debuseu ieftin

            da, s’au miscat niste modernizari, bune si alea, nu contest, insa dupa modernizari nu s’a urmat cu achizitzii cum era normal ci au stat cu vechiturile pana le’au sarit tablele si acuma se trage linie, era inevitabil ca se ajunge in situatzia sa se traga linie

            dupa aia omul simplu te judeca simplu, citez taximetrist om in varsta la ultima vizita prin orasul natal “de la Ceausescu mi’a ramas un apartament, de la astia nu’mi ramane nimica, decat saracie si foamete” , explica’i lu’ ala sisteme politice, lantzuri economice, controlul resurselor, economie centralizata, democratzie , competitzie, libertate de miscare samd 🙂

        • alkxz says:

          vorbești fără să ai habar, armata lui Ceașcă era pe jumătate distrusă, mai mult de jumate făceau muncă ”patriotică! la Canal, Casa poporului, agricultură și pe alte șantiere mărețe. ce buni erau s-a văzut la Revoluție când le-au dar arme unora care nu făcuseră nici o tragere cu armele alea, cei mai mulți veneau de la munci! ca mai toate investițiile de pe vremea lui Ceașcă nu s-au continuat cu importurile chiar dacă ele erau absolut necesare

      • gsg9 says:

        am avut sansa sa fim luatzi in NATO si dupa aia bagatzi si pe gatul mue, daca se sparge mue sau nu, noi oricum suntem spectatori

        dupa brexit si trumpescu vine cu sanse mari marioara les penescu finantzata de rusi si de aici un posibil frexit
        dupa aia poate vine nu stiu care in nederlands si de aici un posibil nexit
        grecia poate fi scoasa din zona euro pe motive de faliment adica grexit, oricum n’au solutii si doar se amana
        si gata, se strica ca se futu ca se termina

        ca UK merge bine, pai nu s’a intamplat inca nimic, doar un referendum 🙂
        ma uitam la TV, cum urlau indienii, arabii si africanii din UK de imigrantzii din ue 🙂 , nu le placu concurentza, au ocupat ei primii terenul asa ca se votara afara, sa se spele englezii cu ei pe cap

        in rest se tot caca pe dumnealor sa declanseze articolul fifti, s’a votat in parlament ca guvernul are acceptul, dar deocamdata se gandesc, tot amana momentul

        abia dupa ce se declanseaza procedura si vor incepe negocierile vom vedea ce se intampla cu ei

        o problema ar putea fi ca pana se termina astia de negociat se sparge ue 🙂

        insa daca nu se sparge am asa un feeling si cred ca si ei tot asa au un feeling ca or sa’i futa astia economic ca sa’i invetze minte

        oricum, se face quantitative easing la greu si poundul se devalorizeaza as we speak

        si in ue la fel, si in conditziile in care ECBul a bagat pt inceput mia de miliarde pe pietze si cumpara datorie privata?! au crestere de 1 si ceva la suta, fara lichiditatzile alea scoase din burta ar muri establishmentul instantaneu

        de fapt nu s’a prea iesit din criza din 2008, solutii n’au prea avut, doar paleative si in principal quantitative easing la greu

        acuma vad ca iar se screm de o criza, ala prin america urla ca trade is not fair, astia urla ca nu baga banii in inarmare, parca numai rusul poa sa’si frece mainile multumit 🙂

        criza refugiatilor a fost cireasa e pe tort

        si nici macar nu fu mare criza, vreun milion doua

        vin schimbari climatice, se incalzeste clima, in UK de exemplu au avut cel mai cald february on records, populatia africii is booming, vor fi zone mari unde nu vor avea nu joburi si mancare, nu vor avea apa sa bea!

        si ghici unde vor veni cu zecile de milioane, la rusi nu se duc ca e cam saracie si trag aia in ei, pana in america e greu sa inotzi deci vin in europa

        in europa hipsterista, multi culti, refugiatzi friendly, polically foarte corecta samd

        asa ca sa’tzi para rau ca economic va fi nasol o perioada nu stii cat de indelungata sau sa te bucuri ca se duce dracului si fiecare tzara isi va apara frontiera fara cote de refugiazi si alte basini europene de la centru

        • admin says:

          Nu vad asa o tragedie majora daca ar iesi Franta, Spania, Italia, Portugalia si Grecia. Fara porcusori se mai limpezesc apele. Raman germanii cu piticii lor pe creier dar cel putin economia va merge, ceea ce nu-i cazul acum.

          Imigratia expune niste probleme deja existente in societatile-gazda. Aplicarea legii e una, pomana ridicata la rang de politica de stat ar fi alta. Solutia e sa reparam acele probleme, nu sa le ascundem. Fara “beneficii” si cu legea aplicata foarte strict pentru orice infractiune, imigrantii s-ar selecta singuri, n-ar mai veni atatia.

          • gsg9 says:

            Pai daca ies si alea cine dracu mai ramane, noi si cu bulgarii 🙂 🙂

            Daca ies alea dispare si din piatza de desfacere a Germaniei si se evapora si excedentul de 260 miliarde, totzi or sa treaca pe monede natzionale plus import taxes si or sa printeze bani sa’i sature pe totzi, chit ca n’or sa poata face nimic cu ei din cauza de devalorizare

            E si problema de perceptzie, se fractureaza establishmentul, se duce dracu valoarea euro, ca si’asa s’a cam dus prin quantitative easing, sau dispare cu totul

            In final ies toti, noi o sa iesim ultimii, de fapt o ne trezim ca am fost datzi afara pe motiv ca nu mai exista organizatia 🙂

            Posibil sa faca altceva, poate o liga a statelor nordice mai dezvoltate ca sateliti ai Germaniei, cu Polonia de langa ei, cu Cehia, Austria, poate si Ungaria, insa noi nu cred ca mai pupam in liga aia….

            Imigratia e OK pana la un punct, ce experiment social se face acuma in Suedia de exemplu nu e OK, nu e OK nici cum le ascund crimele si’i protejeaza samd cum toti teroristii sunt depresati care se joaca jocuri violente, cum aia care ataca cu cutitul nu sunt teroristi ci cazuri medicale sau sociale izolate samd

            Aplicarea legii n’are cine s’o mai faca, in emiratele bubuite si impuscate se rascoala acuma negrii si dau foc la masini, s’au mai rasculat si acum niste ani, aplici legea cu ei? cum? tragi in ei? nu, ca nu e voie 🙂

            Fara beneficii se rascoala milioane de beneficiari, nu vrea nimeni asta, in UK le’au mai redus si se discuta ca le mai reduc, dar de scos nu se scot, sunt milioane care sunt practic in afara societatii si neamploiabili si daca nu le dai e revolutie si’tzi dau in cap pe strada, cum aperi legea, cu bastonul? impusti milioane? nu, le dai bani sa stea acasa sa faca copii generatzia urmatoare pe benefits 🙂

            De venit vor veni oricum, pt ca nu vor avea ce sa bea dupa ce nu vor manca, Nutzi fa iluzii ca aia nu stau acolo linistiti sa moara de sete si foame

            Egiptul se chinuie acuma cu o inflatzie galopanta, are un boom demographic de decenii, si’a dublat populatzia in ultimii cateva zeci de ani, in 80 erau 45 mil acum sunt 92

            https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Egypt

            Inflatie double digits, de abia isi mai permit lipia aia zilnica si zaharul care era singurul lux pe care si’l permiteau nu prea mai au bani nici de ala

            Daca se destabilizeaza Egiptul ai peste garla 20 de milioane de refugiati care vin incoa inot calare pe capacul de WC, ai primim pe totzi?

            Nigeria din 2005 pana in 2010 a luat 20 de mil samd

            • admin says:

              Daca ies alea dispare si din piatza de desfacere a Germaniei” – va fi o scadere dar nu asa dramatica. Ce or sa faca, or sa cumpere masini frantuzesti sau italiene in loc de cele germane? Sau spaniole? Stai ca astea sint tot germane.

              totzi or sa treaca pe monede natzionale plus import taxes si or sa printeze bani” – mai putin Germania & friends

              se duce dracu valoarea euro” – daca ies porcusorii, valoarea euro o sa creasca. Daca raman, atunci se va duce dracu in mod cert.

              daca nu le dai e revolutie si’tzi dau in cap pe strada, cum aperi legea, cu bastonul?” – da, daca esti in UK. “impusti milioane?” – da, daca esti in Franta.

              ai primim pe totzi?” – doar pe aia care se risca sa fie impuscati pentru furt din magazin. Si pe cei care au de gand sa respecte legea.

              Cum ziceam, astea sint probleme deja existente, imigrantii nu fac decat sa le scoata in evidenta.

          • gsg9 says:

            nu, vor fi probleme economice si pt o perioada nu vor mai cumpara masini, stai cu ce rabla ai si daca se strica mai vezi tu, bicicleta si tramvaiul, daca o mai fi loc in tramvaie

            nu stiu cum va evolua euro, daca Germania & friends pastreaza euro, daca va exista o liga Germania & friends samd

            Nutzi fa iluzii, in Europa nu impusca nimeni pe nimeni, de abia si’au facut curaj sa traga in teroristi cand situatzia e deja albastra

            Europa nu e America

            no death penalty, un sistem penal bland care favorizeaza infractorii, un sistem uman, conform EU nu ai tzii mai mult de 20 de ani in puscarie ca e pedeapsa inumana si asa au ajuns in Spania sa elibereze teroristi ETA care au pus bombe sau au impuscat politzisti samd

            of fi probleme deja existente in societate, dar daca mai aduci inca 50 de milioane de disperatzi care te violeaza pe strada, itzi dau in cap pt un telefon si se pisa pe legile tale in final se alege praful

            exacerbezi problema

            creezi alte enclave neintegrate de milioane de negri si musulmani isterici de parca nu sunt deja probleme majore samd

            asta cu refugiatii le’a pus capac, UE nu are frontiere aparate si cretinii hipsteristi de la centru nu au contact cu realitatea

            ai dau cu dreptul irefutabil al refugiatului, ok, dar catzi?

            probabil din cauza asta se va prabusi, pt ca lumea va vota natzionalistii locali care le promit no imigration, moneda si bani la toata lumea samd

            • admin says:

              De asta zic ca problema trebuie rezolvata oricum, cu UE sau nationalisti locali. Ca fara refugiati problema e mai putin vizibila deci poate fi ignorata, nu ma incalzeste. Trebuie sa fie clar ca si fara refugiati sistemul nu mai functioneaza – din cauza exclusiva a localnicilor – de aici trebuie pornita discutia. Din punctul asta de vedere, refugiatii grabesc rezolvarea problemei intr-un fel sau altul deci it’s a feature, not a bug. Daca asta o sa insemne prabusirea si anarhie generala, asta e, inseamna ca Europa nu merita oricum mai mult. Nu ar fi nici pe de parte prima data cand se intampla asa ceva si de fiecare data a urmat o perioada de revenire.

              Atitudinea in Europa se schimba – fa o comparatie cu ce se intampla acum 75 de ani – hint: europenii sint exact aceeasi, ce se vede acum e doar o spoiala. In stare naturala, la temperatura camerei, ar trebui sa te temi mult mai mult de europeni decat de americani.

          • gsg9 says:

            deci matale de fapt ai vrei p’astia pe post de reactiv chimic, de catalizator 🙂 🙂

            numa ca, feature or not, la chimie aia se consuma in reactzie, aici nu se consuma ci consuma si poop all over the place, in conditziile in care esti deja in criza si te’ai mai trezit cu inca 50 de milioane de dubiosi pe cap in Europa, ce mai faci? pornesti cuptoarele 🙂 ?

            daca ai o problema si nu esti in stare s’o rezolvi atunci macar trebuie sa incerci sa evitzi exacerbarea ei pana gasesti o solutie

            e chestie de competitie pe resurse, daca sunt deja putine nu mai aduci si pe altzii la masa

            alte zeci de milioane de “refugiatzi” cu cultura, educatzia si religia lor dubioasa n’or sa ajute la nimic altceva decat la prabusirea sistemului si ce vine dupa aia nu ai de unde sa stii, nu intotdeauna prabusind sistemul 8tzii ceva mai bun

            • admin says:

              Asta e problema, ca daca nu arde, nici nu se incearca gasirea vreunei solutii. Si da, aia sint pe post de accelerator de reactie.
              in conditziile in care esti deja in criza si te’ai mai trezit cu inca 50 de milioane de dubiosi pe cap in Europa, ce mai faci? pornesti cuptoarele 🙂 ?” – nu trebuie sa le faci lor nimic, cand decizi sa aplici legea se sorteaza singuri. Alora care nu le convine le dam o harta cu locurile mai primitoare, gen Suedia. Oricum, asta a fost un mega-ultra-offtopic. Mai e pana cand brigada romaneasca se va integra cu divizia turca de pe Main.

  9. Cezar says:

    Cred ca au vrut nemtii sa vada retro-armata romana in actiune! Sunt nostalgici…. 🙂

  10. xv says:

    Nici eu nu sunt fan UE, dar nu vreau sa cadem iar intre vagoane.

    Noi mostenim un sange de agricultori, nu suntem razboinici, nu ne face placere sa taiem capete cum le facea/face altora, asta e. O facem doar la ananghie.
    Antropologie, genetica, etologie.

    Mi-as dori ca toti romanii, indiferent ca sunt pensionari stirbi sau tineri frumosi, sa aiba un nivel de trai care sa le permita sa zambeazca zilnic. Si sa aiba ce pune pe masa. Duceti-va pe la tara sa vedeti cum se descurca oamenii.

    Pe vremea lui Basescu am ars-o cu macroeconomia si degeaba. Lozinici si taieri de salarii si pensii, atat.

    Si e valabil si pt dotare, Piratul a promis marea cu sarea si a impiedicat constient in CSAT orice inzestrare consistenta.

    Grecii au frecat-o la rece si Europa tot pe noi ne-a pedepsit. Okaaaay. Meritocratie, plm

    Iti merge mintea, nu semana cu Visan, Victore, serios

    • mihais says:

      Chief,toata Europa are sange de agricultor.Noi chiar mai putin decat altii,pt ca avem sange de pastori transhumanti.Prin definitie,oleaca mai rai la bataie decat agricultorii.In plus,luptatorul roman luat individual e la fel sau peste oricare altul in Europa.Si stii asta.

      Restul e alta discutie.

  11. […] asteptam si noi, adica Brigada 81 Mecanizata „Grigore Balan” pe confratii germani ai corpului de armata NATO, in speta Brigada 37 Mecanizata din cadrul Diviziei 10 …, la niscaiva exercitii prin Ardeal sau […]