Veriga slaba din negocierea Brexitului

Cum sa te mentii relevant - Sursa: expressandstar.com

Cum sa te mentii relevant – Sursa: expressandstar.com

Si se declansa articolul 50. Ce mai freamat, ce mai zbucium!

Chiar si scrisoarea de adio (textul complet aici) a starnit controverse, un anumit pasaj fiind interpretat, in cel mai rau caz, ca o amenintare la adresa UE si in cel mai bun, ca dezvaluirea planului de negociere:

In security terms a failure to reach agreement would mean our cooperation in the fight against crime and terrorism would be weakened.”

Pe scurt, pusa in inferioritate din punct de vedere economic si politic, Marea Britanie va miza pe cartea securitatii, aici incluzand atat partea inteligenta, de informatii cat si cea cinetica, efectoare, unde britanicii inca au in avantaj semnificativ asupra Continentului. Si mai distilat, mesajul suna asa: Securitate contra concesii economice. Daca ar juca doar pe terenul economic, Marea Britanie ar pierde avantajele actuale, accesul neingradit la piata europeana fiind considerat de pe acum ca disparut in misiune. Asa ca britanicii trebuie sa arate cat de indispensabili sint Europei pe partea de securitate. Nu e o intamplare ca termenul de “securitate” apare de 11 ori in textul scrisorii.

Fara nici o legatura cu planul amintit mai sus, cu doua zile inainte de declansarea formala a Brexitului, britanicii au anuntat decizia de a trimite patru avioane Eurofighter in Romania, pentru a face politie aeriana sau oricum e numita misiunea respectiva pentru a menaja sensibilitatile romanilor.

In acelasi timp s-a declansat o campanie de PR foarte frumos potrivita dupa preferintele locale: Baris se duce acolo unde mai este inca primit, tanarul cuplu princiar viziteaza vecinii cu obraz subtire, apa calda si veceu in casa, iar in Romania…

Sursa: guv.ro

Sursa: guv.ro

 

Nu va fi singura vizita de acest fel, se poate prevedea ca in urmatorii doi ani vor mai fi asemenea vizite, cate nu au fost in ultimii douazeci de ani. Scopul e clar: britanicii au nevoie de aliati in tabara UE, unii care sa aiba nevoie sau sa depinda de ce au primii de oferit. Polonia, Tarile Baltice si Romania se afla in aceeasi situatie: o emigratie puternica in Regat ce depinde intr-o masura de regulile ce vor veni dupa 2019 si nevoia de aparare in fata Rusiei, ce nu poate fi acoperita de UE.

Polonezii, aflati in conflict deschis cu oficialii UE, s-ar putea sa sara primii in cealalta barca, de vazut daca Romania va urma traditia si, in ciuda conducatorului de origine teutonica, va intoarce armele impotriva Germaniei. Chiar si intr-un mod mai discret.

 

Both comments and pings are currently closed.

33 Responses to “Veriga slaba din negocierea Brexitului”

  1. vioniribu says:

    Pentru Marea Britanie cel mai mare dezastru al secolului XX nu a fost Al Doilea Razboi Mondial, ci pierderea Imperiului Britanic. Atunci au fost retrogradati de la gradul de super-putere la o putere regionala.
    Eu in locul lor as cauta sa refac(pe cat se poate) acest Imperiu. Si anume legaturi mai stranse cu tarile Commonwealth-ului, adica cresterea influentei in tarile africane si aliante mai stranse cu tari precum Australia si Canada, totul impreuna cu cresterea cheltuielilor pentru aparare si marirea efectivelor armatei.
    Cat despre actuala situatie geopolitica, eu prevad formarea unei “Axe” Washington-Londra-Varsovia-Bucuresti. Probabil de aceea o sa se mizeze in continuare pe armament american pentru dotarea armatei, cei afiliati Buxellului/Berlinului fiind prea dubiosi pentru a iti bune baza in ei in caz de conflict.

    • Raptor says:

      Marirea efectivelor armatei?
      Tu stii despre ce vorbesti aici? Vino in Anglia sa vezi pe viu ce parere are lumea despre asa ceva, sunt mandri de armata lor, considera ca e “za best in da word” tehnica lor militara, ca soldatii lor sunt “za best” ca si tehnica, sunt mandri de istoria lor militara si bla-bla, dar daca ii intrebi daca s-ar inrola in armata….. e jale, blestem mai mare n-ar fi pentru ei.
      In plus armata o faci cu oameni organizati, disciplinati si care acorda atentiei igienei si curateniei, capitole la care stau dezastruos. Pe scurt, n-ai cu cine, aia sunt de pe stat si altii nu mai vezi in plus.

      • vioniribu says:

        Aceasta “frica de armata” este un lucru generalizat in randul populatiei din tarile vest-europene. Dar o campanie de recrutare facuta corect ar putea avea succes in Anglia in aceasta perioada a Brexit(trebuie sa le aratam celor din UE ca suntem mai buni decat ei, etc. etc. chestii de genul care sa trezeasca mandria britanica).

        Dar tind sa iti dau dreptate, si la britanici e ca la restul: “cea ma fost si ce am ajuns”.

        • raster says:

          sunt curios cum vor arata armatele peste 100 de ani…

          un container cu nano-boti degraba mancatori de otel si compozite :)))))))) populatia cu tubu’n glanda, salivand fericita.

      • CrisD says:

        Britanicii si englezii in mod special sunt mandri si duri, unde mai pui la socoteala ca sunt inalti comparati cu noi sau balcanicii.
        Marea Britanie are o societate bine educata si informata, au cucerit jumatate de planeta aproape si asta inseamna ceva. Mentalitate de invingatori cu siguranta au si nu lasa capul plecat sa nu-l taie sabia, nu trebuie sa uitam faptul ca sunt undeva in jur de 64 mil si nu ar face fata Chinei 1 vs 1 dar unei tari mai slabe ori aliata cu alte tari se descurca mult peste italieni sau francezi la militarie/razboi cred unii.

    • alkxzs says:

      dacă citești mai atent istoria, al doilea război mondial a fosta una din cauzele destrămării imperiului britanic și oricum nu a făcut decât să grăbească destrămarea, pentru că oricum existau semne că urma să se întâmple asta
      Portugalia era un imperiu și a fost neutră și tot a pierdut toate coloniile!
      Țări ca Australia și Canada deja depășesc Marea Britanie la multe chestii, așa că vor avea o abordare nuanțată la abordarea relațiilor cu UE, pentru ei fiind mai importantă piața UE, decât una mai restrânsă ca cea britanică; în plus au deja probleme cu Scoția și Irlanda de nord
      Marea Britanie este un furnizor de securitate, dar a și beneficiat de NATO, nu de mult au fost nevoiți să apeleze la avioane franceze antisubmarin pentru paza coastelor!

      • vioniribu says:

        Distrugerea imperiilor coloniale a fost facuta sistematic de cei ce doreau o lume cu un singur pol de putere. Inainte de secolul XX existau 7-8 poli de putere, sau mari puteri, s-a trecut apoi la doua puteri globale in secolul XX pentru ca acum sa avem o singura super-putere.

        Oricum, pentru tari ca Romania care pot aspira doar la rangul de putere regionala/europeana, acest lucru este relativ bun, deoarece ne putem sprijini pe hegemonia SUA.
        Indiferent cat incearca unii sau altii sa ne vare pe gat “calea europeana” si sa ne minta cat de potenta e uniunea europeana si cum o sa aiba grija bruxellesul, francezii si nemtii de noi, uniunea/federatia europeana care sa concureze cu SUA este doar o gluma proasta. Si e bine ca incepe lumea sa se prinda.

        Britanicii au facut primul pas, sa speram ca se trezesc si francezii si raman nemtii singuri cuc cu imigrantii lor pe cap.

        In momentul asta nici o tara europeana nu mai e ce a fost, dar in timp s-ar putea ca unele dintre aceste tari(UK, Franta, Polonia, Romania etc.) sa revina la ce au fost candva, si poate chiar mai mult, dar asta se poate obtine doar daca fiecare tara isi alege propriul drum si nu mai sta sub bocancul Berlinului via Bruxelles(desi unora le place…mai ales cand sunt trimis oameni de la Bruxelles sa ne conduca ca pe vremea fanariotilor).

        Oricum, eu unul zic ca pe termen lung Marea Britanie are doar de castigat din iesirea din UE. Doar si prin simplul fapt ca o sa inceapa sa isi consolideze independenta fata de restul statelor UE.

        Si de asemenea, si Romania are de castigat din acest joc. Anglia cauta aliati(inclusiv in Romania), si putem profita de asta(Eurofighter in Romania, paote ceva colaborari militare mai stranse). De asemenea, cu ocazia asta si SUA vede care sunt aliatii din europa(Anglia, Polonia si Romania) si incepe sa consolideze si sa sustina acesti aliati. Vedem ce o fi, dar eu zic ca avem sansa sa fim in tabara castigatoare daca avem putina mandrie si nu mai plecam urechea la falsul cantec al Bruxellesului(care mai prinde si ritmuri rusesti si arabesti in ultimul timp, astea in locul Deutschland über alles, ca nu e politically correct sa canti asta 🙂 ).

        • dany says:

          Ce ar face Franta in afara constructiei europene cu o Le Pen tot mai avida de putere? Inainte de toate ar trebui sa reinceapa constructia tancurilor cu oglinzi retrovizoare… Cu o extrema dreapta ghidonata de la Kremlin si “materia” necesara oricarui partid extremist (adica musulmanii in acest caz) ar deveni un factor de instabilitate permanenta…

          Ce ar face Germania in afara constructiei europene ingrasata cu partide extremiste? Pe langa o dezvoltare economica puternica isi va dezvolta si armata proprie demna de istoria germana… Chestie care nu va fi pe placul nimanui, dar cu toate acestea germanii vor sti sa speculeze diverse momente pentru a scapa din anumite chingi impuse…Doar au experienta in asa ceva…

          Total? O Franta slabita si o Germanie pe cai mari vor fi factorul nr 1 de instabilitate in Europa, fara sa mai adaugam ingerintele altora in problemele europene

          Pur si simplu cineva are nevoie de un atacator si o victima sau mai multe…

          Sa zicem ca ramane in picioare UE cu motor franco -german… Nici Franta nici Germania nu isi permit o armata cu care sa apere spatiul european chiar daca ar vrea acest lucru, daca maine se retrage Sam din estul european, poimaine cele doua impart din greu cu ciolovecii exact teritorii care nu le apartin…
          Daca ma contrazice cineva il rog sa si reaminteasca episodul recent Libia cand dupa vreo cateva zile au ramas fara munitie…

          UK plecata cu catzel si purcel sa si refaca imperiul pierdut iarasi devine un factor de instabilitate prin insasi lipsa ei in ceea ce unii numesc constructia europeana.
          Sa nu uitam ca inceputurile UE se bazau pe motorul franco german privit ca o modalitate de temperare a celor doua state…Mai tarziu au fost uitate inceputurile chiar prin accesul la putere a tot felul politruci ghidonati din toate partile.

          Acum se observa ce a semanat acum 15-20 de ani Rusia in politica europeana… adica pe vremea cand Putin era premiat si onorat de toate cancelariile lumii. Cam tarziu pentru ca UE sa se mai poata ridica din genunchi…

          Poate va intrebati de ce nu vorbesc si de celelalte state… Pentru simplul fapt ca nu poti sa spui ceva cand de fapt tu nu esti la aceeasi masa cu cei mari…

        • alkxzs says:

          ”Distrugerea imperiilor coloniale a fost facuta sistematic de cei ce doreau o lume cu un singur pol de putere.” Trasă de păr teoria asta! În realitate decolonizarea și destrămarea imperiilor a avut loc tocmai când existau 2 poli de putere, 3 dacă pui și țările așa zis nealiniate!
          Nu știu dacă Eurofighter-ul e așa o tentație, după cum pare are deja zilele numărate și mai ales după ieșirea britanicilor lucrurile se vor mai precipita
          Se prea poate ca industria de apărare britanică să devină o anexă a celei americane, de partea cealaltă pentru Europa să apară un complex franco-german

          • vioniribu says:

            @alkxzs Iti dau dreptate cu privire la faptul ca industria de aparare britanica tinda sa devina o “anexa” a celei americane. In schimb nu prea vad un complex franco-german sa se materializeze. Chiar tu ai zis ca atunci cand s-a incercat asa o colaborare cu Eurofighter a iesit o ciorba. Dovada ca Rafale facut independent de francezi da cu Eurofighter(facut de Anglia,Germania si Italia) de pamant in orice moment al zilei.

          • alkxzs says:

            Eurofighter-ul tocmai că e făcut din piese fabricate în țări diferite și Brexit-ul s-ar putea să fie ultima picătură să-l trimită în istorie
            În caz că nu știi francezii și germanii deja si-au cuplat firmele din industria de apărare și probabil că vor fi împinși de evoluția UE tocmai spre o cooperare și mai activă

  2. John Doe says:

    Da, englezii au zis ca pleaca cu tot cu informatii si cam tot ce inseamna asta . Cam brutala miscarea . Daca fac asta vor trebui sa se bazeze doar pe americani vis a vis de schimburi de informatii etc.iar eu cred ca au nevoie si de Europa si informatiile furnizate de acestia . Cat despre o axa Washigton , Londra , Varsovia , Bucuresti sunt cam sceptic avand in vedere cine este acum la Casa Alba si retorica acestuia desi parca s-ar obseva o mica ofensiva a americanilor si englezilor cel putin in Romania , vezi vizita Printului Charles (Romania fiind prima tara vizitata ) si a delegatiei economice americane care si-a afirmat interesul economic major in energie , aparare si infrastructura .
    Acum vom vedea cat de pro Us sau pro EU sunt romanii si polonezii si daca vor pivota spre America mai mult decat spre Europa .

  3. LaCuscaPSD says:

    Apropo de avioane cum ramane cu a 2 escadrila de f16?

  4. GeorgeGMT says:

    Germania si Franta pot prelua usor rolul UK in securitatea UE, daca vor. Pe de alta parte, deocamdata, securitatea tarile UE (in cvasi-majoritatea lor) tine de NATO nu de Uniune, asadar ce negociaza britanicii?!
    Iar adata cu 2019 Londra ar putea intampina probleme economice suficient de severe incat sa treaca la reducera bugetului apararii…
    Un balon de sapun, singurul lucru la care UK este campioana este tonul fata de Rusia si implicarea mai serioasa pe problema. Atat Berlinul cat si Parisul pot sustine steagul sus si fara britanici, doar sa vrea si s-ar putea sa trebuiasca sa vrea.

  5. GeorgeGMT says:

    Nu merge nimeni la razboi pt Gibraltar, madam May este chiar uimitor de idioata. Problema Gibraltarului este integrarea sa profunda cu Spania si UE. Aia nu pot trai fara asta, nimeni nu a spus ca Spania va ocupa militar Stanca, dar UK este posibil sa aiba probleme cu proprii cetateni, cu Scotia, cu Irlanda de Nord.

    Pe urma, lasand prostia asta cu siguranta care tine mai mult de NATO, Londra nu are cu ce sa vina la masa negocierilor si incearca sa-si masluiasca singura niste carti.
    Ce siguranta poate Londra sa dea la schimb?!
    Hai sa fim seriosi, englezii au fost cei mai mari inamici ai integrarii europene, s-au opus mereu la orice si tot izolationisti au ramas. Singurul lucru bun a fost fermitatea in fata Moscovei, un lucru pe care daca Berlinul si Parisul nu-l invata si nu si-l insusesc foarte repede, vom avea cu totii probleme.
    Londra va fi pedepsita macar si pt a le taia altora cheful de iesire, Budapesta a anuntat ca si ea are in vedere o cale similara…

    • mihais says:

      Bre George,ia spune matale cand a mers treaba cu intimidarea,mai ales cand ala care vrea sa intimideze e o adunatura de neica-nimeni?Si mai ales,cand a mers la saxoni figura cu ”te sparg,sa moara mama”?Astea sunt golanisme ieftine,cu amenintarile.
      La unguri la fel,is cum or fi,dar sunt o natie capoasa.

      Pt ideea unitatii europene ,cum e ea acum, pe care aparent o sustii,amenintarile la adresa insularilor sunt un strigat de agonie.

      • GeorgeGMT says:

        Nu-i chiar strigat de agonie, ar putea fi chiar un lucru foarte bun. UK a benefciat de multe “facilitati” fata de restul, mai mereu amenintand ca pleaca. Si-au aparat sistemul financiar cum au putut mai bine…
        Intr-un tarziu, din greseala, vor iesi din UE. Au de castigat? Eu cred ca nu. Motivul iesirii este si el macar imbecil: imigrantii, dar englezii de rand ii injura pe romani si polonezi, oameni care au creat bunastare si nu au curajul sa vorbeasca despre problema musulmana. Initial Cameron vorbea despre securizarea granitelor in fata valului de terorism, dar care terorism romano-polonez?
        Stim amandoi ca de fapt absolut nimeni nu credea si nu dorea iesirea din UE, s-au pacalit cu referendumul, prostia dixit si acum se duc pe copca.
        Ramane sa vedem cat de adanca este copca.

        Iar eu sunt un adept al UE si NATO dintotdeauna.

  6. xv says:

    Nu stiu ce-a fost in capul lui Cameron… Rumegus, probabil.
    Spania, Germania, Franta, Scotia impotriva Angliei.
    Catolici, protestanti, back to square one.
    Papa argentinian.
    Istoria are o mare doza de ironie.
    Se schimba lumea.

    • vioniribu says:

      Probabil era de la Pizza 🙂 (se zice ca a decis sa faca referendumul pentru Brexit la o pizzerie ieftina de pe un aeroport din Chicago)

      Oricum, cand spui “Spania, Germania, Franta, Scotia impotriva Angliei” suna intr-adevar ca si cum Anglia ar fi in genunchi.
      Dar adevarul este ca prin atitudinea anti-ue Anglia si-a intarit alianta cu SUA, mai ales in era Trump.
      Iar in timp ce o alianta consolidata SUA-UK cu extensie catre Polonia-Romania pare din ce in ce mai probabila, UE o cam ia la vale.
      Doar din tarile enumerate de tine:
      -Spania a fost scoasa artificial din criza economica si a trecut printr-o lunga perioada de instabilitate politica, timp in care inclusiv armata a fost neglijata
      -in Franta Le Pen are sanse reale sa castige presedentia si sa sfarame de tot uniunea, in acelasi timp problemele sociale sunt la cote maxime
      -in Germania aceeasi poveste ca in Franta, partidele extremiste iau avant iar tara e impanzita de musulmanii adusi de merkel
      -despre Scotia ce sa zic, aparent daca s-ar face un referendum pt independenta Duminica asta, Scotia ar ramane in continuare in componenta UK, deci despre ce vorbim?

      Sa nu mai zic ca birocratii europeni se intrec in lins clantele kremlinului in loc sa aiba o atitudine ferma impotriva Rusiei.

      Deci in caz de conflict real Romania pe cine se bazeaza?
      Ne bazam pe Germania ca o sa ne mai dea niste boxere in caz ca ne bubuie rusnacii alea 50 de boxere luate la cheie(alea de nu sunt nici amfibii). O sa strice Germanika relatiile cu Rusia ca sa ne vanda inca 50 de boxere in caz de conflict? Nu cred. Cati soldati “europeni” au venit in Romania sa descurajeze Rusia? Parca tot niste britanici au venit, si ceva polonezi. Nemti? 0. Si desigur, tot americanii cu greul.

      Deci din partea mea poate sa se duca de rapa Uniunea. Noi sa ne vedem de alianta noastra cu Polonia si SUA/Anglia… si sa o lasam mai moale cu visele de federatie(am ajuns sa vindem tot ca sa ne zicem “europeni”, ca “romani” nu ne mai place”).

  7. gsg9 says:

    l’au trimis pe uratul ala sa faca mumu si sa prosteasca pe la noi vreo trei zile, flori al mausolee, imbratzisari, poze, strangeri de manutze

    furnizor de securitate rahat pansat

    or sa intre in recesiune

    trebuie sa inlocuiasca Tridenturile

    au avut failure la test launch, racheta a zburat si s’a dus practic in pla cu satelitu

    in purul spirit al democratziilor occidentale au tzinut secret evenimentul ca sa acopere rahatul

    bineintzeles ca nu potzi sa tzii secret asa ceva, sunt destui care te dau in gat

    https://www.theguardian.com/uk-news/2017/jan/23/how-did-the-trident-test-fail-and-what-did-theresa-may-know

    au aprobat in parlament sa le inlocuiasca, numai ca or sa aiba o mica problema cu costurile

    http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/trident-replacement-cost-nuclear-submarines-205-billion-independent-trident-commission-cnd-caroline-a7025956.html

    asta in conditziile in care ai paleste financiar brexitul

    asa ca in final timpul va spune daca vor ramane putere nucleara

    cu Gibroltaru

    de sambata televiziunea de propaganda regala bibisii e numai cu Gibroltaru in gat

    Gibroltar Gibroltar Gibroltar

    s’au trezit speriatzi ca Gibroltaru e un afterthought, se pare ca au uitat de el cand au inaintat hartiile catre muiunea mueropeana

    si s’au trezit ca le face Spania magarii

    la genul ca va vetoa orice intzelegere dintre muiunea muieropeana si Marea Britanie in ce priveste Gibroltarul

    o viitoare armata UE blocand Gibraltarul si flota UK trimisa sa sparga blocada

    ce armada taica si ce flota si ce dracu sa faca cu ele

    am fost pe stanca, e o limba de pamant in coasta Spaniei

    treci prin mijlocul pistei ca sa ajungi la baza stancii

    si portul e undeva pe lateral, foarte expus

    asa ca ce blocada

    dai doua bombe de obuziere d’alea smechere de 120 de care au primit garzile patriotice romane acuma de curand prin mijlocul pistei

    si cu o mitraliera de 12.7 de pe mal gauresti fregatele pana iau apa si se scufunda

    e suficient sa le taie accesul la masini sa’i destabilizeze

    am vazut ca spaniolii oricum le faceau mizerii la postul de control, in sensul ca tzineau mult la control fiecare masina si se faceau codarlaie interminabile de masini care vroiau sa se intoarca acasa pe stanca

    si asa spunea un sofer de masinutza care urca turistii pe stanca ca gibroltanezii nu’si mai permit sa locuiasca acolo, au explodat pretzurile la case si ei trebuie sa plece in Spania unde’i mai ieftin

    dupa aia electricitate, au trei power stations mici dar le stingi usor si p’alea

    asa ca dpdv militar Gibroltaru cade fara macar sa inceapa razboiul

    un aurolac de la conservatori i’a amenintzat pe spanioli ca’i ataca ca pe argentinieni 🙂 🙂

    really

    azi dimineatza la bibisii comenta unul live la news ca probabil ala o fi fost dupa prea multe uischiuri 🙂

    cu scotzienii nu stiu daca iese ceva, sunt prea pizde starflocite speriatzi de bombe

    am scotzian pe aici si a votat contra independentza, pentru ca mortgage

    mai instabila mi se pare situatzia in irlanda de la nord, aia nu’s sanatosi al cap si ira inca e activa, populatzia irlandeza a crescut, ura e foarte foarte mare, e usor de de destabilizat pe acolo

    sunt curios cat de ciufulita va iesi Marea Britanie din afacerea asta

    si daca hoashca aia regala apuca sa fie ultima imparateasa a United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

    • dany says:

      Stai bre linistit ca asta cu Gibraltaru’ este ciorba veche pusa pe aragaz ca sa mai ridice un pic moralu’…
      Pai daca iese cu macel din cauza Gibraltarului inglejii aia cu case / catzel si purcei de pe coastele spaniole ce o sa zica?

      Si pana la urma unde o sa si vomite amaru’ inglejii daca nu in statiunile spaniole la 5 dimineata?

      Si spaniolii si inglejii au de pierdut din treaba asta…

      Nici spaniolii nu sunt mai breji decat inglejii, la fel le place sa traga motanu’ de testicule… Asta cu Gibraltaru’ vietii pentru ingleji este o modalitate de raspuns la sicanele astora de pe continent… Probabil astia au pus presiune cu ceva iar astia raspund… Si astia continentalii si aia insularii sunt in aceeasi galeata…unii se pregatesc sa devina dependenti economic de unchiu’ Sam iar astia continentalii se pregatesc sa se arunce in bratele Tetragonului…

      • gsg9 says:

        bre, io stau foarte linistit 🙂

        uratzilor le e fricaca Gibroltaru il pot scapa de la supt control si fara sange, am scris mai sus ca unul la news a zis in direct la bibisii de conservatorul ala ca o fi fost dupa prea multe uischiuri 🙂

        vedem daca spaniolii isi pun mintea cu ei, daca pana acuma uk si spania erau in aceeasi oala si nu puteau sa’si dea coate’n gura decat asa mai finutz, acuma le e frica ca se pot trage picioare fara jena si mai ales ca mueropenii le vor tzine automat partea

        spaniolii le pt face destule mizerii fara sa se ajunga la mitraliere, de dus tot se vor duce, englezii si’au cumparat case acolo, n’au cui sa le vanda repede si la pretz bun, bautura ieftina si soare si femei care arata cat de cat a femei nu ca ale lor si droguri, bovinetul tot se va duce la ibiza samd

        sa devii dependent de trumpescu nu mi se pare cea mai buna idee, oricat l’ar tzine tanara aia de mana sau de altceva, ala e un individ instabil cu probleme

        • dany says:

          Bre GSG ule
          Astia (spaniolii si inglejii) isi dau coate pe sut masa de mult timp, acum ceva timp a mai fost tot asa o “initiativa” din asta spaniola in privinta Gibraltarului…Si daca ne uitam bine prin arhive mai gasim si altele in ultimii 70 de ani

          Se observa din avion (spre bucuria unora mai din est) ca blocul vestic este scindat…dar mai nimeni nu se intreaba care sunt cauzele…In momentul cand vor analiza cauzele io* zic ca ambele tabere se vor pupa de mama focului…

          Deocamdata Strumf este gata sa piarda alta parohie (Pakistan), nu stiu daca la final o sa i convina sa piarda aliati cu care a facut afaceri bune gen Europa continentala…

          De plecat inglejii din zona iberica apoi nu pleaca astia nici pe afet… unde mai gasesc ei bautura la preturi mici , apa si soare cat cuprinde ???
          Si apoi nu i vad eu pe spanioli dispusi sa i linseze pe ingleji doar pt ca aia sunt ingleji…Si nici viceversa…Deocamdata spaniolul de rand viseaza sa castige bani, dar nu este atit de dobitoc (precum altii) sa l ia la omor pe ingles…