Rusii sint consecventi

LET L-410 e cel mai de succes proiect aviatic al cehilor, fiind produs in peste 1.000 de exemplare din 1969. In 2015 a avut loc primul zbor al unei versiuni modernizate, L-410NG care ramane in aceeasi nisa de piata (capacitate de 19 pasageri intr-o cabina nepresurizata) dar este construit cu materiale mai avansate si dotat cu motoare mai puternice, rezultand performante mai bune in raport cu versiunea precedenta, UVP-E20.

In primul rand – frumoasa hala de asamblare a cehilor.

In al doilea, de ce este facuta prezentarea in rusa? Compania rusa UGMK/UMMC (Ural Mining and Metallurgical Company) a devenit in 2013 proprietara LET si a anuntat intentia de a investi intr-o linie de asamblare a L-410NG la UWCA (Ural Works of Civil Aviation). Desi proiectul L-410NG a fost finantat de statul ceh, exista un real pericol ca fabricatia sa fie transferata in Rusia. In cel mai bun caz, cehii vor ramane fara productia aparatelor destinate pietei rusesti, in cel mai rau caz…

Ar mai fi de mentionat ca cehii mai au un producator care incearca sa-si faca loc pe aceeasi piata, Evektor cu EV-55, prezentat deja aici adica un fel de AeroTaxi care a prins o repartitie mai buna.

Cat despre L-410 si LET, cel putin rusii sint consecventi si aplica aceleasi metode de privatizare prin toata Europa de Est, nu doar in Romania.

You can leave a response, or trackback from your own site.

14 Responses to “Rusii sint consecventi”

 1. Ilie says:

  Daca muta productia in Rusia, trebuie sa inlocuiasca motoarele si electronica “de provenienta vestica” cu una de Ural…
  Ca embargoul ala nu o fi degeaba…

  • admin says:

   Motoare aero produc (ex. Klimov VK-800) iar electronica pentru un tantar ca asta au si ei.

   • Ilie says:

    Asta in cazul in care nu te intereseaza certificarea. Ca pe liniile alea de asamblare banuiesc ca nu erau numai “prototipuri”.

    • admin says:

     L-410 a fost exportat si in Rusia asa ca s-ar putea sa fie certificat acolo, nu stiu daca ultimele versiuni. Evident ca daca rusii ar schimba motoarele si avionica ar fi o noua distractie dar oricum trebuie sa certifice L-410NG deci nu au pierdut mare lucru. Banuiesc ca sint interesati doar de ultima versiune.

 2. stan says:

  intrebarea ii noi de ce nu putem produce unu de asta?

  • admin says:

   S-a incercat cu AeroTAXI. Nema bani, nema interes. Cei care ar trebui sa fie interesati (fabricile) nu vorbesc cu proiectantul (INCAS). La cehi, proiectele sint impinse de fabrica.

   • stan says:

    binenteles ca nu sant interesati daca fabricile sant de stat
    ca aia care le proiecteaza tot acelasi salar iau si daca fac un proiect bun si daca nu
    dar daca ar fii privat altfel ar sta treaba

 3. albert says:

  Cu un aspect mai tineresc si tot in formatul 9-19 pasageri ar fi fost proiectul(-ele) realizat in comun cu austriecii de la Diamond:
  http://aviadome.ru/reviews/295/?lan=en

  https://missiles2go.files.wordpress.com/2015/12/img_7253.jpg

  • admin says:

   Pote ei chiar au piata serioasa pentru asemenea avioane insa nu stiu cata piata e in afara ex-URSS.

 4. albert says:

  Ce sa zic cu piata,s-o lasam in seama celor de la marketing.Datoria inginerilor e sa faca n-proiecte.Uite si invers,un proiect rusesc care era sa se faca in Cehia sub numele de Zlin z400:

  • admin says:

   Totusi nu te apuci sa faci proiecte ca nebunu’ daca nu ti le cumpara nimeni. Plus ca ramai si fara bani. Sau minus.

 5. stelian says:

  albert, gresesti grav. Inginerii nu trebuie sa faca proiecte pe principiul “scrieti baieti, numai scrieti”. Hai sa facem niste avioane ca poate se gaseset vreun prost sa le cumpere. Uite ca nu se gaseste.
  Hei rupismele astea nu duc la nimic bun.
  Revenind la cehi, cel mai produs avion al lor cred ca e mai degraba L-39 sau L-29.
  Daca vorbim de avioane civile, probabil ca intr-adevar e Turbolet-ul.

 6. stelian says:

  @albert, asa, si ce s-a ales de el?
  Ai idee cam cate configuratii se studiaza la un avion pana sa ajunga in serie? Cate machete, mock-up-uri, planse, samd?
  Pt. fighterele de toate zilele (alde F-15/16, Mig-29, MiG-31) s-au studiat si 30-40 de configuratii, multe ajunse in faza de macheta de suflerie. Naiba mai stie de ele.
  Un inginer nu e scutit la a fi racordat la realitate. Marile nume in aerospace fie ca i-a chemat von Braun sau Willy Messerschmitt sau A. Yakovlev sau W. Boeing sau S. Korolev (ca sa nu mai zic de Howard Hughes) au fost pe langa ingineri si f. buni manageri si marketeri in primul rand. Chiar si la sovietici. Pe vremea lui von Braun la NASA se spunea “no buck, no Buck Rogers”. Omul era mereu pe la TV cu machete in mana, atragand interesul publicului, “vanzandu-i” programul spatial, samd.

Leave a Reply