A treia cale, episodul 2

La marele fix, ieri s-a desfasurat cel de-al doilea set de trageri cu noile rachete CAMM de la bordul navelor RN. Fregata Type 23 HMS Argyll a avut onoarea.

 

Din perspectiva RoNavy, mai exact cea a modernizarii celor doua fregate T22, CAMM are avantajul unor sisteme de lansare nepretentioase, fiind mai usor de montat la bordul unor nave ce nu au fost prevazute cu VLS decat orice alt competitor. Senzorul radar activ si existenta unei versiuni terestre ar fi alte doua plusuri.

Ar fi normal sa fie macar luata in calcul pentru dotarea RoNavy, intr-o competitie cu VL MICA – de care RoNavy ar fi fost interesata mai demult – si poate ESSM.

Both comments and pings are currently closed.

14 Responses to “A treia cale, episodul 2”

  1. Ilie says:

    Interesante containerele alea cu gamalie cauciucata. Asta poate fi un avantaj pentru retro-fit la nave vechi si care vor imbunatatirea capacitatilor.

    • admin says:

      Pare a fi o solutie diferita fata de ce foloseau la Seawolf VL pe care le-au inlocuit. Eu am remarcat cat de “rare” sint containerele, e destul spatiu intre ele sau cel putin mai mult decat e la MK41 sau SYLVER. Poate ca au luat in calcul o modernizare viitoare la CAMM-ER dar e in continuare ciudat.

  2. gsg9 says:

    Din perspectiva RoNavy, mai exact cea a modernizarii celor doua fregate T22

    ha ha ha, buna asta!!!

    trebuia sa pastrezi articolul pt vineri dupa-masa 🙂

    CAMM are avantajul unor sisteme de lansare nepretentioase, fiind mai usor de montat la bordul unor nave ce nu au fost prevazute cu VLS decat orice alt competitor.

    s’au ganditara si altzii cacum sa le instaleze si la amaratzi

    se poate pe laterale, pe oriunde ai spstziu liber

    http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Mk-48-missile-launcher.htm

    se poate orice

    trebe numa sa vrei

    daca vrei potzi, adidas torsion 🙂

    desi la noi lateralele or sa fie pline de mitraliere, e si asta o problema, ma rog, scuze se gasesc 🙂

    iar la treaba cu vrutu ne’am blocat inexorabil

    Senzorul radar activ si existenta unei versiuni terestre ar fi alte doua plusuri.

    essm, amraam-er, nasams integrare cu basinile alea de hawkuri varianta R (de la retards 🙂 ?) si cu patrioatele alea virtuale

    Ar fi normal sa fie macar luata in calcul pentru dotarea RoNavy

    pai daca e normal atunci va fi luata in mod sigur in calcul la indexarea pensiilor si nu numai la marina 🙂 🙂 , cand se va lua in calcul CAMM or sa se mareasca pensiile

    de care RoNavy ar fi fost interesata mai demult

    RoNavy nu mai e interesata, nu mai e interesanta, o adunatura de fiare muribunde fara capacitate combativa si cu oameni cvasi’inutili

    si poate ESSM.

    acuma si “poate ca nu” intra tot la poate

    si, ma rog, nu e cazul sa ne grabim, 7 ani trec oricum repede 🙂 🙂

    • admin says:

      Doar ca VLS-urile ESSM sau MICA nu pot fi montate chiar oriunde, in sensul asta CAMM e mai bun. Poate ca MK56 sa fie similar. Nu inseamna ca asta e motivul pentru amanarea T22 ci e o comparatie teoretica. Pentru ESSM mai ai nevoie si de unul-doua radare de control al focului care costa si alea ceva. CAMM, MICA sau ESSM Block II nu au nevoie deci sint mai simplu de integrat.

      Parca vad ca astepta ESSM Block II si de asta se amana modernizarea T22. Cum ziceai, scuze se gasesc.

      Asta e un program la care au ramas repetenti, nu un subiect de Vineri. Poate Vineri 13. Acum un an era all the rage, acum atentia a fost abatuta la corvete, AH-1, HIMARS, Patriot, F-16 (alea 36), arme de asalt. Cand trebuie sa tii minte mai multe, uiti mai usor.

      • gsg9 says:

        din pozele alea ESSM l’au instalat cam pe oriunde le’au incaput lansatoarele grupate, pe laterale, printre cosuri

        ca mai trebe fire control radars la noi nu’i bai ca mai trebe ceva, ca noi oricum nu cumparam momentan nimica

        CAMM poate pe corvetele alea virtuale, dar intrucat carpesc tetalurile ca sa mai traga de ele cine stie cate decenii naiba stie cat o mai dura pana la 4 corvete noi, deci CAMM2, ESSM3, MICA2?

        am zis ca asta era subiect de Vineri (eventual 13) pt ca ca daca ne gandim la epopeea modernizarii copailor este un subiect amuzant, deci un subiect relaxant inainte de weekend

        ca ce altceva mai potzi sa faci cand discutzi despre astia, potzi sa te enervezi, sa te resemnezi constatand placid constatarea, eventual sa protestezi(fara niciun folos) sau sa te amuzi

        ultima varianta fiind mai sanatoasa si clar mai in ton cu ce se petrece acuma prin ronavy roarmy sau roaf

        concret in “7 ani” copaile alea fac 40 de ani, nu mai vad rostul sa mai bagi bani in ele, discutau si de alte turbine, cat vor sa mai le tzina, 80-100 de ani?

        daca tzi’a luat 20 de ani sa pui niste rachete pe ele, da’le dracu

        or sa mai puna 2 turele de 12.7 pe ele si de restul or sa o frece cu “industria natzionala, dezvoltarea, joburile” pana le dau la taiat si asta e

        atata putem, atata ne duce mintea, atat vrem, ne multzumim cu atat, merge si asa, pozam cu marina militara, nu amenintzam pe nimeni, bagam banii in dezvoltare nu in inarmare and so on…in fond nu’i o tragedie…

        in fond ar trebui careva sa decida daca la noi mai are rost marina militara in conditziile concrete care este

        si raportate realist la investitziile concrete care este, nu la declaratzii sforaitoare

        si daca nu atunci sa mai facem un MAI 1105 si gata

        corvete, patriot, himars, AH1, 36 F16 intr’adevar astea’s alte povesti

        din basmele romanilor

        • raster says:

          ce MAI 1105, intra pescadoarele turcesti cu refugiati ca in branza. cica ii someaza si aia le arata deshtu’ si ajung la tzarm. la ce kkt le mai someaza??? si de ce le mai scot din port? nu era mai bine ca de motorina arsa aiurea sa ia niste butelii de vin? macar nu radea lumea. stateau si ei la umbra si gata. zicea lumea, ui’ la romanasii nostri ce oameni relaxatzi… eh? razboiu’ la noi e de-a dreptu psihologic, dotarea la fel, legile si ele se aplica tot psihologic! in curand vom deveni o natziune psihologica, ce zic, psihopatologica, curat psihopatologica.

          PS: cica venira aia de la FMI p’acili-sha, si Hagi T. al nost’ ii certa, asa, tot psihologic. cica le dadu acces la bazele de date ale contribuabilului, fara numar, tot psihologic. cacam se gatara banile, si in curand o sa avem banile tot psihologic.

  3. Ilie says:

    Pai daca producerea celor 4 corvete dureaza 7 ani, intrarea lor in dotare inca un an dupa contructie, sunt de parere ca nu mai are rost sa modernizam T22, ci sa le scoate la pensie. N-au decat sa le remotorize si sa inlocuiasca 281/283. Daca se va alege Sigma 10514 atunci le clasificam ca fregate cum ar trebui si am terminat povestea. Scoti la pensie T22, Marasesti si Tarantulele (care evident are trebui inlocuite cu niste fast-attack craft) si faci 2 grupari navale (una la Constanta si una la Mangalia) cu 2 FFL si 2 FAC-uri plus dragoare si ce mai ai prin curte.

    • admin says:

      Asta e deja un plan prea rezonabil, le strici feng-shuiul.

      Dupa cum vezi, fac exact pe dos: modernizeaza T22 si Tarantulele. Adica se pregatesc psihologic s-o lungeasca cu corvetele pana in 2030.

      Bine macar ca nu remotorizeaza si Marasestiul.

    • admin says:

      Pai mai luam?

      • raster says:

        avem deja, atata ca nu e al nostru, insa pentru noi asta nu e o problema de logica. n-ai logica, nu sunt probleme. simplu.

      • stan says:

        in articol scrie ca ministeru aparari va plati salariile si soldele esalonat ca nu mai are bani pana la rectificarea bugetara
        tu ce zici mai luam?

  4. Marius Z. says:

    si terestrul … FLAADS: camion cu lansator de 12 bucati CAMM si inca o platforma cu senzorii.