Viitor incert, caut pusca cu luneta

Dragunov vs M24 - Sursa: MIL ANUNCIOS.COM

Dragunov vs M24 – Sursa: MIL ANUNCIOS.COM

In prima parte, stabilirea directiei din care bate vantul.

Si pentru ca la romani de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, ii vom lua pe americani pe post de cobai exemple.

In timpul Razboiului Rece ambele parti au ajuns in cele mai multe cazuri la aceleasi solutii, date fiind problemele similare. Una din exceptii ar fi dotarea lunetistilor, acolo unde Dragunov-ului sovietic si clonelor sale mai mult sau mai putin fidele li se opunea de cealalta parte, mai precis SUA, o intreaga panoplie de arme de precizie.

US Army folosea ca DMR o versiune a M-16 cu teava de 20 de inch (508mm) in calibrul 5,56, SDM-R (Squad Designated Marksman Rifle) iar pentru echipele de lunetisti o pusca cu repetitie Remington M24 cu o teava de 24 de inch (610mm) in calibrul 7.62 NATO (observatorul fiind dotat tot cu o M4/M16). In mod clar o filozofie complet diferita de cea a sovieticilor. Arma cea mai similara unei Dragunov se gasea in dotarea fortelor speciale, SR-25 fabricata de Knight’s Armament Company, un derivat AR-10 in 7.62 NATO cu teava de 20 de inch.

SR-25 - Sursa: sofrep.com

SR-25 – Sursa: sofrep.com

 

Razboaiele din Afganistan si Irak au impins si US Army spre adoptarea unor arme similare Dragunov, miscare usurata de faptul ca arma in sine exista deja dar era doar in dotarea specialilor. In Irak s-a descoperit ca intr-un scenariu ce prezinta tinte multiple, o arma semiautomata in 7.62 ar fi mai folositoare decat cea cu repetitie (M24) iar in Afganistan, bataia scazuta a SDM-R a impus de asemenea gasirea unei arme semiautomate in 7.62, o solutie temporara fiind introducerea in serviciu a M14 EBR-RI (Enhanced Battle Rifle), care s-a dovedit insa prea grea. In mod logic, solutia era o noua arma semiautomata in 7.62 care putea sa inlocuiasca toate celelalte arme de precizie, atat DMR cat si cele ale echipelor de lunetisti.

M14 EBR - Sursa: globalsecurity.org

M14 EBR – Sursa: globalsecurity.org

 

Desi a existat un concurs oficial, era greu de crezut ca s-ar fi putut desemna un alt castigator decat arma care exista deja in servicu si care satisfacea toate cerintele, asa ca o versiune a SR-25 a fost adoptata drept M110 SASS (Semi-Automatic Sniper System) si ar fi trebuit sa uniformizeze dotarea lunetistilor US Army. Ca o paranteza, Romania a cumparat una din armele care au pierdut concursul respectiv, Armalite Super SASS.

M110 SASS - Sursa: militaryfactory.com

M110 SASS – Sursa: militaryfactory.com

 

Revenind la M110 SASS, pe scurt, arma nu a fost un succes operational: intrata in dotare in 2008, deja in 2011 US Army ii cauta inlocuitor. Desi au existat critici neconfirmate oficial legate de fiabilitatea armei, se pare ca in realitate cerintele caietului de sarcini au fost gresite sau, cel putin, depasite rapid de realitatea din teren, avand in vedere ca inlocuitoarea M110 va trebui sa aiba alte caracteristici, deci se recunoaste implicit ca cerintele dupa care a fost construita M110 au fost gresite.

In practica s-a constatat ca pentru echipele de lunetisti era necesara o arma cu o bataie mai mare decat putea oferi 7.62 iar vechea M24 a putut fi usor – foarte relativ vorbind – convertita la calibrul .300 Winchester Magnum (devenind M2010 Enhanced Sniper Rifle) in timp ce M110 nu putea fi adusa usor la acelasi calibru. Deci M24/M2010 a scapat de inlocuire ca arma principala a lunetistilor iar M110 a ajuns astfel in dotarea observatorilor insa acolo dimensiunile le-au facut greu manevrabile.

M2010 si M110 - Sursa: warfare.today

M2010 si M110 – Sursa: warfare.today

 

In rol de DMR, M110 suferea tot din cauza dimeniunilor tipice unei arme concepute pentru lunetisti, cerinta pentru o arma DMR fiind mai degraba de a nu fi usor distinsa de catre inamic de celelalte arme ale grupei de infanterie.

Urmarea logica a fost deschiderea unui concurs pentru inlocuirea M110 SASS cu M110A1 CSASS (Compact Semi-Automatic Sniper System), in realitate o arma complet diferita, bazata pe HK G28, la randul ei o versiune a HK417. In mod cert noua arma este mai compacta, mai ales datorita unei tevi de 16,5 inch (420mm) fata de teava de 20 de inch (508mm) a M110. De ce M110 nu a putut fi scurtata, ramane un mister. Fie problemele de fiabilitate ale M110 au fost reale, fie – doar o ipoteza – vinovat ar fi putut fi sistemul de imprumut de gaze al AR-10, cuplat cu amortizorul de zgomot. Fie alt motiv.

M110A1 CSASS - Sursa: H&K via businessinsider.com

M110A1 CSASS – Sursa: H&K via businessinsider.com

 

Deocamdata se pare ca M110A1 va inlocui M110 in dotarea echipelor de lunetisti (pentru observatori) insa US Army ar analiza introducerea in dotare a unei DMR bazate tot pe CSASS. O a doua paranteza ar fi observatia ca SR-25 va fi inlocuita in cadrul SOCOM de o varianta de precizie a SCAR deci armele “cu piston”, mult timp considerate inferioare ca precizie sistemului AR-15/10 si-au luat revansa si le-au inlocuit in cel putin doua ocazii.

Si pentru ca tot am ajuns la SOCOM, in ceea ce priveste pusca cu repetitie mai precisa decat semiautomatele SR-25 sau SCAR, “specialii” folosesc McMillan si Barrett insa au deschis si competitia Precision Sniper Rifle castigata in final de Remington cu modelul MSR (Modular Sniper Rifle). Pentru ca pot.

Remington PSR - Sursa: all4shooters.com

Remington PSR – Sursa: all4shooters.com

 

Ceea ce distinge arma ceruta de SOCOM de celelalte pusti de precizie este modularitatea, calibrul PSR urmand sa poata fi schimbat “usor” intre 7.62 NATO, .300 Winchester Magnum si .338 Lapua Magnum . Evident ca cerinta asta a facut ca pretul unei PSR sa fie mult mai mare decat cel al unei arme de precizie obisnuite, modelul castigator de la Remington fiind considerat in mod special ca extrem de scump. Dar eticheta “made in USA” a contrabalansat pretul, mai ales ca era vorba de SOCOM, adica o serie relativ mica. Au mai concurat Sako TRG M10, Barett MRAD si Accuracy International AX.

Problema cu PSR a fost ca Remington nu a putut sa onoreze contractul initial, cauzele neoficiale fiind problemele de performanta ale armelor de serie (fata de cele din teste) sau probleme cu calendarul livrarilor. Indiferent de adevar, rezultatul a fost ca SOCOM a redus dramatic numarul de arme contractate si a deschis imediat un al concurs (Advanced Sniper Rifle) pentru o arma aproape identica, adica o pusca de precizie modulara, de data asta calibrele cerute fiind un pic diferite, adica 7.62, .300 Norma Magnum si .338 Norma Magnum.

Concluzia ar fi ca la armele de mare precizie in anii urmatori se vor purta calibrele mai puternice decat 7.62 NATO, ceea ce indica mai degraba arme cu repetitie decat unele semiautomate (desi exista unele exceptii ce confirma regula). In ceea ce priveste calibrul, daca ar fi sa vorbim din perspectiva Romaniei pentru ca e WE, atunci asta lasa in pole position .338 Lapua Magnum, munitie ce a devenit un standard neoficial in afara SUA.

In partea a doua: ce variante ar exista pentru Romania daca, sau mai degraba cand, se va decide sa innoiasca dotarea lunetistilor.

In primul grup, cel al liderilor de piata, ar fi Sako TRG-42, Accuracy International AWM (Arctic Warfare Magnum) / AXMC si PGM 338. Inca o paranteza, pustile cumparate de Romania pana acum, Brügger & Thomet APR, se bazeaza pe modelul PGM insa in calibrul 7.62, asa ca nu intra la socoteala.

Sako TRG-42 in serviciul italian - Sursa: Pinterest

Sako TRG-42 in serviciul italian – Sursa: Pinterest

 

Royal Marines cu L115A1 / Accuracy International AWM - Sursa: Wikipedia.org

Royal Marines cu L115A1 / Accuracy International AWM – Sursa: Wikipedia.org

 

PGM 338 in dotarea Frantei - Sursa: uvson308.free.fr

PGM 338 in dotarea Frantei – Sursa: uvson308.free.fr

 

Brügger & Thomet APR338, din pacate nu si in dotarea Romaniei - Sursa: defence.pk

Brügger & Thomet APR338, din pacate nu si in dotarea Romaniei – Sursa: defence.pk

 

Scump domne', scump. Polonia a cumparat Sako TRG M10 in .338 - Sursa: Bartosz Różański/21BSP via Facebook

Scump domne’, scump. Polonia a cumparat Sako TRG M10 in .338 – Sursa: Bartosz Różański/21BSP via Facebook

 

La fel de scump, Lithuania a ales Accuracy International AXMC (AX Multi Calibre) in .338 - Sursa: accuracyinternational.com

La fel de scump, Lituania a ales Accuracy International AXMC (AX Multi Calibre) in .338 – Sursa: accuracyinternational.com

 

Ar urma americanii mainstream: Remington M24A3 (varianta neadoptata inca, in .338), McMillan TAC-338 si Barrett M98B.

Remington M24A3, de remarcat diferenta fata de M24 clasic si asemanarea exterioara cu AWM, sasiul fiind furnizat de Accuracy International - Sursa: pinterest

Remington M24A3, de remarcat diferenta fata de M24 clasica si asemanarea exterioara cu AWM, sasiul fiind furnizat de Accuracy International – Sursa: pinterest

 

'nuff said - Sursa: Pinterest

’nuff said – Sursa: Pinterest

 

Barrett 98B - Sursa: bulletin.accurateshooter.com

Barrett 98B – Sursa: bulletin.accurateshooter.com

 

Apoi americanii mai obscuri: ArmaLite AR-30, H-S Precision Pro 2000 HTR, Savage 110 BA sau Desert Tech SRS.

AR-30 - Sursa: armalite.com

AR-30 – Sursa: armalite.com

 

H-S Precision Pro 2000 HTR - Sursa: hsprecision.com

H-S Precision Pro 2000 HTR – Sursa: hsprecision.com

 

Si falsii americani, canadienii cu C14 Timberwolf.

C14 Timberwolf in dotarea Canadei - Sursa: Pinterest

C14 Timberwolf in dotarea Canadei – Sursa: Pinterest

 

In final, europenii mai ciudati: Blaser 93 Tactical, FN Ballista, Steyr SSG 08, DSR-Precision DSR-1, Voere LBW-M2 sau GOL Sniper Magnum.

Blaser 93 la bulgari, probabil nu .338 - Sursa: Wikipedia.org

Blaser 93 la bulgari, probabil nu .338 – Sursa: Wikipedia.org

 

FN Ballista - Sursa: armslist.com

FN Ballista – Sursa: armslist.com

 

Se zice ca specialii rusi folosesc SSG 08 in Siria - Sursa: Pinterest

Se zice ca specialii rusi folosesc SSG 08 in Siria – Sursa: Pinterest

 

Ca de obicei, indiferent de cat de cuprinzatoare ar fi o lista de genul asta, atunci cand DpA va decide sa faca o achizitie, va reusi sa identifice o varianta si mai obscura, care nu se gaseste in lista de mai sus.

 

Both comments and pings are currently closed.

38 Responses to “Viitor incert, caut pusca cu luneta”

  1. Marius Z. says:

    Le-ai dat la variante… asa ca vor face achizitie nu de cate doua din fiecare cum au facut la cea de 12,7, ci cred ca de una din fiecare, ca sunt prea multe optiuni 🙂

  2. Adrian says:

    Admin, din ce vad eu pe net Armalite Super SASS care zici ca au cumparat-o ai nostri nu seamana deloc cu ce am vazut eu pe la zilele portilor deschise – care semana leit cu M110…patul si ulucul sunt diferite, nu are amortizor integral, etc.

    Mai mult, in buletinul DpA nr 1 din 2009 zice asa:
    “Pusca semiautomata cu luneta cal 7.62 mm (Semi-Automatic Sniper System Colt AR-10 SuperSASS cu luneta TWS AN/PAS-13C BAE Systems)” – 215 buc

    Deci pana la urma ce s-a cumparat?

    • admin says:

      Pai dupa cum zici chiar tu mai sus, s-a cumparat Semi-Automatic Sniper System Colt AR-10 SuperSASS.

      SuperSASS este un produs al noii ArmaLite bazat pe ArmaLite AR-10B care e derivat din AR-15 de la Colt care la randul lui e derivat din AR-10A de la vechea ArmaLite. Colt a cumparat drepturile de licenta pentru AR-10A si AR-15 de la vechea ArmaLite atunci cand inca insemnau ceva dar nu are o legatura directa cu Armalite SuperSASS si, din cate stiu, Colt nici nu a participat la competitia SASS deci nici unul din produsele sale nu poarta denumirea asta.

      Pe scurt, denumirea data de DpA e confuza. Or fi vrut sa zica (ArmaLite) SuperSASS sistem Colt AR-10, care e doar putin mai bine, desi inca gresit.

  3. alkxzs says:

    ”Una din exceptii ar fi dotarea lunetistilor, acolo unde Dragunov-ului sovietic si clonelor sale mai mult sau mai putin fidele li se opunea de cealalta parte, mai precis SUA, o intreaga panoplie de arme de precizie…”
    confunzi DMR și sniper (lunetist), nu scrie nicăieri că Dragunov-ul a fost construit ca o armă pentru lunetiști!
    DMR este intermediar între infanteristul obișnuit cu o arma care poate fi eficace până la 300-400 m, în general nu foarte precisă, accentul fiind pus pe un preț convenabil și lunetistul care poate trece ușor de 1000 m cu arme ultraprecise, cu cea mai performantă optică. DMR trebui să doboare ținte pe care ceilalți infanteriști nu au posibilitatea, fiind la distanțe mai mari de 400 până la 1000m. În general lunetiști pot folosi și arme DMR. Reciproca în general nu e prea e valabilă, DMR trebuie să fie integrați în grupă, pluton
    Puțin probabil că DMR vor folosi alt calibru decât 7.62, decât dacă se vor schimba calibrele, să aibă eventual același calibrul cu armele de asalt
    În schimb armele lunetiștilor vor avea orice calibrul le va fi necesar pentru îndeplinirea misiunilor lor.

    • admin says:

      Unde am spus ca Dragunov-ul a fost construit ca arma pentru lunetisti? Dragunov-ul a fost folosit inclusiv ca arma pentru lunetisti, nu numai in rol DMR chiar daca a fost initial conceput ca DMR.

  4. alkxzs says:

    argentinienii fabrică sub licență Beretta ARX 200 (cal 7.52×51), care are și variantă DMR! ”Beretta claims that the it has an accuracy of 1.5 MOA with 5 shots at 100 meters…”, 4,5 kg fără încărcător!

  5. Alex_ says:

    Romania are capacitatea de a fabrica tevi pentru arme de precizie? ECLUS DMR. Presupun ca pt restul trebuie licenta…
    Multumesc!

    • admin says:

      Singurul mod de a sti cu siguranta e ca cei de la Cugir sa demonstreze practic chestia asta, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Au incercat ceva cu PL dar nu a prins, nu stiu exact motivele dar probabil ca unul din ele e si calitatea produsului.

  6. MVSTELIDAE says:

    Eu aleg Steyr Mannlicher SSG 08 A1, deşi costă ceva în .338, cam 10000 de € fără lunetă, iar o lunetă bună începe de la preţul pe Valdada cam 3500, deci o sumă nu foarte mică pe lunetist, plus muniţia .338 este cam scumpă.
    De ce aleg Steyr? Este aproape de România, are o experienţă uriaşă în arme de vânătoare, sunt tot timpul pentru folosirea materialelor noi, finisează bine şi pare o armă uşoară, ergonomică.
    Cât despre DMR este greu de spus ce s-ar potrivi, inclusiv un PLS cu o ţeavă mai solidă. DMR-ul ar trebui să fie din acelaşi film cu arma de asalt, cu o ţeavă mai lungă, mai solidă.

    Ce aş dori să întreb, este dacă ştiţi un regulament militar prin care statul român califică anumite calibre ca anti-materie, penetrante sau depinde de specificaţiile de pe cutie? Nu ştiu dacă .338 este calificat ca anti-materie, penetrant. Nu ştiu dacă plăcile de armură personală sunt un reper sau care este reperul pentru calificare.

    • admin says:

      AP nu inseamna neaparat AM. 338 a fost conceput de la inceput ca antipersonal asa ca nu e nici un motiv pentru a incerca sa incerci sa-l consideri antimaterial – diferenta e facuta in primul rand de energie. Cat despre capacitatea AP a 338: “The U.S. Army is exploring new ammo options to enhance the lethality of snipers equipped with the latest model sniper rifle. According to an August 14, 2014 announcement, the Army’s Office of Project Manager – Soldier Weapons is seeking information and attempting to identify qualified sources to produce .338 Lapua Magnum (LM) Armor Piercing (AP) ammunition. Other identified minimum requirements include:…Ability to defeat level IV body armor at 400 m” Sursa.

    • gsg9 says:

      “Ce aş dori să întreb, este dacă ştiţi un regulament militar prin care statul român califică anumite calibre ca anti-materie, penetrante sau depinde de specificaţiile de pe cutie? Nu ştiu dacă .338 este calificat ca anti-materie

      LOL, cred ca singura problema la pustile cu antimaterie (antimatter) ar putea fi costul lunetei si eventual al patului din materiale compozite 🙂

      In rest torpilele fotonice, phaserele si TBTurile pe perna anti-gravitatzionala sunt pretty common these days…

      • dany says:

        E vina lu’ varu’ goagal ca a tradus anti-materie, omul trebuie laudat pentru efortul depus nicidecum pus la coltz… Unde mai gasesti matale asa usor “personalitati” dispuse sa traduca din cioloveceste…

        • gsg9 says:

          neh, de vina e lipsa de diversitate si egalitate!

          daca goagalu angaja mai multe indience sau si mai bine thailandeze (ca alea itzi finalizeaza taskurile garantat) si le platea la fel de bine ca pe indienii de top atunci avea si nea asta ceva traduceri mai corecte, gen flinta contra-subtantza

          si ce sa intzelegem, ori ca’i plac puscoacele ori ca se legendeaza pregatindu’se sa arunce cu rahat prin articolele centenarului unirii 🙂 ?

          • dany says:

            Las ca mai dureaza un pic si vine cu legenda lui bid0n vodă ,iar o arunca p’aia ca i bag pumnu’n gat…si iar ne pune adminu la coltz pe coji de nuca…
            Îi plac pe draqu pușcoacele, mai degraba puștoaicele… in 2 saptamani oricine poate cauta material pe net despre absolut orice in materie de armament din trecut/prezent si recita basme nemuritoare despre orice pe oricare site…
            Io sincer nu i am inteles pe multi de ce draqu le place sa recite basmele lui Creangă in conditiile in care 99% din ei nu vor pune mana in viata lor nici macar pe ambalaju’ de la armele alea…

          • offset says:

            De ce sunteti carcotasi? Se vede de la o posta ca seamana cu Kevin Costner !
            Si asta nu a jucat in Legendele Toamnei!

            #Brad_Pitt

        • MVSTELIDAE says:

          Dar ce atacuri, domnule!
          Cu permisiune aş dori şi eu un răspuns trecut de filtru, dacă s-au permis mai multe reclamanţilor. Nu de alta, dar citesc oamenii fără sânge verde şi văd cum aceşti martiri ai neamului spun că au descoperit „ajentura” şi o taxează pentru a-şi promova ideologia neconstituţională.
          —————-

          Stiam că fascistii sunt sensibili şi au personalitate multiplă, în funcţie de puterea avută, în funcţie de audienţă, dar nu ştiam că sunt aşa sensibili încât să folosească orice pentru a mânca din troaca ”off-topic”-ului, chiar şi preferinţe fonetice.

          În limba română, ca în engleză, cratima are un rol precis, unul ar fi ăsta. Eu cred că o cratimă se impune şi în funcţie de flux. Dacă vorbeşti ca Zelinsky, atunci cratima nu este necesară, dacă vorbeşti ca mine, atunci este necesară.

          Dacă eşti paranoic şi doreşti încălcarea Constituţiei pentru a instaura teroarea fascistă(cum propunea Danny încurajat de gloata verde) se impune şi un tratament de specialitate, cazul vostru. Pe lângă un tratament specializat în extirparea cocălăriei din scris, pentru a nu mai scrie cu y şi z, ca un puştan fără cultură.

          Să înţeleg că ciolo bla bla se referă la engleză, cratimă şi la constituţie.
          Hai că vă educ, dacă nu a avut cine.
          https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-materiel_rifle
          Constituţie
          ARTICOLUL 16
          (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
          (2) Nimeni nu este mai presus de lege.(Nici măcar Zelinsky wannabes).
          ARTICOLUL 30
          (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
          (2) Cenzura de orice fel este interzisă.

          Păi, dragelor, nu poţi să-mi spui mie că vrei să dai o lege ce introduce cenzura dogmatică, ca în ISIS şi Rusia, fără să nu treci peste mine, şi peste alţii care au învăţat mai mult decât „Sfântă tinereţe legionară”.
          Uite, fac o exceţie la cratimă, o puteţi clasifica ca ”ciolo bla bla” şi o puteţi interzice!!! Toţi golanii ce o folosesc să fie reeducaţi.

          Să înţeleg că nu vă mai ajung platformele fasciste ignorate de autorităţi, de dragul populismului folositor unor partide, şi vreţi să vă extindeţi cu Zelinsky peste tot. Bine. Dar problema voastră este următoarea, credeţi că toţi sunt ca voi, nişte lăstuni fără cultură ce slujesc dogme şi interese după cum le dictează maţul, nu conştiinţa.
          Nu toţi sunt lăstuni, dragelor.

          Uite articolul meu. https://racnetulmarmatiei.wordpress.com/2016/11/12/mesaj-pentru-moldoveni/
          (Scris de mine)
          Dragelor, dacă noi îl aveam pe Dodon, ştim cine îl susţinea şi cine nu, fiindcă ştiţi şi voi că aveţi acelaşi discurs.
          Pe voi vă deosebeşte maţul, de Rusia şi politicile sale, pe mine totul.

          PS. Dacă aveţi funcţii oficiale, înseamnă că nu m-aţi căutat bine, vă faceţi treaba de mântuială, lăstunilor(Că tot se lăuda ”danny” că ştie tot despre mine!)

          • dany says:

            Om mai plat si mai previzibil decat tine sincer nu cred ca o sa mai vad!
            Eram sigur ca o arunci p’aia cu fascismu’ si cratima…

            PS @Danny este cu totul altcineva…

          • offset says:

            @steliade

            serios, deveniti plictisitori… vba lui @dany… auzi la el, “verzii”… eh ce sa spun, stii, vba aia: “Foaie verde stalp, cura apa-n beci”

            #LOL

  7. MVSTELIDAE says:

    Apropo de DMR vs sniper în ce priveşte Dragunov. Pun direct un link.

    • alkxzs says:

      destul de corect!
      până la urmă ține de pregătirea și de doctrina armatelor respective, dar și de modul cum cum vor să rezolve situațiile tactice!
      DMR-ul în general are o pregătire mai generală pentru a avea și alte sarcini în cadrul grupei, plutonului obișnuit de infanterie, în timp ce sniperul este mult mai specializat, ceea ce nu exclude faptul că un DMR poate fi și un bun lunetist, chiar dacă nu are pregătire avansată (depinde și de armată)
      Cam toate armatele încearcă din motive tactice, logistice etc să folosească o armă pentru DMR, cât mai apropiată de arma de bază, chiar derivată din asta, așa că e destul de clar că depinde cam de arma de asalt care ar trebui să fie și alegerea pentru DMR, că e HK 417, ARX200, FN Scar HSSR etc

    • offset says:

      @steliade

      Mie mi se pare ca seamana un pic cu Kevin Costner. Cu barba…

  8. MVSTELIDAE says:

    În ce priveşte DMR, favorita mea este FN Scar H SSR(MK 20).
    Mi se pare poate cea mai bună, dar alegerea ei ar trebui făcută cu alegerea FN Scar H ca armă de infanterie.
    Deci DMR de la FN şi sniper de la Steyr.

  9. MVSTELIDAE says:

    A, m-am prins de ce toţi lăstunii ăştia cu ideologii totalitare consideră că eu aş fi ceva rus.
    Ca ideologie nu prea bat pe nicio parte, eram surprins(Bine, că am vrut o discuţie mai elevată despre politica externă a României din ultimii 100 de ani le-a aprins un beculeţ că sunt diferit, dar mă putea face şi ungur!)
    Ei văd avatarul şi din puţul culturii îl consideră dodonist.
    :)) Am uitat că o exaltaţii verzi consideră orice simbol Românesc a fi anti-românesc dacă nu-l cunosc.

  10. MVSTELIDAE says:

    I will always call a spade a spade, mister Danny, hence “MVSTELIDAE”!

    • dany says:

      Astea sunt scrise de tine contra Unirii si contra romanilor:

      “…nu fac parte din naţiunea română, obiectiv nu au dorit niciodată(nici în 1918)”…vorbeai de romanii din Republica Moldova …străine!
      Cu alte cuvinte:
      -tu ai atitea studii incat iti permiti sa contrazici istorici romani de marca
      -faci jocul muscalilor aruncand exact teze dezvoltate de Dughin si echipa si dupa aia ne faci pe noi fascisti…

      Asta ca sa vezi cat de fals esti cand te apuci a scrie articole…In fine internetul nu duce lipsa de scriitori de trei parale…

      • MVSTELIDAE says:

        “Astea sunt scrise de tine contra Unirii si contra romanilor”
        De unde concluzia asta? Vă rog citiţi.
        https://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_func%C8%9Bional
        Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial.[1]

        1. Eu îmi permit orice într-o ţară liberă, chiar şi să spun adevărul.
        Puţin îmi pasă de ce spun istoricii români, dacă sunt istorici nu pot spune altceva decât adevărul din acte şi din sondaje. Dacă sunt propagandişti pot spune ce doresc şi nu-i problema mea ci a celora ce-i citesc fără să-şi pună întrebări.
        Nu ştiu cine-i Dunghin, nu m-a pasionat niciodată să citesc oameni din culturi ce plagiază cultura franceză sau cea americană, fiindcă acum putem citi originalul.
        Ruşii domină Moldova de Est din 1812, nu văd unde v-au dus miturile voastre verzi de la independenţă până azi.

        Am văzut că a încercat ceva Acţiune 2012, dar a eşuat. Teme vetuste, necunoaşţerea istoriei şi locului, lipsă de inteligenţă filozofică. Dacă toată Rusia şi Dunghin, ce-l aduci în discuţie, ştie adevărul istoric, iar din România doar eu, atunci avem o problemă gravă.
        ”Know thy enemy but not yourself, wallow in defeat every time.”

        Eu în articol nu am spus că fac parte din naţiune şi ar trebui să se unească, am spus că sunt români. Românii pot avea mai multe state, pot forma mai multe naţiuni. Din partea mea pot avea unul, o naţiune, dar nu este cazul.

        2. Păi eu vă fac fascist din moment ce, printre altele, v:
        -propuneaţi legi neconstituţionale prin care doriţi să faceţi poliţie dogmatică ca în ISIS şi Rusia în numele interesului personal pe care îl ridicaţi la rangul de interes naţional(Ceux qui peuvent vous faire croire à des absurdités peuvent vous faire commettre des atrocités.);
        – făceaţi propagandă pentru război de agresiune pentru ocuparea Moldovei pentru a evita un eventual proces democratic şi diplomatic, pentru a pune la colţ puternica minoritate rusă care nu ar accepta statul român socialist centralizat şi nu v-ar permite să stăpâniţi Basarabia ca pe Teleorman.

        (Vă rog căutaţi articolul 405 CP)

        3. De la Charles Upson Clark aceste detalii au fost sesizate
        [among those who still clung to the hope of a Bessarabian state within the Russian Federated Republic. President Inculetz of the Diet, and President Erhan of the Council of Directors General, telegraphed, under date of Jan. 6, 1918: “Jassy, Roumanian Government. We protest against the introduction of Roumanian armies into the territory of the Moldavian Republic. We demand categorically the immediate cessation of shipments of troops, and the prompt recall of those troops already over the border. The introduction of Roumanian troops into Bessarabia threatens us with the horrors of civil war, which has already begun. The Russian troops must be allowed to pass freely without any hindrance.]

        @Cerberus
        1. Îmi place stilul Stalinist “Camarade, nu fi trist / Legiunea progreseaza prin partidul comunist”
        2. Nu sunt ”de Saliste” fiindcă nu suntem în epoca feudală pentru a clama acel detaliu istoric, nu cred în monarhie nici în nobilime. Am menţionat deja că îmi aparţine blogul, deci întrebarea are doar rolul de a face şi mai mult off topic paranoic de tip stalinist.

        3. Îi ştiu pe Duica şi Gherman de la ştiri, pe celălalt nici măcar de acolo, dar mă bucur că cineva mă face şi spion ungur mai pe ocolite, mă săturasem de atacuri staliniste de altă factură.
        Totuşi, probele fiind care, că eu aş fi amic, că eu i-aş cunoaşte? Nu am înţeles ultima parte cu Ioan Aurel Pop.
        Doar aţi vrut să vă exersaţi ticăloşia stalinistă puţin.

        P.S. Da, ”răposata” dinastie a Bogdăneştilor fondată de Bogdan şi Ştefan de Cuhea (nume incorect, nefiind Bogdan şeful familiei nici când a fondat Moldova) este de drept o ramură a Familiei Micula de Cuhea. Dacă în Moldova ea a dispărut, în Maramureş niciodată.

        Din Ştefan de Cuhea, Ştefan I al Maramureşului, Ştefan I al Moldovei sau Ştefan de Sălişte, depinde de an în ordinea asta, se mai trage şi Familia Iuga şi Familia Vlad de Sălişte.
        Doar că ce nu cunoşteţi este că din secolul XIV până azi familia s-a extins, fiind compusă din +- 1500 de oameni şi câteva neamuri, deci s-ar putea să mă confundaţi, nefiind singurul. De ce Iuga? Tatăl lui Ştefan I al Moldovei, Maramureşului, fratele mai mare a lui Bogdan I, preşedinte al adunării cneziale din Maramureş avea acest nume, fiind şeful familiei la moartea lui Micula. Apoi un voievod din Moldova şi alţi câţiva nobili din familia lui Ştefan din Maramureş i-au purtat numele. Vlad vine de la numele strănepotului său cel mai puternic, ultimul nobil comun ambelor familii.

        Conform unei teorii olteneşti Micula ar fi migrat în Ungaria din Oltenia(ca Tatomir, şeful familiei de Dolha) ar fi fost rudă foarte apropiată cu Basarab I.
        Deci, dacă aveţi nevoie de regi pentru legiune, români puri, ar trebui să căutaţi în Maramureş, unii probabil şi-au trecut şi titlurile din trecut şi probabil ar fi încântaţi.
        Eu unul nu sunt adept şi niciunde nu m-am prezentat cu titlu nobiliar, dar cred că pot vorbi despre Moldova şi mă pot considera român, măcar atât.
        Nu mai român decât Zelinsky, dar pot şi eu.

        • dany says:

          Ciolovecule,

          http://www.tehnomil.net/2017/11/17/racheta-sol-sol-cu-bataie-lunga/#comment-183641

          asta i unul din sutele de comentarii scrise de tine impotriva Unirii pe tot felul de situri.
          Te dai mare destept ca ai citit sute de carti de istorie dar se pare ca n ai inteles mare lucru din ele.
          Oricum si tu si Rusia sunteti falimentari , in curand o sa aveti exact 10 Km² in jurul Kremlinului. Va ajung din urma relele facute in ultimii 500 de ani…

          Uite ce zice gigolo Putin

          “De ce să mai existe omenirea, daca Rusia va disparea?” … cu alte cuvinte ciolovecu’ pitic il cam incearca niscai vise negre… Deci daca maine cade un asteroid in Rusia si nu mai ramane piatra pe piatra musai sa moara si restul omenirii ca asa vrea muscalu’… Gandire de cioloveci la furat in stepa!

    • Cerberus says:

      cum iti spuneai anii trecuti? Vasile Iuga de Saliste? Ala cu racnetulmarmatiei.wordpress.com? amic cu duica, gherman si daian? dupa ce in prealabil in perii pe prof. Ioan Aurel Pop? curat murdar.

  11. MVSTELIDAE says:

    @offset
    Când o să văd doctrine de alt tip o să le menţionez, de exemplu la cerberus am văzut şi tendinţe staliniste, de a acuza pe nedrept nu din cauze paranoice, ci din bună ştiinţă. Vezi, eu nu mă limitez la verzi, dacă văd alte influenţe, le menţionez.

    În România am văzut nazişti religioşi, comunişti religioşi, socialişti ce criticau socialismul, socialişti ce spuneau că rezultatul socialismului este rău, dar socialismul este salvarea, am văzut socialişti de dreapta, am văzut tot ce poate naşte filosofia de la capătul NATO, decadenţa şi ruperea de realitate culturală, deci un verde ce nu ştie că-i verde este un caz banal.

    Totuşi, ”fără război nu se poate unirea”(nu-i un citat precis, dar cam asta se susţinea) este un caz grav de fascism, din moment ce Basarabia nu este ocupată de nimeni, doar de propria populaţie, este un stat românesc/moldovean. (Exceptând Transnistria pe care verzii deja au repudiat-o şi au clasificat-o ca Colonie Stalinistă Românească în Ucraina. Ura!)

  12. seba says:

    Esti o rusine pentru limba pe care o vorbesti.
    Esti o rusine pentru poporul care ti-a platit studiile,din care “selectezi” doar ce-ti convine.

    • MVSTELIDAE says:

      O să mă retrag după ce vă răspund şi la această lamentare, şi o să las acest blog frumos să-şi urmeze cursul on topic. (Promisiune, indiferent de răspunsuri) De acum o să ignor toate atacurile indiferent de articol.

      Domnule Sebastian, credeam că sunt o ruşine ăia ce mint şi dezinformează, cei propun războie şi distrugerea statului liberal, apoi fac pe agenţii SIE pentru a-şi răspândi doctrina, propagandiştii de orice tip, dar am uitat că în România de multe ori este invers.
      Nu legea şi adevărul primează, ci maţul.

      Eu am dovedit că tot ce spun ei sunt fantezii, unele cu tentă stalinistă altele cu tentă verde.
      Duşmanul proletariatului verde sau roşu nu e ”ajentură”, ci un duşman închipuit ca la procesele alea uitate de mulţi, când orice lăstun gălăgios ştia el ce ”crime” oribile a făcut cel ce nu-i de acord cu dogma.

      Am dovedit că tot ce spun are sustinere şi a fost prezentat de istorici începând cu cei ce ne favorizau în 1927, chiar şi ai noştri recunosc ce spun eu. Exemplu:
      https://www.youtube.com/watch?v=mYw2esWSuqI&t=1207s
      https://www.youtube.com/watch?v=mYw2esWSuqI&t=1980S

      Eu am spus de ce bazându-mă pe acte, pe ce spun istoricii ce nu au emoţii. Nu voiau, ei voiau maxim stat independent, dacă nu se putea stat federat al Rusiei. Dar la presiunea diplomatică a României care nu voia stat independent Basarabean şi confruntaţi cu incertitudinea URSS-ului alegerea a fost făcută pentru binele lor, nu din naţionalism.)

      Asta o ştie toată Europa, doar în România unirile sunt ceva procese proletare unde proletariatul în deplină puritate a sancţionat cu inima deschisă procesul.
      Cât de cât Alba Iulia a semănat puţin cu mitul, cel puţin Adunarea.

      2. Eu nu am ce mulţumi României voastre, că nu-i statul vostru. Fiind un sistem socialisto-liberal la care toată lumea a contribuit nu văd de ce vă identificaţi tot timpul cu România şi spuneţi că România a donat educaţie pentru ca românii să înveţe să fie propagandişti populişti ca voi.

      Dacă puteţi spune legea prin care vă susţineţi enormitatea, am şti despre ce vorbiţi.
      Eu zic să reveniţi la realitate şi să nu vorbiţi voi în numele României, că niciodată nu aţi câştigat o singură dată alegerile, doar v-au folosit anumite partide, ca cel bolşevic, ca FSN, ca PSD pentru a menţine această paranoia pe care pot construi.

      Românii nu vă vor dar după 1918 au căzut în capcana populistă ce a fost prevăzută de cei ce nu au vrut unire necondiţionată şi stat centralizat, deşi au fost mai români decât mulţi anonimi gălăgioşi de pe aici.

      Fiindcă au prevăzut că orice lăstun o să se folosească de problema minorităţilor şi de iminenţa războaielor pentru a deturna atenţia de la furtul banului public pentru a ţine statul pe loc pentru a-şi păstra privilegiile şi a anula indirect şi de facto libertatea obţinută de români prin Iluminismul Transilvan, prin lupta natională.

      Deci nu ştiam că trebuia să devin ceva patriotard verde pentru a-i mulţumi statului. România nu m-a învăţat să fiu nazist, nu m-a învăţat să fur sau să fiu ticălos, m-a învăţat în mod mai tacit să tolerez aceste fapte când nu mă favorizează să le expun, m-a învăţat multe mituri care nu au ţinut la interpelări şiinţifice.

      Eu am ales să nu le tolerez fiindcă ascunderea de responsabilitatea civică şi tolerarea ticăloşiei, lăstunilor, a dus ţara într-o poziţie vulnerabilă. Asta este o diferenţă faţă de vest.

      Mistificare istoriei este încă una, face românul incompatibil cu asimilarea unor influenţe benefice, fiind ostil lucrurilor noi şi străine, izolează diplomatic România, mai ales cu vecinii din apropiere.

      Singura obligaţie este faţă de lege şi faţă de populaţie. Iar eu mi-am îndeplinit-o cu brio, prezentând adevărul istoric şi confruntând propagandiştii verzi.

      Nu-i o problemă, după ce pleacă toţi golanii în ”califatele şi emiratele” lui gsg9(nu mai este mult) vă puteţi cânta lininiştiţi ode în Federaţia Rusă sau în Imperiul Turc sau ca stat afiliat USA pe modelul Zair, nu pe modelul NATO.

      Voi sunteţi în EU dar gândiţi ca în URSS şi în Italia lui Mussolini, aveţi aceste concepte gen ”cosa nostra”, ”omertà” când vine vorba de adevăr şi credeţi o să meargă la infinit acest joc ipocrit. Până la urmă se prind şi ei, se satură de corupţie, mafie, de scuze, mai ales că SUA îşi mută privirea spre Pacific.

      Am terminat, România nu este un stat fascist nici un stat agresor. Moldovenii pot alege ce vor, dar momentan nu vor în marea lor majoritate.

      Ca un ultim citat, citez tot din opera istoricului american, care citează un erou al României interbelice care se vedea cam rus, în cel mai rău caz Basarabean, de nevoie, şi nicidecum nu vorbea de românism, Mihai Viteazu, Eminescu, strămoşii mei ce au fondat Moldova(poate şi Ţara Românească). Bat-o vina de istorie că rău ne chinuie cu detalii incomode!
      „Noi muncim, nu gândim!” O zi bună la toată lumea!

      [Ciugureanu, the new President of the Council of Directors, had already voiced the sentiments of many of his colleagues, in the debates of Jan. 16 : “From the moment I first began to think and to form political convictions, I have belonged to the Social Revolutionary Party, and have looked upon national problems from that point of view, which I consider to be that of a broad federal autonomy. I have spent my life in Russia, I carried on my studies in Russia, nor have I broken off my relations with Russia. We were all of us brought up on the Russian classics, we value them highly, and in consequence we have a solely Russian viewpoint. But how can we speak of a Russian viewpoint today? It is painful to say it, but it is the fact-Russia exists no longer, Russia is falling apart, and the process keeps accentuating itself. The only viewpoint possible today seems to me a Moldavian-Bessarabian. We must think only of ourselves, and how to help ourselves . . . . Yesterday the Roumanian Army arrived; it has created peace and order, but it is going to stay here only so long as its interests lead it to stay; as soon as those interests are satisfied and it leaves, anarchy will begin. In view of this we must reorganize our army.”}

      • dany says:

        Ciolovecule arunca ockiu’ ala de sticla sa vezi cum se voteaza in Rusia

        https://www.facebook.com/MBKhMedia/videos/355495918276016/

      • seba says:

        MVSTELIDAE,sincer,dupa ce am citit ce ai scris pot spune ca tovarasul Lenin avea dreptate.
        Doar partial,pentru ca nu inteleg de ce astia ca tine sunt si utili.

      • offset says:

        asta asa ca anecdota, faptul ca SUA NU SI-A MUTAT privirea din Pacific, inca de dinainte de WWII, nu inseamna ca aia nu privesc in alta parte… dovada e m..ia pe care au luat-o ciolovecii in siria cu rachetutzele alea hamericane.

        cat de primitiva abordarea kremlinului, inca au ramas ancorati in” daca nu ganditi ca stalin, sunteti fascisti!” modul asta de abordare unilaterala, primitiv si lipsit de orice farama de civilizatie, e valabil poate pentru permafrost… adica ce spun eu, era. ca si ala se cam topeste… vezi ca e la mare cautare balega de mamut. sapi acolo in noroi, si gasesti cate ceva.

        si inca ceva. mai vezi cate localitati din Basarabia au semnat adeziunea pentru ReUnire! Romania e singura tara care inca nu a anulat efectele pactului diabolic ribentropp-molotov. probabil ca daca ai vizita lagarul de la Auschwitz te-ai simti ca acasa pe acolo. si tu ii faci pe altii fascisti, legionari, etc. …

        #LOL

  13. alkxzs says:

    MVSTELIDAE
    după prostiile pe care le scrii(în sensul că nu au nici o legătură cu subiectul), bănuiesc că ai intrat aici în căutarea unei puști ca să îți zbori creierii (creierul,… neuronul),
    de ce ai nevoie și de lunetă numai tu știi! dar se poate bănui

  14. gsg9 says:

    MVSTELIDAE

    Hai că vă educ, dacă nu a avut cine.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-materiel_rifle

    Mai bine educa’tzi matale pisica…

    Nea’asta nu vorbeste romaneste si inca nu’ntzelege diferentza dintre anti-materie si anti-material 🙂

    Ia de la Basescu, ca ai scris de anti-materie si de aia ne’am amuzat de tine

    https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-materiel_rifle

    versus

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Antimaterie

    https://en.wikipedia.org/wiki/Antimatter

    In rest ce debitezi cu Nutzi Spaima Constitutzii cu articole si drepturile si fascistii si verzii si rosii si populistii…

    Ca te cenzureaza

    Ca te ataca

    Lastunii 😀

    De ce nu si lacustele…

    Ia zii, nu te urmareste nimeni?

    Nu te urmareste vreo masina roz?

    Nu se pune semaforul pe rosu cand vrei matale sa treci strada?

    Avioanele nu ies pe deasupra fix cand iesi matale din scara blocului?

    Pisicile nu intorc capul dupa tine?

    Nutzi se misca mouseul de unul singur prin calculator?

    Nu vin fascistii sa’tzi mute lucrurile prin casa ca sa’tzi lase semne?

    Schizofrenie se numeste 😀

    Exista ceva tratament, dar cica bine nu te mai faci niciodata

    • dany says:

      “Nea’asta nu vorbeste romaneste si inca nu’ntzelege diferentza dintre anti-materie si anti-material “…A gresit la ORDIN!…mai e unu’ pe alte plaiuri digitale unde pasc la intrecere postaceii (nu zic care ca iar zice @adminu’ ca…)care a primit ordin sa vorbeasca de laserele lui Putin. A zis intentionat ciolovecu…Deja propaganda ruseasca a dat drumul la lasere pe banda rulanta de zici ca sunt frati cu klingonienii. Mai nou scot Praf Ka cu pretul a cateva milioane de ruble, portavioane la 500 milioane de ruble. Au aruncat pe net o gramada de povesti nemuritoare gen “cum sa distrugi flota de F35 atacand o baza de aprovizionare din Italia ” si alte bancuri cu Ion Creanga cand prindea F35 cu ceaslovu’…Dupa mintea ciolovecilor o sa aiba din 2020 lasere in spatele bordeiului…