Radarul românesc. O istorie vie

În anul 1978, Trupele Radiotehnice au elaborat și o temă de cercetare-proiectare pentru un radar românesc, destinat descoperirii țintelor ce evoluează la joasă înălțime. Ca urmare, s-au realizat și avizat două modele experimentale: a) START-1, în anul 1980, în banda de frecvențe S (2-4 GHz), asimilat la Baza radar Pipera și b) RIH-IRIS, în anul 1985, în banda de frecvențe X (8-12 GHz), asimilat la Institutul de cercetări al Armatei. Varianta în banda S a fost promovată până la producția de serie la Întreprinderea de Electronică Industrială (IEI)/SC ELPROF SA București (1990-1993), unde s-au fabricat 12 exemplare, introduse în înzestrarea Trupelor Radiotehnice și un Laborator școală, în scopul pregătirii studenților radiolocatoriști din Academia Forțelor Aeriene (AFA) Brașov.

Sursa: Interviuri Nini Vasilescu

Restul materialului poate fi citit aici.

Teoretic, rolul IRIS a fost preluat de radarele X-TAR ale bateriilor Oerlikon 2x35mm. Partea interesanta legata de IRIS e mentionarea sa in raportul de autoevaluare al ACTTM pe anul 2006: “

Modernizare staţie de radiolocaţie IRIS, în vederea creşterii capabilităţii acesteia de a fi transportată şi folosită pe terenuri frământate, utilizând facilităţile de transport tip container.

PSCD 2006 A2/S/46/26.04.2006 Ministerul Apărării”

Deci IRIS a supravietuit multi ani dupa ’89, oare la ce l-or folosi acum?

Pentru ca am amintit de X-TAR, decat un gand: radarele astea ar fi unele din echipamentele cele mai neglijate si care ar avea nevoie de o modernizare, dat fiind rolul lor de aparare la joasa altitudine, acolo unde de ceva vreme au aparut dronele, mult mai dificil de descoperit de echipamentele proiectate acum 40 de ani. Precis o sa le modernizam odata cu radarele Geparzilor.

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Radarul românesc. O istorie vie”

  1. Marius Z. says:

    Huh?
    Tocmai ma uitasem ieri si alaltaieri in documentul asta 🙂
    Revenind la X-TAR si modernizari, la VSHORAD chiar e nevoie sa le cateri putin pe catarg, ori radarele TCP-SHORAR nu numai ca sunt 2D dar nici catarg nu au.
    Iar daca se vrea integrare si cu rachete si SHORAD, exista variante de radare 3D cu acoperire mai mare déjà integrate in Skyshield.
    Si da, modernizarea electronicii/radarelor la Geparzi trebuia facuta la momentul achizitiei.

  2. stan says:

    nici nam stiut ca in romania sau facut radare