Memorandistica

Semnarea memorandumului de intelegere intre ROMAERO si Sikorsky, parte a Lockheed Martin

PZL Mielec va oferta către Ministerul Afacerilor Interne al României o tranșă inițială de 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului național de înzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime și terestre. Cele 12 aeronave vor fi fabricate în Polonia, unde PZL a produs deja elicoptere pentru 17 clienți internaționali, începând cu anul 2010.





“ROMAERO este onorată să colaboreze cu PZL Mielec, în contextul angajamentului României de a-și consolida capacitățile de interoperabilitate civilă și militară în Uniunea Europeană și pe flancul estic al NATO. Experiența noastră de 100 de ani în aeronautică și relația strânsă de colaborare cu celelalte companii românești din industrie ne vor ajuta să reunim forța de muncă națională calificată, infrastructura educațională și facilitățile disponibile, creând astfel premisele revigorării tuturor companiilor din industria românească de elicoptere. ”, a declarat Vasile Boicu, Directorul General ROMAERO.

“Mă bucur să văd că acest Memorandum de Înțelegere creează condițiile pentru a pune în aplicare două parteneriate strategice pe care România le are cu SUA și cu Polonia. Această potențială cooperare regională, prevăzută de Memorandumul de Înțelegere, va oferi României puterea economică, gândirea pe termen lung. Am apreciat, de asemenea, invitația ROMAERO către industria aeronautică românească și presupun că domnul director general s-a referit la IAR Brașov, se va referi în continuare și la Avioane Craiova și la Aerostar Bacău și la toate companiile și institutele de cercetare din domeniu, pentru că-mi doresc ca sub umbrela Lockheed Martin să creăm un pol de dezvoltare în cadrul industriei aeronautice românești”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Sursa: ROMAERO

Evident, intelegerea va avea efect doar in cazul in care Romania va cumpara aproape-Romeul. Aici ar fi o mica problema, desi PZL/Sikorsky/Lockheed Martin au probabil cel mai bun produs pentru utilizatorii militari, deschiderea s-a facut cu o oferta pentru MAI, unde la fel de probabil, s-ar preta si elicopterele civile, mai ieftine, cum ar fi de exemplu Airbus H215.

In plus (sau in minus) chiar si in cazul potentialului contract pentru MApN, polono-americanii pleaca cu sansa a 3-a din punct de vedere industrial, ceilalti doi competitori angajandu-se sa construiasca sau sa asambleze local elicopterele. Din motive evidente (PZL), Sikorsky nu poate oferi ceva similar Romaniei asa ca, daca vor sa puncteze serios si la capitolul industrial si nu numai cel strict tehnic, vor trebui sa ofere altceva care sa fie cel putin la fel de tentant.

Inca nu am auzit cuvintele magice…

Both comments and pings are currently closed.

28 Responses to “Memorandistica”

  1. Alex3 says:

    Pai o capabilitate MRO regionala e mult mai valoroasa decat o fabrica unde ai un grad minimal de integrare, care se si inchide dupa ce termina de asamblat cele cateva elicoptere, cum ar fi la Airbus. Si cu fighterele, unele tari vor asamblare, daca se vede o mare piata pentru avioanele respective, altele vor MRO, mai ales daca produsul a fost vandut in multe bucati si e o afacere in a asigura mentenanta – cazul Black Hawk.

    Sa ai o capabilitate MRO inseamna ca

    1. te ajuta la operarea flotei sa ai mentenanta in tara

    2. iti ofera locuri de munca stabile, pentru ca flota va opera 30-40 de ani si va trebui facuta mentenanta.

    • admin says:

      E si asta un punct de vedere insa o fabrica de asamblare se poate transforma si ea relativ usor in centru MRO dupa ce s-a terminat cu asamblarea. Ceva de genul asta pot oferi si Airbus sau Bell. In functie de gradul de integrare fabrica de asamblare poate fi ceva mai mult decat un MRO deghizat. Cand polonezii vor termina de asamblat elicopterele lor sau vor fi intr-o pauza intre contracte, ce for face, vor soma? Banuiesc ca vor prinde si ei ceva contracte MRO. Si atunci apare ca probabila o competitie, ei avand avantajul ca le-au asamblat de la inceput. Parerea mea e ca ar fi nevoie de ceva mai mult din partea americana pentru a castiga si discutia ref. la avantajul industrial.

  2. Ion Valcu says:

    Avem atatea memorandumuri si nimic tangibil.

    Sunt curios de ce mutare vor avea cei de la Airbus, avand deja experienta poloneza.
    Un feeling e ca vor cam inchide Brasovul si vor repatria si mentenanta minimala pe care o fac la noi din lipsa de comenzi. Ultima comanda a fost cu elicopterele bulgaresti la revizie.

    Legat de Romaero, inca mai am in minte exemplul Aerostar care se chinuie sa trimita la muricani specialisti si ingineri pt formarea mainii de chirurg pe F-16.
    Deci orice memorandum se materializeaza dupa niste lansari grele de parnos si dupa mult timp investit in formare.

    Oricum, prima vioara e data de polonezi cu uzina lor, iar firimiturile ce cad de la masa vor ajunge si la noi … cata vreme masa e plina.

    • admin says:

      Sunt curios de ce mutare vor avea cei de la Airbus” – manevra Roberto Baggio. Rostogolire repetata pe teren, si spre stanga si spre drepta, mainile cand la cap cand la glezne, facut semne la arbitru, la echipa medicala, la toata lumea… lacrimi.

  3. Ion Valcu says:

    Daca e manevra Roberto Baggio, sper sa nu degenereze in manevra Claudiu Raducanu prin caderea in careu si citarea clasicilor MBDA in viata cu:

    “Aceeași Uniune Europeană care, datorită implicării președintelui francez Macron, oferă 79 de miliarde de euro României pentru a se redresa după pierderile cauzate de pandemia COVID 19.”

  4. habarnistul says:

    Produsele europene nu sunt agreate sub nicio formă de aliatul nostru strategic și transatlantic .
    Cu siguranță , Airbus va prinde aripi destul de repede din zonă , deoarece doar testează piața , nu au oferit tehnologie și / sau produse de ultima oră , datorită părții germane din componența Airbus .
    Sfera de influență a Germaniei și Olandei nu include România .
    Americanii deja și-au marcat locul de vanatoare;) , precum felinele 😉 .
    Așa văd eu lucrurile .

    • admin says:

      Pai aliatul strategic tocmai ce ne propuse sa cumpara NSM, proudly manufactured in Norway. Dar da, daca pot sa vanda ei sa faca un ban, de ce sa nu bage strambe competitiei. Competitia o fi mai loarda?

  5. Marius Z. says:

    Daca luam noi 16 S-70 de la polonezi si ne ofera mentenanta, sa ia si ei 16 H215 de la noi plus mentenanta echivalenta… sau nu ca poate ale lor sunt mai scumpe si atunci trebuie sa ofere diferenta in offset 🙂

    • admin says:

      Pai daca ale lor sint mai scumpe e pentru ca si ei platesc mai mult la altii pentru piese asa ca daca vrei si offset pe deasupra, il cumperi separat, pe deasupra. Nu m-ar deranja licenta MSBS luata “in offset”. Platit tot de noi dar suna mai misterior asa.

  6. Marius Z. says:

    1.) Da poate era mai diplomatic sa taca, ca nu e frumos sa le impui altora alegerea, mai ales cand e vorba de siguranta nationala. Daca fac o alegere prosteasca sau din coruptie, e problema lor, sa se spele pe cap cu ea.

    2.) Dar ce zice nu e chiar fals: adica noi contribuim cu cota parte la bugetul UE dar fiind saraci avem dreptul sa primim de cateva ori valoarea contributiei.

    3.) Acum, cand tot UE-ul e in criza din cauza COVID si tarile incearca sa creeze investitii si comenzi in propria economie inclusiv prin ajutor de la UE, noi cumparam de miliarde de euro echipamente din afara UE, sprijind practic economii terte:
    —–
    Himars, Patriot, F-16 (de la portughezi, dar mare parte din bani in SUA), radare din SUA – OK pana aici ca stim cine e pilonul in NATO si cine are trupe la noi.
    Piranha din Elvetia (nici NATO nici UE) chiar daca GDLS SUA in spate
    NSM din Norvegia (non UE dar NATO)… poate si NASAMS
    Turele Elbit, modernizari SOCAT, LanceR, BrightNite si drone din Israel (nici NATO nici UE)
    Modernizarea IAR-99 era sa fie cu Canada, iar acum probabil Israel
    Doar Spartanele au fost achizitie recenta din UE si NATO, respectiv H135 pentru SMURD…
    BlackHawk din Polonia, dar de fapt mare parte din componente din SUA.
    Sa vedem ce o fi si cu corvetele, daca ramane in picioare contractul sau nu…

    Mai trebuie pusa in balanta si topul investitorilor straini, ca volum si schimburi economice (balanta comerciala), in Romania.

    Mai adaugati voi, ca poate imi scapa ceva.

    Situatia nu e chiar echivalenta, dar sa nu ajungem sa facem ca R. Moldova, adica investitii si ajutoare din Romania si UE, dar sa fie si cu Transnistria si cu Rusia daca se poate, care sa ii protejeze cu “castile albastre” de pe Nistru de anexare de catre Romania 🙂

    In fine, ideea e sa ne gandim de trei ori inainte sa decidem si apoi sa alegem ce avem nevoie cu adevarat, nu ca sa facem un comision cuiva sau sa incercam sa impacam pe toata lumea. Ca asta nu prea se poate…

    • admin says:

      1) Era clar mai diplomatic sa taca, end of story.

      2) Ba asta e cam fals. Romania are dreptul sa primeasca mai mult din bugetul EU nu pe mila&pomana ci la schimb cu deschiderea pietei interne la marfuri EU fara tarife de import (odata cu intrarea in UE), adica deschiderea spre importul din economii mai puternice, care duce inevitabil la eliminarea firmelor romanesti, mai slabe. In compensare, Romania primeste o proportie mai mare din bugetul EU pentru a-si pune economia pe picioare si a putea reintra in competitie (ca noi nu stim cum, asta-i alta chestie). Deci e o tranzactie, nu pomana. Noi le dam piata, ei ne dau fonduri de dezvoltare. Ca se cam uita o parte a ecuatiei, nu-i nimic, trebuie reamintit permanent.

      2.1) Cum ramane cu faptul ca Franta primeste partea leului din bugetul ala umflat pe agricultura, desi nu-i un stat sarac? Toata lumea contribuie la un buget de unde Parisul ii mituieste pe fermieri ca sa nu incendieze masini non-stop. Nu-i de mirare ca unele state mai puternice si-au negociat rabaturi. Daca bugetul EU sufera, e in mare parte din cauza Frantei, nu a Romaniei.

      3) Nu doar UE-ul e in criza, toata lumea e in criza dar nu faci achizitii militare ca sa creezi comenzi sau investitii in EU, faci achizitii militare ca sa-ti dotezi armata cu ce e cel mai bun posibil, de banii pe care ii ai. Nu ma intereseaza de unde vin echipamentele, atat timp cat sint printre cele mai bune optiuni posibile, cu un bonus pentru aliatii care isi vor risca pielea pentru noi. Deocamdata Franta nu se comporta ca un stat aliat decat atunci cand au ceva de vandut, altfel sint deschisi la colaborari cu adversari ai NATO. Sa le plangem de mila ca nu prind contracte prin Est? Las’ ca le repereaza rusii onoarea si le cumpara Mistralurile.

  7. Marius Z. says:

    2. Era clar de dinainte de aderare ca daca intram fara o economie pregatita e rezultatul pe care l-am avut. Dar noi n-am fost niciodata interesati de propria economie, nici macar de ramurile critice, de siguranta nationala. Fondurile alea sunt mai mult perfuzii iar criteriile birocratice pe care sunt alocate nu ajuta neaparat competitivitatea. Iar acolo unde ar ajuta cu adevarat gen infrastrucura, invatamant, sanatate – nu reusim sa le absorbim. E ca si cand pompezi medicamente, vitamine si sange unui bolnav cu venele aproape blocate.
    Am zis AVEM DREPTUL, iar prin saraci (starea de fapt) se intelege si ce s-a intamplat cu economia noastra la intrare in UE, inclusiv transformarea in piata de desfacere (cauza).

    3. Franta si-a negociat o nisa sau mai multe de fapt. Asta trebuia sa facem si noi de la inceput. Sa inteleg ca ii consideri pe fermierii francezi piromani si un fel de grup de santaj prin forta – gen minerii? Crezi ca cei din alte domenii nu fac la fel? E specificul “revolutionar” al societatii franceze, daca il putem numi asa.
    Din bugetul ala al agriculturii Franta subventioneaza in special costul mainii de lucru si alte cheltuieli care sunt in mare peste media UE pentru a pastra cat mai mult din activitate la ei acasa. Noi nu facem din astea, ca ne place sa importam, sa fim piata de desfacere si nu producator. Ii lasam pe altii sa se oboseasca, noi ne pastram odihniti.

    4. Da, total de acord cu “cele mai bune optiuni posibile”. Esti sigur ca toate achizitiile enumerate acolo au fost pentru pretul/performanta produsului si nu pentru a multumi pe careva? Mie lista aia imi pare tare unilaterala, sa inteleg ca nici un stat din UE nu a avut un singur produs capabil?
    Lasa Franta, ca ei tot timpul au fost mai devianti in NATO, dar cu restul ce avem? Hai, nici nemtii nu se comporta ca aliati! Restul? Propui sa dam bonus la contracte doar celor care au trupe detasate la noi, asta e criteriul? Daca sunt la polonezi sau baltici, deci tot NATO, e OK?

    • admin says:

      Era clar de dinainte de aderare ca daca intram fara o economie pregatita
      E cazul tuturor statelor estice. De asta primesc un procent mai mare din buget. In concluzie: procentul ala mai mare din buget a fost platit la intrarea in UE. Doar pentru ca asta s-a intamplat cu ceva timp in urma, nu inseamna ca trebuie uitat. Deci banii suplimentari de la EU nu sint mila&pomana, bunavointa maretului Macron. Au fost decontati de romani.

      Franta si-a negociat o nisa sau mai multe de fapt. Asta trebuia sa facem si noi de la inceput.
      Nu. In UE nu ar trebui sa existe “exceptii”, “nise”, “rabaturi”, etc. O singura regula pentru toti.

      Sa inteleg ca ii consideri pe fermierii francezi piromani si un fel de grup de santaj prin forta – gen minerii?
      Glumesti? Bineinteles. Exact asta sint, niste mineri cu tractoare. Da, societatea franceza considera asta ceva normal si exista si alte categorii care fac la fel, nu numai fermierii. Nu as avea nimic impotriva atat timp cat nu ar afecta pe altii si in cazul asta problema franceza cu fermierii afecteaza bugetul UE deci ii afecteaza si pe altii, nu numai pe francezi, de asta i-am mentionat pe ei.
      Nu poti fi “doar piata de desfacere”, trebuie sa ai bani ca sa poti importa deci pentru ca Romania sa fie “piata de desfacere” inseamna ca exista bani proveniti din alte activitati decat agricultura (sau din imprumuturi). Cand nu vor mai exista bani, Romania nu va mai fi “piata de desfacere” si poate, in sfarsit, toata lumea va fi multumita.

      Esti sigur ca toate achizitiile enumerate acolo au fost pentru pretul/performanta produsului si nu pentru a multumi pe careva?

      Sint sigur ca:
      1. Echipamentele respective sint printre cele mai bune din lume (la banii pe care-i avem) si acolo unde nu sint chiar pe locul 1 cu coronita, diferentele de performante sint mici si discutabile.
      2. Provin din state aliate

      sa inteleg ca nici un stat din UE nu a avut un singur produs capabil?
      Ultima data cand am verificat, IVECO vin din UE.

      Propui sa dam bonus la contracte doar celor care au trupe detasate la noi, asta e criteriul?
      Da… Sau lasand gluma, propun sa penalizam “aliatii” care exporta echipament militar adversarilor. E mai simplu asa.

      Daca sunt la polonezi sau baltici, deci tot NATO, e OK
      Absolut. Sa le repereze polonezii si balticii economia.

  8. Ilie says:

    @Marius Z

    “Daca luam noi 16 S-70 de la polonezi si ne ofera mentenanta, sa ia si ei 16 H215 de la noi plus mentenanta echivalenta… sau nu ca poate ale lor sunt mai scumpe si atunci trebuie sa ofere diferenta in offset 🙂”

    Nu era vorba de 16 ci doar de 12, nu pentru MApN ci MAI. La prima licitatie AutobuzulVertical n-a considerat ca are rost sa participe. Probabil ca inca mai spera la contracte cu incredintare directa, ca doar ne-au trantit “fabrica” in spatele curtii.
    Dar sa privim un pic altfel treburile, si la ei, precum si la noi sunt “fabrici” de asamblare finala a elicopterelor (S70i vs H215). Diferenta e ca a lor fabrica “produce” elicoptere, cand a noastra produce doar declaratii de disponibilitate. Si sa nu uitam ca polonezii au semnat un contract pentru S70 (fortele speciale ale internelor) la finele anului trecut, ceea ce nu a blocat activitatea la “fabrica”.
    http://archiwum.thenews.pl/1/9/Artykul/403346

    In schimb, la unii trebuie o minima comanda de 16 bucati ca sa aibe sens inceperea activitatilor, pe care divizia lor de marketing n-a fost in stare in toti anii astia sa o asigure. Deci si prin urmare se asteapta la comenzi din partea statului roman. Si statul sta 🙂.

    Ca de declaratii e plina presa:
    “According to Mr Enders, Airbus “wanted to invest in Poland big time”, but the Polish government had “slammed the door on us”.” (https://www.bbc.com/news/business-37622842)
    “ANALYSIS: Airbus’s big plan to revive the Romanian rotorcraft sector” (https://www.flightglobal.com/analysis-airbuss-big-plan-to-revive-the-romanian-rotorcraft-sector/126379.article)
    Au astia de la AutobuzeVerticale numai planuri mari peste tot in EU, bineinteles unde e miros de o ciupeala.

    Acelasi domn Enders zice:
    “We have an impression that we have been misled for months by the current Polish government,” he said.
    “We spent a huge amount of efforts and money in recent years trusting that we were in a fair and professionally-conducted competition. We will of course seek remedies.”
    Adica – pai stai asa, am cotizat, v-am trimis in “schimburi de experienta” prin Franta si coloniile noastre, cognacuri, armagnacuri si voi nimica? Ca asteptam bonusul de semnare al contractului ca sa-mi mai iau un Bugatti (buy EU!) si o vila la Sfantul Tropez (pentru asistenta care a efectuat platile) si nimica!

    Dupa care, ce sa vezi, la inceputul anului, se apuca compania de mai sus sa plateasca decat 3.6 bln ca sa inchida un caz de coruptie:
    “Former Airbus boss Tom Enders once described the strategy and marketing organisation, which was responsible for middlemen, as ‘bullshit castle’ © Reuters” (https://www.ft.com/content/f7a01a60-442b-11ea-abea-0c7a29cd66fe)

    Adica cum ziceai si tu Mariuse: “Da poate era mai diplomatic sa taca, ca nu e frumos sa le impui altora alegerea, mai ales cand e vorba de siguranta nationala. Daca fac o alegere prosteasca sau din coruptie, e problema lor, sa se spele pe cap cu ea.”

    Poate mai bine iPHONE decat francoPHONE.

  9. silviu alexe says:

    Cred ca un centru MRO va fi foarte bun pentru industria romaneasca si e o treaba foarte reala si chiar posibila, nu e SF.

    Da, o fabrica se poate transforma in centru MRO dupa livrari, cum s-a intamplat cu Ghimbav, care traieste din reparatii si modernizari de 40 de ani, insa acolo s-a luat o licenta – Puma ala vechi era un produs total asimilat in tara, cu motoare si totul si multi specialisti formati pe fiecare domeniu.

    Altfel, daca e doar asamblare finala, sa faci la nivel de surubelnita un produs dintr-un kit de piese, e complet altceva fata de o capacitate MRO – trebuie alte instrumente, utilaje, mecanici, electronisti, etc – toti trebuie certificati, etc.

  10. Marius Z. says:

    “Nu. In UE nu ar trebui sa existe “exceptii”, “nise”, “rabaturi”, etc. O singura regula pentru toti.”

    Pai experienta arata ca nu exista asa ceva, deci poate ar trebui sa ne trezim si noi, altfel o sa ramanem in istorie ca cel mai cuminte membru al UE, care nu a lasat nici o urma dupa el… de fapt a lasat – coruptia/justitie vs Schengen, meci neterminat nici astazi.

    Uitasem de camioane Iveco, dar astea nu sunt sistem de arme la propriu, nu? Iar aici cu chiu-cu-vai putem spune ca avem inca un producator autohton, chiar daca gafaie si nu se simte prea bine. Era sa o mai comitem cu Beretta… deocamdata la interne.

    Apropos ca tot discutaram de UE si fonduri, daca tot vor unii armata UE, nu primim niste fonduri privilegiate ca suntem la granita, pentru achizitii dar si investitii in industrie? 🙂

    • admin says:

      Iveco n-o fi un sistem de arme dar sint echipamente militare si daca te uiti la valoarea contractului (ala marele de 2.900 de camioane) o sa vezi ca depaseste floricelele gen NSM. Chiar si contractul partial pentru 900 de camioane depaseste valoarea NSM. Adica spijinim economia Italiei, ca de acolo or sa vina componentele chiar si atunci cand o sa se faca asamblarea aici – ca despre comenzi la extern era vorba in discutie.

    • admin says:

      Pai noi, polonezii, balticii si bulgarii sa primim ca sintem la granita de Est, grecii, italienii, francezii si spaniolii sa primeasca ca vin migrantii peste ei, francezii sa primeasca inca o data ca pleaca migratii prin canalul manecii si germanii sa primeasca pentru ca la granita lor e frig. Sa plateasca ungurii si belgienii.

  11. Marius Z. says:

    Sa facem sa fie bine, ca sa nu fie rau 🙂
    Pe partea de sud oricum mai dureaza cativa ani si Mediterana redevine Mare Internum, ca oricum circulatia e aproape libera si toti sunt claie peste gramada… urmeaza zidul din Sahara 🙂
    Iar francezii sa ceara de la englezi taxa de protectie pentru canalul Manecii, nu de la UE 🙂

  12. gsg9 says:

    Tare asta cu importatul de la polaci 🙂

    Poate are legatura si cu asta:
    https://www.mapn.ro/cpresa/16731_%C8%98eful-Statului-Major-al-Ap%C4%83r%C4%83rii-din-Polonia,-%C3%AEn-vizit%C4%83-la-MApN

    Cica mergem si cu gepardurile sa-i aparam pe polaci 🙂

    Macar de ar lua elicoptere direct de la Bell si se faceau ca-l asambleaza la IAR, de parca asamblarea ar fi contat prea mult

    De la polonezi importam mancare, asa ca it doesn’t really matter

    Sau ca Polonia a ajuns principalul furnizor de pantofi la Ro-manele.
    https://www.mediafax.ro/economic/polonia-a-ajuns-principalul-furnizor-de-pantofi-al-romaniei-ascensiunea-brandurilor-poloneze-ccc-pepco-sau-reserved-in-economia-romaneasca-17502246

    Haine
    https://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/de-unde-vin-hainele-pe-care-le-poarta-romanii-polonia-este-19261273

    o-o
    https://www.economica.net/polonia-tara-de-unde-romania-importa-cele-mai-multe-si-cele-mai-ieftine-oua_178622.html

    Deficite
    https://www.bancherul.ro/stire.php?id_stire=19504&titlu=o-treime-din-deficitul-comercial-al-romaniei-este-cauzat-de-importurile-din-ungaria-si-polonia

    Handicapatzii doar consuma, munca e pt tractoare

    Asa ca sa devenim piatza si pentru elicopterele asamblate acolo mi se pare o miscare naturala.

    Elicoptere n-o sa mai fabricam in veci, IAR a subzistat din reparatzii/revizii/upgradeuri la Pume atarnat o torpila rosie de plastic.

    Turbomecanica e complex rezidentzial si ce au mutat utilajele strategice pe la mama dracu n-are cine ce sa mai faca cu ele, in nici un caz motoare de elicopter

    Nu mai fac nici planoare, o sa se inchida si IARul, ca asta e mersul natural al lucrurilor la ro-manele, nu le trebuie.

    Daca te uitzi in pagina asta vezi ce mai pot sa faca, adica mai nimic, niste teste, niste subansamble metalice, cablaje, revizii, asamblare

    https://www.iar.ro/domenii-activitate/

    In orice tzara in care se doreste pastrarea capacitatzilor intr-un domeniu ca asta statul face lobby sa exporte, baga zeci-sute de milioane sub diverse forme de ajutor mascat, inclusiv in america, canada, franta, au comenzile militare asigurate-contractate din productzia proprie etc povestea cu firmele private care dezvolta produse militare de top pe banii lor si doar le vand statului cand sunt gata e doar o poveste

    La noi s-a evitat orice implicare a industriei locale pana n-a mai ramas nimic din ea, doar din gura asa cu offsetul etc in rest daca nu iese spaga nu intereseaza pe nimeni

    Mamaliga va fi produsul intern high-tech care nu-l vom exporta nici pe ala, fiind facuta cu malai importat din polonia aia vor avea controlul asupra pietzelor de desfacere ale mamaligarilor.

    In rest, ca amuzament, semnaram memorandumuri si cu ukrainienii, sa vezi ce proiecte militare maretze facem cu ei, ei cu ce industrie mai au mai misca niste rachete antinava, mai repara niste tancuri niste avioane

    Noi participam cu memorandumurile si cu doctoratele

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24269839-romania-ucraina-semnat-acord-cooperare-tehnico-militara.htm

    Si ca sa ne radem si mai cu spor, uite cu ce se ocupa astia din ministerul alora imbracatzi in verde care desfasoara activitatzi vag legate de aparare

    https://www.mapn.ro/cpresa/16732_participarea-conducerii-mapn-la-black-sea-and-balkans-security-forum-2020

    Mare mare practic imens „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment organizat de New Strategy Center la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

    Marele stratejii sentar deschis in holul universitatii de spicoase si bovine, care mai e new…gaaaaaaaaa…

    De ce o mai exista si universitatea aia pe banii statului cand agricultura cooperativizata s-a terminat, pamanturile agricole s-au vandut, marile ferme de animale s-au desfiintzat, nu intzeleg de ce mai plateste statul ro-manele facultatea aia cand statul nu mai are ce face cu ei…

    De plicitseala aia se apuca si fac centre de stratejii si o freaca cu securitatea prin MN.

    Asa are ceva sa se faca ca lucreaza si secretarul ala de stat experta in mecanica fluidelor intravaginale

    Mai discuta si ei la o samantza, o cafea, anticiparea imprevizibilului alea-alea…

    Gaaaaaaaaaa…

  13. stan says:

    am spuso si o mai spun
    cat timp industria militara ii in proprietatea statului va fi incet incet distrusa si inchisa
    doar cand o vom privatiza chiar si partial astfel incat statul sa aiba sub 49% din actiuni atunci putem vb de o relansare a industriei militare romane
    poate polaci au uns pe cine trebuie ca sa cumparam de la ei
    cum spuneati si voi mai sus “doar spaga conteaza”

  14. xv says:

    Marius, tu tot nu recunosti ca francofil.S70 e de top chiar daca e civil.EC 725 e cel mai bun derivat Puma

  15. xv says:

    Nu e chiar pe tema. Franta ne-a ajutat mult. De la De Gaulle. Elicoptere, automobile, tehnologie. Inclusiv prima statie de cercetare seismica. Detecta explozii la mii de km

  16. Marius Z. says:

    Unde scrie ce nu recunosc eu la S-70 vs SuperPuma?
    Depinde si la ce iti trebuie elicopterele alea, de ce capacitate ai nevoie in cabina sau agatat, la ce inaltimi le operezi, unde vrei sa iti aterizeze, in ce conditii sa zboare, etc.
    Problema nu se pune doar care e mai tare prin 5 caracteristici, ca in cardurile sau abtibildele alea.
    Cat despre H225/EC725, daca discutam de licitatia pentru MAI, alea nu se incadreaza in cerinte. Simplu. Adica asa poti sa ceri si CH-47,k doar ca nu ti-l va propune nimeni ca e alta clasa mult mai scumpa.
    Am scris ca daca luam noi S-70 de la ei, sa ia si ei H215 de la noi… altfel ce colaborare e asta? 🙂

  17. Marius Z. says:

    Si sa stii ca nu prea sunt francofil… in sensul ca sunt cam multe chestii care nu imi plac, de la stangismul republican la alte chestii ale caracterului lor, printre care si politetea excesiva de suprafata, in loc sa iti spuna ce si cum… dar spun pe la spate altora.
    Nu generalizez, dar e ceva cultural…
    Si mai e si infoierea asta specifica, care uneori nu da prea da bine… dovada ca si la noi s-au infoiat recent de cateva ori pe programele noastre militare si nu i-a ajutat deloc, a fost chiar efectul invers.

  18. xv says:

    Niste motoare sa dea francezii.La pretu corect.Si sa nu-i blocheze pe americani.Cauta ce cumpara vecinii din vest

  19. xv says:

    Cat despre blogul vostru care era excelent, multi baieti s-au retras. Pt ca e acolo un Rambo wannabe hater care se crede Napoleon.Cel care scrie doar taguri.In rest nimic,macar un articol compilat din alte articole.Asa ca nu mai intru sa citesc, e prea jos nivelu.