Ce se da si ce se primeste

undefined

Good news: se pare ca in sfarsit Romania isi onoreaza obligatiile catre ESA si ajunge cu platile la zi.

Micii daunatori de prin ministere au propus si emis HG-uri (notele de fundamentare sint incluse la finalul postarii) pentru plata sumelor restante din anii precedenti si primele doua transe aferente anului AD 20:23.

Situatia e complexa si e mai bine sa-i lasam pe ei sa explice, cu cuvintele lor (fragmentele mai importante):

Modul de angajare și plată al contribuției financiare naționale către ESA este stabilit prin Legea nr. 262/2011 și prin Convenția ESA. Sunt două tipuri de contribuții, fixă (denumită obligatorie) și pentru programe (denumită opțională pentru că fiecare țară își determină calitativ și cantitativ programele și misiunile spațiale la care participă). Contribuția fixă este stabilită prin lege și se calculează ca proporție din venitul național net între cele 22 de state membre, României revenindu-i aproximativ 1%. Aceasta reprezintă costurile generale de administrare, programele de cercetare fundamentală și costurile asociate Centrului Spațial European din Guyana Franceză, fiind plătită anual conform Legii nr. 262/2011. Contribuția pe programe reprezintă cota de participare la fiecare dintre programele și misiunile spațiale multianuale ale ESA, selectate de România și aprobate. Miniștrii negociază și angajează participarea pe programe multianuale cu diverse durate și distribuții de costuri. Este angajată o suma totală, distribuția pe programe fiind aprobată de miniștri conform negocierilor și sugestiilor făcute de Agenția Spațială Română, având în vedere și menținerea contribuției totale a României la nivelul procentajului de 1% din bugetul total ESA. Din derularea fiecărui program rezultă contribuțiile anuale ale României, care sunt calculate ulterior Consiliului la nivel ministerial și vor fi confirmate prin Hotărâre a Guvernului României.

ESA funcționează după principiul fair-return:

contribuția financiară a României se poate returna integral în țară, sub formă de contracte încheiate între ESA și persoane juridice române;

proprietatea intelectuală/industrială rămâne în România.

În perioada 1 iulie 2018 – 19 octombrie 2022, din cauza neefectuării plăților, România nu a avut drept de vot în cadrul Consiliului și Comitetelor de program ESA, deoarece conform Convenției ESA, Art. XI, pct. 6b, un stat membru pierde dreptul de vot în cadrul Consiliului și Comitetelor de program ESA atunci când suma arieratelor depășește valoarea contribuțiilor pentru anul financiar curent.

Trebuie precizat că este pentru prima dată în istoria ESA, de la înființarea sa în 1975, când un stat membru ajunge în situația pierderii dreptului de vot.

Despre ce sume vorbim?

Se poate observa cum contributia optionala a Romaniei e in crestere de la an la an:

Plata contribuției la programele opționale se face în baza facturilor emise de către ESA, în trei tranșe anuale, primele două tranșe reprezentând fiecare câte 40% din valoarea anuală a contribuției, iar cea de-a treia tranșă reprezentând 20% din valoarea anuală a contribuției. În anul 2023, România are de plată suma de 45.242.329 euro. Prima tranșă a contribuției financiare a României la programele opționale ale ESA pentru 2023 este în valoare de 18.096.931,6 euro, reprezentând 92.294.351,16 lei.

Ce am ales sa facem cu banii astia?

Majoritatea proiectelor in care Romania va fi implicata suna excelent, o selectie din lista mai lunga din nota de fundamentare:

E. Navigation

  1. LEO-PNT este prima componentă a noului program FutureNAV. În cadrul acestei componente se dorește dezvoltarea unui demonstrator constelație sateliți LEO care să fie utilizați pentru PNT, complementar Galileo, EGNOS. În vară a fost deschis un Request for Information din partea ESA pentru a vedea care este interesul statelor membre ESA cu privire la acest program și au existat și actori din România care au răspuns în calitate de parteneri în cadrul unor consorții. Din discuțiile purtate cu ESA și cu industria s-a concluzionat că există capacitate pentru a participa în acest program. Există deja implicare pe domeniu în cadrul unui apel ESA din cadrul H2020. Este o oportunitate pentru România de a fi implicată într-o misiune de la începutul acesteia.

F. Technology

Participarea României la programul GSTP reprezintă soluția pentru dezvoltările tehnologice generale în gama TRL 3 – TRL 6.Activitățile îmbracă un spectru larg:

  • realizarea de pompe pentru circuitul de răcire al sateliților și pentru alimentarea motoarelor de rachetă cu combustibil lichid;
  • realizarea unui receptor GPS cu rezoluție de nivel centimetric pentru misiuni de cuplare în orbită;
  • realizarea unui sistem de magistrale termice pentru răcirea sateliților în orbită;
  • realizarea de motoare pas-cu-pas pentru poziționarea antenelor în orbită;
  • printare 3D a structurilor spațiale;
  • continuarea proiectului de realizare a unui vehicul cu decolare și aterizare verticală;
  • dezvoltarea unui motor cu plasmă folosind o arhitectură elicoidală;
  • dezvoltarea unui vehicul sub-orbital cu decolare și aterizare verticală.

G. Space Transportation

  1. Participarea la lansatorul Vega E permite dezvoltare stand turbopompe, onboard software, sisteme de telemetrie, studii GNC, participare în inflight demonstrator, activități suport automatizare alimentare LOX/LCH4 ptr M10, dezvoltare capabilități naționale producție ajutaje.
  2. Participarea la Space Rider Evolution Element: GNC reintrare atmosferă/aterizare, teste de zbor (drop tests), sisteme avionică, sisteme telemetrie, elemente de propulsie (complementare/înlocuire capabilități AVUM), software ambarcabil.
  3. Participarea la Boost!2 permite valorificarea oportunităților de participare la: dezvoltare infrastructură port spațial (ex. Capu Midia), dezvoltare sistem complementar pentru tracking și telemetrie BLOS (beyond visual line of sight), facilități pentru integrare sisteme de zbor (ex. integrare rachete sondaj atmosferic, potențial suport pentru reusable upper stage demonstration element).

Here’s Johnny: vorbim totusi de 45 de milioane de Euro doar pe anul in curs. Proiectele suna de la extraordinar in sus dar, totusi, ce se obtine in mod concret?
Vom fi in stare la finalul anului sa aducem un nou produs pe piata, pe care sa-l valorificam pentru recuperarea investitiei? Daca nu la sfarsitul anului in curs, poate anul viitor? In 2-3-5-10 ani? Exista un plan ca vreunul din aceste proiecte sa ajunga la stadiul de produs utilizabil / vandabil? Ar fi fost prea mult ca planurile de afaceri respective sa fie atasate notei de fundamentare?
La partea asta, nota de fundamentare vorbeste in generalitati, procentaje generale si tot felul de medii si statistici, unele valabile la nivel european. Nimic concret insa.

Poate ca nu au vrut sa includa asemenea calcule burghezo-mosieresti intr-un proiect legislativ. Dar daca totusi planurile respective nici nu exista, o ipoteza plauzibila cunoscand materialul clientului?
Ar inseamna ca platim un bilet pentru a participa la proiecte de cercetare care o sa ne dea dreptul sa platim alte bilete de participare la alte proiecte de cercetare care… Cercetare pentru cercetare. Care e obiectivul final, daca el exista, in afara de asigurarea de locuri de munca? In cazul asta, calculul se schimba, fiind un raport de Euro pe loc de munca subventionat.

Sau poate ca rezultatele nu se pot masura in unitati monetare, ar fi vorba de capabilitati strategice pentru Romania. Ar fi o pozitie perfect valabila mai ales ca avem un razboi la granita. Care din proiectele de mai sus vor avea un impact clar in sectorul Apararii? Vom fi in stare sa lansam mini-sateliti de la Capu Midia? Sau vom dispune de sisteme de navigatie pentru drone cu autonomie de 1.000 de kilometri? Sau orice alta tehnologie militara?

Daca nu, atunci probabil ca exista cateva destinatii alternative spre care s-ar putea indrepta cei 45 de milioane, in vreme de criza.

nf-esa

Nota-de-fundamentare_HG-ESA

pHG-pentru-aprobarea-transei-a-2-a-pt-anul-2023-la-ESA

You can leave a response, or trackback from your own site.

29 Responses to “Ce se da si ce se primeste”

  1. caucazian says:

    ii mult sa ceri un produs complet gata de vanzare , dar poate niste componente se poate
    tot ar fii bine
    si eu zic ca tot ii bine ca se ia 45 de milioane de euro din bugetul statului care ar fii mers pe “specialii” altfel si merg in cercetarea privata mai devreme sau mai tarziu se vor vedea rezultate ca cei de la esa nu fac asistenta sociala ca cei de la bucuresti din taxele noastre sa si cumpere voturii

    • admin says:

      Poate ca exista si alta alternativa decat pensiile speciale. Dar pentru asta ACTTM ar trebui sa devina altceva decat este. Sau ROMARM sa faca mult mai mult.

  2. dany says:

    ######Agenția Spațială Română sau Romanian Space Agency (prescurtat ROSA) este o instituție publică din România cu finanțare extrabugetară….########

    Banii cui?

    100 m€l€oane e praf pe toba in cazul cercetarii, si rezultatele vor fi pe masura

  3. Ilie says:

    E vorba de TRL3-6. Asta zice tot…

    • admin says:

      Cam asa. De asta avem nevoie de unii care sa vanda, or sa stie ei cum trebuie sa arate un produs final.

  4. dany says:

    @admin
    Dumneata ai intentii bune.
    Dar cam toti cu finanțare extrabugetară in momentul cand isi baga coada se alege prafu’
    Intimplator sunt in clenciuri de cca 2 ani cu o alta agentie cu finanțare extrabugetară… ANRE pe numele ei de botez.
    Si tot ce face acest ANRE este exact impotriva consumatorilor si prosumatorilor si pro firme din energie, care firme cotizeaza la bugetul ANRE…Mai mult de jumatate din problemele din energie sunt generate exact de …ANRE!
    Sa scriu aici ce sume primesc de la guvern firmele de vanzare-cumparare energie pe post de compensare? Sunt 82 firme care primesc 4.6 m€l€ard€ € de la buget pe … 17 luni pe post de compensare. Din 82 firme mai mult de jumatate sunt firme de apartament. Adica șmecherași de bucalestan! Deci practic pentru faptul ca muta documente de la un birou la altul aceste firme de apartament primesc compensare 4.6 m€l€ard€ €. Culmea ironiei, au anuntat ca fac protest in fata guvernului. Astia care muta hartiile de la un birou la altul…Vorbim de firme de vanzare-cumparare si nu de firme care PRODUC efectiv energie…
    ANCOM … la fel
    Mai dau exemple?

    Nu stiu de ce crezi dumneata ca ROSA va face ceva bun odata ce este implicata…

    ####În plus, susține Corpul de Control, membrii consiliului de administrație ROSA au fost remunerați cu încălcarea dispozițiilor legale, pentru că acest drept nu a fost prevăzut în niciun act normativ adoptat la nivel de lege sau hotărâre de guvern.

    O altă problemă semnalată este că membrii și secretarul CA au fost remunerați timp de 23 de luni fără existența unui document care să ateste activitatea desfășurată în cadrul consiliului de administrație. {daca aud astia de la ESA dupa ce isi pun mainile in cap sigur cer excluderea noastra}

    ”Directorul general al ROSA s-a autodesemnat în funcția de președinte al Consiliului științific, iar, în condițiile în care funcția de director executiv a fost vacantă, s-au creat condițiile ca biroul permanent al Consiliului științific ROSA (format din președintele CS, directorul general ROSA și directorul executiv ROSA), în fapt, să funcționeze cu o singură persoană” {haiduc nene, io sunt șeful, de la mine in jos toata lumea culcat!}

    Inspectorii au sesizat nereguli și la nivelul ministerului cercetării și inovării, pe de-o parte și cel al educației și cercetării (în subordinea căreia s-a aflat ROSA începând cu noiembrie 2019). Cele două instituții nu au inițiat un proiect de act normativ privind ratificarea Acordului și continuarea Programului de Cercetare și Inovare pentru Tehnologie și Cercetare Avansată – STAR, drept urmare ”suma de 12.283.802,93 euro nu s-a mai întors în România, prin încheierea unor contracte doar cu parteneri români, aceasta fiind redistribuită tuturor statelor membre ESA”.

    #####
    Control executat se pare in iulie 2023!

    Asa ca @admin ce te astepti de la ROSA?
    La restul implicati la ce te astepti? Sa mulga bani fara sa faca nimic…

    PS Nu mai pun linkuri, sunteti baieti mari sigur gasiti…

    • admin says:

      Asta era de asteptat, ROSA nu are un track record bun. Eu nu ma astept la mare lucru de la ei, ce vreau sa zic ca in situatia data, poate ca ar trebui sa fie si altii care propun proiecte, adica MApN (DpA, ATTCM, etc..). Ca si astia ar trebui sa faca curatenie in ograda proprie, e altceva. Poate ar fi insa proiecte cu aplicativitate practica. Sau cine stie, poate ar trebui ca cerintele sa vina si din alte structuri ale MApN, fara a mai fi filtrate de DpA/ACTTM.

  5. dany says:

    SINTEZA acțiunii de control efectuată la Agenția Spațială Română

    Detalii aici

    https://control.gov.ro/web/wp-content/uploads/2023/06/SintezaROSA.pdf

  6. dany says:

    @admin
    Daca i luam la puricat si pe restul ce gasim? Vorbind de presa “libera si democrata”, nu avem noi acces la date sensibile
    Chiar daca unele institutii au avut sansa sa nu apara in presa cu tot felul de scandaluri asta nu inseamna ca nu au gunoi sub preș
    Hai sa zicem ca una din aceste institutii chiar daca are gunoi sub preș incearca sa miste ceva, obtine ceva fonduri si vrea sa faca ceva pe bune.
    Si in secunda doi cineva care stie despre gunoiul sub preș declanseaza scandalul….

    Doi vor sa faca ceva pe bune, si 10 se chinuie sa puna tălpi. Cam asa e la noi!

  7. gsg9 says:

    n-avem noi treaba cu chestii concrete, statul roman se face ca functzioneaza si isi incaseaza salariile si pensiile

    proiecte concrete polonezii

    Under the agreement, eight new projects will be initiated, including the expansion of hardware-in-the-loop capabilities, increasing capacity for launch tube production at WZL-1 (Deblin), aircraft maintenance at WZL-2 (Bydgoszcz), and support for solid rocket motor production by Mesko (Skarzysko-Kamienna). These projects will sustain high-value engineering jobs in Poland and infuse new technology, training, and technical support into the Polish defense industrial base.

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_august_2023_global_security_army_industry/lockheed_martin_and_poland_ink_deal_for_pac-3_wisla_phase_ii_air_defense_missile_program.html

  8. Xv says:

    Obtinem ceva cotizand la astia sau sunt ca bsnii aia pt “fondu clasei”?

    • admin says:

      In afara de a amploaia amploaiati? Oaminii au pus acolo o lista de proiecte demonstrativ-exploratorii, dupa cum observa @Ilie, dar nu spun si cine asteapta cu nerabdare si maxim interes rezultatele, ca sa le puna in productie. Cineva trebuie sa fie disperat ca daca nu iese proiectul X la timpul T, o sa dea faliment, nu? Sau ca vin rusii. Sau nu.

  9. Ilie says:

    @gsg – astea la polonezi au legatura directa cu LM si cu “offsetul”. Se intampla si la alti vecini care au luat tot F35

  10. Ilie says:

    @admin – sau posibil ca ala sa fie nivelul maxim la care putem contribui – adica teorie, ceva experiemnte, poate un prototip (care nu e neaparat sa fie functional). Problema mai groasa e ca nu avem aspiratia sa tintim mai sus, dar nici sa facem economii. Ca de- cand ai proiecte ESA da bine la CV, banii sunt frumosi, vremea trece, leafa merge.
    Ca majoritatea chestiilor alea par a fi sub ce se gaseste pe piata, e destul de nasol. In Romania nu prea se gandeste integrat – ai doua caste – unii sunt aia “noi gandim, noi nu muncim” si ai si ailalti “noi vrem sa muncim, nu sa gandim”. Si nu prea s-a prins ceva sa-i aduca pe astia impreuna, chiar sa realizeze ceva.
    Exemplu elocvent – ACTTM cu carcasa de TBT si Moreniul care sta cu coada sus de “singurul producator de blindate”.
    Acum nu zic sa dai bani la galactic gen ARCA, dar poate sa te uiti in gradina dupa oameni care mai si fac ceva
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/exclusiv-foto-fostul-ministru-radu-berceanu-pregateste-constructia-unei-noi-fabrici-de-avioane-vrea-sa-faca-si-drone-daca-imi-cere-cineva-acum-un-avion-21291857

    Filozofez si eu….

  11. Xv says:

    Niste repere ale aventurii spatiale la noi, pe langa Prunariu, Arca si satelitul cubulet? Ca probabil citesc destui care au legatura cu domeniul.

  12. hohenstaufen says:

    @Xv. Banii acopera acces la informatii/ date/retele din cadrul ESA.
    Darrrr…….. O parte din ei (10-15%) vin inapoi in tara, iar ei sunt distribuiti sub forma de proiecte de catre ROSA. Proiecte care sunt castigate bineinteles de cei de la ROSA+institutele conexe 😀 . Care proiecte (cunoscute gen ROSA si STAR) pana acum au produs bani frumosi pentru unii alesi 😉 , nu de alta dar tot ROSA verifica rezultatele proiectelor si bieninteles ca raporteaza la ESA ca banii lor au fost folositi eficient. Era vorba sa se faca o reorganizare (uo OG semnata de Ciuca cand era PM) (deh vor si altii acces la banii acestia frumosi); o super agentie spatiala dar nu mai stiu stadiul ei.

  13. Xv says:

    @hohenstaufen interesant. Cine-mparte, parte-si face. Dar macar fac ceva cu banii aia impartiti indeosebi lor?

  14. hohenstaufen says:

    @Xv In general salarii frumoase, deplasari, dotari pe partea de IT, “meeting-uri”. Daca unii mai scot si un articol (nu e musai ca revista sa fie in cuartila 1, si in 4 e doamne-ajuta)/brevet (neutilizabil, plus ca daca depui o cerere de brevet in 4 ani ai sanse sa primesti sau nu ok-ul pentru el, dar tu ai bifat indicatorul 😉 )/ poate o tehnologie ceva; atunci e petrecere 😀 . Daca autoritatea contractanta (care are ea insasi acces la miere) e multumita cu rezultatele, cine suntem noi sa ne plangem?
    Eventual sa speri sa fii partener la un proiect de acest tip a.i. sa fie bine, ca rau nu prea are cum 😉 .

  15. dany says:

    Deci @hohenstaufen
    Nu suntem singurii care cunosc meandrele concretului in ce priveste ROSA 🙂
    Mai sunt astfel de agentii platite din surse extrabugetare , chiar mai multe decat trebuie
    Si majoritatea agentiilor de acest tip taie frunze la caini cu covrigi in coada, unele isi permit sa modifice legi primare/OUG dupa bunul lor plac desi in atributiunile lor scrie clar cum trebuie sa faca o metodologie/norme de aplicare pentru legea respectiva…

    Real, aceste agentii nu sunt subordonate nimanui, nici premierului, nici presedintelui nici Parlamentului
    Toti sefii mari de la aceste agentii sunt numiti politic, fara concurs public, fara verificarea clara a activitatii anterioare in domeniul respectiv

  16. Xv says:

    @hohenstaufen da, probabil, alta agentie de protocol stiintific. Timpu trece, leafa merge, noi muncim cu spor. https://www.cotidianul.ro/interviu-dumitru-prunariu-directorul-agentiei-spatiale-nu-va-putea-fi-dat-jos-indiferent-de-performante/

  17. Xv says:

    @Dany Nu m-am uitat cum se misca fostii colegi de Varsovia, dar aia pe care vrem noi sa-i ajungem au planuri mari https://www.thenationalnews.com/world/europe/2022/12/28/polish-military-enters-space-with-600m-satellite-deal/

  18. gsg9 says:

    aia pe care vrem noi sa-i ajungem isi pregatesc armata pt un razboi iminent

    pt asta s-au imprumutat miliarde si achizitzioneaza tehnica acum, nu in 2040, cu accentul pus pe livrat cat mai repede ca sa aiba timp sa-si operatzionalizeze echipamentul si sa pregateasca echipajele

    riscul de se prabusi sub cheltuieli si a intra in faliment se pare ca este evaluat ca fiind mult mai putzin important fatza de ce se doreste a se obtzine

    numai asta si ar trebui sa puna pe cineva rau de tot pe ganduri, dar ce te faci cand acel cineva e din specia oligofren de partid care de abia reuseste sa citeste de pe o hartie

    in contrapartida mioritza laie bucalaie se pregateste pt serbari campenesti

    pozele cu matracucile alea imbracate in alb defiland ca miresele mi se par elocvente pt situatzia actuala: un spectacol jalnic peste o realitate sumbra

    https://www.navy.ro/eveniment.php?id=1844

    ar fi fost mai nimerit sa fi fost totzi imbracatzi cu pantalonii maro ai lui Stefan cel Mare…

  19. Ion Valcu says:

    “matracucile alea imbracate in alb defiland ca miresele”

    Pai asteptam si pregatim cu paine si sare momentul in care iar vom si nevoiti sa schimbam tabara (ca armele-s prea ruginite ca sa le intoarcem si ne mai facem si de rusine).

    Ne mai cautam pe la casa regala de vreun cap neincoronat, ca sa ne laudam cu palmaresul de a fi salvat oiropa, s(c)lavonia si extremul orient de la mortzi si masacre de trupe?

    Back on topic, parca ar fi o treaba sa justifice sandilaii fiecare contributzie platita cu o tabela de 3 coloane:
    – cat platiram ca si “obligatzii”
    – cat primiram ca grant-uri de cercetare
    – cine-o facut cercetarea si cu ce rezultate

    Deocamdata microsatelitzi facem cu pushtani pasionatzi de mate-info si fizica si sigur sunt legati si in retea ca sa faca o microconstelatie (deh, Arduino + Tinkerboard sau Raspberry Pi + niste placute metalice de ecranare si soft pe baza de Linux).
    Ma-ndoiesc sa dam noi bani la Palatele Copiilor sau la cercurile de inventica.
    Si ma indoiesc sa avem rezultate care sa ne puna pe noi pe aceeasi treapta cu Thales la satelitzii mari de COM, observare ori GPS-Navi

    Poate inca finantam ARCA si asteptam rezultate :))
    Cum ar fi sa-i ajute ARCA pe aia cu racheta Vega E la partea de combustie?

    https://ziare.com/misiune-spatiul-cosmic/arca-space-anunta-prima-misiune-in-spatiul-cosmic-cand-este-programata-misiunea-1813434

    “I dunno”, ca ma depaseste domeniul si panseurile astora.

  20. gsg9 says:

    individul ala de la Arca este ge-ni-al 😀

    a reusit sa le ia banii alora de la ESA si sa le prabuseasca ExoMars Lander Schiaparelli fara sa patzeasca nimic

    prin State nu i-a mers, aia cica si-ar fi recuperat banii si l-au ejectat inapoi in Mueropa Socialista

    acum mananca banii altor fraieri calora le vinde rachete care mineaza aur si platina de pe asteroizi si pt asta fabrica ei o racheta grea care porneste sub apa si o testeaza ei intr-o groapa

    repet, individul este ge-ni-al 😀

  21. Xv says:

    Gsg, comparatia cu Polonia a devenit fetis pt o parte dintre comentatorii online. Istoric, economic, politic, tehnologic si mai ales in domeniul geopolitic sunt nr 1 dintre fostele tari din Pact. Pactul ala, facut tot la ei, ca ei au jucat destept si in WW2, aveau unitati si cu englezii si cu rusii.
    Ce fac ei in domeniul spatial nu cunosc, dar pot paria ca baga mai multi bani in research ca noi.
    In domeniul spatial noi suntem dupa virgula, la fel si polonezii. De sateliti ducem lipsa…

  22. Xv says:

    Hai sa alimentez si io complexul de inferioritate pe care-l avem fata de polonezi.Visele sunt pe gratis.Realitatea costa. https://tvpworld.com/72768637/in-10-years-poles-will-be-on-the-moon-polsa-president

  23. Ilie says:

    @xz – complexul de inferioritate e sustinut de realitate

  24. gsg9 says:

    cu polonezii nu e complex de inferioritate

    e mult mai rau

    polonezii au intzeles ce urmeaza si se pregatesc sa lupte, cu riscul sa intre practic in faliment de atatea achizitzii de zeci de miliarde

    si poate se mai gandesc si ca aia care le-au dat credite zeci de miliarde si care le-au vandut armament de zeci de miliarde aia or sa intervina sa-i ajute poate numai si din motivul de a-si recupera datoriile, probabil vor fi ajutatzi si financiar sa reziste

    e o directzie asumata de polonezi, asta se intampla acum, povestea ca polonezii au fost mai sus mai bine geopolitic si acum 30 de ani nu tzine

    atzi avut si voi sansa sa va dezvoltatzi ca nu atzi fost ocupatzi cu tancurile de trupele de invazie

    atzi avut si voi sansa sa va inarmatzi dar atzi ales sa tacetzi din gura sa facetzi pact cu politicul pe grade de generali de trust de presa generali de fotbal handbal tenis, pensii la 45 de ani si alte rahaturi si minciuni cu antrenamente la standarde NATO pe T55 si Tetal

    nu atzi profitat de fereastra de oportunitate, nici acum nu v-atzi trezit sa profitatzi de ea cat a mai ramas, doar se clantzane tare cu inarmarea scrisori de intentzie si pedefeuri Armata 2040 si licitatzii date in gat

    miliardele se duc pe pensii speciale si sinecuri plus ce se mai fura pe ici pe colo everywhere

    in concluzie romanii par ca se pregatesc sa se predea ca in ’40 cand au cedat fara lupta si in ’44 cand au intors armele

    ca ce altceva mai potzi sa faci cu 30 de mii de fraieri inarmatzi cu TR, AG7 si AKM

    plus ce ma viseaza Dany inca 50 de mii (poate daca-i mai aduna si de prin cimitire) de amaratzi batrani inarmatzi tot cu TR, AG7 si AKM

    si aia saracii condusi si eventual umilitzi (cum zicea baiatul ala pe recorder de generalii popi venitzi de la Bucuresti sa musamalizeze incidentul) de niste cretini instelatzi

    altfel cei cu banii furatzi de la voi vor fi deja la Monaco, restul se predau ca n-au cu cine si n-au cu ce…

    asta mi se pare marea problema in comparatzia dintre romani si polonezi, ca ajung polonezii pe Luna mi se rupe…

Leave a Reply