AeroTAXI, nu-i pentru cine se pregateste…

EV-55 - Sursa: www.evektor.cz

EV-55 – Sursa: www.evektor.cz

…ci pentru cine investeste.
Doua vesti bune: conceptul AeroTAXI a zburat deja si se dovedeste viabil, primind deja primele comenzi. Si vestea proasta: nu e vorba de avionul dezvoltat de INCAS ci de un proiect foarte asemanator, numit EV-55, al firmei Evektor din Cehia.

 

 

 

 

AeroTAXI - Sursa: www.incas.ro

AeroTAXI – Sursa: www.incas.ro

 

Ambele proiecte isi au originea cam in aceeasi perioada, 2003-2004 dar, in timp ce firma din Cehia a continuat dezvoltarea si a reusit primul zbor in Iunie 2011, proiectul INCAS nu a depasit stadiul de structura destinata incercarilor statice. Nu este foarte surprinzator ca cehii au deja un potential cumparator, pentru 29 de aparate. Si se anunta chiar si o versiune amfibie.

Comparate, cele doua proiecte au multe puncte asemanatoare dar si cateva diferente notabile (EV-55 vs AeroTAXI):

Numar de pasageri: 9-14 vs 12
Lungime cabine pasageri: 4.48 vs 6.215 m
Latime cabina pasageri: 1.61 vs 1.757 m
Inaltime cabina pasageri: 1.37 vs 1.783 m
Greutate gol: 2.626 vs 2.416 kg
Greutate maxima: 4.600 vs aprox4000kg
Motoare: 2xPT6A-21(536CP) vs 2xLycoming TIO-540(350CP)
Viteza maxima: 408 vs 428 km/h

Ambele aparate au o constructie metalica cu mentiunea ca EV-55 a adoptat solutia materialelor compozite pentru anumite componente, in vederea reducerii greutatii.

Prin comparatie cu EV-55, AeroTAXI pare submotorizat si, tinand cont si de “talia” mai mare, viteza maxima pare un pic optimista.
Mai avem putin si o sa ajungem la concluzia ca singurul avion romanesc motorizat corespunzator a fost IAK-52, dar si acela fiind un proiect strain.

Ramane un mister de ce nu s-a incercat adaptarea motorului cu turbina TVO-100 produs in licenta la Turbomecanica pentru Ka-126, in loc sa se apeleze la un motor clasic de import.
Chiar si in cazul in care motorul rusesc nu ar fi fost produs 100% in Romania sau licenta nu ar mai putea fi prelungita, tot ar fi existat destula experienta pentru a incerca macar proiectarea unui motor asemanator in tara.  EV-55 dovedeste ca turbomotoarele pot fi o varianta eficienta chiar si la clasa asta de avioane.

Deocamdata AeroTAXI ramane la sol asteptand vremuri mai bune insa, daca isi va gasi din nou o sursa de finantare, poate nu ar fi rau sa tragem cu ochiul la solutiile tehnice adoptate deja de EV-55.

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “AeroTAXI, nu-i pentru cine se pregateste…”

  1. […] Omologul sau romanesc ar fi fost proiectul AeroTaxi, cel mai probabil ingropat deja, o versiune remotorizata TP putand fi o solutie comparabila cu M28 dar, ca de obicei, nu e pentru cine se pregateste… […]

  2. […] si in cazul Evektor vs AeroTAXI, cehii s-au miscat mai bine si in cazul L-39NG vs IAR-99XT/NG/TD: acum cateva zile, la doar trei […]

  3. […] au un producator care incearca sa-si faca loc pe aceeasi piata, Evektor cu EV-55, prezentat deja aici adica un fel de AeroTaxi care a prins o repartitie mai […]