Si tu ai probleme, Sokoale?

PZL Sokol in dotarea fortelor aeriene filipineze - Sursa: helihub.com

PZL Sokol in dotarea fortelor aeriene filipineze – Sursa: helihub.com

La primirea ultimilor elicoptere PZL-Swidnik (acum AgustaWestland) Sokol dintr-un lot de 8 cumparate printr-un contract incheiat in 2010, Ministrul Apararii filipinez Voltaire Gazmin a tinut un discurs neobisnuit:

“Astea vor fi si singurele pe care le vom cumpara. A trebuit sa le platim deoarece contractul era deja semnat la preluarea mandatului.”

Presedintele filipinez Aquino i-a tinut isonul: “La ce e bun un elicopter de lupta care nu isi poate folosi mitraliera?”

Cu siguranta e ceva ce nici un producator de elicoptere militare nu ar vrea sa auda.

Care ar fi reprosurile filipinezilor? Mitraliera montata in usa elicopterelor trebuie demontata inainte ca militarii sa poata fi imbarcati/debarcati ceea ce reduce valoarea combativa a elicopterului care nu are alte mijloace de aparare.

Mitraliera problema a Sokol-ului filipinez - Sursa: turonlife.blogspot.com

Mitraliera problema a Sokol-ului filipinez – Sursa: turonlife.blogspot.com

 

Solutia a fost de a re-clasifica elicopterele si a le folosi doar pentru operatiuni de cautare-salvare, in loc de misiunile de lupta pentru care au fost cumparate.

“Vom continua achizitia de elicoptere de atac dar nu vor mai fi Sokol, evaluam alte tipuri.”

Bloggerii filipinezi sint insa mai putin radicali si ofera solutii, remarcand ca locul mitralierelor poate fi schimbat si, daca elicopterele ar fi dotate cu armament extern, o turela FLIR si eventual un tun de bord, ar rezulta un aparat de lupta utilitar ieftin si eficient.

Ce se doreste de fapt - Sursa: airfoto.pl

Ce se doreste de fapt – Sursa: airfoto.pl

 

Descrierea se potriveste perfect SOCAT-ului romanesc. Daca tot am pierdut contractul initial (un fel de-a spune, trebuie mai intai sa participi cu o oferta ca sa poti castiga sau pierde un contract) nu ar fi cazul ca macar acum IAR sa prezinte niste oferte pentru Filipine?

 

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Si tu ai probleme, Sokoale?”

  1. […]  Tehnomil.net 7 august 2013|No Comments ← Stiri militare: Rusia si China […]

  2. Eu cred ca este pur si simplu vorba de manipulare pentru a se achizitiona altceva alt tip de elicpoter mai greu si mai american.

    • admin says:

      Se prea poate si asta, iese mai multa spaga daca faci mai multe achizitii mici decat una mare.