OPFOR: Ai o problema cu S-300/400…

Boeing GL-SDB - Sursa: defense-update.com

Boeing GL-SDB – Sursa: defense-update.com

…dar nu ai aviatie de bombardament capabila sa le distruga?

Boeing are solutia: o versiune a SDB (Small Diameter Bomb) I lansata de la sol este in dezvoltare, cu un prim test planificat pentru 2014.

SDB I a fost initial proiectata ca o alternativa mai usoara, cauzand pagube colaterale mai mici, cu raza de actiune mai mare decat bombele inteligente “traditionale” JDAM, cu care imparte tipul sistemului de ghidare, GPS/INS.

Cu o greutate totala de doar 130 kg, componenta de lupta cantarind 93 kg, o raza maxima de actiune mai mare de 100 km si un CEP mai mic de 10 m, SDB este destul de compacta pentru a fi lansata din compartimentul intern al F-22 sau F-35 si este arma preferata de USAF pentru distrugerea sistemelor avansate de aparare anti-aeriana cu baza la sol.

 

Small Diameter Bomb I - Sursa: Boeing

Small Diameter Bomb I – Sursa: Boeing

 

Boeing duce conceptul mai departe si propune GL-SDB (Ground Launched), atasand SDB de motorul rachetelor de artilerie (MLRS) M-26 de 227mm lansate de sistemul senilat M270 sau cel pe roti HIMARS.
Racheta va propulsa SDB la altitudinea programata, dupa care aripile pliabile se vor deschide si bomba isi va continua traiectoria ca si cum ar fi fost lansata de un avion.

Ghidajul este pasiv, GPS/INS, si tinand cont de dimensiunea redusa a bombei ce o face greu detectabila de radar, singurul mod de contracarare este bruiajul semnalului GPS insa producatorii americani se lauda cu un modul GPS nou, special proiectat pentru a face fata bruiajului.

In practica, coordonatele GPS ale tintei trebuiesc cunoscute inainte de lansare, aici insa vin in ajutor tocmai punctele forte ale bateriilor SAM rusesti, radarele acestora putand fi descoperite de la mare distanta de echipamentele EW. Alternativ, pentru situatia in care acestea nu emit sau sint vizate alte tinte, se pot folosi containere de recunoastere SAR, cum ar fi de exemplu Elta ELM-2060 sau AN/ASQ-236.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “OPFOR: Ai o problema cu S-300/400…”

  1. […]  Tehnomil.net 13 august 2013|No Comments ← Israelul si armele sale nucleare […]

  2. […] Totusi, pentru cei care se pregatesc sa retraga MLRS sau pentru cei care au facut-o deja (ex Norvegia) a aparut o oportunitate de a refolosi lansatoarele originale si rachetele convertite in acceleratoare pentru bombele ghidate SDB cu lansare de la sol. Iar pentru asocierea dintre Boeing si SAAB a aparut o oportunitate de a face niste bani din asta. E cunoscut interesul Boeing in promovarea GLSDB, despre care am vorbit deja aici. […]