Hawk, PC-21 sau Super Tucano pentru Franta?

Cu ce va fi inlocuit Alpha-Jet-ul? - Sursa: Wikipedia.org

Cu ce va fi inlocuit Alpha-Jet-ul? – Sursa: Wikipedia.org

Franta se pregateste pentru o decizie dureroasa: dupa ce fondurile pentru antrenamentul pilotilor militari au fost reduse, numarul orelor de zbor anuale a scazut de la 180 la 150. Fericitii!

In aceste conditii e evident ca pilotii nu isi vor putea pastra nivelul de antrenament si singura solutie care se intrevede este separarea pilotilor in doua categorii, in prima fiind pilotii care vor primi in continuare numarul obisnuit de ore de zbor si in a doua fiind pilotii care vor fi pregatiti la un standard inferior, o noutate pentru o forta aeriana occidentala.

Pentru asta este insa nevoie de un nou avion de antrenament care sa inlocuiasca cel putin partial Alpha-Jet-ul. Pilotii din categoria “inferioara” vor primi in fiecare an 40 de ore de zbor cu Rafale si 140 de ore in noul avion de antrenament.


Suspectii de serviciu sint BAE Hawk T2, Pilatus PC-21, Beechcraft T-6 si Embraer Super Tucano dar nu ar fi complet excluse nici mai scumpele M-346 sau T-50.

Se pare ca preferinta se indreapta deocamdata spre avioanele turboprop, mai ieftine, dar avand in vedere ca Hawk este dotat cu un motor de origine Turbomeca, BAE ar putea activa puternicul lobby al industriei franceze si inclina balanta in favoarea sa.
Elvetienii pot in schimb sa-si redescopere afinitatile fata de Franta, dupa ce au refuzat sa achizitioneze Rafale si sa mizeze pe antipatia francezilor fata de Albion.
Ultimul, dar nu cel din urma, Super Tucano ar avea sansa lui daca Rafale castiga contractul din Brazilia.

 

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “Hawk, PC-21 sau Super Tucano pentru Franta?”

 1. Cred ca mai degraba se apuca Franta si Dassault-ul sa proiecteze un trainer nou si gata treaba!
  S-ar putea ca sa vedem aliante industriale interesante intre SAAB, Dassault si DASA(parte a EADS) pentru proiectarea unui trainer nou pentru Franta Suedia si Germania deoarece totate aceste tari au flotele de traine-re invechite.
  Acum se vadem si daca Rafale se va vinde in Brazilia sau in Elvetia (putin probabil).

  • admin says:

   Cred ca si la ei banii au inceput sa vorbeasca. Dupa Rafale e posibil sa le fi trecut febra proiectelor pe cont propriu, macar pentru o perioada.
   Daca vor un proiect in care sa aiba ceva de spus, cel mai fezabil ar fi sa incerce o cooperare cu Marea Britanie pt inlocuirea Hawk (o sa vina si timpul asta) si poate cu Germania (pe modelul Alpha Jet).
   Dar optiunea unui nou proiect e destul de scumpa, chiar si in cooperare si daca ei nu mai au bani de antrenament acum atunci le va fi greu sa justifice cheltuiala cu un proiect nou-nout in loc sa cumpere un proiect off-the-shelf. Practic s-ar satisface si industria franceza, ca s-ar produce local si s-ar economisi niste bani.
   Mai e insa un aspect: Rafale inca e in cursa pentru Brazilia (cred ca Elvetia va cumpara Gripen sau nimic) si daca va castiga atunci Franta va avea de onorat niste obligatii de contra-partida care se pot rezolva elegant cumparand Super Tucano. In locul lor as astepta sa vad ce iese in Brazilia inainte de a lua o decizie.

   • Dar Alpha Jet-ul cu glass cockpit ce are?

    • admin says:

     E o intrebare foarte buna, cred ca raspunsul are legatura cu varsta inaintata a celulelor. Franta intentioneaza de ceva timp sa inlocuiasca Alpha-Jet-urile si s-a alaturat Advanced European Jet Pilot Training System (Eurotraining), program ce va inlocui toate aeronavele de antrenament ale statelor participante cu unul singur. Francezii urmaresc sa retraga Alpha-Jet-ul in 2025 asa ca nu se grabesc prea tare dar probabil ca nici nu vor sa arunce prea multi bani pe o platforma aflata la sfarsitul vietii operationale.
     Dassault a propus deja o varianta modernizata a Alpha-Jet pt AdA, in 2003, dar conform Dassault ar urma sa fie doar o solutie temporara pana cand Eurotraining va alege noul avion, deci AdA e ferm decisa sa inlocuiasca Alpha-Jet-ul indiferent de modernizari. E foarte posibil sa fie si o problema legata de costurile de operare a unui avion vechi.

     • S-ar poutea sa fie legat de varsta Alpha Jet-urilor, s-ar putea sa fie altceva, insa sincer ma indoiesc ca vor cumpara M 346-le italian si nu ca nu ar fi o platforma foarte buna dar din ratiuni pur economice vor alege fabricatia locala a unui avion (indiferent ca este sub licenta( putin probabil) sau nu)