Noutati Black Sea ROV 2013

Black Sea ROV 2013 - Sursa: Facebook

Black Sea ROV 2013 – Sursa: Facebook

Cum stam cu cererea din zona civila pentru servicii de explorare subacvatica bazate pe ROV-uri:

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) is seeking for diving services using a remotely operated vehicle for a drilling programme in the Black Sea.
The project has a value between USD8 million and USD30 million with duration of 48 months.” Sursa: subseaworldnews.com

Despre aplicatiile militare am vorbit deja in postarea precedenta, un dispozitiv similar (pastrand proportiile) BAE Archerfish ar avea un pret de USD100k per unitate deci cine ar putea sa construiasca ceva asemanator la un pret mai mic (de exemplu 80% din performante la 50% din pret) ar avea sanse reale pe piata.

Cat despre oferta, avem perspective bune pentru viitor: dupa cum anuntam mai de mult aici, intre 13 si 16 August s-a desfasurat in portul Tomis competitia internationala “Black Sea ROV” organizata de echipa X-Projects Romania.

Participantii, echipe de studenti si elevi, au avut de construit cate un robot propriu cu care au trebuit sa execute diverse misiuni cum ar fi parcurgerea unui traseu cu obstacole, “dezamorsarea” unei mine simulate si colectarea de materiale de pe fundul apei.

Castigatorii au fost “Hydronautic ROV” din Rusia, locul doi a fost atribuit echipei “ROX1” a Politehnicii Bucuresti iar pe locul trei s-a clasat Sergiu Mogan, absolvent al Academiei Navale “Mircea cel Batran” din Constanta. La categoria elevilor de liceu, castigatorii au fost “RoboPIT” din Pitesti. Sursa: TelegrafOnline

Detalii ROV - Sursa: Facebook

Detalii ROV – Sursa: Facebook

Mai multe informatii si imagini de la eveniment gasiti pe pagina de FB si pe site-ul competitiei.

Pe plan mondial dezvoltarea in domeniul ROV este deocamdata la inceput (bineinteles relativ la alte tehnologii cu aplicatii militare) si exista o sansa de a ocupa o nisa din piata cu conditia sa existe si o oferta practica.
Daca Marina nu va decide sa se implice in sponsorizarea domeniului fie sub forma unor noi concursuri cu obiective din ce in ce mai complexe fie a unor granturi de cercetare cu teme stabilite, ramane ca firmele private sa identifice oportunitatea si sa asigure finantarea pentru dezvoltarea unor proiecte vandabile.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Noutati Black Sea ROV 2013”

  1. […] Mai trebuie amintit ca X-Projects a organizat competitia internationala “Black Sea ROV 2013″, mai multe informatii despre aceasta fiind prezentate in “Noutati Black Sea ROV 2013“. […]

  2. […] intreaga de roboti, eforturile lor  in privinta robotilor subacvatici fiind prezentate pe scurt aici, aici si […]

  3. […] intreaga de roboti, eforturile lor  in privinta robotilor subacvatici fiind prezentate pe scurt aici, aici si […]