Se aude ca… Episodul 6

Elbit ATMOS 155mm - Sursa: defence24.pl

Elbit ATMOS 155mm – Sursa: defence24.pl

Elbit va transfera tehnologia completa pentru fabricatia obuzierelor de 155mm pe roti firmei poloneze HSW (Huta Stalowa Wola).

Este vorba de acelasi ATMOS 2000 care a fost oferit si Romaniei prin programul ATROM. Dezvoltat initial de Soltam, ATMOS a intrat in portofoliul Elbit odata cu achizitia din 2010 a Soltam.

Polonezii au purtat discutii cu doi producatori straini, Nexter si Elbit, in vederea inceperii colaborarii pentru producerea obuzierelor pe roti Krill.
Amandoi producatorii aveau experienta si tehnologia care-i lipsea HSW pentru inceperea proiectului, Nexter producand Cesar iar Elbit (prin divizia Soltam), ATMOS 2000.

Ce a facut diferenta intre cei doi a fost disponibilitatea pentru transferul complet al fabricatiei in Polonia, israelienii oferind cele mai bune conditii: prototipurile, preseria si prima serie de vehicule va fi produsa de HSW cu componente de import, restul unitatilor urmand sa fie fabricate cu componente produse local in Polonia.

Alegerea Poloniei este interesanta, avand in vedere ca productia obuzierelor pe senile Krab este in curs, Krill fiind astfel a doua platfoma obuzier care ar urma sa intre in dotare, mai ieftina de achizitionat si intretinut, mai mobila pe drumuri amenajate insa si mai slab protejata si cu mobilitate mai slaba pe teren greu.

Despre ATROM numai de bine…

 

 

 

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “Se aude ca… Episodul 6”

  1. Cezar says:

    Noi am ramas cu praful de pe toba….ca de obicei! Tragem cu arcul, ca avem experienta in domeniu… 🙁

  2. aFEsEGwry says:

    Si avem si raspunsul la dilema PZH sau ATROM.

  3. GeorgeGMT says:

    ATROMUL nu are absolut nici o sansa, ROMARMUL a respins programul. In acest moment cu Atromul mort si ingropta si fara nici un alt program pus in locul lui, am ramas la vechile obuziere tractate de 152mm…