Globul de cristal, episodul 2

4G TAS - Sursa: Northrop Grumman

4G TAS – Sursa: Northrop Grumman

Desi MIM-23 HAWK este la capatul vietii operationale in multe forte armate din lume, Northrop Grumman a decis ca exista cerere pentru modernizarea in continuare a unor componente, cum ar fi TAS (Tracking Adjunct Sensor/System) si au scos pe piata o varianta imbunatatita, 4G TAS.

TAS este un sistem EO/IR care asigura descoperirea si urmarirea tintelor in conditii de ECM puternic care ar degrada performantele HPIR sau in cazul in care se doreste o urmarire “tacuta” a tintei pana aproape de momentul lansarii rachetei.

Data fiind arhitectura HAWK, TAS este un element critic pentru functionarea sistemului in cazul intalnirii unui adversar competent in practica razboiului electronic si a fost instalat incepand cu PIP Phase II.

Este similar din punct de vedere functional cu sistemul Gun Star Night al bateriilor 2x35mm Viforul.

Modernizarea propusa de Northrop Grumman aduce dublarea rezolutiei senzorului IR prin instalarea unuia nou dar si inlocuirea camerei de vedere pe timp de zi cu una mai sensibila.

 

Bateriile primite de Romania din Olanda au insa un sistem alternativ TAS, numit HEOS (Hawk Electro-Optical Sensor) dar Northrop nu uita sa mentioneze in brosura de prezentare ca 4G TAS este “the only approved EO/IR upgrade available to Hawk customers worldwide“.

Asta ca sa priceapa si cei mai inceti care e viitorul.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Globul de cristal, episodul 2”

  1. […] dotat cu sistem electrono-optic HPIR (AN/MPQ-51). Se poate moderniza HIPIR la nivelul senzorilor EO/IR, dupa modelul propus de Northrop Grumman  […]