Sezatoare, episodul 4

Recuzita de Oscar - Sursa: militaryphotos.net

Recuzita de Oscar – Sursa: militaryphotos.net

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed..

Un episod dintr-un univers paralel, despre un viitor alternativ ratat.

Intr-un top al celor mai bizare actiuni ale surprinzatorului Hezbolah este fara indoiala comemorarea din 2007 a razboiului cu Israelul purtat cu un an inainte.
Pentru ca spectacolul sa fie complet a fost nevoie de o punere in scena a luptelor cu IDF si, cum era putin probabil ca israelienii sa coopereze voluntar, distributia a fost completata in rolul agresorilor cu “actori” arabi.

Orice spectacol istoric bun are nevoie de o recuzita pe masura iar daca uniformele nu au fost o problema asa de mare in schimb tehnica militara israeliana a fost mai greu de simulat. Nu trebuie uitat nici ca asistenta era si dintre cele mai cunoscatoare din lume, capabila oricand sa recunoasca tehnica de lupta israeliana de la cel putin cativa kilometri departare.  Hezbolahul s-a intrecut insa pe sine si a venit cu una din cele mai bune replici ale tancurilor Merkava vazute vreodata.

Desi la prima (si la o a doua…) vedere tancul din imagine pare un Merkava 3, in realitate este un T-55 bricolat extrem de profesionist.

Nici de aproape nu pare T-55 - Sursa: militaryphotos.net

Nici de aproape nu pare T-55 – Sursa: militaryphotos.net

 

Iranienii au luat probabil notite despre cum se face un mockup “adevarat”.

Dar daca falsa conversie de la T-55 la Merkava arata asa de competent, cum ar arata o modernizare adevarata a tancului sovietic astfel incat sa fie adus la un nivel de protectie comparabil cu cel israelian?

Fara economie la blindaj - Sursa: military-today.com

Fara economie la blindaj – Sursa: military-today.com

 

Achzarit s-a dovedit destul de capabil pentru a lupta alaturi de tancurile IDF si asta spune ceva avand in vedere ca israelienii sint recunoscuti pentru atentia acordata protectiei echipajului.

Urmeaza partea utopica: de imaginat turela unui Merkava 3 pe un sasiu tratat identic, provenind insa de la un TR-85.

Merkava 3 Baz Dor Dalet - Sursa: jedsite.info

Merkava 3 Baz Dor Dalet – Sursa: jedsite.info

 

Problema viitorului tanc romanesc putea fi rezolvata de acum 20 de ani.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “Sezatoare, episodul 4”

 1. GeorgeGMT says:

  “Urmeaza partea utopica” 🙂 🙂 Ce utopica frate, e schizofrenica dea binelea… pai noi am tras pe dreapta 85M1 si tu visezi, ca si noi de altfel, modernizari?! 🙂 Bineaivenit in clubul nebunilor cu acte-n regula.
  Superfain articolul si foart haios, ai dracului hezbollacii astia!

  • admin says:

   Multumesc, subiectul e din start haios.

   Cat despre TR-85, ar fi fost interesant ca M1 sa fi imprumutat blindajul de la Achzarit si turela de la M3 acum 20 de ani, cand a fost conceput, nu acum cand nu prea mai are sens, de unde si partea utopica. Ar fi iesit un tanc competitiv si la ora asta.

   Oare ce are face Hezbolahul daca ar avea, in loc de atelierele lor actuale, o uzina in toata regula ca UMB? Dar noi ii luam pe arabi drept fraieri.
   Sau iranienii (ok, astia nu sint arabi) daca ar avea acces macar la 10% din tehnologia occidentala la care avem noi acces. Ce am facut noi cu ea, se vede.

   • GeorgeGMT says:

    La astfel de intrebari, in modul cel mai serios, imi piere orice veselie… Am ajuns cersetorii NATO, dupa ce in “89 aveam o industrie militara care ar fi putut astazi sa produca multe.

    • admin says:

     Poate ar trebui separate planurile: Armata este legata de Stat iar daca Statul e cersetor nici Armata nu poate fi foarte diferita si nu sint sanse de redresare in urmatorii 10-15 ani. Intai se va insanatosi Statul si abia pe urma Armata.
     In schimb industria de aparare ar putea fi salvata acum, cu conditia sa se decupleze de acelasi Stat cersetor si Armata sa, care in acest moment o trag in jos. Cum e deja in groapa, inca putin si nu va mai avea unde sa se duca mai in jos.

 2. […] 55t, cel putin in prima faza… chiar si o struto-camila intre Merkava si TR-85 (vezi articolul « Sezatoare ep4 »), imbinand avantajele fiecaruia, ar putea fi interesanta, desi aceasta solutie ar fi fost […]