Sezatoare, episodul 5

HMMWV + Vasilek - Sursa: pica.army.mil

HMMWV + Vasilek – Sursa: pica.army.mil

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed..

Pana unde poate fi crescuta puterea de foc a unei platforme 4×4 usoare, gen Humvee?

Inginerii de la Arsenalul Picatinny au venit cu un raspuns inedit, concretizat intr-un proiect “de casa”, realizat fara sprijinul potentialilor beneficiari: Scorpion.

Extrem de neobisnuit, Humvee este folosit ca platforma pentru un aruncator de bombe de origine sovietica 2B9 Vasilek de 82mm, exemplarul folosit de americani fiind fabricat in Ungaria.

Alegerea lui Vasilek, in dauna aruncatoarelor compatibile NATO de 81mm are la baza, cel mai probabil, doua caracteristici mai neobisnuite ale acestuia: Vasilek poate fi incarcat atat in mod clasic, pe la gura tevii, cat si prin culata, asemanator unui obuzier, si in acest ultim mod este capabil de foc automat dintr-un sector cu 4 lovituri.

Vasilek poate fi deci folosit atat pentru trageri indirecte, la unghiuri mari, cat si pentru trageri directe, efectul fiind similar tunurilor cu presiune redusa.

 

Desi promitator, proiectul nu a starnit prea mult interes si nu a depasit stadiul experimental al tragerilor din poligon, care au demonstrat totusi viabilitatea proiectului.

 

E foarte posibil ca unul din motivele deciziei de abandonare a Scorpion sa fi tinut si de calibrul non-standard (din perspectiva NATO, bineinteles) al lui Vasilek.

Ideea pare sa fi inspirat si pe altii, spaniolii de la Expal prezentand un concept similar, numit EIMOS (Expal Integrated Mortar System). Instalat pe o platforma Vamtac, similara Humvee, EIMOS se concentreaza mai mult pe reducerea reculului transmis sasiului, prezentand un sistem de amortizare hidraulic si pe un sistem electric de pozitionare automata a tevii.

EIMOS poate fi configurat pentru aruncatoarele standard NATO de 60mm sau 81mm.

 

Aruncatoarele de bombe sint cele mai usoare si eficiente piese de artilerie la dispozitia unitatilor motorizate iar instalarea lor pe vehicule usoare, neblindate, de tip 4×4 ar reprezenta o cresterea serioasa la capitolul putere de foc.

Sint doar doua idei care pot fi aplicate si pentru o ipotetica modernizare a aruncatoarelor romanesti de 82mm montate pe TABC-79, care ar avea de beneficiat de pe urma unui sistem automat de pozitionare (Viitorul aruncatoarelor de bombe), a incarcarii automate sau a reducerii fortei de recul.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Sezatoare, episodul 5”

  1. […] ADIM a fost conceput pe baza nevoilor identificate in cadrul operatiunilor desfasurate de fortele americane in Afganistan, si aminteste de sistemul Scorpion. […]

  2. […] 120mm montate pe camioane usoare. Nu este vorba de cei de la Expal, cu al lor EIMOS mentionat aici, ci despre ceilalti spanioli, de la NTGS, cu mai noul Alakran. De notat ca ibericii au deci deja […]