La altii se poate, episodul 28

Spaniolii au inregistrat primul succes la export pentru aruncatoarele lor de bombe de calibru 120mm montate pe camioane usoare. Nu este vorba de cei de la Expal, cu al lor EIMOS mentionat aici, ci despre ceilalti spanioli, de la NTGS, cu mai noul Alakran. De notat ca ibericii au deci deja doua firme care inoveaza in domeniu.

Aakran este produs de NTGS (New Technologies Global Systems), parte a concernului Everis Aerospace and Defense si are ca principala noutate un sistem de debarcare/ambarcare rapida. Sistemele de orientare automata, pozitionare si comanda&control vin in completare si fac din Alakran daca nu o idee noua atunci macar o realizare meritorie. Despre alte realizari ale aceluiasi concept, cum ar fi mult mai simplul BAE M326 MSK (Mortar Stowage Kit) sau masivul 2S4 Tyulpan rusesc, am amintit deja aici.

Alakran impacheteaza ideile deja existente intr-un produs care, remarcabil, nu se gasea inca pe piata. O scurta prezentare:

 

Chiar si in comparatie cu tentativele romanesti, Alakran nu pare o realizare cu mult mai complexa insa e un proiect dus la capat rapid, de o firma ce a simtit o oportunitate pe piata si posibilitatea de a face ceva profit.

Ca performante, Alakran se lauda cu timpul foarte scurt de intrare in pozitie de tragere – si, chiar mai important, de iesire – in plus, este creditat cu capacitate MRSI.

 

Alakran a inceput ca un proiect privat in 2010, versiunea actuala a fost testata in 2015 iar pana la sfarsitul lui 2016 aveau deja prima comanda de 100 de unitati.  Dupa unele informatii, clientul ar proveni din Orientul Mijlociu, Qatarul sau Arabia Saudita fiind suspectii principali. Inca un exemplu cum exportul de tehnica militara se poate face si fara o comanda initiala din partea tarii producatoare. Sau cum dezvoltarea de sisteme militare nu este impiedicata de lipsa sprijinului sau a interesului din partea autoritatilor. Chestie de atitudine.

Si tot despre atitudine, referitor la posibilitatea de transfer tehnologic, site-ul NTGS spune: “NTGS aims at setting up business abroad and at transferring our knowledge, know-how and load of work for the manufacturing of our systems.

 

Both comments and pings are currently closed.

26 Responses to “La altii se poate, episodul 28”

  1. psycho says:

    chiar e interesanta ghidusia,nu stie nimeni ce cari in spate.
    pentru platforma trebuie discutat cu dacia .

    • alkxzs says:

      păi de fapt sistemul e numai drăcia din spate, poate fi montat pe orice de la vehicule gen Humvee, camioane și poate și pe nave cu anumite modificări

      • admin says:

        Exact, sistemul e destul de simplu ca idee si totusi nu a mai fost produs pana acum. Nu cu toate elementele pe care le are Alakran si nu in forma asta.

    • admin says:

      Badgerul nu are sistemul de orientare automata fiind practic doar un caraus pentru aruncator, cum e si BAE M326 MSK.

      SPEAR e mai degraba similar EIMOS, nu poate fi coborat de pe masina.

      Se aseamana, ideea e acolo dar nici unul nu e chiar echivalent cu Alakran.

      • alkxz says:

        ce pare mai interesant la spanioli e că au dezvoltat sistemul ăsta gen container și care poate fi montat de la Humvee până la transportoare blindate, dacă nu și la nave (fluviale?), sistemul israelian are mai multe pe partea de informatică-au destulă experiență în asta

        • admin says:

          La nave mai degraba as inlocui turelele de 100mm cu unele AMOS. Pana la urma daca navele sint blindate nu are rost sa trimiti omuletii pe punte sa opereze aruncatorul.

          Insa pentru vanatori de munte, ar fi perfect.

          • alkxzs says:

            la nave (fluviale) mai bine ar pune și un aruncător de 120 și o tun-turelă Oto Melara dedicată pentru așa ceva-probabil că vor avea nevoie și de posibilitatea de foc direct
            există multe sisteme care pot detecta mai ales tirul aruncătoarelor, așa că poate deveni în viitor destul de dificil să se bazeze numai pe aruncătoare
            la vânători de munte o parte din ele tot samarizate vor fi, pentru că încă nu ajunge jeepu în vârf de munte unde calcă piciorul de vânător
            până la urmă suedezii trebuiau să instaleze AMOS dar au deja altceva-pentru vehicule blindate, așa că poate că este ceva totuși cu AMOS, cine l-a instalat până acum?
            http://www.rumaniamilitary.ro/cv-90-cu-mjolner-si-iron-fist

            • admin says:

              Problema AMOS cu anumite platforme e greutatea, care nu ar trebui sa fi insa o problema pe monitoare. In caz contrar, exista NEMO versiunea cu o singura teava, mai usoara.

          • alkxzs says:

            se pare că astea ar fi motivele pentru care AMOS nu ar fi prins:
            peste 2 mil euro
            cadența la 2 țevi e aceași cu a unuia operat manual
            nu folosește muniția standard

          • alkxzs says:

            turelele de 100 de pe monitoare ar merita înlocuite cu Cockerill® XC-8 105! are câmp de tragere vertical (-10° to +42°), ajunge la 10 km, permite trageri indirecte! http://www.cmigroupe.com/cockerill-xc-8-105-120hp, http://www.army-guide.com/eng/article/article_2785.html
            probabil că și pe tancuri T55 sau TR 85, turelele astea Cockerill ar prezenta interes!

            • admin says:

              Asta doar daca s-ar vrea modernizarea tancurilor. Mai multe sanse are trecerea la un alt tanc cu tun de 120mm.

              Cat despre monitoare, as zice ca nu tunul de 100mm e limitarea majora ci lipsa de aparare AA eficienta si de orice electronica moderna.

  2. gsg9 says:

    ce export, ce sisteme mobile, ce sisteme de orientare automata, pozitionare si comanda&control, voi sunteti cu capu’ mai baietzi 🙂 !?

    se face minimul, se cumpara munitzie, pot sa spun ca merge si asa, ca se putea si mai rau, de exemplu se putea sta si fara 🙂

    “Ministerul Apararii vrea sa cumpere 24.000 de proiectile explozive de 100 mm pentru tunurile si tancurile din dotare si a lansat o licitatie estimata la circa 120 de milioane de lei. In acelasi timp, o alta licitatie lansata la inceput de an prevede achizitia a 25.000 de lovituri de 120 mm cu bomba explozive si 5.000 de bucati proiectile explozive de 152 mm pentru obuziere.”

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21524292-achizitii-noi-aparare-200-milioane-lei-proiectile-pentru-tunuri-tanc-proiectile-explozive-pentru-artilerie.htm

    cat mai tzin tzevile alea de 120mm lasate de Ceasca e OK, altele probabil nu mai vin

    valabil si pt 100 si 152mm, ma intreb cu ingrijorare cat ai mai tzin tzevile alea, ca le au de niste zeci de ani si Resita e moarta…

    cand n’or mai avea nici d’alea stau si fara, ca astia sunt modesti si invatzati cu putzinul

    imi aduc vag aminte de niste povesti de pe alt site relativ la instalarea unor mortiere pe MLIuri, vroiau sa instaleze, se gandeau sau ar fi trebuit instalate de mult dar nu au avut bani si cand a venit ceva maruntzis s’a reluat discutzia in discutzie, ca s’o fi si facut ceva concret nu mai stiu

    ceva in genul asta, care e MLVM, dar pe MLI

    http://www.mfa.ro/2014/index.php/products-and-solutions/2014-04-26-19-34-09/2014-09-07-15-56-38/aruncator-calibru-120-mm-autopropulsat-pe-sasiu-de-mli-84m

    • admin says:

      Ce am descris aici era gandit pentru a fi scalat la 120mm si montat pe blindate. N-a fost sa fie dar cine stie, poate se gandeste cineva sa nu arunce totul la cos, cum ne-am obisnuit deja. Cat timp nu monteaza ceva de import pe MLI-uri, mai e o sansa mica.

      Se pare ca nu vom scapa de 100mm prea curand dar pana la urma cu cat cumpara mai multa munitie, cu atat trag mai mult si uzeaza tevile alea mai repede. Scapam si de tancuri si de artileria antitanc de camp. Vedem ce punem in loc. Cel putin asa se vede situatia cand ne apropie de WE.

      • gsg9 says:

        ah bon 🙂 , mi’era teama ca or fi introdus ceva mortiere pe MLI…

        e bine ca’si cumpara macar munitzie, adica daca hardware nou nu vine macar sa ai ce trage cu asta vechiul

        nu stiu daca se vor lansa la sute de trageri per gura de foc in aplicatzii ca sa uzeze mai repede tzevile alea

        daca raman si fara tunurile de 100 si fara tancuri astia n’au ce sa puna in loc si sper ca macar unu’doi pe acolo prin sistem sa fie constienti de asta…

        Resita e inchisa si muncitorii s’au dus care incotro si n’are cine sa le mai verifice/reconditioneze tevile sau sa le ghintuiasca altele noi plus ca si daca ar vrea otzeluri speciale Targoviste care le faceau tevile s’a daramat sau le’au plecat utilajele mai interesante in Siberia

        deci daca uzeaza mai repede tunurile pur si simplu astia raman fara tancuri si tunuri AT

        uzura tevilor cred ca e o problema generala, tot pe acel site in comments a scris odata un tip care spunea ca e maistru militar pe monitoare/vedete blindate si ce probleme au la trageri cu tevile la mitraliere ca erau foarte uzate

        asta in timp ce un personaj simpatic scria articole interminabile despre transformarea monitoarelor in crucisatoare de batalie cu SAMuri, radare, rachete antinava si LORA, zeci de turele cu Spike, Mistral, drone si tot ce’i mai canta lui, adica una’i realitatea si altele’s povestile…

        cred ca e mai degraba un stoc initzial de munitie pt un eventual conflict

        posibil sa fi avut depozitele goale

        daca aia au reparat fix tancurile pe care le’au trimis la aplicatie in Germania (sistem de stabilizare turela, camera termala si ce alte probleme or mai fi avut) fix inainte sa le trimita itzi dai seama in ce stare sunt cu echipamentele

        se pregatesc baietii, le’o fi soptit ceva vreo pasarica umeda sa fie pregatitzi cu erectzia 😉

        sau cu vaselina 🙂 🙂

        • admin says:

          Si mie mi-era teama sa nu introduca ceva aruncatoare de import pe MLI dar mi-a mai trecut. Cat inca chibzuiesc, e bine, mai e o sansa.

          Asta cu lipsa intregului lant de productie nu e un lucru asa de grav, si altii mai importa tevi pentru a le prelucra intern. Daca n-ai lucrul tau, il cumperi de la altul. Pana la urma n-au mai cumparat nimic in zona artileriei de mai mult de 25 de ani – LAROM nu se pune – vor trebui sa inceapa. Nu stiu ce aranjament aveau cu israelienii pentru ATROM dar probabil ca nu ar fi produs tunul in tara. Sa mai stea sa se gandeasca putin, poate le vin alte idei, ceva mai bune.

          Nu cred ca o sa fie mare problema daca or sa ramana fara tancuri si artilerie AT, oricum nici acum nu le au cu adevarat ci doar in scripte.

          • gsg9 says:

            si daca importa tzevile (si cand se prefigureaza ceva e bine sa le ai deja prin depozite, nu sa te apuci panicat sa dai comenzi prin strainatate) n’are cine sa le mai prelucreze, la Resita au ramas paznicii in timp ce oamenii care n’or fi prins pensia or fi plecat care incotro, degeaba mai ai utilajele in conservare

            daca le’or mai fi avand si p’alea si n’o fi facut vreun partid o afacere cu fier vechi, cred ca rusii platesc bine la kg la dezafectarea utilajelor astora prin Romania…

            daca n’au mai cumparat nimic de zeci de ani si n’au mai avut nici unde sa le repare itzi dai seama ce vioaie or fi tunurile alea

            “Nu cred ca o sa fie mare problema daca or sa ramana fara tancuri si artilerie AT, oricum nici acum nu le au cu adevarat ci doar in scripte.”

            eh, nu, acuma au 5 batalioane + 1 scoala cu +350 tancuri si nu stiu cate sute de tunuri, obuziere si mortiere, daca dispar si astea de pe scripte cine si pt ce le mai plateste salariile, o sa trimitem toti tanchistii si artileristii la statul major ca la smfa 🙂 ?

            or sa ajunga artileristii sa faca “bum-bum” din gura la aplicatii ca la nu stiu ce aplicatzii prin Africa unde faceau aia piu-piu din gura cu AKMurile in mana pititzi de dupa tufisuri, nu’i banc, am vazut asta intr’un clip la news

            la tanchisti o sa fie mai greu cu munca in echipa dar se va lucra la sincronizare, comandantul o sa strige “foc”, tragatorul o sa faca “bum-bum”, mitraliorul “ta-ta-tam” si mecanicul o sa imite sunetul senilelor

            in timp ce aia de la smfa vor asigura sprijin aerian atacand in celula tzintele inamice “iiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeoooooooooooooooouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu….bum-bum-bum-bum”

            • admin says:

              Nu stiu in ce stare mai e Resita, e clar ca nu mai exista personal dar macar utilajele, asa vechi si cam chinezesti cum erau ele ar trebui sa mai fie acolo. Evident ca pot fi si surprize, ca de asta e Romania mereu surprinzatoare. Calificarea muncitorilor ar fi cea mai mica problema, nu e totusi fizica atomica. Problema e starea utilajelor si daca pot produce tunuri in calibrele NATO.

              In cazul asta trebuie platit supliment de conditii grele, ca risca sa raguseasca toti si se gripeaza masina de razboi romaneasca. Cei mai castigati ar fi submarinistii, ei nu trebuie sa scoata nici un sunet. Doar se incrunta. De fapt, fac ca si acum, ei sint cei mai avansati.

          • gsg9 says:

            sa faca tunuri la Resita in calibrele NATO pare sa fie momentan ultima lor problema in conditziile in care astia isi comanda acuma pt anii urmatori zeci de mii de lovituri in calibrele sovietice 🙂 🙂

            de cand ne’au luat astia in NATO din March 29, 2004 si pana acuma sunt aproape 13 ani, dupa aia de sictir de nevoie ne’au bagat si pe gat o MUE, ce sansa incredibila am avut…

            13 anisori in care dupe cum se 8serva am facut standardizare pe paine cu calibrele NATO

            si dupa cum vezi standardizarea continua cu comanda a inca a nu stiu cate zeci de mii de lovituri calibre NATO 🙂 🙂

            pana nu raman fara nici un tun functzional calibru sovietic nu’i vad pe astia trecand pe alea vestice, cand n’or mai avea nimica se mai uita dupa niste 2nd handuri, asa au facut si cu aviatia de vanatoare, inventam politzia artileristica si politzia senilata, cu cate 12 🙂 🙂

            la un moment dat, tot asa pe alt site, se discuta ca vor sa cumpere 12 bucati, 6 – 6 poarta’n casa obuziere 105 si 155mm ca sa studieze problema/sa aiba de o deplasare in teatre, nici de povestea aia n’am mai auzit nimic, o fi fost vorba de kabuki si nu ne’am lamurit noi ce’i cu teatrele

            • admin says:

              Aici cu 6 de caciula e teatrul absurdului. Totusi au scos la uscat un RfI pentru obuziere 155mm pe senile asa ca ceva ganduri de standardizare ar fi, momentan doar pe hartie.

              Aia e cheia: sa nu mai ramana nici un tun functional, toate sa aiba teava indoita si sa traga stramb. Doar asa ar mai creste prioritatea. Desi poate ca si asa se va considera ca precizie e multumitoare.

              Cine stie, poate se gandesc sa redeschida Resita cand s-or decide sa inlocuiasca in sfarsit obuzierele tractate. Nu au cumparat asa de multe proiectile pentru ele, poate or fi pe ultima suta de ani metri. Putem spera, ca maine e Vineri.

          • gsg9 says:

            o fi maine Vineri, dar sa nu abuzam!

            am pacatuit anul trecut cu fregatele cand am dat’o pe blasfemii cu Mk41VLS si ESSM si ai vazut ce s’a ales…

            daca speram macar sa o facem fiecare individual si in gand, ca daca o dam pe goarna citeste sistemul pe’aicea si se alege praful, entropia lucreaza

            cand or ramane fara ruso-chinezoaicele existente eu personal pe propria raspundere pe persoana fizica nu cred ca mai porneste nimeni Resita, asta daca pana atunci or mai avea ce porni, prea mare stresul si astia sunt gingasi; studii, RFIuri, simpozioane, delegatzii, doctorate, departamente de relatzii, alea-alea

            or sa importe tractatele, cate o duzina de fiecare calibru, iar alea senilate le raman ca deziderat

            sau vin americanii cu ele in vizita, am vazut poze cu un M109 la aplicatzie cu vitejii nostri, alea’s senilatele

            asta ca maine e Vineri

            varianta de Luni circulau idei ca ar renunta la artilerie si tancuri

            apai nu au scris ei in nu stie ce strategie de dezarmare nationala de pe vremea Chiormandantului Suprem ca nu mai producem tunuri si alte fieratanii d’astea demodate si inutile ci sa ne specializam pe spatiale, software, cybersecurity si alte d’astea high-end, cand vin rusii ai bagam intr’o bucla infinita pana le da out-of-memory pe gat si am terminat cu ei…

            • admin says:

              Retrospectiva arata prost, daca e sa analizam pe baza a ce (nu) s-a intamplat, ar trebui sa punem lacatul la usa.

              Sistemul nu citeste d-astea de p-aici, n-are timp, e ocupat cu problemele majore: sporuri, bonusuri, diurne. Ce e pe aici nu prezinta interes, necesita consum de efort, se sare pe nivele energetice superioare, creste agitatia si se strica entropia. Sistemul stie ca, daca citeste critici, ii creste tensiunea si traieste mai putin.

              Cat despre artilerie vs cyber, la fiare vad ca au de gand sa renunte fie si prin imobilizare dar de militie cibernetica inca nu s-au apucat in mod serios. Parca vad ca ne face NATO politie cibernetica, ca e la moda.

              Sa reformulez Gandul Bun de Vineri: bine ca aruncatoarele de 120mm nu sint produse la Resita asa ca au sansa ca alea de pe MLI sa fie totusi fabricate in tara.

          • gsg9 says:

            offtopic, polacii ne lasa fara avioane 🙂 🙂

            sa le sujeram jeniilor din sistem ca sa’i scutim de munca aia intelectuala intensa si procedurile extrem de complexe de a cauta si porni achizitia unei alte duzini magice de F16 sa astepte sa le cumpere polacii si sa traga de ele 10 ani pana fac trecerea la F35 si dupa aia luam F16urile de la ei, practic noi si verificate

            http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21528790-timp-romania-chinuie-gaseasca-alte-cateva-avioane-16-second-hand-cumparat-polonia-anunta-putea-intra-cautare-96-16-uzate.htm

            toata lumea vrea F16 uzate acuma, sa vedem cine mai vinde, F35 e prea scump si oarescum neterminat, se vor face bani buni din upgradeuri si mid-life updates

            pt noi aceeasi poveste ca si cu Leoparzii, cand erau de vanzare pe un leu n’am cumparat, acuma probabil nici nu ne mai intereseaza, am facut un RFI pt niste sute de tancuri medii la orizontul anilor 2050 si ne’am linistit

            • admin says:

              Law of scarcity strikes back. Ieri erau niste fiare ruginite in desert, azi sint unicate. The chosen ones. Americanii ar trebui sa puna taxa la intrare la AMARC, cand vine lumea sa le vada si sa le pupe, sa se adune un ban gramada.

              Cat despre upgrade-uri, om vedea.

  3. Eroul Bula says:

    Interesant conceputl dar, totusi, cadenta de tragere e mica, probabil 5 lovituri / minut.
    In al doilea videoclip se vede diferenta de 11 secunde intre cele doua lovituri, ca timpi pana la tinta.
    Ca sa-i dai cadenta mai mare iti trebuie cel putin inca 1 incarcator.

  4. Ignacio Fuertes says:

    Esta es una de las empresas que ha procedido a vender a Arabia equipamiento militar de tipo destructivo, las consecuencias como todos sabemos son los inocentes de Siria, civiles, madres, ancianos y niños muertos por las calles. Todo para que unos auténticos mangantes se lleven grandes cantidades de dinero a sus casas, por Dios pido al gobierno de España que prohíba a estas empresas dicha exportación de armamento