Inceputul sfarsitului pentru G36?

Comparatie M4 vs HK416 - Sursa: ge.wayi.com.tw

Comparatie M4 vs HK416 – Sursa: ge.wayi.com.tw

Zvonurile din ultima vreme se confirma: fortele speciale germane renunta la G36 (Sursa: Jane’s). Germania a lansat procedura de achizitie a unei noi arme de asalt care va intra in dotarea KSK si KSM. Contractul va acoperi un necesar de 1.750 de bucati, la un pret estimat de EUR11mil. Rezulta un pret de EUR6.285 per unitate, o suma care va include probabil toate accesoriile si piesele de schimb necesare insa chiar si asa e clar ca germanii au asigurat un buget foarte generos.

Problemele G36 sint deja foarte bine cunoscute insa lipsesc concluziile anchetei oficiale. Concret, arma a fost acuzata de pierderea preciziei atunci cand este supusa la temperaturi mari, cauzate de folosirea intensiva in zone cu clima foarte calda. Producatorul HK s-a aparat aratand ca arma a fost proiectata conform specificatiile primite de la armata germana. Evident, cele doua lucruri nu sint mutual exclusive iar tacerea care a urmat ar putea fi interpretata ca o recunoastere tacita a erorii care ar fi fost comisa la intocmirea cerintelor.

Oricare ar fi adevarul, fortele speciale germane vor alege o noua arma, in pole position fiind fara indoiala HK416 – avand in vedere ca este deja in dotarea KSK – in spate incolonandu-se probabil RS556 despre care am amintit aici si, cu sanse mai reduse FN SCAR. Daca nu ar fi avut unele probleme recente, SIG MCX ar fi fost un concurent serios, e posibil totusi ca SIG sa participe cu un alt derivat AR-15, SIG516. In afara concursului ar mai putea participa si ARX160, avand sanse destul de reduse. De remarcat ca majoritatea armelor de asalt germane de ultima generatie, HK416, RS556, SIG MCX si SIG516 sint toate conversii ale AR-15, sistemul de rearmare cu imprumut de gaze direct fiind inlocuit cu unul cu piston scurt.

Desi FOS romanesti nu s-au plans niciodata public de G36 din dotare, recent a fost plasata o comanda firmei Colt pentru achizitia M4, descendentul “adevarat” al AR-15, avand inca sistemul de imprumut de gaze original. Nu e clar daca armele americane vor inlocui sau doar suplimenta G36 in dotarea FOS si daca G36 se vor “scurge” spre alte unitati.

Cat despre germani, desi au inceput doar cu fortele speciale, se pare ca planul e inlocuirea totatala a G36, cel putin asa ar lasa sa se inteleaga discutiile recente intre germani si francezi, petru alegerea unei arme de asalt comune. Cum francezii au ales deja HK416, nu e greu de ghicit ce arma este cotata ca favorita de catre germani.

Both comments and pings are currently closed.

27 Responses to “Inceputul sfarsitului pentru G36?”

  1. alkxzs says:

    ”ca majoritatea armelor de asalt germane de ultima generatie….RS556, SIG MCX si SIG516…” nu prea sunt germane, RS556 e clar austriaca STM556 care probabil că pentru desfacere s-a aliat cu nemții care vin mai mult cu capitalul, celelalte sunt SIG elvețiene (poate puțin americane, pentru că e posibil să fi fost concepute și cu concursul reprezentanților lor din SUA!)
    este posibil ca apariția RS556 să fie legată de dorința de a-i face pe cei de la HK să mai scadă din preț la HK 416 (care este cea mai scumpă acum!) și să reducă dependența de un singur fabricant pentru armata germană

    • admin says:

      SIG MCX si SIG516 nu sint elvetiene, ci germano-americane, nu au legatura cu compania-sora din Elvetia cunoscuta initial ca SIG Arms si acum redenumita SAN Swiss Arms. Acum pe piata de armament SIG inseamna doar SIG Sauer cu doua companii, una in Germania si una in SUA.

      Nu e stie exact daca RS556 e doar o eticheta aplicata STM556 sau exista ceva modificari rezultate din colaborarea cu Rheinmetall.

      • alkxzs says:

        ”SIG Sauer GmbH is a firearms manufacturer and importer. A partnership between Schweizerische Industrie Gesellschaft of Switzerland and Sauer & Sohn of Germany, it is the subsidiary of Lüke & Ortmeier Gruppe (L&O Holding), which also owns Swiss Arms AG. Initially SIG Sauer Inc was established in 1985 with the name Sigarms (until October 2007) to import and distribute SIG firearms into the United States. Since 2000 SIG Sauer Inc has been organizationally separate from manufacturer SIG Sauer GmbH.”
        ”SAN Swiss Arms AG is a Swiss manufacturer of small arms. It was known as SIG Arms AG before 2000 when it was acquired by the German investors Michael Lüke and Thomas Ortmeier from parent company Schweizerische Industrie Gesellschaft ”
        ei spun că sunt elvețieni, chiar dacă au fost cumpărați de nemți, probabil că și RANGE ROVER tot britanic este chiar dacă e a lui BMW

        • admin says:

          SAN Swiss Arms (firma elvetiana) nu produce MCX sau SIG516. Uite lista de produse. Deci MCX si SIG516 nu au legatura cu elvetienii.

          • alkxzs says:

            ceva interesant acolo, în legătură și cu alte postări!
            ”2007
            Forward-looking diversification: Delivery of the SIG SG 553 to the Swiss Paratroupers. Based on the SIG SG 5XX family, the SIG SAPR precision rifle in cal. 7.62 mm NATO was developed. The first of these rifles goes to the Romanian Special Forces.” !!!!!!!!
            http://www.swissarms.ch/en/aboutus.html
            că afirmau unii că se dotează numai prin donații!

            • admin says:

              Interesant, nu stiam. Probabil aceeasi idee ca la SCAR-H.

              Erata. Am gasit-o, uite o postare mai veche, achizitia a fost cu cantec, a fost initial blocata pentru nereguli dar se pare ca importatorii ar fi castigat in instanta. Nu stiu daca armele au ajuns sau nu in dotare.

          • alkxzs says:

            ”We are the largest member of a worldwide business group of firearms manufacturers that includes J.P. Sauer & Sohn and Blaser, Gmbh. in Germany and Swiss Arms AG in Switzerland.” https://www.sigsauer.com/company/
            din ce scrie aici fac parte doar din același grup de firme!

            • admin says:

              Fac parte din acelasi grup de firme dar au produse diferite, elvetienii nu produc MCX sau SIG516.

          • alkxz says:

            din moment ce le-am văzut de Ziua marinei de cam multișor, sunt în dotarea forțelor speciale navale, cel puțin

          • xv says:

            Sig sunt si la puscasi-paraiasi (plutonul cc), aviatori speciosi, BSIJ (B1)

  2. LaCuscaPSD says:

    Apropo de arme,ceva nou despre noua pusca de asalt a armatei romane? Daca si cand va fii livrata armatei??

    • admin says:

      Deocamdata nimic nou.

    • Marinescu G. says:

      De cati ani se vorbeste de ea … slabe sperante ca in viitorul apropiat sa intre in dotare, deocamdata banii ajung doar pentru mariri de salarii si pensii…

  3. Marinescu G. says:

    Destul de interesant FN SCAR

  4. xv says:

    E pe undeva online raportul ala?
    Ca-s chiar curios.
    Daca problema e “pierderea preciziei atunci cand este supusa la temperaturi mari, cauzate de folosirea intensiva in zone cu clima foarte calda” e tare. Sunt pusti automate care au problema asta si-n zone temperate, iarna.
    Folosire intensiva ma gandesc ca se refera la foc automat sustinut, praf etc, nu ca si-au plimbat-o de pe un umar pe altul la fiecare minut.

    • admin says:

      Asta e ce a scris presa germana (link): “When the G36 overheats, either because of the temperature it finds itself in or because of constant, rapid fire, the precision and accuracy of the rifle suffer. The reason for this, according to the Defense Ministry, is that the rifle’s barrel holder is made of a composite polymer that – even at a temperature as low as 23 degrees Celsius – softens and is no longer able to hold the barrel straight. Many of the components of the rifle are made of plastic, which account for its lighter weight when compared to its counterparts, such as the French FAMAS F1 or the American Colt AR-15.” “All it takes is two magazines (60 rounds of ammunition) to heat up the barrel to an extent that “serious accuracy degradation” occurs, the researchers found. At this point, the accuracy degradation can be as severe as 50 centimeters at a range of 200 meters, and a full 6 meters at a range of 500 meters.

      Se zice ca raportul original ar fi secret, nu am gasit pe cineva care sa-l fi publicat ad literam.

      Le-au reperat onoarea pana la urma (link) si totusi le inlocuiesc de la FOS. Zvonuri sint ca vor urma si cei mai putin speciali.

      • xv says:

        Mda, interesant…

      • gsg9 says:

        mi se pare ciudat ca de atatzia ani arma a fost prin dotarea inclusiv SASului(care si aia umbla prin zone incinse) si a altor fortze mai mult sau mai putzin speciale si nu au urlat generalizat ca arma are probleme

        o fi trebuind neaparat inlocuita cu HK416, pt standardizare sau din alte motive

        • admin says:

          E clar ca utilizatorii nu se plang insa la fel de clar e ca va fi inlocuita deci ceva ne scapa. Fie nu se mai plange lumea – greu de crezut – fie nu vedem noi ochii plansi, fie e un motiv pentru care se vrea HK416 in locul G36. Cum e aceeasi companie, mai, mai sa-i suspectam. Totusi publicitatea negativa cu intreg scandalul asta nu le-a picat bine. Parca totusi nu e HK care impinge chestia asta sau daca o face, si-au dat cu tesla in… picior.

          • xv says:

            E natural ca unei pusti automate sa i se-ncinga teava la foc sustinut, pe foc auto. Am patit asta si cu PA 86, iarna, pe la -10 grade.
            Din cate am inteles problema a fost ulucul din polimeri. Problema asta au avut-o si Galil si Tavor, teava incinsa topea un strat din uluc.
            DAR nu dupa 2 sectoare-incarcator trase, aia mi se pare fantezie.

            • admin says:

              Si mie mi s-a parut ciudata treaba cu doua incarcatoare dar germanii deja au lasat sa se inteleaga ca testele de laborator nu ar fi fost foarte realiste. Poate ca mai intai au adus arma la 40 de grade (simuland vara afgana), dupa care au tras doua incarcatoare (iau de bun ce s-a scris in presa pt ca nu am alternativa). Posibil sa fie un mod de a produce respectivul defect.

              Ar mai fi ceva: grosimea si aliajul tevii. Nu am cercetat prea mult problema dar nu toate armele sint egale iar teava contribuie mult la greutatea totala asa ca daca vrei sa produci o arma usoara, ai fi tentat sa mai reduci de acolo. Ca doar nu e mitraliera sa tragi cu ea serii intregi… Dar daca cineva se apuca sa testeze exact asta…

          • alkxz says:

            GALIL ACE, ultimul tip, are sistem de protecție a țevii în zona aia

          • xv says:

            O avea, n-am tras cu Galil Ace.

  5. Bergenpanzer says:

    Eu nu am inteles care e problema cu G-36 pana la urma (bine in afara de faptul ca varianta standard e cam lunga si trendul acum e spre tevi scurte sau cu lungime medie). Problema nu a fost raportata de alti utilizatori sau macar replicata in teste. (Spania al doilea mare utilizator n-a zis nici pas). Deci care e problema pana la urma. NB HK416/417 foloseste acelasi sistem precum G-36 deci ar trebuie sa fie afectaata.

    • admin says:

      Nici utilizatorii germani nu s-au plans, problema a fost identificata de niste teste facute de specialisti ai armatei germane. Cum raportul nu e public – sau nu l-am gasit eu – nu ne putem da cu parerea daca testele au fost sau nu “nerealiste” asa cum au lasat sa se inteleaga HK. Pana la urma, se pare ca pe baza raportului utilizatorilor, s-a acceptat ca G36 nu ar avea probleme in conditii reale, ceea ce nu invalideaza raportul de teste al specialistilor. Depinde de conditiile de test.

      • alkxzs says:

        problemele au apărut în Afganistan, în condiții de temperaturi foarte ridicate, în urma tragerilor repetate
        poate că asta arată nevoia de a alege o armă care a trecut deja niște teste reale într-un timp mai îndelungat, HK 36 a fost făcut în urma cerințelor armatei germane, dar nu aveau cu ea nici o experiență în teren
        se adaugă la grupul armelor care nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor: AR16, FAMAS, CZ BREN, etc
        poate că le vor arăta și generalilor români că nu e destul să fie respectat caietul de sarcini, ci și că armele, sistemele respective trebuiesc puse la treabă, dacă vor să facă treabă cu ele!