Sa le dam, sa nu le dam

File:Patriot missile battery Romania 2.jpg
Ne-a facut placere, pe data viitoare – Sursa: Wikipedia

Ceea ce era previzibil sa se intample, s-a intamplat.

In incercarea de a gasi mai multe sisteme Patriot pentru Ucraina, aliatii au ajuns la fundul sacului, adica la Romania.

Pentagon readouts say Austin spoke with defense officials in Romania, the United Kingdom, Sweden, the Netherlands and Greece, among others.
“Going forward, we’ll be able to, hopefully work with a number of countries to put together additional Patriot capability” for Ukraine, Austin said.

Sursa: defensenews.com

Se stie ca Spania si Grecia ar fi refuzat deja sa trimita sisteme Patriot (inclusiv alternativa S-300, in cazul Greciei), spaniolii promitand decat rachete.

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis said Greece can not offer air defence systems like ‘Patriots’ or S-300 to Ukraine responding to pressure from EU and NATO allies to send more military aid to Kyiv.

Sursa: reuters.com

Interesant e ca Polonia nici macar nu e mentionata explicit pe lista, motivele fiind lesne de inteles. Posibil ca raspunsul lor sa nu poata fi nici macar publicat, ca poate citesc si copiii.

Deci Romania…

Romania has announced the fourth of its patriot missile batteries is operating, giving a major boost to national security while enhancing the defence of NATO’s south-eastern flank.

Sursa: euronews.com

Informatiile despre starea sistemelor Patriot in Romania sint contradictorii, mai ales ca rar se face diferenta intre bateriile operationale complet si cele doar receptionate dar inca neoperationale.

Presupunand ca unele din cele 4 baterii receptionate nu ar fi inca operationalizate complet, ar putea fi “imprumutate” Ucrainei, in schimbul garantiilor SUA de a le inlocui ulterior?
Problema e ca, bineinteles, capacitatea SUA de a produce sisteme Patriot e limitata, americanii cautand de zor alternative pentru friend-shoring-ul elementelor critice, deci inlocuirea sistemelor (potential) donate de Romania nu ar veni foarte repede.

Inclusiv o parte din rachetele cumparate de Romania vor proveni din Europa:

The NATO Support and Procurement Agency is supporting the purchase, which involves Germany, the Netherlands, Spain and Romania. The agency awarded a $5.5 billion production and delivery contract for the weapons to COMLOG, a joint venture between MBDA Germany and the American company RTX (formerly known as Raytheon Technologies).

Sursa: defensenews.com

Lockheed Martin has forged a partnership with a Spanish firm for the production of interceptor missile parts for the Patriot air-defense system, a move that could help alleviate a bottleneck in manufacturing the sought-after systems.

Sursa: defensenews.com

Cat despre bunele intentii de a produce noile interceptoare Stunner in Romania, acestea au ramas deocamdata pe hartie. Poate pana la sfarsitul razboiului din Ucraina… Inutilul ministru al Economiei este inutil.

Ce raspunsuri ar putea exista la cererea de donare a unor sisteme Patriot de catre Romania?

Un refuz total al Romaniei ar fi complet justificat dar, fata de polonezi, avem un presedinte ce vrea sa fie sef peste tot NATO.

Poate trimiterea unor sisteme alternative, de exemplu HAWK, ar fi un mod de a cadea la pace. Asta, presupunand cu nu exista vechile sisteme sovietice SA-6 si SA-8, care ar trebui sa fie primele de care Romania ar trebui sa se desparta.

#larevedere #vaspunemlarevedere

You can leave a response, or trackback from your own site.

136 Responses to “Sa le dam, sa nu le dam”

  1. Caudillo says:

    Să le dea Blinken Patrioturi că el îi aburește pe ucraineni că vor ajunge in NATO

    https://youtu.be/Mvp-H8apvjw?si=uwj3-S_LRcBW-cRb

    Acu’ nu e fraier ăla care cere, fraier e cel care dă
    Așa cerea și Ben Hodges, că România și Polonia să doboare rachetele rusești în
    spațiul aerian al Ucrainei

    https://newsweek.ro/international/general-sua-rachetele-rusiei-lovesc-ucraina-trecad-prin-spatiul-aerian-romanesc-ridicati-avioanele

    Aici se văd limitele NATO față de Rusia, Pistorius afirma că Rusia produce mai mult armament decât are nevoie în Ucraina

    https://www.euronews.ro/articole/rusia-produce-mai-multe-arme-decat-are-nevoie-ministrul-german-al-apararii-putin

  2. EMP says:

    Tell you’re an officer of Romania’s army
    without telling me

  3. Caudillo says:

    Și miștoul făcut de ruși și de aliații lor

    https://tass.com/world/1781455

    https://youtu.be/Gu8fyH7mqIo?si=c30jCakqYSKUtEig

    Zelenski vrea minim 7 Patriots.
    Americanii nu dau nimic, au nevoie pentru trupele lor, degeaba au aprobat ajutoare de 61 melearde pentru Ucraina, dacă nu le dau ce au nevoie

  4. gsg9 says:

    deh…

    mujicii cu economia pe mod de razboi, astialaltzi pe mod tra-la-la era clar ca se ajunge la fundul sacului prin depozite

    dupa ce ca din 7 sisteme la romani au ramas decat 4 sa mai dam si din ele…

    cica jarmanica marcheaza al treilea sistem si spanielii rachete

    https://www.defenseromania.ro/mai-mult-sprijin-pentru-ucraina-cere-scholz-germania-va-trimite-un-al-treilea-sistem-patriot-in-timp-ce-spania-trimite-rachete-patriot_628066.html

    americanii dau Patriot & NASAMS missiles

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/us_boosts_ukraine_s_defense_with_historic_$6_billion_military_aid_with_patriot_nasams_missiles.html

    samuraii au agreat sa trimita rachetele in US si dupa aia probabil in ukraina

    https://asia.nikkei.com/Politics/International-relations/Indo-Pacific/Japan-s-Patriot-missile-transfer-to-U.S.-stuns-Indo-Pacific-watchers

    grecia e aproape in razboi cu sultanatul turkye deci intzeleg ca sunt mai reticentzi sa se desparta de ele

    din ciclul filme cu prosti la Festivalul Nuaptea Mintzii emiratezii au trimis si ei ce-au trimis si acum se vaita ca au ramas fara si apeleaza la greci sa le imprumute Crotale ca sa apere Al’Parisi pe timpul Olimpiadei 😀

    https://mil.in.ua/uk/news/frantsiya-zayavyla-shho-potrebuye-posylennya-ppo-na-tli-peredachi-zrk-ukrayini/

    asa ca si daca nu era boul ala care nu ajunge sef la NATO nici daca le da pe toate 4 cumva tot nu scapai cu obrazul curat, cand totzi – ma rog astia care nu sunt rusofili declaratzi – dau ceva si tu stai cu fundul pe sistemele alea si nu dai nimic nu cred ca merge, cred ca le zic aia din NATO de la obraz sa marcheze si ei ceva…

    asta e…pana la urma mai bine sa le foloseasca ukrainienii sa se lupte cu mujicii acolo la ei decat noi pe teritoriul nostru…

    toate astea le mai dau ukrainienilor ceva respiro anul asta, ma intreb ce se intampla la anul cand s-or termina si astea si astia nu le-au inlocuit si poate mai vine si vaca oranj la casa alba…

    Stunner in Romania, alta asamblare, problema e ca sa ai ce asambla trebuie sa le cumperi si aici s-a terminat povestea…

    asa cum o freaca cu abureala ca se asteapta aprobarea americanilor pentru restul de 3 sisteme patriot dar nu mi-e clar daca le-au platit aici e shpilul, ca daca le plateau intrau acolo intr-un queue

    presupun ca cel putzin o parte din fierataniile sovietice KUB OSA au fost deja date

    de exemplu APR 40 la lucru in ukraina, instalatzia artileristica practic noua ca romanii nu le-au folosit

    https://mil.in.ua/en/news/ukrainian-gunners-discuss-operational-experience-on-romanian-apr-40-mrl/

    He also mentioned that the artillery part of the installation was hardly used, so it was in good condition.

    The gunner said that it takes only 1.5 minutes for his already well-coordinated crew to make the first shot. The volley of 40 missiles can be fired in 30 seconds.

    masina se mai opreste ca fierbe motorul dar pana la urma sunt antichitatzi din anii 80 de pe vremea lui Ceasca au 40 de ani si inca functzioneaza

    repara la ele, isi fac treaba cu ele, respectiv se pisa in cap la mujici

    Puie Mutin!

    “https://youtube.com/watch?v=d2Awh0ldtlw”

  5. Ion Valcu says:

    @Admin, pai umbla vorba prin alte “sate” ca daduram deja KUB-uri si alte cateva acareturi sovietice la haholi.
    I se plangea unul dintr-o unitate altui confident aflat acum in civilie.

    Sincer cu razboiul la granitza, sa golesti depozitele si sa “donezi” echipamente vitale ar cam trebui sa se sfarseasca la zidul de la targoviste in mod egal si pt pwooliticienime si pt jeneralime.

    Presupun ca si unii si altzii vor “dona” cacasa “nu looptam noi cu rusii ai rai”. Daca n-avem arme credibile, ne-or lasa, dara, in pace.
    Sa facilitam boalii odata “intoarcerea armelor” realinierea la vechile noastre cunostinte de bloc meletaro-pwoolitic.

    Cum era fraza aia celebra de la Star Wars Rogue a lu’ Disney?
    “It’s not a problem, if you don’t look up”.

    • admin says:

      Pana cand nu vad, nu cred. /malitios vorbind
      Totusi, lipsa dovezii nu e dovada lipsei, asa ca, fara un comunicat cat-decat oficial, decat speculam.

      Daca o sa trebuiasca sa dam ceva, ca sa ia si ficusul medalie, atunci e mai bine sa dam SA-6/8 sau HAWK decat Patriot. Pentru ca apa e uda.

      Asa-i cand ti-ai inchis linia de A-94. Alora de au inchis-o, ce le facem?

  6. Caudillo says:

    Cine nu învață din istorie riscă să o repete

    O analogie deloc întâmplătoare.

    În mai 1940, după declanșarea Blitzkriegului, armata franceză era incapabila să oprească ofensiva germană, iar francezii cereau aliaților britanici cu disperare să trimită în Franța avioane de vânătoare pentru a se opune Luftwaffe.
    Churchill a refuzat cererea, păstrând avioanele și piloții pentru apărarea Marii Britanii, nedorind să consume forțele proprii intr o campanie deja pierdută.
    Evenimentele ulterioare i au dat dreptate lui Churchill, RAF reușind să câștige Bătălia Angliei.

  7. gsg9 says:

    Caudillo, daca americanii e rai ca nu le da, rusii e aia buni? decat intreb, pt un prieten

    si daca americanii i-au aburit ca vor ajunge in NATO rusii e aia buni cand le-au tras cu sinceritate cu rachete prin blocuri? intreb tot pt un prieten 😀

    pana la urma grosul ajutoarelor tot americanii si inainte si acum 60 de melearde

    mai asculta odata interviewul 75 de ani de NATO la min 2:46 omul ala spune ca doua treimi din factura NATO e platita de americani

    mueropenii ruptzi in cur subtzirel de tot ashe, ca pana la urma mai are dreptate si orangutanul oranj sa le-o zica de la obraz

    americanii le dau rachete inclusiv via japonia, sa se mai screama un pic si europenii cei constipatzi, ca pana la urma razboiul nu e in US la granitza cu Canada

    ma indoiesc ca mujicii mai fabrica cele mii de tancuri si blindate topite prin Ukraina si restul de fieratanii like Moskktva monument subacvatic

    la fel cum fabricatul militarilor profesionisti crapatzi prin zona iarasi problematic, ca daca trimitzi cate doi boi sa se uite la o mina cand o ridica si le explodeaza in fatza nu e mare socoteala

  8. Caudillo says:

    Gsg9,
    Americanii au cheltuit 300 de miliarde de parai cu Ucraina din 2014, după unele estimări

    https://youtu.be/UYJnCGMvHaU?si=DF9gey-Wdxe2vsvF

    Rezultatul acestor melearde se vede pe DeepState Map Ukraine, unde conform site ului ucrainian rușii ocupa 20 % din Ucraina și avansează tot mai mult in Ucraina.
    Deci indiferent daca americanii e răi sau e partea bună/ corecta a istoriei,cum le place
    unora să spună, rușii tot în Ucraina sunt și nu văd vreo intenție a lui Putin să plece din Ucraina.
    Aș spune că dimpotrivă, armata rusă are ca obiectiv imediat Chasiv Yar, ulterior Kramatorsk. Probabil urmează Harkovul pe lista.

    https://youtu.be/aVPa6CqAsXw?si=c3rIciVW7fSJdI9A

    Actuală Administrație USA are o viziune tare dubioasă a victoriei Ucrainei și a modului cum se vor descurca AFU în război.
    Deja se vorbește în Senatul SUA de alt ajutor pentru Ucraina de 100 melearde parai după 30 septembrie 2024.
    Acu` indiferent de câte melearde de parai cheltuiesc americanii cu Ucraina, dacă armata rusă cucerește tot mai mult teritoriu ucrainian înseamnă că îi cheltuiesc ineficient intr un endless war
    Observ că ai îndoieli asupra numărului de tancuri rusești și asupra calității militarilor ruși, dar eu pe DeepState Map Ukraine văd numai zone hașurate in roșu, respectiv teritorii cucerite de ruși.
    Cât despre intrarea Ucrainei în NATO, am mari îndoieli ca va putea vreodată Ucraina să i scoată pe ruși din Crimeea și să fie primită în NATO, că nu cred că îi va primi NATO cu trupe rusești în Crimeea sau pe linia Niprului.

  9. Ion Valcu says:

    @Admin “Asa-i cand ti-ai inchis linia de A-94. Alora de au inchis-o, ce le facem?”

    Problemele “este” complexe, din nefericire. Chiar si amerlocii si-or inchis linia de fabricatzie Stingere si s-or chinui acum sa faca refurbish la ce-i expirat.
    Dac-o mai trece Alex in zbor pe-aici, aflam daca presupunerea / concluzia mea-i gresita (asa mintzea ziarul de peste balta, asa dau si eu mai departe).

    Aparent galii, coreenii si polacii mai fac ceva pe nisa asta CA-94.

    La noi citeam la un moment dat ca nici rata de precizie n-am avea publicata, din ratziuni de rusine … pardon, de secret de stat.

    • admin says:

      Da, dar ei credeau ca au destule in depozite. Noi stiam ca nu avem destule dar ca aveau diverse probleme, inclusiv de performanta. Deci nu sintem chiar in aceeasi barca cu US of A.

      Daca luam exemplul Poloniei (n-am gasit alta rima, nici cu ei nu sintem in aceeasi barca) ei au tot imbunatatit Igla aia a lor pana cand a iesit ceva onorabil. Sa fi avut noi ceva similar Piorun in productie la Elmec, nu mai discutam acum de licitatie MANPADS.

  10. caucazian says:

    claudilo aia 300 de miliarde au distrus vreo 4000 de tancuri rusesti 1/3 din elicopterele ka52 o gramada de artilereie ruseasca cine stie cate AA rusesti si pe deasupra nu au pierdut nici un american
    cea mai buna investitiue a americanilor iar 300 de miliarde pt ei ii maruntis
    un razboi cu rusii nu se intampla in fiecare an , se intampla o data la 50 de anii
    acum nu ii momentul sa te uiti la banii
    cat despre teritoriu rusii mai au teritoriu ocupat doar pt ca europeni se inping unii pe altii sa doneze munitie
    dale tu, ba dale tu
    noi ar trebui sa donam macar rachete si sa dam comanda dupa altele
    iar daca unchiul sam promite sal inlocuiasca sa donam una bucata

  11. caucazian says:

    una bucata sa apere odesa si doar inprumut

  12. gsg9 says:

    Caudillo, 20% might look bad dar daca nu erau americanii sa pompeze erau ocupatzi 100%

    viziunea americanilor e ca le dau ukrainienilor ce arme pot folosi (plus intel si alt support)
    endless war si tocatura mujicilor in timp cred ca le convine
    ajutorul asigura ca lupta va continua

    mujicii se vor umple de glorie in continuare, valurile umane vor mai ocupa un catun dupa 30 de zile in care vor pierde cate o mie pe zi

    numarul de tancuri rusesti, au pierdut cu miile si nu au industrie sa le inlocuiasca, ceea ce fac acum este sa refurbisheze vechituri din depozite de pe vremea lui brejnev, super T90uri fac putzine iar super Armata sunt bibelouri

    pe partea de inovatzie si tehnologie stau bine
    https://www.twz.com/land/new-russian-turtle-tank-emerges-on-the-battlefield-features-electronic-warfare-system

    militarii “aia buni” de la inceput au ingrasat campiile si au umplut spitalele, s-au terminat si aia din puscarii, astia care vin dupa ei adunatzi de prin stepe si aruncatzi in lupta nu sunt nici la nivelul “alora buni”

    tehnica si tactica sovietica: sunt 140 de milioane si au de unde trimite in valuri dupa valuri la crapat, in timp mai fac si avansuri

    in final care e propunerea ta constructiva?
    ce trebuiau sa faca americanii?
    si ce trebuiau sa faca ukrainienii, sa se predea?
    daca ukrainienii nu vroiau sa lupte era simplu se predau pur si simplu cu tot ajutorul, cum au facut afganii

  13. gsg9 says:

    astia au inchis toate liniile, tunuri mai facem?
    pulberi?
    mai facem ceva actually?
    ce sa le facem, sa le dam pensii speciale mii de EUR pe luna, altfel le sugem Peoples Liberation Army

    CA94 refurbishment care cine unde cum cand…
    si oricum nu-si bate nimeni capul cred ca nici la modul de intentzie
    au dat in gat licitatzie pt 270 de sisteme si au cumparat 54…adica 20%

    new Stinger replacement missiles in 5 ani
    https://www.defensenews.com/industry/techwatch/2023/10/09/us-army-pursues-faster-more-survivable-stinger-missile-replacement/

    refurbishment 1900 missiles
    https://mil.in.ua/en/news/stinger-missile-upgrade-u-s-army-completes-refurbishment-of-1-900-missiles/

  14. gsg9 says:

    Aparent galii, coreenii si polacii mai fac ceva pe nisa asta CA-94.
    mai sunt suedezele cu RBS70NG/Bolide in productzie

    https://www.saab.com/newsroom/press-releases/2023/saab-receives-order-from-nato-for-rbs-70-bolide-missiles

    si de aici intzeleg ca irlandezele din Belfast inca mai fabrica Starstreak

    Starstreak, LMM and Saab NLAWs already procured from Thales by the UK Ministry of Defence were sent to Ukraine as aid.

    Thales is currently replacing that UK military stock.

    https://www.forces.net/technology/weapons-and-kit/nlaw-and-starstreak-manufacturer-thales-sees-weapons-production-double

  15. Caudillo says:

    Caucazian,
    la 300 de melearde trebuia sa fie Moskva sub asediu, nu sa gasesc imaginile de mai jos,

    https://youtu.be/2h9Yw7po9VA?si=CRYCbXDeh4rxGogk

    cu steaguri rusesti in localitati ucrainiene recent cucerite.
    Cat despre proisiunile lu’ unchiu’ Sam , ca sa te citez , sunt si ei oameni, nu trebuie sa crezi tot ce afirma americanii

  16. Xv says:

    Stiti bancu cu “s-a intalnit hotu cu prostu?”

  17. Xv says:

    Ioane, CA-94, la productie avea sub 50% probabilitate lovire tinta in conditii ideale (cer noros, adica). Tre sa-ti spuna americanii tie, ca ei au produs-o :)).
    A mai fost imbunatatita dupa 90. Nu cu americanii.

  18. Caudillo says:

    Gsg9,
    pe scurt, in cazul Patriot, americanii il au in dotare si nu vor sa-l dea ucrainienilor.
    Concret , americanii ori le dau AFU tot ce au nevoie, ori mai bine le spun verde in fata ca nu vor/ nu pot sa le dea armamentul de care au nevoie sa i invinga pe rusi si sa-i scoata din Ucraina si atunci ramane singura optiune realista o negociere a incheierii conflictului.
    Parerea mea e ca rusii sunt prea mult in avantaj la productia de armament ca sa poata fi scosi din Ucraina
    Senatorul Vance min 19

    https://youtu.be/XGylaRB2kCM?si=qQz3HYgNGMOfk-m0

    Acum rusii sunt in avantaj fata de AFU in raport de 10 la 1 la munitia de artlerie
    Daca USA si Europa isi maresc productia de munitie abia la finele lui 2025 AFU ajunge la un raport de 4 la 1 in favoarea rusilor la munitie de artilerie.
    Nu poti lupta in conditiile astea, cand inamicul te domina atat la armament cat si la numar de militari.
    Prostia ca AFU trebuie sa reziste pana in 2025,2026 ca sa reia atunci o alta contraofensiva e doar propaganda.
    Deja AFU cedeaza pe front si apar acuzatii de tradare/ incompetenta la nivel de conducere de brigada

    https://ziare.com/ucraina/cucerire-rusia-est-ucraina-1866817

    Canalul Telegram DeepState, apropiat armatei ucrainene, urmărit de peste 700.000 de abonaţi, acuză comandamentul unei unităţi desfăşurate la faţa locului, cea de-a 115-a Brigadă Motorizată, de ”surparea apărării în toată regiunea, cauzând pierderi considerabile”.

    Ce spui tu

    viziunea americanilor e ca le dau ukrainienilor ce arme pot folosi (plus intel si alt support)
    endless war si tocatura mujicilor in timp cred ca le convine
    ajutorul asigura ca lupta va continua

    imi aminteste de vorbele lui Putin

    https://youtube.com/shorts/5viC-_wWSzw?si=VAdCjUG1MFunIvIO

    Dar sa stii ca s-a prins si Putin de tactica americanilor si s-a adaptat foarte bine, va avea grija sa cedeze AFU mai repede decat vor americanii

  19. Ion Valcu says:

    @XV “Tre sa-ti spuna americanii tie, ca ei au produs-o :)).”

    Ma refeream la Stinger. Ca nu stiu daca au sourcing pe senzorul de detectie (canadienii nica la ghidaj?) si pe software.

    Deci cam da, conteaza sa fii pregatit la muricani si sa mai stii si unde sa cauti informatia.
    Deci da, cand o dori sa comenteze cetateanul cela despre ce-i public si liber la comentat, fii sigur ca-l citesc cu interes.

    Copia noastra de MAANPAD … s-o scris in timp cate ceva pe forumuri.
    Polacii dadura bani pt a dezvolta ceva al lor. Noi? canci.

    Restul din evocarea lui @GSG9 (RBS70NG/Bolide), chiar n-am habar dac-or avea stocuri de piese pt productie cu o cadenta demna de luat in seama (MBDA FR parca se cam chinuia).
    Sincer, baza grosului productiei dupa mintea mea cam erau americanii.
    Daca astia nu-s ageri si iutzi de pila, cin sa mai fie cand te asezi cu plasa la coada.
    S-o vazut in WW2, iar mai nou sunt multe puncte pe glob unde ar incepe balul (ce mi-s ivanii, ce mi-s iranienii, ce mi-s ceainizii, ce mi-s coreenii cei rai, samd).

  20. Ion Valcu says:

    @ Caudillo: “Parerea mea e ca rusii sunt prea mult in avantaj la productia de armament ca sa poata fi scosi din Ucraina”

    La munitzioane chioare ii au pe coreenii ai rai.
    Ramane inca un mister pentru “je” cum se descurca ivanii la partea de semiconductori. Importul paralel nu cred sa-i ajute prea mult.
    Chinezii aveau oarece jena sa le dea cipuri, modemuri si alte acareturi de comunicatie si pozitionare (desi sunt fix in aceeasi barca, doar ca si-or dezvoltat ceva al lor … proprietar).
    Si nici BEIDOU militar nu cred sa pupe.

    Satelitii is cel de-al 2-lea mister pt mine. Ce-or mai avea ivanii pe cer stiu ca-i cam vechi si cu resursa expirata (14 ani ii maximul, nu?).
    Prea multe lansati n-or fost, cazacii cam vor sa faca o schimbare (Baykonur poate a nu mai fi o optiune de lansare), iar ce au acum in orbite trebuie sa le “satisfaca” orgoliul de “putere globala”.
    In Siria foloseau scule civile, de la muricanici, ca sa nu se piarda in zbor.
    Ma mir ca nu si-o batut nimeni joc de ei sa-i faca sa-si bombardeze Magadanul.

  21. Caudillo says:

    https://isis-online.org/isis-reports/detail/russian-lancet-3-kamikaze-drone-filled-with-foreign-parts

    Am pus linkul de mai sus la Recrutare militară 2,

    “ The Institute for Science and International Security has reviewed open-source images and information found on the internet, identifying several key Western parts, commonly available on the commercial market, used in the Russian Lancet-3 kamikaze drone. “

    “ Russia has a limited capability to design and produce advanced strategic commodities. To build these UAVs, Russia depends on extensive procurement networks to acquire strategic commodities produced by foreign countries, particularly the United States. “

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/comertul-kirgizstanului-cu-germania-a-crescut-cu-4-000-armand-gosu-rusia-foloseste-toate-fostele-tari-sovietice-si-infloreste-2767129

    Cum vă închipuiți că poate să crească cu 4000% comerțul Kîrgîzstanului cu Germania într-un an, în 2023?”, a declarat Goșu.

    “Azerbaidjan face același lucru. Rusia folosește toate fostele state sovietice ca să facă comerț.

    Dacă mergeți pe aeroporturile din capitale din aceste republici foste sovietice o să vedeți că de acolo decolează avioane albe fără însemne, curse charter ciudate cu tipi foarte bine îmbrăcați, oameni foarte bogați, la niște ore ciudate, la 4 dimineața, de regulă spre Moscova, spre Minsk.

    Rusia e supusă sancțiunilor din 2014, după anexarea Crimeii. Și atunci, cum se poate să înflorească această țară? Înseamnă că cei care iau decizii la nivelul Bruxelles-ului sunt neserioși, le râde Rusia în nas și ei se fac că nu înțeleg despre ce e vorba? Costurile vor fi mari pentru noi și pentru generațiile viitoare”, a completat istoricul.

  22. Caudillo says:

    Ion Valcu

    https://www.rfi.fr/ro/interna%C5%A3ional/20240421-le-parisien-revela%C5%A3ii-privind-o-firm%C4%83-francez%C4%83-care-continu%C4%83-s%C4%83-echipeze-flota-de-avioane-ale-%C3%AEnal%C5%A3ilor-responsabili-ru%C5%9Fi

    Franta – PGA, societate specializată în avionică, filială franceză a grupului american Astronics, continuă să echipeze cu materiale electronice avioanele celor mai înalţi demnitari ruşi, inclusiv cel folosit de Vladimir Putin. Asta în ciuda sanţiunilor internaţionale impuse Moscovei în urma războiului declanşat în Ucraina. Iată revelaţiile ziarului popular Le Parisien dintr-o amplă anchetă publicată duminică seara.

    Pe nume PGA, firma este o filială a societăţii americane Astronics. Specializată în înaltă tehnologie, ea numără vreo 200 de angajaţi şi îşi face de multă vreme o bună parte a cifrei de afaceri cu Rusia. În afară de avionele demnitarilor, ea ar fi echipat şi două aparate Il folosite de FSB, serviciile secrete ruseşti.

    Revelaţiile din Le Parisien se bazează pe declaraţiile unui fost cadru de la PGA pe nume Rostom. Acesta afirmă că businessul rusesc al lui PGA a continuat în ciuda valurile succesive de sancţiuni impuse ţării după războiul declanşat în Ucraina. Din februarie 2022 încoace, firma ar fi câştigat de la ruşi între 4 şi 5 milioane de euros pentru a echipa 7 avioane. În particular pentru a securiza conversaţiile telefonice ale lui Putin, Şoigu & Co.

    Cum sunt însă posibile astfel de operaţiuni cu o ţară pusă sub un strict embargou occidental care îi vizează în particular pe cei mai înalţi responsabili de la Moscova? Subterfugiul este dezvăluit tot de Rostom. Cum PGA nu-şi mai poate trimite echipele şi materialele în Rusia, totul tranzitează prin Armenia unde o societate locală care lucrează pe o veche bază sovietică de lângă Erevan instalează instrumentele pe avioanele responsabililor ruşi, fiind ghidaţi de la distanţă de specialiştii PGA din Chateauroux. Asta se întâmpla însă până nu demut, mai exact până când relaţiile ruso-armeneşti s-au răcit din cauza conflictului din Nagorno-Karabakh.

    În aceste condiţii, în zilele noastre, containerele trimise din Franţa fac doar escală la Erevan de unde sunt reexpediate imediat spre un aeroport militar din periferia Moscovei unde sunt instalate la bordul avionelor clienţilor, totul din nou sub supervizarea de la distanţă a specialiştilor francezi în avionică. Dar şi cu ajutorul unui cadru francez de la PGA, expatriat în Rusia. Banii din această afacere murdară tranzitează şi ei prin bănci bazate în Emiratele arabe unite, mai spune Le Parisien.

  23. Caudillo says:

    Ion Valcu

    https://ziare.com/ucraina/ucraina-razboi-rusia-invazie-sateliti-atac-infrastructura-energetica-1792074

    Oficialii ucraineni au spus pentru Kyiv Post că anumite companii europene și americane ar putea fi implicate în furnizarea de imagini prin satelit Rusiei, care sunt apoi folosite pentru a viza infrastructura critică a Ucrainei, relatează Kyiv Post.Aproximativ zece companii sunt suspectate că vând imagini din satelit către Rusia, care sunt apoi folosite pentru a ataca site-uri de infrastructură critică din Ucraina, au confirmat pentru Kyiv Post surse care cunosc această problemă.

    https://www.kyivpost.com/post/13713

  24. Ilie says:

    Pai sa le dea toate SA-urile, inclusiv Volhoavele pentru atac la sol. Si poate pun si ESSM/Aspide/Sparrow pe Kub sau era doar Buk? Si clar si CA95 ce sa faci cu el in secolul asta? macar de-ar da jos niste motociclete d-alea cu aripi. Hai si cu HAWK-ul, ca oricum le avem de 17 ani in curte…

    Si cum mai spusesei – hai cu cooperarea romano-polaca – ei de dau senzori de Piorun si noi ii insurubam pe ceva a la CA95.
    Hai cu cooperarea aia romana-sraeliana cu asamblare de Stunner – chiar nu se gasesc clienti? ca doar zisesera ca-i ieftina ca braga. Nu vrea chiar nimeni?

    Ca nu sunt bani e clar, rachete – mai gasim unele – altele, problema mare e cu senzorii. Si te gandesti de ce nu se introduce in volum solutia APKWS? Bile optice gaseste pe ici pe colo, radar e nice to have, lansatoare facea si o firma romaneasca…. Daca s-ar colobora direct pt APKWS nu balarii gen S80L ar fi si un castig pt noi…

  25. gsg9 says:

    Caudillo, asta cu negocierile e aiureala, nu vad cum sa se incheie prin negocieri, mujicii n-or sa negocieze acum cand sunt pe val

    si cu cine ce sa negociezi, mujicii vor profita de pauza isi vor reface fortzele si vor intra si in restul ukrainei garantat

    a fost o pauza de 6 luni in ajutorul americanilor si efectele se vad pe front

    esecul europei si americanilor de a mari productzia de armament e nasol in primul rand pt NATO

    care e diferentza dintre ukraina si tzarile baltice, ca ultimele sunt in NATO?
    kkpipi cos de alfa…daca NATO e impotent mujicii se pisa pe detaliul asta…

    in Romania ciolacii s-au predat preventiv “rusia nu reprezinta un pericol”, 5000 de americani plus 2000 de francezi la fel kkpipi cos de alfa versus 2-3 sute de mii de mujici la granitza dupa ce ukraina si moldova sunt deja ocupate

    taiwanul de asemenea, ce garantzii de securitate mai prezinta US daca nu poate sa ajute eficient ukraina

    colac peste pupaza daca nu-l incurca cu vreo condamnare se pare ca vine trump si daca idiotul blocheaza definitiv atunci este end-game pt ukraina, ca europenii sunt niste rahatzi pe batz cand vine sa faca ceva concret sa se mobilizeze sa scoata ceva din buzunare

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-27092855-sondaj-cnn-peste-60-dintre-americani-spun-presedintia-lui-joe-biden-fost-esec.htm

  26. gsg9 says:

    Ooztreilienii mai trimit niste RBS70

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/australian_announces_military_aid_package_for_ukraine_includes_shorad_systems_and_manpads.html

    si in lipsa de altceva se mai si improvizeaza

    “https://www.youtube.com/watch?v=OA1RyGSMUHw”

  27. gsg9 says:

    Ala mare si negru made a call:

    Pentagon readouts say Austin spoke with defense officials in Romania, the United Kingdom, Sweden, the Netherlands and Greece, among others.

    https://www.defensenews.com/pentagon/2024/04/26/austin-calls-european-allies-seeking-more-patriots-for-kyiv/

    raspunsul probabil al bucalestanezilor flocosi de campie:

    “https://www.youtube.com/watch?v=bGhshJ4c2Mw”

  28. Xv says:

    Din cate inteleg eu, unii contribuabili, din banii carora se doteaza armata, se platesc salariile militarilor si “pensiile speciale” mai ales, se fac autostrazi, se infiinteaza mii de locuri de munca, se propaseste neamul (prin alte tari) etc etc etc vor sa dea tehnica noastra luata cu “banii lor” vecinilor. Ca si vecinii ne-au ajutat mereu.
    Am si eu o propunere pe acelasi calapod: sa dam si banii de infrastructura (autostrazi, cai ferate, parcari subterane in orase, semafoare inteligente, dezvoltare metrou etc) vecinilor, fix pe rationamentul identic: au nevoie, ce au avut a fost distrus. Si noi “avem di tati”.
    Cu ce ne-au ajutat ucrainienii vreodata? Hai sa uitam Bistroe si Insula Serpilor, ca asa e moda.
    I-am ajutat cu tot ce am putut, de cand au fost atacati. Avem si noi problemele noastre, deja exagereaza cei cu chetele. Bugetu nostru de aparare a devenit al ucrainienilor? Sa le dea LM profitul pe un an, fix pe aceleasi “printipii”.

  29. Xv says:

    Incercati sa nu fiti naivi, exporturile si colaborarile industriale cu tari supuse unui embargou continua si in perioada respectiva. Sunt riscante, dar mult mai banoase. Se gasesc terte parti, buffere, marsrutizari etc, sunt o gramada de “inginerii” perfectionate de toate serviciile de multi ani.
    Si Romania a obtinut tehnologie moderna asa, inainte de 89. A si exportat in zone de conflict, la fel ca multe alte tari occidentale.
    In cazurile companiilor mari, care au “spate” politic, controalele mai au scapari planificate politic. Profitul e mult mai mare fata de situatiile clasice, cu export in tari fara sanctiuni. Deci pretul creste exponential.
    Bineinteles, regulile se aplica drastic in privinta firmelor fara “intrari”, care constituie majoritatea.
    A fost un caz celebru si la noi, dupa 90. Inainte, multe.

  30. dany says:

    Deci nimeni nu vrea sa dea nimic!
    OK tragem linie si adunam :

    Cineva joaca la mai multe capete. O fi bine?
    Iar in acest caz ar trebui sa se vada pacea de la capatul tunelului. Chiar daca este incomoda pentru ukrainieni

    Toate bune si frumoase pana aici.
    Sa i vedem pe vecini cam ce gandesc:

    -Balticii, “”Suntem prea mici pentru un razboi asa mare chiar daca am fi uniti, trimitem ce avem””

    -Polacistanezii “”Nu stricam orzu’ pe gaște sovietice “”

    -Ungaristanezii “”Intai sa cada Ucraina si dupa mai vorbim!””

    -R Moldova “”Bă găliganilor vă ardi di bataie brie?””

    -Transnistria “”Dă Doamne sa ia bataie rușii sa mergem si noi liberi in Europa la furat!””

    -Romania “”Avem coșu’ cu oua la Focșani ne pregatim de clocit””

    -Belarus “”Zbanghiul asta pitic vrea sa ma lase fara tron, pușchea pe limbă daca ma aresteaza astia?””

    -Rusia “” Pregatiti 10 milioane de locuri la all inclusive in Siberia””

    -Slovacia “”Ai draqu ungurii astia vor sa ia tot si noi nimic?””

    Intre timp la Al Parisi iese cineva de sub ceva fuste colorate:
    “”Trimitem un submarin nuclear in Marea Neagra si 10 brigazi in Ucraina””

    Auzind ce propune Al Parisi, la Roma apare Giorgia cu fusta patata de ceva albicios (deh, sos alb! asa sunt gospodinele), semn ca a fost luata prin surprindere in bucatarie:
    “”Cavour sa se pregateasca sa intre in Marea Neagra””

    Intre timp la Berlin Scholz mustaceste cu creionul la urechea dreapta
    “”Daca le dau Taurus zice lumea ca s …, daca nu le dau Patriot o sa zica ca nu s patriot. Ce sa le dau?””

    Madrid “”Nu vrem sa ajungem iarasi in pozitia 11 martie 2004″”

    Atena “”Pe bune, voi chiar nu stiti chestia aia cu darurile de la greci?””

    Mda, uitasem Bulgaria ca deh
    Iese Radev pi șentru la Sofia si l intreaba lumea pe strada:
    “”Cand trimiteti ajutoru’ pentru Ucraina?
    Intai sa mi se aprobe vizita la Moscova si dupa mai vorbim””

    La ceas de seara in Parlamentul Romaniei cineva cugeta adanc:

    “”Băăă, da’ astia sunt cu capu’ rau de tot, nu inteleg ca noi avem acum alegeri?””

    Dupa al doilea oftat adanc apare secretara cu cafeaua imbunatatita cu fusta despicata delicat menita sa descrețească fruntea oricarui șef

    “”Offf viata mea
    Offf inima mea
    Offf degeaba plang…””

    I am intrebat p’astia la CMJ daca pot sa mi aduc si balansoarul…

  31. Caudillo says:

    Gsg9,
    Putin a vrut să negocieze acum 2 ani, a venit Boris Johnson și i a aburit pe ucraineni, altfel războiul era încheiat acum 2 ani.
    Principala cerință a lui Putin era că Ucraina să nu intre în NATO, chestie previzibilă demult, că Rusia va reacționa violent la o încercare a Ucrainei de aderare la NATO.E un efort și pentru Rusia acest război, e mult mai avantajos pentru Puțin să scape de sancțiuni și să reia schimburile comerciale cu UE.
    Ucraina va fi doborâtă și fără război, cine crezi că va baga melearde de euro pentru reconstrucție Intr un stat corupt?
    Chiar dacă vor ajunge banii ăștia in Ucraina, la populație vor ajunge doar firimituri, să vezi atunci haos în Ucraina, Puțin trebuie doar sa aștepte.
    Dacă nu negociaza acum cu Puțin, când e Biden președintele SUA, cu Trump președinte Ucraina va avea o sarcină mult mai dificilă.

  32. Caudillo says:

    Xv, cine e naiv?
    Sancțiunile împotriva Rusiei sunt pentru fraieri, băieți deștepți există și în Occident

    https://www.kyivpost.com/post/13713

    At the same time as there has been a surge in calls to provide Ukraine with more air defense technology, something that President Biden promised during his recent trip to Ukraine, an official in Kyiv told the Kyiv Post that in spite of the fact that the American Federal Bureau of Investigation (FBI) had been contacted for assistance it had yet to take any concrete steps to investigate and prosecute those involved in the dirty business.

    The FBI declined the Kyiv Post’s request for comment.

  33. Alex says:

    “PGA, societate specializată în avionică, filială franceză a grupului american Astronics, continuă să echipeze cu materiale electronice avioanele celor mai înalţi demnitari ruşi, inclusiv cel folosit de Vladimir Putin.”

    Serios acum?

    https://www.astronics.com/subsidiary?subsidiaryItem=astronics%20pga

  34. Xv says:

    Ion- tot nu ai inteles. CA-94 nu are absolut nicio treaba cu Stinger. Decat intra in aceeasi categorie de instalatii rachete AA. La fel cu SA-7 si restul.
    Securitatea a obtinut in anii 80 Stinger (o teava virgina) din Liban, de la o militie, au adus-o in tara pt studiu/clonare. Daca a facut industria ceva cu ea, gen pornire proiect nou, nu cunosc, probabil era prea stiintifico-fantastica pt sculele si utilajele avute la dispozitie de mesteri, asa ca a ramas material la vitrina-panoplie. E foarte posibil sa nu fi ajuns deloc la mesteri pt copiere, pt ca era prea secreta operatiunea si trebuiau sa afle doar conducatorul partidului si cativa sambelani, sa decoreze comandantii unitatii stiintifico-fantastice.

  35. Caudillo says:

    Serios ce?

    As a Tier 1 supplier of customized inflight entertainment & connectivity (IFEC), cabin management systems (CMS), and lighting systems for VVIP aircraft, and a Tier 2 provider of seat motion and lighting systems for high-yield commercial cabins, Astronics PGA is a long-standing partner of private jet completion centers, aircraft and helicopter OEMs, and seat manufacturers.

    Our workforce consists of 190 dedicated people, with over 80% of them being highly skilled managers and engineers.

    In 2013, Astronics Corporation purchased PGA and the subsidiary became Astronics PGA.

    In recent years, Astronics PGA unveiled a new brand identity called Carat®, and developed the first combined telephone, entertainment control, infotainment, and cabin management wireless handset certified for cabin use called “GemOne”.

  36. Xv says:

    Caudillo, ai pus 3 paragrafe pe tema asta. Ca nu-si explica lumea ca se fac afaceri cu rusii in conditii de embargou.
    Da, sanctiunile sunt pt unii mai fraieri, ai spus dupa aia. “Egalitate, dar nu pt catei”.

  37. Xv says:

    Altfel, Caudillo, 100% de acord cu ce ai inceput comentariile, adica ideea asta:

    “Să le dea Blinken Patrioturi că el îi aburește pe ucraineni că vor ajunge in NATO

    Acu’ nu e fraier ăla care cere, fraier e cel care dă
    Așa cerea și Ben Hodges, că România și Polonia să doboare rachetele rusești în
    spațiul aerian al Ucrainei”.

  38. Alex says:

    “Serios ce?”

    De parca mizeriile pe care le vand astia ii si ajuta pe distrusii aia cu efortul razboiului. Probabil ca scaunele de haveon fabricate din preput de balena au mare trecere cu camaradul Putin si acolitii sai.

  39. Caudillo says:

    Xv,
    Asta e părerea mea, nu s a interzis încă prin lege o asemenea opinie, până acum doar CNA ul a făcut ceva în această direcție, respectiv a amendat Realitatea Plus la propunerea lui Mircea Toma.

    https://www.g4media.ro/realitatea-plus-a-fost-amendata-cu-10-000-de-lei-mircea-toma-lucreaza-pentru-subminarea-increderii-in-ucraina-in-ucraineni-televiziunea-in-top-3-cele-mai-amendate-de-cna-in-2023.html

    “Există, clar, o preocupare a unor entităţi, fie instituţii, fie persoane din România, care lucrează pentru subminarea încrederii în Ucraina, ucraineni ”

    ca să l citez pe Mircea Toma.
    Vom ajunge la o cenzură mai rea decât cea de vremea lui Ceaușescu în felul acesta.
    Eu am experimentat cenzura pe celălalt site, când am postat că era prea multa propagandă ucrainiana pe site și am fost banat.
    Am avut însă mulțumirea că tot ce am scris eu înainte de a fi interzis, respectiv că mult lăudată contraofensiva ucrainiana va eșua și că va urma o ofensivă rusească în toamna lui 2023 s a adeverit.
    S a adeverit și faptul că republicanii se vor opune unui ajutor către Ucraina, deși s au găsit unii sa mă contrazică și în privința aceasta.

    Postam așa ceva

    https://youtube.com/shorts/grfah1X2oJU?si=GOkHkwaEeqXPxIMK

    “Under Republicans, not another penny will go to Ukraine” — Marjorie Taylor Greene

    și mi se răspundea că MTG e nesemnificativă.

    Asta e unul din motivele pentru care spun că singura șansă a Ucrainei e să negocieze pacea cu rușii acum, nu cu Trump președinte.

  40. dany says:

    Deci nimeni nu vrea sa doneze armament
    Apoi dragii mei o sa mergem in inspectie in Siberia impreuna
    Cu @Mihais in frunte
    Nu maine, nici poimaine. Asa cam peste un an doi incepe peștele din Dunare sa se sperie de sovietici
    Vine si @gsg9 nu va faceti griji, nu scapa momentu’

    Acu’ pe bune @Caudillo ce este mai important pentru tine in acest moment:
    -cine plateste refacerea Ucrainei dupa terminarea razboiului
    -sa castige Ucraina acest razboi
    Aia cu sovieticii care voiau sa negocieze e din bancul ala “eu iti iau graul gratis si tu imi dai gratis porumbul” >>> cam astea s negocierile cu sovieticii doar de 300 de ani
    Ca tampoanele Kabaevei sunt aruncate prin R Moldova, ca prin Ucraina pe tot spatiul fostei URSS… da sovieticii aia cine plm sunt nene de trebuie sa comande ei toti vecinii?
    Daca Ucraina pierde acest razboi atunci RO ajunge si ea pe masa de disectie.
    Eu sincer nu imi doresc ca RO sa ajunga pe masa de disectie, dar la cum merg treburile…

    Partea si mai proasta la romani:
    -nu vrem sa donam dar nici nu vrem sa cumparam armament ori sa instruim soldati
    -noi avem alegeri de organizat, n avem timp de Ucraina

    Da cand cerem de toate moka la uncle Sam cum e fratilor?
    Vedeti, d’aia zic ca suntem neam al draqu, sa moara si capra vecinilor, noi sa luam moka de la altii dar cand trebuie sa dam si noi ceva moka…
    Aveti un pic de rabdare ca se impute mai rau, o sa fie drone rusesti distruse ori deasupra MN ori pe teritoriul RO, atunci sa va aud cand porneste alarma la Bucuresti.
    Cine isi inchipuie ca Putin isi dorea doar Ucraina se inseala amarnic, trece istoria pe langa voi si tot nu intelegeti mare lucru…

    @xv
    O sa ajungem sa doboram rachetele si dronele rusesti in RO.Nu in Ucraina. Cateva macar. Nu mai dureaza mult

  41. Caudillo says:

    Dany,
    Singura speranță pentru România este ca Ucraina să mai existe ca un buffer zone, respectiv ca între noi și ruși sa mai existe ceva.
    Dacă tu chiar crezi că Ucraina poate să câștige războiul cu rușii, să știi că nu țin să mă contrazic cu tine, timpul va arăta cine are dreptate.
    Imaginile pe care le am prezentat, respectiv Abrams, Leopard 2 A 6, M1150, M 88 care vor fi expuse la Moscova drept trofee de război, arată foarte clar că AFU a pierdut controlul asupra câmpului de lupta.
    Rușii tractau Abramsul cu două vehicule blindate, deci AFU n a fost în stare să distrugă o coloană de 3 blindate care se târau.
    Mai mult de atât n am ce să comentez, doar că Ucraina e o cauză pierdută, trebuie să ținem de puținele resurse pe care le mai avem

  42. Xv says:

    Caudillo, cu siteul RM, daca n-ai cotizat, n-ai ridicat osanale, aia e.
    Cu Mircea “Turturel” Toma, te rog, scuteste-ma, stiu cate barfe a inventat, ca a fost psiholog militar inainte de 89. Ivanciuc, nu mai spun, el a si recunoscut, ce-i al lui, e-al lui, omul a fost sincer.De Mihaiu, “Banditelu” lui SOV poate ai mai auzit ce pretentii de guvernare avea. S-au si descris. “Barfe, smenuri, susanele”.

  43. dany says:

    @xv
    S a strigat BINGOOOO

    “”Caudillo, cu siteul RM, daca n-ai cotizat, n-ai ridicat osanale, aia e.””

    Vezi bre @gsg9 ca mai egzzzista oameni cinstiti pe lumea asta?

    O intrebare pentru @xv
    -cine a cotizat bre?
    -cine a ridicat osanale?
    Nu de alta da’ poate bate cu ce stiu io*

    In rest ce sa zic
    Ieri ziceam in unul din comentarii

    -Belarus “”Zbanghiul asta pitic vrea sa ma lase fara tron, pușchea pe limbă daca ma aresteaza astia?””

    Nici nu trecura 24 de ore si Lukasenco zburda pe aratura impins de pitic

    “” De data aceasta, Lukașenko a avertizat asupra „riscului ridicat” al incidentelor militare care au loc la granița cu Ucraina și a acuzat autoritățile Statelor Unite că fac “tot ce este posibil” pentru a implica țara într-un conflict armat. Toate acestea în cadrul invaziei ruse în Ucraina, pe care el însuși a făcut-o posibilă.

    Pentru dictatorul belarus, amenințarea se află în Kobrín, în provincia Brest, o zonă liniștită situată în colțul de sud-vest al Belarusului, la confluența râului Muhaveţ cu canalul Nipru-Bug. “”
    Adicatelea nenea asta cu mustață are un morcov in qur, infipt chiar de piticul atomic care ar cam vrea sa l arunce impotriva occidentului
    Nu mai pun linkul, sunteti baieti mari :)))))))

    @Caudillo
    Cu tot ce a pus piticania pe masa razboiului ce a reusit?
    in afara de provinciile alea luate cu japca in 2014 a mai castigat ceva?
    Un judet sau doua?
    Cu ce pret?
    Ar trebui sa fii multumit ca ukra au oferit un ragaz consistent statelor europene pentru inarmare.Da, pretul platit de ukra este imens, din pacate soarta razboiului nu tine doar de ei, tine de toanele lui Trump, tine de indecizia la nivel european
    Coana Europa o sa si dea seama de greseala in momentul cand Ucraina dispare de pe harta iar sovieticii bat la portile Poloniei, Romaniei etc

    I am intrebat p’astia la CMJ daca pot sa mi aduc si balansoarul…

  44. gsg9 says:

    Caudillo, astea doo afirmatzii mi se par ca se bat cap in cap:

    Singura speranță pentru România este ca Ucraina să mai existe ca un buffer zone, respectiv ca între noi și ruși sa mai existe ceva.

    Ucraina e o cauză pierdută, trebuie să ținem de puținele resurse pe care le mai avem

    Daca vrei ca sperantza asta sa mai licare trebuie sa ajutzi Ukraina sa reziste.

    Inclusiv dand ceva din putzinele resurse.

    Povestea cu negocierile e o himera, dupa ce a inceput balul asta ruZZia nu se va opri cel putzin pana nu le ia si Odessa, adica muie buffer si muie RM…

    Putzinele resurse oricum nu ne ajuta la nimic, daca crezi ca 7 brigazi sau cate mai este cu 25 de mii de viteji inarmatzi cu AKMurile lui Ceasca apara Romania mai bine cu 4 decat cu 3 Patriot ca io personal cred ca nu conteaza.

    E vorba pur si simplu numere, Ukraina e deja la alte nivel alte numere fatza de noi si s-a pompat armament in ei si trece prin ce trece, noi cu 3 sau cu 4 Patriot, cu 50 sau fara 50 de Abrams tot un rahat.

    Cred ca si “berlinezii” realizeaza asta cand declara Berlin is reportedly urging NATO and its European allies to send their systems to Kyiv rather than leave them unused ceva la genul acum e bataia si e nevoie de ele, dupa aia degeaba le mai tzii pentru vei avea de face cu realitatea de dupa Ukraina…

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/belgium_will_join_german_led_air_defense_initiative_for_ukraine.html

  45. gsg9 says:

    si fecioarele neprihanite neutre si indipizdente mai primesc ceva pentru detectzie

    de parca ar conta prea mult, poate doar sa-i ofere tinerei timp sa-si schimbe chilotzeii inainte sa o viziteze mujicii

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/eu_aids_moldova_in_defense_enhancement_with_vera-ng_surveillance_systems.html

  46. Caudillo says:

    Dany,
    Nu e frumos să discut despre RM, dar daca vrei să vezi osanale și minciuni citește ” articolele” despre generalii Paul Teodorescu și Ciupercă. La Ciupercă, aberația cu ” Mă Ioane…” poate servi drept cel mai bun exemplu de falsificare a istoriei.
    Nici eu nu l am crezut pe Ionica Fonosch când scria că erau unii pe site care câștigau și ei un ban cinstit și pe urmă a trebuit să mi cer scuze.
    Uita te la comentariile de la articolul meu cu CV 90 ToT și ai să înțelegi despre ce este vorba.

    Nu cred că este vorba despre ce a câștigat Puțin. Totul este relativ, Ucrainenii pot fi mulțumiți că încă mai au o țară, Puțin poate fi mulțumit că Rusia nu s a destrămat și că el n a sfârșit ca țarul Nicolae .
    Însă acest conflict era evitabil, puteam trăi liniștiți și noi și toata Europa și Ucraina și Rusia dacă nu erau aburelile astea cu Ucraina în NATO.

  47. gsg9 says:

    Paris will also supply more Aster 30 anti-aircraft missiles for SAMP/T launchers

    https://www.globaldefensecorp.com/2024/04/27/france-considers-delivering-aster-30-long-range-anti-air-missiles-to-ukraine/

    „Economie de război” – Franţa ordonă companiilor industriale să sporească producţia de rachete antiaeriane Aster

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-27096106-economie-razboi-franta-ordona-companiilor-industriale-sporeasca-productia-rachete-antiaeriane-aster.htm

  48. Xv says:

    Dany- RM a solicitat donatii pt site (deci bani de la cititori, concret), aveau nevoie pt abonament server si alte cheltuieli, au scris pe site la vremea aia, deci nu a fost pe ascuns si chiar de era pe ascuns, e blogul lor, politica lor de comunicare, nu era obligatoriu sa dea toti, ca la siteuri cu abonament. Nu e vorba de sume mari, dar s-au luat, nu s-au dat. Iti imaginezi ca nu prea le aluneca degetul sa dea block unuia care dona bani, oricate prostii spunea. Intr-un fel s-au purtat cu cei care au sarit cu banu si in alt fel cu altii.

  49. gsg9 says:

    Caudillo, fiecare are dreptul la o opinie dar matale cam sustzii idei din naratziunea inamicului

    nici nu e de mirare ca te-au zburat aia de acolo, poate asa or fi si primit ordin de sus 😀

    le-ai spus ca ofensiva ukrainei o sa esueze, not nice chiar daca esti multzumit ca ai avut dreptate 😀

    ca ukraina sa capituleze, ca asta inseamna practic negocieri cu mujicii

    sa nu le dam din putzinul nostru

    sa le dea americanii nu noi

    ca ukraina e o cauza pierduta

    stii vorba aia cu it ain’t over until the fat lady sings

    ukraina o fi in dificultate dar razboiul nu s-a terminat ca au mai castigat mujicii niste sate la 1300 de soldatzi crapatzi pe zi

    si propaganda/razboiul informatzional sunt importante

    de moral/defetism nu mai vorbesc

    in rest ce sa mai zic, inchei cu un calduros Puie Mutin!

  50. gsg9 says:

    tot despre SAMuri, S200 modernizate cu evreii, americanii?

    Indeed, it raises the question of whether Ukrainians have had the resources and technology to create a new version of the S-200, and what are its characteristics or if ukrainians used another kind of air defense.

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/ukraine_modernizes_decommissioned_soviet_s-200_air_defense_system_to_shoot_down_russian_aircraft.html

  51. Caudillo says:

    Gsg9, prima chestiune.
    Din istorie, Finlanda s a luptat eroic cu sovieticii in 1939 1940 , însă tot a trebuit să negocieze pacea cu ei.
    Logica lor a fost să negocieze când încă nu era pierdut totul, că dacă ajungeau sovieticii la Helsinki, nu mai aveau ce să negocieze.
    Situație asemănătoare cu Ucraina, primeau ajutoare de la USA, Anglia, Franța, etc , dar nu era suficient pentru a lupta cu sovieticii. Au pierdut teritorii, dar și au păstrat țara.
    Și au dat seama că oricâte pierderi aveau sovieticii, Linia Mannerheim era parțial străpunsă și era numai o chestiune de timp să cadă complet , pierduseră orice speranță că îi mai puteau învinge pe sovietici.
    Similar, pentru Ucraina încă nu e totul pierdut, încă mai poate negocia cu sovieticii, respectiv să mai aibă o țară.
    Încă se mai poate. Va pierde teritoriile din est, de fapt ele sunt deja pierdute, Ucraina a pierdut orice speranță realistă că va mai recupera vreodată acele teritorii.
    Pentru noi e mult mai avantajos să mai existe o Ucraina între noi și sovietici.
    Dacă sovieticii ajung la Kiev și Odessa,nu cred că vor mai vrea să negocieze, atunci sigur vom avea granita cu sovieticii pe Dunăre, lucru extrem de neplăcut și atunci chiar vom avea nevoie de Patriot uri că de aer.
    Asta am învățat eu din războiul ruso finlandez, acum dacă tu consideri că e mai convenabil pentru noi ca americanii să lupte cu rușii până la ultimul soldat ucrainian, eu cred că greșești, dacă îi termină pe ucraineni sigur vin și peste noi.
    Ucrainenii se pot pregăti mai bine pentru viitorul conflict cu rușii, măcar niște fortificații mai zdravene pot să facă, să nu mai intre rușii cum au intrat în 2022 până la Nipru.

  52. Ion Valcu says:

    Puie Mutin, dar de la distanta :))
    https://www.stiripesurse.ro/dupa-germania-inca-o-tara-nato-refuza-solicitarile-ucrainei-probleme-pentru-armata-lui-zelenski_3306999.html

    Si oare cum s-o termina cu simulacrul ala de tzara, construita tot de rusi?
    https://www.stiripesurse.ro/ucraina-vrea-sa-trimita-femei-pe-front-misiunea-pe-care-trebuie-sa-o-indeplineasca_3307031.html

    Si da, sa le deie altzii scule la haholi. Aia de-or facut profituri cu si pe seama altora.

    Sa le deie scule si aia de-si scot cerealele gratis pe infrastructura noastra.
    Ne-or restituit cumva haholii investitzia furata de la Krivoi-Rog de pe timpul lui Ceasca?
    Fuck ’em si pe verii lor de ginta slavona.

    Si nu, haholia nu va fi distrusa de-a intregul. Ar fi un imens clusterf*ck pentru Putin, ca mai apoi va trebui sa-i si hraneasca + decenii intregi de lupte de gherila cu teritoriile de nu le-o ocupat.

    Daca muricanii nu le dau prea multe (si au fabricile la ei in tzara), tu ce le dai cand n-ai de niciunele. Ba mai rau, te imprumutasi ca sa le platesti.

    Ai’ mai bine pregatiti de pe continent (polacii) i-or trimis la plimbare in multe ocazii, iar ai’ mai ruptzi in QR de pe continent (romalestanezii) s-or baga ei la inaintare… noaptea mintzii much?
    Parca eram tzara granitza NATO, iar ivanii chiar dadeau cu misile prin vazduhuri … om fi imuni la misilele ivanesti, ca apara Superman + Batman barajele si Cernavoda.

    Gretzii cu un adversar mult inferior dau moomoo, ca stiu ca au nevoie cu vecinii si aliatzii lor din NATO. Noi ne simtzim mai potentzi si mai bazati in tzelina.
    What could possibly go wrong:
    “”Am fost întrebaţi şi noi am explicat de ce nu putem face asta”, a spus Mitsotakis, adăugând că aceste sisteme sunt “critice pentru capacitatea noastră de descurajare”.”
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/grecia-nu-cedeaza-presiunilor-ue-si-nato-si-refuza-ucraina-lovitura-sub-centura-pentru-zelenski.html

    A, sa nu uit. Sa-nteleg ca istoria s-o repeta si cand China o ocupa rassia?
    Ii ajutam si pe Ivani? Ca aliatzii de azi or facut-o in WW2.
    Ne-om culcat intr-o tabara si ne treziram DP si-n alte pozitziuni tantrice.

    Daca muricanii n-or adus AA in romalestan pana acum, cand le-or trazni rusii si p-ale noastre pe frontul hahol si cand or lua-o la sud-vest, cine ne va aduce fie si alea 2-3 scule?
    Ni s-o raspunde pe limba lor: waste not … need not! si Muricania first!.

    Pana una, ni s-or “sters” niste creante pe care le-om avut de recuperat de la Iraq + Libia.
    Iar apoi, unul de-o baut apa dupa Kuzmin o venit cu maxima asta, vis-a-vis de noi:
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-21252305-ambasadorul-sua-chisinau-republica-moldova-nu-este-romania-trebuie-ramana-stat-suveran-independent.htm?nomobile=
    N-avem datorii la nimeni cu nimic … bine, decat banii grei de i-om imprumutat pt sculele muricane.

    Nu mai vorbim de Schengen, unde ai’ din “nucleul dur” ne-or dat moomoo.
    Asa ni-i soarta ca tzara: ivano-turcafletzii la granitzele dintr-o parte, restul austriacopiteco-floczgoreasca la cealalta.

  53. Caudillo says:

    Gsg9, a doua chestiune,

    Caudillo, fiecare are dreptul la o opinie dar matale cam sustzii idei din naratziunea inamicului

    nici nu e de mirare ca te-au zburat aia de acolo, poate asa or fi si primit ordin de sus 😀

    le-ai spus ca ofensiva ukrainei o sa esueze, not nice chiar daca esti multzumit ca ai avut dreptate 😀

    Pentru mine e mai important sa mai existe Romania întreaga, nu Ucraina întreagă.
    Eu înțeleg că rușii sunt antipatizați, dar subestimarea lor nu ne ajuta cu nimic.
    Din conflictul asta nenorocit, noi trebuie să învățăm cum să i oprim pe ruși, nu sa aducem osanale ucrainienilor.
    Până acum nu suntem în conflict cu rușii și dacă evidențiem greșelile AFU nu înseamnă defetism, înseamnă că avem o șansă să nu le repetăm.
    Militarii adevărați au prevăzut încă din ianuarie 2022 eșecul contraofensivei AFU.Legile războiului sunt valabile și în conflictul din Ucraina, indiferent de câtă propagandă ucrainiana se face. Consider că pe un site romanesc cu profil militar prioritar ar trebui să fie armata română, nu propaganda ucrainiana,
    Că oricât de mult le dorești rușilor ușa în tavan, că am întâlnit și asta, principiile lui Guderian din Achtung Panzer din 1937 rămân valabile. Din ce am văzut eu Zalujnii a încălcat tot ce a scris Guderian in 1937, consecințele fiind foarte previzibile.
    Dacă pentru un site e mai important moralul ucrainienilor decât legile războiului, chiar nu mă regăsesc pe acel site.
    Și un alt motiv pentru care nu mai sunt pe RM e că le am reamintit motto ul lor

    Inamicul inamicului meu e viitorul meu inamic,

    chestie verificata in istorie, vezi ww2 când anglo americanii l au ajutat pe Stalin pentru că, deși comunist, era inamicul lui Hitler, ulterior s a ajuns la Cold War.
    Știi cum se spune, cine nu și cunoaște istoria, riscă să o repete tragic

  54. Ion Valcu says:

    Prin gratziile unei alte aripi / factziuni de propaganda imbecilistaneza, aflam de pozitzia unui fost birocrat oiropean:

    „”Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a explicat premierul polonez Donald Tusk. „Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (…), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti”, a argumentat el.”

    https://www.cotidianul.ro/romania-mobilizata-sa-trimita-patriot-ucrainei-iata-ce-spune-lloyd-austin/

  55. dany says:

    S a strigat a doua oara BINGO pe ziua de azi!

    @xv
    “”Iti imaginezi ca nu prea le aluneca degetul sa dea block unuia care dona bani, oricate prostii spunea. Intr-un fel s-au purtat cu cei care au sarit cu banu si in alt fel cu altii.””
    Multumesc @xv ca ai reconfirmat ceva ce stiam cu totii!

    @Caudillo
    Pana in 2016 eram impreuna cu @gsg9 liderii galeriei pe situl ala. Si din cauza unui rusofil care injura si injură in continuare pe toti care nu s de acord cu el am fost dati la o parte, invitati sa disparem. Problema era ca rusofilul in cauza platise ceva lovele . Daca te incalzeste cu ceva eu am imprimat in mintea unora

    “”Rusia va ramane la final cu 10km² in jurul Kremlinului!””

    undeva prin 2015 daca imi aduc aminte bine.
    De ce am imprimat ideea asta? Pentru ca ruzzzia indiferent cate cantitati de armament va produce, indiferent cati soldati trimite la moarte este un imperiu deja defunct, acum sunt ultimele zbateri, este in pozitia imperiului otoman cu un secol inainte, are picioare de lut, prea multi vecini macelariti de catre imperiul rus in timp , bonus cel mai prost administrator de pe planeta.

    Ideile mele nu cadrau cu politica unora mari stabi pe site. Prin 2015 unii admini erau sustinatorii ideii ca ruzzzia este nevinovata in ce priveste Siria. Ca de fapt altcineva este vinovat. Deh, s au orientat si ei de unde mai curgea o picatura ceva de la robinet
    Au fost multi care au plecat de pe situl ala tot din cauza rusofililor ca Stu Wilson de exemplu. Asta era protejat la maxim de unii din admini. A trebuit sa vina dezastrul armatei ruse la Kiev ca sovieticul ala pripasit prin Bucuresti sa nu mai calce pe romil

    In ce priveste razboiul din Ucraina @Caudillo eu zic ca nu s au jucat toate cartile. Daca pe teritoriul rusesc/statele_client al ruzzziei mai izbucnesc ceva razboaie eu zic ca ruzzzia se taraste spre groapa de gunoi a istoriei.
    Compara castigurile rezultate incepand cu Astan* si terminand cu Cecenia VS Ucraina post 2014. Si bineinteles pierderile. Ai sa vezi ca sunt pe minus rau de tot, bonus un popor pus cu botul pe labe gata sa supravietuiasca cu hrisca
    Considera toate sincopele in livrarea de munitie si armament atit pe partea americana cat si pe partea europeana exact jocul rusofililor impusi in diverse cancelarii europene si curtea lui uncle Sam. Dar incetul cu incetul cam toate implanturile sovietice cam dispar si de prin Europa si prin USA. Si atunci sa vedem cum danseaza ruzzzia pe sarma in conditiile unor razboaie interne
    Se cauta un nou Joseph McCarthy atit in curtea lui Sam cat si prin Europa.
    Bonus?
    Putin este o umbra palida a lui Stalin. Cum nu avem noi lideri nici ei nu mai au cu toate flatulentele piticaniei. Daca sa zicem Stalin ar fi fost in situatia piticaniei apoi in 2023 sovieticii se pregateau pentru invazia Angliei pe mesele de la Moulin Rouge
    Dupa ce ca este un conducator obosit si a luat si o gramada de consilieri care filtreaza informatia reala la maxim
    Ai idee cam cati dezerteaza zilnic? Ai idee cam cati sunt ucisi de soldatii ceceni din spate? Exact cum facea NKVD ul cu soldatii care nu voiau sa lupte cu nemtii…
    Per ansamblu ruzzzia este o umbra care urmeaza sa fie inmormantata cat de curand!

    I am intrebat p’astia la CMJ daca pot sa mi aduc si balansoarul…

  56. Caudillo says:

    Dany,
    Când citesc ce scrii mă gândesc la MirceaS.
    Acu’ nu intru in detalii, consider libertatea de exprimare foarte importantă, câtă vreme exista dezbateri logice.

    “In ce priveste razboiul din Ucraina @Caudillo eu zic ca nu s au jucat toate cartile. ”

    Am reflectat la asta, din păcate mi a ieșit altceva, cu argumente.

    “Putin este o umbra palida a lui Stalin”

    Da, dar față de alcoolistul de Elțin e parfum. Și nici ăia din Occident, gen Rutte sau Victoria Nuland nu sunt mai breji.

    “Per ansamblu ruzzzia este o umbra care urmeaza sa fie inmormantata cat de curand!”

    Cât de curând e relativ, poate fi peste un deceniu, nu peste un an

  57. caucazian says:

    sa se dea toate hawkurile si rachete pt patriot toate
    noi putem cumpara altele mai tarziu
    si eu zic sa dea si sua dar problema ii ca sua nu vor avea granita cu ruzzia daca pierde ucraina, noi vom avea
    deci la americani li se falfaie
    iar noi daca nu le dam acum , mai tarziu atunci cand vom avea granita cu ruzzia va trebui sa cumparama mult mai multe patrioturi decat acum
    deci ii o investitie buna sa le dam acuma ca sa nu cumparam mai multe mai tarziu
    macar rachetele

  58. Xv says:

    Caudillo, de la mine de la taste sunt zero (0) asemanari intre Dany si tipul din Franta (asa zicea el). In caz ca despre acel Mircea, cel care premareste tehnologia franceza vorbesti.
    Tu fiind autor aici, cand afirmi ceva, ar trebui sa cantaresti spusele, pt ca o eticheta pusa de un autor, hai tag, ca e la moda, e interpretata in majoritatea cazurilor negativ de catre cititori.
    Dany e cu ideile lui, sa dam cu sapaliga pe granita sa facem cetati, sa se deie cate un matrics la t@tzi cochiii etc.
    Dar el iti citeste articolele si comenteaza. Adauga valoare, chiar daca nu iti canta in strune cum ai vrea.
    “Dai in boul care trage”. Zicala spaniola.

  59. Xv says:

    Caucazian- Prin Asia, pe la voi, mai aveti idei de-astea? Ce vreti sa va mai dam?

  60. Caudillo says:

    Xv, n am zis că e o asemănare între Dany și MirceaS, am zis că mă gândesc la MirceaS, adică rusofilul de care scrie Dany e MirceaS, dar m am gândit să o dau mai diplomatic.
    Îmi pare rău de animozitatea dintre Dany/ Gsg9 și MirceaS, pe partea de Rafale era cunoscător MirceaS, era o figură, se supăra și pleca de pe site regulat, odată s a supărat de la un cuvânt mai rar folosit.

  61. Caudillo says:

    Xv, referitor la partea cu lovele, chiar a fost o controversă pe RM la articolul

    81 de ani de la ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către URSS

    Alex, care uneori o mai ia pe arătură, s a apucat și a postat

    Cu pogromul ala de la Iasi cum stam?

    Din vorba in vorba un cititor a postat

    @Marius Z. Stimate domn ca si administrator al acestui blog , am si eu o intrbare de ce i se mai permite acestui individ sa comenteze pe acest site ?

    La care Zgureanu a răspuns

    e contributor la acest site si are de multe ori puncte de vedere extrem de obiective si valide. Eu sunt interesat sa existe puncte de vedere diferite, nu trebuie sa fim o turma amorfa care se aproba unii pe altii.
    A accepta ca si Romania a participat la genocidul evreilor, chiar si limitat fata de restul Europei de atunci, este un proces lent, de maturizare a noastra ca natie si constiinta. Doare, nu e convenabil, dar e un pas necesar.
    Ca si aia cu datul vinei mai tot timpul pe straini! Nu, astia suntem! Abia din momentul in care intelegem si acceptam asta, suntem sinceri si putem incepe sa ne ridicam

    A venit și comentariul cititorului

    @ Marius Z , nu sant de acord , pt simplul fapt ca acest individ este contributor la acest site !!! Isi permite cum il taie cheful sa jignesca si sa dezaprecieze cam orice este romanesc , si sa faca aceste afirmatii, si afirm asta pt ca ii urmaresc comentariile , si asta constat , pai daca e sa vorbim de adevar si de fapte , cine au omorat mii de evrei in ardeal dupa diktatul de la viena ? Sau sa vb si despre originele celor care au luat puterea dupa 1947 !!!

    Adică oamenii nu s au ferit,recunoșteau regimul special al “contributorilor”

  62. gsg9 says:

    Caudillo, e razboi e important si moralul si trebuie controlata si informatzia
    daca erai de partea ailalta a baricadei primeai cadou o excursie de zece ani prin Siberia pentu mai putzin decat atat

    povestea cu nu suntem in conflict cu ei si nici NATO e o aiureala, nu suntem in conflict deschis cu ei dar pe la noi tranziteaza cereala si armament, noi livram armament, la noi zboara toate awacsurile si ELINturile cand le scufunda copaile cu drone samd

    deci este o formalitate ca nu suntem in conflict cu ei si sa nu crezi ca la ei nu se contabilizeaza

    o capitulare a ukrainei va fi vazuta ca o infrangere pentru NATO/US cu toate consecintzele de rigoare

    nu cred ca se termina cel putzin nu anul asta (poate cu exceptzia ca iese trump, aia va fi o catastrofa geopolitica prin ea insasi 😀 )

    nu cred nici ca mujicii vor fi dispusi la negocieri pana nu iau odessa (plus RM) si harkovul si atunci povestea cu bufferul pica, nu va fi nici un buffer

    si in lipsa unui buffer 3 sau 4 sisteme tot un rahat

    cred ca singura sansa e sa ajutam in continuare ukraina sa reziste si cred ca va fi mai rau inainte sa fie mai bine, daca va fi mai bine…

  63. gsg9 says:

    uite aici baterii de Patriot devin disponibile, ca sa nu se spuna ca se implica direct date americanilor cum au facut si japonezii cu rachetele lor si de acolo in ukraina

    https://www.twz.com/land/could-ukraine-get-israels-mothballed-patriot-air-defense-batteries

  64. Xv says:

    Daca acum suntem implicit in conflict cu rusii, asa, pe imaginatie bogata, “ca tranzit”, in 99, din moment ce le livram sarbilor motorina in ciuda embargoului, oficial, prin conducta existenta de la Solventul, eram in conflict cu NATO, se pare. Lumea imaginatiei e tot timpul gravida.

  65. Caudillo says:

    Gsg9, dacă rușii ar fi hotărâți să ajungă la Odessa cu orice preț, nu cred că ar mai conta Patriot urile noastre și atunci ar fi mai utile pentru noi nu pentru ucrainieni.
    Ucrainenii au nevoie de 25 de sisteme Patriot, mă tem că singurii care pot să i ajute sunt americanii.
    Din păcate, americanii nu sunt interesați de victoria Ucrainei.
    Nu vreau să dezvălui dintr un articol așa că nu voi detalia încă.
    Ideea este că dacă americanii au armament care le prisosește și nu vor să l dea ucrainienilor care au nevoie ca de aer de el, n are rost sa ne agitam noi.
    Ucraina era învinsă înainte de a incepe războiul cu rușii, așa că Dumnezeu cu mila pentru Ucraina, mai mult de atât nu se poate face.
    Singura speranță realistă pentru Ucraina e o pace negociată cu rușii, nu o capitulare.
    În 2022-2023 rușii nu vizau ocuparea Ucrainei, sper să nu se fi răzgândit.

    Cât despre Patriot urile israeliene, sunt niște diferende ireconciliabile între Ucraina și Israel peste care mă îndoiesc că Israelul va trece.

  66. caucazian says:

    xv acu ceva anii nu mai stiu unde am citit ca musulmanii erau jigniti de cuvantul caucazian si ziceau sa nu il mai folosim si sa nu ne mai spunem asa
    de atunci am luat nicku caucazian
    din cate stiu eu la europenii albi se spune caucazianii
    iar daca tii frica ca ramanem fara patrioturi uite aici

    https://www.defenseromania.ro/armata-israeliana-renunta-treptat-la-bateriile-patriot-pac-2-in-favoarea-unor-sisteme-de-aparare-moderne_628105.html

    poate le luam de la evrei si le donam pe a noastre la ucraineni sau invers

  67. caucazian says:

    xv se vede ca esti roman
    ca romanu cand nu mai are contraargumente la o discutie incepe cu atacurile la persoana

  68. Xv says:

    Caucazian, ti-ai pus nume cu manuta ta, cum sa-ti spun din moment ce asa te descrii? O veni din geografie, o veni din genetica, e treaba ta. Ca musulmani pe blogurile romanesti nu prea sunt.
    Cu “se vede ca esti roman” mi-ai intarit convingerea ca tu NU esti.
    Bine ca ai venit tu pe-aci sa ne inveti cum sa ne comportam.

  69. dany says:

    @xv
    Daca n ai observat in ziua de azi nu i mai zice razboi ci operatiune speciala
    In momentul cand drone rusesti cad pe teritoriul RO , unele din ele destul de departe de granita cum se numeste? Razboi? Operatiune speciala????
    Daca nu cumparam armament nou, daca avem 6-7 brigazi capabile de lupta (si alea luate cu cateva grame de sare), daca posibilitatile de recrutare sunt reduse, daca avem o rezerva militara imbatranita, daca avem un razboi la 200-300 km de granita noastra cam ce se impune?
    -Sa stam cu mainile in san sa vedem cine castiga?
    -sa construim linii fortificate in diverse zone ?

    Cu 6-7 brigazi (hai sa zicem 10 brigazi la 1 martie 2025 desi ma cam indoiesc) poti sa aperi mai mult de 4 judete din RO?
    Cu maxim 25000 militari mediu antrenati poti sa aperi un front pe care inamicul trimite macar 200.000 sovietici destul de bine antrenati in razboi spre deosebire de ai nostri care nu au avut contact cu razboiul? Eu zic ca nu!
    In alta ordine de idei, contraofensiva ucrainiana de anul trecut s a impotmolit exact in fortificatiile rusesti. Ucraina a construit si ea fortificatii, poate nu atit de bune ca cele rusesti dar sunt. Altfel nu ar rezista pe front zilele astea.
    Alte state OTAN, balticii si polonezii construiesc si ei destule fortificatii. Noi suntem aia mai cu moț, noua nu ne trebuie fortificatii, noi facem manevre cu 6-7 brigazi chinuite de soarta…
    Ce rahat de manevre poti face cu 6-7 brigazi impotriva a 200.000 sovietici care vin puhoi??? In maxim doua saptamani din 6-7 brigazi mai ramai cu 3 brigazi si alea vai steaua lor. Vezi cat de rapid sunt distruse brigazile rusesti/ukrainiene in ultimul an
    In alta ordine de idei sovieticii au trimis 20.000 parasutisti pe un simplu orasel de maxim 30.000 locuitori…
    Noi ce facem?
    Pai noi avem alegeri nene…

    @Caudillo
    Pe romil in majoritate au fost ori piloti, ori la FOS, ori mari luptatori prin nu stiu ce legiuni (foloseste sare iodata in acest caz!). Oricine poate citi despre Rafale/F35/F15/F16/Suhoi ceva mai mult decat altii si imediat toata lumea ‘l ia de bun…In cele mai multe cazuri se scapa pe ei in momentul cand vad la 500m trapa deschisa la un C130…
    Respectivul de care vorbesti are statut special. A injurat pe multi (vezi arhiva blogului) pentru ca adminii i au permis si i permit multe. La un moment dat hostingul era asigurat prin intermediul respectivului de care vorbim :))))) Sa nu zic mai multe
    Blogul este folosit la maxim de catre diverse factiuni politice romanesti. Mai nou au aparut diversi comentatori din state non UE care incearca sa manipuleze in fel si chip cititorii in ce priveste conflictele din zonele non UE.

    Cauta istoria imperiului otoman. Vezi in cat timp s a destramat
    Vezi istoria sovietica incepand cu razboiul din Astan.
    In ultimii 2 ani ruzzzia a suferit mai multe infrangeri decat intre 1979-2022 adica de la razboiul din Afganistan si pana in 2022
    La capitolul trupe pierdute daca e sa faci socoteala in ultimii doi ani au pierdut enorm…
    De asta zic ca ruzzzia are ambele picioare in groapa si lupta in genunchi…

    “”Singura speranță realistă pentru Ucraina e o pace negociată cu rușii, nu o capitulare.””…
    Pe bune? Inca nu stii valoarea unor tratate semnate de Rusia in ultimii 300 de ani? E simplu de tot, vezi ultimele tratate semnate de ruzzzia si cate din ele a respectat…

    I am intrebat p’astia la CMJ daca pot sa mi aduc si balansoarul…

  70. gsg9 says:

    Xv, imaginatzia ca imaginatzia dar iluziile sunt si mai amare

    si daca te ascunzi dupa degetul mic de la piciorul stang asta nu inseamna ca ce e dincolo de deget nu exista

    NATO nu e in conflict cu rusii dar rusii sunt in conflict cu NATO

    uite aici declaratzie ’22

    Russia says it is ‘engaged in war’ with NATO and tells the West to stop supplying weapons to Ukraine

    https://news.sky.com/story/ukraine-russia-says-it-is-engaged-in-war-with-nato-and-tells-the-west-to-stop-supplying-weapons-to-ukraine-12599126

    si declaratzie ’24

    Kremlin says Russia and NATO are now in “direct confrontation”

    https://ca.news.yahoo.com/russia-nato-relations-level-direct-093001322.html

    intamplator si probabil si impotriva vointzei matale faci parte din NATO

    deci nu esti in conflict cu rusii dar ei sunt in conflict cu tine asa ca politica strutzului nu cred ca o sa-tzi foloseasca atunci cand or veni aia buluc peste tine

    matale te incadrezi perfect la clipul asta fiecare cuvant si miscare

    “https://www.youtube.com/watch?v=csgr4suCUlA”

  71. gsg9 says:

    Caudillo, imi mentzin parerea ca sustzii retorica rusa

    Ukraina nu este inca invinsa si ocupata toata, daca va primi armament si bani va continua lupta, orice piesa de armament pe ei conteaza, un Patriot in plus still counts

    asta cu negocierile e abureala, rusii nu se vor opri pana nu o vor ocupa toata sau cat mai mult, sa le taie accesul la MN si sa aiba granitza cu RM si Romania cred ca ai intereseaza in mod special

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-27100682-exclusiv-jurist-militar-din-rusia-explica-sunt-trimisi-front-tineri-scutiti-armata-unii-incearca-acumuleze-bonusuri.htm

    in momentul ala Patrioturile ne vor fi noua aproape inutile

    dupa ce au infrant NATO in Ukraina nu vad de ce nu ar continua eventual dupa o scurta pauza de refacere

    politicul pesedelist haurist sosocist nu va ordona unei armate de cateva zeci de mii de oameni prost inarmata si echipata sa reziste unei invazii sovietice de 2-300 de mii de oameni

    mai ales dupa ce a vazut ce s-a intamplat in Ukraina, care Ukraina e la alt ordin de marime fatza de noi, deci cred ca nici nu se pune problema de rezistentza armata

    NATO nu va lupta in locul nostru cum nu a luptat nici in locul ukrainienilor

    vrei sa luptzi te sustzine

    nu vrei…nu or sa vina incoa sa moara 200 de mii de francezi ca sa-i apere pe romani de rusi

  72. Xv says:

    Dupa teoriile tale, Dany, noi am fost in razboi in 99 si cu sarbii si cu americanii.
    Cu fortificatiile- stii ca am avut si dupa 90 unitate de-asta? Unitate, nu subunitate.
    Avea niste mst-uri antice si cateva mai moderne, generatie 80. In rest, calfe si zidari, cu ceva materiale moderne, pt adaposturi gata fabricate. Care erau mult sub nivelul cotetelor alora comuniste pt muncitori pe santiere.
    In caz de razboi se rechizitioneaza din economia nationala utilaje moderne. Ce rost are sa tii 40 de ani in dotare o rapciuga care mananca zeci de l de combustibil si se defecteaza zilnic?
    Subunitatile de geniu, alea din cadrul brigazilor, au alte misiuni primordiale, nu sa iti construiasca tie Verdunul in 3 straturi.
    Linie defensiva NU = fortificatii.
    Sant antitanc si alte obstacole genistice nu inseamna fortificatie.
    Pt tine exproprierile nu conteaza, ca n-ai tu pamant acolo.
    Cine nu cunoaste istoria o repeta. De banii aia iei drone, avn-uri, laptopuri, echipament in care sa nu transpiri sau sa ingheti, schimbi in sfarsit ak-ul samd.

    “Rezultatele negative ale politicii antiiugoslave promovate de au­to­r­i­tă­ţile comuniste de la Bucureşti au fost recunoscute după câţiva ani chiar de Emil Bodnăraş: “Economia noastră a cheltuit multe miliarde de lei pentru a face fortificaţii la gra­ni­ţă, a pune sârmă ghimpată şi a ţine şase divizii în stare permanentă de alar­mă”. La începutul anilor ’50, uni­­tă­­ţile respective au participat la aplicaţii de amploare în Oltenia şi Banat, în scopul intimidării au­to­ri­tă­ţilor de la Belgrad.
    Manevrele se fi­na­lizau de fiecare dată cu parade mi­litare desfăşurate la Timişoara sau Craiova, în funcţie de regiunea în care au avut loc exerciţiile mili­ta­re. Totodată, până în anul 1954 – când autorităţile de la Bucureşti au ho­tărât sistarea activităţilor la forti­fi­caţiile de la frontiera româno-iu­goslavă şi la sud-est de aceasta (pe Va­lea Dunării, până în dreptul co­mu­nei Cetate, din judeţul Dolj) – au fost alocate resurse financiare cu care s-ar fi putut construi o au­tos­tra­dă de 550 de kilometri, între Bu­cu­reşti şi Timişoara.”

  73. dany says:

    @xv
    Incerc sa mi te imaginez cand stai cu capul in nisip si fundul deasupra nisipului in timp ce 100 de sovietici echipati cu detectoare cauta mine antipersonal :))))))))
    Te rog sa ma scuzi dar are dreptate @gsg9 cand spune ca promovezi politica strutului.
    Sa mi spui unde sa ti trimit un prototip de plasa de mascare pentru struti, aveti mare nevoie in viitor

    @Caudillo
    Intimplator ori ba, matale ceri exact ce cere si nenea ala pitic de la moscow_bulit
    Adica astia care sunteti vecini nu mai acordati ajutor, dar uita sa spuna ca suntem in meniul lui dupa Ucraina spre bucuria suveranistilor de pe la noi
    Spre dezamagirea multora ajutorul american vine in curand
    Mai mult de atit deja sunt semnale ca unele state se razgandesc si vor dona Patriot

    I am intrebat p’astia la CMJ daca pot sa mi aduc si balansoarul…

  74. Xv says:

    Dany- incearca in continuare. Dar pana atunci invata diferenta dintre fasie granita, linie fortificatii si linie defensiva.
    Fa-ti si lipeala eventual la o firma de constructii, ca daca va strangeti mai multi poate gasiti vreun prost prin Parlament sa impinga o lege cu exproprierile sa va chivernisiti turnand beton pe camp.

  75. Xv says:

    Gsg, e clar ca nu ai fost militar si nici politist. Juramantul e pt ROMANIA. Nu pt vreo alianta. “Jur sa-mi apar tara”. Atat. Tara.
    Drapelul de lupta e al Romaniei. Pleci unde te trimite Romania, in speta prezidentu.
    Eu n-am jurat sa apar Ucraina, poate oi fi jurat tu asta, te priveste. Ucraina nu e in NATO, dar e greu sa pricepi atata lucru, bagi mereu placa stricata ca avem vreo datorie fata de ei. Nu, nu avem. Din contra, ei au fata de noi.
    Cu aliatii avem o intelegere politica sa ne aparam in conformitate cu tratatul. Sunt cetatean roman. Tu, ca irlandez, sau ce erai dimineata, stiu ca iti da o lacramioara de cat iti pasa de tarisoara ta, ca ne platesti pensiile speciale samd. Est in gsg-9, ce sa mai.
    Mai nou si Caudillo sustine retorica rusa, zici tu. Oricine nu iti sustine tie fabulatiile e dujmanu poporului.
    Ai uitai cand faceai misto de militari, eu nu.
    Nu te opreste nimeni sa donezi bani ucrainienilor, tu ai muncit pt ei, tu decizi ce faci cu ei.

  76. caucazian says:

    pe scurt
    un patriot in plus sau in minus nu o sai inpiedice pe ruzzi sa atace romania daca chiar vor
    dar ii poate ajuta pe ucraineni sa pastreze odesa chiar daca pierd si sa evitam o granita cu ruzzia
    si hai sa fim seriosi la cat de lasii si fricosii sant romanii nu o sa folosim patriotu ala , o sa predati armele cum trece primu ruzz granita
    am cumparat patriotele doar sa cumparam protectia americana

    si da xv cateodata si eu ma intreb daca sant roman la cat de prostii is astia in jurul meu

  77. gsg9 says:

    „Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câştiga în Ucraina. Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate spune că Rusia se va opri acolo? Ce securitate (va mai exista) pentru alte ţări învecinate, Republica Moldova, România, Polonia, Lituania şi multe altele? Şi în fond, ce credibilitate (vor mai avea) europenii care au cheltuit miliarde, care au declarat că acolo este în joc supravieţuirea continentului şi care nu şi-au oferit mijloacele de a opri Rusia? Deci da, nu trebuie să excludem nimic”, a insistat Macron.

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-27103051-macron-insista-ideea-trimiterii-trupelor-nato-ucraina-securitate-mai-pentru-romania-republica-moldova.htm

  78. Caudillo says:

    Hai să lămurim lucrurile.

    În FY 2025 Pentagonul vrea să retragă 250 de avioane, din care
    26 F15 E
    65 F15 C/D
    11 F16 C/D
    56 A10
    deci aceste avioane sunt operaționale acum.
    Aceste avioane Pentagonul vrea demult să le retragă, nu mai are nevoie de ele, Congresul nu accepta retragerea lor.
    Ucrainenii s au milogit de americani în 2022 pentru 100 A 10, unele în conservare, americanii le au zis că nu au ce face cu ele.
    Nu cred că sunt inutile, atât rușii cât și ucrainenii folosesc Su 25, nu văd de ce ucrainenii n ar folosi A 10.
    Cât despre F15 E, ar fi aur curat pentru ucrainieni, tocmai ce avioanele F 15 E americane au doborât 70 de drone iraniene.
    Au trecut 2 ani de război și americanii n au dat nici un avion propriu Ucrainei, deși Pentagonul se chinuie de ceva vreme sa scape de multe avioane, acum era cel mai bun prilej pentru asta.
    Numai cu 26 F 15 E Ucraina ar fi pus probleme serioase rușilor, dacă ar fi avut disponibile pentru contraofensiva și 56 A10, altfel ar fi
    fost situația pe front.
    Asta e adevărul, americanii n au fost și nu sunt interesați de o victorie a Ucrainei, ci doar de continuarea războiului
    În aceste condiții, conflictul din Ucraina e o afacere și o responsabilitate americană, dacă ei nu le dau ucrainienilor ce au nevoie pentru a i învinge pe ruși, respectiv niște avioane pe care oricum vor să le stocheze, nu văd nici un motiv pentru care noi să dăm Ucrainei Patriot pe care am platit bani grei și de care avem nevoie ca de aer

  79. mihais says:

    Asta cu fortaretele e de pomina.Da,sa ai aparare pregatita din timp e ceva ce dubleaza ori tripleaza capacitatea unei forte in aparare.Capacitatea de supravietuire a celor bagati in gauri creste fara numar.Dar e ceva ce se face in cateva zile.Cu o saptamana-2 la dispozitie amenajezi obstacole,creezi pozitii principale,de rezerva etc… pe directiile probabile ale adversarului.Si nu trebuie sa fie pe frontiera toate.

    Balticii si polonezii fac asta pt un motiv simplu si vizibil cand te uiti pe harta.Terenul lor e jumate padure si jumate mlastina,astfel incat directiile pe care se poate misca ceva sunt cateva.Nu construiesc fortificatii pe 1000km de granita.Noi avem 400km de granita,terenul nostru este mult mai deschis decat ce au aia din N,distantele la care se pot efectua trageri directe sunt deseori mult mai mari,iar posibilitatile de mascare nu sunt atat de favorabile precum in Lituania.

    Inaintarea in camp deschis cata vreme nu exista o neutralizare a focului aparatorilor s-a dovedit in UA ca nu e posibila,indiferent cat de multi oameni pe hectar baga rusii.In momentul in care au picat 5 proiectile de 81/82mm pe un pluton,e stop-joc.Ca sa nu pierzi toate aceste mijloace in primul rand nu trebuie sa fi gasit si fixat in loc.Sa sapi din timp de pace pozitii le spune din capul locului unde suntem si mai important,unde nu suntem.Pozitiile astea in cazul nostru trebuie sa fie cam de unica folosinta.Le facem unde calculam ca vin,ii omoram pe cei aflati in miscare,supravietuim ripostei imediate pt ca suntem cu capul la cutie si ne caram.Pt a folosi cuvinte pompoase,raportul forta/spatiu nu e favorabil statului pe fund in padurile Husiului,pt simplul motiv ca odata gasite fortele noastre, rusii se vor concentra sa le ocoleasca.Si au pe unde.

    Sigur,le vom da in gura cand se apropie de Prut,dar avand superioritate numerica si 400km la dispozitie,de infiltrat forte peste rau o vor face pana la urma.Nu avem nici o idee unde le iese pasenta ,asa ca trebuie sa fim flexibili.

    Ce rahat de manevre faci cu 20-30 de btn?Acelea care sa-ti permita o superioritate locala,pt a distruge pe bucati adunatura muscala.Sunt dovediti ca muci cand vine vb de fortat rauri,coordonat forte,arme combinate cu toate acaretele,asa ca odata identificate directiile lor ne putem concentra pe interdictia afluirii esaloanelor din spate,si a ruperii coordonarii inter-arme pe care o au,a.i sa nu ne confruntam cu jdemii de inamici.

    Statul in cur in FNG e cursul de actiune pt cazul in care nu ii rupem de tot pe Prut,nu ii rupem de tot in Moldova si tre sa stam pe o pozitie unde fortele noastre sa poata apara un front continuu,pe unde sa nu putem fi ocoliti.Unde sa-i rupem cum fac ucrainenii.

    Dar nici macar asa nu e o rezistenta pur pasiva,pt ca ei nu pot trece de munti cu forte suficiente,si nu pot sustine logistic un asemenea avans.Noi in schimb putem cobori din munti unde vrem noi si sunde ne credem mai local mai tari ca ei.Ei ar fi obligati sa tina multe forte pt a avea un control minimal al Moldovei.Iar rusii nu sunt infiniti la numar.Asa ca sanse sa-i batem ar exista si asa.

    Toti am vrea sa fie mai bine pregatita toata treaba,dar poti sa ai pregatirea lu peste,daca oamenii nu-si bat capul sa rezolve probleme.Nu exista situatii fara iesire.Victoriile se castiga,nu se cumpara.

    Ca daca am fi mai multi,mai bine inarmati,mai nus cum sansele noastre cresc iar pierderile ar scade,e adevarat.Sa zbieri ca vrei mai multe inainte de lupta,super.Sa obtii ce vrei si mai super.Dar la razboi am merge cu ce avem la ora X,nu ce vrem.

  80. Caudillo says:

    Hai să vedem pe cine vreți voi sa ajutăm , pe aceiași ucrainieni care în 9 februarie 2022 hotărau prin decizie a guvernului că brațul Chilia e apă interioară a Ucrainei, deci frontiera româno ucrainiana era în viziunea guvernului ucrainean apă interioară ucrainiana.

    Exact cum am m ai spus, se verifică motto ul

    Inamicul inamicului meu e viitorul meu inamic

    Cu asta se ocupa guvernul ucrainean înainte de invazia rusă, în loc să se ocupe de apărarea Ucrainei

    În legătură cu Patriot urile israeliene, din partea mea nu au decât să le dea ucrainienilor și 25 de bucăți, sunt însă niște probleme.
    Personal am o admirație față de Guderian și față de eficienta Wehrmacht ului in ww2, dar nu mi place să văd Balkenkreuz pe vehiculele AFU

    https://www.snopes.com/news/2023/06/28/ukrainian-military-nazi-cross/

    Nici evreilor nu le a plăcut să vadă uniforme SS în Ucraina

    https://www.worldjewishcongress.org/en/news/wjc-urges-ukrainian-orthodox-church-leader-to-act-against-glorification-of-nazi-soldiers

    Simbolistica asta nu e întâmplătoare,

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Emblem_of_the_Azov_Battalion.svg

    pe vechea emblema a Azov se observă soarele negru și simbolul in oglindă al diviziei Das Reich.

    Ar trebui să luăm exemplul de la polonezi, care îi ajută pe polonezi, dar când au văzut omagierea lui Banderas au protestat oficial

    https://www.mediafax.ro/editorialistii/istoria-fara-perdea-marius-oprea-o-arma-cu-doua-taisuri-renasterea-cultului-nationalistului-ucrainean-stepan-bandera-intre-hitler-si-stalin-intre-criminal-de-razboi-si-erou-national-21596588

    Polonezii considera masacrele din Volinia genocid

    https://en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Poles_in_Volhynia_and_Eastern_Galicia

    Așa că mai ușor cu pianul pe scări cu datul de Patriot către Ucraina, îi ajutăm cu ce putem, dar nu e cazul să le dăm tot ce avem mai bun, că așa ajungem să le dăm și toate Himars urile, și toate F 16, că oricum dacă ajung rușii la Dunăre nu îi putem opri pe ruși.
    Eventual să le dăm și Piranha 5 și MLI Jder, pe ultimele puseseră ucrainienii ochii pe ele, că li s ar potrivi foarte bine.
    Eventual să renunțăm și la controlul gurilor Dunării, că au nevoie ucrainienii să exporte cereale prin Bastroe și să nu ne mai plătească noua taxe pe canalul Sulina.

  81. dany says:

    Apropo @Caudillo matale ai vazut vreodata cum arata avioane cu 5-10 ore de zbor resursa?
    Personal am vazut o bretea intreaga de Mig21 pe Prazburg (da, o parte din piesele de pe astea au servit pentru completare la Lancer) 2000-2003, nu odata, de zeci de ori
    Imi era mie mila de ele chiar daca nu eram de meserie. Roti dezumflate, lovituri pe aripi, ampenaj . vopsea decojita etc
    Pe cat imi era mila de ele pe atit de teama imi era sa iau un ampenaj din ala intre picioare la aterizare
    La fel fo’ 10-12 Mig 23 pe Giarmata. Anul 2000, in teorie aveau o ora de zbor resursa
    La fel si H 5 chinezesti
    Ai idee ce raportau ai nostri la vremea aia politicienilor?
    Exact ce raporteaza si acum : Totul functioneaza in parametri!

    Toata flota aeriana americana functioneaza 100%?
    Sincer ma indoiesc!

    Ce spui matale acolo probabil sunt propuse pentru casare

    PS Bag seama ca matale ai ce ai si cu uncle Sam nu doar cu Ucraina
    PPS Una i ce spune presa in cautare de senzational si alta i realitatea in gradina lui Sam…

  82. Caudillo says:

    În legătură cu ” capitularea” Ucrainei, o analiză a unui general polonez în ianuarie 2023

    Why do Russians need all of Ukraine? Does Putin really want to get a second Afghanistan so that Ukrainians drown Russian occupation troops in blood? Do you know how many soldiers it takes to occupy Ukraine? At least a million, or even more. Ukrainians would arrange such a “fun life” for Russians that Afghanistan would seem like a kindergarten to them, so I think there are no such idiots

    in the Kremlin who would like to occupy the whole of Ukraine with the Ukrainian people who hate them. Therefore, I would like to ask some experts how they are with their heads. Can you imagine the occupation of Ukraine by the Russians? – It is clear that it would cost them a lot of money and huge human losses.– The Ukrainian resistance would be such that it has not been so far either in Europe or in the world at all, because everyone, including Poland, would join in helping this resistance.

    So Putin needs Eastern Ukraine, including because there are already few Ukrainians left there. Someone fled from the war zone, and those who stayed there, it seems to me, do not care who will rule there – Ukrainians or Russians.

    Nu cred că situația s a schimbat prea mult față de ianuarie 2023, o analiză a unui general român preconiza oprirea trupelor ruse pe linia Niprului, 30-40 % din Ucraina ocupată și asta e, situație Coreea de Nord – Coreea de Sud.
    Există intr adevăr și estimarea că Rusia va ocupa Odessa și va ajunge la gurile Dunării, dar personal nu cred că va fi așa simplu cu Odessa.
    Desant maritim rus , exclus,
    Desant aerian rus, greu de crezut, când rușii lansează bombe cu planare la 70 de km de front, rămâne forțarea Niprului de către ruși, operațiune foarte grea și riscantă pentru armata rusă, nu imposibilă,dar foarte dificilă.

    Dar ocuparea totala a Ucrainei, asta poate doar in mintea lui Macron, nu cred că rușii au capacitatea militară pentru asta și nici nu cred că își doresc asta.

    Ce își doresc rușii e un tratat de pace cu Ucraina pe care americanii să și pună degetu’ și în care sa scrie Ucraina never ever in NATO.

    Chestiunea are rădăcini adânci, respectiv din 1989 de la reunificarea Germaniei, când americanii au promis că NATO nu se va extinde către est.

  83. Xv says:

    Caucazian, macar pune mana pe carte, sa inveti sa scrii corect romaneste.
    Esti roman cum sunt eu chinez.
    Te-ai dat in fapt :)) : “si hai sa fim seriosi la cat de lasii si fricosii sant romanii nu o sa folosim patriotu ala , o sa predati armele cum trece primu ruzz granita”.

  84. caucazian says:

    claudilo americani sant peste ocean noi santem aici
    pe americanii ii intereseaza sa continue razboiu cat mai mult sa slabeasca ruzzia cat mai mult
    pe noi ne intereseaza sa avem o ucraina intre noi si ruzzia
    ii datoria europenilor in special a celor din est ca ucraina sa ramana si sa castige
    pe amricanii ii doare in cot
    deci noi trebe sa venim cu cashu si sa ne rugam de americanii sa le dea la ucraineni ce le trebe
    stiu , la unii bugetarii nu le convine ca noi sa cheltuim banii cu ucraineni
    dar ganditiva bine ce faceti , eu sant pe granita cu ungaria pe mine ma doare in cot ca pana ajung aici bucurestiu nu mai ii

  85. Caudillo says:

    Dany, nu se poate pune semnul de egalitate între USAF și RoAF.
    Am ceva cu americanii intr adevăr, că nu mi convine că au vândut în Europa gaz lichefiat la preț de 4 ori mai mare decât în USA după ce a început războiul din Ucraina
    Și nu, avioanele alea nu sunt de casat, A 10 s ar putea să ajungă la noi

  86. dany says:

    @Mihais

    “”Noi in schimb putem cobori din munti unde vrem noi si sunde ne credem mai local mai tari ca ei””

    Ai idee cam ce fel de algoritmi se dezvolta?
    Se cam termina si cu ascunsul in munti si apa de izvor indiferent de latitudine
    N ai sa mai poti ascunde un ac in munti din cauza dronelor in cautare de…
    Vezi tehnologia civila folosita la descoperiri arheologice, vezi ce descopera AI in fiecare luna
    Ca sa te ascunzi eficient maine, ai nevoie de mult mai multe nu doar de munti, paduri si izvoare :))))))
    Nu de alta dar in curand vor digitaliza pana si frunzele care cad…

    “”Statul in cur in FNG e cursul de actiune pt cazul in care nu ii rupem de tot pe Prut,nu ii rupem de tot in Moldova si tre sa stam pe o pozitie unde fortele noastre sa poata apara un front continuu,pe unde sa nu putem fi ocoliti.Unde sa-i rupem cum fac ucrainenii.””
    Cu ce ziceai ca i rupi pe sovietici? Cu maxim 10 brigazi?
    Si de ce sa nu i rupi pe Nistru daca tot vrei sa i rupi? Acolo e granita naturala a Romaniei nu pe Prut! Indiferent cate tratate vor fi semnate granita naturala a Romaniei este pe NISTRU!

    Oare de prosti construiesc balticii si polacii ? Rusii in cat timp au construit aliniamentele alea? Ucrainienii in cat timp? In doua saptamani?
    Cu ce distrug rusii fortificatiile ucrainiene?
    Numai noi suntem meseriasi o dam pe razboi de manevra…

    @Caudillo
    E asa cum am spus, ai ce ai cu ucranienii dar ai si prea multi colti contra lui Sam
    Daca ai ajuns sa te iei dupa generali_pensionati din RO si alti no_name e clar, e disperarea mare :)))))))))

    Am mai auzit fraza asta de sute de ori de la inceputul razboiului

    “”Ce își doresc rușii e un tratat de pace cu Ucraina pe care americanii să și pună degetu’ și în care sa scrie Ucraina never ever in NATO.””

    De parca n am sti cu totii cat valoreaza un tratat semnat de ruzzzia
    Aia cu Ucraina in NATO, e problema ucrainienilor unde vor si ce vor, nimeni nu le poate impune nimic

    “”nu se poate pune semnul de egalitate între USAF și RoAF”” >> cand e vorba de casare peste tot e la fel
    Ai documente de la USAF care sa demonstreze ca A 10 alea nu s pentru casare? Ma indoiesc. Presa pentru bani spune orice!
    Asa e cand te iei dupa media. Parerea mea este ca te cam duci dupa fenta. Iar asta spune ceva simplu: esti prea tanar pentru un razboi asa mare!

    I am intrebat p’astia la CMJ daca pot sa mi aduc si balansoarul…

  87. Caudillo says:

    Te îndoiești degeaba.
    Despre americani, prefer informațiile de la sursă, cum ar fi profesorul Jeffrey Sachs

    https://www.jeffsachs.org/newspaper-articles/open-letter-to-richard-blumenthal

    Sau RF KENNEDY Jr

    https://youtu.be/Hsa_X2zbOlM?si=-xSDU-QVO-SmMpQl

  88. mihais says:

    Dany,o dai si tu dupa colt.Rusii au facut 3 linii fortificate,insumate vreo 2000km si au bagat in cele 7-800km de front vreo 200 de batalioane.In 6-8 luni.Cam tot asa si ucrainenii.Tu vrei sa bagi in 400km de front 30 btn,poate mai putin.Fara rezerve operationale,nu se pot sustine reciproc cu foc si ce-i mai important sunt prea rasfirate pt a preveni infiltrari,in schimb pot fi fixate si distruse pe bucati .Fortificatiile si pozitiile pregatite au un rol major.Fixismul are rolul de a te duce la cimitir.Great success!

    Am idee ce se dezvolta,dar nu e ca si cum apararea sta in loc iar terenul nu mai conteaza.Nicicand doar terenul neamenajat nu a fost destul.Daca vii cu sageti ca la Posada contra pustilor Mauser nu vei face mare branza,dar hai cu mijloace similare si vei gasi constantele.

    Rusii se kk pe ei in camp deschis,cu cateva perdele de protectie.Dar nu,terenul nu conteaza,pt ca se dezvolta tehnololgia.Ok.

    Cu Nistrul nu ma lua pe mine,ia-i pe aia din parlament ca tot te freci de piept cu ei.

  89. caucazian says:

    xv ai ceva de spus pe subiect sau doar faci pe profesorul de gramatica sa te bagi in seama?

  90. radu says:

    Legat de razboiul din Ucraina si americani, eu cred ca americanii vor sa-i ajute pe ucrainieni sa invinga, evident, in sensul ca vor ca invazia rusa sa fie invinsa si eventual rusii sa fie respinsi inapoi pe granitele recunoscute oficial.

    Parerea mea e ca vor inclusiv o “demolare” controlata a Rusiei, de aia ajutorul dat de multe ori cu taraita, le e frica de o cadere sau distrugere necontrolata a Rusiei, de un haos ce ar putea erupe daca Rusia s-ar prabusi brusc si fara un plan de atenuare a posibilelor efecte (cele mai de nedorit fiind ca armele nucleare sa ajunga pe mana cui nu trebuie, ori ceva lansari aiurea).

    In ciuda avansurile recente, rusii pierd (si au pierdut) un numar impresionant de soldati si de tehnica, si desi cu ajutor din afara isi mentin inca economia pe linia de plutire e evident ca sanctiunile sapa incet incet fundatia lor economica. Mai nou am inteles ca americanii au amenintat direct bancile si companiile chinezesti care fac afaceri su rusii.

    Oligarhii rusi sigur viseaza la timpurile bune cand isi puteau cheltui miliardele in lumea larga, liberi si chiar respectati, si cred ca li se rupe in mare parte de imperiul rus ori cine stie ce realizare istorica de refacere a lui, ba din contra, cred ca unii n-ar zice nu nici la o faramitare, daca isi pastreaza privilegiile ori ajung ceva “regi” locali dar conectati la lumea larga.

    De asta cred ca americanii urmaresc o infrangere graduala si o cadere controlata a Rusiei, o epuizare si o sangerare indelungata si nu un KO brusc si brutal urmat de haos. Ramane de vazut daca sprijinul chinez (si partial al altora, mai mici) va ajuta Rusia sa reziste. Ori daca nu cumva chinezii nu urmaresc sudul si estul Siberiei, teritorii pierdute de ei in trecut si care reprezinta o mana cereasca azi, mai ales odata cu incalzirea golbala. Natura, apa curata, terenuri agricole, resurse minerale etc, tot ce ar avea nevoie China

    Legat de apararea pe FNG, Prut sau Nistru, iarasi pararea mea e ca in principal ne trebuie putere de foc. Adica, facut odata fabricile alea de pulberi si explozivi (chiar mai multe, nu doar una). Apoi, luat licenta la MLRS/artilerie reactiva. Coreenii lucreaza la ceva apropiat Himars, dar cu peste 200 km raza de foc. Eu m-as baga cu ei la proiectul ala, chiar in loc de K9. Nu mai zic de bani de borduri si panselute de se bat toti primarii din tara sa puna in fiecare an, ori pensii speciale de zeci de mii de lei.

    Daca am mai lua 5 brigazi, pe lanaga aia de Himars, deci inca vreo 270 de lansatoare, cu munitia facuta loco cap coada, as fi super multumit. M-as baga si la o licenta de ATACMS de la Sam, ca tot le scot din dotare (poate chiar surubarita putin sa ii creasca raza de actiune).

    Astea plus drone, de la FPV alea pana la unele cu raza lunga de actiune de le folosesc ucrainienii sa atace in adancimea Rusiei. Cat mai multe drone, care pot chiar inlocui pe alocuri rachetele AT Spike ca o varianta mai ieftina a lor. Sigur, si astea facute cap coada aici, mai ales ca nu ar avea costuri uriase de productie si pot fi facute mult mai usor si mai repede si in cantitati mult mai mari.

    Cand la o salva a doua brigazi de K-239 din alea amplasate intre Bacau si Vaslui bati pe malul stang al Nistrului cu aproape 650 de rachete cu submunitii, urmate de un val de drone kamikaze lansate de pe malul drept pentru a curati “resturile”, nu prea vad bine nicio concentrare de forte inamice in pozitii de trecere.

    Fortificatiile pot avea si ele rolul lor, dar personal nu cred ca am face o noua linie Maginot ori FNG. In nici un caz nu trebuie privita apararea cea mai probabila pe FNG, trebuie gandit mult mai ofensiv. Si in opinia mea puterea de foc primeaza, apoi mobilitatea.

    Artilerie reactiva fara numar si drone fara numar,cu raza de actiune cat mai lunga pentru a putea lovi primele si de la distanta mai mare artileria inamica si apoi concentrarile de trupe inamice. Ce scapa printre va fi doar unitati si subunitati mici, care nu vor putea realiza mare lucru si care pot fi atacate cu drone, rachete AT si respinse de orice aparare cat de cat organizata. Ce vedem si prin Ucraina, doua trei blindate, cateva ATV-uri, un pluton doua incercand sa se infiltreze etc

    Artileria si dronele par sa conduca balul, si astea ne trebuie azi, zic eu. Putere de foc coplesitoare si controlul aerian (deci sa dea o data drumu la fabricuta aia de Skyceptor si sa puna pe picioare toate escadrilele de vanatoare)

  91. Caudillo says:

    VOCEA RAȚIUNII

    https://ziare.com/razboi-ucraina/razboi-ucraina-tratat-pace-general-servicii-secrete-volodimir-zelenski-1867739

    Generalul Vadim Skibiţki, numărul doi în cadrul Direcţiei de informaţii a armatei ucrainene (GUR), a declarat pentru revista The Economist că discuţiile vor fi necesare la un moment dat, aşa cum se întâmplă în orice război.„Generalul Skibiţki spune că nu vede cum ar putea Ucraina să câştige războiul doar pe câmpul de luptă. Chiar dacă ar fi capabilă să împingă forţele ruseşti înapoi la graniţele sale – o perspectivă din ce în ce mai îndepărtată – acest lucru nu ar pune capăt războiului”, scrie revista The Economist.„Astfel de războaie se pot încheia doar prin tratate”, spune generalul ucrainean.

  92. dany says:

    @Mihais

    Toate fortificatiile alea care ar trebui construite de romani ar avea un singur rol:
    -sa intarzie inaintarea sovieticilor pana apare cavaleria OTAN
    Dar se pare ca nu se prea doreste ca inaintarea sovieticilor sa fie intarziata.
    Si asta este o mare problema semnalata decidentilor nostri de catre mai multi oficiali din OTAN.

    Inca ceva ce decidentii nostri din CSAT nu inteleg:
    in momentul cand sovieticii ataca RO nimic nu va mai fi ca inainte:
    -Oamenii lui Orban vor face pe draqu in 4 sa vina cu un nou Tg Mures, automat macar o brigada va fi blocata in zona
    -mai tii minte regimentul de parasutisti rusi care a executat antrenamente in Serbia aproape de Portile de Fier? Exact in perioada cand Dragnea era arestat? Una din aplicatii prevedea nici mai mult nici mai putin decat misiuni antiteroriste la Portile de Fier…Mai zic mai multe? Mai blocam o brigada prin zona? O Serbie la ordinele lui Putin ne poate fi prieten? Ma indoiesc…
    -Ok sa zicem ca bulgarii raman cu castravetii in borcan desi ma indoiesc…
    -Shengen_militar va mai functiona la fel ca in timp de pace? Iarasi ma indoiesc…
    Dupa ce termini cu numaratul brigazilor blocate in zonele amintite cam cu cate brigazi apte de lupta mai ramai?

    Bonus?
    In media occidentala controlata de Kremlin va incepe o cruciada de demonizare a Romaniei sub toate formele posibile astfel incat opinia publica din statele respective sa ceara public ca RO sa nu fie ajutata astfel incat art 5 sa nu produca efecte in ce ne priveste.
    -Vom deveni “fascistii” de serviciu ai continentului
    -Vom deveni “prostituatele” Europei
    -Se va vorbi intens de “mafia romaneasca” uitand cu desavarsire de mafia ruseasca/bastinasa din toate statele UE
    -Emigrantii romani vor fi folositi pe post de masa de manevra in toata ecuatia asta de diverse state
    -Incalcarea drepturilor omului in RO
    -brusc vor aparea articole despre epurare etnica in RO, crime cu victime de alta etnie si vinovati romani
    -samd

    Indiferent cat de prost ar fi conduse brigazile rusesti in acest moment tot au ceva peste noi: experienta de razboi! Si asta nu o capeti in Astan*, nici dupa 2 saptamani de razboi.
    Primele doua saptamani de razboi pentru noi vor fi un șoc imens pe toate nivelele, de la politic la ultimul executant. Cu haosul de rigoare.
    Dupa o luna in mod normal ar trebui sa se aseze apele, dar rezistam noi o luna fara cavaleria OTAN?

    “”Cu Nistrul nu ma lua pe mine,ia-i pe aia din parlament ca tot te freci de piept cu ei.””
    -nu s senator/deputat/secretar de stat etc >Nu am si nici nu imi doresc functii oficiale in statul roman, nu s platit de statul roman nici de altcineva, nu fac parte din partide politice, nu sustin partide politice, nu fac parte din secte religioase, asociatii/organizatii secrete, singurul meu crez este ROMANIA!
    -Problema Nistrului a fost discutata in anumite grupuri din parlament, atit de bine a fost discutata de diverse forte politice incat primul rezultat palpabil a fost un “desant” direct la Banca Nationala a Republicii Moldova. Cine a fost atent la presa de doi lei din RO ar trebui sa stie despre ce este vorba. Urmatorul “desant” a fost al oamenilor “de afaceri” din RO, inghesuiti in avionul de Chisinau. “Intimplator” si “oameni de afaceri” conectati la “miracolul” chinezesc ,””intimplator”” acelasi partid, nu dau nume ca sa nu se interpreteze

    Dpdv militar, referitor la problema Nistrului au fost facuti cativa pasi (e drept la interventia lui uncle Sam) dar nu este suficient, mai e nevoie de multi pasi
    -daca ti am zis sa mergi in Parlament si sa studiezi anumite structuri/pozitii/discursuri nu a fost sa te jignesc pe tine ori pe altcineva. Am spus asta doar ca sa mergi sa observi enorm de multe posibilitati pentru a influenta anumite situatii
    Pe baza experientei dobandite in +2ani am ajuns la urmatoarele concluzii:
    ~~Comisiile pot fi influentate in adoptarea/modificarea unor legi avand in spate o echipa omogena bazata pe oameni hotarati
    ~~Se pot imprima anumite directii in interiorul UE fara acordul si utilizarea “”europarlamentarilor”” romani
    ~~Se poate exercita presiune pe diversele Comisii si fara petitii de tot felul, important este sa stii unde si cand sa pui punctul pe “i”
    ~~La nivel guvern se pot forța anumite decizii chiar daca nu esti politician ori membru al guvernului, chiar si fara spectacolul mediatic oferit de mitinguri aprobate ori ba
    Una peste alta, toate punctele astea patru au nevoie de o echipa omogena, cu oameni care chiar vor sa faca treaba. Cotcodaceala pe feisbuci, romil etc nu ajuta cu ceva, in jumatate de an cu o astfel de echipa pot fi influentate atit deciziile viitorului guvern cat si Parlamentul. Vrea cineva o astfel de echipa ori doar cotcodacim a paguba?

    I am intrebat p’astia la CMJ daca pot sa mi aduc si balansoarul…

  93. Caudillo says:

    Și așa cum mă așteptam, Chasiv Yar va avea soarta orașului Avdiivka

    https://kyivindependent.com/general-loss-of-chasiv-yar-likely-a-matter-of-time/

    The fall of the embattled Donetsk Oblast town of Chasiv Yar in a way similar to Avdiivka is probably a matter of time, a military intelligence deputy head, Major General Vadym Skibitsky, said in an interview with The Economist published on May 2.

    “Not today or tomorrow, of course, but all depending on our reserves and supplies,” the general added.

    Skibitsky believes that as its first goal, Russia will seek to capture the rest of Donetsk and Luhansk oblasts.

    Looking further ahead, the Kremlin is likely preparing for an offensive around northeastern Sumy and Kharkiv oblasts, with the main push likely to begin at the end of May or early June, Skibitsky suggested. Other Ukrainian officials have also mentioned this timeline.

  94. gsg9 says:

    Xv, cum ziceam ca tzi se potriveste clipul ala la mili-nano-picometru
    -te-au adus astia aici (in aliantza) cu fortza 😀
    -dar tu nu ai tradat 😀
    -si te ghemuiesti speriat
    daca vezi continuarea o sa vezi ca nu i-a folosit la nimic 😀

    as rade (desi nu e nimic de ras) daca te-ar trimite astia din alianzta cu semnatura prezidentului sa luptzi in ukraina, cum isi mai face macron curaj de mai declara cu juma de gura si sar totzi ailaltzi de cur in sus speriatzi

    ce o sa facetzi, greva japoneza? greva foamei 😀 ?
    nu domle, ca eu n-am jurat pt aliantza?
    de aia miile de demisii de cand a inceput razboiul?

    pentru asta e de fapt toata retorica asta?
    ca voi astia activii si in rezerva incercatzi sa transmitetzi ceva…

    practic nu avetzi nici cea mai mica intentzie sa va batezi eventual cu rusii si atunci incep sa se caute virgule in contracte si juraminte?

    la fel cu abureala aia ca nu avem lege sa doboram dronele pt ca nu au pilot care sa raspunda la somatzie la politzia aeriana la pasul 5 aliniatul 3?

    sa nu le dam nimic semnificativ like Patriot, ca ne implica in conflict si nu vrem sa ne strice noua fengshuiul in sistem raul ramul

    mi-aduc aminte de contra-amiralul in rezerva care declara senin ca sa nu mutam mijloace AA pt dronele rusilor nici cand zboara si cad pe la noi ca sa nu interpreteze rusii ca o amenintzare

    prim ministrul ca dronele nu amenintza pe nimeni cad si ele obosite pe un camp acolo si ala teren viran necultivat nici o paguba

    si declara senin ca rusia nu reprezinta o amenintzare?! seriously?

    frontiera? da-o dracu de frontiera!

    ascunsul dupa deget cu ukraina nu e in NATO, da, nu e in NATO dar pompam sute de miliarde armament in ei si-i ajutam cu orice, instructori si intel/elint etc

    si astia in NATO si Europa declara ca fac tot ce e posibil ca sa castige razboiul si ca rusia nu trebuie sa castige cu nici un pretz, stiu ca-tzi plac linkurile vezi mai sus ce spune macron cu “ambiguitatea strategică”

    si daca ar fi fost in NATO probabil gaseatzi voi o scuza…de fapt deja s-a gasit: atzi jurat sa aparatzi tzara nu aliantza…

    de pensii speciale am mentzionat pensii nesimtzite de 19000 EUR pe luna cum nu se platesc nici in germania sau america, dar astea nu se plateasc la militari

    de ras de militari, pai antrenamente pe T55 si tetaluri la standarde NATO si marea inventzie deminare cu scufundacul aruncat in apa cu elicopterul scuze, e chiar de ras

    nu rad de militarul care trage de AG9 prin noroaie sau zapada, de ras sunt oligofrenii aia de mai sus care iau decizii si o freaca cu pedefeuri

    generali de trust de presa, de departament de inzestrare, generali de fotbal handbal tenis muzica populara, generali sefi de spitale, amirali de fregate cu mitraliere, doctori in analiza factorului de risc, astia sunt de ras, paraziteaza sistemul

    cu militarul nu am nimic, e util si tot el o sa moara pt tzara nu generalul doctor in analiza factorului de risc

  95. gsg9 says:

    Caudillo, incep sa ma lamuresc…

    ma scuzatzi ca sunt mai greu de cap iar faptul ca sunt cu ochii belitzi toata ziua in laptop nu ajuta 😀

    sistemul se pare ca nu are chef decat de antrenamente la standarde NATO pe ruginituri comuniste de origine sovietica, patrulari prin Mediterana cu copai de 40 de ani dezarmate si vreo defilare ceva

    in astia doi ani lumea s-a pensionat sau si-a dat demisia in masa la gandul probabil de o posibila bataie cu rusii

    sa nu dam Patriot, sa le pastram pentru noi cand se vede de la o posta ca nu o sa facetzi practic nimic cu ele!

    nu tragetzi voi in shaheduri

    or sa zboare migul si suhoiul incet la orizontala just above stall speed rectiliniu la 500-1000 de metri pe deasupra Bucurestiului si n-o sa tragetzi in ele, gasitzi voi o abureala ca nu a plecat racheta din container, s-a descarcat telefonul sau ca nu atzi primit ordin de la politic si politicul nici atat sa ordone ceva, o sa aruncatzi pisica de la unul la altul

    ukrainienii le-ar folosi ca n-au gretzuri sa omoare mujici

    ciolacu din postura de prim-ministru al Romaniei s-a predat deja preventiv cand a declarat ca rusia nu reprezinta o amenintzare

    si de aici toata retorica cu ukraina trebuie sa negocieze practic capitularea inainte sa se ajunga la o bataie mai nasoala cu NATO cu rusii, sa nu le dam patriot sa le pastram noi (ca sa le dam rusilor sa le studieze dupa capitulare 😀 ) , ca rusii nu vor toata ukraina, ca americanii nu vor ca ukrainienii sa castige razboiul si altele

    nazismul in ukraina cred ca e o chestie de conjunctura, daca simbolistica asta rezoneaza si aduna niste cretini si-i coaguleaza sa lupte probabil de asta este tolerata, important e sa-i faca sa lupte

    altceva de rau ce mai gasesti de spus despre ukrainieni ca sa ai justificare in retorica impotriva ajutarii lor 😀

    vau tras ukrainienii cu rachete in blocuri si v-atzi ingropat mortzii in peticul ala de pamant din fatza blocului?
    vau torturat si omorat barbatzii prin subsoluri?
    vau ingropat in gropi comune prin paduri?
    vau violat femeile?
    vau luat copiii si i-au dus in rusia la rusificare?
    vau luat teritorii si le-au facut republici sovietice?

    armament le-au dat gradual, nu au sarit cu ATACMS 300km de la inceput dar le-au dat acum
    se fac niste calcule, nu e la moft, probabil o escaladare graduala sa se obisnuiasca mujicul cu bubuiala fara sa sara la nucleare

    F15: le dau F16
    F15 e si mai complex decat F16 si mai scump si complicat de intretzinut fie numai pt faptul ca e bimotor

    A10 nu cred ca mai e atat de util la ce densitate AA mujica e in zona, Bayraktar au declarat nu mai sunt utile de mult timp
    SU25 le aveau deja si stiu sa le foloseasca deci nu au scuza sa nu le foloseasca pe unde se mai poate

    F16 e agil si rapid dai si fugi

    inamicul inamicului inamicului inamicului inamicului inamicului inamicului…dar nu asta era ideea acum ci de ajutat sa toace acum la inamicul ala mai mare si mai rau

    nu e nici o treaba cu adularea ukrainienilor, ca ukrainienii au fost neam prost cu noi in trecut, stiu

    controlul la gurile Dunarii il vor face rusii daca ajung acolo si s-a terminat povestea cu gurile Dunarii

    diferentza intre ukrainieni si romani e ca aia lupta pentru tzara lor si trebuie ajutatzi sa reziste

    toata Europa si NATO au ajuns la concluzia asta

    romanii, nu prea…

    romanii suveranisti, eurosceptici, ei nu au jurat pt aliantza, sa pastreze pentru ei ce e al lor raul ramul, ukraina sa capituleze mai repede inainte sa se nasoleasca

    juramantul nu e pt aliantza si de aici sa vezi virgule in juraminte interpretari ca sa nu se faca nimic

    iar pt jegul politic rusia nu reprezinta un pericol, daca e nasol no problemo se schimba tabara, ca a mai mers si altadata…

    pana la urma mi se pare ca astia activii si in rezerva transmit un mesaj

    de aia ai aparut pe aici cu articole pe tema asta si ce retorica mai propavaduiesti dupa niste ani in care a fost liniste pe Tehnomil?

    nu stiu daca esti trimis de sistem sau de vreo factziune politica sau servitzii ca li se strica afacerile cu rusii

    cui bono?

    toata retorica asta nu foloseste decat moscovei

    ca nu-i foloseste ukrainei si nici europenilor si NATO care pompeaza armament si support in ei

    si pana la urma nu cred ca face bine nici blogului

    intzeleg de ce te-au zburat aia de acolo, daca ar fi blogul meu tot asa tzi-as spune frumos fara suparare du-te si canta la alta masa

  96. gsg9 says:

    Dany,

    Nutzi (ce-o mai fi facand Nutzica saraca tot se mai ofileste la puscarie?) mai bate capul cu fortificatzii and shit ca nu e cazul

    auzi, cand se pune problema de un potentzial razboi care poate sa ne ameninzte existentza ca stat astia nu pot sa faca nimic ca sunt probleme cu exproprierile…e democratzie maaaai-maaaai 😀

    nu mai vorbesc de costuri 😀 in tzara unde se sparg miliarde pe panseluzte, bazine de inot si terenuri de fotbal in panta si pensii la civili de 19000EUR pe luna

    de fapt nu le trebuiesc pentru ca daca le-ar avea s-ar putea pune problema sa-i trimita careva sa lupte sa le apere
    si ukraina nu e in NATO
    si nici nu au jurat credintza Aliantzei

    iar mobilizarea aia e pur si simplu la misto, sa nu le zica aia din NATO ca nu fac nimic, asa ca mobilizeaza mobilizarea

    Doamne ajuta sa reziste Ukraina sa nu ajunga mujicii la granitza ca astia se predau

    astia nu-s finlandezi si nici ukrainieni

    si daca vor ramane de forma in NATO de facto vor fi controlatzi politic direct de la moskktva, deci liniste si pace

    raul ramul…

  97. Alex says:

    “Am ceva cu americanii intr adevăr, că nu mi convine că au vândut în Europa gaz lichefiat la preț de 4 ori mai mare decât în USA după ce a început războiul din Ucraina”

    De parca fortele comerciale care determina pretul pot fi ignorate. O sa vina un batran artagos din ceruri care o sa decreteze el pretul.

    https://www.statista.com/statistics/673333/monthly-prices-for-natural-gas-in-the-united-states-and-europe/

  98. Xv says:

    Gsg, in lumea aia a ta cu coif de staniol, unde mai confunzi tastatura de la smsuri cu aia de la net si mai scapi niste chirilice irlandeze, ai vrea sa va rezolvam noi si cu belelele si cu lovelele. Iar visezi ca s-au intalnit hotii cu prostii. Mai pune niste paie pe foc, ca la ce dume ofilite dai, iti tre un refresh.

  99. Xv says:

    Hai un citat, ca e graitor

    “sistemul se pare ca nu are chef decat de antrenamente la standarde NATO pe ruginituri comuniste de origine sovietica, patrulari prin Mediterana cu copai de 40 de ani dezarmate si vreo defilare ceva

    in astia doi ani lumea s-a pensionat sau si-a dat demisia in masa la gandul probabil de o posibila bataie cu rusii

    sa nu dam Patriot, sa le pastram pentru noi cand se vede de la o posta ca nu o sa facetzi practic nimic cu ele!”

    Asta e logica de-aia superioara, nu faci nimic cu armele, sunt inutile, toate armele sunt inutile, nu descurajati niciun atac, cine nu e in razboi, dati-ne arme, ca le tineti degeaba.

    Induiosator. Sa facem din tun tractoare.

  100. caucazian says:

    total de acord cu radu ce a scris mai sus
    numarul mare de ruzzis nu tre sa ne sperie in ziua de azi unde este artilerie reactiva si drone
    imediat ce sant descoperite formatii mari de porci pot fii facuti in compost
    ideea ii sa ai suficienta munitzie cas multii

  101. Caudillo says:

    Am întâlnit multă prostie de când postez pe site uri, așa cum spunea Einstein,

    “Două lucruri sunt infinite : universul și prostia umană, însă de univers nu sunt sigur.”

    dar nu credeam că voi citi așa ceva

    “”nu se poate pune semnul de egalitate între USAF și RoAF””
    >> cand e vorba de casare peste tot e la fel

    sa nu dam Patriot, sa le pastram pentru noi cand se vede de la o posta ca nu o sa facetzi practic nimic cu ele!

    Acu’ nu știu dacă e vorba de prostie, trolling , propagandă pe bani.
    Tot ce pot spune în primul caz e că eu n am auzit că România are AMARG

    https://en.wikipedia.org/wiki/309th_Aerospace_Maintenance_and_Regeneration_Group

    În al doilea caz, pot spune că am mai văzut atâta desconsiderare față de poporul român la unguri

    A doua provocare: Kristof Terhes a afirmat pe un ton ironic că România nu are capacitatea de a consuma gazele din Marea Neagră, deoarece nu are industrie, nu are petrochimie, iar populația este racordată la rețea doar în proporție de 30-35%, spre deosebire de 95% din locuitorii Ungariei. “Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?”, a afirmat ironic șeful FGSZ.

    https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-22534846-declara-provocatoare-ale-efului-fgsz-transportatorul-maghiar-gaze-cute-chiar-bucure-face-gazul-arde-face-foc-mare-cut-mare-favoare-dat-miliard-dolari.htm

  102. dany says:

    @Caudillo
    Asa fac toti trolii sovietici cand vad ca nu le iese pasienta, incep sa jigneasca!
    In alta ordine de idei pariez ca toata “cultura” ta militara e luata de pe net.
    N ai nici cea mai vaga idee despre armata, primesti cam totul de la “organizatie” ca deh aia sunt alfa si omega pentru tine.
    E oftica mare ca dispare ruzzzia la groapa de gunoi a istoriei.
    Cum draqu sa nu dispareti daca sunteti natia cea mai puturoasa si agresiva de pe planeta?
    Motivul scandalului pe care l faci este decizia americanilor de a relua livrarile de armament. Deja unele state incep sa doneze Patriot. Aia e, voi sovieticii o mai luati si in freza din cand in cand

    Cand RO stoca Mig 21 cu cateva ore de zbor ramase te scapai in pampers. Din ce a mai fost bun in celulele alea au fost dezvoltate mare parte din Mig 21 Lancer, restul la casare.
    Pe aceeasi bretea cu 15-20 ani inainte erau Mig 19 tot cu cateva ore de zbor.

    Cand RO stoca sub cerul liber Mig 29 din motive care scapa publicului larg erai in proiect

    Sa ti desenez unde erau stocate Mig 23 cu o ora de zbor resursa in 2000? Daca imi aduc aminte bine, cel putin 10 au stat cel putin 3 ani pe aceeasi bretea aliniate frumos. Erau o pata de culoare interesanta intre avioanele civile cand priveai de la 800 m…

    Vorbiti in majoritate de tot felul de avioane militare , de amarg, performantele avioanelor, tactici etc dar pariez ca mai mult de jumatate din voi iesiti cu borșul pe nas dupa 5 minute in barocamera…

    Vorbiti de AMARG in timp ce va ghiorăie mațele de la hrișcă in exces…

    De data asta ruzzzia ramane cu 10 km² in jurul kremlinului!

  103. Caudillo says:

    Motivul scandalului pe care l faci este decizia americanilor de a relua livrarile de armament. Deja unele state incep sa doneze Patriot. Aia e, voi sovieticii o mai luati si in freza din cand in cand

    Eu că român nu pot decât să mă bucur că are cine să doneze Patriot Ucrainei, se mai scade presiunea pe România.

    Toată problema e de fapt a statelor NATO care i au aburit pe ucraineni că intră în NATO și le au promis aiurea armament și muniție, așa cum spune Stoltenberg

    https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_225154.htm

    NATO Secretary General: NATO Allies have not delivered what they promised. The United States spent months not agreeing a package for Ukraine, and European Allies have not delivered the amount of ammunition they promised. And this has had serious consequences on the battlefield. The lack of ammunition has enabled the Russians to push forward along the frontline. Lack of air defence has made it possible for more Russian missiles to hit their targets, and then lack of deep-strike capabilities has made it possible for the Russians to concentrate more forces. And we see the consequences of that now.

    Că de fapt ăsta e adevărul, sunt state NATO care au făcut promisiuni Ucrainei, nu le au îndeplinit și acum caută fraieri care să le îndeplinească lor promisiunile.

    Și i au găsit evident pe fraierii de serviciu, care s au împrumutat să cumpere armament.

    https://www.zf.ro/eveniment/razboaiele-costa-enorm-cheltuielile-militare-ale-romaniei-au-dus-22365614

    Am depășit 2 % deficit pe 3 luni din cauza armamentului cumpărat și acum sa l dăm altora!

    Einstein rămâne valabil

    “Două lucruri sunt infinite : universul și prostia umană, însă de univers nu sunt sigur.”

  104. Xv says:

    Caudillo, Dany e proUcraina, ce tot spui?
    Sunteti amandoi proUcraina, de ce va certati?
    E cea mai funny “cearta” ever, sorry :)))

  105. Caudillo says:

    Bună întrebare!
    Hristos a înviat!

  106. Ion Valcu says:

    Adevarat a inviat!
    Multa sanatate si bucurii la toti, indiferent unde v-oti afla pe glob!

  107. gsg9 says:

    Xv pare mai slow, trebuie un desen ceva 😀

    Iar Caudillo din infinitatea Universului lui “inteligent” se face ca nu pricepe ce vreau sa spun, sau ma rog are o agenda clara si se tzine de ea

    Nu-i nimic, repetam pana “pricepe” 😀

    Cum au scris germanii in linkul de mai sus, daca’l trimitzi in Ukraina Patriotul face treaba acolo acum: Berlin is reportedly urging NATO and its European allies to send their systems to Kyiv rather than leave them unused

    Ukrainienii nu au avut si nu au nici o jena sa omoare la rusi, dau in ei cat pot, nici nu prea au de ales.

    Astora care facetzi propaganda rusofila nu or sa va foloseasca la nimic pentru ca nu o sa le folositzi

    nu o sa avetzi tupeul sa tragetzi cu ele dupa rusi nici daca zboara incet rectiliniu la 1 mie de metri pe deasupra Bucurestiului

    la fel cum nu atzi avut tupeul sa tragetzi dupa un rahat de Shahed acum cand ne incalca frontiera si cad pe la noi

    Ouch, hot potato!!!

    Nu atzi avut tupeul sa dislocatzi Oerlikon sau Gepard in zona ca sa tragetzi dupa drone, atzi facut un adapost de rahat din profile de beton si gata

    Ba mai mult, un contra-amiral in rezerva (astia activii transmit prin gura astora in rezerva) a declarat senin ca nu putem muta mijloace acolo ca sa nu se simta mujicii amenintzatzi

    Abia dupa aia au descoperit ca nu au legislatzie pt asa ceva, gata suntetzi acoperitzi si s-a relaxat toata lumea pt ca nu modifica nimeni legislatzia

    Xv declara senin ca el nu a jurat pentru Aliantza 😀

    OK, apar argumente noi acum: deficite blah blah Si ca voi “nu suntetzi fraierii de serviciu” 😀

    O mai fi si ideea ca bogatanii actuali din Romania nu vor distrugeri, le strica vilele, afacerile, interesele etc

    La fel ca in WWI Bucurestiul avea cel tare sistem de forturi de artilerie s-a vehiculat ideea ca nu s-a opus rezistentza ca sa nu le strice casele, hanurile, magazinele si afacerile bogatanilor locali asa ca l-au abandonat fara lupta pur si simplu

    Americanii au dat Ukrainei jde miliarde.

    Englezii au zis ca dau in continuare ajutor de 3 miliarde de £ anual.

    In spatele propagandei asteia si toate prostiile pe care le perorezi – ukrainienii e rai, fascisti, inamicul inamicului, nu au cum sa castige, sa capituleze mai rapede, americanii nu vor ca ukrainienii sa castige – nu e decat faptul ca probabil exista o factziune puternica acolo in armata/servicii/politica/afaceristi care nu are nici cea mai mica intentzie sa se bata cu rusii in caz de nevoie. Fostii tovarasi viitorii tovarasi.

    Mai pun odata declaratzia unuia la care incerca Xv sa-mi explice explicatzii acum ceva timp:

    În ceea ce privește starea de spirit a forțelor armate, am să remarc ceea ce nu se discută: știu, din diverse surse, că în structurile Armatei există foarte mulți admiratori ai Rusiei, ai lui Putin. Proporțional, mi se par mult mai mulți decât în restul societății. Caporali, sergenți, ofițeri superiori nu ar miza pe Occident din convingere și pentru că-i admiră valorile. O fac din obligație. Armata Română nu e dominată de un spirit pro-occidental aprofundat și va căuta mai curând modalități acomodante cu un inamic pe care nu-l consideră un pericol existențial.

    Daca crezi ca un Patriot in plus face descurajare cu rusii in cazul in care aia s-or hotari sa intre in Romania o sa avetzi surprize si e clar din care parte a infinitului facetzi parte 😀

    Cui bono?: toata propaganda asta pe care o faci se potriveste ca o manusa rusilor.

    Un razboi stii cum incepe dar nu stii cum se termina si prefer ca Ukraina sa fie ajutata pana la sfarsit cu tot ceea ce are nevoie.

    Pentru ca altfel daca ramanem la mana lui ciolacu ponta Haur si a factziunilor din armata/servicii/politic/mediu de afaceri care facetzi propaganda rusofila inclusiv aici pe site e clara directzia: voi nu va batezi cu rusii, intoarcetzi armele…

    Again, ca sa fie clar si pt astia doi:

    în structurile Armatei există foarte mulți admiratori ai Rusiei, ai lui Putin. Proporțional, mi se par mult mai mulți decât în restul societății.

    Armata Română nu e dominată de un spirit pro-occidental aprofundat și va căuta mai curând modalități acomodante cu un inamic pe care nu-l consideră un pericol existențial.

    Ca ai aterizat cu propaganda aici pe siteul asta is quite unfortunate.

  108. gsg9 says:

    s-a trezit si asta cu gatul in damigeana, sigur cucoana, lunga de 25 cm si groasa de 5cm e o propunere suficient de serioasa pt dumneavoastra?

    altfel zic sa nu ne grabim, mai cantarim, mai analizam, stai sa consumam mai intai pachetul asta ultim de la americani, pana in ’25 ’26 sa mai crape din ei cate o mie pe zi si tot e ceva, money well spent

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-27105986-rusia-spune-este-pregatita-pentru-propuneri-serioase-pace-ucraina.htm

    si de 9 May hai cu salva suficienta de ATACMS peste podul ala 😀

    “https://www.youtube.com/watch?v=Yz6_mgesALY”

  109. gsg9 says:

    nici astia nu i-au citit operele rusofile lui Caudillo, cum adica “se le dea” 😀

    Italy prepares new aid package for Ukraine including SAMP/T air defense missile system.

    https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/italy-prepares-new-aid-package-for-ukraine-including-samp-t-air-defense-missile-system

  110. gsg9 says:

    finlandezii mancatzash…

    Finland has successfully tested its ability to run a war economy and has begun storing military equipment outside its national borders

    It has stockpiles of at least six months’ consumption of major fuels and grains, and enough air shelters for its entire population. Almost a third of its adult population are reservists, giving the country of just 5.6mn people one of the largest militaries in Europe and its joint largest amount of artillery

    Russia respects power. Power consists both of the will and the capacity.

    Finland has begun storing military equipment in neighbouring Norway and would soon start in Sweden, another new Nato member, as well as look at countries further afield.

    “We are planning that we would store equipment in other countries. It’s a security of supply issue, dispersing the stocks

    https://www.ft.com/content/cf28a55d-31d2-433a-a651-e582cca28fa5

  111. gsg9 says:

    Rheinmetall, cel mai mare producător de armament din Germania, spune că va livra anul viitor peste 1,1 milioane de obuze de artilerie. O bună parte din ele vor ajunge în Ucraina, inclusiv proiectile noi, cu o rază de până la 100 de km.

    https://www.biziday.ro/283220-2/

  112. Xv says:

    Tovarasu gsg, esti paralel cu domeniul. Se vede experienta la cricket si ce mai aveti prin Irlanda. La cochetarie, copy-paste si dactilografiere de limericks frustrate in italice nu te intrece nimeni. Tine-o tot asa, mejtere!

  113. Caudillo says:

    Gsg9, poate mai înveți și tu ceva

    nici astia nu i-au citit operele rusofile lui Caudillo, cum adica “se le dea” 😀

    Italy prepares new aid package for Ukraine including SAMP/T air defense missile system.

    https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/italy-prepares-new-aid-package-for-ukraine-including-samp-t-air-defense-missile-system

    https://ziare.com/razboi-ucraina/razboi-ucraina-ministru-italian-aparare-armistitiu-discutii-pace-putin-1868201

    Guido Crosetto, ministrul italian al Apărării a declarat într-un interviu publicat luni, 6 mai, de cotidianul Il Messaggero că sancţiunile economice împotriva Rusiei au eşuat şi cere Occidentului să încerce mai degrabă să negocieze o soluţie diplomatică cu preşedintele Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.

    Ministrul italian al apărării a declarat pentru cotidianul Il Messaggero că Occidentul a crezut în mod greşit că sancţiunile pot opri agresiunea Rusiei şi a supraestimat influenţa sa economică în lume.„În schimb, singura modalitate de a rezolva această criză este de a implica pe toată lumea, mai întâi (pentru a obţine) un armistiţiu şi apoi pacea”, a declarat Guido Crosetto. La obiecţia jurnalistului care l-a intervievat că Putin nu s-a arătat dispus să negocieze, Crosetto a replicat: „Acesta este un motiv bun pentru ca noi să încercăm mai mult. Nu trebuie să renunţăm la nicio cale posibilă a diplomaţiei, oricât de îngustă ar fi ea”.

    Ministrul italian este, de asemenea, de părere că eşuata contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei din vara anului trecut a fost o greşeală, având în vedere superioritatea militară a Rusiei. Crosetto susţine că l-a avertizat personal pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că aceasta era sortită eşecului, dar „nu a fost ascultat”.

  114. gsg9 says:

    Xv, nu ca matale un monument de profesionalism, probabil ai condus interventzia de la Onesti 😀 in rest nimic, ca ideile doare 😀

  115. gsg9 says:

    Caudillo, invatzam, dar din alte surse 😀

    Arsenalul non-cinetic la care apelează Rusia este vast și totodată divers: dezinformare, manipulare, sponsorizarea actorilor non-statali în statele occidentale pentru acțiuni destabilizatoare, lansarea de atacuri cibernetice, interferența în alegeri etc

    Cu toată abilitatea Moscovei de a desfășura acțiuni hibride, capacitățile militare și economice ale Rusiei sunt prea mici pentru un război atât de mare.

    https://www.contributors.ro/vara-2024-ultima-sansa-pentru-putin-sa-invinga/

  116. Xv says:

    Gsg, poti sa te superi, constat doar. La critica nu te intrece nimeni.
    Pana la urma, oricum o dai tu cotita, ca de obicei, sa iti critici un coleg de postare de pe blog- ma refer la Caudillo, miroase a invidie.
    Spre deosebire de tine, el are si idei, nu doar linkuri.

  117. Caudillo says:

    De gustibus non disputandum !
    Eu îl prefer pe Valentin Stan.

  118. gsg9 says:

    Xv, acu ma iei la coarda sensibila colegi alea-alea 😀

    ai ghicit la marele fix, sunt foarte invidios pe agenda lui de propaganda defetista pro-sovietica anti-ukrainiana anti-americana pe care o presteaza pe aici

    m-am ferit sa-i comentez la articole, dar asta e topicul adminului si presteaza aceleasi tampenii si p’aici

    n-are idei, are o agenda care se incadreaza fix aici: Arsenalul non-cinetic la care apelează Rusia este vast și totodată divers: DEZINFORMARE, MANIPULARE, sponsorizarea actorilor non-statali în statele occidentale pentru acțiuni destabilizatoare, lansarea de atacuri cibernetice, interferența în alegeri etc

    https://www.contributors.ro/vara-2024-ultima-sansa-pentru-putin-sa-invinga/

    in rest Dzeu cu mila, exemplu din seria 3 cuvinte 5 prostii:
    Nato are nevoie de minim 72 de ore pentru a interveni in Romania in caz de agresiune ruseasca
    ……………………………………………………………
    In caz de agresiune ruseasca Armata romana impreuna cu fortele Nato din Romania (4000 militari ) nu rezista 72 de ore

    ptiu drace, deci suntem pierdutzi in 72 de ore in fatza maretzei armii sovietice 😀

    juratzii sunt in delir…

    gospodinele sunt in deruta…

    sa-tzi deseneze Xv cum sta problema, ca el se pricepe la d’astea 😀 : o acumulare de fortze pentru invazie dureaza si e vizibila de la o posta

    vizibila din satelitzi, drone, prin mijloace de ascultare radioelectronica, cercetare la contact sau shhhhpioni direct de la sursa

    nu tzine nici povestea cu “manevrele”, de partea ailalta trupele intra automat in alarma la “manevrele” vecinilor

    invazia in Ukraina a fost anuntzata de la Washington cu mult timp inainte, remember ca incepuse lumea sa faca misto de Biden cu “invazia” lui dar saracu stia el bine ce stia…

    NATO va incepe sa trimita trupe si mijloace INAINTE de inceperea invaziei, alea trebuie prepozitzionate in Romania din momentul in care incep sa se acumuleze fortzele pentru invazie in partea mujica

    nu ca incep sa vina in alea 72 de ore dupa ce incepe invazia 😀 😀
    asa ca prostia aia cu avem/n-avem/avem/n-avem 72 de ore pica

    daca nu trimit inseamna ca nui intereseaza problema si trecem fara nici o rezistentza armata inapoi in tabara mujicilor, calibrele nu leam schimbat in doojda ani just in case

    si va maresc aia soldele de rezervisti si va dau si a 24-a pensie sau evribadi’z heapi

    samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd…

  119. gsg9 says:

    by the way, pe voi astia doi, Xv si Caudillo, v-au angajat fara interviu?
    https://www.catavencii.ro/editorial/interviu-de-angajare-la-fsb/

    decat intreb…

    pt un prieten 😀

  120. gsg9 says:

    mai discutam, mai cantarim, oricum i-au spus ca nu se poate la sefia NATO 😀

    Despre sisteme Patriot pentru Ucraina
    „România are aceste sisteme și i-am spus președintelui Biden că suntem deschiși la discuții. Mai întâi trebuie să discutăm acasă în CSAT problema și să vedem cum putem ajuta Ucraina fără să ne afectăm apărarea noastră”, a spus Iohannis, care a explicat că România are un singur sistem Patriot funcțional, dar „altele sunt pe cale de operatizare”

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27113044-klaus-iohannis-este-primit-joe-biden-casa-alba.htm

  121. gsg9 says:

    este deschis ca o floricica discuțiilor ca România să trimită Ucrainei un sistem Patriot – cu cuvintele cheie: „Să vedem ce putem primi în schimb” 😀

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27114496-iohannis-deschis-discutiilor-romania-trimita-ucrainei-sistem-patriot.htm

  122. Ion Valcu says:

    Cum era aia ca s-o gasit solutzia?
    Aparent cineva i-o luat de ovrei drept imbecili, asa ca tot la imbecilistan s-o insista in continuare.

    Cu Iron Dome, David’s Sling, Arrow sau Desert Cock, ovreii le-or dat ei haholilor moomoo!

    https://www.dcnews.ro/iohannis-intrebat-despre-donarea-singurul-sistem-de-aparare-anti-aeriana-patriot-din-romania-am-spus-ca-sunt-deschis-sa-discut-aceste-chestiuni_958239.html

    Si uite-asa ce de surprize vor fi cand ivanii or tzinti ce-i ramas neprivatizat intre granitzele mioritzenland.
    Sa traitzi bineeee!!! :))

    S-o pune urmatoarea intrebare: cine-o mai finantza propaganda hahola de cilishea, o plati si bateria aia?
    De bravi si bun ce-i, lansara ca debilii rachete spre nimic, irosira in van si IRIS-T, si SAMP-T, si PATRIOT muricane & germane … dar cu al nos’ or fi mai cumpatati :))
    Ride lumea de “contrainformatzii” meletari.

    #v-am_lasat_saraci_si_prosti_amu_nu_va_voi_mai_gasi

    • admin says:

      Locul doi cu coronita in cursa pentru sefia NATO (in care doar primul conteaza), costa un Patriot. Deocamdata.

  123. gsg9 says:

    cat de oligofren sa fii sa batzi campii in continuare cu 2.5% cand aia au calculat cu pixul si tzi-au dat peste nas cu 1.6% 😀 😀

    nu reuseste decat sa se umple in continuare de ridicol if that’s even possible…

    breiching niuuz: Romania discuta

    https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/breaking-news-romania-discusses-with-us-for-potential-transfer-of-patriot-air-defense-missile-system-to-ukraine

    pana la urma nu cred ca or sa dea nimic, exprimarea a fost vaga o sa analizam analize o sa csatim csatul prin csat si asta poa sa dureze indefinit

    prostavanului natzional i s-a spus verde ca “nu” deci nare ce pierde daca vine cu un raspuns “nu s-a aprobat in csat”

    daca erau toate 4 operatzionalizate exista scuza ca stai domle ca ne apara pe noi dar cum nau fost in stare nici macar de atat si cele 3 sisteme ne apara din depozite pica si scuza asta

    totzi au dat de jde miliarde, polacii aproape toate piorunurile sau chiar toate, nu mai stiu cum s-a exprimat prezidentul lor

    “Western Military Capability in Northern Europe 2023. Part 1: National Capabilities” e un boton verde acolo Save Roport -> pdf , pt fiecare tzara e un capitol separat cu support pt ukraine

    https://foi.se/en/foi/reports/report-summary.html?reportNo=FOI-R–5527–SE

    noi am trimis APRA si obuziere de acum 40 de ani, AGuri PMuri munitzie si probabil ce alte rapandule sovietice or mai fi avut prin depozite

  124. Xv says:

    Gsg, tu fara linkuri nu stii sa legi 2 propozitii pe o specialitate militara, oricare ar fi ea. Din gandirea ta.
    Nu ai demonstrat vreodata ca ai o minima cunoastere a unui domeniu militar, macar generalitati.
    Bagi doar compilatii in cel mai bun caz. Un rezumat a ceea ce au spus altii, ca altceva nu ai demonstrat ca poti.
    Te-ai ofticat, asta e, scoate clabuci in continuare, spor la inventii.

  125. gsg9 says:

    Šimonytė le da cu flit la mujici 😀 😀

    „Dacă ne gândim doar la cum va răspunde Rusia, atunci nu am trimite nimic. La fiecare două săptămâni auzim că cineva va fi atacat cu bombe nucleare”.

    Declarațiile ei vin în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a spus în februarie și, dar și săptămâna trecută, că nu poate exclude desfășurarea de trupe în Ucraina în viitor. „Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câştiga în Ucraina. Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate spune că Rusia se va opri acolo? Ce securitate (va mai exista) pentru alte ţări învecinate, Republica Moldova, România, Polonia, Lituania şi multe altele?”

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-27116095-anunt-major-premierului-lituaniei-suntem-pregatiti-trimitem-soldati-ucraina-pentru-misiuni-antrenament.htm

  126. gsg9 says:

    de la Javrov cetire, cu Napoleon si Hitler separat s-au descurcat si au fost si ajutatzi, cu totzi descendentzii lor plus anglo-saxonii nu stiu daca boul realizeaza ca are une petit problème 😀 😀

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-27116060-ministrul-externe-lui-vladimir-putin-sustine-descendentii-lui-napoleon-hitler-vor-invinga-rusia.htm

  127. caucazian says:

    iar tu xv nu stii numa sa critici pe unii si pe altii cand nuti convine ce spune
    ca un psd-ist adevarat
    iate de manuta cu claudilo si mergeti inapoi pe rm
    din 5 comentarii 3 sant critici la altii fara vreo legatura cu subiectul

Leave a Reply