China nu vrea doar bullpup

China a facut “marele salt inainte” in domeniul armelor de asalt prin QBZ-95 (Type 95): forma noua, bullpup dar si calibru atipic, 5,8x42mm.

La ceva timp dupa introducerea QBZ-95 chinezii au scos si o versiune clasica, numita QBZ-03 (Type 03), motivele exacte ale aparitiei sale fiind necunoscute, zvonurile indicand de la probleme tehnice sau de ergonomie ale QBZ-95 pana la pretul mai scazut al QBZ-03, aceasta urmand sa fie destinata unitatilor din linia a doua.

Oricare ar fi adevarul e destul de clar ca bullpup-ul chinezesc nu a corespuns tuturor cerintelor, asa ca acum are competitie.

Cele doua arme prezentate una langa alta:

 

Btw, ce tot zice de M16? Probabil se lauda ca a lor e mai curata/fiabila. Orice altceva ar fi o minciuna.

QBZ-03 asamblata - Sursa: ar15.com

QBZ-03 asamblata – Sursa: ar15.com

Si o privire mai atenta aruncata pe componentele interne - Sursa: military-today.com

Si o privire mai atenta aruncata pe componentele interne – Sursa: military-today.com

 

Nu stiu de ce dar parca aduce un pic cu FN FNC, mai ales in varianta mai veche, care se vede in film:

FN FNC - Sursa: firearmsworld.net

FN FNC – Sursa: firearmsworld.net

 

FN FNC, cam ce ar fi trebuit sa fie AK-ul vesticilor.

AK5C a.k.a FN FNC - Sursa: Wikipedia.org

AK5C a.k.a FN FNC – Sursa: Wikipedia.org

 

De remarcat ca, desi au fonduri relativ mici per militar, chinezii au renuntat la clonele ieftine ale AK produse pana acum si au reusit sa scoata o linie de arme individuale cu suficiente elemente originale incat sa fie considerate proiecte 100% locale.

Altii inca mai asteapta.

 

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “China nu vrea doar bullpup”

 1. Cezar says:

  Ce se mai aude cu arma noastra? Parca era prin Afganistan la teste(la omorat talibani), se aude ceva de ea/calitatile ei? 🙂

  • admin says:

   Din fericire, nimic.
   În ceea ce priveşte un eventual contract pentru înzestrarea armatei române cu puşca de asalt proiectată şi executată de Fabrica de Arme Cugir, ministrul Duşa a menţionat că este “o informaţie clasificată“.Sursa: romaniatv.net

   Rusinos dar ne-(am)au obisnuit asa.

   • dan says:

    dar culoarea la chilotii armatei si nr de perechi de ciorapi pe cap de militar din armata romaniei nu sunt si ele “informatii clasificate”?
    Astia scund furtul si lipsa de dotare si investitii in industria de aparare cu o singura expresie: :INFORMATII CLASIFICATE”

    • admin says:

     Alea sint deja “strict secret”, vrei sa stie dusmanii cate capete are Armia Romana?
     Parca nici MiG-uri nu se stia cate mai sint, nici TR-85…

     Totul este platit din buzunarul contribuabilului insa daca vrei sa stii ce primesti de banii aia e bine sa te inarmezi cu rabdare: in 50 de ani se vor scoate de la secret info astea, odata cu retragerea ultimilor MiG-uri.

 2. […] clasica nu a fost insa abandonata si din motive necunoscute inca China a decis sa produca un succesor al Type 81, de data asta adoptand noul calibru de […]