Se aude ca… Episodul 16

RL-3DM ReUNION pe sasiu Tatra - Sursa: armadninoviny.cz

RL-3DM ReUNION pe sasiu Tatra – Sursa: armadninoviny.cz

Central-Europenii s-au apucat de construit radare.

Cehii si slovacii s-au inteles pentru dezvoltarea unui nou radar 3D de cercetare, cu raza medie.

Noua statie se numeste RL-3DM ReUNION, va fi produsa de un grup de companii condus de RETIA (Rep. Ceha) si este destinata sa inlocuiasca perechea P-37 si PRV-17 precum si P-19.

Cel mai probabil va fi un radar modern, de tip ESA, disponibil in doua versiuni: mobil, montat pe un sasiu Tatra si transportabil, sub forma unui container amplasat intr-o pozitie semi-fixa.

RL-3DM va avea o raza de actiune de 250 de km impotriva tintelor cu o suprafata radar echivalenta de 1m^2.

Acoperirea geografica asigurata de  RL-3DM ReUNION - Sursa: armadninoviny.cz

Acoperirea geografica asigurata de RL-3DM ReUNION – Sursa: armadninoviny.cz

 

RL-3DM ar fi omologul Gap Filler-ului TPS-79R din dotarea Romaniei, avand insa o conceptie mai moderna si fiind mai mobil, mai potrivit de exemplu rolului de radar de achizitie a tintelor pentru bateriile de rachete HAWK.

Polonezii au inceput si ei cercetarile pentru o noua familie de radare multifunctionale, cel mai probabil de tip AESA, prima realizare fiind din nou o statie cu raza medie de actiune. Proiectul este condus de PIT-RADWAR, parte componenta a grupului PHO/Bumar.

Desi nu sint chiar europeni dar sint totusi prin zona, turcii au si ei un program ambitios numit CAFRAD.

Se urmareste realizarea unei familii de radare navale, destinate a dota viitoarele fregate TF-2000, compusa dintr-un radar de cercetare cu raza lunga, unul multi-functional cu raza medie si un radar de control al focului/iluminare, proiectul incluzand si echipamentul IFF.

Sursa: defence.pk

Sursa: defence.pk

Sursa: defence.pk

Sursa: defence.pk

Sursa: defence.pk

Sursa: defence.pk

 

Logica economica ar favoriza cooperarea intre cei de mai sus, deocamdata polonezii si turcii fiind cei mai avansati in sensul asta, acum o luna avand loc o vizita oficiala poloneza la sediul ASELSAN, una din cele mai mari companii turcesti din domeniul apararii.

Desi deocamdata nu au fost publicate informatii referitoare la proiecte comune in domeniul radiolocatiei, acestea fiind doar la nivel de speculatie, au fost confirmate discutii legate de modernizarea fregatelor din clasa Perry si a tancurilor Leopard, echipamente aflate in dotarea ambelor state, precum si de productia de elicoptere si de tunuri-obuzier auto-propulsate.

Colaborarea in domeniul radarelor ar avea teoretic sens si este de urmarit daca asta se va intampla si in realitate.

 

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “Se aude ca… Episodul 16”

  1. Cezar says:

    Am impresia ca cele doua tari vor ajunge prin a se uni din nou, asa cum au mai facut-o in trecut. Nu de dragoste mare, insa de nevoie cat cuprinde!

    • admin says:

      Am intrebat si eu pe unul si altul si cel putin cehii nu au nici un fel de regrete dupa separare. Nu stiu de slovaci, ca ei au avut mai mult de pierdut dpdv economic si cultural. Acum ca sint in UE dezavantajul economic a disparut. Nu pareau sa aiba prea mare nevoie unii de altii dar lucrurile se mai pot schimba.

  2. pimpi says:

    Ma indoiesc ca pot reusii fara know how si tehnologie vestica,intr-adevar erau buni inainte de 89 dar si investeau masiv

    • admin says:

      Te referi la cehi/slovaci sau polonezi (sau la tot grupul)?
      Polonezii au ceva traditie in constructia de radare, inclusiv Romania a cumparat cate ceva de la ei iar cehii stiau sa fabrice ESM-uri. Chiar daca vor cumpara tehnologie vestica (e aproape inevitabil daca vor ceva cu adevarat foarte modern gen AESA) macar forteaza cercetarea/dezvoltarea proprie. Nu vor face integrare 100% dar un procent onorabil tot le va iesi.
      Macar de-ar fi un exemplu si pentru altii….

      • pimpi says:

        Ma refer la cehi si slovaci cu celebrele lor radare tip Esm,Vera,Tamara etc.Dupa mine cehii sunt mai avansati ca polonezii in domeniul radarelor

        • admin says:

          Va fi interesant de vazut care dintre ei va reusi sa produca primul radar AESA central-european, polonezii au deja experienta cu PESA. Bineinteles ca va tine si de finantare, cehii si slovacii par destul de hotarati.

  3. […] Lucrurile merg normal in cazul achizitiei radarelor cu raza medie de actiune pentru Cehia si Slovacia, proiectul MADR amintit aici. […]

  4. […] Lucrurile merg normal in cazul achizitiei radarelor cu raza medie de actiune pentru Cehia si Slovacia, proiectul MADR amintit aici. […]

  5. […] ii curteaza pe cehi de mai mult timp, de cand se auzea de intentia acestora din urma de a se dota cu un nou tip de radar cu raza medie, produs local de Retia. Noua statie radar ar fi urmat sa fie oferita si celorlalte state din Grupul […]