Celelalte corvete

Guaiqueri - Sursa: Wikipedia.org

Guaiqueri – Sursa: Wikipedia.org

Cum lista optiunilor analizate de MApN pentru dotarea cu corvete ramane secreta, e liber la speculatii asupra componentei acesteia.

In episodul de azi, oferta unui constructor de talie mondiala dar despre care se vorbeste foarte putin in Romania. Este cel mai mare exportator de nave Aegis din lume si nici macar nu e american, fiind singurul constructor cu experienta in tehnologia asta din Europa.

Spaniolii de la Navantia si-au castigat reputatia cu versiunile europenizate ale distrugatoarelor Aegis, serie inceputa cu fregatele F-100 Alvaro de Bazán, urmate de exportul catre Norvegia a fregatelor F-310 din clasa Fridtjof Nansen si, mai recent, de contractul pentru proiectarea viitoarelor distrugatoare australiene din clasa Hobart.

Navantia are insa si o oferta foarte variata in domeniul corvetelor si al fregatelor multifunctionale/usoare/de patrulare/etc, comparabila cu familia SIGMA a Damen. Versiunea ce s-ar potrivi cel mai bine nevoilor Romaniei, judecand dupa asemanarea cu standardul SIGMA 10514 ales de MApN, ar fi Avante 2200 Combatant.

O comparatie sumara intre cele doua platforme ar arata cam asa:

Fara mari pretentii de exactitate

Fara mari pretentii de exactitate

 

Pe langa asemanarea celor doua nave, se mai poate observa si confirmarea indirecta a unui lucru stiut intuitiv: un deplasament ceva mai mare, cu un echipaj ceva mai mic rezulta intr-o autonomie semnificativ mai mare.

In rest, diferentele sint date mai ales de configuratiile dorite de clienti, in cazul Avante 2200C fiind vorba de venezueleni, care au adoptat o strategie “fitted for but not with“, cumparand varianta mai “razboinica” insa fara a o dota cu toate sistemele de armament pentru care a fost conceputa.

Rezultatul a fost Guaiquerí (Avante 2400), o clasa de corvete de patrulare ieftine insa cu capacitatea de a primi la bord o serie intreaga de dotari, daca si cand finantarea va deveni disponibila. Sigma 10514, varianta indoneziana si Guaiquerí au in comun tunul de 76mm, CIWS Millenium de 35mm, radarul Thales SMART-S Mk2 si CMS-ul TACTICOS.

Diferenta este facuta de numarul de canistre pentru rachetele SHORAD din lansatorul vertical, 12 pentru SIGMA vs 8 pentru Avante (deocamdata neutilizate pe Guaiquerí) precum si lipsa oricaror rachete nava-nava in cazul Guaiquerí fata de cele 8 ale SIGMA.

 

Avante 2200C are chiar si versiunea de propulsie pentru care SIGMA 10514 a primit punctaj maxim din partea RoNavy, CODOE (diesel-electric) desi venezuelenii au optat, bineinteles, pentru versiunea mai ieftina CODAD (diesel-chior).

Masurile de reducere a costurilor au continuat si in zona ASW, Guaiquerí neavand sonar fata de sonarul montat in chila al SIGMA indoneziene – doar un minim necesar.

Efectul reducerilor de costuri a fost impresionant, Venezuela semnand in 2006 cu Navantia un contract evaluat la EUR1,7bil pentru patru Guaiquerí (Avante 2200C) si patru Guaicamacuto (Avante 1400).

Guaicamacuto - Sursa: Navantia via deagel.com

Guaicamacuto – Sursa: Navantia via deagel.com

 

E drept ca Guaicamacuto (Avante 1400), niste corvete usoare de pana la 1.500 de tone, au venit chiar mai chele. Steel is cheap. Si totusi sint nave noi si ele.

Ca un contra-exemplu, cele cinci fregate usoare derivate din Avante 2200 propuse sauditilor, care vor veni cu de toate, ar costa EUR3bil/USD3,3bil. Vor fi, evident, un pic mai bine dotate.

 

Both comments and pings are currently closed.

35 Responses to “Celelalte corvete”

  1. Sweeper says:

    Asta cu corvetele inca n-are coliva? Dupa anuntul facut de Dracnea, Razgandeanu’ & Co. am considerat ca e cazu’ sa ascut toporu’ Fiskars X7 si sa ma apuc de cioplit niste luntre monoxile pentru vajnica RoNavy, ca sa mai completam dotarea…

    • gsg9 says:

      merg si doi busteni legatzi cu funie unul de altul, nu are rost sa te mai omori cu cioplitul ca astia’s invatzati sa foloseasca ce au, indiferent ca mai functzioneaza sau nu le au acolo pe inventar; si dupa aia daca’s prea complicate nu au bani sa le opereze 🙂

      • Sweeper says:

        Shefu’, este vorba de monoxile cu forma hidrodinamica din topor, deci rezistenta redusa la inaintare, deci efort limitat al vaslasilor, care, dupa un parcurs egal cu aia de pe cele doua trunchiuri legate, vor putea bate toba si arunca cu pietre in adversar. Cei de pe cele doua trunchiuri legate vor mai avea vlaga doar sa isi puna limbile pe umeri inaite de a-si da obstescu’ sfarsit.

        In alta ordine de idei, nu mai bine ii asteptam pe muscali cu camionu’ pregatit? La Nisa si la Berli a functionat, si daca nici aia nu-s miezu’ NATO, nu stiu cine-ar mai fi.

    • admin says:

      Nu inca, poate stiu ei pe cineva care vinde corvete ieftine. Prieteni buni, le lasa la juma’ de pret. Sa vedem…

  2. Raptor says:

    Cum clasele de nave tind sa creasca in gabarit de cativa ani as fi preferat o frefata usoara pe care sa o denumim corveta in inventarul nostru, iar aici cea mai bine echipata este Formidable class, urmata apoi de Incheon.

    4 Formidable si 2 F-100 plus eventual 2-3 SSK A26/Type 212A ne-ar face o flota de invidiat la MN.

    • mihais says:

      Aha.Dam o carca de bani,pierdem ani de zile sa pregatim echipaje,dupa care le pierdem in primele 20 de minute de razboi.Ca asa e natura teatrului de operatii,nu te poti ascunde pe nicaieri.

      Zau daca pricep de unde pana unde obsesia asta cu navele de suprafata in MN.Ce scop au ele?Ce vrem sa facem cu ele?Cum vrem sa le utilizam?Ce efect pot avea in descurajarea unei agresiuni?Cum le putem proteja?

      • gsg9 says:

        avem ape teritoriale, e frontiera la marginea NATO, teoretic trebuie aparate, navele de suprafatza fac sens pt Aliantza in cadrul unei flotile NATO, altfel singuri oricum nu ne vom bate cu rusii si asta nu la nivel de militari, se va bloca totul la nivel politic, ai vezi matale pe aurolacii din guvern si capula shparlament dand ordine sa ne luptam cu rusii 🙂 ?

        probabil sunt obligatzi sa apere frontiera asa cum sunt obligatzi sa faca si politzie aeriana

        le aperi cu early warning, cu patriot, cu submarine, cu aviatzie, cu jassm pe F16 lovindu’le centrele de comanda si radarele, cu lrasm lovindu’le copaile de la distantze mari, cu baraje de mine, cu camioane cu NSM, cu senzori in platforma continentala, se apara singure in formatzii samd

        problema e ca noi oricum “pierdem ani de zile sa pregatim echipaje” pe niste copai fara nici o valuare tactica si combativa, “dupa care le pierdem in primele 20 5 de minute de razboi”

        sa se hotarasca dracului ce vor

        daca mai vor marina militara atunci sa cumpere corvete/inarmeze fregate care sa fie adecvate scopului, adica sa fie moderne si inarmate corespunzator

        daca nu, renuntzam si gata, ce mare scofala, ramanem cu MAI1105 si gata, eventual mai platim sa ne faca NATO politzie navala, ca si acuma suntem ajutatzi cu politzia aeriana, ca nici d’aia nu mai suntem in stare…

        cretinismul asta cu sa platim si sa pregatim oamenii pe tetaluri pe npruri cu rachete expirate pe marasesti si pe fregate cu mitraliere nu poate continua la nesfarsit
        sa’i pregatim pt ce, pt pensie? sa faca figuratzie? sa moara inutil?
        la fel cu T55urile, cu S75urile samd

        problema e ca suntem romani si avem o abordare romaneasca, adica bataie de joc, facem figuratzie si ne prefacem interesatzi, mimam aparare, mimam marina militara si dupa aia tzipam ca sa vie mam-mare NATO sa ne apere

        • mihais says:

          Raman la cele 20 de minute din momentul detectiei 🙂 Se presupune ca-s modernizate.Mai dau jos cateva rachetele ale celui mai probabil inamic.E de ajuns sa treaca una,iar fratiorii stiu sa faca atac de saturatie.
          In starea actuala amicii din Sevastopol nu tre sa faca altceva decat sa porneasca radarele,sa genereze o solutie de tragere si sa dea drumul la cate 2 rachete /tinta.Cam ca la poligon.

          Za point e ca ori avem submarine si cateva barcute de patrulare,cu baterii de rachete la sol,ori ne batem joc,es iu sed.

          Chiar implicand NATO,nu flota va apara vreodata litoralul ci tot artileria terestra.Chestiunea e controlul marii.Care se face de la sol/aer.Nici macar o flota americana nu poate face o ceapa degerata.Sa nu amestecam diplomatia cu razbelu.

          Chiar as provoca pe oricine sa testeze ideea pe orice amarat de simulator.

          • admin says:

            @mihais: Intre pornirea radarelor si generarea solutiei de tragere e o cale destul de lunga. Uneori nu poate fi batuta.

            Ce misiuni vad eu ca realiste pentru RoNavy:
            – Minare/deminare, baza apararii
            – Anti-sub in largul coastelor noastre, totusi nu vrei sa ti se infiltreze niste broaste verzi oricand au chef
            – Parte a unei eventuale flote NATO, pe principiul “focul la ei”

            Deja sa ai si submarine inseamna ca joci in alta liga, aia super-ofensiva.

          • gsg9 says:

            cu 2 rachete nu saturezi o nava moderna echipata cu bruiaj, decoys, Millenium cu AHEAD, RAM, ESSM, ca sa nu mai vb ca altzii au E2D cu cooperative engagement si SM6 si au detectat si doborat rachete la distantze mari dincolo de orizont

            rachetele alea putzine si scumpe nu sunt infailibile, unele se defecteaza in zbor si cad singure, radarele de descoperire nu’s aceleasi cu radarul ala mic din capula la racheta pornit in ultimul moment si care nu bate peste orizont si in 20 de minute nava ta a facut niste km stanga-dreapta si racheta poate nu mai detecteaza tzinta si se duce la dracu, din alea care totusi vin pe tzinta unele pot fi bruiate sau pacalite cu decoys, restul angajate de apararea navei si in rest cum o fi norocul…

            deci cu 2 nu fac nimic, asta daca ai cu ce…

            ca sa traga 10 per corveta deinmultzit cu 4 si mai adaugi 10 deinmultzit cu cate nave NATO or fi pe aici deja le da cu virgula la rachete

            daca ai early warning ai 20 de minute sa reactionezi si ai timp sa le dai si tu in cap cu jassmuri si lrsamuri ca sa nu mai aiba aia timp de valul urmator samd, again, daca ai cu ce…

            si toata discutzia e pur de simulator, ca rusii n’or sa atace si scufunde o flotila nato cu aegisuri americane ca sa ne scufunde 9 copaile

            ramane controlul marii, care nu se face exclusiv de la sol si din aer ca altfel renuntzau totzi la flote, pt noi detectzia si la o adica sa ai cu ce te apara pana si daca mai reactzioneaza Aliantza

        • Sweeper says:

          “sa se hotarasca dracului ce vor”

          Boss, ce framantari ideologice ai si matale… Cum ce vor? Sa iasa la pensie in liniste, sa mai sifoneze niste fonduri, sa creasca gradu’ ca sa aibe pensie mai mare… Ce dracu’, eu trebuie sa-ti explic care-i interesul national? :p

    • admin says:

      Romania inca se chinuie sa modernizeze 2 T22. De aici se pleaca. Ca altfel si un portavion nuclear ne-a face de invidiat dar…

  3. Raptor says:

    Cand ai o flota mica, aceasta trebuie sa fie dotata, altfel e mai bine sa ramanem la stadiul actual.

    • admin says:

      Dupa informatiile recente, deocamdata s-a ales ramanerea la stadiul actual.

      • gsg9 says:

        se asteapta demararea procedurilor

        http://radioconstanta.ro/2017/03/06/ce-se-intampla-cu-programele-de-achizitie-a-corvetelor-si-modernizare-a-fregatelor/

        „În acest moment, programul de corvete este pe lista programelor strategice stabilite în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Procedurile sunt în așteptare pentru a fi demarate“

        Pe lângă construirea de corvete, firma olandeză trebuia să retehnologizeze și fregatele românești.

        „Este exact aceeași situație, toate documentele sunt întocmite, sunt în așteptarea demarării procedurilor“, a precizat viceamiralul Mîrșu, pentru Radio Constanța.

        • admin says:

          Ne-am linistit, se asteapta, in nici un caz nu se grabesc. Se stie, cine se grabeste poate gresi mai usor. Daca o iei incet sau, si mai bine, nu te misti deloc, nu poti gresi.

          Daca fregatele au asteptat 10 ani si n-a fost nici o problema, mai pot astepta tot pe atat. Iar corvetele sint noi, pot astepta 20 de ani fara probleme.

          • gsg9 says:

            cat se asteapta nu’i important, oricum nu ne prea stresam noi cu apararea

            viceamiralul Mîrșu este platit in timp ce se asteapta si dupa aia vine pensia de viceamiral, asa ca nu’i bai, ca altfel poate s’ar fi tzapat mai tare…

            ei si’au facut treaba, au spus ca au intocmit documentatzia, s’a pasat mingea, la revedere…

  4. gsg9 says:

    articol informativ, cumparaturi de miliarde not gonna happen si fara miliarde Nutzi da nimeni corvete noi, asa ca astea sunt the next generation corvettes 4 RoNavy

    https://romaniabreakingnews.ro/wp-content/uploads/2014/03/265_1.jpg

    posibile carpeli pe la corpul navei si reparatzii pe la motoare, ca si la monitoare, ca sa mai plutesca netractate inca 20 de ani, valoarea combativa nu este relevanta deci poate ramane ca si pana acuma, practic nula

  5. dany says:

    Iar courvete?
    Matale vaz ca ai obiceiu’ sa intorci cutzitu’ in rana… 🙂
    Si p’orma bag seama ca te legi cam des de courvetele Ducelui de Poroschia…
    Matale vrei sa schimbi maneaua turceasca cu flamenco…

  6. raster says:

    de unde bani? cau au scris aia pe hartie cu pixu’ 2%? Cand o sa plece caricieanu, atunci o sa fie semnalul ca da, se vor investi bani ( daca vor mai fi, si daca vor mai avea valoare). pana atunci e status-quo-dolce-far-niente. Deocamdata sunt chititi sa impinga orizontul de normalitate cat mai departe in timp, ca sa isi pregateasca viitoarele alegeri ( peste 2 tururi) . sunt constienti ca le vor pierde pe urmatoarele. ca cam asa s-a facut pana acuma, e veche doctrina, de pe vremea lu’ andropov. daca functioneaza, de ce sa o schimbe? asa ca , pe parcurs, se vor inchide ferestrele de oportunitate. probabil ca la toate intalnirile la nivel inalt intre parti, respectiv mUE, rusia si hamerica, ROmania e lasata de-oparte, ca altfel ar deranja, probabil pe toata lumea. daca astia pana si la autostrazi au renuntat si la ce spagi puteau ei sa invarta in domeniu, va dati seama ca o chestiune cum e cea cu dotarea minima a fortelor armate e undeva… in pivnita in ce priveste prioritatea…

  7. Cezar says:

    Voi chiar mai credeti ca armata romana o sa aiba parte de ceva dotari moderne in decursul vietilor noastre?

    Eu mi-am pierdut speranta si pentru corvetele SIGMA si pentru Agilis si pentru multe altele. Ramanem ca pana acum….desculti!

    Atata timp cat aven T 55 ce ne mai trebuie altceva? T 55 este standardul pentru armata romana, in cam fiecare ramura a sa! In schimb la generali, ei…acolo suntem nr 1.

    • dany says:

      Raspunsul este DA Cezare!
      Modern inseamna si S400, T90, Praf Ka… doar ca vom fi cu fundu’ in alta copaie.. :)))))))))
      Io* nu stiu de ce te stresezi atita pe tema dotarii armatei… adica politrucii nostri mimeaza de 27 de ani ca doteaza armata si transforma RO intr un stat functional si matale te stresezi… io* te stiu baiat tinerel cu aptitudini, mai bine mai pune o cotzofana de Pitesti cu capu’ in gard , mai o bericioaica cu pretenii… matale nu observi ca ,, cu cat ne stresam noi mai mult cu atit politrucii nostri fac exact invers?

  8. nikk says:

    nu mai bine ne orientam noi spre cinezii mici si galbeni? si asa sunt ei pe val.de 1,6 miliarde cumparam o flota intreaga: doua fregate jiangkai2,4 corvete asw jiangdao si 4 npr-uri houbei.si cred ca raman bani si de un sub yuan cu aip.flota actuala o vindem la fier vechi si cu banii luati cumparam si 3-4 lansatoare yj-62 anti-nava.la cat de repede construiesc galbejitii in 2020 noua flota romana este operationala.

    • Iulian says:

      Si daca insistam avem si servicii profesionale – echipajele cu marinari chinezi. Mda, sa luam de la chinezi…

  9. xv says:

    Foarte interesante navele astea, doar ca e dezideratul ala sa fie produsa in Ro macar o parama, ceva. Si-n plus spaniolii au relatii bune cu noi, nu au carait ca facem si dregem ca englezii, protughezii si olandezii.

    Prmul pas ar fi sa comenteze ceva negativ si ar creste sansele sa obtina un contract :))

    Dac-ar fi dupa mine, sa le ia 6 de-astea matrozilor, ca deh, cei mai mici plang si cel mai tare.

    Si dupa aia sa taca 30 de ani din gura, sa-i lase si pe ceilalti sa se doteze.

    • admin says:

      Au nevoie si de niste baterii de rachete si niste submarine. Si dupa aia or sa taca. Nu stiu daca 30 de ani, ca expira acumulatoarele pana atunci.

      • xv says:

        submarine, baterii de rachete si daca se poate si dragoare/MCV, da, astea sunt treburi serioase

  10. bingo says:

    Nu mai exista corvete,a vb Grindeanu la ant3 si a spus ca anuleaza Oug ,inca 25 de ani mai avem de asteptat sa miscam ceva !

    • admin says:

      Incep sa cred ca 25 de ani de asteptare n-ar fi varianta cea mai proasta. Se poate si mai rau, sa dea o ordonanta rapida pentru cine trebuie.

  11. bingo says:

    Lipsa banilor si promenile electorale plus frustrarea unde duc ,Ponta zice ca nu mai exista mUE ,hotul striga hotii …