Aliatii

Gallup a dat publicitatii un sondaj – citat de Bloomberg aici – care ierarhizeaza principalii aliati in caz de amenintare militara, asa cum sint vazuti de fiecare tara in parte.

Asa cum era de asteptat, unii au ales SUA iar altii Rusia.

Mai interesant e cine din Europa a ales Rusia: trecand peste suspectii traditionali cum sint sarbii, Rusia este vazuta ca aliatul favorit si de catre patru state NATO: Slovenia, Grecia, Bulgaria si Turcia.

Cumva Polonia si Ungaria nu au figurat in sondaj – nu-mi fac insa griji pentru Polonia. E bine de stiut pe cine se poate conta si mai ales pe cine nu.

Both comments and pings are currently closed.

155 Responses to “Aliatii”

  1. psycho says:

    sud estul europei,ne-am pricopsit.
    gretos comportamentul acestor membri nato.

  2. dany says:

    Chestiile astea se stiau de mult timp, Bloomberg nu a facut decat sa reaminteasca …
    Urmatorul taifun geopolitic va dezvalui chiar mai mult decat ne vine noua sa credem. Deocamdata politrucii nostri sufla a paguba in iaurtul dezintegrarii UE…
    Cam prea tarziu, dupa ce ai avut o fereastra de timp in care puteai sa pui economia la punct, sa ti dotezi armata nu neaparat cu ultimele SF uri militare (dar macar ceva de bun simt gen 100 F16 / 150 Abrams /Leopard etc)…
    Sa nu aud pe cineva ca nu au fost si nu sunt bani…
    ~~Mormanu’ ala de euroi(fonduri UE) folosit eficient de catre Polonia la noi nu a avut niciun efect…Asta demonstreaza inca odata ca ,,, clasa politica romaneasca este egala cu 0 (zero!) chiar daca trambiteaza la fiecare pas cate si mai cate…

    ~~In fiecare an alocam pentru panselutze mai multi bani decat pentru juma de armata…bineinteles ca firmele de partid trebuie sa traiasca si ele…

    ~~Sanatatea a inghitit bani in ultimii 27 de ani cat pentru o armata cu 1.000.000 de militari, dotata cu portavioane si submarine nucleare… daca cineva doreste sa ma contrazica il rog sa (re)vada sumele anuale alocate sanatatii in ultimii 27 de ani…Dupa ce toate sumele astea au fost cheltuite (mai bine zis sifonate/furate) avem spitale fara medici (platiti prost si obligati de sistem sa ia spaga), contracte intre ministerul sanatatii si firme private pentru preluarea bolnavilor de catre ultimele (desi majoritatea acestor firme private nu dispun de aparatura sofisticata dar… au paturi multe {un pat din asta costa statul roman undeva spre 1000€ /lunar},policlinica respectiva este obligata prin lege sa aiba minim 25 de paturi ca sa poata avea acces la banii ministerului sanatatii /spitalizare de o zi)…Policlinici din astea sunt in fiecare oras mai mare sau mai mic, va las sa ghiciti cui apartin, multe din ele incepute cu fonduri europene…BUNA AFACEREA!Sunt acoperiti de lege, toate guvernele ultimilor 10 ani nu au suflat o vorba despre treaba asta! Deci in concluzie activul de partid mai rasarit din fiecare judet a gasit o modalitate de a suge bani si de la UE si de la statul roman!
    Sau cu alte cuvinte statul roman asigura clienti si bani unor firme private, in timp ce spitalele de stat sunt in ultimul hal…

    Astea doua panselutze /policlinici private sunt doar doua modalitati de sifonare a banului public (si poate cele mai usoare) …
    La final vine statul roman si spune ca nu are bani …

  3. raster says:

    Desi stiam de vecinii astia ai nostri, parca atunci cand vezi harta, treaba devine si mai spooky. Zici ca suntem la Marea Chinei. Daca punem si harta asta, poate vedem si ce urmeaza ls vecini, si probabil ca se va extinde spre vest, nu-i asa, ca trebuie facut ceva cu aia de la Al Parij . Parca, comparand astea doua harti, vedem o explicatie a valului brusc de atentate ce a cuprins Europa anul trecut.
    https://freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2017

    O societate cu libertatile castrate devine una si mai slabita, mai dezorientata, deci mai usor de cazut in bratele rusiei. A se vedea viitorul Frantei cu o Le Pen la conducere sau o Germanie ce se apuca de reinarmare condusa fiind de un rosu alcoolic. A, da si amandoua colcaie de islamisti. Poate in aceeasi cheie vedem ce se intampla la noi in ultimele saptamani…

  4. xv says:

    Daca acopereau si zonele gri, era si mai portocalie harta.
    Surpriza nu e atat Turcia, cat Slovenia. Aia-s catolici, au un standard de viata ridicat, nu prea se leaga.

  5. Sweeper says:

    De unde rezulta adevarul din ce citisem eu undeva, la inceputul anilor ’90: singurul vecin neutru (nu binevoitor) al Romaniei e Marea Neagra. In rest, welcome in the Wild East oe Europe, the edge of the world…

    • admin says:

      Acum Marea Neagra nici macar vecin neutru nu mai e. Nu era bine in 1938, cand aveam granita cu Cehoslovacia si Polonia?

      • Sweeper says:

        Mai bine din ce punct de vedere? Ca prea multe avantaje n-am vazut. Da, i-am ajutat pe polaci sa-si scoata aurul din tara si niste soldati, primind in schimb niste avioane si ceva mecanizate refugiate la noi, cehoslovacii… Nu stiu, poate cunostintele mele de istorie nu-s suficiente.

        In rest, mo’ money, mo’ problem, vorba cantecului.

        • admin says:

          Mai bine din punct de vedere al potentialului. Dumnezeu iti da dar… Nu e vorba de ce am reusit sa facem la timpul ala ci de ce am fi putut face cu oameni mai putin inepti decat erau atunci. Evident, nu e o garantie ca acum lucrurile ar sta altfel, e probabilitate mare e sa stea la fel. Doar ca acum nici geografia nu ne mai e favorabila.

          • Sweeper says:

            “Notres autre comme les coniferes”, ca sa citez un clasic in viata, daca broscara mea e corecta, sunt cu mucii pe piept pentru ca asta sta in genetica, folclorul si traditia lu’ poporu’ roman.

            In rest, ca sa citez alt mare clasic in viata, “viata-i grea, da’ trece”.

            • admin says:

              Ca sa parafrazez din mici clasicuti: cateodata au facut mai bine, altadata mai prost. Atunci au facut foarte prost. Cel mai prost.
              Poate nu s-au intrunit conditiile sa se depaseasca faza de traditie, folclor, “asta este”, “asa ne-a fost dat”, “cu astia defilam”, etc..

  6. radu says:

    Nu chiar surprinzator, nu stiu cat ne bazam de mult pe unii vecini, nu prea mult cred.
    Problema e ca imi pare ca rusii le-au cam tras-o la americani in ultima perioada, apar una dupa alta tot felul de dezvaluiri si intrebari legate de posibile relatii nepotrivite intre Trump si unii din administratia lui si rusi (adica serviciile rusesti, oligarhii lui Putin fiind in acelasi cerc oricum). Rusii par ca ii domina iarasi in jocul asta cu spionaj, razboi neconventional si alte asemenea

    Mai sunt si ceva probleme SUA-UE, si nici noi n-am stiut sa ne impunem prea bine interesele in relatiile astea si de multe ori suntem priviti prea de sus.

    Parerea mea e ca ar trebui (ma rog, cei capabili si care pot face treaba, nu politicienii) sa adoptam ceva masuri proprii de protectie, fara sa ne bazam 100% pe un ajutor instantaneu din afara.
    Inclusiv sau mai ales chestii neconventionale, asimetrice, samd.

  7. stelian says:

    Nu va mai emotionati atat oameni buni. Asta reusesc presa/retelele sociale de azi si reusesc de minune: sa starneasca reactii emotionale.
    Aia e opinia omului de pe strada, nu porneste nimeni razboaie pt asta:
    – vest europenii au crescut cu filme Hollywood si ei stiu ca americanii il au pe Chuck Norris de partea lor deci vor castiga oricum
    – SUA sunt incapabile sa se desprinda afectiv de muma lor, Metropola
    – chinezilor le-a spus Partidul ca URSS=Rusia=Love
    – Rusii stiu ca America e bau-bau iar chinezii sunt multi si la ei ce e mult e bun. In plus ii lauda mereu pe rusi, iar pe rus daca-l lauzi…iti sparge si lemnele pt la iarna gratis. Si-ti sapa si gradina.
    – In Balcani e buleala mintala care exista de sute de ani in zona asta, o combinatie de confuzie de identitate cu sindrom Stockholm. Foarte mult afect si putin intelect ne caracterizeaza.
    Doar ca in general aliantele militare merg pe alte criterii in caz de “ceva” si in sondaje spune multe omul la necaz. Dar nu le si face.

  8. Petre says:

    Buna ziua,
    Surprinde si Ucraina. Cum sa se bazeze pe vecinul care calca cu bocancii !
    Probabil legaturile sunt asa facuta sa depinde ombilical totsl de Rusia.

  9. gsg9 says:

    complicat, prea multe culori, ca sa nu mai vorbim de nuantze 🙂

    nu va stresatzi, ca inca suntetzi aliatzi cu cine trebuie

    deocamdata nu o ducetzi rau pt cat de ingalate sunt clasa politica si conducerea politizata a armatei

    au venit Black Hawks la Chiogalnicianu

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21643648-video-elicopterele-americane-black-hawk-sosit-baza-mihail-kogalniceanu-pentru-exercitiul-atlantic-resolve.htm

    avetzi MK, Scut, Abrams, M109, Black Hawks, politzie aeriana, AEGIS la CTA, ce-atzi putea sa va doritzi mai mult

    mai aducetzi si voi niste infanteristi si asta e

    in rest preocuparile ar fi altele, economia duduie, va promite Olgutza ca va dubleaza salariile

    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-21644378-olguta-vasilescu-despre-legea-salarizarii-pana-pragul-4-000-lei-salariile-dubleaza-dupa-acest-prag-crestere-45.htm

    daca or pleca americanii mai vedetzi voi, in plus ramanetzi si cu salariile indexate 🙂

    putetzi dormi linistitzi, ca tradiceanu vegheaza

    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-21645803-tariceanu-nevoie-coeziune-plan-regional-intre-tarile-care-apartinut-lagarului-comunist-pare-planurile-care-deseneaza-bruxelles-nu-vor-tocmai-favorabile.htm

    • dany says:

      Sigur bre dubleaza Olgutza toate salariile…O sa avem probleme cu coloana din cauza buzunarelor doldora…
      Pe vremuri la babulan ii bagau astia pietroaie in buzunare si le coseau (din diverse motive mai mult sau mai putin reale, iar daca nu aveau motiv inventau)… De cele mai multe ori in bataie de joc. Asa si cu noi, o sa ne umple Olgutza buzunarele de o sa se intrebe toata lumea de ce mergem aplecati …
      __” …avetzi MK, Scut, Abrams, M109, Black Hawks, politzie aeriana, AEGIS la CTA…” … avem pe draqu… astia de abia asteapta sa se mute in barca ailalta si matale zice ca “avem”…

      • gsg9 says:

        bre, da nemultzumitzi mai suntetzi, ai zice ca e Luni dimineata 🙂

        o sa avetzi bani bre

        si probleme de coloana, of course 🙂

        https://3.bp.blogspot.com/-jL_IxlPp-zU/V1ZsHJaLkQI/AAAAAAAAQmk/LN1MpmQAb9ghMnWwh0yFJvPT_sG44mPqQCLcB/s1600/00-zimbabweanmoney2-thumb.jpg

        eu am zis ca deocamdata suntetzi OK, avioane, scuturi, aegisuri, abramsi, black hawks si mai punetzi si voi infanteria

        ce’o mai fi in viitor, adica saptamana viitoare 🙂 , asta nu mai stiu

        nu stiu daca aurolacii locali pot schimba taraba asa brusc de capul lor al prost

        cred ca mai intai trebuie sa fie lasatzi sa schimbe taraba de catre inalta poarta de peste marea balta ca altfel vine capugiul si le numara oolele

        iar daca inalta poarta de marea balta decide ca nu mai are nevoie de voi apai putetzi sa avetzi 1000 de fregate 1000 de Leoparzi si 1000 de F16 ca tot schimbatzi taraba, asta e…

        insa nu stiu daca momentan are interes sa cedeze locatzia, zbanghiul ala e ocupat momentan cu twitterul si care l’o fi urmarit in timpul campaniei si acolo exista inca un establishment cat de cat functzional care’i mai da deocamdata cu flit

        mai nasol ar putea fi dpdv economic cu ce mueropa cu 5 viteze vor sa mai inventeze astia acuma

        • dany says:

          Recent s-a dat ordin sa creasca productia de rulmenti la Alexandria…In plus au fost alocate fonduri la Poroschia pentru constructia unei noi fabrici de drone radiocomandate. Se zice ca un investitor strain misterios a venit chitit pe fabrica de drone. Se zvoneste ca respectivul vrea sa doteze fiecare roman cu o astfel de drona ce poate fi utilizata inclusiv la transportul buteliei. Se pare ca drona este dotata cu inteligenta artificiala si poate numara sume de bani de ordinul miliardelor de lei in fractiuni de secunda. Surse din anturajul investitorului sustin ca acest software va fi implementat la cerere atit in magazine cat si in sistemul bancar. Poate va intrebati ce treaba are drona cu rulmentii? Foarte simplu, rulmentii au nevoie de vaselina speciala pentru a functiona optim, iar dronele necesita rulmenti de dimensiuni mai mici sau mai mari in cantitati destul de mari, acesta fiind motivul pentru care investitorul a preferat o locatie apropiata de fabrica de rulmenti.Indirect drona va avea si ea nevoie de vaselina speciala pentru o functionare optima. De aceea investitorul nostru este hotarat sa cumpere un lant de magazine care sa ofere vaselina la preturi optimizate pentru a acoperi necesitatile populatiei.
          Noul model de drona care va imbunatati viata romanilor va fi dat in folosinta incepand cu 1 iunie 2017, primii beneficiari vor fi cei care lucreaza la stat, prioritate avand cei care lucreaza in armata, ministerul de interne si serviciile secrete. Investitorul nostru intentioneaza sa creeze si un model care sa poata sta la coada in locul pensionarului, dar acest model datorita diverselor probleme de recunoastere a tacamurilor de pui, adidasilor de porc va vedea lumina zilei la inceputul anului 2018.

          ~~~~~~~
          Acum pe bune….astia clocesc schimbatu’ barcii de cel putin 10 ani si matale crezi ca se impiedica de ce zic astia de la NATO /UE…Altfel cum iti explici ditamai ministrul de externe direct la Moscova?
          Alea …Aegis sau ce mai visezi matale… sunt doar fiare fara minte si fara inima, las ca vin rusii dupa aia cu S400, cu Mig 29…SU 40..000, Praf Ka…Io* sincer nu stiu de ce draqu se mai strofoaca astia sa cumpere F16…probabil sa aiba ce pune ciolovecii la muzeu… Nu am cumparat mai nimic in materie de armament /tehnica in 27 de ani si voi vreti sa umflatzi matzu’ mai ceva ca Fat Frumos. Daca erau asa grabiti precum se arata politrucii nostri, primele 12 F16 erau deja in paine, deja erau negociate si platite ultimele 48 F16 urmand sa intre in paine la sfarsitul lui 2017…Iar in ianuarie 2018 porneau motoarele la primul batalion de Abrams / Leopard… Cel putin asta inteleg eu prin intentii serioase…

          • admin says:

            Deci dronele alea functioneaza pe baza de rulmenti? Macar sa aibe consumul mic, ca Alexandria nu poate face in conditii de razboi.

          • gsg9 says:

            🙂 🙂

            bre, handilaii nostri de acasa pot sa negocieze o spaga la primarie si sa incerce sa se faca scapatzi de puscarie cu o ordonantza

            de negociat intrarea in alte blocuri geopolitice/militare nu sunt in stare pt ca nu au nici un cuvant de spus

            in ue am fost bagatzi dupa ce am fost bagatzi in nato de americani, n’a fost decizia noastra, noi doar am fost “pentru”

            repet, am fost bagatzi, n’am intrat noi

            asa si acuma, daca suntem scosi din ue si/sau din nato noi o sa fim spectatori, decizia se va lua in alta parte, nu la rahatzii aia analfabetzi de pe Dambovitza

            ca se duc handilaii nostri la moscova sau la budapesta, s’or duce, insa asta nu inseamna ca ei decid ca ies din nato/ue si ca intra pt ca vor ei in muiunea eurasiatica/rusia si dupa aia rusia ce sa le mai dea, pla sa le’o suga, ca bani nu mai are…

            handilaii nostri se duc speriatzi care incotro de ce se intampla, ca aia din ue/nato se pot debarasa de ei si ei raman cacat in ploaie

            asta e problema…

            se intampla lucruri prin mueropa, cu criza economica, brexit si miscari nationaliste

            tarile dezvoltate economic au inteles ca dezvoltarea de bloc economic nu functzioneaza, asa ca unii brexit iara germania si franta pot sa creeze surprize

            s’a mentzionat inclusiv ruperea uniunii

            decat sa fie rupta de miscari natzionaliste interne am o vaga impresie ca vor prefera sa o rupa ei de la centru, sau cel putzin iau in calcul posibilitatea asta

            si dupa aia vad ei care cu cine ce se mai uneste in ue 2.0 sau uniunea cu 2 viteze plus marsarier pt republica teleorman

            se vor interconecta tzarile dezvoltate din vest si nord, nu mai baga si saracii din est pt ca sunt diferentze mari de dezvoltare, saracii din est nu s’au dezvoltat in anii astia ca sa ajunga nivelul din vest iara aia din vest nu’si bat capul cu ei ca sa’i dezvolte si in plus nu mai vor saracimea din est la ei acasa

            noi riscam sa ramanem in cercurile frumos denumite exterioare, cu viteza a doua, adica pe dinafara

            dar repet, parerea mea este ca handilaii nostri nu au absolut nici un cuvant de spus in asta

            si ca nu iau ei vreo decizie de schimbare a tarabei, ei pur si simplu nu conteaza

            ei stiu ca se intampla lucruri, ca n’au nici o putere de decizie si acuma umbla bezmetici de colo colo sa vaza ce se intampla si ce pot face

            asta dpdv al muiunii muribunde…

            dpdv militar, nato, iarasi nesigurantza, cu trumpescu cel diliu si cu muniunea care nu vrea sa mareasca cheltuielile militare si creeaza armate mueropene cu romanii in izmene ca ies mai iefin asa

            27 de ani nu s’au inarmat ca nu le’a trebuit si ca le’au fost suficiente salariile

            si daca acuma aveau 1000 de tancuri si 1000 de avioane tot un rahat era, tot o tara subdezvoltata condusa de niste dubiosi eram, adica in final tot fara aparare, ca o tzara puternic dezvoltata si interconectata cu parteneri economici si militari e mai puternica decat una subdezvoltata cu 1000 de tancuri ruginind prin curte

            in final romalestanul tot o tzarisoara subdezvoltata susceptibila de a fi aruncata dintr’o barca in alta ramane, sa vezi hai daca nici ailaltzi nu ne mai vor, ca am mai fost la ei si am facut pe nebunii si am plecat 🙂

          • dany says:

            @admin
            Cuvintele cheie sunt urmatoarele:
            -vaselina (este nevoie de multa cat pentru vreo 20.000.000 x 10 ani)
            -Alexandria (de acolo a plecat marele muezin si acolo va directiona o mare parte din buget)
            -miliarde lei (in ritmu’ asta o sa cumparam o paine cu miliarde de lei, vezi ce vrea madam Olgutza)
            -tacamuri de pui (cam spre astea ne indreptam si cozile aferente)
            -adidasi de porc (din astea o sa visam stand la coada la tacamuri de pui)
            -drone (ce poate fi mai inaltator pentru un roman decat sa mearga cu drona incarcata cu sacii de bani la magazin sa cumpere mancare… )

        • stelian says:

          gsg-ule…imi place apelativul superior “voi”. Dar daca lui Ivan i se face de o vizita demonstrativa, “VOI” ce aveti a pune la bataie? Io cre’ ca va aplecati dupa sapun mai repede ca “noi”. Chiar si daca v-ar ajuta uratzii aia din sud-sud-est.

          • gsg9 says:

            probabil ai tu un complex de inferioritate si/sau frustrari mai vechi, ca restul nu se atacara

            astora ce sa le faca rusii, sa le manance oile si dupa aia iarba de pe dealuri

            ca sa le fure femeile alea urate de toarna 4 plozi cu capul mare si bube la gura cu primul prost pe care’l prind nu crezca vor

            si astia’s mai ai dracu decat voi, ira e inca alive and kickin…

          • xv says:

            Stelian, ochiometria imi zice ca gsg e doar scarbit, nu are vreun complex de superioritate sau vreo disociere, astea cu “voi” le-am auzit de la multi prieteni buni care si-au bagat picioarele si au plecat.

            S-a refugiat in cinism, probabil. Poate cu doo brunete (unicele de pe insula, ca nah, tara si mai mica, cateva si mai mese).

  10. xv says:

    apropo de aliati http://www.hotnews.ro/stiri-international-21646747-creat-prim-cartier-general-militar-care-deveni-operational-scurt-timp.htm

    cu ocazia asta poate isi majoreaza si Luxemburgul cu inca 100% prezenta in misiuni externe… de la 2 militari sa trimita 4

    • admin says:

      Mali, Somalia si Rep. Centrafricana – bine ca au rezolvat Libia, Siria si Irakul, pot acum sa se apuce de treburile serioase din Africa. Pare doar o pana la palaria francezilor, ca ei le aveau cu Africa.

      • xv says:

        Cred ca e proiect franco-germano-luxemburghez plus astia care nu-s in NATO (suedezi, finlandezi, irlandezi).

        In Somalia e nasol, kenyenii se ocupau de problema si acum vreo luna au pierdut cateva zeci bune de militari intr-o baza, au intrat fanaticii peste ei noaptea si i-au casapit.

        Din ce se aude de peste Atlantic, Siria si Irakul vor fi rezolvate in anul asta sau cel putin asta se doreste.

        In Libia e ciudat rau din ce se vede, nici ei nu mai stiu cine e cu cine, un fel de reality show Mad Max.

        • admin says:

          In concluzie, cam peste tot e nasol doar ca astia din ME si N Africii sint ceva mai aproape si provoaca mai multe probleme Europei decat sub-saharienii. Daca e sa ma gandesc, nici Nigeria nu o duce asa de bine. Prioritatile mai intai.

          • xv says:

            Da. Sa vezi distractie cand incep artificiile prin Asia…

          • mihais says:

            Dap.Cand incepe in Asia,adica atunci cand incep ceainizii vs americanii &aia micii din zona(mici comparati cu Ceaina).

            Baiul e ca nu stim cum pica zarul.Se retrag americanii din zona noastra ca sa-i tina ocupati/neutri pe muscali.Sau se aliaza muscalii cu iancheii contra micutilor multi si galbeni,caz in care noi ne descurcam cat de cat si fara marele aliat.

  11. radu says:

    Cea mai buna solutie, ce se vroia inainte de revolutie. Adica arme nucleare, eventual si/sau biologice. Aia in SUA am inteles ca au gasit prin spitale pe la ei cel putin o bacterie imuna la orice antibiotic cunoscut. Foarte probabil avem deja ceva asemanator si pe la noi, la ce vraiste e in multe spitale.

    Cu ceva inginerie genetica poti scoate ceva deosebit ma gandesc, plus ca azi se pot face mai usor tot felu de combinari si recombinari de virusi si bacterii pentru a scoate un super-microb. Costa si mai putin ca o arma nucleara, si poti sa-l faci mult mai in secret si sa-l folosesti chiar mult mai in secret. Efectul imediat n-ar fi la nivelul unei arme nucleare, dar pe termen lung ar putea fi mult mai mare desi cantitatea ar fi mica.
    La sfarsitul primului razboi mondial gripa spaniola s-a raspandit pe tot globu, a ajuns parca pana prin zonele arctice si ceva insule din Pacific. Si atunci populatia era mult mai mica (1,8 miliarde, azi sunt lejer peste 7 miliarde) si circulatia la nivel global mult mai redusa si lenta.

    Au fost infectati 500 de milioane de oameni (mai mult de un sfert din toata populatia lumii) si au murit vreo 100 de milioane. Interesant ca tinerii si adultii (aia cu sist imunitar mai puternic) aveau sanse mult mai mari sa moara comparativ cu copiii si batranii care aveau un sist imunitar mai slabut.

    Reiei si proiectu cu tomahawku lu nea Nicu, mai ales ca azi sunt tehnologii superioare, materiale compozite pentru a-l face mai stealth, giroscoape mai sofisticate, computer de bord cu harti virtuale si realitate augmentata, Lidar, camere cu termoviziune si rezolutie mare. Pana si motorizarea ar putea fi superioara, atunci am inteles ca se gandeau la un motor de Alouette sau asa, din ce am cetit ici colo, azi am vazut ca au proiecte cu motoare facute la imprimanta 3D. Poti face o buna parte din racheta asa la 3d, odata ce ai un proiect bun, si imprastii si productia mai usor fara sa bata la ochi.

    Motorul nu trebuie sa fie ultrarezistent, extrem de fiabil, facut din nus ce superaliaje, ci doar sa fie cat mai eficient dar de unica folosinta. Raza de actiune sa fie cat sa ajunga la Moscova (daca ajunge acolo ajunge sigur si la Berlin).

    Odata ce ai astea nu o sa mai ai treaba nici cu Moscova nici cu Germania.

    Dar eu unu nu cred ca UE e chiar pe duca, ar fi o mare prostie din partea nemtilor de exemplu (si a francezilor, restul oricum fac cam ce le sugereaza astia, mai mult sau mai putin).
    Nemtii erau porecliti omu bolnav al Europei chiar inainte de extinderea spre est, francezii ar fi terminati economic, numa taranii lor ar tine-o in proteste non stop daca li se taie subventiile si pietele de desfacere. In plus ar deveni ceva si mai nesemnificativ in fata unora precum SUA, China sau, dpdv militar si al resurselor, Rusia. Japonia iara e peste ei, India, Coreea de Sud chiar, vin tare din urma, ar fi si haos in Europa, s-ar cam duce mai toti la fund. Parerea mea e ca cel mult incearca acum sa vada daca pot reorganiza ceva sa fie mai bine (in special pentru unii), dar daca vad ca iese de fapt mai rau o s-o lase cum a cazut pana acum

    Care astia s-ar baga imediat sa acopere terenu si i-ar inghesui si mai tare. Eu din ce vad nemtii n-au de gand sa termine cu UE iar in Franta incearca sa-i faca partie la unu din candidati, cel mai “european” (ailalti toti au facut prostii, coruptie etc).

    Nici SUA nu cred ca abandoneaza NATO, ar fi iarasi o prostie din partea lor.

    • dany says:

      @radu
      Domnule esti pe sufletul meu cand zici de niscai maciuci nucleare romanesti…
      Problema apare insa cand te gandesti cu cine sa faci treaba asta. In 27 de ani am avut parte doar de slugi denumite pompos presedinte, guverne care mai de care mai colorate si mai ciudate… Tradatori cat cuprinde, hotzomani si corupti pe toate partile…
      Chestia asta cu maciuca nucleara romaneasca se poate rezolva in doua feluri:
      A~~ Tot da tarcoale nationalismul si dictatura prin Europa, inevitabil si la noi va aparea un soi de dictator, aici este o sansa sa producem macar o maciuca nucleara
      B~~ Recent cineva a cerut un submarin nuclear sh la americani, poate reusim sa i convingem pe americani ca ar fi cazul sa se razgandeasca ,sa ne dea unul macar cu rachetele aferente avand in vedere ca lucrurile sunt pe cale sa o ia razna…. dar pentru asta americancii trebuie sa aiba aici un om de baza, chestie deosebit de grea avand in vedere un anumit comportament…

      Acum sa l vaz pe ala care spumega pe toate canalele ca nu avem nevoie de arme nucleare romanesti, nici submarin nuclear…

      • alkxzs says:

        submarinul ăla nuclear îl aduci cu avionu sau cu helicopteru’? că turcii nu te lasă să treci prin Bosfor cu așa ceva
        și de sh și nu nou nou?!

        • dany says:

          Domne* …
          Turcii au inventat spaga tu’ noi decat am preluat…
          De obicei turcaletzii inchid ochii mai repede decat noi, miscarea pleoapelor turcesti este aproape instantanee…
          Si pana la urma de ce trebuie sa stie turcaletzii ca trecem noi cu sujmarinu’ nucular prin stramtoare? Asa cum au trecut in si din Mediterana o gramada de sujmarine sovietice / rusesti asa putem sa trecem si noi… Si p’orma daca nu reusim sa l trecem in baltoaca io* zic ca i sta bine si la portile sultanului asa numai de al draqu sa mai stricam echilibru’ in Mediterana…

          • alkxz says:

            ia și numără câte submarine nucleare (sau chiar nave cu propulsie nucleară!) au trecut prin Bosfor și după aia mai povestești din astea

          • dany says:

            @alkxz
            Daca nu au trecut asta nu inseamna ca nu vor trece!
            Iar pe alta parte nu se prea stie cat vor mai sta calare otomanii pe Bosfor…sunt destui care vor sa i taie pofta de rahat cu apa rece lui Erdogan…

          • Cezar says:

            Daca ai cumparat subul ala, turcii nu au dreptul dpdv legal sa-ti blocheze accesul. Asta spune conventia aia nenorocita, ca tarile riverane marii negre ad dreptul legal ca pe timp de pace sa intre in blatoaca asta fara ca Turcia sa le blocheze accesul. aici vorbim de navele care sunt plecate in misiune si se intorc, de cele plecate la reparatii pe alte santiere navale din strainatate si de noile achizitii.

            Nu cred ac turcii pot incalca convenia aia, altfel o pot face si altii, iar asta cred ca ii supara mai tare pe rusi decat un sub cu propulsie nucleara la mana a II-a.

        • alkxzs says:

          turcii nu accepta trecerea navelor care prezintă risc, printre altele să le blocheze circulația prin strâmtoare, sau să le pună în pericol viața a 14 mil de oameni în zonă

    • Iulian says:

      Citeva nuculare impreuna cu mijloacele de livrare ne-ar duce sau la masa cu aia mari si bogati sau la masa la care stau Coreea de Nord si Iranul. Tind sa cred ca a doua varianta e mai probabila.
      Prefer mai degraba gripa spaniola si alte citeva maladii care sa poata fi livrate la pachet si, de ce nu, ca alternativa la nuculare varianta cu bombele murdare. Dar orice dezvoltare a unui vector de livrare care sa actioneze la peste 500 de km e sanctionabila, asa ca ne intoarcem la prima problema.

      Acum, cu oricare dintre variante eu as fi de acord, daca am fi un popor de oameni normali la cap. Insa la cum ii stim pe ai nostri, vectorilor le-ar fi vindut combustibilul in primele 3 luni, materialul nuclear ar fi dat la fier vechi iar gripa spaniola ar fi fumata. Asta daca nu ar fi uitate undeva, intr-o unitate militara parasita. Asa ca nu ar fi nevoie de sanctiuni pentru ca nu sintem no in stare sa ne pastram avantajele.

      Pe de alta parte, il vedeti voi pe Ducele de Teleorman capabil sa negocieze ca omul sanatos psihic atunci cind o sa stie ca are butelia de VX la mina?

    • stelian says:

      radule…radule…uite dom’le la ce viseaza astia. Ce vrei sa faci hombre cu nuculare romanesti? Le cari cu sacosha de rafie la Moscova?
      Nucularele sunt perimate, in ziua de azi exista alte posibilitati. C. pana puiului sa faci cu ele? Razboaiele au un scop economic in 90% din cazuri, nu sunt actiuni de sinucidere colectiva, chiar daca pt. unii asa par. Nucularele alea iti contamineaza pt. cateva zeci de ani zonele la care ravnesti. Inca vreo suta de ani va fi ineficient economic sa le exploatezi. Baga un ochi la zonele de excludere de la Cernobal si Fukushima. Aia si-au luat la revedere de la ele pt. cateva zeci de ani de-acum incolo. Nucularele vor fi folosite cel mult ca arme de nisa, poate ceva prin desert, etc. Tu crezi ca daca afla rusii, sa spunem, ca ti-iti faci rost de “maciuca” aia nucleara, te lasa sa stai cu ea? Iti ard o “preventiva” de te semnezi cu chirilice intr-o saptamana. Inainte sa termini carcasa bombei.
      Tomahawku’ lu’ Nea Nicu e un cretinism infantil.
      Ca sa inchei…tu ai lasa cercetare in domeniul agentilor patogeni pe mana romanilor? Ai idee macar vaga cam ce proceduri de securitate iti trebuie pt. asa cva? Ca sa-ti dau un mic hint…lucru cu drag si spor la o multiculti unde fiecare incident de securitate e raportat in centrala din Amrka. Noi astia din Ro am fost felicitati la sfarsitul anului trecut, avem mai multe incidente de securitate decat chinezii si indienii la un loc. Just FYI. Dorei si dorelutze, hipsterasi si hipsteritze care incearca sa intre 2-3 cu un singur badge, tigani care vin sa caute “fer”, duamne care vin cu boccele cu haine si produse Avon, fumat in zone interzise, samd. Premiul cel mare pt indemanare a fost castigat de un flacau de 1.90 care la o evacuare reala de incendiu, cuprins de entuziasm, a deschis usa unui tablou electric si a intrat cu capul in sigurante. Nu, n-a patit nimic, doar captura de pe camera de securitate inca mai e lipita prin birouri si i se spune Hodor (semana cu personaju’). Nu mai povestesc de la ce s-a declansat alarma…ca ne facem de kko de tot. Nu zic..estem destepti dar mai avem pana departe.

      • Iulian says:

        Stelian, ROTFL! Ultimul paragraf bate orice autor de anticipatie din trecut, prezent si viitor si intra in panoplia realitatilor romanesti.

      • Sweeper says:

        “Premiul cel mare pt indemanare a fost castigat de un flacau de 1.90 care la o evacuare reala de incendiu, cuprins de entuziasm, a deschis usa unui tablou electric si a intrat cu capul in sigurante.”

        1. You can’t be serious.

        2. Mi-ai facut ziua!

        • stelian says:

          @iulian, din pacate isprava e autentica, noroc ca n-a patit nimeni nimic. Un proiectant sau arhitect sau designer sau constructorul de capul lui a pus o usa identica ca finisaj (usa metalica antifoc) cu usile de evacuare spre scari. Atat ca era simpla, nu dubla si avea pe ea semnul ala cu curent electric si scria “tablou electric” in rest aceeasi culoare, acelasi material, samd. La panica, omul a deschis prima usa aparuta in cale si a luat tabloul electric in brate 🙂

      • dany says:

        @Stelian
        Daca este nevoie le caram si cu sacosa de rafie la Moscova nucularele* alea…
        Urmatorul macel global va fi si ultimul, va fi de ajuns o nucleara explodata in capul unora chiar si in desert si brusc toata lumea isi va aminti ca are / poate sa produca nuculare* … Iar daca le are / le poate produce va fi doar o chestiune de timp pana la a le utiliza mai ales ca precedente exista…Pur si simplu in cazul asta toate tratatele de dezarmare nucleara vor fi folosite pe post de hartie igienica.
        ~”Razboaiele au un scop economic in 90% din cazuri, nu sunt actiuni de sinucidere colectiva” … nu zic nu in cazul asta dar in ce categorie bagi retarzii care au ajuns la conducere, respectiv rasPutin si Strumf (astia doi avand mai multa putere decat toti ceilalti retarzi de pe planeta)? Cel putin rasPutin este dispus sa mearga pana la distrugere totala a unei natiuni care nu poseda arme nucleare in caz de… Chiar el a spus asta…
        ~”Nucularele alea iti contamineaza pt. cateva zeci de ani zonele la care ravnesti.”.. perfect adevarat… da’ parca pe mine ca roman nu prea ma intereseaza Moscova si stepa ruseasca, asa ca daca zonele alea se transforma in desert nuclear pana la urma este problema ciolovecilor cu toate neajunsurile ce decurg de aici.
        Si daca ma gandesc mai bine nu suntem noi singurii care ar cam vrea ca Moscova si stepa ruseasca sa se transforme brusc in desert nuclear…
        Si pana la urma nu RO a amenintat cu arme nucleare restul lumii… taman astia de la Moscova care zic ei ca sunt buricu’ pamantului. Iar daca cineva ma ameninta automat am tot dreptul din lume sa iau orice masuri consider eu ca sunt adecvate pentru a nu fi o victima…

        • stelian says:

          @Putin vinde o poveste pt. cei care vor sa o cumpere. Omul e putred de bogat, are copii, daca vrea sa se duca maine sa faca pe arheologul marin o poate face, daca vrea sa invete cocorii sa zboare o poate face, daca vrea sa se joace de-a Nemo si sa faca inconjurul Lumii pe submarin sau sa faca sex cu aprox orice femeie(i) vrea el pe lumea asta, daca vrea sa manance icre negre cu ligheanul o poate face, samd. Ce te face sa crezi ca un asemenea ins ar vrea sa moara? Omul joaca un rol pe care rusul de rand il cumpara si uita ca a scazut rubla la jumatate. El are nevoie de dujmanu’ extern ca sa se mentina la putere si sa se simta bine in general. Putin nu e un insurgent nebun.
          Trump la fel, n-am eu fire de par in sprancene cate-a tavalit asta la viata lui, astia nu-s talibani, nu-s ca Hitler, sunt oameni care joaca un rol si se bucura de viata pe seama altora. Or sa lase in urma probabil in dezastru economic, poate razboaie regionale dar in nici un caz “holocaust nuclear”.

      • radu says:

        Steliane, te credeam om mai serios bre, si tu vii cu exemple d-astea anecdotice ori cu tot felu de stereotipuri?
        Ai auzit vreodata sa fi fost vreun accident, ori macar incident, la Cernavoda, Magurele, Drobeta sau pe unde mai sunt instalatii d-astea? Ori la institutul Cantacuzino ori pe unde se mai studiaza microbi d-aia mai periculosi si se fac vaccinuri (nu cred ca se chinuiau unii degeaba sa-l inchida, si motivele nu erau in niciun caz ca era ceva prost facut acolo, ori neglijenta specialistilor, din contra).

        Cat despre racheta, s-au facut in trecut chestii mai complicate cu tehnologii inferioare, cum existau la vremea aia, de ex IAR-93 sau IAR-99. Nu ar trebui sa fie ceva insurmontabil sa faci azi o racheta, ceva de unica folosinta, dimensiuni mai mici, sisteme mai putine bagate in ea. Problema cea mai mare eu as vedea-o la sist. autonom de ghidare, senzori, computer de bord.

        Nu vad nici cum ar fi izolata Romania odata ce ai astfel de arme. Coreea de Nord e izolata geografic in primul rand, si nu are deocamdata mijloace pentru a atinge sau afecta teritoriul SUA. Are cu ce prin vecini, de aia si duc rachete americanii pe acolo, dar nimeni nu se repede sa-i atace direct.

        Iranul e iarasi izolat geografic fata de marile puteri, si nu are oricum arma nucleara. In plus americanii au adus rachete pe ici pe colo si pentru cazul lor

        Romania, in buricu Europei, la distante apropiate si de Rusia/Moscova si de Berlin si vestul Europei, si spre Orientul Apropiat, nu ai cum s-o izolezi in cazul asta. E deajuns sa bati saua ca daca se trece de o limita e caz de razboi si se linistesc toti, invata sa traiasca cu noile realitati, ba chiar zic eu ca vor avea grija sa fie bine sa nu fie rau inclusiv dpdv economic, sa nu cumva sa ajunga cine stie ce ultra nationalist la putere si lumea sa fie nemultumita si nervoasa. Vezi Rusia, are impuse niste sanctiuni destul de lesinate din partea SUA si UE, dupa ce de o buna perioada de timp se joaca de-a imperiul si ia cu japca teritorii de peste tot de prin vecini fara sa-i pese de legea internationala, isi baga nasu in toate partile, plateste politicieni sau/si propaganda din tarile respective, mai face niste crime de razboi etc. Si asta fara ca cineva sa-i fi amenintat in vreun fel teritoriul national (ma rog, granitele Rusiei, ca ei se supara si daca apar nemultumiri in ceea ce cred ei ca e sfera lor de influenta de la mama lor)

        Iar la noi nici nu e cazul de ravnit teritoriile altora, sa ai probleme daca ii bombardezi nuclear inainte, ori ca ajunge pandemia aia ucigasa si la tine, armele astea sunt mai degraba asul din maneca si asigurarea ca tu insuti nu vei fi atacat sau tracasat, iar daca le folosesti inseamna ca oricum mai toata lumea e pe duca sau va fi in curand. Sigur, unii precum rusii le mai folosesc si pentru santaj impotriva unora care nu le au. Dar ideea principala din spatele lor e ca nu e prea sanatos sa-i ataci pe unii care au astfel de arme, mai ales daca sunt aproape de tine.

        • Iulian says:

          … tu vii cu exemple d-astea anecdotice ori cu tot felu de stereotipuri? Ai auzit vreodata sa fi fost vreun accident, ori macar incident, la Cernavoda, Magurele, Drobeta sau pe unde mai sunt instalatii d-astea? Ori la institutul Cantacuzino.
          Drobeta parca s-a inchis. Magurele mai face ceva fizica atomica? Cernavoda nu cred ca va mai avea si alte reactoare in urmatorii 10 ani. Cantacuzino are mai degraba de-a face cu mafia imobiliara decit cu interese internationale obscure. Deeci… e realitatea ca nu sintem in stare. In plus, sa presupunem ca am avea 10000 de centrifuge. Din nou, crezi ca sintem in stare sa le mentinem in stare de functionare fara accidente?

          Nu vad nici cum ar fi izolata Romania odata ce ai astfel de arme.
          Rezolutii ale ONU, embargou?

          Citeste despre cele de mai jos (linkuri spre Wikipedia, dar poti aprofunda), semnate de Romania:
          – Nuclear Non-Proliferation Treaty/NPT (aici)
          – Seabed Arms Control Treaty (aici)
          – Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (aici)
          – Biological Weapons Convention (aici)
          – Chemicals Weapons Convention (aici)
          – Convention on Certain Conventional Weapons (aici)
          – Missile Technology Control Regime/MTCR (aici si aici)

          • Cezar says:

            Cercetare se face la ICN Pitesti, la un nivel foarte foarte mare chiar. Recent au fost admisi pentru o colaborare cu un institut similar din Italia, avand o valoare de peste 1 miliard de euro. la pitesti vin cei mai multi abni! se mai si misca cate cava!

        • admin says:

          Nu vad nici cum ar fi izolata Romania odata ce ai astfel de arme.” – Si asa Romania e coada nedorita a EU, tot ce mai lipsea era inca un motiv nu numai pentru evacuare dar si embargo total la orice fel de tehnologie mai avansata.

          Romania, in buricu Europei, la distante apropiate si de Rusia/Moscova si de Berlin si vestul Europei, si spre Orientul Apropiat, nu ai cum s-o izolezi in cazul asta.” – Nu conteaza unde esti plasat geografic, embargoul se poate aplica oricum. Ia-ti adio de la orice companie straina adica orice fel de urma de economie din Romania.

          Ai uitat cum era cand romanii nu puteau cumpara decat motoare cu turbina gen Viper? Si ce ne mai plangeam ca nu ni se vinde? Exact aia e izolare.

          E deajuns sa bati saua ca daca se trece de o limita e caz de razboi” – E exact ce face Coreea de Nord si uite ce bine le merge. E raiul pe Pamant. A mai fost unul care a vrut sa transforme Romania in Coreea de Nord si a sfarsit la Targoviste.

          • dany says:

            Io* nu crez ca trebuie sa transformi RO in Coreea de Nord ca sa avem arme atomice la dispozitie…
            Daca politrucii nostri din ultimii 27 de ani aveau ceva in comun cu RO in afara deja banalelor spagi/ furtisaguri/ mineriade etc eu cred ca aveam o economie performanta si o armata bine dotata si antrenata. Asa ca un gand… Matale crezi cumva ca Polonia nu detine capacitati care sa o poata transforma in scurt timp in putere nucleara? Sunt multe alte state cu capacitati avansate care se pot transforma in Fat Frumos cu buzduganu’ nuclear peste noapte…Si multe din ele sunt chiar foarte … democratice! Desigur cercetatorii japonezi /germani habar nu au sa produca o arma atomica, serviciile astora stau de pomana etc Ca sa nu amintesc de statele arabe astea mai rasarite (acolo unde colcaie democratia cu turban)…
            Planurile maciucii nucleare au fost vanate inca inainte de primul test, fiecare stat mai rasarit a dorit sa detina maciuca nucleara pentru a si asigura un atu in negocierile cu ceilalti, precum si ca ultima optiune in cazul unei agresiuni.

            Toata lumea se asteapta ca un stat sa dezvolte pe teritoriul propriu arme nucleare… FALS! Doar dobitoci precum grasanu’ din Coreea de Nord si ciudatii din Siria mai gandesc asa…La ce increngaturi au dezvoltat serviciile secrete actuale chiar nici nu simt nevoia sa dezvolte pe teritoriul national asa ceva, zonele “virgine” din Africa (adica exact pe acolo unde isi fac de cap multi fara sa poata fi trasi la raspundere ) sunt deja folosite de multi pentru tot felul de experiente…
            Si daca ma gandesc mai bine inainte de lovilutie nu aveam voie decat la tehnologie depasita gen Viper… acum avem acces la tehnologie dar… degeaba ca nu misca nimeni un pai! Cel mult isi muta banii din cont in cont…Dar intre timp aia care ne calareau inainte de ’89 respectiv ciolovecii nu uita din cand in cand sa ne ameninte in fel si chip…
            Si daca ma gandesc si mai bine … unde draqu sa ne mai trimita astia din UE cu 2 viteze? Direct in bratzele primitoare ale lui Putin… ca in alta parte nu vad unde… Adica UE se viseaza super mega ultra putoare nucleara si noi nu avem voie sa visam macar la o bomba amarata ca sa ne aparam chinu’ de 2000 de ani?

            In concluzie politrucii nostri mai vechi sau mai noi, ar cam trebui sa insiste spre cumpararea / dezvoltarea unor arme nucleare, totul cu acceptul NATO/UE, abia atunci putem spune ca suntem capabili sa ne aparam! Asa cum as fi putut in ’92 sa i iert toate pacatele trecute si viitoare ale lui ILICI daca realiza Unirea, asa sunt dispus acum sa i iert toate pacatele trecute si viitoare politrucului care va reusi sa doteze armata romana cu arme nucleare

            • admin says:

              Matale crezi cumva ca Polonia nu detine capacitati care sa o poata transforma in scurt timp in putere nucleara?” – Eu asa cred, ca polonezii n-au capacitati nici cat Romania. Teoria e stiuta de multi insa tehnologia de miniaturizare a incarcaturilor pentru a fi purtate de rachete nu e ceva ce se studiaza la Fac. de Fizica. Asta in cazul in care nu planuiesti sa le lansezi din B-52. Uita-te cat le-a luat nord-coreenilor sa incropeasca un arsenal relativ mic, ei se straduiesc de 40 de ani si nu le mai pasa de mult daca sint sau nu descoperiti.

              Pana una-alta eu as propune sa construiasca o arma de asalt si un transportor. Cand se vor face mari, poate vor construi si niste tancuri noi. Restul, rachete sau chestii mai complexe, mai tarziu.

          • Iulian says:

            Matale crezi cumva ca Polonia nu detine capacitati care sa o poata transforma in scurt timp in putere nucleara?
            Problema cu transformarea in putere atomica este ca dureaza, nu se poate face peste noapte sau ‘in caz de’.
            Invirtitul centrifugelor pentru separarea uraniului dureaza si costa, fara sa produca nimic. Mai exista varianta cu excitare folosind un laser, dar trebuie realizata cercetarea. Ca ordin de magnitudine, in natura, 0.7% este U-235; pentru reactoare se foloseste uraniu imbogatit pina la 3% U-235; nucularele au 80-90% U-235.
            De la start pina la obtinere e nevoie de timp.

            Si daca ma gandesc mai bine inainte de lovilutie nu aveam voie decat la tehnologie depasita gen Viper… acum avem acces la tehnologie dar… degeaba ca nu misca nimeni un pai!
            Cind cumperi din US circuite integrate care pot fi folosite in scopuri necurate (ex: accelerometre, giroscoape, module embedded, FPGA, transceivere, modulatoare, demodulatoare, componente RF) esti pus sa declari scopul in care vor fi folosite. Evident, poti declara altceva, insa daca tu cumperi (de exemplu) 64 de mixere RF, 64 de VCO 9-20 GHz, 64 PLL, 64 de phase shiftere, 64 de mixere, 256 switch-uri RF, 64 PA, 128 LNA, 128 VGA, 128 atenuatoare controlabile, 64 circulatoare, 64 de ADC duale pe 14 biti si 1GSPS poti declara ca le folosesti la instalatie de iluminat pomul de iarna, vei fi vizitat de niste baieti buni pentru ca singurul lucru pe care il poti face cu furnitura de mai sus e un radar PESA sau un radar AESA sau 64 de radare clasice. Este acelasi caz pentru motoare cu multe RPM, centrifuge, rulmenti, sistemele de control industrial, etc.

            • admin says:

              @Iulian: ca sa citez din clasici Romania – putere atomica suna ca dracu’. N-ar trebui sa fie Romania mai intai putere si abia pe urma atomica?

        • gabitzu says:

          Vii si ziic de anecdote, si apoi de IAR-uri.

          Tu ai uitat bomba de pe IAR-93 care a facut ceva victime pe pista.. daca erau virusi ?

        • stelian says:

          La Cernavoda n-au fost accidente, e drept. Dar e un concept strain, verificat, se urmeaza protocoalele/procedurile stabilite de aia, samd. In plus se lucreaza intr-un ritm destul de molcut, daca aveai centrala de la Cernavoda cu toate 6 reactoarele functionale si inca doua centrale la fel atunci incepeam sa vorbim de statistica.

          Ca sa faci arme chimice sau biologice nu cred ca-ti da nimeni licenta sau proceduri si in cazul asta trebuie sa te descurci, sa experimentezi, cu riscurile de rigoare. Ro e o tara dens populata, vorbesc serios ca doar un nebun ar incerca ceva in zona asta.
          Revin, din punctul meu de vedere armele de distrugere in masa clasice (NBC) nu-si mai gasesc o justificare rationala la momentul de fata. Ele au fost produse intr-un moment in care nu le intelegeau pe deplin nici macar cei ce le-au produs. Drept exemplu in WW2 n-au mai fost folosite arme chimice pe scara larga desi tehnologia exista. Asa va fi si cu nucularele sau biologicele.
          Riscul e pur si simplu prea mare inclusiv pentru ala care le foloseste.
          In momentul in care vorbesti de risc = produs intre probabilitatea de a se produce un accident x pierderea suferita in accident, daca pierderea suferita inseamna daune enorme in populatia proprie sau anihilarea reciproca riscul este prea mare chiar si daca probabilitatea e foarte mica.
          Bun faci, arme biologice si ai un accident sau neglijenta si ajung in propria populatie. Sau te saboteaza dusmanul. Sau te bombardeaza dusmanul si imprastie sporii pe propriul tau teritoriu. Merita? Sau il bombardezi tu pe inamic care are asemenea arme si peste noapte se schimba directia vantului (contrar a ceea ce ti-au spus meteorologii) si iti aduc podoaba peste tine.
          Sunt arme greu controlabile, nimeni nu are nevoie cu adevarat de asa ceva.

          In lumea de azi daca vrei sa ingenunchezi o tara ii pui la pamant sistemul informatic sau sistemul energetic integrat si ai terminat cu ea. Devine irelevanta. Iar a face arme de distrugere in masa ca arme de “last resort” si santaj politic atunci cand potentialul inamic are deja mii de “warhead”-uri…nu ti se pare putin ridicol?

        • admin says:

          @radu: nici chinezii nu mai vor sa vanda nord-coreenilor. Uite stirea de azi: “Gigantul chinez al telecomunicatiilor ZTE a acceptat sa plateasca Statelor Unite 1,2 miliarde de dolari pentru ca a exportat produse in Iran si Coreea de Nord, incalcand sanctiunile internationale, au anuntat marti autoritatile americane, citate de AFP.” Si chinezii i-au sustinut pe nord-coreeni din anii ’50. Romanii ar fi fiii ploii.

  12. xv says:

    Unul dintre proiectele cele mai secrete ale lui nea’ Nicu a fost tocmai realizarea unor arme chimice, bacteriologice si nucleare.

    De proiect se ocupa generalul Stanculescu.

    Chimica s-a realizat, bacteriologica asijderea (via India, a povestit Stanculescu) si din ce am auzit de la mai multi, atat din surse militare cat si civile, s-a bifat si nucleara, au facut una, un fel de proof of concept. Nimeni dintre cei cu care am vorbit n-a vazut-o personal, o fi precum laserul ala, insa ce e cert e ca Ceasca s-a laudat intr-un interviu ca “avem capacitatea de a produce arme nucleare, dar nu vrem”.

    Pe langa alte fluieraturi in biserica, a fost un motiv pentru care l-au rezolvat scurt. Radem, glumim, dar nu parasim incinta.

    Astazi daca faci cascadorii de-astea in secunda 2 iti taie Fitch ratingul si nu te mai imprumuta nimeni, in secunda 3 ies rusii si americanii si spun ceva gen “o regandire a anumitor granite din Europa de Est este dezirabila”, in secunda 4 apar articole in NYT in care se scrie cum trec romanii pe rosu, cum nu lasa colacul la WC si cum dau mancare la pisici doar de 3 ori pe zi, nu de 4, cum face lumea civilizata.

    Deci hai sa ne batem singuri cuie in talpa, Radu…

    • admin says:

      Din cate am inteles si eu, niste chimice ar fi fost intr-adevar facute, am fi fost in rand cu vecinii yugoslavi. Asta ar fi foat si cea mai simpla dintre armele de distrugere in masa, au fost organizatii teroriste care au atacat cu arme chimice deci nu e cine stie ce realizare. Nu stiu nimic de bacteriologice decat ca au fost depozitate prin spitalele romanesti, acolo unde se gasesc si astazi.
      Cat despre nuculara romaneasca, este intr-adevar laserul lui Coanda 2.0: romanii au incercat ceva, au fost prinsi, s-au jurat pe rosu ca nu mai fac, au scapat usor (nici acum nu-mi vine sa cred). Lumea a iertat dar nu a si uitat de faza respectiva.
      Ca un fapt divers, Romania a fost inclusa in Russian Research Reactor Fuel Return, cu rezultatele descrise aici.
      Nu-i bai, oricum nu asta era calea preferata.

      Dar nu, nu a existat vreun asemenea dispozitiv exploziv in Romania. Nici nu exista vectorul de livrare asa ca pe undeva ratiunea a invins.

      • xv says:

        Stii chestia aia? Howgh 🙂

        • admin says:

          Common knowledge: toata lumea vede ca arma bacteriologica a fost ascunsa in spitale.

          Restul, de prin rapoartele celor care se uitau ce se intampla prin Romania, sint publice.

          Si zvonuri, multe zvonuri, normal.

      • Ilie says:

        Ala imbunatatit e de la un reactor experimental Triga de la Pitesti ce la noi se foloseas pt iradiera materialelor emitatoare de radiatie gama. Toate sursele de gama pt medicina si NDT erau dezvoltate in reactorul. HEU a fost inlocuit cu LEU si probabil ca s-a trimis in Rusia pt neutralizare.
        In rest, vrajeli cu bombe nucleare romanesti sunt destule. Nea Nicu avea ceva in cap, dar pt asta avea nevoie de bani (vezi cat a adunat pana in 89) si de timp (terminarea centralei de la Cernavoda si contruirea unui reactor experimental pe baza CANDU).

      • alkxzs says:

        ăla era un reactor atomic la Turnu Măgurele, nu avea capacitate să producă o armă-nu avea capacitatea, cantitativ
        Ceașcă se lăuda ca ar putea în sensul că are specialiști, uranium etc

        • Ilie says:

          care ăla? Triga e la Pitesti. Si e reactor experimental – adica faci experimente, nu ca e one-of-a-kind. Cumparat de altfel de la americani.
          Reactor nuclear la Turnu Magurele? N-am auzit in viata mea, dar cine stie…
          Poate vrei sa zici de cel de la Magurele – care oricum nu mai e de mult.
          Nea Nicu nu facea niciodata bombita intr-un reactor mic din asta. De aia am spus ca toata chestia se baza pe terminarea centralelor de la Cernavoda cu aportul cat mai mare al industriei constructoare romanesti, dupa care se apuca de facut cateva CanduR (conceptie romaneasca – adica modificat proiectul) si de acolo extragea direct Pu prin nearderea completa a combustibilului fara sa declansezi alarmele pe care canadienii si IAEA le aveau in plan.
          Cum nu era tocmai prost, luase in considerare si embargourile pe care le puteam primi – tocmai de aceea cauta sa stranga cat mai multi bani.

          Desi cam off-topic sper sa nu suparam pe admin 🙂

          • Iulian says:

            Da, mai era si varianta cu Pu rezultat din CANDU, uitasem de ea. Oricum, materialul rezultat din reactoare trebuia procesat pentru a avea suficient Pu-239 in amestec.

          • Ilie says:

            @Iulian
            Materialul rezultat din CANDU (cel “ars”) contine cantitati minuscule de Pu. Toata treaba era sa extragi barele “arse” pe jumatate, unde cantitatea de Pu este cea mai mare. Jumatate din energia generate de un reactor CANDU provine din fisiunea Pu (creat prin absorbtia de neutroni in U238). Bineinteles ca trebuie reprocesat materialul, dar avantajul vine din faptul ca Pu “reactor grade” contine 18% Pu240, iar “weapon grade Pu” contine sub 7%. Deci iti trebuia jumatate din cantitatea de Pu “obisnuita”, adica o masa mai mica a ogivei 🙂

    • bingo says:

      Apropo de arme chimice era vb ca pun focoase pe rachetele SCUD cu raza de 500 km.daca nu ma insel ,era o baza si la Chisineu Cris .

  13. dany says:

    Imi cer scuze @adminului daca lungesc chestia cu armele nucleare, dar vazand ca mai nimeni din spatiul mioritic nu vrea sa discute “dorintzele” UE treapta I de viteza si declaratiile referitoare la armamentul nuclear…eu zic ca au fost declaratii de maxima importanta dar trecute in plan secund in spatiul mioritic. Ce ascund aceste declaratii ale UE treapta I?

    A# Cineva a amenintat cu distrugerea nucleara pe la cine stie ce conferinta / consfatuire din asta mai ascunsa, in consecinta UE si a adus aminte (cam tarziu) ca are / poate dezvolta oricand armament nuclear competitiv. Nu este asa de greu de ghicit cine a amenintat…

    B# Pur si simplu UE isi da seama de propriile greseli (stiti voi mai bine care), isi da seama ca este infranta cu propria arma (democratia) si nu prea i convine statutul de vioara a 5-a… Insasi conceptul “UE cu mai multe viteze” tradeaza trecerea in defensiva

    C# UE treapta I de viteza inseamna intre altele ca state invinse la sfarsitul WW2 sa devina brusc posesoare de armament nuclear, in lumina ultimelor declaratii. Respectiv Germania si Italia… Apoi daca dumnealor care au pornit / pierdut WW2 isi permit / li se permite sa dezvolte armament nuclear de ultima generatie, alte state participante la WW2 de ce nu ar putea detine /dezvolta armament nuclear???? Nu cumva cineva se sterge la fund cu toate documentele semnate la sfarsitul WW2? Daca se sterge la fund cu aceste documente, inseamna ca si Japoniei i se permite sa detina / dezvolte armament nuclear…

    In concluzie daca maine uncle Sam ne vinde/doneaza un submarin nuclear SAU macar cateva rachete nucleare noi nu avem ce face cu ele… cel putin asta se desprinde din ce comentati domniile voastre…Nu de alta dar ne impiedica(m) tocmai (de) Bosfor si conventiile semnate …asta in conditiile in care cam toata lumea se sterge la fund cu documentele semnate la sfarsitul WW2…

    @Iulian …
    – “…De la start pina la obtinere e nevoie de timp…” >>Cand noi ne zbateam in chinurile facerii in ’90, polonezii primeau drept cadou decat stergerea datoriilor (care nu prea erau mici), asta spune multe despre retelele de influenta poloneze. Ma indoiesc ca aceleasi retele de influenta stau cu mainile in san in timp ce Rusia ameninta in fel si chip pe toata lumea. Deocamdata noi vedem doar ce ni se permite sa vedem, adica o Polonie renascuta, prospera cu o armata conventionala destul de serioasa, comparabila cu a statelor vestice. Eu ma indoiesc ca Polonia va repeta greseala din ’40 cand s a bazat pe altii…Si pana la urma ce ar face Polonia avand un vecin la vest care brusc devine posesor/dezvoltator de arme nucleare si altul la est care are maciuci nucleare “fara numar”? Vecini cu care nu prea se mandreste…De departe Polonia este perdantul nr 1 la negocierile privind treptele de viteza ale UE…

    @Stelian
    -“@Putin vinde o poveste pt. cei care vor sa o cumpere…” >>deocamdata povestea asta vanduta de el are ca principal efect redesenarea granitelor (vezi Crimeea si ce va mai fi), distrugerea cu buna stiinta a ceea ce se numeste UE (vezi UE cu n viteze), mai adauga si faptul ca il impinge pe Strumf la un conflict deschis cu chinezii sau cu alte cuvinte incearca sa scoata castanele din foc chiar cu mana lui Strumf…Desigur noi nu vom fi afectati chiar sub nicio forma indiferent de deciziile luate de cei doi… 🙂
    Chiar nu intereseaza pe nimeni ca sunt sau nu sinucigasi, ca sunt sau nu bogati, ca au avut femei “fara numar” etc, in schimb actiunile lor afecteaza destule state mai mici sau mai mari…

    • Iulian says:

      – “…De la start pina la obtinere e nevoie de timp…” >>Cand noi ne zbateam in chinurile facerii in ’90, polonezii primeau drept cadou decat stergerea datoriilor (care nu prea erau mici), asta spune multe despre retelele de influenta poloneze.
      Stii ca daca incepem sa ne comparam cu polacii pierdem la scor mare de tot, fara sa intram in fineturi, nu?
      Ei au profitat de sentimentul de vina al Germaniei (citeste cetatenilor germani) pentru a obtine cit mai multe lucruri dupa ’89. Noi am avut inainte de ’89 afaceri cu Germania – am exportat cetateni. As spune ca in 1990 polonezii erau pozitionati mult inaintea noastra fara sa faca nimic, noi fiind doar niste traficanti sau, daca vrei, samsari de oameni.

      Ma indoiesc ca aceleasi retele de influenta stau cu mainile in san in timp ce Rusia ameninta in fel si chip pe toata lumea. Deocamdata noi vedem doar ce ni se permite sa vedem, adica o Polonie renascuta, prospera cu o armata conventionala destul de serioasa, comparabila cu a statelor vestice. Eu ma indoiesc ca Polonia va repeta greseala din ’40 cand s a bazat pe altii…
      Nu e neaparat vorba de retele de influenta, iar in ’39 nu s-a bazat pe altii. Polonia a avut 100 de ani cit nu a existat, apoi au avut parte de Ribbentrop-Molotov. In conditiile astea nu mai cred pe nimeni si prefera sa se asigure ca nu repeta experienta cavalerie contra ‘cavalerie’.

      Si pana la urma ce ar face Polonia avand un vecin la vest care brusc devine posesor/dezvoltator de arme nucleare si altul la est care are maciuci nucleare “fara numar”? Vecini cu care nu prea se mandreste…
      Nu cred ca Germaniei i se va permite vreodata sa fabrice ceva atomic. Din motive binecunoscute de intreg mapamondul.

      De departe Polonia este perdantul nr 1 la negocierile privind treptele de viteza ale UE…
      Din contra, cred ca Polonia va fi in aceeasi viteza cu tarile vestice. Daca ne-am fi miscat si noi cu talent, am fi fost si noi candidati la viteza premiantilor. Altfel, din nefericire, oricite viteze va avea Europa, noi vom fi intr-o viteza a noastra, speciala. Va fi mica, dar va fi a noastra.

    • Iulian says:

      In concluzie daca maine uncle Sam ne vinde/doneaza un submarin nuclear SAU macar cateva rachete nucleare noi nu avem ce face cu ele… cel putin asta se desprinde din ce comentati domniile voastre…

      Nu am zis ca nu avem ce face cu ele. Cu submarinul nu se va intimpla din mai multe motive:
      – ne costa intretinerea mai mult decit putem cheltui noi
      – vecinul de la est va face precum un animal salbatic bolnav de rabie in cusca
      – daca vecinul se va comporta asa, vor creste tensiunile si provocarile iar conducatorii nostri nu au responsabilitatea, cunostintele si bunul simt al negocierilor si al deciziilor corecte, normale
      – pacatele mele, ce submarin sa luam?
      – inca avem cirtite sovietice care abia asteapta sa trimita manualele de service ale submarinului inapoi la maica rusie

      Cu nucularele e iarasi imposibil (nu improbabil):
      – unchiul nu le aduce atit de aproape de cusca bolnavului de rabie
      – daca le aduce nu ni le va dona ci le va opera el
      – daca ni le doneaza noua… in 3 saptamini nu mai ramine nici o tabla din ele (topite ca fer, combustibil pe post de jar la gratare, canibalizata electronica sa repare cineva televizoare si va constata abia apoi ca nus e poate, etc)

      Cu regret, dar trebuie intii sa invatam sa nu ne mai comportam ca valutistii si abia apoi putem emite cite o pretentie uneori, pina ajungem la nivelul la care sa fim luati in seama. Vorbim in 2117.

      Tu ai lasa pe mina unui amator imatur egocentric incult (asta sint conducatorii nostri) o arma de foc?

      • dany says:

        @Iulian

        1~In ’39 Polonia a avut tratate cu Franta si Anglia (a asteptat mult si bine ajutor), stim cu totii ce a patit Polonia sfartecata si de vecinii de la est si cei de la vest, stim si cat de concret a fost ajutorul oferit de Franta si Anglia, stim si de guvernul polonez in exil, stim si de trupele poloneze care au luptat din Europa pana in Africa, stim si rezultatul final (pentru Polonia), respectiv cum a fost oferita pe tava ciolovecilor, consider ca nu mai este necesar sa dezvoltam subiectul

        2~ Franta -Germania -Spania- Italia… Din toate oficial doar Franta detine oficial armament atomic si tehnologia necesara. Arsenalul atomic francez este insuficient pentru a acoperi interesele celor 4 +restul UE care merge in fel si chip …Arsenalul asta nuclear presupune bani/ comanda/ control / dezvoltare/intretinere/ redesfasurare…
        Franta singura nu poate suporta marirea /innoirea/dezvoltarea/ intretinerea arsenalului nuclear, de aceea va avea nevoie de bani, automat cei care vor cotiza vor fi exact ceilalti 3! Si de aici incepe beleaua…In momentul cand plusezi cu bani (destui) pentru acest arsenal sigur nu vei lasa comanda / controlul acestui arsenal doar pe mana Frantei, fiecare din cei 3 va dori cel putin o bucata din toate astea. Mai adauga si animozitati existente si intretinute discret… de exemplu de abia asteapta madrilenii sa iasa in strada pe motiv ca Rajoy a dat bani Frantei pentru arsenalul nuclear iar ei nu se aleg cu nimic…Germania fiind unul din motoarele acestei uniuni, sigur va dori si ea bucatzica ei…
        Niciunul din cei 3 nu va reusi sa explice cu succes propriilor cetateni “Dam bani Frantei ca sa ne asigure un arsenal nuclear decent”…Mai adauga si propaganda ruseasca care sigur va pune benzina pe foc, ultimul lucru pe care si l doreste Rusia ar fi chiar dezvoltarea armamentului nuclear european… in consecinta va baga batzul ba la Madrid, ba la Roma, si de ce nu chiar in Al Parij…
        La toate chestiile astea mai adauga ca “noua” putere nucleara va trebui sa negocieze tratate, sa semneze cate si mai cate… si aici este o paine de mancat pentru adversarii acestei noi puteri nucleare…

        3~ Divortul? Ne amintim cumva de caderea URSS si “impartitul” maciucilor nucleare? La fel de bine pot sa ajunga si astia de mai sus la divort…O Germanie cu asi in maneca nu cred ca va mai putea fi fortata sa-si arunce asii din maneca…A invatat foarte bine lectiile secolului trecut…

        4~ In conditiile enuntate mai sus Polonia castiga sau pierde? Dpdv al securitatii pierde mai ales pe termen lung, economic poate castiga cateva oscioare pe termen scurt / mediu…In conditiile in care are maciuci nucleare si la Vest si la Est au nevoie de maciuca nucleara sau nu? Eu zic ca da !

        5~”In conditiile astea nu mai cred pe nimeni si prefera sa se asigure ca nu repeta experienta cavalerie contra ‘cavalerie’.” Pai ajungi la vorba mea in privinta Poloniei, cu alte cuvinte orice mijloc /metoda pentru a si apara tara este binevenita, bineinteles si armele nucleare oficiale sau nu sunt incluse! 🙂
        ________________

        “– ne costa intretinerea mai mult decit putem cheltui noi” … tocmai am vazut ieri primele panselute in fata teatrului din Craiova… sunt sigur ca stii despre ce vorbesc 🙂

        “– vecinul de la est va face precum un animal salbatic bolnav de rabie in cusca” … pai si acum tot la fel face cand aude de Devesmelu, de aplicatii NATO pe teritoriul RO…mai mult de atit nu au ce sa faca chiar daca avem submarin nuclear / arme nucleare

        “– daca vecinul se va comporta asa, vor creste tensiunile si provocarile iar conducatorii nostri nu au responsabilitatea, cunostintele si bunul simt al negocierilor si al deciziilor corecte, normale”…pai acum nu ne provoaca in fel si chip? De vreo 27 de ani ne tot provoaca…Politrucii nostri? Vine ea si schimbarea…

        “– daca ni le doneaza noua… in 3 saptamini nu mai ramine nici o tabla din ele” … am avut rachete (chiar daca nu nucleare), ai ramane surprins de masurile de paza/ intretinere / control pe vremea impuscatului…

        “Tu ai lasa pe mina unui amator imatur egocentric incult (asta sint conducatorii nostri) o arma de foc?” Tot acest mini arsenal nuclear ar fi gestionat chiar de catre armata, ma indoiesc ca cineva din armata ar face altceva decat spune regulamentul in cazul unor arme nucleare romanesti…Bineinteles comanda generala ar reveni unui politruc cu ceva in cap… Daca pentru paza/ intretinerea/ operarea unor rachete amarate la vremea lor se faceau selectii in cadrul armatei (sub nicio forma nu ajungeau sa le pazeasca aia de la diribau), banui ca si acum vor selecta oameni pentru paza / intretinere / operare …

        Poate te intrebi de ce am insistat atit pe tema armamentului nuclear si dotarea RO cu asa ceva…
        Pentru ca in ultimii 27 de ani indiferent ca am fost sau nu in NATO/UE, indiferent ce am fi facut noi, sub o forma sau alta Rusia a pus piedici RO sub toate formele direct sau prin interpusi, impiedicand / denaturand constient orice efort facut de RO atit pentru apropierea de NATO /UE, a impiedicat sub diverse forme subtile sau mai putin subtile dezvoltarea RO! Asta in conditiile in care RO nu avea/nu are armament nuclear! Pai cred ca ar timpul sa se gandeasca ce ar putea face niste nebuni dotati cu armament nuclear, sa vedem daca isi mai permit sa ameninte/ sa si bage coada in treburile si problemele noastre. Ar fi cazul sa le creasca tensiunea cand se gandesc la o Romanie nucleara! La o rupere masiva a aliantelor din care face parte RO, maciuca nucleara ar trebui sa ne asigure ca nu mai suntem in pozitia din 1940, ca nimeni nu mai poate face pe sub masa miscari gen Ribentrop -Molotov in privinta RO! Practic aia care vor dori sa imparta teritoriile noastre vor trebui sa ia in considerare si “nebunul”/ “nebunii” care pot apasa pe butonul nuclear !

        PS -NATO a fost, exista dar nu se stie cat va mai exista!

        • Iulian says:

          In ’39 Polonia a avut tratate cu Franta si Anglia (a asteptat mult si bine ajutor), stim cu totii ce a patit Polonia … stim si cat de concret a fost ajutorul
          In urmatorii ani, dupa ’39, am vazut si cit de pregatiti erau aliatii sa se protejeze chiar si pe ei insisi. Francezii care au inventat oglinda retrovizoare in timp ce erau alergati de Wehrmacht, englezii care au avut 4 ani de regim cu cod si cartofi, incit asta a devenit mincare traditionala.

          Din toate oficial doar Franta detine oficial armament atomic … este insuficient pentru a acoperi interesele celor 4 +restul UE
          Pai rostul nucularelor nu e sa fie folosite ci de a evita conflictele prin MAD (Mutual Assured Destruction). Adica nimeni nu se ia de nimeni in clubul mafiotilor mari si lasa doar golanii, gangbangerii si mafiotii marunti sa isi dea in cap, intervenind eventual in functie de propriul interes. Asa ca nu prea ar fi nevoie de upgrade al arsenalului, atita vreme cit scopul este atins. Poate doar daca arsenalul este bazat pe elemente cu perioada de injumatatire foarte mica (5-10 ani); in cazul acesta ar avea nevoie de productie continua.

          Divortul? O Germanie cu asi in maneca nu cred ca va mai putea fi fortata sa-si arunce asii din maneca
          Nu o vad pe Helga jefuindu-l pe Sam de nuculare in caz de divort, atunci cind Sam iese din casa trist, cu bagajele si ficusul. Isi impart parul cu furca, se scuipa, se injura, isi spun vorbe grele, dar nu il va putea jefui pe Sam pentru ca nu i-ar fi prea bine.

          In conditiile enuntate mai sus Polonia castiga sau pierde? Dpdv al securitatii pierde mai ales pe termen lung, economic poate castiga cateva oscioare pe termen scurt / mediu
          Pai din nou, scopul nucularelor este MAD. Problema mafiotilor mari este ca daca pica una pe mina unui psihopat marunt iese paruiala mare, ceea ce nimeni nu doreste. Asa ca Polonia actioneaza bine crescindu-si capacitatea conventionala.

          Pai ajungi la vorba mea in privinta Poloniei, cu alte cuvinte orice mijloc /metoda pentru a si apara tara este binevenita
          Pai aici am fost de acord din primul moment. 🙂

          “– ne costa intretinerea mai mult decit putem cheltui noi” … tocmai am vazut ieri primele panselute in fata teatrului din Craiova … sunt sigur ca stii despre ce vorbesc 🙂
          Evident. Dar costa mult mai mult decit toate panselutele plantate de toate primariile.

          pai si acum [vecinul] tot la fel face cand aude de Devesmelu, de aplicatii NATO pe teritoriul RO…mai mult de atit nu au ce sa faca
          pai acum [vecinul] nu ne provoaca in fel si chip? De vreo 27 de ani ne tot provoaca
          Aaa, da, vecinul face si acum asa. Insa poate fi mult mai pornit – stim amindoi cit de departe poate merge. Legat de politrucii nostri, stii ca sintem de acord. Ai nostri nu au avut niciodata taiata legatura cu Moscova.

          am avut rachete (chiar daca nu nucleare), ai ramane surprins de masurile de paza/ intretinere / control pe vremea impuscatului
          Nu am incredere in capacitatea noastra de a gestiona ceva atit de mare si important. 🙂 Nu te supara pe mine, insa nu cred ca sintem in stare.

          Tot acest mini arsenal nuclear ar fi gestionat chiar de catre armata, ma indoiesc ca cineva din armata ar face altceva decat spune regulamentul in cazul unor arme nucleare romanesti… Bineinteles comanda generala ar reveni unui politruc cu ceva in cap
          Pai butonul rosu va fi la politrucul fara nimic in cap. Asa ca nu conteaza personalul de paza/intretinere/operare ci retardul cu butonul. La asta ma refeream.

          Partea finala va avea un raspuns ea insasi. Revin. 🙂

          • Iulian says:

            Poate te intrebi de ce am insistat atit pe tema armamentului nuclear si dotarea RO cu asa ceva…
            Pentru ca in ultimii 27 de ani indiferent ca am fost sau nu in NATO/UE, indiferent ce am fi facut noi, sub o forma sau alta Rusia a pus piedici RO sub toate formele direct sau prin interpusi, impiedicand / denaturand constient orice efort facut de RO atit pentru apropierea de NATO /UE, a impiedicat sub diverse forme subtile sau mai putin subtile dezvoltarea RO! Asta in conditiile in care RO nu avea/nu are armament nuclear! Pai cred ca ar timpul sa se gandeasca ce ar putea face niste nebuni dotati cu armament nuclear, sa vedem daca isi mai permit sa ameninte/ sa si bage coada in treburile si problemele noastre. Ar fi cazul sa le creasca tensiunea cand se gandesc la o Romanie nucleara! La o rupere masiva a aliantelor din care face parte RO, maciuca nucleara ar trebui sa ne asigure ca nu mai suntem in pozitia din 1940, ca nimeni nu mai poate face pe sub masa miscari gen Ribentrop -Molotov in privinta RO! Practic aia care vor dori sa imparta teritoriile noastre vor trebui sa ia in considerare si “nebunul”/ “nebunii” care pot apasa pe butonul nuclear !

            Motivele expuse de tine sint extrem de corecte. Pentru a ajunge insa acolo ar trebui sa fim – cum spunea stimatul admin (scuze pentru continuarea subiectului atomic) – intii putere si apoi putem sa adaugam si atributul nucleara. Insa a ajunge acolo ar trebui sa urmam exemplul evreilor, englezilor sau al olandezilor: sa ne sprijinim economia, sa adoptam tehnologia mai noua sau noile tendinte in industrie (Oltchim sau alt combinat chimic, daca se orientau puteau trai foarte bine din noua industrie a tipariturilor 3d), sa ne urmam interesele, sa avem cit mai multe investitii la noi in tara si nu numai in noul sau vechiul lohn (tabla sau cirpa cusuta sint in esenta acelasi lucru) ci cu proiectare si dezvoltare, sa sprijinim capitalul local investit in industrie si productie, sa investim in cercetare. Sa incepem sa si vindem in US si Israel… nu stiu ce, dar sigur au nevoie de ceva din ce am fabrica noi. Muncim ca furnicutele si in 20 de ani putem ridica pretentii de putere. Apoi mai vedem.
            Altfel, acum, in starea in care sintem, o nuculara pe care sa o avem in grija ne lipseste. Cum Murphy are mereu dreptate, la un moment dat un Dorel va fi reprezentantul ghinionului absolut si va face o nefacuta. Pentru ca in situatia asta sintem acum. Iar daca nu gasim un Dorel, toti marii mafioti de care spuneam mai devreme abia asteapta un motiv. In principal numitii suferinzi de rabie.

          • dany says:

            @Iulian
            Dupa cum stii, marile noastre sperante in privinta modernizarii armatei au fost… si cam atit. Unele dureaza cel mult 3 zile (vezi contractul cu nemtoteii)
            In conditiile astea, adica armata apropiata de 0(zero), posibilitatea ca UE /NATO sa dispara peste noapte, acum cand cineva a deschis intentionat robinetu’ la nucleare cam ce putem face noi? Nimic! Cel mult sa asistam la tv cum bruma noastra de armata este macelarita in primele zile ale unui conflict iar statul roman cedeaza teritorii “fara numar”si cam atit… Singura noastra posibilitate de a ramane in picioare ca stat in conditiile unei distrugeri a UE/NATO este exact arma nucleara! Tocmai ai vazut zilele astea manipularea cu contractul cu nemtoteii… si sa zicem ca totusi sub o forma sau alta semnam contracte pentru transportoare / tancuri… Pai primele o sa ajunga la trupa peste minim 3 ani… Adica astia 3-5 ani esti descoperit… Oricum ar fi, 10 batalioane dotate cu Boxer /Agilis si inca 10 de tancuri dotate sa zicem cu Abrams (desi foarte slabe sperante) nu iti asigura nici pe departe un mesaj de forta la masa negocierilor spre deosebire de o arma nucleara
            Avem nevoie de un “nebun” ca de aer, un “nebun” de care sa tina cont atit vecinii nostri mai mici sau mai mari, cat si aliatii nostri… “Nebunul” asta trebuie sa fie dotat cu butonul rosu…
            “Panselutze” … stii foarte bine ca nu ma refeream doar la ele, mai sunt si alte modalitati “legale” de a sifona bugetul RO… Adica cel putin 10 miliarde € dispar legal din buget pe tot felul de chestii care efectiv nu sunt necesare. Anual…Alea 10 miliarde € ar putea asigura nu doar arme nucleare Romaniei ci si altele la fel de necesare…

            Sa devenim o forta ca stat? Scuze, astept asta de vreo 27 de ani… Slabe sperante in cazul asta, probabil va mai trebui sa astept inca 30 …

  14. dany says:

    Uite ca adminului incep sa i se indeplineasca visele… E drept ca productia incepe in 2019…
    http://www.romanialibera.ro/economie/companii/exclusiv-rl–armata-romana-cumpara-272-de-transportoare-blindate–contractul-va-fi-semnat-in-acest-an-443040

    Sa speram ca nu este si asta o alta petarda…

    • admin says:

      Nu mai cred pana cand nu vad contractul semnat. Tot asa ziceau si despre fregate si uite unde sintem acum. Tot acolo.

    • admin says:

      Locțiitorul șefului Departamentului pentru armamente, generalul-maior dr. ing. Cătălin-Adrian Moraru, a prezentat lucrarea „Transportorul blindat 8X8, nevoi și așteptări pentru Armată” și le-a transmis celor prezenți următoarele: “am așteptat cu interes această întâlnire și constat bunele intenții ale participanților la acest program prioritar. Totodată, am un mesaj foarte clar pentru dumneavoastră, concentrați-vă eforturile și oferiți o soluție clară, tangibilă Armatei României”.DpA.

      Se poate citi foarte clar printre randuri.

      • dany says:

        Spre deosebire de tine eu nu i cred decat atunci cand sunt in curtea noastra deja la unitati … Prea multa manipulare in ultimii 27 de ani ca sa i mai creada cineva…
        Astia sunt in stare sa semneze azi un contract mare si peste 2 luni sunt dispusi sa plateasca penalitati doar ca sa castige cine trebuie…

    • xv says:

      Daca incepe productia macar spre sfarsitul anului 2019 ar fi magie. Si daca s-ar si produce tot lotul asta, inca una, si mai mare.

      Nu-mi vin in minte decat 3 programe la scara asta terminate: Lancerul, SOCAT si sa zicem Spartanul, de restul s-a ales praful dupa ce a trecut in rezerva un anumit general care misca lucrurile, de la Inzestrare.

      • admin says:

        Ar insemna ca ar avea la dispozitie doar doi ani pentru proiectare->testare->re-proiectare->omologare, in paralel cu retehnologizarea fabricii.
        Una din doua:
        -fie termenul e extrem de optimist, adica va fi depasit lejer
        -fie “noul” transportor nu va fi foarte diferit de Boxerul de baza. Nu stiu daca asta ar fi de bine sau de rau

        Si din declaratiile DpA reiese ca la acest moment nu exista o propunere concreta deci mai e cale lunga.

        • xv says:

          Boxerul de baza ar fi parfum, desi nu e amfibiu, mi-e sa nu adapteze un Fuchs, inca mai au ganduri cu el. Varianta Boxer mai scuturata de greutate ar fi si aia ok, cand ai TAB-71/77, nu-ti permiti sa faci multe nazuri.

          Termenul cred ca e foarte optimist, n-am vazut de multa vreme sa se miste ceva asa operativ, ar trebui sa se alinieze muuulte stele.

          Ma uit la ce face Rheinmetall in Polonia, unde lucrurile incep sa fie clare.
          Sper sa fi obtinut ceva cu cerneala pe hartie sasul, am vaga impresie ca nici aia n-ar fi entuziasmati sa incorporeze in divizia aia TAB-uri din anii ’70.

          Altfel da, speranta moare intr-adevar ultima, dar moare in chinuri

          • admin says:

            Daca e sa ne uitam ce fac in Polonia vs Romania, modus operandi e acelasi: companie mixta cu promisiunea dezvoltarii unui produs nou. In Polonia vor sa dezvolte o masina 6×6 de recunoastere iar in Romania un transportor 8×8.
            Strict logic, n-ar avea nici un sens sa duplice efortul, cel mai simplu ar fi ca cele doua programe sa aiba puncte comune. Deci logica ar indica Fuchs alungit vs Boxer la dieta. Asta daca nu cumva le vor vinde lor direct Fuchs si noua Boxer.

          • xv says:

            Da, vehiculul blindat de cercetare dezvoltat in Polonia e pe baza Fuchs, de-aia ma gandeam ca o varianta a Fuchs e in carti.

            • admin says:

              Ar avea sens, parca ar fi mai usor sa lungesti Fuchs decat sa usurezi Boxer. Sper sa fie totusi vorba de un derivat din Boxer.

          • radu says:

            Sper totusi ca nu are legatura cu Fuchs. Adica ar fi o imbecilitate, un fel de SAUR 2, n-ar avea rost sa faci o colaborare cu nemtii pentru asa ceva. Arata si urat, e si putin depasit deja

            Desi la ce prostii fac ai nostri lideri de multe ori nu m-ar lua complet prin surprindere.

            Un TBT Boxerizat pare mai plauzibil, daca tot se vrea ceva nou si suficient de modern, care sa tina inca 30 de ani. Poate e ceva in genul a ce au facut francezii impreuna cu rusii, ATOM ala.

            Legat de armele nucleare si biologice (tare faza cu fiolele aduse din India, mai ceva ca-n filme), am inteles ca unii prin Germania incep sa se gandeasca si ei la asta (cred ca si prin Polonia, dar aia nu prea au cu ce, si cred ca nici prea mult know-how).
            Asta in timp ce rusii tocami ce se zice ca au incalcat tratatul ala cu rachete de croaziera cu raza lunga si lansate de la sol, doar ca acum se cam acopera si asta cu scandalu asta cu wikileaks si CIA.

            Eu tot cred ca ar trebui sa ne orientam urgent in directia asta, cu cat mai repede cu atat mai bine.
            Mai ar fi si asta, nu stiu cat de fezabil ar fi dar suna foarte interesant
            https://en.wikipedia.org/wiki/Hafnium_controversy

            “A proposal to test the efficacy for “triggering” 178m2Hf was approved by a NATO-Advanced Research Workshop (NATO-ARW) held in Predeal in 1995.[5] Although the proposal was to use incident protons to bombard the target, α-particles were available when the first experiment was scheduled. It was done by a French, Russian, Romanian and American team. Results were said [6] to be extraordinary, but the results were not published. Nevertheless, 178m2Hf was implied to be of special importance to potential applications of IGE. A controversy quickly erupted.”

          • xv says:

            Si eu prefer de departe Boxer, doar ca e enorm de scump, nu vad cum s-ar putea reduce costurile.

            TBT boxerizat? Hmmmm, nu stiu in ce stadiu e proiectul, din ce am citit e inca la faza de embrion, deci pana nu se naste nu prea ai ce sa boxerizezi.

            • admin says:

              @xv: partea interesanta la Boxer e ca “tot” ce trebuie sa proiectezi e modulul de misiune. Partea dificila e sa vezi cum faci un modul TBT mai usor decat cel pe care il are deja. Trebuie sa renunti la ceva. Sau il umfli la pompa, sa pluteasca.

              Altfel ar insemna ca germanii sa puna la bataie motoare, transmisie, punti, etc si romanii sa proiecteze o carcasa complet noua. Nu vad cum vor face asta in mai putin de doi ani cu tot cu teste, etc. Ceva suna suspect. Si se pare ca si MApN-ului, judecand dupa declaratiile DpA.

          • xv says:

            Dap, e la categoria “trust me, I’m an engineer” (engineer tradus in romaneste, in varianta militara).

            Iar lotul asta e doar varianta de baza, dupa aia mai trebuie si pt subunitatile de aruncatoare, medevac, comanda. Cercetare, sper ca nu.

            • admin says:

              Pentru cercetare au AMPV sau Condor, daca e sa ne rezumam la 4×4 si sa nu luam in considerare Fuchs. Nu stiu care ar fi mai bun dintre ele.

          • radu says:

            Eu asa am inteles din ce declaratii am vazut cand s-a vorbit prima data de proiect. Si anume ca se va face un fel de hibrid, o combinatie intre ce au facut/testat deja ai nostri si chestii preluate de la nemti, acu nu stiu in ce procente. Se poate sa fi inteles eu gresit, ori sa se fi schimbat unele lucruri.

            Atata doar ca nu vad cum un Fuchs alungit ar fi o solutie, mai ales pe termen mai lung. Ar fi un fel de Saur 2 si nu ar fi nevoie de o colaborare cu nemtii pentru asa ceva. Luau acelasi motor si transmisie de la Piranha, puneau podeaua de la TBT si niste placi de blindaj aditional pentru protectie marita si ala era noul TBT.
            Pana si sarbii au proiecte din astea de ex. ar fi chiar aiurea sa faca atat tam tam cu colaborarea asta, cu TBT noi, sa bage atatia bani si sa faca un Fuchs alungit, nici macar 100% romamesc. Pacat ca au tot amanat-o cu dotarea si nici acum nu par foarte siguri ce vor

            Boxerul e scump intr-adevar si din pacate nu e amfibiu. De asta zic ca un fel de hibrid ar fi plauzibil, un TBT Boxerizat sau un Boxer modificat cu elemente de la TBT pentru a fi amfibiu poate, ceva in genul ATOM. La o greutate pana in 30 de tone sa zicem, n-ar sta rau nici la protectie.
            Oricum doar speculez si eu acum, si trag speranta ca va fi bine si nu va fi rau, sa citez un clasic in viata

            • admin says:

              @radu: de colaborarea cu nemtii a fost nevoie tocmai pentru ca nu gaseau motor si transmisie pentru TBT. Dupa cum se vede, nu e asa de usor de facut rost de componentele respective. Daca era usor, ar fi facut-o demult. S-au uitat la ce alternative aveau, Iveco, Patria, Rheinmetall si i-au ales pe germani. De ce ei si nu GDLS cu Piranha, doar MApN-ul stie. Or fi oferit conditii mai bune.

          • xv says:

            Din cate stiu Rheinmetall are doar concepte de vehicule blindate de cercetare, nu am vazut inca vreun produs, macar o macheta.

            La cc the shit sunt Luchs (nu se mai produce si nu-mi dau seama de ce), apoi Fennek. Pe senila BRM-3k (out of question) sau CV-90.

            Exista si variante de cc ale unor transportoare (Piranha III, Patria AMV, Pandur etc), dar in afara de ASLAV-25 si Coyote sunt cam frectii, au silueta mult prea inalta.

            La noi probabil o sa fie un 4×4 blindat, ceea ce nu e o idee foarte rea, ba din contra, dar rezolva doar jumatate din problema adica inlocuirea Aro 24X, nu si a TABC-79.

            • admin says:

              Ei zic ca si AMPV ar fi potrivit pentru cercetare. Nu stiu daca sta mai prost decat TABC-79 la protectie (au aceeasi greutate dar in mod cert AMPV are blindaj mai avansat), banuiesc ca la asta te refereai ca nu ar putea rezolva.

          • xv says:

            la cercetare la contact ai nevoie atat de un vehicul cu protectie mai redusa, dar silueta joasa si mobilitate mare (pe care eventual sa-l utilizezi si la cercetare in adancime), cat si de un vehicul blindat cu protectie mai mare, pentru misiuni de cercetare prin lupta.

            asta la modul ideal, pentru ca e scump sa ai doua, costa mentenanta.

            AMPV e mai curand din categoria vehiculelor blindate adaptate si pt cercetare, la baza e un fel de ABI pe steroizi. nu e nici cal nici magar, e un hibrid.

            la fel e si Iveco LMV si multe armate au ales solutia asta la cercetare, doi intr-unu, pt ca e cea mai ieftina.

            intre un AMPV si Fennek prefer de departe Fennek

        • raster says:

          Daca exista NATO ce rost mai are forta de aparare europeana pe care nucleul central recte franta si germania se gandeste sa o puna la punct? sa fie un prim-semnal de separare a apelor adicatelea britii si hamericanii pe o parte, europa continentala pe de alta? iar orientarea spre un produs nemtesc sa insemne o reorientare a Romaniei? sau n-are legatura/…

          • gsg9 says:

            in conditziile in care aurolacul ala de peste balta a zis ca’i apara pe aia care si’au indeplinit obligatziile catre ei (“If they fulfill their obligations to us) si astia marca banii si fuck brigada multi’culturalista cu turcii din germaniSTAN tu ce intzelegi din asta…

            germaniSTANul se agita acuma sa faca un nucleu de armata mueropeana, probabil aurolacul de peste balta nu prezinta incredere si astia nici nu vor sa marce banu’ la americani, o ametzesc cu ce brigazi multiculturaliste pot sa insaileze pe aici mai ieftin si daca totusi baga ceva bani baga in industria proprie de armament

            vad ca ficusul vrea sa o coteasca catre nucleu dur al muiunii mueropene 2.0, problema e ca noi cu germanii si cu rusii am mai supt’o, probabil o s’o mai sugem…

          • gsg9 says:

            astia din germaniSTAN sunt oricum cretini, monstra de cenzura la germani sau ce’a mai ramas din ei

            http://www.hotnews.ro/stiri-international-21653650-germania-atac-topor-intr-gara-cel-putin-5-raniti-politia.htm

            atacatorul este din fosta Yogoslavie 🙂 🙂 🙂

            hai fah zii zau sa moara ma’ta…

            Yugoslavia nu mai exista de prin 2003

            bine ca nu e din fostul imperiu otoman

            pe atacator il cheama Fatmir H, foarte probabil musulman, Kosovo Bosnia sau primprejur

            si clar are probleme psihice

            monstra de manipulare

            pe astia te bazezi cand te’or ataca rusii !?

          • raster says:

            bre gsg9, acolo in germanistan sa stii ca nu sunt chiar cretini, ma refer la omul de rand, e foarte ciudat ce se intampla in tara aia… adica omul de rand stie clar ca ala e musulman samd samd. eu nu inteleg de nici o culoare DE CE sunt cretini aia de la butoane… cica frau nu voia de nici o culoare sa vina musulmanii aia , dar a zis cu totul altceva cand a fost sa fie… sper numai ca nu o sa ne prindem de REALUL motiv bandu-ne cinzeaca la penzie fiind si infigand stegulete pe harta la o barfa, ca pensionarii ….

          • gsg9 says:

            la aia de la butoane m’am referit, ca aia manipuleaza prin presa

            anyway si la euronews aceeasi poveste

            nu stiu ce vroia sau nu vroia Fräulein Merkel, e naturista, probabil ai plac provocarile, sa umble asa prin zonele unde misuna d’astia cu probleme psihice

            http://nemakarodtudni.tumblr.com/post/46662493369/felvagott-warning-angela-merkel-naked-it

            sa speram ca de la toamna nu mai auzim de ea, totzi bolnavii astia psihici jucatori de jocuri video violente nu prea o ajuta in alegeri, asa cum nu l’au ajutat nici pe handilaul cela din emiratele franceze impuscate bubuite si calcate cu camionul pe trotuare

  15. bingo says:

    Eu am auzit o barfa nasoala de pe Dambovita cum ca ne inarmam de fapt pentru islamisti.Lol

  16. xv says:

    Daca n-ati citit http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21654923-video-100-militari-romani-tunuri-anti-aeriene-detasati-polonia-intr-batalion-multinational-nato-condus-statele-unite.htm

    1.Avem o aparare AA mai gaurita ca marina libiana
    2.Cele mai moderne mijloace AA din dotare sunt tunurile Oerlikon 2×35
    Concluzie: Trimitem tunuri Oerlikon in Polonia, ca pe la noi totul e perfect

    Bine ca prostia nu-i inclusa in Guinness Book…

    • admin says:

      Bine ca nu au trimis Geparzii – pentru rolul in care sint distribuiti, sint cele mai bune echipamente pe care le avem. Desi asta nu spune mare lucru.

      Totusi trebuie sa recunosc ca, atunci cand am citit titlul stirii, am crezut ca au trimis 2x30mm si se vor face de ras. La fel si in cazul 57mm. Au evitat totusi rusinea cea mare.

  17. xv says:

    Puteau sa trimita obuziere de 152, infanterie, geniu, erau variante.
    Mentalitatea cu “sa nu ne facem de ras” mi se pare una dintre plagile cele mai periculoase din armata. Vopsim gardul si gata, am rezolvat, ne dam camasa de pe noi ca, deh, suntem obisnuiti.
    Bine ca n-avem Patriot sau ceva mai avansat, ca pe-alea le trimiteam.

    Iar cu polonezii pe care-i slaveste toata lumea, uite ca din sistemele alea superjmekere pe care le tot scot pe banda rulanta, apararea lor AA la trupe e subtire. Unde sunt Loara si Poprad?

    • admin says:

      Eu ma gandeam dintre sistemele AA. Poate ca noi am oferit asta sau poate li s-a cerut, nu stiu.

      Cat despre nefacutul de ras, exista un motiv foarte practic: o gramada din deciziile care se iau si se vor lua in viitor depind si de imaginea pe care ti-o faci. Nu poti farda realitatea dar procentele alea putine la care contribuie imaginea pot conta in moduri in care nu ne putem imagina la momentul asta. De un zdrentaros incapabil sa se apere singur te descotorosesti mult mai usor sau cel putin nu-ti pare rau. De unul mai curatel care pare sa se ia in serios, mai greu.

      • Iulian says:

        De un zdrentaros incapabil sa se apere singur te descotorosesti mult mai usor sau cel putin nu-ti pare rau. De unul mai curatel care pare sa se ia in serios, mai greu.
        Supraestimezi vestul. Se descotorosesc la fel de repede de oricine nu se ridica la nivelul asteptarilor si promisiunilor. Nu se uita daca trimitem Oerlikoane sau vechile 2x30mm, pentru ca de fapt nu avem nimic altceva. Buh-bye now si gata. Bine ca nu au venit sa ceara (inca) un batalion de tancuri, o escadrila de avioane si una de elicoptere de atac. Am fi redus capacitatile de lupta ale MApN cu 15%-20%.

        • admin says:

          Cred ca subestimezi cate din deciziile capitale sint luate influentate si de impresiile celor care le iau. Nici vesticii nu sint niste roboti care sa ia decizii bazate exclusiv pe fapte. Nu stii cine din militarii straini cu care te intalnesti acolo va ajunge peste ani sa conduca Pentagonul cu ideea ca romanii sint complet inutili. Pentru ca asta ar fi 2x30mm sau 57mm. Si la lucrurile inutile se renunta primele. E o regula general valabila.

          • Iulian says:

            Nu stii cine din militarii straini cu care te intalnesti acolo va ajunge peste ani sa conduca Pentagonul cu ideea ca romanii sint complet inutili. Pentru ca asta ar fi 2x30mm sau 57mm.
            Intreb atunci: crezi ca nu ne stiu cit de rupti in fund sintem cu adevarat? Ce te face sa crezi ca daca vad 2×35 de mm ignora realitatea cruda de pe teren?

            Nici vesticii nu sint niste roboti care sa ia decizii bazate exclusiv pe fapte.
            Cind intr-o societate norma este ca, de exemplu, sa programezi vizita la parinti cu 4 luni inainte (in conditiile in care locuiesc in acelasi oras), nu cred ca emotionalul joaca cel mai mic rol intr-o decizie.

            • admin says:

              Sa nu exageram, emotionalul joaca intotdeauna un rol. Nu exista vulcanieni.

              Ia-o ca pe o investitie.

          • Iulian says:

            Sa nu exageram, emotionalul joaca intotdeauna un rol. Nu exista vulcanieni.
            Imi distrugi cariera de scriitor. 🙂 Unul din personajele mele isi ‘inginereste’ o transformare personala prin eliminarea emotiilor proprii.

    • Iulian says:

      Mentalitatea cu “sa nu ne facem de ras” mi se pare una dintre plagile cele mai periculoase din armata. Vopsim gardul si gata, am rezolvat, ne dam camasa de pe noi ca, deh, suntem obisnuiti.
      Fudulia si mentalitatea de care vorbesti se mai vede undeva. Trimitem 2×35-urile cu oamenii echipati cu castile pre ’89. Si nu ne facem de ris.

      • admin says:

        Nu putem pica nici in extrema “frumusetea e la interior” – aplicam tactica asta de 30 de ani si nu prea functioneaza, ne intrebam de ce sintem vazuti asa de prost. Nu e vb ca asa sintem, pentru ca si altii sint cam la acelasi nivel obiectiv insa sint vazuti mai bine si parca le e mai usor cu una, alta. Cum am spus deja, pentru mine interesul e pur practic, utilitar.

        • xv says:

          Nu a spus nimeni sa ne dam singuri palme pe spate si sa ne zambim in oglinda, iar de la William James, da pragmatismul functioneaza.

          Doar ca una-i una si doua-s mai multe.

          Nu imi doresc sa ne dam mari cand apa e mica, dar nici sa stam ghiocei.

          Primul pas e sa ne respectam noi insine pe noi si dupa aia ne vor respecta si altii. Cand nu te respecti, se p*** toti cu bolta pe tine

          • admin says:

            Cred ca am spus cam acelasi lucru: daca te duci sa cooperezi cu cineva, te duci cu niste echipamente cat de cat compatibile si in stare buna. E o dovada de respect in primul rand pentru tine si apoi pentru parteneri.

            Cum ar fi sa apara bulgarii in brigada aia multinationala de la sud-est cu echipament care se desface pe drum, masini care nu pornesc, etc..? Care ar fi comentariile de dupa?

  18. xv says:

    Totul se negociaza. Stii vorba aia, nu e prost cine cere, e prost cine da. Iar in relatiile cu cei din afara, sunt destui cei care au impresia ca servilismul e o virtute si ca aia sunt tampiti, nu cunosc realitatea si poti sa-i aburesti dand de doua ori din gene.
    Exista insa ofiteri care au reusit sa-si impuna punctul de vedere cu argumente, cei din vest apreciaza profesionalismul si logica.

    Ce-i drept si cei de afara vin uneori cu niste impresii… La prezentarea P-3 Orion cu multi ani in urma, ofiterul american care facea prezentarea aparatului a inceput cu “acesta este un girocompas”, la care un ofiter roman (cel care a comandat prima misiune externa, pentru cunoscatori) i-a zis “Sir, ridicati va rog stacheta!”

    Asta inseamna sa ai bilele la tine si totodata mai inseamna sa te noteze cineva intr-un carnetele si sa nu mai pupi avansari prea rapid.

    • Iulian says:

      Ce-i drept si cei de afara vin uneori cu niste impresii…
      Mai are legatura cu ceva: sistemul de educatie. Cei care au inteles educatia corect sint capabili sa plece cu prezentarea teoriei de la cel mai jos nivel si apoi sa ajunga, in 200 de pagini, la matematici superioare. Majoritatea cartilor stiintifice care vin de peste ocean sint scrise astfel.

      • xv says:

        Educatia in sistemul militar a fost destul de ok, incepand de la LM. Nu e asta problema.

        • Iulian says:

          Ma refeream la numitul ofiter american.

          • xv says:

            Era foarte competent dpdv profesional, nu era competent pe partea de comunicare. Am prezentat si eu tehnica si e greu, nu mi-a placut, am considerat-o o corvoada, e nevoie de multa rabdare. Totusi nici cand am prezentat jurnalistilor n-am inceput atat de low, e ca si cum i-ai face prosti cu zambetul pe buze.

    • admin says:

      Bineinteles ca se poate negocia si nu stiu daca au facut-o sau nu. Cine stie, poate ca ei au cerut Gepard, noi am oferit 2x30mm si am dat la pace cu Oerlikon. Sau orice alt scenariu.

      Ca Oerlikonul e cea mai fatzoasa piesa pe care o aveau, in sensul ca o mai recunoaste lumea, e adevarat si parerea mea e ca asta e motivul pentru care au trimis-o, negociat sau nu. Nu as plange foarte tare dupa ea, nu isi are locul la FT, mai mult imi parea rau sa fi trimis din Geparzi.

      • xv says:

        De ce sa nu-si aiba rolul la FT? Si-l are, atata vreme cat apararea e forma principala de lupta. Nu suntem americani, rusi, israelienie sau germani sa avem mecanizare, sa avem cu ce ataca.

        • admin says:

          In principiu dar si in practica exista destule batalioane motorizate. Ideea ar fi sa ai aparare AA cu aceeasi mobilitate ca a infanteriei. Poate Oerlikonul sa asigure protectia unei coloane de TAB-uri? Cum ar face-o, daca ar avea rachete mai bune, CA-95?

          • xv says:

            Poate mult mai bine ca CA-95 (intereseaza-te ce probabilitate de lovire are), pozitii succesive samd

            • admin says:

              “…daca ar avea rachete mai bune…” cred ca asta ar imbunatati Pk-ul.
              Oricum, nu m-am referit la Pk ci la faptul ca 2x35mm nu functioneaza din miscare, radarul si GunStar-ul sint practic oarbe in mars si pana la amplasarea bateriei trec 10 minute. Cum pot asigura apararea coloanei impotriva unui elicopter de atac daca senzorii nu functioneaza in miscare si timpul de amplasare e atat de mare?

              Recunosc ca am ceva impotriva tuturor tunurilor AA tractate la FT. As pasa 2x30mm si 2x35mm la RoAF cu prima ocazie, ca sa inlocuiasca 57mm. As incerca apoi sa cumpar ceva de genul Avenger, cum ar fi PAAD-ul de la Electromecanica, cu rachete IR moderne. Eventual as monta pe un alt 4×4 un radar de genul asta.

              Dar se poate sa gresesc eu si 2x35mm sa fie intr-adevar utile, ceea ce ar fi bine pentru FT.

            • admin says:

              Produsul OERLIKON, chiar dacă are posibilităţi de combatere şi cercetare mai mari, comparativ cu alte sisteme de artilerie antiaeriană (30 mm, 37 mm), datorită faptului că toate componentele sale sunt tractate (SHORAR-TCP este în transcontainer), are o mobilitate nesatisfăcătoare în câmpul tactic. De aceea părerile specialiştilor faţă de acest sistem sunt împărţite şi unii îl consideră nepotrivit pentru apărarea antiaeriană a marilor unităţi mecanizate, şi mai ales a celor de vânători de munte.” Sursa

          • nikk says:

            ce sa faci cu paad-ul ala?e o struto-camila dotata cu 2 rachete a-a(insuficiente macar ptr. o tinta) si doua rachete anti-blindat usor(nici macar at).apropo de apc-uri,ifv-uri,agilis-uri si alte alea.umbla vorba prin targ ca cica armata urmeaza sa comande piranha 3+ ptr. inca 2 batalioane(90 buc.).stie cineva ceva sigur? mie miscarea mi se pare logica,altfel faceam un ghiveci de toata frumusetea.mai ales ca agilis-ul ar fi avut integrare 40%(la limita caietului de sarcini de anul trecut) iar restul de 60% venea pachet din germania.plus ca nu aveau vreo sansa sa puna la punct un apc nou in 30 de luni(in 2019 doreau sa inceapa productia de serie).

          • xv says:

            In teorie infanteria are mijloace AA – mitraliera cal 14,5 mm de pe TAB. In practica are o eficienta redusa chiar si impotriva elicopterelor.

            Nu numai Oerlikonul 2×35 e lipsit de mobilitate, ci si de exemplu instalatia AA Mistral, exista intr-adevar si variante pe vehicule. La Mistral probabil baremul de a fi gata de tragere e mult sub 10 minute.

            Dar nu ai numai coloane de aparat, ai si pozitii de artilerie, puncte de comanda, centre de transmisiuni samd. Toate fixe. Apoi in lupta de aparare utilitatea e evidenta (vezi razboiul din Falkland).

            Nu-mi dau seama de ce a zis tipul respectiv “mai ales a celor de vanatori de munte”, VM-ul nu e mecanizat, exista doar niste companii pe MLVM si pe TABC-79, niste blindate care nu au vreo mobilitate debordanta, in rest camioanele si piciorul sunt baza. Elvetienii utilizeaza aceleasi tunuri in cadrul brigazilor de infanterie montana.

            Iar daca Oerlikonul nu e bun pentru mecanizate, de ce l-au acceptat americanii in unitatea aia? Ca ei au mecanizare pe bune.

            • admin says:

              Probabil nu si-au pus problema la modul asta, de a construi o unitate dotata 100% coerent. Mai degraba pare sa fie vorba de o demonstratie, fiecare a pus ceva ce aduce cu ce ar trebui sa fie, relativ functional, si gata unitatea multinationala. Ca valoarea reala o fi mai mica decat a unei unitati echivalente US Army, nu cred ca asta era ideea.

          • xv says:

            Imi vine greu sa cred ca fiecare a venit ca-n bancul ala cu ardeleanul, modloveanul si olteanul care dau o petrecere, pt ca nu e o unitate ISAF sau mai stiu eu ce, e o unitate NATO si in NATO exista criterii, capabilitati, caracteristici samd definite precis.

          • xv says:

            Nu cunosc cum e la AA, dar de exemplu ca sa ai un elicopter cu capabilitati de operatii speciale sunt 16 cerinte NATO cat se poate de precise. Pentru o subunitate de submersibile sunt 17.

            Trebuie sa poti face A, B, C samd, deci nu cred ca printre criterii era necesitatea de a fi un sistem autopropulsat.

            • admin says:

              Cu siguranta ca raspunde cerintelor NATO, pe lista utilizatorilor sint si alti membri NATO. Dar banuiesc ca e o diferenta intre a bifa cerintele pentru a fi “suficient de capabil” si a fi cu adevarat “bun”, care e si o metoda de departajare. E mai bun decat nimic sau decat 2x30mm, e folosit pentru ca e cel mai modern sistem pe care-l avem dar mobilitatea este totusi redusa.

              Sa pun problema altfel: daca FT ar avea de ales intre 2x35mm tractat cum e acum si unul montat pe un camion sau pe un TAB, ce ar alege? Sa nu uitam ca pentru FT, si T-55 sint “suficient de bune” – desi nu se duc cu ele la aplicatii internationale – la fel si 100mm iar pentru RoAF SA-2 si 57mm sint dotare de baza. Nu putem sa spunem ca astea sint inca potrivite misiunii, sint folosite pentru ca nu exista altceva. Cam asa si 2x35mm dar din nou, s-ar putea sa gresesc eu.

          • xv says:

            Intre o teava tractata si una autopropulsat (indiferent ca e tun, obuzier sau tun AA), cu mici exceptii (aeropurtati, VM, infanterie marina) e de preferat unul autopropulsat, are mobilitate, blindaj etc, desi e mai greu de mascat.

            Problema e raportul dintre cost si eficacitate.

            Uneori, in situatii defensive, cu pretul a doua sisteme poti sa ai trei, nemtii in WW2 au preferat autotunurile, care au fost mai eficiente ca tancurile in defensiva.

            O sa ma uit cu ce au venit la masa celelate armate in unitatea aia, sunt chiar curios.

        • alkxzs says:

          probabil că Oerlikon-ul nu ar fi potrivit pentru VM pentru că nu poate fi samarizat! 😛
          a existat o anumită concepție (încă de pe vremea lui Ceașcă!) că unitățile de VM pot efectua desantare cu elicoptere (se presupunea chiar instruire cu Puma pt așa ceva!), dar întrebarea este ce mijloace ar avea o unitate de VM să împiedice un desant inamic cu elicoptere chiar în spatele lor?! ce mijloace ar avea în dotarea de bază, care nu prea pare pregătită pentru așa ceva

          • xv says:

            Da, a existat. Prima desantare din elicopter (rapel, nu parama) au facut-o cei de la Compania 317 Cercetare din Huedin, in anii ’80. Nu era unitate de VM, ci de cercetare in adancime (compania de cercetare a A IV), dar petreceau mult timp prin munti, aveau inclusiv bereta verde (pentru legendare).

            A existat chiar o escadrila cu specific montan, la Sibiu. Si patrunderea in dispozitiv de catre anumite grupuri de cc de la brigazile VM era cu elicopterul. VM-ul a avut inclusiv scafandri-incursori si parasutisti.

  19. alkxzs says:

    @xv nemții au folosit tunurile autopropulsate pentru că aveau la dispoziție foarte multe tancuri care nu mai puteau folosite cu succes împotriva tancurilor inamice și pentru că era mai ieftin să producă așa numitele tunuri de asalt fără turelă, cu număr minim de modificări aveau o armă care putea fi folosită defensiv împotriva tancurilor, sau să transporte artileria de însoțire care să țină pasul cu tancurile în unitățile de blindate
    mitraliera de 14,5 poate efectua foc antiaerian doar în anumite condiții datorită unghiului de tragere vertical (chiar dacă la TAB-urile românești a fost mărit!)

    • xv says:

      Corect ambele puncte.
      Ultimul razboi mondial a fost castigat de industrie, logistica si criptologie. Sherman, T 34, StuG III au fost niste blindate care nu erau perfecte, dar aveau un raport cost/eficacitate maxim.
      14,5 nu prea mai are sanse acum, cand elicopterele de atac lanseaza rachete antitanc de la niste kilometri buni.

      • alkxzs says:

        probabil că cea mai economică variantă ar fi să pună la un anumit număr de TAB-uri un anumit număr de rachete AA de tip CA 95 (sau Stinger, sau ce-o mai fi) și ar cam rezolva problema de apărare antiaeriană la joasă înălțime, suplimentând m de 14.5 care are puține șanse să distrugă o țintă aeriană (unghi de tragere, viteza deplasare turelă)
        sunt curios- totuși ce șanse are o astfel de rachetă AA, poate chiar mai mare să distrugă o dronă?
        italienii de la Oto Melara au o turelă interesantă care poate lovi ținte aeriene și terestre bazate pe tunul lor naval de viteză 76, care se poate instala pe vehicule blindate 8×8(peste 15 t) http://army-guide.com/eng/product4507.html

        • xv says:

          Nu ma pricep, nu e specialitatea mea, nu stiu ce sanse are Stinger vs o drona motorizata cu un Rotax de exemplu.

          • admin says:

            Simplu:

            Nu senzitivitatea e problema ci rezistenta la contramasuri. Stinger a ramas putin in urma.

          • xv says:

            Bine de stiut

          • alkxzs says:

            ce contramăsuri pot să aibă dronele?!
            și mi se pare mie sau Stingere-le astea își desconspiră pozițiile trăgătorului la greu?! parcă mai mult decât AG 7!
            și la variantele rusești (de Stinger) tot la fel, trăgătorul devine imediat o țintă, cel puțin în tragerea din tranșee e chiar stupid cum se vede

            • admin says:

              Nu am spus ca dronele ar avea contramasuri, a fost o afirmatie generala legata de tehnologia MANPADS: deja din anii ’80 erau destul de sensibile incat sa doboare UAV-uri, de atunci progresul a fost facut mai ales in ceea ce priveste rezistenta la contramasuri.

              Da, fumul respectiv este inevitabil atunci cand vrei performanta foarte buna dintr-un motor racheta cu volum foarte mic cum e cazul MANPADS. Exista combusibili mai putin vizibili care au insa performante mai slabe, cum ar fi cei folositi la CA-94 romanesti.

          • xv says:

            Hmmm, daca te uiti (m-am uitat “pe diagonala”, se poate sa-mi fi scapat ceva) nu trag niciodata cu soarele in fata plus ca trag in drone abia decolate care se duc, the easiest way.

            • admin says:

              Cred ca au rezolvat problema soarelui de ceva timp sau macar au redus-o mult, nu trebuie uitat ca SA-7/CA-94 care are astfel de probleme e cu vreo 3 generatii in urma.

              Cat despre lansarile “tinta se duce”, ar avea intr-adevar importanta daca ar fi un reactor care are o semnatura IR mult mai mare din spate. In cazul unui motor cu combustie interna de pe o drona, cilindrii “ies” oricum in afara fuselajului pentru a fi raciti cu aer, cred ca poti vedea capul cilindrilor, cu aripioarele de racire, din orice perspectiva ai privi drona. Doar o teorie.

          • alkxz says:

            mi s-a părut și mie că era cam ciudat cum încercau să le lovească pe un curs prestabilit, ori ideea e că dronele ar trebui să acționeze cât mai camuflat

            • admin says:

              Lansarile aveau ca obiectiv antrenamentul tragatorului sau demonstrarea functionarii Stinger, nu functionarea dronei. Nu e de asteptat ca in realitate sa se indeplineasca exact conditiile din poligon. E acelasi lucru cu tragerile cu armamentul individual din poligon: nu se va intampla niciodata in realitate ca tintele sa fie aliniate frumos dar totusi antrenamentul in conditii ideale are rostul lui.

          • xv says:

            Lasa CA-94, noi impotriva dronelor o sa folosim niste vulturi, ca politia olandeza :)) . Era un proiect de drone anti-drona, nu stiu ce s-a ales de el.

            Lansarilea alea cu Stinger probabil sunt la inceput, in conditii apropiate de ideal, cele mai complexe urmeaza mai tarziu.

            O sa caut cum se descurca si Mistral, RBS-70 si Starstreak impotriva dronelor, e un subiect interesant daca e vreo diferenta fata de o tinta gen elicopter sau avion de lupta, in teorie ar trebui sa existe.

            • admin says:

              Cu siguranta exista. Pe langa semnatura IR a obiectului mai conteaza si viteza, unele tinte (avioane) zboara prea repede pentru a fi interceptate de un MANPADS, mai ales unul foarte vechi gen CA-94. Iar la RBS-70 si Starstreak este absolut obligatoriu ca tinta sa fie vizibila pe toata durata interceptiei, mai greu de facut daca elicopterul sau UAV-ul zboara foarte jos.

          • alkxzs says:

            păi după cum s-a văzut până acum în conflictul din Ucraina, cele mai bune metode de protecție antidrone sunt bruiajele și se pare că rușii au lucrat mult în direcția asta, practic i-au cam lăsat pe ucrainieni fără replică
            în definitiv ăsta e punctul slab al oricărei drone comunicarea cu pilotul!

  20. gsg9 says:

    acu si ce daca au trimis oerlikoane, ce vroiatzi sa le trimita, S75ul 🙂 🙂 ?
    au trimis ceva care poate fi cat de cat folosit

    suntem de acord cand trimit aia incoa AEGIS, aviatie, Abrams, Apache, Patriot ca sa se antreneze cu Hawk, dar cand sa trimitem si noi ceva sa nu trimitem ceva modern, alea sa le pastram pt noi 🙂 🙂 , americanii n’au trimis incoa Sherman, au trimis Abrams

    lumea inca n’a renuntzat la artilerie tractata si mecanizatele alea nu sunt in miscare la infinit, la un moment dat se mai si opresc, macar pt o alimentare acolo, o pozitzie defensiva samd

    vor fi detasati in Polonia pentru a asigura apararea anti-aeriana a batalionului multinational probabil batalionul ala nu e in miscare as we speak, e acolo pt defensiva ca sa ai apere pe polaci de fantasmele trecutului, batalionul ala e statzionat undeva, intr’o baza, hence Oerlikon face sens ca apara baza aia

    cand s’or misca, mai vad ei 🙂