Reinfiintati arma Cavalerie, episodul 3

La o prima vedere familia GDLS Scout SV pare destinata a inlocui IFV-urile si vehiculele derivate ale armatei britanice insa in realitate gama de vehicule SV este deocamdata dedicata doar Cavaleriei, indeplinind toate rolurile de suport pentru principala misiune a acesteia: cercetarea/recunosterea prin lupta.

 

Scout SV va inlocui ca parte a programului FRES familia CVR(T) – Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked). Chiar si in conditiile subtierii bugetelor, misiunea Cavaleriei este considerata prea importanta pentru a restrange sau “rationaliza” numarul si tipul vehiculelor, britanicii ramanand un exemplu la acest capitol pentru restul lumii.
Tendinta lor este de a inlocui blindatele usoare CVR(T) – cu greutatea de circa 10 tone – cu unele mult mai grele, deci mai bine protejate, Scout SV fiind dimensionate la circa 42 de tone.

Explicatia este data in scurta prezentare de mai jos, in conditiile actuale este de asteptat ca unitatile aflate in recunoastere sa isi indeplineasca misiunea chiar si impotriva unei rezistente foarte puternice, Cavaleria trebuind sa fie capabila sa opereze autonom, fara protectia oferita de blindatele Armatei.

 

Scout SV are un pedigree excelent, mostenind programul ASCOD care a avut ca rezultat IFV-urile ULAN si Pizarro din dotarea Austriei si respectiv Spaniei.
Calitatile ASCOD au fost recunoscute odata cu surclasarea CV90, considerat pana nu de mult etalonul european al IFV-urilor, mai ales in ceea ce priveste versatilitatea si chiar daca acesta din urma era produs de o companie britanica, BAE Systems.

De curand a aparut inca o versiune a Scout SV, Protected Mobility Reconnaissance Support (PMRS):

 

Dezvoltand o familie separata de vehicule pentru Cavalerie fata de restul Armatei, britanicii fac ce stiu cel mai bine: persevereaza cu o idee in care cred, desi ceilalti o considera usor excentrica.

Insa in conditiile in care, prin restrangerea numarului de unitati, o suprafata mai mare de teritoriu trebuie acoperita cu un numar mai mic de oameni, Cavaleria poate fi raspunsul potrivit iar britanicii par sa fi gasit din nou echilibrul ideal intre mobilitate, autonomie si protectie.

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Reinfiintati arma Cavalerie, episodul 3”

  1. pimpi says:

    Intamplator cunosc foarte multe despre perceptia englezilor in legatura cu armata avand ceva rude acolo,pare-se ca nu sunt deloc multumiti de actuala capacitate militara,ca sa nu mai vorbesc ca foarte multi din ei sunt cam pro-rusi,cam jumate se uita la Russia Today,din nefericire prea multa propagadanda occidentala la posturile traditionale te face sa cazi in extrema cealalta(scuzze pentru off topic).In rest sunt vestiti pentru tehnologiile lor de varf in multe domenii indeosebi in cea a armurilor de tancuri si protectie pentru vehicule blindate fiind mai avansati ca americanii si rusii,precum si in domeniul apararii si structurii vaselor de lupta dar acum au ajuns o umbra a ceea ce au fost si multi britanici nu prea sunt de acord

    • admin says:

      As mai adauga pe lista motoarele reactive, Rolls-Royce sint depasiti ca tehnologie doar de PW si GE, radarele, BAE Systems desi nu spune mare lucru este continuatoarea Marconi si elicopterele, Agusta-Westland fiind inca un nume greu.
      Intr-adevar e greu sa decazi de la statutul de cel mai mare imperiu din lume, stapan absolut al marilor, ca sa ajungi sa fugaresti skijet-uri spaniole prin Gibraltar. Desi nu spun deschis, ii supara lucrul asta. Motivele pentru care au ajuns aici sint deja off-topic.
      Am o perspectiva usor diferita asupra proportiei de pro-rusi din Marea Britanie, francezii si germanii ii intrec de departe, din pacate. Exista ceva incompatibil intre britanici si rusi, la nivel uman, indiferent de cat de profitabile ar fi afacerile. Nu e si cazul celorlalti.