Reinfiintati arma Cavalerie, episodul 5

Tancheta Skoda R-1 - Sursa: forum.warthunder.com

Tancheta Skoda R-1 – Sursa: forum.warthunder.com

O istorie succinta a evolutiei Cavaleriei romane in al Doilea Razboi Mondial poate fi citita aici.

Experienta acumulata in urma celor mai de succes campanii de pe frontul de Est ale Armatei romane, in Crimeea si Caucaz, acolo unde Cavaleria (alaturi de Vanatorii de Munte) a jucat rolul principal, s-a reflectat direct in conceptia organizarii si dotarii din ultimul an al razboiului din Est.

…in 1944 s-a decis ca numai Divizia 8 cavalerie sa fie transformata in divizie blindata. Diviziile 1 si 5 Cavalerie urmau sa fie doar motorizate. Acesteau urmau sa fie formate din 4 regimente de cavalerie purtate, un regiment de artilerie moto, un escadron de aruncatoare de mine cal. 120 mm, un escadron de tunuri AA cal. 20 mm, un divizion de tunuri AT cal. 75 mm, pionieri si un escadron de comanda.

Regimentul de cavalerie era alcatuit dintr-un escadron de comanda, un escadron de armament greu (8 mitraliere, 4 mitraliere AA, 3 pusti AT, 6 aruncatoare de mine cal. 81,4 mm), un escadron AT (9 tunuri AT cal. 75 mm) si doua divizioane de cavalerie purtate (fiecare cu 8 aruncatoare de mine cal. 81.4 mm si 6 tunuri AT cal. 75).

E de remarcat echilibrul intre mobilitate si putere de foc chiar si (sau mai ales) in lipsa tancurilor.

S-ar putea spune ca evolutiile din ultimii 70 de ani au facut un asemenea model perimat insa la fel de bine se poate sustine si ca acela a fost rezultatul unei experiente acumulate in cele mai grele conditii, in timp ce sistemul actual se bazeaza doar pe teorii nevalidate practic.
Si asta daca se presupune ca actuala organizare e un rezultat al unei doctrine si nu al constrangerilor finaciare, asa cum e cel mai probabil.

Organizarea unitatilor fortelor terestre in functie de mobilitate e optima din punctul de vedere al logisticii, perfect adecvata pe timp de pace sau pentru conflicte de mica intensitate.

Dar odata ce nivelul conflictului escaladeaza, e nevoie sa se reinvete rapid lectiile uitate intre timp, despre ce functioneaza si ce nu.

 

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Reinfiintati arma Cavalerie, episodul 5”

  1. dan says:

    Cavaleria a fost si este importanta datorita faptului ca este “nascuta si crescuta” pt manevra, mobilitate in lupta, si concluzia de atunci este valabila si in ziua de azi: mobilitate completata de putere de foc relativ mare si armament pt aparare AA.
    Cred ca asta o stiu si cei din statul major de azi, numai ca nu au cu ce(oua, sau altceva….?)

    • admin says:

      E foarte probabil sa stie si sa nu poata. Dar e mai sigur sa ne asiguram ca nu uita.

  2. Nicoara says:

    Polonezii si au reinfiintat cavaleria imediat ce au scapat de rusi – la ei face parte din etosul national.
    Din pacate la noi legatura cu multe traditii a fost rupta complet si nu a mai fost cine sa le restabileasca.

    Un exemplu mic – coroana de pe capul acvilei din stema Romaniei. Cine sa explice poporului ca acea coroana semnifica suveranitatea nationala si nu pe regele Mihai. Dar la polonezi si la bulgari s-a stiut.

    Cred ca unitatile rapide, de manevra se potrivesc bine cu felul de a fi al romanilor si ca ar merita sa se discute serios despre asta. Dar nu cu Mircea Dusa :-). Else doar a dat tunici rosii unitatii de protocol.

    • admin says:

      Macar din necesitate daca nu din traditie. Parafrazand un pic “o sotietate fara traditii, carevasazica ca nu le are”.