Unde au disparut semisenilatele?

Terrex Track over Whees - Sursa: forums.spacebattles.com

Terrex Track over Wheels – Sursa: forums.spacebattles.com

In mare voga in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, semisenilatele imbinau calitatile vehiculelor pe senile cu cele ale camioanelor. Dar se pare ca si dezavantajele celor doua asa ca au fost abandonate imediat ce transportoarele blindate pe roti s-au dovedit viabile tehnic. Competitia a fost castigata clar de TAB-urile pe roti iar semisenilatele au fost uitate.

ST Kinetics au readus in atentie ideea, prezentand o varianta a cunoscutului 8×8 Terrex care poate fi convertita intr-un semisenilat prin montarea unor senile de cauciuc peste rotile primelor doua punti motoare. Avantajul ar consta in imbunatatirea mobilitatiiĀ in teren greu, unul din dezavantajele TAB-urilor pe roti. Operatiunea de instalare pare relativ simpla iar ca bonus, fata de vehiculele senilate, ruperea unei senile nu duce la imobilizare.

Exista unele dubii ca solutia ar fi foarte fiabila in practica dar cel putin ST KineticsĀ primeste puncte in plus pentru originalitate.

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Unde au disparut semisenilatele?”

  1. Raptor says:

    Poate o cauza a disparitiei semisenilatelor dupa ww2 a fost trecerea la drumuri moderne de la cele de tarana si schimbarea doctrinelor militare in lupta cu blindate.

    • admin says:

      In continuare unul din criteriile dupa care se evalueaza transportoarele blindate e mobilitatea in teren greu, nu a disparut din lista de cerinte. Semisenilatele de genul M3 indeplineau la baza exact rolul transportoarelor blindate desi au existat si versiuni specializate pentru lupta, asa cum se intampla si in cazul TAB-urilor. Dar discutia senile vs roti, mai ales din perspectiva mobilitatii este inca foarte serioasa.