Polonezii evalueaza modernizarea PT-91

Odata cu a doua achizitie de Leo2, viitorul tancurilor in Polonia a inceput sa se clarifice. Polonezii aveau in plan inlocuirea derivatelor T-72, cunoscute ca PT-91, cu un model de tanc usor al carui demonstrator este PL-01.
Soarta PL-01 nu a fost inca decisa si nu exista un calendar concret pentru eventuala intrare a acestuia in serviciu asa ca exista inca o fereastra de oportunitate pentru o versiune modernizata a PT-91 care sa asigure interimatul pana la primirea PL-01 sau a unui alt tip de tanc modern. Sansa PT-91 are fi deci o modernizare rapida si ieftina, singura varianta care ar avea sens.

“Bumar-Łabędy” a avut nevoie de doar sase luni pentru a prezenta un demonstrator al propunerii lor pentru modernizarea PT-91, cunoscut neoficial drept PT-16. Filozofia dupa care s-au ghidat a fost cea de imbunatatire a performantelor cu cele mai mici costuri posibile. In principal, a fost vorba de cresterea puterii de foc, prin inlocuirea tunului sovietic de 125mm cu unul standard NATO de 120mm, ce urmeaza a fi produs de Huta Stalowa Wola dupa o licenta vestica. Schimbarea munitiei a insemnat si o modificare a incarcatorului automat care a fost proiectat initial sa lucreze pe sistem rusesc, proiectilele fiind stocate separat de incarcaturile de azvarliere. Se are in vedere si inlocuirea sistemului de conducere a focului.

 

Turela pare sa fi fost modificata substantial, nivelul protectiei fiind crescut prin utilizarea unui tip de blindaj neomogen, probabil de provenienta germana, o schimbare majora fata de blindajul reactiv aditional folosit de PT-91. Protectia ar ajunge astfel la nivelul unui Leo2A5. A fost montata si o turela telecomandata, pe care se poate instala o mitraliera de 7,62mm sau 12,7mm.

Sasiul a fost modernizat prin incorporarea de blindaj aditional iar la nivel mecanic s-a instalat o noua transmisie si un nou motor de 1.000CP de provenienta sarbeasca (?!). Probabil ca este vorba de un derivat de putere redusa al V-46TK, cotat in mod normal la 1.200CP. Interesanta optiune, mai ales avand in vedere relatiile dintre Polonia si Ucraina dar daca sarbii si-au pastrat capacitatea de a fabrica motoare compatibile cu T-72 si o fac ieftin, atunci afacerea are sens.

“Bumar-Łabędy” spera sa starneasca interesul Armatei si sa porneasca un dialog care sa duca la stabilirea formei finale a prototipului PT-16. Desi nici PT-16 si nici PL-01 nu au inca un viitor cert, polonezii isi creeaza optiuni.

Both comments and pings are currently closed.

19 Responses to “Polonezii evalueaza modernizarea PT-91”

  1. gsg9 says:

    isi creeaza 8tiuni modernizand derivatele modernizate de T72iuri, modernizarea modernizarii, ca tanc ultramodern si performant nu cred ca or sa faca polacii prea curand la genul cum au facut sud’koreencele

    in principiu ar trebui sa’si creeze 8tiuni impotriva noii generatii de tancuri sovietice, cand o intra masiv in dotare si cat de buna o fi aia

    astea probabil raman ca tanc de sprijin pt felinele germane, ca tot alea vor ramane baza

    si ca tanc de sprijin de linia a doua cred ca’s bune si asa cum sunt, asa ca ce sa mai bagi banii in ele, mai bine bagi banii in modernizarea Leopard, ceea ce se si face si nu e deloc ieftina

    sau cumperi un tanc nou ultramodern, cand o aparea succesorul lui Leo2, daca o mai aparea 🙂 🙂

    • admin says:

      Mai degraba PT-16 e pentru cazul in care PL-01 nu iese bine sau nu mai iese deloc. Banuiesc ca modernizarea modernizarii e totusi mai ieftina decat un tanc nou, fie el si PL-01. Nu stiu exact ce vor sa faca cu PL-01, conceptul de tanc “mediu”, cum ar fi PL-01 sau TR-85 a fost abandonat de multi ani in favoarea MBT. Asa ca si eu as zice ca ar iesi mai castigati daca mai cumpara/modernizeaza niste Leo2 sau cumpara viitorul tanc german. Sau poate ca si ei fac ca romanii: tin batalioane de tancuri “medii” pentru contabilitate pana cand or sa aiba bani de tancuri adevarate. Asemanarea se opreste acolo.

      • gsg9 says:

        pai astea “medii” sunt medii la protectie, mobilitate si la putere de foc
        si cand dau nas in nas cu un RPG29 sau un APFSDS tras dintr’un tun serios faptul ca sunt medii nu le prea ajuta, de aia le abandoneaza lumea in favoarea MBTurilor serioase, fiind masini de contact macar cu alea mai ai o sansa sa te intorci viu acasa…

        si asemanarile s’au oprit de mult, ca polacii au si MBTuri, asta daca nu consideram Bizonul drept MBT, ca in poligon a distrus simulat niste Abramsuri

        • admin says:

          Nici MApN-ul nu considera Bizonul MBT, indiferent de cate exercitii se fac. Deci dupa standardele moderne (adica post-’60) Romania nu are tancuri.

          • gsg9 says:

            apai daca vorbim de standardele moderne 🙂 🙂 explica’mi ce mai are Romania modern la aparare AA, marina, aviatie, artilerie, tancuri, transportoare samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd samd

            gasca aia de generali s’o fi punand ca moderna?

            ca daca nu, dupa standardele moderne ai dam pe toti din Armata afara, e mai ieftin sa le platim pensiile si sa’i tinem pe toti acasa decat sa mai frecam si Volkhoavele, T55urile si Tetalurile sa zicem 🙂

          • gsg9 says:

            Cooorect, la mine e deja Vineri after lunch-break, sunt deja cu un picior in masina 🙂

            • admin says:

              Ar fi trebuit sa fie un motiv bun pentru o analiza pozitiv-optimista despre tancul romanesc TR-2000+++ – pe platforma TR-125 – Saur-3 in colaborare cu o mare firma straina si F-35 pana in 2025.

          • Marius says:

            Salarii, beneficii si incadratii civili, structura “patriarhala” in sistem, probabil ca nepotii generalilor bravei armii romane se nasc cu gradul de capitan(la salarizare) si spor de cacutz in izmene. „Tecuţă mi-a spart un geam! Tecuţă a legat o tinichea de coada lui Samurache! Tecuţă mi-a omorât un porumbel cu o piatră!”

      • alkxz says:

        există piețe pentru tancurile ”medii”, ei deja știu asta pentru că au exportat în Indonezia parcă
        America de sud, Africa etc, prețurile să fie bune că se vând

        • admin says:

          Banuiesc ca e vorba de Malaezia. Totusi, ce au cumparat ei a fost tot PT-91, adica o versiune de T-72, deci un MBT. PL-01, ca si Anders, ar fi un vehicul chiar mai usor, un fel de tanc mediu.

          Da, exista piata si pentru astfel de vehicule, fie in tari care nu-si permit MBT-uri – nu numai America de Sud si Africa dar nici Romania nu sta mai bine cu banii – fie in zone unde MBT-urile sint prea grele pentru infrastructura existenta fie nu se justifica in raport cu dotarea inamicilor. Daca vorbim stric de cazul Romaniei, motivul lipsei unui MBT tine doar de bani.

          • alkxz says:

            americani au distrus destule tancuri irakiene cu Bradley, desigur în anumite condiții care poate nu o să se repete și pentru alții, așa că poate că unii își pun problema dacă să cumpere tancuri sovietice SH sau pe acolo sau blindate din astea, mai ușurele și poate mai adaptate condițiilor din anumite țări
            pe la sfârșitul războiului chiar se punea problema dispariției MBT-urilor, de unde poate faptul că multe țări nu au mai investit în dezvoltarea lor, s-au le-au vândut
            singurii poate care au păstrat contactul cu realitatea au fost israelienii, care știu să tragă învățăminte din ceea ce văd în operațiunile lor

            • admin says:

              In Irak a fost intr-adevar o conjunctura, nu trebuie uitat ca T-72 irakiene erau un model de export slab, la fel ca cele romanesti, de fapt. E posibil ca unele “tancuri medii” moderne, de fapt IFV-uri cu tun de 120mm, sa aiba o comportare mai buna decat cea a T-72 irakiene dar un T-90, tot o evolutie moderna a T-72, ar fi altceva. Cat despre PT-91, probabil ce e pe undeva pe la mijloc iar PT-16 s-ar apropia, dupa cum se lauda producatorul, de MBT-urile moderne.

              Pe israelieni ii mai loveste din cand in cand realitatea si ii aduce cu picioarele pe pamant, ceilalti inca nu s-au lovit de ea.

              Daca Bradley cu tunul de 25mm a reusit sa distruga T-72, fie si modelul “irakian”, oare cum s-ar comporta TR-85 in fata unuia de 30mm care incepe sa devina din ce in ce mai popular?

          • alkxz says:

            nu tunul de pe Bradley distrugea tancurile ci rachetele antitanc, care le aveau, tunurile erau pentru blindatele mai ușoare sau ținte neprotejate
            circumstanțele din Irak au fost destul de speciale, cu supremația aeriană aproape totală, cu avantajele senzorilor care le permiteau identificarea mai bună a blindatelor irakiene, în timp ce acestea nu aveau practic șansa să vadă ce îi lovește și de unde

            • admin says:

              Exista surse care spun ca tunul de pe Bradley, cu proiectile DU, a distrus tancuri T-72:

              U.S. Bradley fighting vehicles, despite being lighter, wiped out some of the Soviet-vintage T-72 tanks, a significant military milestone.
              The secret for success? The Bradleys fired smaller shells, but they were of a particularly punishing variety made with depleted uranium, which pierced the armor of the heavier Iraqi vehicles.
              Sursa

  2. Chibitul says:

    Este destul de clar ca Polonia este o tara care functioneaza in parametrii normali demni de o tara cu pretentii la clubul UE ( infrastructura, industrie, agricultura si civilizatie in general – cum arata orasele lor etc.. ) Clasa politica chiar si criticata in prezent pentru anumite derapaje democratice a dat dovada indiferent de culoarea politica de la guvernare, de o capacitate decizionala care sa nu afecteze economie in functie de scandalurile dintre politicieni… La noi anii cu alegeri sunt ani morti dpdv economic, din contra chiar…se promit actiuni sociale cu acoperire ulterioara de la buget din si asa limitatele resurse rezervate pentru dezvoltare/inzestare/cercetare..etc… se da tot ce se poate la consum. Printre pomeni derizorii se strecoara insa si pensii spciale..etc, asta indiferent de cine guverneaza. rezultatul..daca polonezii misca si in domeniu militar si in industrie … au Pl – 01… sau modernizarea asta,..unitatile de tancuri Leopard..( acum nu stiu ce fac daca ii lasa germanii balta cu piesele in caz de ceva cu rusii…) noi nu cred ca o sa miscam prea mult…multa vorba la TV si in parlament pe teme derizorii de harjoneala politica / personala… si din cand in cand discutii alarmiste cand apare un eveniment mmajor ( atentat, ofensiva militara intr-o tara de langa noi … sau cutremur, ca este cel mai recent subiect..) tine tema la TV o saptamana maxim, dupa care revenim in forta la temele minore la care li se da o anvergura majora.
    P.S. Am avzut ca Putin a mintit de noi de Ungaria..de retrasare de granite ..nu cred ca trebuie sa ne facem iluzii, mesajule ste ca in caz de ceva, daca Ungaria le tine partea ei or sa sprijine actiuni diversioniste/ separatiste prin Transilvania… sa nu viseze nimeni cai verzi pe pereti ca se referea iar sa primim de la Ucraina teritorii pierdute dupa WW2 … Nu cred ca declaratia a starnit interesul politicienilor sau al televiziunilor…mai cool este cu cine cu cine face parteneriate pana de alegeri ..ce ne dau unii ..ce ne dau altii… etc.

    • admin says:

      Poate ca cetatenii polonezi sint ceva mai interesati de problemele de securitate decat romanii. Atat timp cat nimeni nu insista pe subiectul asta inseamna ca nimanui nu-i pasa, deci de ce s-ar aloca bani pentru ceva vazut ca inutil – in sensul de “nu destul de important pentru cetateni”. Pana la urma politicienii fac minimul necesar ca sa se mentina pe pozitii. Daca ar crede ca urmeaza o rascoala daca nu ar creste bugetul apararii, atunci cu siguranta ca l-ar creste.

  3. Chibitul says:

    Din pacate ai drepatate iar rezultatul o sa fie eterna surprindere mioritica in fata nenorocirilor de orice fel, naturale sau economice ( razboi mai ales). Nu sunt un cunoscator,se stie de lista de achizitii de la MAPN , de cca 270 de tancuri. Am luat in calcul un pret de cca 7 mil de euro/ bucata, si ar reveni circa 100 de euro/ pe cap de locuitor in Romania ( suntem cca 19 mil )pt 270 de tancuri. Daca maine guvernul ar intreba – referendum, sa va dam cate 100 de euro de caciula? …sau sa achizitinam cele 270 de blindate? Raspunsul cred ca ar fi covarsitor… 80…poate 90%…ca vor banii de caciula, ca suntem in NATO, ne apara altii… etc… banii si la munte sa facem la gratar niste mici si sa bem o bere. Poate si acesta este un motiv pentru care suntem asa in prezent.

    • admin says:

      Da, cred ca asa ar trebui pusa problema si din pacate 90% e un procent foarte realist.

      Pe vremuri, adica in interbelic, se mai facea apel la subscriptie publica pentru cumpararea de avioane, tancuri, etc… Poate cu deducerea din impozit, pe modelul care exista deja chiar acum. Eventual se poate (re)imagina un sistem de imprumut intern pe baza de titluri de stat. Un asemenea fond pus la dispozitia MApN strict pentru achizitii, avand Curtea de Conturi si DNA cu ochii pe ei, poate ar functiona. Dar interesul pentru domeniu va ramane in continuare scazut asa ca nu se intrevede mare succes decat daca ar exista avantaje financiare clare.

      Deci primul lucru ar fi exact cresterea interesului pentru subiect.