Revedere

Ca sa nu se spuna ca nu avem si program cultural:

 

Armata americana va muta temporar din Germania in Romania un sistem de aparare antiracheta Patriot ce urmeaza sa fie folosit in cadrul unui exercitiu NATO ce urmeaza sa se desfasoare la inceputul lui noiembrie, informeaza Reuters citand un general american de top. La exercitiile comune ar urma sa ia parte circa 100 de soldati americani si 100 romani.” Sursa: Hotnews

Dupa o indelungata despartire, Patriot-ul va avea ocazia sa se reuneasca cu HAWK-ul si sa-si aminteasca istorii de pe vremea Primului Razboi Rece, cand au avut o relatie intima. O ocazie perfecta de a le vedea in sfarsit impreuna, intr-un threesome incediar la poligonul de la Capu Midia. Ar fi bine sa nu fie ratata – ocazia, nu numai tinta. O sansa unica pentru rachetistii din ambele tari care n-au mai lucrat cu asemenea tehnica. Noua, in cazul romanilor si veche, in cazul americanilor.

Mai multa cultura, cu gandul la o relatie de durata, casa de piatra, etc…:

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Revedere”

  1. Marius Z. says:

    Asta e din categoria “si culturismul e o forma de cultura” πŸ™‚
    “Tara vuieste” de bucurie ca au venit Patrioatele, unii se roaga sa nu mai plece, ca de cumparat slabe sperante…
    Asteptam in schimb cu mult interes un nou episod din modernizarea multi-cincinala a Hawk-ului… poate o “interfata” indigena cu Patriot πŸ™‚

  2. gsg9 says:

    Deci RFIul pt achizitie LRSAM s’a incheiat cu nemasurate succesuri

    Avem Patriot

    Sarbatorim

    Avansari de generali, prime, colocvii, doctorate, alea’alea

    Probabil se testeaza integrarea Patriotului venit in deplasare cu ce retzea de sensori mai au astia pe aici

    Asta e tot ce fac aurolacii mioritici, ceva detectie si restul nu e treaba lor, sa vie Mam-Mare cu papornitzele, ca lor de abia le ajung banii de salarii, pensii, colocvii, pdfuri, doctorate, generali sefi de spitale samd

    • admin says:

      Nope. In prima instanta, de pe tren, integrarea va fi inversa, noi la ei si nu ei la noi. Schema exista, merge si e cunoscuta de foarte mult timp. Toate echipamentele de care au nevoie exista deja, nu mai trebuie inventat nimic. Tot ce trebuie facut e antrenamentul, care e obiectivul care este. Pare greu de crezut dar ar fi un plus si pentru ei nu numai pomana pentru romani.
      In faza a doua, depinzand si de ce exact a facut UTI – pure speculatii la momentul de fata – pot sa incerce si reversul, ei la noi. Patriotul singur are o problema cu radarul asa ca merita sa incerce sa vada cum pot primi tinte de la ce exista prin jur. Sau macar ceva local, de la radarele de baterie alea noi.

      “Interfata” lor trebuie sa vorbeasca cu “interfata” noastra. In functie de cum a fost proiectata de UTI – liniste la galerie! – s-ar putea sau nu sa mearga. Nu pot sa cred ca nu si-au pus problema cand au proiectat-o ca va veni si timpul asta, era previzibil si predictibil.

      • gsg9 says:

        OK. Faza I’a.

        “Bateria Delta a Batalionului 5, Regimentului 7 Aparare Aeriana din cadrul Fortelor Terestre ale SUA dislocate in Europa va ajunge de la baza militara din Kaiserslauten, Germania, la pilogonul de trageri sol-aer din Capu Midia, pentru exercitiul bilateral romano-american Patriot Shock V, intre 1 si 12 noiembrie. “Exercitiul este unul de nivel tactic cu trupe in teren, al structurilor de rachete sol-aer din Fortele Aeriene Romane, la care participa o baterie HAWK PIP III R si una PATRIOT”, anunta Ministerul Apararii din Romania.

        “Scopul exercitiului este de a antrena echipajele bateriei HAWK PIP III R pentru ducerea actiunilor de angajare a tintelor aeriene, prin integrare cu cea PATRIOT, in cadrul unui scenariu fictiv de aparare aeriana”, anunta MApN.

        “Exercitiul are ca obiective principale perfectionarea procedurilor privind planificarea si ducerea in comun a actiunilor de combatere a unui inamic aerian, precum si verificarea interoperabilitatii sistemelor de comanda-control ale celor doua structuri de rachete sol-aer”, noteaza Ministerul Apararii.”

        Faza a II’a some other time, sa termine UTI de testat jetoanele

        • admin says:

          Da, faza I-a. Noi la ei. Cum a fost lasat de la D-zeu, cum s-ar zice.

        • psycho says:

          cu aceasta ocazie mapn-ul si uti vor lansa noua aplicatie hawk-utiL pentru android si iosπŸ˜€

  3. GeorgeGMT says:

    Io zic ca sunteti optimisti, mai optimisti de cum eram eu cand visam Gripene E/F pe pereti….
    Americanii – aia cu Patriotu” – fac parte dintr-o unitate de dislocare rapida (nus cum dracu ii zice la ei) si acum au primit alarma: “bah baieti, luati acareturile, la gara si apoi hop!hop! pe granita de est!”
    Ideea este – dpdv al americanilor – sa vaza cum ar veni in cat timp ajung aici – daca se respecta orarele calculate in birou – si probabil cum se vede Sevastopolul prin “vizorul” unui Patriot. Poate si cum vede racheta lor prin radarul nostru, poate…
    Sa mai verifice cum este infrastructura, cum se asigura transportul, cum se misca gugustiucii lor la montat cortu” si Patriotu”, etc, etc in caz de scandal…
    Adica o aplicatie cu dislocarea in teren (raion) a tehnicii din dotare. Cum se “intelege ele”, alea noastre si ale lor se face si fara aducerea rachetelor la Capul Midia.
    Ce sa integreze UTI nene, pai aia au avut acces la Patriot sa vaza cum il integreaza cu Hawkul?!

    Familial vorbind, se intalneste copilul ajuns barbat (Patriot PAC 2 cred) cu bunicul zombificat, intors din morti (Hawk), la fel ca si in cazul MiG 21, P15 Termit, S 60, etc, etc…
    Am putea face bani frumosi din excursii ale altor armate la noi, sa vaza si ofiterii lor mai tineri cum era tehnica de lupta cand tatii lor erau adolescenti.

    • admin says:

      Imaginea de ansamblu e proasta, intr-adevar dar exercitiul asta este un test de cum se “intelege bateriile intre ele pre limba lor care este”. Test, vorba vine, ca nu e nimic de testat dpd functional, mai degraba un antrenament pentru romani. Si care nu se poate face fara aducerea rachetelor in poligon, sa se vada la fata si sa se simta aproape. Cum ziceam si cu alta ocazie, integrarea HAWK-ului e un avantaj clar si pentru americanii care opereaza Patriot.

      E de bine. Chiar e. Si nu e vorba de optimism, ca lucrurile sint in miscare.

      PS. Probabil ca tema trebuie tratata mai in detaliu.

      • GeorgeGMT says:

        Acum, eu nu stiu daca Patriot – ca sistem – poate integra si conduce focul cu mijloace proprii pentru Hawk (asa cum face S 300/S 400 cu S 200). Ar fi de belea sa se poata lansa rachete Hawk cu ajutorul Patriotului american, iar radarele noastre de descoperire – FPS si TPS – sa “discute cu centrul de control al unei baterii Patriot.
        Chiar ar fi…de belea.
        Atunci ar trebui sa cumparam – sh of course -2-3 baterii Patriot si deodata am face un salt spectaculos la nivel de lupta antiaeriana. Abia atunci Hawkul si-ar merita banii…

        • admin says:

          Poate. Si asta de multa vreme, nu are nici o legatura cu ce au facut sau nu cei de la UTI.

          Va apare o postare pe tema asta.