Raman rusii fara carbuni?

Reteaua de posturi navale britanice in 1914 - Sursa: reddit.com

Reteaua de posturi navale britanice in 1914 – Sursa: reddit.com

Marina Regala Britanica ar trebui sa fie modelul pentru orice putere navala cu ambitii globale, pentru faptul ca a fost unica superputere din istorie ce a dominat oceanele lumii fara competitie, pe o perioada de 100 de ani. Desi britanicii au avut una din cele mai puternice forte navale pe toata durata secolului 18, dominatia lor categorica a inceput abia la inceputul secolului 19, culminand cu anii de dinaintea Primului Razboi Mondial – nu e de mirare de ce epoca victoriana e vazuta ca perioada de aur a britanicilor.

Motivele succesului s-au atribuit pe buna dreptate inovatiei continue, ce a mentinut superioritatea tehnologica dar si pregatirii superioare a echipajelor. Ultimul avantaj, deseori uitat, este legat de logistica impresionanta ce a permis navelor cu aburi britanice sa ajunga in cele mai indepartate colturi ale lumii. Reteaua de posturi de realimentare cu carbuni a fost elementul decisiv care a permis extinderea si mentinerea imperiului. Harta alaturata arata cum britanicii au ocupat mai toate pozitiile strategice de-a lungul rutelor navale.

Lectia de istorie se pare ca le-a scapat rusilor atunci cand s-au decis sa trimita flotila grupata in jurul portavionului Kuznetsov spre Siria.

O fumigena - Sursa: EPA/DOVER MARINA.COM via Telegraph.co.uk

O fumigena – Sursa: EPA/DOVER MARINA.COM via Telegraph.co.uk

 

Spre deosebire de flota americana pe care ar vrea sa o imite, cea rusa este constituita din nave cu autonomie mai mica ce necesita realimentare in cazul voiajelor mai lungi, de acest gen. Cert e ca grupul de nave rusesti are o escala programata in Ceuta spaniola, dupa ce a intrat in Marea Mediterana in cursul zilei de ieri. Desi spaniolii fac acest serviciu in mod regulat, de data asta au fost supusi la presiuni din partea unor oficiali NATO si europeni pentru a nu permite realimentarea navelor rusesti.

Desi chiar si spaniolii au condamnat actiunile Rusiei in Siria, e putin probabil sa refuze realimentarea si daca totusi asta se va intampla, rusii au probabil solutia Marocului sau a Algeriei. Ar fi insa un moment umilitor tocmai cand marina rusa isi etaleaza ambitiile globale.

Macar si numai sub aspect ecologic, rusii ar merita sa ramana fara combustibil.

 

Both comments and pings are currently closed.

32 Responses to “Raman rusii fara carbuni?”

  1. psycho says:

    daca ar fi in albnegru poza cu rusnacul poate fi confundata cu una din arhiva marelui razboi.
    ma gandesc ca refuzul realimentarii trebuie motivat de ceva concret pana la urma.

    • admin says:

      Ar putea lua forma unei sanctiuni, ca tot au condamnat europenii bombardamentele rusesti in Siria.

  2. mihai says:

    Daca rusii plastesc cash no problemo.Ca de ce sa-i ajutam sa trosneasca la ciuhapii suniti-e clara confuzia.Ptr.Occidentul(din care face parte si Rusia prin adn,obiceiuri de viata si demografie) amenintarea cea mai mare vine din lumea musulmana: se inmultesc ca potarnichile pe un teren care si asa nu sustine prea multa populime, sunt nemancati,neocupati-au mult timp liber,mult tineret bovin masculin cu testosteronul high si au o RELIGIE a URII.E ingredientul perfect pentru un lung razboi intre ei , si intre ei si restul lumii.Au si un proverb in sensul asta.
    Ce putem face? Nucleara fratie-cat o mai avem si ei nu o au.Tot desert ramane in loc.La Hiroshima se locuieste acum binemersi.

    • admin says:

      Exista totusi si destule exceptii: Iordania, Libanul (pana recent cand si-a bagat coada Siria acolo), Iranul (teocratie militara e adevarat dar oarecum rezonabili). Ce putem face? Nu tim minte sa fi fost atat taraboi cat timp erau sub administrare straina, chiar si turca.

  3. enzo says:

    Varianta ruseasca TDI.

  4. nicolae says:

    Pai nu degeaba vorbim astazi despre meridianul Greenwich! Faina harta!
    Vis-a-vis de articol, as sublinia doua chestiuni, frecvent neglijate in discutiile despre nave:
    1. Autonomia. Rusii au gandit marina lor ca o putere continentala, accentul fiind pus pe submarine ca forta de descurajare nucleara. Navele lor nu sunt gandite sa sustina marsuri si campanii atat de lungi. Acum trag ponoasele…
    2. Logistica, logistica, logistica. O ramura neglijata dar fara de care se pierd razboaie. Si aici se vede din nou slabiciunea si lipsa de experienta a Rusiei in desfasurarea unor astfel de operatiuni. Pentru sustinerea logistica din Siria au cumparat cargouri de la turci. Acum se pare ca nu au posibilitatea de realimentare/reaprovizionare pentru un mars atat de lung, fara sa mai faca escale prin porturi… N-au si ei un petrolier sa insoteasca fumigena aia de-i spun Kuznetov? Ar trebui sa aiba posibilitatea sa-i faca plinul din mers… Am vazut ca asa se poarta la marinele mai dezvoltate.
    La naiba, pana si noi avem petroliere in flota militara…

    • admin says:

      Nu stiu care e procedura de realimentare in larg, daca nava trebuie sa aiba echipament special dar pare logic sa fie asa. Ori daca nu s-au gandit la asta atunci cand si-au proiectat navele, acum stau la pomana.

      Cred ca nici rusii nu se asteapta sa faca voiajul asta de prea multe ori.

      • nicolae says:

        Dupa cum reiese si din postarea lui Petre au, sau au avut candva astfel de instalatii. Doar ca n-au functionat cum a trebuit si probabil ca nici nu mai functioneaza, din moment ce trebuie sa realimenteze in port.
        Altfel, chestia cu realimentarea in mers se face de multa vreme: https://en.wikipedia.org/wiki/Underway_replenishment
        Si mai e o chestie… conform wiki, magaoaia functioneaza cu boilere si turbine cu abur (nici nu vreau sa ma gandesc cat azbest or avea la bord). Astea mergeau in WWII cu pacura.

        • admin says:

          Se pare ca azbestul ar fi totusi preferabil:

          It will join the Indian Navy as INS Vikramaditya. After repeated postponements, the transfer was slated for this December. Last month, however, the ship encountered major engineering problems during sea trials in the White Sea. The capacity to operate at full power for a specified period of time constitutes a key performance benchmark for propulsion plants. While details remain sketchy, the Gorshkov’s crew evidently had to take seven of eight boilers offline when they overheated during a full-power run. It appears the schedule will slipyet again, until—probably—sometime next year.

          How long repairs will consume remains a matter of dispute. At fault was the insulation used to protect the boiler casings from the flames that burn within to generate steam. Indian officials rejected Russian proposals to use asbestos, which fell out of favor long ago owing to health hazards. Instead the boilers were lined with firebrick, long the standard in conventional steam-propelled U.S. warships. The bricks were evidently unable to withstand the heat generated when operating the boilers at full power.Sursa.

          Daca n-au turbine pe gaz suficient de puternice, folosesc sobele. Oricat se falesc rusii cu industria derivata aero, e foarte clar ca nu au ceva comparabil cu GE sau Rolls-Royce.

          • nicolae says:

            N-ar fi prima data cand rusii se dovedesc deficitari dpdv calitate la tot felul de subansamble, garnituri si alte cele.
            Si GE si RR sunt la ani lumina in fata lor, si nu spun asta pen’ca “tin cu vestul”, mi-e teama (pentru ei) ca asta e realitatea.
            Sunt curios daca pana la urma vor reusi sa faca o turbina navala sau isi vor calca pe mandrie si se vor intoarce spasiti la ucrainieni. Pana una alta au proiecte de fregate care depind de turbine si care, din cauza asta, sunt oarescum in stand by, vezi Gorshkov/Grigorovich. Si cum vestu’ le-a pus embargo…
            Turbinele cu abur sunt folosite in continuare dar la navele cu propulsie nucleara.
            Si inca ceva… Stiu ca unitatile clasei Slava sunt facute in Ucraina, iar documentatia aferenta a ramas in Ucraina, care nu e dispusa sa le-o puna la dispozitie, evident. Din acest motiv santierul care a reparat una din unitatile clasei (nu Moscova) a avut multe de comentat. Daca acesta este si cazul portavionului (si e posibil sa fie) mai bine-l caseaza si-l vand la fier vechi, chiar daca au experienta cu ala al indienilor.

          • nicolae says:

            Iaca, nu le-au reusit inca: http://m.navaltoday.com/#newsitem-132468

    • Petre says:

      @nicolae, au facut odata prin Marea Irlandei o deversare cu acelasi Admiral Flota Kusnetsov cand tocmai alimentau de pe un vapor cisterna.
      O deversare de toata ”frumusetea” https://en.wikipedia.org/wiki/West_Cork_oil_spill

      Ei, daca la ditamai nava amiral sunt probleme, la alea submersibile cu ogive cum e ?
      Kursk nu o sa fie ultimul ”accident” asta e sigur.

    • Dan Banan says:

      Rusii stau prost cu logistica în general, nu numai pe mare.

  5. gsg9 says:

    Pai daca nu se duce nimeni cu vreun seal delivery vehicle sa’i alimenteze cu vreo mina ceva, cand sunt in port stiu ca sunt pazite underwater de spetsnaz cu APSuri sau ce’or mai avea acuma si sunt sisteme de protectzie anti’scafandri dar cand copaia e in mars e mai greu de pazit, desi nu imposibil 🙂

    Si daca sunt in port la Ceuta si vin aia cu SDVurile si le accidenteaza scafandrii si le mai fac niste gauri in copaie care e problema, ca sub apa nu vede si nu stie nimeni, decat pestii si aia sunt cam tacutzi de felul lor 🙂 🙂 , nu e ca in Syria cu turcafletzili cand a cazut pasaroiul sovietic de a lovit peisajul, aia se vede, n’ai cum s’o ascunzi, hai baietzi, nu citeste nimeni de la seals pe aici poate le dau idei 🙂 🙂

    • admin says:

      Io zic ca mai simplu e sa le puna zahar in rezervor.

      • gsg9 says:

        Sau sa le scoata dopul. Daca n’au, le fac ei 🙂

        Eniuei, e bine ca se consuma si au treaba cu harapii, ca daca se plictisesc isi gasesc de treaba prin alte zone care ne deranjeaza mai mult

        • admin says:

          Asa e, intotdeauna sa fim pozitivi si sa vedem partea plina a rezervorului.

  6. Cezar says:

    Asata cu portavionul rusesc pe carbuni e ca in bancurile alea despre marina albaneza, cand vaslasii submarinelor albaneze trebuiesc sa iasa din 10 in 10 minute la suprafata sa respire, apoi reintra in imersiune! 🙂

  7. dany says:

    Rusii fara combustibil???
    Pai nu ziceau ei ca au jdemii de avioane care pot realimenta orice si ca pot ateriza in orice colt din lume??? Bine ca lor nu prea le reuseste amerizarea….
    Daca nu pot cu avioanili macar sa trimita vreo 3-4 SS-28 sa le realimenteze, le incarca cu petrol in loc de uraniu …ei au zis ca are raza de actiune jdemii de km si ajunge in cateva minute in orice colt al lumii…
    Acum pe bune, din toata calicenia lor nu au gasit un petrolier rusesc pe toate meridianele lumii (chiar asa calici sa nu poata inchiria un petrolier macar)…inseamna ca nu au nicio treaba cu planificarea…
    Adica strabati juma de lume sa le faci occidentalilor in ciuda si nu esti capabil sa inchiriezi un amarastean de vas cisterna….Se tavaleste Stalin in groapa, bine draqu ca nu a fost ingropat cu lopata care i poarta numele langa el ca iesea asta sa si altoiasca urmasii…

    • admin says:

      Pai cum sa le faci occidentalilor in ciuda mai bine decat sa realimentezi de la ei cand te duci intr-o misiune cu care ei nu sint de acord? Asta e cireasa de pe tort.

      • dany says:

        Cum se vor impaca pe de o parte imaginea cu harburile fumegand si pe alta parte ideea ca pot alimenta de unde vor muschii lor ?
        Sa nu uitam ca propaganda in interiorul URSS si mai apoi in spatiul vital rusesc este la fel de intensa ca si cea in exterior… Cel putin la fel de intensa…
        La cat ii duce capul pe multi cioloveci (nu ca ai nostri ar fi mai breji) sunt capabili sa creada ca Putin este reincarnarea lui …Rasputin…. iar Kabaeva (sper sa nu ma banezi si tu daca zic ceva de ea) este reincarnarea nu stiu carei printese tariste, pe cand colo ea nu este decat o prostituata de lux capabil sa desfaca picioarele primulul badigard* mai rasarit…
        Daca dai o tura prin zone mai putin circulate ale internetului o sa gasesti o gramada de “legende” care mai de care, abil intretinute despre Putin si amanta sa… in plus o sa gasesti si gramada de creduli romani (sau de alta nationalitate) aferenta oricarei legende…

        • admin says:

          Nu cred ca rusii au o problema cu harburile fumegatoare, mai ales daca sint mari, amenintatoare si sint ale lor, nu e ca si cand la ei in tara totul e nou si functional si doar portavionul e o epava. S-au dus sa faca ceva galagie si le-a reusit, toata lumea vorbeste iar despre ei.

          • dany says:

            Domne*… motorul acestei lumi sunt faptele nu vorbele…

          • dany says:

            Din pacate confundati…
            Cuvintele (vorbele) sunt doar forma rostita a gandurilor si cam atit, doar o simpla forma de comunicare… Este adevarat ca ,,, conteaza cum vorbesti… dar mult mai important este gandul ca generator al acelor cuvinte, ca vrem sau nu faptele au avut intotdeauna la baza gandurile… Acum ca gandurile unuia genereaza mai multe fapte decat ale altora … asta este . Daca nu ar fi fost vorbitul sigur foloseam o alta forma de comunicare a ceea ce gandim…Exemplu animalele, chiar daca nu vorbesc totusi comunica… Un singur “defect” au animalele : sunt sincere! Spre deosebire de noi oamenii…

            • admin says:

              Prin “vorbe” ma refeream desigur la tot ce tine de comunicare, verbala si non-verbala. Propaganda motiveaza si duce la fapte.

          • dany says:

            Am inteles ideea
            Cand faci propaganda in cadrul poporului este bine sa cantaresti bine ideile puse la bataie… Nu de alta dar ciolovecii o sa se creada tot superman cand o sa ramana cu 10 Km² in jurul Kremlinului. Nici macar nu le trece prin cap ca au o gramada de inamici in absolut toate zonele de granita, rezultat al politicilor expansioniste de la Petru si pana in prezent … De obicei smekeru’ ala cu punga de seminte postat la coltu’ strazii sigur isi gaseste nashu’ dupa cateva reprize…

  8. Jean says:

    Sau vor creste autonomia navelor…desteptilor! Voi credeti ca unele declaratii le fac ca sa castige rusii. Le fac ca rusii sa isi pastreze atitudinea pozitiva, altfel va mananca de vii doar din gesturi mici, nepolitice – schimbarea unui motor naval, deschiderea unei fabrici de autoturisme, productia unei cantitati mai mari de alimente, termoizolarea blocurilor de locuinte s.a. Sa le multumiti si sa va platiti curand datoria fata de mine, macar ca sa salvati impresia artistica pe final. Sau puteti sa ramaneti cu romanii, care vor infiinta un superstat aici, cu limba oficiala tot rusa (pe care astia insa v-o vor impune) si sa nu mai contati pentru restul lumii. Asta se intampla cand esti alergic la ofertele generoase de colaborare si la vizionarii care vi le explica.

  9. radu says:

    Hehe, ai grija Admin, in ultimul timp astia par a fi pe tot terenul, si au n-au mingea, ei tot trag la poarta, vorba unui clasic in ale tacticii fotbalistice. Chiar ma intrebam cand o sa apara unu si pe aici.

  10. MVSTELIDAE says:

    Libanul era un stat creştin cândva. Asta spune multe despre lecţia refugiaţilor şi lecţia demografiei.
    Logistica în est era considerată mai mult un moft, fiindcă soldaţii aveau o valoare mică, nu erau cetăţeni ca în vest, real, erau nişte ţărani analfabeţi, uşor de păcălit şi abuzat. De aici tradiţia. Când a făcut România ultimul exerciţiu logistic? Adică să o ia din Sătu Mare şi să ajungă în Constanţa cu o parte din armată, fără ajutor din sectorul privat?
    Problema Rusiei este şi mai gravă, ştiută de ei de secole, în ce priveşte porturile. Ei sunt izolaţi, ştrangulaţi de Turcia, UK, Japonia, adică SUA.
    Deşi parcă turcii au schimbat tabăra de un timp.
    Dacă erau băieţi inteligenţi, luau Afganistanul şi o parte din Pakistan pentru un Port la Oceanul Indian. De fapt ăsta a fost coşmarul britanicilor mult timp, însă ruşii nu au mai venit.

    Dacă vor să fie o putere, singura opţiune cât de cât viabilă este Vladivostok, însă nu prea văd cum Rusia ar putea fi o putere, mai bine s-ar axa pe aviaţie şi transport pe calea aerului, bombardamente, etc. Deşi o flotă este foarte bună, ei nu au nici tradiţia nici geografia pentru a juca un rol.