Guest Post: 72 De Ore

By Caudillo:

Marius Tuca i-a avut invitati la emisiunea sa din  5.03.2024 pe Victor Ponta si pe generalul (r) Badalan Eugen, sef M St Maj 2004-2006.

Nu discut despre Victor Ponta,  articolul are ca obiect afirmatiile generalului Badalan care cred eu ca ar trebui sa ne dea de gandit, mentionez minutul la care se fac anumite afirmatii si incerc o subliniere a ideilor generalului Badalan

Min 25 , incepe discutia cu gen Badalan

Min 35  “Războiul din Ucraina a schimbat percepția asupra României”

Politicienii romani au spus  „Ne apara Nato” si au neglijat apararea Romaniei.

Min 37. Lipsa de importanta acordata de decidentii din Nato pentru spatiul romanesc

Generalul James Jones,  Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) l-a invitat pe generalul Badalan la Comandamentul european pentru a-i convinge pe niste congresmeni americani de importanta spatiului romanesc, actiune ramasa fara nici un rezultat

Min 41. Nato are nevoie de minim  72 de ore pentru a interveni in Romania in caz de agresiune ruseasca

In caz de agresiune ruseasca  Armata romana impreuna cu fortele Nato din Romania (4000 militari ) nu rezista 72 de ore

Asta inseamna ca teritoriul Romaniei ar fi cucerit de rusi si chiar daca ulterior ar interveni Nato, Romania devine teatru de razboi si ar suporta mari distrugeri

Min 43  Se revine la discutia cu congresmenii americani

Exportam democratie si importam riscuri de securitate, asta le-a explicat gen Badalan

Congresmenii americani nu intelegeau  sau se prefaceau  ca nu intelegeau importanta zonei Marii Negre

Min 52 Gen. (R) Eugen Bădălan: „Ucraina nu poate să câștige războiul”

Generalul Gherasimov unul din marii teoriticieni ai razboiului hibrid

Razboiul va mai dura cel putin 1 an

Contraofensiva ucrainiana din 2023 a fost un act propagandistic , o contraofensiva nu se pregateste prin mass media, se pregateste pe plansete de lucru, mass media afla despre ea in ziua in care se declanseaza

Cantitatea de forte si mijloace ucrainiene nu puteau fi asigurate decat de un sprijin masiv SUA si european, sprijin care intotdeauna a venit cu intarziere.

Preluarea si mentinerea initiativei este una din conditiile de victorie in razboi, Ucraina n-a avut niciodata initiativa in lupta, doar pe actiuni marunte

Ucraina nu poate castiga razboiul indiferent de sprijinul pe care l acorda SUA si UE

Legi ale razboiului

Ucraina trebuie sa desfasoare o ofensiva de mari proportii pentru a  castiga razboiul

 Ucraina trebuie sa aiba un raport de forte de cel putin de 3-5 la 1  pe directia initiala a ofensivei, lucru imposibil pentru Ucraina, atat din punctul de vedere al resurselor umane cat si materiale.

Costurile estimate pentru ofensiva = 16 miliarde

Exista riscul ca razboiul sa fie de lunga durata, cu actiuni mici pe linia de contact, iar in vara rusii sa treaca la ofensiva si sa ocupe sudul Ucrainei, Odessa si gurile Dunarii si sa atinga linia Niprului in restul Ucrainei, ocupand 30-40% din Ucraina.

Apoi rusii se vor opri si se va ajunge la o pace de tip Coreea de Nord – Coreea de Sud.

Min 60. WashingtonPost : din1 milion de soldati ucrainieni doar 300000 au vazut frontul.

Generalul Badalan sustine ca

1 soldat de pe  linia frontului e sustinut  de 9-11 oameni din care

3 soldati ( logistica,rezerve,etc) , restul civili care lucreaza in economie si asigura soldatului de pe front cele necesare

Raportul  300000 din 1 milion este cel normal

Min 1h;16  Nato nu va participa la razboi, poate tari Nato fara a implica alianta

Modelul elvetian

Adaposturi subterane pentru 114%  din populatie

Armata obligatorie de 3 luni, apoi cetatenii  pleaca acasa cu armamentul si  echipamentul cu care au facut stagiul militar

 Timp de 10 ani  participa o luna  pe an la pregatire militara.

 Min 1h;21  Surse Telegram afirma ca niste avioane de lupta au decolat din Romania si au survolat Ucraina, pentru a  analiza in ce fel sa atace Crimeea.

 Ar fi un  act razboinic al Romaniei fata de Rusia.

Intr-o vreme s-a discutat despre o intelegere trilaterala Romania-Republica Moldova-Ucraina ( informatie neverificata ) ca dupa terminarea pregatirii pilotilor ucrainieni  avioanele F 16 ucrainiene sa ramana in Romania, sa intre in spatiul aerian al Republicii Moldova si de acolo sa lanseze atacuri impotriva armatei ruse.

Generalul Badalan:  e o nebunie , una e sa te pregatesti sa faci fata unei eventuale  agresiuni rusesti si altceva sa  provoci Rusia.

Dilema europeana:  compromisul unei  paci cu o  Rusie victorie sau mobilizarea totala a europenilor si impreuna cu SUA  sa obtina infrangerea Rusiei in Ucraina.

Europenii doresc victoria Ucrainei dar nu asigura Ucrainei mijloacele necesare victoriei.

Europa nu poate sa-si asigure securitatea fara SUA.

Min 1h;28  Ucraina n-a fost niciodata prietena Romaniei ba dimpotriva.

Romania  e prietena neconditionata a Ucrainei.

Dupa incheierea conflictului cu rusii nu se stie care va fi atitudinea Ucrainei fata de Romania.

Atitudine romaneasca  este rezultata din convingerile proprii  sau  sunt obligatii pe care le  impun  altii pentru Romania ?

La finalul emisiunii se discuta despre situatia din Gaza.

Cateva comentarii proprii.

Despre generalul Badalan se pot face multe aprecieri, unele pozitive altele mai putin pozitive. Indiferent de aceste aprecieri generalul Badalan a fost sef M St Maj si afirmatiile sale nu pot fi ignorate.

In legatura cu opinia ca Romania nu rezista 72 de ore in fata unei agresiuni rusesti pot spune ca e cea mai proasta veste despre situatia armatei romane.

Neplacut e faptul ca razboaiele ne gasesc ca de obicei nepregatiti.

In 1916 , dupa doi ani de neutralitate, am intrat in ww1 cu o armata nepregatita  am pierdut nu doar in Transilvania si pe linia Carpatilor, mai rau , ne-au batut bulgarii la Turtucaia si ne-au mai luat si la misto, ca pozitiile noastre la Turtucaia trebuiau sa reziste macar 4-5 zile si daca erau aparate de femei.

In 1940 am cedat teritorii fara lupta, desi ww2 incepuse din septembrie 1939, Cehoslovacia fusese sacrificata in 1938 , deci semnalele unei conflagratii existau demult.

Cu toate acestea, am pierdut Romania Mare , n-am fost in stare sa ne aparam granitele, mai mult,imprejurarile cedarii Basarabiei sunt grotesti.

La Consiliile de Coroana din 27.06.1940 Iorga a inceput cu

„Ni s-a cerut totul pentru armata. Am dat totul. Am vazut armata la 10 mai si cred ca se poate bate, sa ne batem.”

si a terminat cu

„Daca nu suntem in stare sa ne aparam, sa nu mai incurcam lumea cu statul roman; sa lasam guvernului si armatei grija lichidarii statului roman,  ce sa mai cersim ajutor la Germania si la Italia.”

Iorga probabil ca nu mai judeca bine din cauza varstei, a mai spus si alte aiureli, nu se vorbeste despre ele  pentru ca pot fi folosite ca  propaganda antiromaneasca.

Dar SE STIE  ce s-a discutat in 27.06.1940 la Consiliile de Coroana.

„Ucraina n-a fost niciodata prietena Romaniei, ba dimpotriva”

Min 7. Adrian Nastase, prim-ministru 2000-2004, vorbeste din proprie experienta

„Ucraina, cu doua zile inainte de invitarea noastra la Praga, a trimis un memorandum catre Secretarul General de atunci ,Robertson, prin care cerea ca Romania sa nu intre in NATO , pentru ca are conflicte deschise cu vecinii.”

Si o analiza mai putin cunoscuta a contraamiralului dr Eugen Laurian despre Bastroe

NE APARA NATO

Declaratii presedintele Biden la retragerea din Afganistan

„  As I said in April, the United States did what we went to do in Afghanistan: to get the terrorists who attacked us on 9/11 and to deliver justice to Osama Bin Laden, and to degrade the terrorist threat to keep Afghanistan from becoming a base from which attacks could be continued against the United States.  We achieved those objectives.  That’s why we went.

We did not go to Afghanistan to nation-build.  And it’s the right and the responsibility of the Afghan people alone to decide their future and how they want to run their country.   „

„  After 20 years — a trillion dollars spent training and equipping hundreds of thousands of Afghan National Security and Defense Forces, 2,448 Americans killed, 20,722 more wounded, and untold thousands coming home with unseen trauma to their mental health — I will not send another generation of Americans to war in Afghanistan with no reasonable expectation of achieving a different outcome. „

Sursa

Min 2;27

It is wrong to order american troops to step up when afghanistan’s own armed forces would not

Ideea asta ca ne apara NATO e foarte periculoasa pentru Romania, chiar daca USA  e prezenta la MK si Deveselu, asa cum  US au cheltuit sume uriase in Afganistan si au plecat de acolo, pot pleca si din Romania. E adevarat ca noi suntem in NATO, dar interesele americane pot fi diferite de ale noastre, la fel cum se intampla in  Ucraina, dupa  cum se observa in imaginile urmatoare

Lloyd Austin, the head of the Pentagon, opposed Ukraine’s attacks on Russian oil refineries, advising Ukraine to focus on strikes that have a direct impact on the war.

Pentagon chief Lloyd Austin said that the Ukrainian army should focus on strikes on Russian targets that have a “direct impact on the war” rather than attacking oil refineries on enemy territory. He is quoted by Bloomberg, UNN reports.

Details

“These attacks may indirectly affect the global energy situation. Ukraine is better off pursuing tactical and operational goals that can directly affect the current struggle

said Austin

The Pentagon chief also called on the Congress to approve additional military aid to Ukraine and emphasized that such aid would also help increase defense production in the United States, and that the money would help the defense industry.

Austin’s statement about the refinery was condemned by Republican Senator Tom Cotton, who accused the White House of obstructing Ukraine’s effective actions for political reasons.

I think the Biden administration does not want gas prices to rise in an election year

He said.

Textul de mai sus e luat dintr-o sursa ucrainiana

De asemenea , conform Washington Post , cererea americanilor de a nu fi atacate rafinariile rusesti l-a iritat pe Zelensky

„Când vicepreședintele Harris s-a întâlnit în privat cu Volodymyr Zelensky la Conferința de Securitate de la München, în februarie, ea i-a spus liderului ucrainean ceva ce el nu voia să audă: să nu atace rafinăriile rusești de petrol, o tactică despre care oficialii americani credeau că ar crește prețurile globale la energie și ar invita la răzbunare rusă mai agresivă în interiorul Ucrainei.

Cererea, potrivit unor oficiali familiarizați cu chestiunea, l-a iritat pe Zelensky și consilierii săi de top, care consideră șirul de lovituri cu drone ale Kievului asupra instalațiilor energetice rusești ca pe un punct pozitiv rar într-un război de uzură cu un inamic mai mare și mai bine echipat.

Zelensky a respins recomandarea nefiind sigur că aceasta reflectă poziția de consens a administrației Biden, au spus  sursele. Dar în săptămânile următoare, Washingtonul a întărit avertismentul în mai multe conversații cu Kiev, inclusiv cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, care a călătorit în capitala Ucrainei în martie, și alți oficiali superiori ai apărării și informațiilor din SUA.”

Sursa

E adevarat ca suntem in NATO, americanii sunt in Romania, insa nu exista aliante eterne, interesele SUA se pot schimba si s-ar putea sa nu ne mai favorizeze in viitor.

In definitiv fiecare tara isi urmareste propriile interese intr-o alianta, nu conteaza daca exista interese comune la un moment dat sau dusmani comuni, un exemplu elocvent e dat chiar de SUA, care au vandut europenilor dupa ce a inceput conflictul din Ucraina gaz lichefiat la un pret de 4 ori mai mare decat in SUA.

„The liquefied natural gas (LNG) loaded on to tankers at U.S. ports costs nearly four times more on the other side of the Atlantic, largely due to the market disruption caused by a near-total loss of Russian deliveries following the invasion of Ukraine.”

Sursa

Baieti buni americanii !

Un  alt exemplu care ar trebui sa ne dea de gandit este cel al avioanelor F 16. Momentan este un delir propagandistic in legatura cu aceste avioane, despre ce arme minune sunt aceste F 16 si cum ii vor ajuta pe ucrainieni sa-i nimiceasca pe rusi. Acest delir, spre surprinderea mea , a reusit sa acopere o realitate ce nu poate fi negata, ca la doi ani de la inceperea conflictului ucrainienii nu au primit inca avioane occidentale. Au primit doar niste MiG 29 vechi care nu puteau fi un adversar pentru Su-35 rusesti. Asa ca ucrainienii au fost nevoiti sa duca o „contraofensiva”  in 2023 fara un sprijin aerian adecvat. De asemenea acest delir propagandistic evita o alta realitate, respectiv ca americanii n-au dat nici un avion ucrainienilor.

SUA  putea da ucrainienilor foarte multe avioane, Pentagonul vrea sa retraga in anul fiscal 2025   250 de avioane, din care

  • 26 F-15Es
  • 11 F-16C/Ds
  • 65 F-15C/Ds
  • 56 A-10s

Pentagonul dorea inca din anul fiscal 2024 sa retraga 310 avioane, nu i-a aprobat Congresul cererea.

„ Similar to last year, the Air Force is seeking a raft of divestments to free up funds from maintaining aircraft officials argue are no longer capable of performing in a peer fight. That money, officials say, could be better spent on paving the way to newer replacements. „

„Lawmakers approved many of the service’s 310 requested divestments in FY24 while blocking some others, though the final results for many platforms may not be clear until Congress approves the FY24 budget. „

Sursa

Aceste avioane nu mai prezinta interes pentru Pentagon, care doreste sa investeasca banii in F 35 si F 15EX,  americanii puteau sa le dea la ucrainieni , lor le-ar fi fost mult mai utile, mai echilibrau luptele aeriene cu rusii, probabil ca interese superioare de stat au prevalat fata de necesitatile ucrainienilor.

In concluzie, ideea ca ne apara NATO , deci noi putem dormi linistiti, e una dintre cele mai nocive pentru Romania. In primul rand ca nu se stie ce aduce viitorul , poate ajunge Trump presedinte si nu mai e interesat de Deveselu si pentru ca exista riscul ca sa ni se spuna si noua ca daca noi nu luptam pentru tara noastra , americanii nu vor lupta in locul nostru. Mai ales ca se poate invoca si exemplul polonez care au investit enorm in aparare.

Si in definitiv, americanii chiar ar avea dreptate, daca noi nu dorim sa ne aparam tara si sa ne pregatim pentru o agresiune ruseasca, de ce ne-ar apara americanii ?

Problema pentru Romania este ca de 100 de ani nu suntem in stare sa avem o armata care sa apere tara.Asta inseamna ca acest popor are niste probleme nerezolvate de 100 de ani. Nu este admisibil ca acest conflict din Ucraina sa fie declansat acum 10 ani, odata cu anexarea Crimeei in 2014 , iar in anul de gratie 2024 sa aflam de la un fost Sef de MSt Maj ca Romania nu rezista nici macar 72 de ore la o agresiune ruseasca.

Acum stam mai prost decat in 1940, la Consiliile de Coroana seful MSt Maj de atunci, generalul Tenescu, explica situatia , respectiv ca nu puteam rezista in cazul unei agresiuni a  Armatei Rosii si  ca eram singuri, acum cu trupe americane in Romania si facand parte din NATO nu suntem in stare sa rezistam 72 de ore.

Romania are nevoie de o analiza corecta atat a cauzelor care au condus la dezastrul din 1940, cat si a cauzelor pentru care timp de 10 ani n-am reusit sa avem o armata care sa se poate opune armatei  ruse, cu tot cu ajutorul NATO.

Altfel, daca nu reusim sa identificam si sa inlaturam cauzele esecurilor noastre repetate de a ne apara granitele si peste alta suta de ani vom fi in aceeasi situatie, sa ne milogim de unii sau de altii sa ne dea armament sau sa ne trimita trupe ca se ne apere.

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

111 Responses to “Guest Post: 72 De Ore”

  1. Xv says:

    “Aceste avioane nu mai prezinta interes pentru Pentagon, care doreste sa investeasca banii in F 35 si F 15EX”.

    :))).

  2. Xv says:

    Stie cineva ce i-a zis Tenescu lui Abtonescu atunci cand s-au certat? E interesanta si reala pe vremea aia replica.

  3. Xv says:

    Badalan e un om fara onoare. Parvenit, pe romaneste. L-a salvat Baselu, alt exxemplu de ofiter de pus in rama.
    Eu am discutat pe vremea aia cu baietii trimisi de nenorocitu asta la recoltat “fer vechi”. Conationali de-ai nostri, dar nu aia la care va ganditi. Vorbeau foarte stalcit romaneste.
    Au luat doar Bucegi si Carpati, o intreaga poveste cum s-a recuperat ce (nu) a putut fi recuperat din ele.
    Repet, un nenorocit.

  4. Ion Valcu says:

    “Generalul James Jones, Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) l-a invitat pe generalul Badalan la Comandamentul european pentru a-i convinge pe niste congresmeni americani de importanta spatiului romanesc, actiune ramasa fara nici un rezultat”

    Rant mode on:
    Badalan aista n-o fost jeneralul A3\CNN ce comenta imagini dintr-un joc ARMA, crezand ca haholii si ivanii se bat cu C-RAM vs A-10?
    Deci nici macar SU-25 Frogfoot … ci A-10 pe partea ivanilor…
    Si micul mediocru antenist (Turcitu’ lu’ Voiqlescu) si el cu un “colegiu meletar” marca OQ&Timpanu’ ii tot tzinu isonul toata serata comica …
    Rant mode off:

    Si amu, entelectual vorbind, nici jeneralissimul nos’ n-o fost departe de colegul maCiuca jeneral.
    Nu toti congresmenii muricani is alienatzi mintali … ba din contra, deci cam trebuie sa fii foarte elocvent ca sa poti duce o discutzie la obiect.
    Si ei si-or urmari propriile interese ale statelor pe care le reprezinta si de i-or votat.

    Revenind la ce s-o afirmat in clipurile de mai sus, foarte corect, dar nimic de-a dreptul necunoscut.
    Interesant, totusi, intr-o vreme cand ai’ din varf se-ncurca-n talentul chinuit de zici ca-s prezidentul & premierul haholie … sau poate-or dori sa candideze acolo.

  5. Caudillo says:

    Estimările pot fi diferite

    În interviu, Skibitsky a avertizat: „Rușii pot cuceri Țările Baltice în șapte zile. Timpul de reacție al NATO este de zece zile”.

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusii-pot-cuceri-tarile-baltice-in-7-zile-timpul-de-reactie-al-nato-e-de-10-zile-avertisment-de-la-varful-spionajului-ucrainean-2782193

    Dar măcar la baltici se vorbește de 7 zile, nu de 72 de ore

  6. Caudillo says:

    Și o chestiune total neașteptată și neplăcută despre baltici

    Manganul este folosit la fabricarea tancurilor şi a altor vehicule blindate.
    ”În general, Letonia şi Estonia, care au devenit cei mai mari exportatori de minereu de mangan din UE către Rusia de la începutul războiului din Ucraina, au livrat Rusiei anul trecut 1,9 milioane de tone”, spun surse din industrie, potrivit investigaţiei jurnaliştilor lituanieni.

    Chiar dacă cifrele arată că Letonia joacă un rol-cheie în furnizarea de minereu de mangan industriei militare ruse, premierul leton Evika Silina a refuzat să ordone companiilor de stat să oprească imediat transportul şi manipularea manganului, declarând că interdicţia ar trebui impusă de către UE în ansamblul său.Şefa guvernului leton a menţionat totodată impactul economic asupra veniturilor şi asupra ocupării forţei de muncă la căile ferate de stat din Letonia, ale căror filiale transportau minereu.

    https://ziare.com/razboi-ucraina/razboi-ucraina-exporturi-marfuri-dubla-utilizare-lituania-rusia-1867941

    A vinde rușilor mangan acum, înseamnă practic a lucra cot la cot cu ei la producția tancuri, chiar nu mă așteptam la așa ceva de la baltici, care și fac fortificații din cauza rușilor

  7. sharky says:

    Articol bazat pe declarațiile lui Bădălan= 0.
    Sunt aici niște afirmații care mă fac să râd,și nu știu cu care să încep…
    hai să încep cu asta, “Exista riscul ca razboiul sa fie de lunga durata, cu actiuni mici pe linia de contact, iar in vara rusii sa treaca la ofensiva si sa ocupe sudul Ucrainei, Odessa si gurile Dunarii si sa atinga linia Niprului in restul Ucrainei, ocupand 30-40% din Ucraina.” Am văzut că susții opinia asta, ai mai repetat-o și prin commenturi. Ai văzut câte cursuri de apă au de traversat rușii, ca să ajungă la Odesa? Punem numai Niprul și Bugul, în condițiile în care rușilor le dă cu virgulă traversarea unor părăuri de câțiva metri lățime. În condițiile în care de 2 ani se chinuie pentru 10-20 de km de teren relativ plat, cu perdele forestiere. Să nu vii cu desantul maritim, că asta nu o mai crede nimeni.
    Apoi, “NATO are nevoie de 72 de ore ca să ajungă în România”. Între timp, rușii ăia se teleportează direct la graniță, nu îi vede nimeni că vin? Stăm și așteptăm să ne bată la ușă, ca să chemăm NATO? Sau, presupunând că toată populimea militară și informativă românească doarme în post, crezi că NATO nu vede ce fac rușii, și așteaptă după noi?
    A treia,”In caz de agresiune ruseasca Armata romana impreuna cu fortele Nato din Romania (4000 militari ) nu rezista 72 de ore”. Sa demonstreze distinsul general(politicos vorbind, pentru că el e un condamnat, de fapt și de drept, și într-o țară normală nu mai avea gradul ăla) că Krasnaia Armia poate să traverseze Prutul în 72 de ore, sub bombardament intens de toate felurile, și apoi poate discutăm și despre capacitatea noastră de rezistență.
    Caudillo, ești sigur că ai fost militar???
    sfat prietenesc, nu mai fura curent.
    Părerea mea, hâc…
    P.S. Hristos a Înviat!

  8. Mihais says:

    Adevărat a înviat!

    Păcat de Tuca.Baiat bun,dar vin toți maimutoii.Vali Stan era acum 20 de ani un tip ok.Acum manca rahat legat de UA de zici ca nu a văzut pasca,oua roșii ori sarmale.

    Infractorul gheneral e in același calapod.

    Adică asta e politica postului,sa zici ca rusii e tari,domle ne halește în 3 zile,votați aia care spun sa ne impacam cu ei,ca doar îs aici,în coasta noastră.

    Despre discernământ e simplu.Cand zici ca Avdiivka,oraș de 15000 ce a durat 6 luni sa fie luat,a costat 50000 de rusi și astea sunt o mare victorie…

    Acum au o noua tinta,Chasiv Yar.Asta,vezi Doamne e pe niște tapsane.E drept,dronele sunt observatorii de artilerie acum,nu mai trebuie sa se urce în copaci pe un deal.

    Nu trebe uitat ca se afla la 10km de locul unei alte mărețe victorii,ce la vremea respectiva a făcut sa tremure izmenele în mulți,eroica izbândă de la Bahmut.
    Care a avut loc acum un an și mai bine,dar a durat și atunci multe luni.

    Și boul ala zice de 3 zile.3 zile cred ca se descurca airsoftistii din Galați sa obțină,iar dacă pun niște basculante cu pietriș și niște tigai intoarse pe străzi se duc la o săptămână-doua.

    De aia e buna bătaia.Auzi asemenea tâmpenii,jart bastonul pe spinare,pana le creste creierul sau curajul.

  9. Ion Valcu says:

    @Sharky “sub bombardament intens de toate felurile, și apoi poate discutăm și despre capacitatea noastră de rezistență.”

    Cu ce stocuri de arme si munitzii s-o face bombardamentul intens?
    a. ale noastre
    b. aliate (US, ca la oiropeni le lipsesc neshte materii prime cheie si s-or mai si redus din aprovizionarile din China).

    Te referi la artilerie clasica, la reactiva, la balistice sau aer-sol de precizie?
    Fara niciun misto, chiar sunt curios.

    Eu unul vad stocuri contingente doar pentru Taiwan & Israel, ca acolo-i cel mai mare enteres murican.
    Iar cu cei 3 parlitzi baltici, de ce ar vrea ivanii sa se lege aiurea la cap, cand acolo-s ai mai bazatzi si mai nervatzi oponenti, polacii.
    Nu le-o ataca nimeni, “a priori” Kaliningradul.

  10. habarnistul says:

    Părerea voastră despre cursul evenimentelor nu contează .
    Viitorul e ascuns privirii .
    Dar … sunt convins că undeva există un plan de salvare a aparențelor în cazul căderii frontului și de o parte , dar și de cealaltă .
    Marile imperii probabil că respectă un cod de conduita care sa le asigură supremația în zona de influență a fiecăruia .
    În rest , câteva lucruri pot di confirmate :
    Ucraina nu ne-a fost si probabil nu ne va fi niciodată prietenă , indiferent de sacrificiul poporului român .
    Cine nu recunoaște și nu acceptă adevărul istoric , este în afara jocului .
    De altfel , fix acest lucru face ca narativa oficială să fie luata în batjocura de românii de rând .
    Cu cât mint mai mult , cu atât poporul va fi atras de celalalt dușman , a carui manipulare va prinde putere la cei cu minte puțină .
    Atât de greșită este narativa oficială , încât nimeni nu va mai credere niciodată nimic ce este emanat din surse oficiale .

  11. Caudillo says:

    Nu îndrăznea nimeni să se certe cu Antonescu!

    Prin aplicarea art. 58 din Legea Înaintărilor în Armată au fost trecuţi în retragere ,,pentru incapaciate” 80 de ofiţeri, între care 1 general de armată (Constantin Ilasievici), 5 generali de corp de armată (Florea Țenescu, Ioan Ilcuşu, Grigore Cornicioiu, Ioan Bengliu, Gheorghe Argeşanu), 2 generali de divizie (Gheorghe Mihail, Constantin Atanasescu), 3 generali de brigadă (Victor Dombrovski, Gheorghe Liteanu, Petre Bărbuneanu). La explicațiile solicitate de generalul Florea Țenescu, Ion Antonescu i-a răspuns: ,,Iubite Florea, nimeni în țara asta nu te poate cunoște mai bine și să-ți prețuiască valoarea profesională. Poți să-ți închipui cât de greu mi-a fost să-și aplic această măsură și ție. Dar, te rog să mă crezi – frate dacă mi-ai fi fost, frate, tot astfel aș fi procedat. Deplâng din inimă soarta care te-a așezat în acest post de mare răspundere într-o situația dramatică pentru țară. Fatalitatea a făcut ca tu să cazi victimă. Cu regretul infinit că ar trebui să mă despart de tine în aceste vremuri cumplite pentru Țară, își păstrez în inima mea aceeași admirație și caldă prietenie”.

  12. Sharky says:

    @Ion Vâlcu
    Mă refer la toate, ale noastre plus ale aliaților.Crezi că ăia 4000,(sau câți vor fi atunci) o să stea degeaba și o să aștepte să le cadă bombele rusești în cap?
    Părerea mea, hâc…

  13. Caudillo says:

    Chestiunea cu ” Mă Ioane…” care i ar fi spus o generalul Nicolae Ciupercă lui Antonescu e falsă.
    Toate nulitățile citează minciuna asta.

    La 9 septembrie 1941 a demisionat din funcția de comandant al Armatei a IV-a, în semn de protest, întrucât a fost împotriva continuării războiului dincolo de Nistru. S-a adresat mareșalului Antonescu: „Măi Ioane, noi nu avem ce căuta în Rusia. Ne-am luat înapoi moșia noastră, furată de sovietici și cu asta gata. Să procedăm și noi cum a procedat țăranul nostru întotdeauna. După ce a alungat animalele străine ce intraseră pe ogorul lui, gata, și-a văzut de treburile din propria lui gospodărie. Dar nu m-a ascultat…” În baza raportului nr. 54.839 întocmit la 4 octombrie 1941 de generalul de divizie Constantin Pantazi, ministru secretar de stat la Departamentul Apărării Naționale, Mihai Antonescu, vicepreședintele și președintele ad-interim al Consiliului de Miniștri, a aprobat demisia generalului Ciupercă din cadrele active ale armatei și trecerea lui în rezervă începând cu data de 13 octombrie 1941.

  14. Caudillo says:

    Antonescu l a beștelit pe Ciupercă pentru mai puțin

    După propria mărturisire, conflictul cu mareşalul Ion Antonescu a izbucnit în momentul în care, în cursul lunii august 1941, a refuzat să dea curs solicitării (făcute prin generalul Gheorghe Gheorghiu – ofiţer de legătură al Înaltului Comandament român cu Misiunea Militară Germană) de a redacta o scrisoare către comandamentul german prin care să solicite ,,onoarea de a continua mai departe operaţiunile la cot cu armata germană”.

    În locul adeziunii, generalul Nicolae Ciupercă a răspuns: ,,Regret, o astfel de scrisoare nu pot face pentru simplul motiv că eu personal sunt contra operaţiunilor de aşa mare amplitudine din partea armatei noastre, care nu este armată mondială sau europeană”. Acest punct de vedere l-a susţinut şi în faţa generalului Alexandru Ioaniţiu, şeful Marelui Cartier General român.

    La scurt timp după demitere – aşa cum avea să consemneze, peste ani, Nicolae Ciupercă – la 23 septembrie 1944, într-un Memoriu adresat generalului Mihail Racoviţă, ministru de Război -, a fost ,,silit” să-şi înainteze demisia din armată ,,din cauza gravelor jigniri” ce i-au fost aduse de Conducătorul Statului, dar şi ,,pentru a nu risca înlăturarea mea din oştire pe altă cale (pentru incapacitate, de exemplu, măsură aplicată atâtor camarazi) şi pentru a-mi pune la adăpost prestigiul, la care am ţinut ca la ochii din cap”. La 13 noiembrie 1941 a fost trecut în rezervă.

    ,,Înlăturându-mă de la comandă pentru motive inexistente – mai preciza el la 10 noiembrie 1944 – fostul comandant de căpetenie al Armatei a continuat a-mi aplica şi ulterior un tratament jignitor, absolut nepotrivit cu situaţia mea în oştire”.

    Cu toate acestea, Nicoale Ciupercă recunoştea că Ion Antonescu a încercat ulterior ,,a-şi corecta atitudinea” prin ,,încercări de invitare la colaborare”, decorându-l chiar cu ordinul ,,Coroana României” şi avansându-l la gradul de general de armată în rezervă.

  15. Mihais says:

    Bombardamentul intens trebuie sa vizeze AA,PC-uri și tehnica genistica,lucru pt care exista stocuri arhisuficiente.
    Pt ca după aia vin elicoptere pe tentativa de cap de pod și restul armelor combinate,care le rezolva vehiculele.Dupa care nu se mai pot mișca suficient de rapid.

    Doar pt ca nu facem la nivel NATO ce fac ucrainenii nu înseamnă că e game over.UA au serioase limitări. Ei operează cum pot și e f lăudabil ca găsesc soluții.
    Dar la modul optim e o treaba care se soldează cu anihilarea armiei ruse în câteva săptămâni.

  16. Caudillo says:

    Sharky, m am uitat la uniformă și la legitimație și văd tricolorul românesc și ROMÂNIA. Așa se pare că am fost și sunt militar.

    Acu’ dacă mi ai citit comentariile, ai văzut că am scris

    Există intr adevăr și estimarea că Rusia va ocupa Odessa și va ajunge la gurile Dunării, dar personal nu cred că va fi așa simplu cu Odessa.
    Desant maritim rus , exclus,
    Desant aerian rus, greu de crezut, când rușii lansează bombe cu planare la 70 de km de front, rămâne forțarea Niprului de către ruși, operațiune foarte grea și riscantă pentru armata rusă, nu imposibilă,dar foarte dificilă.

    Poate detaliezi chestiunea ridicată de Ion Valcu

    @Sharky “sub bombardament intens de toate felurile, și apoi poate discutăm și despre capacitatea noastră de rezistență.”

    Cu ce stocuri de arme si munitzii s-o face bombardamentul intens?
    a. ale noastre
    b. aliate (US, ca la oiropeni le lipsesc neshte materii prime cheie si s-or mai si redus din aprovizionarile din China).

    Te referi la artilerie clasica, la reactiva, la balistice sau aer-sol de precizie?
    Fara niciun misto, chiar sunt curios.

    Că din câte știu eu, ACUM, nu peste 10 ani, nu avem în dotare artilerie de 155 mm și nici artilerie autopropulsata.
    Pulberi importăm din Serbia , deci producția autohtonă de muniție e sub semnul întrebării.
    Stocuri de muniție, cine știe care e situația, cine știe ce s a trimis în Ucraina?

    Badalan se referea la armata română plus cei 4-5000 de militari NATO care sunt acum în România, nu la altceva.

    Apoi, “NATO are nevoie de 72 de ore ca să ajungă în România”. Între timp, rușii ăia se teleportează direct la graniță, nu îi vede nimeni că vin? Stăm și așteptăm să ne bată la ușă, ca să chemăm NATO? Sau, presupunând că toată populimea militară și informativă românească doarme în post, crezi că NATO nu vede ce fac rușii, și așteaptă după noi?

    Ești tu așa de sigur că dacă rușii ajung la granița, NATO va trimite trupe că să apere toată lnia Prutului?
    Cam de câți militari NATO estimezi că ar trebui să fie dislocați în România?
    100000 ?
    200000 ?
    Și pentru cât timp?
    Că rușii pot să ți mute lejer la granița 100000 de militari, fac recrutări de 30000 de oameni/ lună și îi plătesc cu 2500 euro/ lună.

  17. Caudillo says:

    Mihais,
    Îl urmăresc cu mare interes pe Valentin Stan.
    O diferență enormă fata de Radu Tudor, care vorbea de ” a treia contraofensiva ucrainiana de succes”
    Până una alta, ritmul armatei ruse s a accelerat, a căzut și Arhanghelsk
    Iar recrutările în AFU arată așa

    https://www.monitorulsv.ro/Local/2024-04-15/Etnicii-romani-din-regiunea-Cernauti-acuza-autoritatile-ucrainene-ca-mobilizeaza-barbatii-fortat-si-in-conditii-umilitoare

    Etnici români încătușați și trimiși în armata

  18. Caudillo says:

    Habarnistul, 100% de acord cu ce ai scris, indiferent dacă sunt considerat putinist, mâncător de hrișcă, etc

    Ucraina nu ne-a fost si probabil nu ne va fi niciodată prietenă , indiferent de sacrificiul poporului român .
    Cine nu recunoaște și nu acceptă adevărul istoric , este în afara jocului .
    De altfel , fix acest lucru face ca narativa oficială să fie luata în batjocura de românii de rând .
    Cu cât mint mai mult , cu atât poporul va fi atras de celalalt dușman , a carui manipulare va prinde putere la cei cu minte puțină .
    Atât de greșită este narativa oficială , încât nimeni nu va mai credere niciodată nimic ce este emanat din surse oficiale .

  19. Sharky says:

    @Caudillo
    “Cam de câți militari NATO estimezi că ar trebui să fie dislocați în România”
    Nu trebuie să fac eu nici o estimare, există planuri pentru așa ceva.
    Dacă nu știi, mai uită-te o dată la uniformă și legitimație, poate îți șoptesc ele ceva. Sunt niște chestii de logică și cunoștințe militare minime, dacă vrei.
    Să trimită 100 000, sunt curios cu ce acoperă restul frontierelor, până la Cercul Arctic. Sau tu trăiești cu impresia că dacă atacă la noi, mai la nord o să fie liniște și pace?
    Părerea mea, hâc…

  20. Sharky says:

    @Caudillo
    Era să uit, ACUM, nu peste 10 ani, avem destul cât să protejăm punctele de trecere.
    Oricum, pune degetul pe hartă și vezi unde-s rușii ACUM.
    Părerea mea, hâc…

  21. Caudillo says:

    Mihais
    Ai scris

    Bombardamentul intens trebuie sa vizeze AA,PC-uri și tehnica genistica,lucru pt care exista stocuri arhisuficiente.
    Pt ca după aia vin elicoptere pe tentativa de cap de pod și restul armelor combinate,care le rezolva vehiculele.Dupa care nu se mai pot mișca suficient de rapid.

    Foarte curios, recent scriai altceva

    Bre Dany,zi și mie ca io sunt mai prost,cum aperi 400km cu 4 brigazi?

    2 sunt VM,una e în Dobrogea,deci îți rămân 4 pt a te misca in Moldova.Mai pune 2 brigazi aliate,sa zicem ca vin și aia cât de cât rapid.

    Vb la ora actuala 16 btn de manevra românești și vreo 6-8 aliate.
    Ca sa te descurci sa aperi Moldova tre sa faci din timp vreo 60 de btn de rezerva,plus astea active.
    Fără asa ceva,nu poți face în Moldova decât operații de întârziere.

    Nu abandonează nimeni Moldova,doar ca nu poți risca toată armata tarii pe Prut.

    Avem șanse sa-i batem sa le sara mucii,dar nu stand ca bolovanii intr-un loc.

    Deci până la urmă cum e cu bombardamentul intens și cu apărarea Moldovei?

  22. Caudillo says:

    Jake Sullivan, consilier al Casei Albe pe securitate națională, a vorbit recent despre o contraofensiva ucrainiana in 2025 și despre
    recuperare teritoriilor ucrainiene ocupate de ruși.

    Sullivan echoed Ukraine’s hopes that the country will “move forward to recapture the territory that the Russians have taken” – the clearest such articulation as to how the Biden administration sees the war evolving in the coming months.

    https://kyivindependent.com/ft-us-aid-to-ukraine-will-help-ukraine-launch-counteroffensive-in-2025-sullivan-says/

    N am văzut nici un comentariu pe aceasta tema, generalul Badalan demonstra in interviu că așa ceva e imposibil.
    Realitatea e că mi se pare gluma anului afirmația cu contraofensiva ucrainiana din 2025,mai ales după eșecul contraofensivei din 2023, considerată de generalul Badalan un act propagandist.

  23. barny says:

    “Generalul Gherasimov unul din marii teoriticieni ai razboiului hibrid”
    big LOL. acolo deja s-a vazut profesionalismul lui Badalan.
    Sincer daca tu crezi ce zice badalan esti extrem de naiv…

  24. caucazian says:

    claudilo dute inapoi pe rm

  25. Mihais says:

    Caudillo draga,nu e nici o contradicție.Acele forte nu îți permit sa insiri un front cât e granița. Trebuie concentrate unde încearcă ei sa forțeze raul.Lovituri în adâncimea lor le distrug sau intarzie eșaloanele lor din urma,a.i sa devenim superiori celor care sunt în primul eșalon.

    Dacă totuși nu concentrează mari forte mecanizate(pt ca nu le vor avea,pt ca se deșteaptă sau pt ca harap alb) și vor încerca să facă multe infiltrari cu forte ușoare și mobile,dar care inevitabil vor avea putere de foc logistica slaba,atunci ăștia trebuie căutați și distruși pe rand,ceea ce înseamnă manevre de forte și nu stat in niște
    fortificații.
    Un front e o linie ce nu permite accesul inamic la ce e vulnerabil și important în spate,fără un efort considerabil.Daca suntem prea răsfirați pt a împiedica accesul unei Cp la o baterie de LAROM ,nu avem un front.

    Dacă ei optează sa facă asta pe scara larga,nu vom avea timp fizic sa ne concentram și sa-i batem pe toți simultan.Deci ei au posibilitatea teoretica sa consolideze niște capete de pod în urma unor infiltrari de succes.
    Dacă noi vom sta fixisti nu vom putea manevra și concentra forte superioare,pt ca ce atacam sa anihilam.

  26. Xv says:

    La ora cand scriem aici, absolut TOTI din tarisoara noastra, cu sau fara experienta militara, suntem ARMCHAIR SOLDIERS.
    Armata Romana nu a mai luptat din 1945 intr-un razboi.
    Singurii care au fost la o conflagratie, adica de-asta in care inamicul nu are numai civili cu pm-uri si “bombe”, au fost militarii din companiile de misiuni speciale si cbrn in Golf. Si au stat la mare distanta, n-au participat la lupte, au fost in excursie, la propriu, nu numai la figurat. Excursie foarte riscanta, ca intr-o excursie clasica nu pica Scuduri.
    Cu vitejiile “ii spargem, ii rupem”, tin bine minte episodul Costesti, cand am vorbit cu cativa din BAOLP (baieti foarte bine pregatiti, multi dintre ei). Erau foarte optimisti, ca se duc si-i cumintesc pe aia ai lui Cozma. I-au bagat la inaintare geniile din MI si au picat in cursa ca novicii, de a trebui generalul Lupu sa isi paraseasca subordonatii, ii expirase vitejia.
    Asa ca sunt satul de eroi de carton, cu rusii ar fi foarte greu, sa nu ne iluzionam.
    Dar rusii care ar ajunge ipotetic aici, unde un general intreg la minte nu are de ce sa-i trimita, ar fi o fractie/frectie din armata lor. Nu navaleste toata Armata Rosie, deci e “manageable damage”.
    Aia ar insemna razboi nuclear.
    Sunt convins ca exista “specialijti” si in domeniul asta aici, asa ca “Andreea, ai legatura”.

  27. dany says:

    Daca tot incearca sa ma invite filosovieticul @Caudillo la discutie :))))))))

    In primul rand si inainte de toate @Caudillo o da cotita ca este cadru militar activ al armatei romane,

    “””Sharky, m am uitat la uniformă și la legitimație și văd tricolorul românesc și ROMÂNIA. Așa se pare că am fost și sunt militar.””

    nimic mai fals:
    -din toate articolele scrise de el pe romil/tehnomil reiese clar ca individul nu are treaba cu armata dar are aplecare spre scris, un militar activ nu prea are timp sa scrie atitea articole si atitea comentarii, atit pe romil cat si pe tehnomil. Lungimea comentariilor arata ca in majoritate au fost scrise pe laptop/desktop, chiar daca ar avea functie la birou nu ar avea timp sa scrie atitea comentarii. Vedeti orele din zilele lucratoare, la ce ora a postat. Daca nu ma credeti verificati arhiva celor doua situri 🙂 si vedeti ploaie de comentarii marca @Caudillo in interval mic de timp de parca ar fi fost 2-3 postaci in loc de unul
    -cam toate articolele lui sunt facute in laboratoarele rusesti
    -incearca sa si faca un “nume”, pe romil a inceput cu articole din astea neutre, apoi a trecut la atac cu dezinformari si manipulari grosolane, acelasi lucru face si pe tehnomil
    -de doi trei ani de cand scrie “articole” filosovieticul @Caudillo armata romana nu a aflat ca un cadru militar activ scrie “articole” in care denigreaza Romania si armata romana?
    Ma indoiesc! Nimeni din armata romana in acest moment nu isi permite ca sa se descopere ca un cadru militar activ isi face de cap pe net cu astfel de articole!

    “Alegerea” lui Badalan pe post de varf de atac la acest articol demonstreaza cat se poate de clar ca laboratoarele rusesti au scris acest articol:
    -daca @Caudillo ar fi fost cadru militar activ in armata romana ar fi stiut ca Badalan este unul din cei care au distrus unitati militare romanesti valoroase si in acelasi timp a pastrat unitati militare in care coruptia isi facea de cap>> automat nu mai venea cu varful de lance Badalan. La moskova se stie ca Badalan chiar reprezinta o alternativa serioasa :))))))

    -Pe vremea cand @Caudillo se scapa in pampers acest general Badalan scotea la “”licitatie”” cam 1/2 din flota militara din familia DAC, am mai scris in comentarii pe acest site cum au fost vandute DAC cu 5000 km la bord si cum au fost aranjate “”licitatiile””. Pana la Badalan licitatiile se faceau in cadrul unitatilor respective, cand a venit Badalan a dat un ordin si toate licitatiile se desfasurau la … Bucuresti! Uitasem de ARO scoase la licitatie cu 10-15.000 km la bord…. Vorbesc de alea 244 D. De unde credeti ca erau toate aceste vehicule? De la unitatile distruse de acest jeneral. In majoritate aceste unitati erau profesionalizate si aveau in dotare ce avea mai bun in materie de tehnica auto armata romana la momentul respectiv!

    “”Generalul Badalan: e o nebunie , una e sa te pregatesti sa faci fata unei eventuale agresiuni rusesti si altceva sa provoci Rusia.””
    Deja suntem provocati de catre ruzzzia musiu jeneral, vezi dronele rusesti cazute pe teritoriul romanesc, dar deh se pare ca alea nu se pun, va reamintesc musiu jeneral ca drone rusesti au cazut pe teritoriul Romaniei, vorbiti de parca drone romanesti ar fi cazut pe teritoriul federatiei ruse!

    Ce treaba o avea Antonescu si Odessa in acest articol? Simplu, este ideea principala pusa in discutie de catre serviciile speciale rusesti ca sa discrediteze armata romana in sute de articole trecute. La nivel subliminal este invinovatita armata romana actuala! O incercare palida de a redeschide discutii interminabile :)))))))) marca FSB…..

    Ok, toate bune si frumoase, sa zicem ca reusesc rușii sa ocupe o mare parte din Romania asa cum isi doreste si insinueaza filosovieticul @Caudillo, dar sa anticipam ce se va intimpla mai departe:

    -In prima faza Rezistenta si cei ca @Mihais, @sharky vor fi vanati prin munti de prietenii lui @Caudillo
    -In faza a doua recomand sefilor Rezistentei să țină cont de urmatoarele sfaturi:
    ~~Nu castrati cu drujba militarii ruși prezenti pe teritoriul romanesc ocupat abuziv de catre armata rusa, cu drujba se taie lemne nicidecum nu se foloseste la castrare!
    ~~Nu trageți in țeapă asa cum este obiceiul pamantului pe militarii ruși prezenti pe teritoriul romanesc ocupat abuziv de catre armata rusa
    ~~Nu publicati video pe retelele de socializare cu militarii rusi castrati cu drujba ori pe cei trași in țeapă!
    ~~Fara violenta!
    E pacat de la Dumnezeu sa vada Natașele cum soțiorii lor se intorc in ruzzzia castrati!

    Totusi ma framanta o intrebare simpla:
    Ce va face Rezistenta romaneasca cu tradatorii dovediti?

    Restu’ articolului gargara de Natașa cu chiloții rupți in qur de la ciocanele occidentale, declaratiile unor no_name ca sa demonstreze ce????
    -chipurile ca RO este de fapt in conflict cu Ucraina iar noi suntem prostii ucrainienilor
    -americanii de fapt sunt dusmanii ucrainienilor
    -se pune semnul intrebarii referitor la art 5
    Iar in comentarii, chipurile un militar activ asa cum se declara @Caudillo are nevoie de opiniile rezervistilor @sharky/@mihais
    S a intors armata cu fundul in sus :))))))))))))))
    De fapt se incearca sa se demonstreze ca ideile rusesti exprimate prin filosovieticul @Caudillo sunt opiniile armatei romane!
    Bonus?
    Se incearca sa se demonstreze ca armata rusa doreste pacea, ruzzzia doreste de mult timp un tratat de pace dar ucrainienii cei rai nu doresc pacea, numarati in comentariile lui @Caudillo de pe acest site de cate ori foloseste cuvantul “”pace””….

    PS Intentionat n am comentat din momentul cand a fost postat “”articolul””
    Stiam ca va interveni rapid “desantul” :)))))))))
    Iar majoritatea “desantului” spune cu subiect si predicat :
    -ca nu esti militar activ in armata romana
    -ca incerci sa manipulezi impotriva intereselor Romaniei si armatei romane
    -incerci sa manipulezi in defavoarea OTAN

    PPS Cred ca toata lumea isi da seama ca MAPN ul deja cauta pe militarul activ care scrie sub pseudonimul @Caudillo :))))))
    Daca @Caudillo dispare cu articolele toate + miile de comentarii inseamna ca a fost militar activ in armata romana. A fost! Pentru asa ceva in cel mai bun caz scapi cu demisia!
    Daca @Caudillo continua sa scrie articole si comentarii denigratoare la adresa Romaniei inseamna ca de fapt este militar activ in slujba altei armate nu cea romaneasca

    #La final ruzzzia va ramane cu 10 km² in jurul kremlinului!

  28. Caudillo says:

    Mihais, să intrăm în meandrele concretului.
    Infanteriștii marini AFU au reușit la Krinki să obțină un cap de pod.
    Chiar dacă rușii știau de intenția forțării Niprului și bombardau malul drept la greu.
    Recent se pare că s a mărit capul de pod.
    Nu s a reușit nici o dezvoltare ulterioară pentru că rușii au adus întăriri și pentru că AFU n a avut alte trupe pentru o ofensivă din Krinki.
    Toată susținerea infanteriștilor marini AFU a fost făcută de drone.
    Chiar și aprovizionarea s a făcut cu ajutorul dronelor Baba Yaga, așa i a spus Soigu lui Putin.
    Revenind la forțarea Prutului, mult mai ușoară decât a Niprului, tu descrii o armata română foarte mobilă, capabilă să i nimicească pe ruși.
    Armata română are momentan doar artilerie tractata, care nu excelează în mobilitate.
    Laromul folosește de bază rachete de 122 mm cu bătaie de 20 km.
    Alea de 160 mm sunt de import, nu cred că avem prea multe.
    Dronele Lancet au rază de 40 de km.
    E plin internetul de imagini cu Patriot , Himars, artilerie, lansatoare de rachete AFU distruse de ruși cu drone și Iskander.
    În condițiile utilizării masive de către ruși a dronelor și a lipsei de echipamente antidrona românești, e mare lucru dacă Laromul apuca să lanseze macar o salvă, că la a doua am dubii că mai există vreun Larom întreg.
    Ai spus

    Pt ca după aia vin elicoptere pe tentativa de cap de pod și restul armelor combinate,care le rezolva vehiculele.Dupa care nu se mai pot mișca suficient de rapid.

    Concret, armata română nu are elicoptere de atac, doar vreo 20 de PUMA SOCAT foarte vechi.
    Avioane CAS precum Su 25 și A 10 lipsesc.
    Plus că rușii au MANPADS, noi inca nu.
    Așa că e puțin probabil să i împiedicăm pe ruși să forțeze Prutul, când ne lipsesc dronele, SPH urile, elicopterele de atac, avioane CAS,echipamente EW și antidrona.
    Ai să mi spui de Gepard, dar și alea sunt vechi și puține, sunt imagini și cu Geparduri AFU distruse de dronele rusești.

  29. Caudillo says:

    Caucazian, dacă mai postezi pe RM, poți să le reamintești de rugămintea mea de a mi șterge toate articolele.

  30. Caudillo says:

    Barny,
    Gherasimov a condus armata rusă din 2022, când era aproape în colaps, până acum, când a reușit să cucerească 6 localități ucrainiene în 3 săptămâni.
    Informații verificabile pe DeepState Map Ukraine, nu pe site uri rusești.
    În fiecare zi tot apar pe site ul ucrainian alte teritorii ucrainiene cucerite de ruși.
    Cât despre naivitate și performanța armatei ruse, e indicat sa te duci cât mai aproape de sursă, respectiv la ucraineni, care se lupta cu rușii

    https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/oficial-ucrainean-de-rang-inalt-ocuparea-chasiv-yar-de-catre-rusi-o-chestiune-de-timp-rusia-are-un-plan-clar-nu-mai-e-haotica

    Ocuparea orașului strategic Chasiv Yar de către ruși este doar o chestiune de timp, iar armata rusă are un plan clar și nu mai este așa de haotică precum la începutul războiului, spune maiorul-general Vadym Skibitsky, adjunctul șefului Serviciului de Informații.

    Declarațiile, făcute într-un interviu acordat revistei The Economist, sunt neobișnuit de pesimiste pentru un oficial de rang înalt din Kiev, comentează POLITICO.

    „Poziția Ucrainei pe câmpul de luptă este mai precară decât în orice moment de la începutul invaziei, iar situația este pe cale să devină și mai gravă”, a declarat maiorul-general Vadym Skibitsky.

    El spune că în luna mai, Rusia va avansa cu planul său de a ocupa complet regiunile estice Donetsk și Luhansk, unde recent a obținut câștiguri teritoriale, în contextul întârzierii ajutorului militar occidental pentru Ucraina.

    Un prim pas major va fi ocuparea orașului strategic Chasiv Yar, ceea ce va pune în pericol ultima fortăreață a Ucrainei în regiunea Donetsk.

    „Este probabil o chestiune de timp până când acel oraș va cădea într-un mod similar cu Avdiivka, bombardat până la distrugere de ruși în februarie,” a spus Skibitsky.

    Potrivit oficialului ucrainean, acum, armata Rusiei nu mai este atât de haotică precum era în 2022, ci acționează ca „un singur corp, cu un plan clar și sub un comandament unic”.

    Acu’ eu realizez că ultimul paragraf s ar putea să nu fie în concordanță cu părerea ta despre Gherasimov, dar eu zic că generalul ucrainian știe ce vorbește, nu e vreun putinist.

  31. Caudillo says:

    Dany,
    Sunt militar în rezervă, pensionar, conform legii am legitimație care mi atestă calitatea de fost militar activ.
    Mai studiază.
    Îți spun și ție, așa cum i am spus lui Caucazian, la plecarea de pe RM i am rugat sa mi șteargă toate articolele, din păcate nici acest minim de respect nu mi s a arătat.
    Că mi se reproșa că doresc ” glorie” în articolele mele.
    Dacă te deranjează așa mult articolele mele, chiar te rog să insiști la George GMT să mi șteargă articolele.
    Mulțumesc anticipat!
    Despre Antonescu, n ai citit
    primele comentarii

    Stie cineva ce i-a zis Tenescu lui Abtonescu atunci cand s-au certat? E interesanta si reala pe vremea aia replica.

    Restul e cancan.

  32. sharky says:

    @Caudillo
    Hai că-ți răspund eu, până vede @mihais commentul tău.
    La prima parte, aia cu capul de pod de la Krinky, demonstrează cât de “capabili” sunt rușii, dacă nu au reușit să elimine un cap de pod de câțiva kilometri pătrați, cu toate întăririle aduse.
    Despre artileria tractată folosită de Armată Română, întreabă-i pe ucraineni, că ei o folosesc de ceva timp, și încă nu au suferit pierderi, din câte știu.
    Despre folosirea APR-urilor și a LAROM-ului, și despre mobilitatea Armatei Române, asta demonstrează încă o dată cât de “militar” ești. Doar din participarea la o aplicație întrunită, cum se tot fac de vreo 10 ani, îți dădeai seama de chestiile astea, dar e clar că tu nu ai călcat p-acolo, nici măcar din articolele de presă nu reușești să le pui cap la cap. Asta nu ar fi o problemă, sunt alți “analiști” mai importan’i ca tine care nu reușesc.
    Nu mai vinde castraveți, aiurea, așa-l faci pe @gsg să fure curent și el, la faza cu Armata Română e pro-rusă, că știe el din “sursă sigură”, care sursă sunt commenturile de pe Romil, 3 la număr, care commenturi au apărut, nuș cum s-a potrivit, cam în același timp cu discuțiile despre abandonarea Moldovei și apărarea pe Prut. Au mai halit-o și alții p-acolo, oameni educați și cu pregătire în domeniu, nu ești singur, @gsg-ule. Culmea, unii au scris articole despre războiul psihopatic și combaterea bârfelor, zvonurilor și șușanelelor.
    Al dreaq timing, dom’le…
    Despre elicoptere, Geparzi și alte echipamente anti-dronă, mai caută prin presă, poate te lămurești și cu alea.
    Tu chiar vrei totul, mură-n gură???
    Părerea mea, hâc…

  33. Mihais says:

    XV,nu doar în RO e problema asta, în toată lumea toți sunt fără experienta alde 1942.Dintre toți as zice ca turcii și azerii au experienta relevanta intr-un război de manevra dus cu tehnica de 2020.Dar nici ei nu au ținut pasul cu apariția puhoiului de drone mici .Armenii nu or învățat nimic.

    Rusii chiar după 2 ani nu pot sa se lege la bocanci.UA au serioase limitări,date de faptul ca armata lor e în mare parte o improvizație.

    Și da,e o mare diferență între ce trebuie făcut și ce vor face sefutii de bg și btn ai armiei noastre intr-o situație reala.

    Doar ca discutam niște concepte de când hăul timpului, nu e vreo mare filosofie.

    Și e la nivelul la care experienta se capata artial și altfel decât cu un lac de sânge vărsat.
    De altfel diferența dintre experienta și lipsa ei e data de înțelegerea detaliului ca unii înțeleg psihologia omului stresat iar alții cred ca omul se comporta ca un simbol pe o harta.

  34. Xv says:

    Hai ca am ajuns iar la discutiile cu galetusa de nisip, Brusli vs Vandam.
    Cu sovieticii (adica rusi+ucrainieni, ca unii uita asta) au fost dupa 1945 doua (in traducere “doo”, sa inteleaga si hipsterii) situatii in care a fost “cat pe ce” sa ajunga incoace oficial, cu trupe.
    Le stiti multi, dar unii le uitati. 1968 si 1989.
    In 68 nu au intervenit sovieticii cu trupe, dar au dat tarcoale foarte agresiv, au mers la intimidare cu manevre neanuntate din timp, concentrari ostentative si vizibile de trupe la granita, inclusiv de nave, in MN, bruiaj, zboruri aparate cercetare paralel cu granita samd. Sunt marturii sau memorii scrise in acest sens.
    Episodul respectiv inca nu e foarte clar, daca au vrut sa invadeze sau doar au jucat cartea vrajelii pt cumintirea lui Ceausescu.
    Evident, multi dintre cei care erau atunci militari au fost convinsi ca sovieticii au incercat sa intre cu trupe, dupa povestile cu “laserul lui Coanda”. Povestile au fost multiplicate si dupa 89 de ofiteri care apareau in talk-show-uri, o aura de-asta de eroism nu strica.
    Lui Ceausescu i-a folosit situatia si o vreme a fost privilegiatul Vestului.
    Atunci Ceausescu a pus sa defileze noile trupe de Garzi Patriotice de 23 august, dupa ce in prealabil distribuise armament (armament infanterie ramas din razboi) si zice-se, atasatul militar american a spus “ati scapat”.
    Unitatile au ramas cateva luni pe camp prin Moldova pana s-a mai linistit situatia.
    A doua situatie, 89, cand s-a declansat “revolutia”. De data asta “disidentii”, “emanatii” si “turistii” au lucrat ca la carte, asa ca sovieticii nu au trimis si trupe.
    Sunt convins ca multi nu cunosc ce dotare, organizare, tehnica exista nici in 1968, nici in 1989.
    Si le aminteste cineva?
    Ca sa facem o comparatie. Pe cifre oficiale, nu pe articole din presa.

  35. Mihais says:

    Caudillo,nu elicopterele sunt farmecul,ci electronica de pe ele și mai ales rachetele.

    Despre ce știu Larom,Himars și restul jucăriilor,cum vorbesc aia care vad cu aia care trag si cum vad pe harta aia ce trebe sa gandeasca,e o poveste întreaga,ce nu face obectul.

    Sharky are dreptate ca rusii sunt pe lângă cu capul de pod.Unde ai parțial dreptate e ca dacă rusii fac destule capete de pod mici și se consolidează ,e posibil sa nu putem sa le eliminam pe toate,cel putin nu in timp util.Which is my point.
    În anii de glorie 44-45 armata sovietica a făcut vreo 6 sau 7 capete de pod peste Vistula,din care au mai rămas cu 2,pt ca restul le-au matrasit fasciștii.
    La alta scara,asta e un risc potențial pt noi.Dupa mulți de “daca” ,ideea e ca tre sa avem flexibilitate pt ca nu știm unde și sub ce forma se poate petrece asa ceva.

    Pe părere proprie,e irelevanta discuția.Inainte de 2022 aveam toți scuza ca nu știam.Trebuia sa consideram armia rusa ca fiind măcar moderat competenta.Ce am văzut în 2 ani…Și sa spui de Gherasimov ceva bun…Gizas Craist!Nene,ala reușit sa nu aibă un obiectiv când a planificat cea mai mare campanie din 1945 încoace.Nu vb de orice altceva.
    Pana și arabii în 1967 aveau un obiectiv.

    E drept,dacă discutam o apărare a tarii la Est,tot o armie rusa moderat competenta trebuie sa luam în calcul.Nu ar ajunge la noi altfel.In absenta unei prăbușiri politice a UA.

  36. Caudillo says:

    Sharky, e adevărat că n am calcat pe la aplicații intrunite, mi am servit țara altfel.
    Despre gsg9, postează la el, ce mi reproșezi mie comentariile lui!

    Cât despre restul chestiunilor, acum 10 ani nu existau drone FPV și Baba Yaga, ce era valabil acum 10 ani nu mai este valabil acum.
    Capul de pod de la Krinki demonstrează importanța dronelor kamikaze.
    Ghinionul naibii, noi nu avem așa ceva în dotare.
    Și nici nu avem cu ce să le contracarăm.
    Previzibil, ne vor toca rușii așa cum i au tocat azerii pe armeni.
    Părerea mea, hâc.

  37. Xv says:

    Mihais, Ucraina aia improvizata militar de care spui tu nu avea tanc cu tun cal 100 mm ca tanc principal, nici avion de vanatoare/atac la sol din anii 60 ca aparat principal, nici o mana de obuziere autopropulsate expirate de multa vreme, nici SU-100 inca in unitati si T 34 in rezerva si la instructie pana in anii 90, nici il-28 ala chinezesc hong kong, mig-15/17, nici 48 de instalatii RAD mai la zi etc etc etc
    O sinteza: TR-85/T-55, obuzier cal 152 mm, tun AT cal 100 mm/instalatie RAD AT-3, Mig-21/Iar-93, SA-2/SA-7/SA-9 (unele clone/imitatii, da, stiu nici macar PM-ul nu e un clasic AK-47), TAB-71 si MLI-84. Cu astea intrai in lupta, de fapt doar alea care mai functionau.
    Noi am fost o armata de periferie dpdv al dotarii, comparativ cu orice tara din Pact.
    O armata care pe langa problema asta, era la munci tot anul, cu cateva exceptii, pana in 89.
    Ucrainienii fusesera in timpul asta prin Afghanistan, Cehoslovacia, unii Angola sau Vietnam. S-o fi prins ceva de ei si involuntar, nu crezi? Altceva decat datul cu sapa si cu mistria.
    Au avut continuitate pana au devenit independenti si au inceput cu afacerile prin unitati. Cei mai rasariti sau pilosi s-au agatat de misiuni ONU, la fel ca la noi.
    In momentul lor Kodak, cadrele competente, cu experienta de lupta, cam trecusera in rezerva au ramas o buna parte dintre combinatori,in schimb, pt ca le mergea.

  38. Xv says:

    Socaturile alea au fost decente ca elicopfere de sprijin, nu de lupta. Motoarele au fost din stocul vechi, nu noi, din ce ziceau pilotii erau ok comparativ cu restul pe care zburasera.
    Pt un camp de lupta la ora actuala sunt depasite ca platforme AT.

  39. Xv says:

    Btw de Badalan, cine a fost pe semper poate isi aminteste ce spunea VV despre discutia in care cativa generali din A4 comentau Desert Storm, am mai mentionat asta, o las aici, poate gaseste un actual sau viitor cititor topicul respectiv, sa dea copy-paste pe citat, ca e graitor.

  40. Mihais says:

    Xv,nu vad ce treaba au rusii din 68 cu cei de azi.
    Îs epoci atât de diferite.Bonus,armata sovietica din 89 și cea din 68 au murit amândouă în UA.Toata producția ultimelor 6 decenii e fier vechi.Iar dintre oameni,grosso modo un milion de rusi și ucraineni îs pa și pusi, la cimitir ori spital.

    Contextul politic e din alta lume.

    Care e ideea?

  41. Caudillo says:

    Mihais,
    În legătură cu elicopterele, Puma Șocat sunt puține, au o electronică veche de 20 de ani și n au prea multe în comun cu elicopterele de atac, sunt un stop gap , o adaptare a unor elicoptere de transport , piloții care le folosesc in lupta sunt victime sigure.
    Așa arată un elicopter de atac,

    https://www.twz.com/army-apaches-are-now-flying-with-new-infrared-missile-thwarting-lasers

    dacă n are CIRCM pe el, e un sicriu zburător.
    Noi avem sicrie zburătoare.
    Eu am scris despre performanțele armatei ruse în Recrutarea militară 2, am spus că dacă nu i vom ajunge niciodată la dotare, obligatoriu trebuie să i depășim la pregătire.
    Nu avem cum să i depășim nici la pregătire, n avem drone și EW.
    Ucrainenii au produs in ianuarie și februarie 2024 200000 de drone, rușii probabil sunt și ei pe acolo, dronele rusești sunt foarte bune, dovada că ucrainienii au făcut reverse engineering la Lancet și au început să o producă.
    EW ul rusesc e de asemenea foarte bun, eu chiar cred când RUSI afirmă că rușii au stații EW din 10 în 10 Km, dovada și eșecul
    GLSDB

    https://www.g4media.ro/esecul-bombei-glsdb-rusii-au-gasit-antidotul-la-o-alta-arma-trimisa-de-sua-in-ucraina.html

    Așa că nu văd cum ar putea trupele române se vor putea deplasa către capetele de pod rusești de la Prut când spațiul aerian al Moldovei va fi înțesat de zeci de mii de drone rusești la care nu avem cum sa ne apărăm.
    Nu te înțeleg nici pe tine, cu atât mai puțin pe Sharky cum de sunteți așa de optimiști că vom putea față unei armate ruse moderat competenta cum spui tu , când rușii au deja operatori drone ca Moisei, despre care am scris in Recrutarea militară 2, care avea 500 de victime la activ și noi avem soldați care habar n-au ce i aia o drona.
    Și rușii vorbesc deja de roiuri de drone și AI și ei și AFU experimentează la greu in Ucraina tot felul de inovații, plus că vor avea o experiență de lupta pe care noi nu o avem.

  42. Mihais says:

    Apropos,după A-stan,2 Cecenii Georgia o runda în UA și ani buni în Siria ,armia rusa îmi arata niște profesioniști incapabili sa pună un 82mm in poziție.

    UA a avut în momentul X niște alfa-isti care se impuscau între ei dacă ii punea sa între pe usa. Toate forțele din 2022 or fost create de la 0 sau aproape 0.Motiv pt care unii în 2014 erau in galerie iar în 2022 comandau rgt ori Bg. La 30 de ani.
    Ce sovietici din Kiev or fi fost in Angola in 80 au acum 75 de ani ai mai tineri.Si sa vrea nu mai făceau mare branza.
    Vezi câte brigazi au apărut la ei din 2015 încoace.

  43. Caudillo says:

    Și niște declarații ale ministrului italian al apărării care ar trebui să ne de-a de gândit, mai ales unor minți înfierbântate, ținând cont că Italia a trimis ajutoare militare în Ucraina, deci ministrul italian al apărării nu poate fi filorus, filosovietic, cum le place unora să spună, putinist ,etc

    https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/italy-prepares-new-aid-package-for-ukraine-including-samp-t-air-defense-missile-system

    https://ziare.com/razboi-ucraina/razboi-ucraina-ministru-italian-aparare-armistitiu-discutii-pace-putin-1868201

    Guido Crosetto, ministrul italian al Apărării a declarat într-un interviu publicat luni, 6 mai, de cotidianul Il Messaggero că sancţiunile economice împotriva Rusiei au eşuat şi cere Occidentului să încerce mai degrabă să negocieze o soluţie diplomatică cu preşedintele Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.

    Ministrul italian al apărării a declarat pentru cotidianul Il Messaggero că Occidentul a crezut în mod greşit că sancţiunile pot opri agresiunea Rusiei şi a supraestimat influenţa sa economică în lume.„În schimb, singura modalitate de a rezolva această criză este de a implica pe toată lumea, mai întâi (pentru a obţine) un armistiţiu şi apoi pacea”, a declarat Guido Crosetto. La obiecţia jurnalistului care l-a intervievat că Putin nu s-a arătat dispus să negocieze, Crosetto a replicat: „Acesta este un motiv bun pentru ca noi să încercăm mai mult. Nu trebuie să renunţăm la nicio cale posibilă a diplomaţiei, oricât de îngustă ar fi ea”.

    Ministrul italian este, de asemenea, de părere că eşuata contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei din vara anului trecut a fost o greşeală, având în vedere superioritatea militară a Rusiei. Crosetto susţine că l-a avertizat personal pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că aceasta era sortită eşecului, dar „nu a fost ascultat”.

  44. habarnistul says:

    ” Caudillo says:
    05/05/2024 at 9:00 pm
    Habarnistul, 100% de acord cu ce ai scris, indiferent dacă sunt considerat putinist, mâncător de hrișcă, etc

    Ucraina nu ne-a fost si probabil nu ne va fi niciodată prietenă , indiferent de sacrificiul poporului român .
    Cine nu recunoaște și nu acceptă adevărul istoric , este în afara jocului .
    De altfel , fix acest lucru face ca narativa oficială să fie luata în batjocura de românii de rând .
    Cu cât mint mai mult , cu atât poporul va fi atras de celalalt dușman , a carui manipulare va prinde putere la cei cu minte puțină .
    Atât de greșită este narativa oficială , încât nimeni nu va mai credere niciodată nimic ce este emanat din surse oficiale . ”

    In completare : datorita mostenirii istorice , niciun vecin nu ne este prieten .
    La nivel de perceptie globala , nu poti judeca poporul roman dupa politica lui iliescu , constantinescu , basescu sau iohanis .
    Desigur , nici noi nu putem judeca alte popoare vecine .
    Cat despre cozile de topor care aplica dictonul latin ” Divide et Impera ” sunt cei ce impart poporul in saraci-bogati , satui-flamanzi , destepti-prosti vaccinati-nevaccinati etc .
    Generalizarea este specifica dictaturii celor fara argumente , dar care doresc sa se impuna punitiv cu orice pret .
    Daca cineva sustine ca x este putinist sau alte apelative jignitoare , e aproape sigur ca este o coada de topor sau un idiot util care doreste sa se faca remarcat online , stil Urzica Online .
    Da , ucraina si rusia sunt dusmanii Romaniei , chiar daca oficial ascund acest lucru , dar faptele ii contrazic .
    zelenschi spune ca nu e o problema cu etnicii romani din ucraina , ca limba moldoveneasca a fost o eroare care s-a remediat etc dar ei trebuie sa moara pentru tara lui , ucraina ???
    rusia sustine ca moldova a fost eliberata de ocupatia fascistilor romani , ca moldovenii sunt slavi deci diferiti de fascistii romani etc .
    Probabil ca vom avea granita comuna cu rusia , dar si cu ucraina .
    Va trebui sa traim cu aceasta situatie , chiar daca nu suntem in pericol iminent , cu conditia ca aliatul nostru sa nu sufere de probleme interne , acolo , la el acasa , peste garla .
    Noi ne vom respecta partea asumata prin tratate si ca urmare nu putem fi invinovatiti niciodata de nimic .
    Ca sa fiu mai precis , toate acele tratate ar trebui validate prin referendum public , cu caracter executiv ( nu consultativ ) .
    Desigur , trebuie aplicate multe reforme , fara care patriotismul nu poate exista , si aici ma refer la o anumita minoritate destul de influenta , care dicteaza legi antiromanesti direct din Orientul Mijlociu , minoritate care ne-a adus bolsevismul pe cap …
    Banuiesc ca aceasta vulnerabilitate se vede din Cosmos , de aia numarul doritorilor de cariera militara este in scadere …
    Da , tratatele sunt semnate de oameni politici controversati , nu de catre poporul roman .
    Nu va grabiti sa trageti concluzii , dar analizati situatia din ucraina si implicarea acelei minoritati … si disperarea soldatilor ucrainieni de a urla in transee volga-volga .
    Poate ca noi vom primi sprijin pentru refacerea valorilor traditionale , printre care si patriotismul .

  45. barny says:

    @XV Cu vitejiile “ii spargem, ii rupem”, tin bine minte episodul Costesti, cand am vorbit cu cativa din BAOLP (baieti foarte bine pregatiti, multi dintre ei). Erau foarte optimisti, ca se duc si-i cumintesc pe aia ai lui Cozma. I-au bagat la inaintare geniile din MI si au picat in cursa ca novicii, de a trebui generalul Lupu sa isi paraseasca subordonatii, ii expirase vitejia.

    Vrajeala!! Intamplarea face ca aveam coleg de birou care a devenit inginer dupa BALOP si ei doar la Costesti au fost cand l-au prins pe Miron Cozma. Acolo in valea jiului au fost prinsi doar recruti, care au fist tradati de generalul in cauza. Chiar povestea colegul cum ii batea pe mineri (tipul chiar povestea cu placere sadica bataia acordata minerilor).

    Cum am scris acuma vre-un an in urma am stat la povesti cu 2 din statul major al armateti( si profesori la academia aia de inalte stinte militare sau cum s-o numii) , amandoi erau pro rusi si vroiau sa ajunga sa lucreze la sediul NATO din Belgia. Evident ca i-am intrebat daca sunt asa pro rusi si americanii rai de ce nu vor sa mearga la Moscova sa lucreze, de atunci nu au mai venit la noi la cafea doar parintii lor…

  46. Xv says:

    Barny, Cozma a fost prins dupa Stoenesti, nu la Costesti, faci confuzii mari. L-a adus Brigada Antitero in Bucuresti, cu 3 echipaje, pe Trooper.
    La Stoenesti generalul Andreescu a coordonat actiunea, atunci era jandarm. Asa s-a remarcat si a anuns sef in SPP.
    A fost gasit intr-un autobuz si luat pe sus de catre DIAS dupa aia preluat de echipajele serviciului. Am vazut filmarea momentului, deci nu stiu de la unu care stie pe altu care era o musca pe geamul autobuzului, ca tine.
    Pt cultura ta particulara, DIAS si BAOLP aveau combinezoane negre si apartineau DGPMB, DIAS fiind in BAOLP multa vreme (“fulgereii”). Inainte de BAOLP a fost FOI, au participat la brambureala din 89, in Bucuresti. Aveau si lunetisti, deci nu erau doar cu ordinea publica, scutul si bastonul.
    BAOLP au fost trecuti in Jandarmerie si asa a aparut si BSIJ dupa aia. Din pacate pt ei, care erau politisti foarte bine pregatiti fizic si tehnico-tactic pt interventii in forta, i-au “jandarmerizat”, deci au cam schimbat domeniul, nu toti, ca unii nu s-au transferat, s-au descurcat. Ei au fost prima echipa tactica “law enforcement” de la noi.
    Cu desfiintarea BAOLP am auzit diverse variante, politistii zic una, jandarmii alta.
    Una dintre primele misiuni complexe ale BAOLP a fost prin 90 sau 91 la Sapanta, acolo daca nu erau ei iesea nasol, era o razmerita a satenilor, genu ala cu furci si topoare, ocupasera primaria, greu i-au linistit.

  47. mihais says:

    Caudillo,rusii momentan sunt dincolo de Nipru.Daca la ceva se lucreaza din greu e pe parte de C-UAS.

    Ca iti plac tie linkurile,iete aci explicat cu desene animate cum se restabileste manevra pe campul de lupta. https://www.youtube.com/watch?v=vsZbz6F2A7A

    Nemtii,ca de obicei fac ceva over-engineered https://www.youtube.com/watch?v=uYhlNBfMZl4

    Nu vom avea noi aceasta capabilitate (desi interes pt problema asta exista din plin si la noi),va exista undeva in NATO.

    Nu cred ca e un singur producator sa nu aiba ceva pe teava legat de problematica asta.

    Dronele au un loc garantat pe campul de lupta.Dar pui problema exagerat.E ca si cum odata cu aparitia mitralierei ori a tancului s-a terminat razboiul.Ai tot timpul adaptare.Si tine cont de un detaliu.Americancii s-au trezit cu cartoful in brate.In 18 luni au gasit varianta de raspuns.Comparat cu alte achizitii care sunt over-time and over-budget,asta a fost cu viteza luminii.

    Sigur,o sa vii ca vezi Doamne au inventat rusii drona cu fir.Pun pe drona de 500 euro un focos PG7VR,agata un mosor de fibra optica de 1500 euro si in 3000 euro total scot ceva ce bate cat racheta Spike ER de pe Socat.Bravoo!

    Ast motiv e ceea ce ii mana pe toti sa inventeze o solutie pt a distruge dronele,nu doar de a genera o solutie de urgenta pe baza de EW.Si rusii si ucrainenii au dezvoltat si produs in masa sisteme EW de le pun pe ATV-uri sau le cara in rucsac.De se enerveaza XV ca exagereaza astia cu tehnologia 🙂

    Doar ca EW e ceva eficient cata vreme ai ce bruia.E un raspuns de urgenta,la o problema urgenta,pt ca astia sunt in razboi,nu au timp sa astepte pana in 2027 toamna.Noi,americanii,suedezii etc… s.a.m.d nu avem inca armia rusa pe granita,insa avem timp sa studiem problema si sa invatam cu studiu ce invata astia cu sange.

  48. Caudillo says:

    Mihais, am scris despre situația actuală, cu speranța că nu vor ajunge curând rușii la Prut, dar măcar să știm cum ne comparăm cu rușii.
    Nu cred în evaluarea lui Sharky, că ne putem descurca, ne lipsesc prea multe.
    Se lucrează la sisteme antidrona, însă mai e mult până departe, până la urmă eficienta lor trebuie probată în lupta.
    Momentan americanii se antrenează împotriva dronelor trăgând in baloane, ca să rămânem în concret.

    https://youtu.be/xb5qMvie9sU?si=_gg99q-DvUp3-7yy

    Cum văd rușii problema

    Aș simple and cheap as kamikaze drones are, it is so difficult and expensive to build protection against them. At the moment, neither side of the conflict in Ukraine has a universal means of combating enemy drones. For some, electronic warfare seems to be a panacea, but this is far from the case. Firstly, electronic warfare is non-directional, that is, it most often jams both friends and foes. Communication channels are the most vulnerable part of any unmanned system, so in the near future they will simply be abandoned. We are talking about the introduction of artificial intelligence and full automation of FPV drones. As soon as machine intelligence comes to drones, the efficiency of their work will increase many times over. Man, whatever one may say, is the most vulnerable and imperfect part of any system, especially a defense one.

    Secondly, the work of electronic warfare is always a serious unmasking sign. Great hopes are placed on individual jammers for equipment. For example, the jamming station RP-377UVM1L “Lesochek”. But as soon as such a system is turned on on an armored vehicle (for example, during an assault), technical reconnaissance means immediately see new targets on the monitors. What cannot be hit by FPV vehicles will be destroyed by ATGMs or guided projectiles. Placing electronic warfare systems on “armor” in the near future will become not only ineffective, but also dangerous. Ideally, the cover of assault units should be provided by assigned operators with electronic warfare drones. This way, at least the secrecy of the attackers’ movements will be preserved.

    Let us repeat once again, at the moment, neither side of the conflict has an effective means of physically destroying drones. That is why there is such an explosive growth in the efficiency and scale of application of this technology. It seems that Russia will have to build a layered defense line, and a fairly mobile one, otherwise offensive operations will be impossible. To do this, the entire front will have to be saturated with sensors and tracking devices. It’s not worth going to the point of absurdity and excluding a person from the chain, as was the case on Israel’s border with the Gaza Strip, but relying on aerial surveillance posts manned only by soldiers with binoculars is very dangerous. Technical vision systems at the front will have to be duplicated many times and carefully camouflaged – the enemy will hit such targets first. Airspace monitoring should be organized not only from the ground, but also from the air, including high-altitude stratospheric reconnaissance aircraft. Of course, the entire network of observation posts is connected by high-speed “military Internet”. A little fantastic? There is no other way – the threats from drones are too great, and in the future they will only increase.

    Until the drones at the front finally come under the control of machine intelligence, the most effective way to combat them is to destroy the operators. Now at the front these are one of the most valuable combat units, comparable only to aviation pilots. There is no point in sparing effort and money on enemy drone pilots – in special cases you can use Kinzhals and Iskanders. The lack of manpower among enemy drone operators is the best protection for our units from the air.

    Acesta e marele avantaj al rușilor, pot testa și evalua în lupta tot armamentul.
    Războiul din Ucraina ar fi trebuit să le slăbească armata, mă tem că s a creat un monstru, la fel ca in ww2, e drept că atunci au primit ajutor occidental, acum s au folosit de industria lor.

  49. Caudillo says:

    Mihais, am scris despre situația actuală, cu speranța că nu vor ajunge curând rușii la Prut, dar măcar să știm cum ne comparăm cu rușii.
    Nu cred în evaluarea lui Sharky, că ne putem descurca, ne lipsesc prea multe.
    Se lucrează la sisteme antidrona, însă mai e mult până departe, până la urmă eficienta lor trebuie probată în lupta.
    Momentan americanii se antrenează împotriva dronelor trăgând in baloane, ca să rămânem în concret.

    https://youtu.be/xb5qMvie9sU?si=_gg99q-DvUp3-7yy

  50. Caudillo says:

    Cum văd rușii problema

    Aș simple and cheap as kamikaze drones are, it is so difficult and expensive to build protection against them. At the moment, neither side of the conflict in Ukraine has a universal means of combating enemy drones. For some, electronic warfare seems to be a panacea, but this is far from the case. Firstly, electronic warfare is non-directional, that is, it most often jams both friends and foes. Communication channels are the most vulnerable part of any unmanned system, so in the near future they will simply be abandoned. We are talking about the introduction of artificial intelligence and full automation of FPV drones. As soon as machine intelligence comes to drones, the efficiency of their work will increase many times over. Man, whatever one may say, is the most vulnerable and imperfect part of any system, especially a defense one.

    Secondly, the work of electronic warfare is always a serious unmasking sign. Great hopes are placed on individual jammers for equipment. For example, the jamming station RP-377UVM1L “Lesochek”. But as soon as such a system is turned on on an armored vehicle (for example, during an assault), technical reconnaissance means immediately see new targets on the monitors. What cannot be hit by FPV vehicles will be destroyed by ATGMs or guided projectiles. Placing electronic warfare systems on “armor” in the near future will become not only ineffective, but also dangerous. Ideally, the cover of assault units should be provided by assigned operators with electronic warfare drones. This way, at least the secrecy of the attackers’ movements will be preserved.

    Let us repeat once again, at the moment, neither side of the conflict has an effective means of physically destroying drones. That is why there is such an explosive growth in the efficiency and scale of application of this technology. It seems that Russia will have to build a layered defense line, and a fairly mobile one, otherwise offensive operations will be impossible. To do this, the entire front will have to be saturated with sensors and tracking devices. It’s not worth going to the point of absurdity and excluding a person from the chain, as was the case on Israel’s border with the Gaza Strip, but relying on aerial surveillance posts manned only by soldiers with binoculars is very dangerous. Technical vision systems at the front will have to be duplicated many times and carefully camouflaged – the enemy will hit such targets first. Airspace monitoring should be organized not only from the ground, but also from the air, including high-altitude stratospheric reconnaissance aircraft. Of course, the entire network of observation posts is connected by high-speed “military Internet”. A little fantastic? There is no other way – the threats from drones are too great, and in the future they will only increase.

    Until the drones at the front finally come under the control of machine intelligence, the most effective way to combat them is to destroy the operators. Now at the front these are one of the most valuable combat units, comparable only to aviation pilots. There is no point in sparing effort and money on enemy drone pilots – in special cases you can use Kinzhals and Iskanders. The lack of manpower among enemy drone operators is the best protection for our units from the air.

    Acesta e marele avantaj al rușilor, pot testa și evalua în lupta tot armamentul.
    Războiul din Ucraina ar fi trebuit să le slăbească armata, mă tem că s a creat un monstru, la fel ca in ww2, e drept că atunci au primit ajutor occidental, acum s au folosit de industria lor.

  51. Xv says:

    Mihais, ce sistem EW pun ei pe ATV? Cu cuvintele tale.
    “Sisteme EW de le pun pe ATV sau le cara in rucsac”.
    Si explica-mi si mie, de ce ar pune cineva un sistem EW in rucsac? Bine, in afar de James Bond.

  52. Sharky says:

    @Dany
    “Cred ca toata lumea isi da seama ca MAPN ul deja cauta pe militarul activ care scrie sub pseudonimul @Caudillo :))))))”
    Dacă era activ, și voiau să-l găsească, îl găseau în secunda 2, cum m-au găsit și pe mine, și mi-au bătut obrazul băieții cu ochi albaștri, când eram activ, și mai scăpam câte una de bine. Acum câteva luni m-am întâlnit cu băieții prin mulține, la un eveniment, și mi-au bătut un apropos, că “încă mai pierd timpul cu păcălicii de pe RoMil”.
    L-am găsit eu, pe un distins inginer, care mă tot mușca prin peninsula Iberică, d-apăi meapeneul cu ditamai Comandamentul Apărării Cibernetice la dispoziție, nu-l găsește pe Caudillo? Suntem tolerați, să zicem…
    @Caudillo
    Tot plângeai de lipsa totală a apărării antidrone, vezi c-au dat la știri în seara asta ceva. Plus, a mai fost un articol prin Obositorul Militar, anul trecut, unde se jucau cei de la CLÎ cu niște chestii din astea. Dacă au ajuns și la CLÎ, e clar că le au și ceilalți…
    Despre elicoptere, vezi raza de acțiune a rachetelor de pe ele versus raza de acțiune a manpadurilor rusești, și așa afli cine e în avantaj. Apropos, câte elicoptere ucrainene au doborât manpadurile rusești???
    Despre Geparzi, la fel, întreabă-i pe ucraineni, că-s mulțumiți și mai vor.
    Părerea mea, hâc…

  53. Sharky says:

    @Xv
    Ia d-acia:
    -https://sputnikglobe.com/20240306/what-we-know-about-russias-new-groza04k-man-portable-anti-fpv-drone-system-1117163035.html

  54. Caudillo says:

    EW Triton instalat pe ATV uri

    https://youtu.be/dF0uu_ijIS4?si=_Yru2Etu6poNGTRA

    Pentru EW în rucsaci ai o poză la Recrutarea militară 2, au fost folosiți la Avdiivka

  55. Ion Valcu says:

    Amu io’ tot trag speranta sa le miniaturizeze al’ de DARPA suficient de mult incat sa le integreze pe turelele de tancuri si MLI-uri, si sa mai incapa si-n puterea nominala a agregatelor energetice.
    “Omnidirectionale”, pe principiul baleiajului AESA.

    EW in rucsac? who knows, si mie-mi pare cam SF.

  56. Caudillo says:

    Dronă rusească care folosește 10 km de fibră optică studiata de ucraineni

    https://youtu.be/dF0uu_ijIS4?si=_Yru2Etu6poNGTRA

    A trezit un mare interes și apreciere din partea publicației ucrainiene, deși în articol se precizează că un proiect similar ucrainian a fost respins de AFU.

    Un proiect românesc de dronă cu fir, dar pare ceva diferit de dronă rusească

    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-pas-important-pentru-aparare-tara-noastra-testeaza-drona-care-poate-sa-stea-in-aer-24-de-ore.html

    Avem un prototip care poate să stea în aer 24 din 24 conectat cu un fir de electricitate foarte subțire”.

  57. barny says:

    Sunt din Satu Mare, stiu ce a fost la Sapanta, am crescut in Satu Mare 😉 pentru faza aia toti de la BALOP si comunistii de acolo sper sa arda in focul iadului cat mai repede ;)Asa ca le doresc o mumu mare la toti polististii si de la usla care au fost acolo

  58. Xv says:

    Hai ca am intrat in “newspeak” de niste ani si consemnu e sa vorbim in “sisteme” si alte ba$!ni.
    Ai 3 prastii= 1 sistem, sistem e ceva mai smeker, ai un laptop, un desktop si un tel mobil, nu ai doar 3 platforme de comunicare, adica 3 obiecte, e mult mai mult, contribuabilul tre sa stie ca a dat bine banul.
    Si un simplu TAB e un sistem, ca are mai multe componente, unele mecanice, altele electronice, ca sa nu zic de echipaj, care putem spune ca tot sistem e, unul uman.
    E diferenta intre contramasuri electronice si complex/sistem destinat razboiului electronic, adica exclusiv acestei misiuni. Aflat intr-o unitate de transmisiuni sau radiolocatie, daca ai o instalatie de bruiaj IED pe TAB, nu esti specialist in razboi electronic daca nu ai specialitatea asta, e un simplu mijloc de protectie, atat. Mitraliera de 14,5 mm de pe TAB trage si AA, militarul care trage tot infanterist ramane.
    Un blindaj amarat pe ABI nu a facut ARO ala tanc si USLA nu a devenit unitate de tancuri sau mecanizata.
    Similar, e sistem razboi electronic pe Type 22, dar nu il face nava cu destinatia razboi electronic, a ramas nava destinata luptei impotriva navelor, cu misiuni conexe.
    La fel, dipolii reflectori si capcanele termice ale avioanelor, care nu au efect cinetic, ci impotriva senzorilor rachetelor= electronic, nu transforma un aparat de vanatoare intr-unul de razboi electronic.
    Asa si SPP-ul face razboi electronic, se pare, ca si ei au cumparat un SISTEM, de data asta nu e vb de o singura instalatie cu 3 componente- antena, ecran, butoane, ci mai multe instalatii care emit/receptioneaza unde.
    Razboiul electronic implica militari pregatiti pt misiunea asta cu instalatii concepute pt asa ceva. Asta cand nu vorbim de improvizatii.
    Folosim toti netul, suntem transmisionisti, dupa newspeak. Direct cyberwarriori.
    Inainte de 89 fiecare armata avea batalion cercetare radioelectronica in subordinea DI a MStM, deci nu la CAvM.
    In teorie fiecare divizie ar fi trebuit sa aiba subunitate cercetare radio – din moment ce e tot in spectrul rafioelectronic, apartine de razboiul radioelectronic, desi misiunea era obtinerea datelor si informatiilor, nu BRUIAJUL.
    Si DSS facea razboi electronic dupa snoavele noi, din moment ce unitatea R bruia Europa Libera.

  59. Xv says:

    Sharky, te bagi in seama, ca de obicei.

  60. mihais says:

    Caudillo,ca sa ramanem in concret,ce fac americanii si israelienii e ce nu pot face rusii si ucrainenii din transee,anume sa ofere o sansa cat de cat pifanilor vanati cu FPV.
    O data cu optica aia smechera,a doua cu antrenamentul.

    Momentan am vazut cum fac si unii altii f…e de creier,imbrancind la propriu tinta cu dronele in mod repetat,ala alearga de colo-colo fara sanse,pt ca in cele din urma sa imprastie halci de carne in toate directiile.

    Si fac ei multe,inclusiv sa creeze ce exista deja in ambele armate,anume specializari in domeniu robotei de orice fel, structuri,pregatire in comun etc…

    E o directie pe care incepem sa mergem timid si noi.Mai tine cont ca ce vezi la ucraineni si mai ales la rusi e o improvizatie.Ucrainenii au folosit civilii cu inclinatii,iar rusii au creat scoli de operatori de drone care dureaza o luna-doua.Nu e,aparent,nevoie de mai mult.

    Deci nu trebuie sa te panichezi ca vom fi lipsiti de capabilitati la momentul X,pt ca toti aia pana in 45-50 de ani au antrenata mana.

  61. Xv says:

    Barny, cu Sapinta doar am auzit, de la 2 participanti, din tabere diferite. Si am vazut imagini, BAOLP avea veste “dalmatian”, intrasera deja in dotare.
    Politistii veniti din Bucuresti nu aveau informatii detaliate despre motivul certei, li s-a spus ca e grav, ca de-asta s-a apelat la ei, nu la cei din judet.
    Din ce spuneau au folosit gaze lacrimogene si munitie cu bile de cauciuc, pe vremea aia numita “glont cauciuc”, desi era trasa din arme lise/pusti vanatoare si avea niste alice cauciuc.
    Cum s-au purtat la fata locului cu cei retinuti, nu cunosc, colegul cu care am vb nu a fost retinut, din ce zici tu unii au patit-o dupa ce au eliberat cladirea.

  62. sharky says:

    @Xv
    Nu-ți place că te luminez? Aș putea să mă bag în seamă și la alte chestii, nu e problemă, dar acolo sigur nu ți-ar place ce ar ieși.
    Părerea mea, hâc…

  63. Xv says:

    Mai bagasem un comment pe tema asta cu “new speak”, s-o fi ratacit iar. Numa’ zic.

  64. Caudillo says:

    E evident că indiferent de argumentele aduse, fiecare participant rămâne la propria părere.

    Elicoptere de atac:
    Rușii folosesc LMUR cu rază de acțiune de 14.5 km , americanii Spike NLOS cu rază de acțiune de 50 de km, nerelevant pentru noi pentru că nu cred că avem în dotare așa ceva, iar cu aceste rachete dai după ținte mai valoroase, nu bombardezi tranșee cu ele.
    Așa că elicopterele de atac pentru a fi eficiente trebuie să se apropie mai mult de inamic, cu consecinte mortale pentru piloți dacă nu sunt blindate.
    Așa arată o ușă de elicopter rus de atac

    https://www.reddit.com/r/MilitaryPorn/s/cUT3PQjOWE

    Rușii chiar au făcut ceva pentru militarii lor ca sa i protejeze de drone, au instalat pe front stații EW din 10 în 10 Km, n are nimeni în lume așa ceva.
    De asta Bayraktar a dispărut de pe front.

    Echipamentul ăla antidrona românesc e frecție la picior de lemn , nu are nici un efect asupra dronelor cu fir sau asupra dronelor care acționează precum rachetele de croaziera.

    Rușii au pus AI pe Lancet 3, în mod sigur nu funcționează cum trebuie,așa a fost și cu kiturile de planare a bombelor de aviație, la început nu au funcționat corespunzător,când vor perfecționa AI vor avea o drona foarte performanta.
    Sharky, e greu de văzut elicoptere ucrainiene doborâte, rușii controlează spațiul aerian din Ucraina destul de bine, au reușit să doboare un avion ucrainian cu o rachetă R 37 lansată de la 177 km, e mai greu pentru elicopterele ucrainiene să ajungă pe front.
    Au incercat ucrainienii o șmecherie, să le aducă mai aproape de front, cum dronele rusești sunt omniprezente in spațiul ucrainian, rușii le au descoperit și au distrus doua din trei. Unul a reușit să scape nelovit de muniția cluster.

    https://youtu.be/YfKUivUZ_NQ?si=pGqZjK13Gz4-aPEM

    E greu cu dronele astea, nu mai poți să faci nimic fara sa te găsească rușii!
    Activitatea dronele rusești se vede și în distrugerea sistemelor AA ucrainiene, inclusiv Patriot, de aia cere Zelenski alte Patriot

    https://youtu.be/LxU_f52qwzM?si=AppVubYudHO1_yqZ

  65. Ion Valcu says:

    @Sharky “Tot plângeai că nu avem, o simplă căutare pe net te salva de lacrimi.”
    Jucaria ceea-i o glumitza. Nu stiu de-o da jos o drona de face poze la nunta.

    Ca sa aiba contract cu armia, ar trebui sa deie jos macar o drona cu tzigarete haholesti de pe Tisa. Asta una la mana.
    A 2-a la mana, ii lipsesc niste soft de control si ajustare / defazare unda de semnal, un amplificator credibil de microunde si cateva tranzistoare solid state military grade. Ghici cine-ti da asa ceva.
    Altfel tot la stadiul de traforaj raman.

    Sa nu mai vorbim de detectie, ca multe drone FPV is mici (parca ovreii faceau niste radare de mici dimensiuni la hungaristanezi, fix pt astfel de aplicatii). Asa ceva … n-avem:
    https://www.thedefensepost.com/2022/06/14/elbit-systems-tactical-radar/

  66. Xv says:

    Sharky, am explicat in comentariul ala care poate apare, poate nu, ca SPP nu e unitate de razboi electronic, desi are sisteme antidrona in dotare. Ai un mijloc de contramasuri in spectrul electronicmagnetic, atat. In spectrul ala intra multe.
    La fel, SPP are autoturisme blindate, dar nu e unitate mecanizata/blindata.
    Nu intelegi atata lucru, e treaba ta, nu scriu pt tine.
    Ce stiu 100% e ca unu care cunoaste, explica ce a invatat/stie din experienta, nu baga fumigene.

  67. Xv says:

    Caudillo, o intrebare: Mig-21 C, aflat in dotare un 1989, cu care a si executat o misiune un pilot in acel decembrie, paralel cu granita noastra, pt cercetarea dispozitivului inamic, avea un container cu aparatura electronica la bord. Ce aparat era el? De vanatoare, de cercetare, de bruiaj?

  68. Caudillo says:

    Xv, din memorie, Mig 21 c era de cercetare, nu mai știu caracteristicile lui, Comparativ, americanii aveau EA- 6 B Prowler care avea echipaj de 4 oameni, din care 2 sau 3 electronic countermeasures officers.
    Chiar nu mi amintesc dacă Mig 21 c era monoloc sau biloc.
    Înainte de 1989 avioanele noastre erau mult înapoiate față de cele vestice, aveau doar un avertizor pentru pilot că avionul de lupta fusese prins Intr un fascicul radar al unei rachete sa/ avion inamic.
    Îi mai arată pilotului direcția de unde venea fascicolul radar.
    După 1989 s au instalat pe Migurile 21 capcane termice și echipamente de blocare al radarului inamic? .
    Chiar memoria nu mă ajută pe speță asta, parcă erau israeliene.
    Dar a trecut mult timp de atunci, uitasem de Mig 21 c , nu mai știu caracteristicile sale.
    Avioanele sovietice au fost mult timp inferioare celor vestice pe partea ecm, cu rezultate dezastruoase in lupta aeriană.
    Arabii au pățit o cu Migurile 21 și 23, au avut pierderi imense când s au luptat cu israelienii.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Mole_Cricket_19

  69. Mihais says:

    XV,dar nici nu cred ca discuția e despre cine e specializat.Toata lumea face o grămadă de activitati pt care nu e specializat.Ca se fac la nivel mai puțin complex,ca se fac când situația o cere nu cred ca a contestat cineva.Inainte de a fi o specializare,orice pe lumea asta întâi este o activitate,funcție, cum vrei sa zici.

  70. Mihais says:

    Caudillo,ce zice Sharky(cred) si ce zic si io e ca NU trebuie elicopter dedicat de atac.Trebuie doar ceva care sa duca 100 rachete Spike foarte repede intr-un pct anume.Mai exact la 8km de locul unde incearca ei sa treaca un rau cu tehnica grea.Dupa niste dealuri si paduri,urmand culoare de zbor la joasa inaltime,mascate in teren.

    Lucru ce se face mult mai usor in Moldova decat in UA.
    Apropos,o fi electronica veche de 20 de ani(nu toata,ca au si chestii mai noi,fix pe parte de navigatie),dar electronica de pe Kamov e si veche,e si oleaca inferioara celei israeliene.Cu toate astea s-au descurcat onorabil vara trecuta facand fix acel lucru pe care-l cerem noi alor noastre.

    Obiectivul nostru fundamental este sa-i intarziem.Obiectivul lor e sa castige repede,ori nu mai castiga deloc.Daca se coiesc saptamani de zile pana la Husi ori satul Durnesti din judetul Botosani,sunt mancati.

    Despre rest,problema ta in genere e ca amesteci lucrurile.De ce frisca nu e ciocolata?

    Tu spui ca ce fac aia nu combate drona cu fir.Nu despre ele e vb.Asa,ca curiozitate,rusii nu sunt mari fani ai dronelor cu fir.Le combate pe cele ghidate radio,pe anumite frecvente,pe distante destul de scurte si este fix ce au si rusii si ucrainenii si patagonezii.E un aparat si atat,iar logica amintirii sale in cadrul discutiei e sa arate ca se face CEVA.Aparatul respectiv face parte dintr-o structura mai mult sau mai putin dedicata luptei anti-drona.Nu a intrat nimeni pana acum sa ia la puricat toate dracoveniile existente sau utilizate in Romania.Cu atat mai putin pe cele ce vor fi in viitor.

    Ucrainenii,abia acum,dupa 2 ani au gasit de cuviinta sa elaboreze un proiect de doctrina pt utilizarea aparatelor fara pilot.Manuale dedicate sunt tot noutati ale lui 2024,din ce am bagat io de seama.Scribaleli or fost de mult,dar ceva oficial crez ca e nou-nout.

    Si unii si altii is baieti faini.Isi hackeresc documentele reciproc si le pun pe telegram,sa vada popoarele ce jmekeri sunt.Si bineinteles ca isi dau reciproc copy paste.Cele mai noi trucuri idem,fiecare ii informeaza pe ai sai de ce apare la inamic.Sa stie ce sa nu faca.

    Si tot ca fapt divers,recordul unei unitati ucrainene,presupun ca e o Cp de drone atasata unei brigazi dupa diverse indicii(public apar cu pseudonimul formatiunii)e de vreo 140 tancuri rusesti mierlite.N-am stat sa numar personal.Ii cred pe cuvant.

  71. Caudillo says:

    Mihais, am înțeles ideea, că Spike ER2 are rază de acțiune 10 km și Verba 8 km.
    Nu știu dacă avem în dotare er2 și în ce cantitate.
    Experiența din Ucraina arată că elicopterele rusești au zburat uneori foarte aproape de ținte, cu riscurile de rigoare, pentru a fi eficiente , aici zboară deasupra orașului Avdiivka

    https://www.reddit.com/r/CombatFootage/s/NbnwBcHoPK

    Referitor la jammerul românesc, too little, too late, e mai bine decât nimic, dar în practică la dronele actuale numărul contează.
    Ucrainenii pierd 30 % din drone din cauza EW rusesc și tot le produc rușilor pagube. Și rușii au EW cum n are nimeni.
    Așa vor arăta în viitor și dronele militare

    https://youtu.be/zdOTV2RH9IY?si=DqdlNyJG1SQ3ngvM

    Roiurile de drone, asta cred că va fi viitorul, americanii le menționau.
    Până nu asigurăm o acoperire antidrona, greu de crezut că îi vom putea opri pe ruși.
    Vedem ce aduce viitorul, respectiv ce apare la americani.
    Momentan rușii au un avans considerabil.

    Îi cred pe ucraineni cu cele 140 de tancuri, tactica rusească este sacrificarea tancurilor și a mai urșilor în schimbul debarcării infanteriștilor cât mai aproape de pozițiile AFU, în special să apuce să intre în perdele forestiere care partajează terenurile agricole ucrainiene

  72. sharky says:

    @Xv
    Ce are sula cu prefectura??? Lasă fumigenele, că nu țin aici…
    Am observat că-ți place să le arunci și să le pui creierii pe moațe băieților p-acilea, și ei le halesc cu lingura mare, că nu prea au idee despre ce vorbești.
    Capabilitatea de luptă anti-dronă după care plângea @Caudillo, e una, războiul electronic e cu totul altceva. Amesteci SPP-ul și USLA în discuție aiurea, na, acolo ai experiență, în rest o dai în povești de la alții. Din ce povestești, e clar că ești habarnist în materie de capabilități de război electronic( no offence @habarnistul original), și nu mă apuc să le fac eu publice, aici.
    Că îți place, sau nu, acum toți fac de toate, că tot ai dat exemplul fregatei, dacă faci o navă doar cu tun, una cu rachete AA, una cu torpile, una cu rachete AN, una cu contra-masuri, unde ajungi? Panaramele alea de i le-am pus lui @Caudillo sunt pentru apărarea nemijlocită a trupelor, un soi de Oerlikon GDf electronic, dacă vrei, nu sunt vreo mare capabilitate de război electronic. Războiul electronic e cu totul altceva. La fel și infanteristul care trage cu 14,5 după avioane și/sau elicoptere, folosește ce are. Ce vrei să facă, să aștepte să moară ca prostul, că nu are scule AA adecvate?
    Părerea mea, hâc…

  73. Xv says:

    Caudillo, da, Mig-21 R (la noi numit C) era clasicul Mig-21 adaptat cu containere pt misiuni de cercetare si un rezervor mai mare.
    Prowler tot aparat de alt gen adaptat, dar mult mai avansat.
    Ce o fi aflat pilotul de care am pomenit in misiunea aia (un viitor politician pe atunci) cu sculele, ramane un mister. Gurile rele spun ca asa a aparut pe ecranele statiilor radiolocatie prima “invazie” de tinte.
    Ambele aparate au fost construite pt altceva, dar diferenta e ca unul a fost dotat si transformat intr-un aparat foarte avansat, celalalt a fost transformat mult mai superficial si a ramas o improvizatie.
    Asta pe discutia cu razboiul electronic si diferenta dintre improvizatii/merge si-asa si un lucru facut temeinic (de la echipament la organizare si pregatire)- ATV-ul ala cu ragalia pt bruiaj.
    Razboi electronic, pana la picanterii cu atv-ul, iti trebuie serios la nivel divizie si brigada. Sisteme dedicate pt asa ceva. Deci autospeciale, nu rucsaci.
    Francezii si englezii aveau subunitati mici cercetasi in adancime, arma transmisiuni (probabil inca mai sunt) dedicate pt misiuni tehnice, cu multe scule carate in stilyl asta, dar nu cu ATV-ul, care are limitari mari.
    Deci nu merg in echipe clasice, cu diverse specialitati, ei fiind aia cu statiile. Merg toti pt misiuni specifice lor, doar transmisionisti. Astea erau de pe vremea Minitelului, cand telefonia mobila era in pantaloni scurti.
    La cata tehnologie e azi, toti in transee cu mobilu, o unitate de-asta are nenumarate posibilitati de exploatat.

  74. Xv says:

    Sharky, ma anunti cand termini cu spumele. Si cand spui ceva coerent. Altceva decat ce spui mereu, “stiu eu mai bine”.
    Daca vrei, daca nu, discuta cu cine te asculta, ca de “mieji” sunt satul.

  75. Xv says:

    Mihais, pai tu ai pretentia ca o subunitate nespecializata in razboi electronic, sper ca intelegi ce inseamna (cursuri si dotare etc) sa fie la fel de performanta ca una adunata in fuga, cu dotare improvizata? A, facem cu a doua filmari si castigam razboiul de pe net, ca ala e mai important, sa curga banii sponsorilor dupa ce vad filmari.
    Razboiul asta pe youtube arata cateodata a plimbare.
    E un domeniu foarte tehnic si cere resurse foarte multe si aduse la zi, cascadoriile alea insa nu apar pt propaganda.
    Intr-o gramada de filmari parca vad jocurile in care unu are energie 90% si merge ca pe strada lui.
    Razboiul telefonului mobil.

  76. mihais says:

    Xv,nivelul de performanta e ”merge si asa”.Care poate fi diferenta dintre a fi sau a nu fi.Toata chestia asta nu e standardizata,pt ca multi din astia lucreaza in paralel sau impotriva canalelor oficiale.Si e clar ca doar ce aveau de la armata nu ajungea. E o nevoie ce a aparut pe parcurs,iar TTP-urile apar si se schimba mai iute decat tin pasul aia din birou de la Kiev ori Moscova.

    Faptul ca majoritatea timpului fac orice in loc sa lupte e ceva ce a fost valabil in toate razboaiele si smecheria e sa surprinzi adversarul cand nu e gata sa-ti dea borsul.

  77. Sharky says:

    @Xv
    Avaaaiii…nu mai dezamăgit nici de data asta, ai fost la marele fix.
    Părerea mea, hâc…
    P.S. Te cred că ești sătul de “mieji”, doar te vezi zilnic în oglindă.

  78. Xv says:

    *m-ai, entelectualule

  79. Xv says:

    Mai tineti minte?

    “Generalul Eugen Bădălan, fostul șef al Statului Major General al Armatei Române, deputat din partea PD-L în Colegiul uninominal 2 Brăila, a fost cercetat penal și trimis în judecată în dosarul “Tofan”.

    Pe lânga generalii (r) Eugen Bădălan și Mihail Popescu, procurorii anticorupție i-au mai trimis în judecată pe generalul (r) Neculae Oțelea, pe coloneii (r) Toader Mandea și Eugen Calcan, precum și pe Simion Linca. Cei șase au fost acuzați de prejudicierea Statului Major al Forțelor Terestre cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro.”

  80. Xv says:

    Mihais, ce e cu cearceafu asta?

  81. Mihais says:

    O eroare.Voiam sa-l rog pe admin sa dea cu delete.

  82. Caudillo says:

    O performanță deosebita a fost capturarea dronei americane de către Iran

    https://en.wikipedia.org/wiki/Iran%E2%80%93U.S._RQ-170_incident

    https://youtu.be/g-jdL7FyYDA?si=KpabJedbdIFY_GR7

  83. Xv says:

    Sharky- ma bucur cand nu-ti insel asteptarile. Altfel, n-am nicio problema sa nu apreciez ca indiferent ca sunt eu sau nu de acord cu tot ce scrii, adaugi valoare siteului.

  84. Xv says:

    Mihais, uite, chestia aia pe care ai mentionat-o, “lucreaza impotriva canalelor oficiale”, e probabil unul dintre elementele definitorii, ca sa folosesc un limbaj pretentios.
    Sistemul lor a trebuit reinventat de la zero.
    Btw, cum ti se pare tehnologia noua eco-friendly? Nu glumesc, ma refer la motorete electrice si tot restu. Incarcatoare solare pt tel, ca sa nu aiba probleme oamenii sa urce stiri si filmari proaspete de pe front etc, toate sculele mai new age, care sa zicem ca sunt premiera intr-un conflict?

  85. Xv says:

    Mihais- mi-am adus in sfarsit aminte de unde te stiu. De la un “Slava lui Zamolxe” zis de tine, cu ani in urma, la o discutie despre elicoptere. Scuze ca te-am confundat, o sa ma duc sa stau pe coji de nuca. Ma bucur ca te-am regasit.

  86. Mihais says:

    Xv,poate ma insel ,dar cred ca vedem treaba asta in nuante diferite.Eu o vad ca ceva laudabil,la tine îmi pare ca e “cah,amatorii astia”.

    2 exemple,unul din antichitate,unul de acum 2 luni.La începutul caftului,orice voluntar din vecini care imbraca un multicam,butona la drona personala și se lipea de o unitate a devenit subit observator de artilerie,vorbind cu tunarii la telefon.Dupa orice regulament e nașpa rău,dar comandirii locali au preferat sa tragă mai repede.Cu metodele din manual și regulament,combinate cu lipsa de practica,rusii asteptau 30-40 de minute pana sa vina un sprijin de artilerie .Standardul sovietic era 15 minute.

    Exemplu 2.Experienta a spus ca după draciile electronice de care am discutat,sa tragi cu pușcă lisa de 12 e cea mai eficace metoda antidrona.In ultima vreme unii zic ca ar fi cea mai eficienta metoda,dar nu am numere.
    La rusi au vrut sa cumpere pusti de la magazin,dar na belea,ca trebe sa treacă prin procedurile legale.Unde au primit pustile cumva ,alta belea,ca nu apăreau in regulamente ,deci problema și asta.
    Deci aia care puteau sa facă rost de pusti au pregătit cumva nevoiasii.
    Între a fi mort sau a da cu flit unor fosile ce e de ales?

    Legat de chestii electrice,cata vreme e mai greu detectabil ca motorul cu ardere interna,hai cu mascarea.Si dacă poți sa alimentezi motorul fără sa cari combustibil de la mama naibii…

    La faza cu telefoanele,se întâmplă mai rar in ultima vreme sa le folosească.Ce filmează descarca și suie pe net in siguranță.
    Nu știu cât e de organizata central treaba
    cu psyops ,dar cenzura funcționează binisor.Ce nu trebe sa apară,nu iese in public.

    Bine,la ce volum de informatie exista,publica adversarii ceva pe un subiect anume.Nu vezi ca X a pierdut o poziție acum 5 zile,dar după o vreme apare filmul lui Y cu evenimentul respectiv.

    Volumul mare de informatie e in sine generator de iluzii.

    • admin says:

      Lisa de 12 bate la vreo 50 de metri si daca drona nu e chiar langa falsul vanator de rate, nu iese treaba bine. Sau inventeaza astia un underslung de 12, gen M26, sa ajunga la toti.

      Ar fi fost frumos sa dezvolte o munitie pentru AG-7, cu focos de proximitate, asa…

  87. Mihais says:

    Informațiile sunt astea.Nici ce scule de bruiaj folosesc nu sunt bune decât pt un câteva sute de metri.

    Fiind asa aproape au funcționat capcane cu mine direcționale MON 100 orientate spre ceruri,dar limitarile sunt evidence.

    Focus de proximitate,mai ales făcut la stat,suna scump de tot.

  88. Sharky says:

    @admin
    “Ar fi fost frumos sa dezvolte o munitie pentru AG-7, cu focos de proximitate, asa”
    Practic, muniția există, e lovitura antipersonal pentru AG-7, cu elemente preformate, focoase de proximitate există pentru 122 și 152, ar trebui doar adaptate la dimensiunile necesare. Dacă s-ar da puțin cu capul de pereți stimabilii hangineri de la vestitul aceceteteme, probabil ar reuși să facă ceva, dar până se mișcă procesul biurocratic, cu omologări and sh!t, se termină războiul.
    @Xv
    Să fie pace!
    Părerea mea, hâc…

  89. Caudillo says:

    Dronă rusească experimentală cu o armă de 30 mm

    https://youtu.be/Q2zPgnqfsis?si=IjvfKDFYEBwV7Ent

  90. Caudillo says:

    O tehnica rusească antidrona
    sacul de cartofi

    https://youtube.com/shorts/9m_SRvlU5tM?si=ThVU84AwHbl_PPi6

  91. Xv says:

    Mihais, nu stiu unde ai citit sau vazut tu asta: “Cu metodele din manual și regulament,combinate cu lipsa de practica,rusii asteptau 30-40 de minute pana sa vina un sprijin de artilerie .Standardul sovietic era 15 minute.”

    Minutele alea intre ce sunt? Intre momentul cand observatorul transmite coordonatele tintei si momentul cand trag colegii? Sau colegii deja trag si sta la coada? Sau tirul vine de peste deal si nu poate coordona artileria proprie? Sau nu exista observator specializat? Ca in ultimul caz, e altceva. Bine, statisticile astea sunt bs, nu sta nimeni sa cronometreze cand asta e ultima grija, cu atat mai putin sa faca statistici, dar treaca.

    Mai mult ca sigur exista si “mica intelegere” prin care unii dintre cei din prima linie isi fac pile si la unitati de artilerie din alte brigazi vecine din apropiere “just in case” artileristii din brigada au treaba sau se dau loviti.

    Pusca lisa e pt vanat rate, ai drone care ataca de la distanta mai mare sau noaptea, e frectie un shotgun. Moda shotgun antidrona au bagat-o englezii prin 2012, cred, la olimpiada. Sunt folosite si pe langa aeroporturi, in rest, mult hype. Nu strica s-o ai, ca e buna la orice la nivel companie, dar e pt o cu totul alta destinatie utila.

    Cu “amatorii” am spus ca o unitate anti ce vrei tu trebuie in primul rand sa aiba tehnica performanta pt misiunea aia, nu tehnica adaptata pt ca nu se iegzista altceva, pe langa asta, oameni pregatiti fix pt misiuni de genul asta, deci cu specialitatea asta, nu entuziasti pasionati trigger-happy si in fine, experienta, ca niste greenhorn chiar pregatiti si dotati nu au inca cunostinte suficiente.

    In razboiul asta, datorita birocratiei prezente in absolut orice armata, unitatile formate din civili au insa avantajul ca sunt mult mai versatile, nu trebuie sa completeze un maldar de cereri sa primeasca intr-un tarziu tehnica netestata, neomologata, neaprobata, indisponibila. Piata civila de orice e mult, mult mai dinamica si mai “la zi” decat cea militara.

  92. Xv says:

    Mihais- din nou, la ce scule de bruiaj bune DOAR pt cateva sute de m te referi? Bruiezi drona male de la cateva sute de m?
    Ca nu exista nici pe departe doar asa ceva in dotare.
    Dar asta e de cand lumea, un pluton de inf nu poate riposta la orice trage de la distanta mai mare si lista respectiva e lunga, aviatia, artileria, marina, lunetistii etc

  93. Pwtre says:

    Tu si site-ul asta inoculati prostii extrem de periculoase, cumva adica trendul e sa nu mai facem nimic ca tot “ne o va trage rozzyia ‘n cur”, acea “rozzyia” care se chinuie de doi ani pentru a ocupa Ucraina, si tuca si restu’ care se perinda numai anti-NATO si anti tot ce vrei, de ce ? pai cum iesi in evidenta si sa faci audienta, cu ceva “anti”…orice e anti e bun, si tuca e un habarnist, dar “simte” ce trebuie sa puna pe sticla sa aiba audienta, cheama numai oameni controversati, cine dreaq cheama pe gunoiul de ponta sau nastase, si mai este si un nebun cu nume nemtesc care vb. prostii la greu…wtf !!!
    Asta e stire de luat in seama, ce da tuca !!!
    …si ce daca gunoiul al de badalau a fost in statul major, opinia lui e in afara militariei, el vb ca persoana particulara acum, posibil subiectul sa fie discutat in prealabil inainte cu cacastoarea tuca.
    …Americanii gandesc global, se gandesc la partea de dupa razboi, o sa trebuiasca sa negocieze ceva si cu..cineva, bravul Zelensky gandeste local, are si de ce, e numai moarte in jurul lui.
    …ce treaba are NATO cu nesimtirea si coruptia rumaneasca, de 20 de anisori suntem NATO si nu am schimbat calibrele, nu am modernizat armata, nu am modernizat tzara, tot cu veceu in curte si carute pe strazi si e din ce in ce mai rau, oameni se dezumanizeaza, nu mai au ratiune, bun simt, etcetera.
    …suntem (cred) si sunt patriot cand o zic chiar daca sunt de alta etnie si cred in Romania, o zic cu toata durerea, cei mai handicapati si penibili oameni, o vad zi de zi, imi e rusine cand zic ca sunt roman, ca altii in strainatate fac urat si fac tara de rusine.

  94. Caudillo says:

    Petre, bănuiesc că mi te adresezi mie.
    Mă tem că nu ai înțeles nimic nici din articolul acesta, nici din celelalte.
    Scopul articolului,ca și ale celorlalte articole, este să avem o evaluare corecta a situației armatei române și a celei ruse.
    După care trebuie să vedem ce mai trebuie făcut pentru a recupera decalajul dintre cele două armate, să vedem de ce avem nevoie pentru recuperarea decalajului.
    Subestimarea armatei ruse e foarte periculoasa, cea mai buna dovada e actuala situație din zonele Harkov, Chasiv Yar, Avdiivka, Robotyne.
    Patriot înseamnă să spui adevărul, nu să repeți minciunile lui Radu Tudor sau ale lui Bogdan Chiriac.

  95. Pwtre says:

    No man, nu tzie “ma adresez”, ci tuturor, asta cu armata de rahat se stie de cand eram totzi niste barbati tineri si frumosi si era ceva super daca o mandra intorcea capu” dupa tine, dar acum vrem sa parem nishte “duri”, uite “bre” ce armata avem, adica ce se intampla (tocmai) in secolul trecut,
    Sa-i “f@#”, pana nu schimbi “ideologia” de la jeneralii si coloneyyyii care “se cred” pe vremea fanariotzilor ca “shtiu” ei mai bine, NU AI CE FACE !

  96. Caudillo says:

    Petre, un site cu profil militar poate îmbunătăți atât mentalitatea, cât și cunoștințele în domeniu.

  97. Xv says:

    Caudillo, dotarea militarilir e ultima prioritate a “platitorilor de taxe” foarte vocali. Multi nici nu platesc taxe, ca nu mai au cetatenie, dar pretentii tot au.
    Ne apara NATO, acum meme-ul idiotilor utili e ca ne apara Ucraina.

  98. Xv says:

    Mai Petre, ai zis bine.
    Pana la asta: “suntem (cred) si sunt patriot cand o zic chiar daca sunt de alta etnie si cred in Romania, o zic cu toata durerea, cei mai handicapati si penibili oameni, o vad zi de zi, imi e rusine cand zic ca sunt roman, ca altii in strainatate fac urat si fac tara de rusine.”
    Cei mai handicapati si penibili?

  99. Caudillo says:

    Xv,

    “Ne apara NATO, acum meme-ul idiotilor utili e ca ne apara Ucraina.”

    Asta e cea mai tare afirmație de pe site.
    Vorba ta,

    “Prosti sunt daca nu ne cer si F 16 si M 1, ca s-ar gasi cozi de topor sa le dea si pe-astea”

    Vezi că le dai idei periculoase.

  100. Pwtre says:

    Da mai XV, subtem de rasu curcilor cu durere o zic, nu are rost sa insir, o stiti toti dar va faceti ca nu vedeti.
    Si daca vrem cu toata rasp. o zic, sa facem sa schimbam mentalitati apai hai sa o facem cum trebuie nu luand la modul f. serios ce zice tuca show si un jeneral plin de el, ca de realizari sigur nu are cu ce se lauda.
    Da, situatia e grava, dar totul tine de la imputitzii coruptzii din armata combinat cu astialaltzi poate mai coruptzi si putrezi, dar hai sa nu luam de bun ce zice ( mai ales) pocnitoarea tuca..
    Vezi ce idiotzi jenanrzi aduce si atunci iti dai seama ce caracter are, te mai si gandeshti ca dihania zice ceva bun ?
    Prostii si proteveu’ zice, putini zic ceea ce trebuie, dar asta nu inseamna ca iau de bun ce pune un neica nimeni.

Leave a Reply