Deci le dam. Noua ce ne iese?

La revedere, va spunem la revedere – Sursa: AP Photo/Bogdan Hrywniak

Dupa negocieri mai dure decat cele dintre Hamas si Israel, marele mut a obtinut o victorie uriasa in fata lui Biden, care ar fi acceptat sa cedam pentru inceput un singur sistem Patriot.

“Patriot e numa’ unu'” a sunat triumfal declaratia pe luna Iunie a celui mai tacut dintre presedinti si fostii candidati la functia de sef NATO.

Romania nu crede in lacrimi

Faptul in sine e aproape consumat, cine crede ca dulapul-care-uneori-vorbeste s-a dus pana la Biden in birou sa-i spuna un laconic “poate”, inseamna ca s-a nascut ieri si nu intelege ca prelata e pusa in timp ce vorbim.

A ramas de lucrat la modul cum va fi livrata vestea cea mare poporului nerecunoscator, alegerea fiind se pare deflectarea atentiei de la decizia in sine la “ce sa cerem in schimb”, manevra facuta in cel mai public mod cu putinta. Asta inseamna ca au ceva frica de modul cum va fi receptionata vestea asta in patria tepelor, mai ales in an electoral in care acuzatiile de tradare ar putea prinde la electorat.

Nu-i putem lasa sa se arunce in gol fara sa le atarnam streangul la gat deci cea mai buna tactica e sa ridicam un pic stacheta asteptarilor legate de schimbul asta. Cine stie, poate se impiedica si-si rup gatul, Doamne-ajuta fereste.

Pierderea neta

Cuantificarea pierderii e relativ dificila, avand in vedere starea de ne-operationalizare a trei din cele patru sisteme primite de Romania si contextul extern.

Calculul, conform Radio Erevan (sau Pravda) este cam asa: daca Ucraina reuseste sa opreasca ofensiva rusa, inseamna ca Romania nu a pierdut decat un singur sistem Patriot, din cele inca neoperationale. Daca Ucraina nu opreste ofensiva rusa, Romania va descoperi ca a pierdut 25% din capacitatea sa de aparare AA moderna. Perspectiva conteaza.

Evident, nu se poate exclude ca ar putea veni un moment in care va fi nevoie de donatii suplimentare, probabilitatea fiind mare ca astfel de calcule sa fie deja facute, cu un ochi la acareturi si cu altul pe harta. De exemplu, cu rusii in apropierea Odesei, discutia “va capata o noua dimensiune”.

In orice caz, sistemele Patriot donate acum nu vor putea fi inlocuite mai devreme de 3 ani, avand in vedere aglomeratia de pe banda. Prioritatea Romaniei la capul de banda e un vis frumos insa in realitate nu sintem singurii care au donat astfel de echipament si astepta inlocuitor. Plus ca oricum am calcula, Romania mai trebuie sa primeasca inca 3 sisteme noi, pana a se pune problema inlocuirii donatiilor.

Producatorii americani stiu si ei realitatea, de unde si incercarile de extindere a productiei in cat mai multe state tovarasesti.

Pe scurt, donatia reprezinta o pierdere pentru securitatea Romaniei, mai mica sau mai mare, in functie de impactul avut in Ucraina.

Castigul potential sau cum poate dom’ Biden sa ne repereze pierderea

Asa cum se stie, un sistem Patriot acum este mai valoros decat unul in viitor. Explicatie pentru dinamovisti: e loc de negociere.

Dar pentru asta e important de inteles mobilul fiecarui actor.

Ucrainienii au o lista de dorinte, unde pe locul intai e Patriot, pe locul doi, tot Patriot si pe locul trei, munitia de artilerie. Am glumit, e tot Patriot, munitia de artilerie e pe locul 4. Caracter unidimensional, ii scoatem din ecuatie.

Americanii, unii dintre ei, par investiti in a ajuta Ucraina cu problema de mai sus si sint dispusi sa faca ceva eforturi. Altii sint interesati de vanzari cat mai mari si livrari cat mai rapide si pentru asta sint flexibili cu aspectele industriale, de notat.

Un nou caracter apare de dupa cortina: Israelul. Mai nou au ceva de impartit cu rusii dar nu pot actiona direct in Ucraina din cauza de Hezbolah, Siria, Iran, numa unu’ si unu’. Datoreaza ceva americanilor de mai sus pentru buclucul intern cauzat de operatiunea fasaita contra Hamas, mai ales ca atunci cand a fost greu si pentru ei, au fost ajutati. Have technology, will travel. Pura coincidenta (pentru cine crede in asa ceva) face sa scoata tocmai acum niste vechituri din dotare. Pentru ca sint foarte proaste, inutile chiar.

Romanii, din pacate, sint mult prea multidimensionali: unii se vor sefi la NATO, unii doar sa nu fie trasi la raspundere cat sa castige niste alegeri, altii asteapta la cotitura sa vada cum pot monetiza combinatia asta in conturile din Insulele Caiman. Sa speram ca totusi macar unii ar fi interesati de noile oportunitati pentru cooperare.

Varianta 1: schimb un Patriot modern cu 3-4 Yahalom confort 3

Da, Yahalom ar trebui adus la un stadiu de compatibilitate cu restul Patriot-urilor pe care (inca) la mai avem, mai ales ca sint fitted for, but not with PAC-3 dar si ceva echipament de origine israeliana. O excelenta oportunitate pentru bricolajul lor in Romania, cu ajutorul binevoitorilor co-interesati. Fara UTI si mostenitorii, de data asta.
Un plus pentru accelerarea, de data asta serioasa, a preluarii Electromecanicii si integrarea in lantul de productie al RTX. Inutilul ministru al Economiei e inutil.

Varianta 2: pimp my Patriot

IBCS. Pentru ca acolo e viitorul.
Plus Stunner-ul de mai sus. Ministrul Economiei e la fel de inutil.

Varianta 3: Fier cumparam

Acolo unde merge teoretic Stunner, merge (tot teoretic) si Iron Dome. Pentru ca avem nevoie si de o solutie C-RAM. Din nou RTX, Electromecanica si inutilul.

Varianta 4: Fier cumparam 2.0

As zice ceva de laserul lui Coanda dar parca tot ca Iron Beam suna. Laser, frate!

In concluzie, ceva variante de compensare a golului lasat de disparitia prematura a unui Patriot din dotarea RoAF ar exista, insa verigile slabe si hoate sint la noi.

You can leave a response, or trackback from your own site.

108 Responses to “Deci le dam. Noua ce ne iese?”

  1. Caudillo says:

    Andreas Hillgruber scria în ,”Hitler , regele Carol și mareșalul Antonescu ” că regele Carol l a demis pe Titulescu pentru că a cedat de capul lui o comanda de tunuri și avioane din Franța către republicanii spanioli.
    Istoria se repetă, dar până la urmă

    « Toute nation a le gouvernement qu’elle mérite. »

    Un raport din 5 martie 1931 de la Ministerul Armatei, Secretariatul General, afirma;

    “Suntem expuşi să facem peste alţi zece ani aceleaşi amare reflecţii asupra activităţii noastre de astăzi.

    Şi atunci, ca şi acum, vom constata mari greşeli săvârşite; şi atunci ca şi acum, răspunderea acestor greşeli nu va purta-o nimeni, pentru că vicii de organizare fac
    ca, cel puţin în formă, să o poarte toţi. “

  2. Caudillo says:

    Rămâne valabil eternul Băsescu

    Decât să sug p..a la mai mulți licurici mai mici , mai bine sug p..a la un licurici mare.

  3. Adrian says:

    Si totusi, se pare ca mitul despre coada si timpii mari de asteptare la linia de producție a Patriot e doar un mit:”Thomas Laliberty, President of Raytheon Land & Air Defense Systems says that they have the capacity to build 1 Patriot battery per month! This is currently underutilized though, as they only have Switzerland’s order of 5 batteries in production right now, plus some replacement contracts for the assets transferred to Ukraine.”

    https://twitter.com/ColbyBadhwar/status/1777694737014632507

    • admin says:

      Atunci ar fi putut fabrica in ultimele 3-4 luni un numar egal cu cel al bateriile colectate pana acum, in loc sa faca cheta prin vecini. Si totusi nu le-au fabricat. Nu mai au nici scuza banilor, de cand fondurile au fost aprobate. Ar fi foarte simplu sa promita inlocuirea pana la sfarsitul anului a Patriotului care va fi donat de noi, si iarasi nu se aude nimic.

  4. Mihais says:

    Pai Patriotul pare a fi taxa de smenar prins cu ocaua mica de catre politia locala.Baietii ”nostri” au spus ca fac si dreg.Au facut,dar jocuri de contabil,ani la rand.Cum sunt si ultimii ”pushover” americanii au rezolvat multiple probleme astfel.1.Daca nu primim nimic la schimb,au facut rost de un miliard pe seama noastra. 2.Le-au aratat fraierilor de Bucale,ca vor nu vor,de platit platesc. 3.Ii rezolva pe haholi de un Patriot. 4.Le mai dau una peste bot fraierilor de bucale,voit sau nu,pt ca pe romani nu-i prea freaca grija de Patriot,desi sunt toti experti in AA si rachete,insa ii freaca grija de miliard.Garantat sa apara circus maximus in campanie.

    Reactia corecta logic pe plan intern ar fi una de opozitie fata de politica de panarama ieftina de centura.Adicatelea sa apara o manie ca la polonezi cu inarmarea si industrializarea.SkyCeptor la noi vrem!Ieri,nu peste ani.

    Ce ar fi caraghios ar fi ca aia de pun poze de voievozi pe post de afis electoral sa bata palma pe neve cu americancii ca chiar sa faca treburile utile si necesare.US of A le-ar face imediat un lobby.Ei fac un ban cinstit,noi obtinem ceva de banii cheltuiti,ei se aleg cu o mini-Polonie unde e gardul mai subred,maimutoii romani se dau aparatorii Patriei in pericol.Doar ca si astia e prosti si jigodii.Deci improbabil sa puna problema atat de avantajos.

  5. Xv says:

    Ce sa ne iasa, admin, Biden pleaca, plopu cu pere pleaca si ajungem ca in poezia aia veche “brau, brau, brau, brau, CAP-ul ne-a luat graul, SMT-ul paiele si-am ramas cu…”.

  6. habarnistul says:

    Rămâne valabila teoria conspirației cu privire la eliminarea armamentului de tip învechit de dupa WW2 în favoarea înlocuirii cu noile tehnologii militare , în scopul profitului aparatului militaro-industrial ?
    Că doar așa totul ar avea sens in Ucraina …

  7. Ion Valcu says:

    @Admin, pai ii normal sa nu se auda nica’.
    Ni ca amerlocii s-or pregati pt asta si isi strang munitzii.
    https://www.ziuanews.ro/stiri/preluarea-produc-torului-de-cipuri-tsmc-n-cazul-unei-invazii-chineze-a-taiwanului-ar-fi-dezastru-pentru-economia-sua-1582420

    Ceainizii au “aspiratziuni” mari si vor Taiwanul nu doar pentru suprafata utila / construita de la cota de amenajare teren in sus … ci vor fabricile, tehnologia si creierele de colosha.
    Nu i-or bombarda ca kiorii, ci fac planurile cu cap.

    Cea mai tare chestie ii ca si insularii si continentalii isi spun “chinezi adevarati”. Pazea cand si-or da mainile :))

    Imbecilistanul s-o pregati … pt nu stiu ce, exact. Estimez ca vom afla in cateva luni.
    Aparent slovacii-s cu morcovu’ mai adanc infipt ca noi, iar nu-s asa de aproape de “actziune”.

    Dar pazea pt ce s-or pregati pretinii floczgori, ca astia aduna, strang, nu “cedeaza” (mai ales AA in campia panonica, unde nu te-o ataca nici naiba).
    https://www.ziuanews.ro/externe/cu-c-r-ile-pe-fa-ungaria-refuz-s-participe-la-misiunea-nebuneasc-a-nato-de-a-ajuta-ucraina-1582415

    Bonne chance, bon courage!

  8. gsg9 says:

    posibil sa fie cu dedicatzie pt mueropeni 😀 americanii le-au pus problema in bratze si mai facetzi bah si voi ceva ca razboiul nu e la granitza cu canada

    cam ceea ce declara generalul asta aici https://www.tehnomil.net/2024/04/15/guest-post-75-de-ani-de-nato/ ca americanii s-au saturat sa plateasca pt securitatea europenilor dar analfabetzii functzionali citeste asculta si nuntzelege…

    daca erau operatzionalizate in sistemul natzional de aparare ASOC sau cum se mai cheama macar aveau o scuza plauzibila, dar nau fost in stare nici macar de atat…

    pana acum au scapat cu niste APRA TAB si obuziere vechituri de acum 40 de ani, AGuri si munitzie, probabil de aia s-au si kkt atata pe ei cu marele sicret “sa nu afle dujmanili”, marele sicret fiind ca nau dat mare lucru si se fac de rahat ca de obicei

    stiindu-l prea inteligent americanii ca sa fie siguri ca pricepe l-au chemat la ordin, ca altfel il sunau in loc sa piarda timpul cu prostul la casa alba

    germanii au trimis doua plus inca unul promis trei, poate requestul a venit din germania ca sa-l cheme in state la ordin sa mai dea si astia ceva

    ai mai dau si o medalie bling bling uite ce frumos luceste poate si niste baterii mai puternice pentru vibratorul nevestii cu genunchii goi

    nu cred ca primim nici un patriot in schimb, daca boii or mai comanda vreodata restul de 3 sisteme la anul si la multzi ani ar putea sa ni-l scada din pretz sa platim numa doua sau macar doua-jumate fifty-fifty ajutor pt ukraina

    cel mai probabil nici atata, intra in costul nostru pt razboi

    este exclusiv vina boilor pesedelisti ca au intarziat cu comanda pt ca s-au kkt pe ei cu banii, daca o faceau la timp celalte trei sisteme erau in production queue si le primeau intr-un interval clar de timp

    acum sunt inca intr-o stare de abureala perpetua ca “se asteapta acordul americanilor” dar presupun ca nu sa semnat si mai ales nu sa platit nimic, decat abureala, idiotul natzional inca mai da inainte cu 2.5%

    posibil sa mai aiba legatura si cu alegerile in state, administratzia asteapta sa vada ce s-o alege

    americanii se tot kk pe ei cu procesul lui trump, sa-l fouta dracu mai repede ca sa stam linistitzi, ca daca iese vita aia e o catastrofa geopolitica, asta e cel mai nasol lucru care se poate intampla

    alegerile sunt in Noiembrie, ar trebui tras de timp sau sa li se spuna cu subiect si predicat – daca vreunul din miile de ratatzi din diplomatzia romaneasca are tupeul sa le transmita asta – ca le dam dar numai dupa alegeri

    pentru ca daca iese vita oranj nu stiu daca mai are rost…

    ramane problema exclusiv a europenilor si astia sunt rahatzi imprastiatzi in nspe directzii, stransi la punga si penetratzi de rusi deci mare lucru n-o sa iasa mare ajutor nu stiu daca o sa primeasca ukraina ar fi probabil nevoita sa cedeze

    ar fi decat o mare tzepuiala, daca tot suntem la capitolul citate cred ca se potriveste asta: Chamberlain said it was ‘Peace for our time’. Hitler said he had ‘No more territorial demands to make in Europe’.

    daca nu iese trump abia atunci mai potzi discuta si suntem probabil inca pe la inceputul diXXXtractziei pentru ca o infrangere nu intra in calculele nici uneia dintre partzi

    si sa vezi atunci cu ce lozinci, articole si citate de pe vremea lui Burebista or sa mai vina astia doi cand om pleca cu singura companie de TRuri functzionala si cateva mii de soldatzei AKMeristi la “antrenamente” prin ukraina 😀

    cacam intr-acolo vad ca ne indreptam daca macron are tupeul sa se tzina de ceea ce declara si daca se mai aduna si altzii

    probabil d’aia se agita astia doi si aia care-i trimit aici pe site la postaceala cu rusia e puternica, sa nu-i desconsideram pe mujici, americanii nu vor sa castige, ukrainienii sunt rai si nazisti, sa nu-i ajutam, sa nu le dam, mujicii ne ocupa in 72 de ore inainte sa vina NATO 😀 😀 samd numai texte de texte

    cacam 8serva si ei si altzii ca ei incotro se indreapta problema, iesitzi la pensie la 45 de ani nu au chef sa fie chematzi sa lupte cu mujicii in ukraina or anywhere else, ca ei au jurat pe drapel nu pt Aliantza 😀 si alte dume, ei au fost adusi aici cu fortza si nu au tradat 😀 mujicii sunt fostii tovarasi si decat sa ne batem cu ei mai bine ne predam ne intzelegem cu ei

    pana la urma WWIII e abia pe la inceput si nu stii cum evolueaza, o victorie a mujicilor ar fi o catastrofa pt europeni si NATO si atunci ceea ce declara Macron, care e la al doilea mandat deci nu mai are ce pierde dpdv politic, chiar este una din posibilitatzi

    asa ca pregatitzi-va BOBul (bug out bag) mai ales astia doi cu postaceala rusofila ca pe voi va iau primii 😀 😀

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-27119017-ministrul-polonez-apararii-spune-are-rucsac-urgenta-caz-razboi-indeamna-oameni-isi-faca-unul.htm

  9. Ion Valcu says:

    @Mihais “Pai Patriotul pare a fi taxa de smenar prins cu ocaua mica de catre politia locala.Baietii ”nostri” au spus ca fac si dreg.Au facut,dar jocuri de contabil,ani la rand.”

    Eh, hai si tu acuma…
    Ai’ mai litigioshi or primit post la NATO.
    Sa nu fi stiut oare americanii 🙂
    https://adevarul.ro/economie/damen-a-dat-in-judecata-guvernul-olandez-pentru-2305137.html

  10. Ion Valcu says:

    Si daca tot suntem la “sujet”, oare cu ce si-or indeplini aliatzii NATO obligatia din articolul 5 vis-a-vis de noi?
    Presupun ca prin consultarile de la articolul 4, dar is tare curios de unde va veni aparare AA, de n-am unde plati impozitul pe profit…

    La deschiderea “balului” din 20-22, se facea o tzira de citat din Art.5 al Cartei NATO: “will assist the Party so attacked by taking forthwith, individually and in concert… such action as it deems necessary”, adica negociati, negociati, negociati 🙂 Sau cum ar spune SOV: “N-AM!”

  11. dany says:

    Domnilor,

    Observ ca unii comentatori au dat spaga pentru un 5 la matematica
    Concret:
    -cat costa un sistem Patriot?
    -facem calculele pentru 20 milioane romani? ok, faceti calculul la 18 milioane romani cat zice ultimul recensamant daca nu va convine 20 milioane

    Faceti calculele si vedeti ce suma iese pentru fiecare roman viu (indiferent ca plateste ori ba impozite). Nu incercati sa puneti la socoteala si morții ca mai e pana la alegeri
    O sa ramaneti uimiti ce suma iese!

    In alta ordine de idei cam ce suma credeti dv ca a pierdut fiecare roman (vorbim de cei care inca traiesc si sunt luati in evidenta la recensamant) in ultimii 35 de ani?
    Undeva spre 50.000 € ! Tot ce s a furat/vandut pe 1$ etc, adaugati datoria pe care o avem

    Si ne calicim pentru maxim o suta de $/€
    Ok, ce o sa faceti cu un sistem in plus? Va spun eu nimic. Dronele rusesti cazute pe teritoriul romanesc cu intentie sunt dovada clara ca nu se va dobori nimic din ce intra pe teritoriul nostru. Poate vine Sam cu pretentii cine stie, dar noi de capul nostru nu suntem capabili. Drona aia cazuta la Braila a cazut din lipsa de combustibil, daca avea un rezervor suplimentar defila pe la Parlament ziua sa o vada toti romanii :))))))))

    Ne facem de ras domnilor cu caliceala la 100€ maxim, o sa vina vremea sa avem nevoie de ajutor si nu o sa ne dea nici draqu. Daca va uitati bine daca n’ai calamitate naturala ai razboi, n ai razboi ai calamitate naturala si tot asa o tinem pana prin 2050

    Imi vine greu sa cred ca sarim de qur in sus cand e vorba de 100€ dar nu ai probleme cand esti furat in 35 de ani cu macar 50.000€. Chestie simpla de logica

    In alta ordine de idei sa platesti maxim 100€/$ sa te apere cineva de sovietici e €ftin rau de tot. Daca RO era pe masa de disectie in locul Ucrainei acum aveam o gaura de fo’ 500 m€l€ard€ zgomoței. Nu vreti sa platiti acum 100€ aveti rabdare ca apare Trump si cere 1000€ pe cap de locuitor.

    Demonstrati ca spaga aia la matematica a fost un accident nefericit, demonstrati ca vreti ca Rusia sa fie pusa cu botul pe labe!

    • admin says:

      Imi vine greu sa cred ca sarim de qur in sus cand e vorba de 100€ dar nu ai probleme cand esti furat in 35 de ani cu macar 50.000€.

      Sa fac pe avocatul diavolului:

      1. Nu e vorba de 100€ , ci de ceva ce, atunci cand e mare nevoie, nu se poate cumpara. Altfel Ucraina l-ar fi cumparat ei de pe raft, dar se pare ca nu se poate, din diverse motive care deja nu mai conteaza. Inclusiv Romania a avut experienta asta, cand cu 100€ in mana nu a putut cumpara ce a avut nevoie, cand a avut nevoie (WWI&II). Deci conversia de la 100€ la Patriot nu e chiar simpla.

      2. Ce se intampla daca avem probleme si cu 50.000€ furati in 35 de ani, si cu 100€ acum (desi acum nu e vorba de furt sau de banii in sine, a se vedea punctul #1)?

      3. Nu ne calicim la 100€, ci la unul din cele 4 Patrioate pe care, printr-o minune, le avem. Ideea postarii nu era nici macar de a ne calici, nu mai e cazul, ci de a vedea cu ce poate fi inlocuit respectivul Patriot, nu e o intrebare normala?

  12. dany says:

    Noua ce ne iese?

    Stie cineva ce s a discutat (in totalitate!) la masa lui Biden? Eu zic ca nu,
    chestia cu Patriotul a fost o chestie secundara

    Dar hai sa ne dam cu parerea:

    -daca tot se lauda Macron ca vrea trupe franceze in Ucraina automat vin si americanii si altii. Macron nu a deschis gura ca sa se afle in treaba si el. Si atunci musai organizezi (intre altele) apararea (și!)pe … NISTRU. Ghici cu ce trupe 🙂 Sa organizezi apararea pe NISTRU ca OTAN va fi o mare provocare pentru sovietici :)))))) Parca o si vad pe Zaharova cum isi baga un țăruș in fund de necaz in direct
    ~~RO poate fi un pol de stabilitate in zona daca se realizeaza Unirea cu R Moldova
    ~~atunci Transnistria dispare juma’ la ukra,juma’ revine RO, din pion in coasta romanilor/ukrainienilor redevine granita NATURALA a Romaniei

    -Sam stie cu subiect si predicat ca e momentul pentru ofensiva, din ’40 si pana acum niciodata Sam nu a asteptat atit in defensiva…
    ~~daca vrei ofensiva apoi musai trebuie si aliati inarmati si instruiti, de unde stim noi ca in locul acelui Patriot nu primim altceva

    -Sam stie ca nu poate fi in ofensiva pe doua fronturi in acelasi timp asa ca hai sa le luam pe rand…

    • admin says:

      Daca nu se stie ce au discutat, atunci se poate imagina orice. Inclusiv ca deocamdata nu s-a negociat nimic in schimb.

      Exista insa indicii: daca ar fi negociat pe ceva intangibil atunci nu ar fi lasat sa se inteleaga ca vor mai cere ceva in plus, in viitor. Ar fi dat-o pe ceva lacrimogen, sau solidaritate NATO sau urgenta, etc dar cu siguranta nu s-ar fi legat la cap cu promisiunea unei negocieri pe care n-ar avea de gand sa o faca. Pentru ca de acum incolo vor fi intrebati ce au obtinut in schimb. Ei au creat asteptarea asta, nu plebea.

  13. Ion Valcu says:

    Sa nu fie cu banat, dam si din alte factiuni imbecilistaneze, in special alea de-or primit morman gros in pandemie … de la aharfat voda & prostanac voda:

    “Bateria antiaeriană Patriot are o rază de acțiune de aproximativ 800 de kilometri.” :))

    https://www.stiripesurse.ro/se-pregateste-ceva-sistem-antiaerian-patriot-mutat-langa-un-mare-oras-din-romania-video_3314127.html

    Numa bine, ca maine mi-o veni si mie un box mare cu WD-RED, sa-mi fac offsite backup la filmele cu bruzli, ninja-skija, Van Dam’ si “nid4spid”.

  14. Ion Valcu says:

    @Dani, imbecilistanul valorizeaza viatza unui iobag mioritic la 28 mii ron (344 mii / 12 iobagi exterminatzi)
    “Vişinescu, prin moștenitori, este obligat la plata sumei de 344 de mii de lei.”

    https://www.cotidianul.ro/visinescu-inca-bun-de-plata/

    Acestea fiind spuse, altzii or primit prin decizie judecatoreasca si 3 mii RON, ca sa “nu se imbogateasca injust”.
    Noi dupa WW2, primiram despagubiri negative de la rusi, prin SOVROMURI.
    Si ni s-or mai luat si niste pamanturi, azi ajunse la haholi.
    Arza-i-ar focu’ nucular si pe unii si pe ceilaltzi.

  15. dany says:

    @admin
    “”atunci cand e mare nevoie”” RO are o strategie “infailibila” dezvoltata in ultima suta de ani. O stim cu totii dar ne prefacem ca nu stim in majoritate.
    Politica strutului se numeste, e de ajuns sa citim ultimele pagini din istorie

    Politica din anii ’40 cand plateam/comandam armament care ajungea cine stie pe unde, se repeta la fiecare razboi mondial dar mai trebuie inca 2-3 razboaie mondiale ca romanii sa inteleaga mecanismul.

    E bine totusi ca avem firme importatoare de nisip fin din Dubai.
    Una e sa bagi capul in nisip de Dabuleni si alta e sa bagi capul in nisip de Dubai…

  16. dany says:

    Daca tot ne intrebam “Ce ne iese?”
    Iata ca sovieticii ne spun “ce ne iese” referitor ȘI la Patriotul ala de pe raft
    Zici ca la kremlin au murit brusc toti fauritorii de hărți si au ramas doar moftangii halitori de hrișcă

    Cu creionu’ chimic folosit de Zaharova sa se scarpine direct in ceaun :

    https://newsweek.ro/resize/D5Qq1v0V0h71Z8v2lWUmDxTCoLVZ3OcyTOAO1K8-5ak/resize:fit:800:600:0/gravity:ce/aHR0cHM6Ly9uZXdzd2Vlay5yby9zdG9yYWdlL3N0b3JhZ2UvbWVkaWEvMjAyNC9NYXkvNWFhMWRjNzllZmI3MmNiY2YzZGQwODc0ZTAyYzg2OTMuanBn.jpg

    Iegzact circa si ceva in momentul cand #ping_ping vine cu 20 m€l€ard€ in traista la ungaristanezi ca sa i poata declara lideri est europeni.
    Ramane de vazut ce a fost in traista cu destinatia Serbia, chiar daca nu cred in alianta slovacia_ungaria_serbia descantata de sovietici si finantata de #mucinceai

    Las comentatorilor placerea de a observa inadvertentele din harta aia, nu de alta dar au mai fost niscai #habsburgi pe la Tg Jiu si nu stiau cum sa mai plece

  17. gsg9 says:

    Ion Valcu,

    Articolul shinshi, problema asta si-o fi pus-o si macroul: “I have a clear strategic objective: Russia cannot win in Ukraine,” Macron said.

    “If Russia wins in Ukraine, there will be no security in Europe.

    “Who can pretend that Russia will stop there? What security will there be for the other neighbouring countries, Moldova,Romania, Poland, Lithuania and the others?” he asked.

    https://www.france24.com/en/france/20240502-macron-doesn-t-rule-out-troops-for-ukraine-if-russia-breaks-front-lines

    “What security will there be” adica p’astia cine pana lu’ tanara lui si cu ce ai mai apara 😀

    cica si NATO ar avea niste linii roz-bonbon in ukraina

    https://www.defenseromania.ro/nato-pregatita-sa-reactioneze-la-doua-scenarii-negative-in-ucraina-una-dintre-liniile-rosii-se-refera-la-republica-moldova-arata-o-analiza-la-republica_628217.html

    ideea ar fi ca trebuie sa trimita trupe la antrenament in ukraina inainte sa se ajunga la granitzele RM si Romania

  18. gsg9 says:

    ar putea sa ne dea containere d’astea pe camioane cu SM6 de au trimis pe o insula acolo la putrezii aia in Danemarca, visez si eu 😀

    https://twitter.com/USNavyEurope/status/1787473844518744280

  19. gsg9 says:

    un rezumat la care cine ce da
    https://breakingdefense.com/2024/05/what-countries-send-weapons-to-ukraine-who-arms-ukraine-us-uk-nato-france/

    Romania la Patriot intra la “is left to be seen”, probabil sunt listate alea care au declarat ca dau ceva, nu alea care au spus ca sa vedem, sa analizam in CSAT, sa vedem ce primim in schimb alea-alea

    nu e mentzionata la Integrated Air and Missile Defense: France, Germany unde sunt astea doo plus Spania care a declarat ca a trimis deja rachetele

    raul ramul miliardul Patriotul nostru drag si iubit, prin toata pagina aia Romania e mentzionata decat la F16 unde participam cu terenul si cu avioanele…olandezilor

  20. caucazian says:

    sa ne iasa optiunea de a cumpara stuner pt bateriile viitoare si sau actuale
    macar asa economisim ceva banii in loc sa dam 3 mil dam 1 mil sau cat o fii

  21. Xv says:

    Daca dam si bruma de dotare pe care o avem, dam taxa pe prostie.
    Cam asa ceva “facem slalom printre cretini zi de zi
    Intr’o lume mica si murdara asa cum o stim
    Prostii par conceputi pe cale artificiala
    Ca sunt multi ai dracu’ si nu au nicio boala
    Sarbatoriti prostia veseli e carnaval”

  22. caucazian says:

    iar daca se da sistemul sa se dea doar ca inprumut
    pana la sfarsitul razboiului
    dupa care sa se returnezer indiferent de starea lui

  23. Xv says:

    E foarte urat mirositoare combinatia asta.
    Initial vorba era ca le dam lor un sistem= randul la coada. Deci americanii au zis, asta il faceam pt voi, lasati-l pe asta ucrainienilor si voua va facem altul DIN ACEIASI BANI. Nu mai platiti alti bani.
    Am auzit una si mai nasoala, in care ramanem si fara bani.
    Carol 2 are urmasi.

  24. nikk says:

    in primul rand,nu mai visati la aiurelile cu Elmec Ploiesti.penca nu prea mai exista.mai are cateva zeci de angajati care bricoleaza la racheto-modele antigrindina in asteptarea pensiei.si angajari,chiar daca vor,nu prea au de unde.in al doilea rand,doresc sa multumesc din inima tembelilor(mai ales alora din diaspora) care l-au votat pe acest “Dinu Paturica” de la cotroceni.multi chiar de doua ori.marele mut,a reusit performanta sa fie mai incapabil ca predecesorul,marinarul chior.si a mai bifat o realizare.a furat in 10 ani ptr el si ravasitoarea lui cat tot psd ul de la revolutie incoace.vorba aia “un sas cinstit”!!iar acum,ptr o functie extrem de potrivita ptr el(marioneta slugarnica perfecta) le face cadou hoholilor UN MILIARD $!!totusi ma intreb,de ce dracu nu scoate bideul senil si cu un picior in groapa 8 lansatoare din alea 600 pe care le are us army stocate? poate penca de fapt ii intereseaza mai mult rachetele noastre decat lansatoarele??poate de asta slugile Washingtonului de la bucuresti au comandat alte rachete de un miliard?? mai,da ce baieti buni suntem noi cu hoholii !!

    • admin says:

      Daca i-ar interesa mai mult rachetele (foarte posibil) de ce nu le donam decat rachetele?

  25. nikk says:

    pai daca il miros ivanii(cu ajutor ceainiz din spatiu) si ii dau in cap cu o iskander ce naiba sa iti mai returneze?? nici bradutul odorizant de la oglinda nu il mai gasesc !!

  26. Ion Valcu says:

    Dacacombinatziunea aista credeti ca-i sulfuroasa, vin si io’ cu o-ntrebare ajutatoare: de ce-or sta patrioatele ailalte 3 in “cutioare”?

    Guri rele “gavaresc” ca le-or lipsi rachetili, iar apropos de nimic … tot ce ne-o venit ii cu PAC-2 GEM-T.
    Alelalte 3 nevenite (si deci “nedonate”) is pe PAC-3 MSE 🙂

  27. gsg9 says:

    postacii se vaita, deci treaba merge bine 😀

    altfel pare mai mult cu dedicatzie pt mueropeni sa mai plateste si ei

    https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/us-approves-sale-of-three-himars-rocket-launchers-to-ukraine-funded-by-germany

    o sa primitzi “masuri de reasigurare”

    si recunostintza vesnica

    “Se joacă și relația noastră cu Washingtonul, așa cum a fost și participarea noastră cu trupe în Irak sau Afganistan”, atrage atenția și Ștefan Popescu, fost secretar de stat în MAE.

    https://www.defenseromania.ro/patriot-romanesc-pentru-ucraina-o-solutie-curajoasa-ce-ar-putea-primi-armata-romana-la-schimb-gen-mandrescu-trebuie-sa-tinem-cont-de-mai-multi-factori-nu-doar-interni_628234.html

    fraza cheie este asta: ”Alături de capabilitățile pe care România le deține, există și un context internațional, pentru că noi depindem de sprijinul altora (în cazul unui atac de mare amploare – n.r.). România poate face față unor provocări militare, dar până la un anumit nivel”, remarcă generalul Mîndrescu

    ar fi trebuit sa spuna ca noi depindem exclusiv de sprijinul altora: industrie de aparare nu, efective nu, armament nu, munitzie nu, 3 sau 4 Patriot in fatza mujicilor tot un rahat

    situatzia se deterioreaza si vor trebui luate decizii mai nasoale decat asta

    “Make no mistake. No matter how this ends in Ukraine, Russia will not stop with Ukraine unless they’re stopped in Ukraine.”

    https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/3772621/general-says-wests-defense-industrial-base-will-outpace-russias/

    altzii se pregatesc pt ce e mai rau

    https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/cum-se-pregatesc-polonia-si-finlanda-sa-tina-rusia-2360590.html

    romanii n-au nici o treaba se pregatesc pt pensie mici si bere, daca nui apara NATO de rusi ai apara rusii de NATO

  28. Caudillo says:

    Între timp, s a mai dus un Patriot.
    Ucrainenii pretind că era de lemn

    https://youtube.com/shorts/b-vJqVjLK20?si=Iw6bmzhDQMTjE-Fs

  29. caucazian says:

    https://www.g4media.ro/de-ce-asteptati-in-zadar-o-revolutie-in-rusia-impotriva-lui-putin-cateva-explicatii.html

    un articol interesant in care se explica de ce ruzzia va ramane cu 10km2 in jurul moskovei

  30. gsg9 says:

    idei nastrusnice de la jarmanistanezi 😀 sa doboare rachete mujice AKA “drone” de pe teritoriul nostru si al poloneziei

    pe langa bataia limitata astora nu le-o povestit nime ca ai nostri nu doboara dronele mujicilor nici cand zboara si cad pe la noi, ca sa nu interpreteze mujicii gestul ca pe o amenintzare si sa le strice astora pensiile

    strategia natzionala anti-drona: le lasa sa zboare pana se plictisesc si cad singure

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-27127076-proteja-nato-cerul-ucrainei-parlamentarii-germani-propun-dronele-rusesti-fie-doborate-teritoriul-romaniei-poloniei.htm

    lumea sugereaza sustzine propune analizeaza avertizeaza insista dar cand e de facut ceva concret…

  31. Xv says:

    Admin, eu am fost si sunt de acord sa-i ajutam, chiar daca relatiile nu sunt nici pe departe perfecte.
    Totusi, nu suntem Portugalia sau Canada, la o distanta confortabila de epicentru.
    Suntem in linia 1.
    Si stii bine ce AA avem, la detaliu. Si alti cititori si comentatori cunosc.
    Chiar ne permitem sa fim asa darnici? Si cu cine? Bine, au pus polonezii o vorba buna si asta e pe plus. Ca ei au onoare si cuvant.

    • admin says:

      Stiam ce AA aveam odata (pusca si cureaua lata). De cand cu galceava de vizavi, nu mai sint sigur ca stiu toate detaliile, unele lucruri pot sa nu mai fie pe unde le stiam. Dar, daca polonezii au refuzat, inseamna ca exista si alternativa asta. De ce noi da si ei ba, asta-i intrebarea.

  32. gsg9 says:

    hopa, s-a schimbat discursul si anume prin partzile esentziale 😀

    pe principiul sa se modifice primesc dar sa nu se schimbe nimic sunt de acord sa-i ajutam dar sa nu le dam nimic ca nu ne permitem si nici nu merita 😀

    pensia din Linia 1 e pericoloso sporgersi

    americanul a explicat clar mai sus cum sta problema ca sa intzelege si mintzile mai simple: ori ai opresti in ukraina ori se opresc ei pe unde au chef

    “Make no mistake. No matter how this ends in Ukraine, Russia will not stop with Ukraine unless they’re stopped in Ukraine.”

    in conditziile astea trebe sa fii complect idiot ca sa nu pui umarul sa ajutzi ukraina sa reziste cat mai mult sa crapelnitzeze catzi mai multzi excursionisti mujici acolo la ei si nu pe aici

    astilantzi prin mueropa se tot coiesc invartindu-se 3D imprejurul problemei, cand prea multe alternative nu este: ori intra sa lupte cu mujicii in ukraina ori o freaca hipsterist cu declaratzii gen hai sa tragem cu rachete de pe margine din romania si polonia

    si cand o veni timpul ca sa sa bata cu ei prin romania si polonia or mai vedea ei atunci daca or mai avea chef

    astia doi p’aici nu par prea afectatzi daca le-ar plati mujicii pensiile, dar ce se fac daca nu le platesc 😀 sau daca ai ingroapa vecinii in fatza blocului din neatentzie din nebagare de seama

  33. Ion Valcu says:

    @Caudillo, la ce m*rtzii lor tzinura lansatoarele asa de aproape de radar?
    Care-i imbecilul de ofitzer ce-o decis astfel de dispunere?
    American sau hahol (io zic ca amerlocii s-or resemnat demult cu cretinii endemici haholi, ce s-or intors la tactica lor creativa sovietica)?

    Lansatoarele alea (remorca) au catarg special cu antena ce poate comunica mai departe cu radarul, deci nu le-o trebuit UTP/FTP/fibra ca sa steie asa grupate. Le imprastii la km buni, mai ales prin camp cu palcuri de padure.

    Si nu faci curse dute-vino langa linia frontului, ca te-or pocni dronele ori artileria reactiva.
    Sa mai zic ca trebuiesc si patrioatele alea pazite cu shorazi / vshorazi ceva, dar imbecilii de rusi kieveni le trag de parca ar fi statele arabe bogate-n petrol?

  34. Caudillo says:

    @Ion Valcu, acolo e un amestec de prostie, corupție, trădare din care greu se înțelege ceva.
    Pierderi imense de oameni și armament de ambele părți.
    La care se adaugă o propagandă care mi amintește de telejurnalele ceaușiste.

  35. gsg9 says:

    ei nu stie nimicutza: Până în prezent nu știm dacă e vorba de trimiterea unui sistem cu titlu de împrumut sau o donație. probabil il imprumutam pe 99 de ani

    partidul oliogarh rusofil “are retineri mari” si declara ca “noi nu am tradat dom Semaca, Iohanis cel Rau nea adus aici cu fortza”

    „Conform Constituției României președintele țării e comandantul suprem al Armatei, dar nu am avut o discuție cu el încă, după vizita pe care a efectuat-o în SUA. Domnul ministru al Apărării are rețineri mari să trimitem unul din sisteme (n.r. – Patriot) Ucrainei, însă decizia se ia cu președintele în interiorul CSAT. Vom lua cea mai înțeleaptă decizie pentru România”

    https://www.defenseromania.ro/trimiterea-unui-sistem-patriot-romanesc-in-ucraina-divide-discursul-politic-premierul-spune-ca-ministerul-apararii-are-retineri_628256.html

  36. gsg9 says:

    Italy is considering sending a second SAMP/T air defense battery to Ukraine following pressure from allies to beef up arms deliveries to the war-torn country

    There has been enormous political pressure on Italy to donate a second battery, but it is a tough decision because it leaves Italy with little redundancy”

    https://www.defensenews.com/land/2024/05/10/italy-mulls-delivery-of-another-sampt-system-to-ukraine-says-source/

    pe de alta parte in doi ani juma nu ca ar mai fi cumparat vreo baterie 9, au stat asa ca florile asteptand sa se termine razboiul

    Lasciatemi cantare
    con la chitarra in mano
    lasciatemi cantare
    sono un italiano

    “https://www.youtube.com/watch?v=TYtdYslLY9I”

  37. dany says:

    @xv

    “Suntem in linia 1.”

    In sfarsit ai aflat si tu ca suntem in linia 1?
    Pana acum o tineai p’aia ca nu ne trebuie fortificatii (vezi ce baga la inaintare Polonia zilele astea pe langa sarma ghimpata+camere video), nu ne trebuie instructie prea multa (macar alea 82 zile pe teren/an), noi suntem mai destepti decat rușii, ucrainienii, balticii si polacii, noi n’avem nevoie de “Surovikin_style”, cel putin aia ca nu putem face “exproprieri ” a fost de coma

    Dupa 1 ian ’25 o sa vezi ca alea 82 zile instructie pe teren se vor duce spre 100-120 zile/an pe teren!
    Ceea ce este normal in conditiile in care “Suntem in linia 1.”
    Din motive evidente!
    1/2 din alea 100-120 zile vor fi in Moldova romaneasca ori R Moldova ca sa nu zic mai multe
    De ce?
    Pana la terminarea alegerilor va fi “las ca merge si asa”, dupa terminarea alegerilor si un Sam lamurit ca trebuie sa puna piciorul in prag se da jos militaria din pod. Peste tot! Indiferent ca va castiga Biden ori Trump, Sam trebuie sa puna piciorul in prag!

    Din ce vad prin presa se pare ca au amanat lansarile pe Luna din cauza ploii
    Pe bune? Stam in loc de ploaie?
    Ploaia, zapada si conditiile extreme ar trebui sa fie prietenele de suflet și cei mai buni aliați atit pentru parasutisti cat si pentru cercetasi! Dar deh e greu de inteles pentru multi cum multe stele la apelu’ bocancilor
    Pe Luna s a parasutat in ianuarie 98 pe zapada la greu. Doar un batalion
    Cu zapada de minim 20 cm. Si in alte zone din tara la fel
    Acum facem mofturi de domnisoare de pension flescaite in ploaie…

    “mvaaaaaaaaiiii m am udat toată la păsăricăăăăăăăăăăă”

    PS Poate ca ar trebui sa schimbi nu doar oglinda ci si polonicu’ cu care ne servesti despre mineriade…

  38. Xv says:

    Toarsu ghesegheski, mai baga ceva forfota sa le mai donam ceva ucrainienilor, niste F-16, ce zici?
    Nu te lasa, davai!

  39. Xv says:

    Admin, noi le dam pt ca Mutu a zis asa, “romanii astia” nu sunt prioritari. Si in XAT nu are nimeni bile sa-i spuna in cadru oficial, ca incep sa-l caute la dosare. Chiar de ar zice, americanii decid. Ucraina e prioritate strategica pt ei de multa vreme.

  40. Xv says:

    Dany, ce legatura au fortificatiile cu linia 1? Linia 1= avem granita cu Ucraina, aia se invata la geografie. Nu are vreo legatura cu fortificatiile, dar tu iar fortificatii, fortificatii, fortificatii.

    Cu pregatirea iti cam dau dreptate, ce sa-ti fac daca nu aveai mobil sa te filmezi si sa urci pe net? Ca ai fi fost preocupat poate si tu de nr de followeri. Cred ca iti place sa tot repet ca nivelul existent in anii 90 nu mai exista in prezent la nivel general. In special dorinta aia de performanta si impactul tehnicii noi, care parca era de pe alta planeta. Dinozaure :)).

    Stiu de la comandanti, colegi si prieteni care erau in uniforma le vremea aia, era cu totul alta mentalitate prin unitatile de elita. Si mai ales nu eram in NATO.

    Cu mineriada, aia din 99, in 2 episoade, despre care am dat detalii, la ce m-am referit esti pe langa. Nu cunosti. Sindromul “stiu eu mai bine”.

  41. gsg9 says:

    Xv, si pensia o ai pensia mica, de aici probabil si beutura proasta 😀

    otherwise, tzi-ai pregatit BOBul? vezi sa Nutzi uitzi chilotzii cu Superman si manualul de ninja

    in rest, noroc ca se executa ce se ordona de la centru, nu se uita nimeni in gura astora de la “patriotzii natzionale”

  42. gsg9 says:

    mujicii au reactzionat la propunerea germaniei de aparare AA de pe teritoriul poloniei si romaniei si acum guice agitatzi cu wunderwaffen alea ale lor in stilul lor personal: atacam tot distrugem tot va spargem pe totzi distrugem toata planeta

    de ce guice mai agitatzi de aia cred ca se merge in directzia corecta

    https://www.defenseromania.ro/rusia-ameninta-ca-va-testa-sistemele-patriot-ale-romaniei-cu-rachete-iskander-dar-nu-in-ucraina-ci-chiar-pe-teritoriul-romanesc_628264.html

    la palatul victoria socialismului si conducerea politica din sediul armatei RSR pesedistii au schimbat deja doua randuri de pampers, de astia doi in rezerva saracii ce sa mai vorbesc…pensia mica pampersii scumpi 😀

  43. Xv says:

    Tov gheseghovici, nu sunt pensionar, iti confunzi dorinta cu realitatea.
    Alte frustrari mai ai? Mai baga.
    Ce-mi place cand faci spume :)).

  44. Caudillo says:

    Două ore cu profesorul Valentin Stan

    https://www.youtube.com/live/My4aaApLkoA?si=vle6ECIR1pWrG7oD

    Pe scurt:

    ” Băiete, un Patriot mic( din ălea 3 neoperationale) și marș de aici”

    Min 1h;25;14

    Un dezastru total pentru Iohannis și pentru România!

    ” Este încă mult de făcut, pentru că doar atunci când vom fi recunoscuți la valoarea pe care o avem , putem să fie partenerul acela puternic pe care vom fi dispuși să îl trăim dar care trebuie și de cealaltă parte văzut și acceptat că atare”

  45. gsg9 says:

    germanii se pare ca nu citesc din operele clasice ale oligofrenilor mioritici 😀

    Germany plans to deliver another IRIS-T air defense missile system to Ukraine this May

    https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/germany-to-supply-another-iris-t-slm-air-defense-system-to-ukraine

  46. Xv says:

    Stan mai venea la Mall Vitan in vremurile alea cand nu o luase asa pe aratura, am nimerit de cateva ori la un restaurant de-ala unde pierzi vremea pana incepe filmul sau dupa shoppingul colegei si am schimbat cateva vorbe, ca era langa masa unde stateam. Generalitati, Irak, Afg, de-astea, tipu era destul de informat si nu asa bombastic, pe sticla parca e altul acum, nush ce a patit. Mi s-a parut intr-o pasa proasta, desi era celebru, manca singur in mall sambata dupa-amiaza. Un contrast mare intre cat de prezent era in emisiune si cat de absent singur la masa. Nu, nu avea celebrul laptop la el.

  47. gsg9 says:

    „Am avut o discuție cu președintele României, urmează să luăm o decizie în CSAT (n.a Consiliul Suprem de Apărare a Țării). După CSAT veți afla decizia”, a spus Ciolacu.

    Ciolacu a spus: „Vă repet. Este o decizie care se ia în CSAT. Aici nu avem păreri când vorbim de apărarea națională”.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27131723-ciolacu-vorbit-iohannis-despre-trimiterea-unui-sistem-patriot-ucraina-nu-avem-pareri-cand-vorbim-apararea-nationala-decizie-lua-csat.htm

  48. dany says:

    @xv
    Voi astia “activii” aveti senzatia ca astia baltici, polaci, ruși, ucrainieni sunt bătuți in cap iar voi sunteti miejju’ de gogoasa
    In timp ce astia toti fac tot felul de fortificatii doar ca sa i incetineasca pe rusi/ucraineni voua nu va trebuie. Voi faceti razboi de manevra. Cand toata lumea va spune ca nu aveti cu ce si unii din voi chiar sunteti constienti ca n’aveti oameni suficienti si nici tehnica suficienta. Ti am mai zis asta si tot nu vrei sa intelegi, nici tu nici aia care zici ca i reprezinti
    Fortificatiile alea temporare/permanente au rolul de a incetini inamicul pana vine cavaleria OTAN. Pe un aliniament Dar voua nu va trebuie.
    Aveti senzatia ca aveti sefi de top capabili sa castige o batalie. Nimic mai fals!
    Asta este, țară țară vrem eroi cu orice pret! Atit va duce mintea!

    “Cine bah, Surovikin? Ala e un ciolovec prost!” Uite asa ciolovec prost si betiv, uite ca a reusit sa dea ofensiva ucrainiana peste cap cu fortificatii in majoritate improvizate. Care ofensiva ucrainiana nu a fost usoara pentru rusi

    Pregatirea? Nu o faceti pentru mine, o faceti pentru voi, cu cat mai multa transpiratie pe viscol, ploaie cu atit mai multe sanse sa supravietuiti.
    Voi vreti sa va luptati cu rușii care au deja un nucleu dur de of/sof/soldati caliti in lupte. Putini adevarat, la fel si ucrainienii. Militari care au supravietuit 2 ierni, viscol/ploaie cat cuprinde pe langa jdemii de drone, obuze, bombe de tot felul. Ai nostri au supravietuit in fotoliu in cazarma
    Si voi ce puneti? Pai soldati de fotoliu cu 10 sedinte de tragere cel mult, mergeti cu masina la tragere, daca ploua la o sedinta pe timp de noapte un sfert nu mai vin o saptamana la serviciu pe motiv de internare in spital
    Ai observat ca si rusii si ucrainienii evita cat de mult sa circule cu auto militare/transportoare/etc De ce?
    Pen’ca dronele alea de abia asteapta un transportor pe care sa l transforme in ceva nedefinit. E plin internetul. Si asta ce inseamna? Ca soldatii care trebuiau sa se deplaseze cu masini/transportoare trebuie sa fie capabili de minim 20-25 km deplasare in teren accidentat echipati de lupta. Zilnic! Avem asa ceva cu exceptia FOS? Ma indoiesc!

    Nu se pune problema de instructie ca in anii 90, problema este ca nu o sa supravietuiasca prea multi cu nivelul actual de instruire. Toata lumea o scalda
    “”Lasa bah ca nu o sa fiu eu cel mai prost, eu sunt jmecher, instructia e pentru prosti!””

    Degeaba o sa avem armament modern daca la capitolul instructie stam prost. Cartea castigatoare inseamna armament modern+ militari instruiti

    Mineriade…
    Nu ai habar despre ce vorbesti nici despre Costesti nici despre Stoenesti…
    Esti capabil sa explici cine din MAPN a participat (si cum!) la ultimele doua mineriade? Iti spun eu sigur ca nu! Cum la fel nu esti capabil sa ne spui unde a fost arestat Cosma si in ce conditii! Esti capabil sa ne spui si rolul altor “combatanti” non_mineri, non_MAPN, non_MAI, non_servicii secrete? Iti spun eu sigur ca nu!
    Cozia…

  49. Caudillo says:

    Din partea “stației” , ca sa l citez pe Valentin Stan

    https://observatornews.ro/politic/surse-ce-vrea-romania-daca-cedeaza-sistemul-patriot-ucrainei-nasams-sau-irist-printre-sistemele-cerute-la-schimb-576240.html

    Sursele Observator din domeniul Apărării susţin că cedarea unui Patriot către Ucraina se poate face doar dacă România primeşte drept compensaţie un sistem de apărare similar sau chiar mai performant. Pe listă se numără sisteme de apărare anti-aeriană precum NASAMS, IRIS-T, SAMP-T sau THAAD, în funcţia de disponibilitatea aliaţilor din NATO. “În actuala situație operativă, o eventuală decizie (n.red. referitoare la sistemul Patriot pentru Ucraina) ar trebui să fie bazată pe o compensare cu alt echipament similar, cel puțin”, spun sursele Observator din zona Apărării.

    • admin says:

      A inceput mascarea cu fum. Trebuie definit foarte bine ce insemana “cedare catre Ucraina” (donatie/imprumut) si ce inseamna “primeste in compensatie” (donatie/imprumut). Donatia Patriot nu e egala cu dislocarea temporara a unui, sa zicem, SAMP-T.

  50. gsg9 says:

    din ce semnale dau, dupa cum se exprima oligofrenul de serviciu (ala de tzine lumanarea aprinsa si matura prin hol la meapene) si covrigarul sef as zice ca mai degraba nu dam nimica

    au bagat-o p’aia cu nu ne jucam cu apararea natzionala care acum a devenit brusc sfanta, dar nu era sfanta cand 1.6% cand nu corvete cand nu submarine cand nu restul de trei sisteme Patriot platite samd

    si p’aia cu indispensabilul

    oligfrenii astia doi nau avut tupeul sa traga dupa dronele care ne violeaza frontiera si explodeaza pe la noi daramite sa doneze Patriot sa doboare la rusi in ukraina

    astia sunt kktzi pe ei vor doar sa fure si sa prinda pensia, nu sa se puna rau cu tovarasii lor de la moskktva

    nu stiu cum se iau deciziile la Cretini Senili Analfabetzi si Tampitzi, daca e nevoie de unanimitate pica sigur

    pe prostavanul sef il doare in brisca, ala a propus o discutzie si-a luat o medalie si se retrage la pensie

    in functzie de ce decizie o se ia o sa se vada clar de unde sunt condusi tovarasii: din US/NATO sau direct de la moskktva

    macar si asta si tot e o informatzie interesanta 😀

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27132365-ministrul-apararii-prima-reactie-discutia-despre-donarea-sistemului-patriot-ucrainei-nu-zis-nimeni-trebuie-dam-este-indispensabil.htm

  51. Caudillo says:

    Xv, vede și Valentin Stan cine e ambasadorul României în SUA și desigur că nu i convine.
    Îi taxează pe ” analiștii” A3 cum îi prinde.
    Realitatea este că nu i este greu, mai ales când vezi cate o inepție ca a lui Bogdan Chiriac, că Iohannis avea 70-80% șanse să fie Secretar general NATO.

  52. Xv says:

    Caudillo, in general li se suie puterea la cap.
    Ambasadorul…sorry, ma faci sa rad. E decor.
    Chiriac…de Tinu ai auzit cu ce se ocupa? Prin 1968.
    Asa a aparut presa si mass-media. Cei 4 mari. Si dupa aia s-au mancat intre ei, ca intre colegi.
    Apoi i-a desfiintat colegul lor din politica.
    De Sarbu nu mai spun, ca el macar s-a orientat bine si a stat in afara politicii.

  53. Caudillo says:

    Xv, un decor foarte bine platit, plus că apar multe oportunități.
    Geoană e un bun exemplu, a început ca ambasador în SUA și a ajuns numărul 2 la NATO, alt job foarte bine platit.

  54. Caudillo says:

    We need, today, two Patriots for Kharkiv

    https://youtube.com/shorts/PHGTvA4CHp0?si=_HI_XbqV7pkBwxF3

    Unii ucrainieni spun că marea problema pentru ei e lipsa fortificațiilor pe direcțiile de înaintare ale rușilor spre Harkov, se vorbește de trădare și de faptul că de doi ani autoritățile ucrainene nu au făcut nimic.

    https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/fortele-ruse-au-trecut-pur-si-simplu-granita-2360761.html

    Denîs Iaroslavskîi este furios și se întreabă ce s-a întâmplat cu apărarea Ucrainei.

    „Nu a existat o primă linie de apărare. Am văzut asta. Rușii au traversat pur și simplu. Au intrat pur și simplu, [fără a fi opriți] de câmpuri minate”, spune el.

    El îi arată corespondentului BBC o filmare dintr-o dronă realizată cu câteva zile în urmă, în care se vede cum mici coloane de trupe rusești trec pur și simplu granița, fără să întâmpine rezistență sau opoziție.

    Oficialii ucrainenii au susținut că apărări au fost construite cu costuri uriașe, și totuși acolo au fost inexistente, spune el.

    „A fost fie un act de neglijență, fie corupție. Nu a fost un eșec. A fost trădare”, acuză comandantul.

    Se știa că rușii vor lansa probabil o astfel de incursiune. Atât serviciile secrete ucrainene, cât și cele occidentale știau că Rusia masa forțe la graniță – estimându-se că acestea erau de până la 30.000 de soldați.

  55. gsg9 says:

    Expertul în securitate Marius Ghincea, de la Syracuse University, și generalul (r) Virgil Bălăceanu, omul care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles, susțin că suntem datori să ajutăm Ucraina, dar trebuie să apărăm și interesele țării și să obținem, la rândul nostru, garanții de securitate din partea SUA și sprijin financiar european pentru industria de apărare.

    Pentru cei care încă se îndoiesc de faptul că România trebuie să ajute Ucraina, generalul spune că dacă ar rămâne fără arme, Kievul ar fi învins cu siguranță de armatele ruse. Asta ar însemna ca România să ajungă să aibă graniță directă cu un stat belicos, Rusia, sau cu un stat transformat de Moscova într-o marionetă.

    https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/mutarea-inteligenta-a-romaniei-prin-care-sa-obtina-2361137.html

    • admin says:

      România va oferi Ucrainei un sistem Patriot, decizie care va fi luată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

      Pai gata, s-a luat decizia care este?

  56. Xv says:

    Caudillo, sistemul pcr (pile, cunostinte, relatii). Geoana- taica-so sef in comunism la apararea civila, el a coordonat lucrarile si la Casa Poporului.
    Fratii Muraru sunt pila lui Fenechiu, asta spune Marius Oprea. Si Tismaneanu l-a criticat, acolo e de inteles, i-a luat asta mai nou obiectul muncii si visul de marire.
    Marea diferenta e ca Geoana a lucrat niste ani in centrala MAE, deci a devenit diplomat de profesie, nu a fost parasutat direct in ambasada cea mai importanta, fara nicio experienta. Si Geoana a avut pile mari in MAE, probabil amici de-ai lui taica-so, ca a fost promovat cu mult peste rand.

  57. Caudillo says:

    Afirmația lui Zelenski că are nevoie de Patriot pentru apărarea Harkovului e tare dubioasă.
    Rușii au capturat Hlyboke aflată la 25 de km de periferia Harkovului, deci pot să bombardeze Harkovul și cu artileria.
    Pare că Zelenski vrea sa devieze atenția de la bombardarea Belgorodului.

    https://youtube.com/shorts/XfQWyH-Xy-M?si=JSqGXaXaqfe7Lp3j

    DW spune că ucrainienii bombardează regulat Belgorodul că răspuns la atacurile rusești, dar deja aceste atacuri reciproce sunt dificil de evaluat

  58. Xv says:

    Expert in securitate :))
    “Marius Ghincea este cercetător doctorand la Institutul Universitar European din Florența și expert în politici publice. Interesele sale de cercetare se concentrează pe natura consensului de politică externă în democrațiile avansate și legăturile dintre politica externă și factori culturali precum identitatea națională.”

    Cultura, politici publice, politica externa-factori culturali.
    S-a trezit intr-o dimineata si expert in securitate.

  59. gsg9 says:

    nu ca matale, expert in geopolitica pulanului, coordonator al reusitei interventzii de la Onesti, iniatziat in tainele mineriadelor, fin cunoscator al beuturilor ieftine si dac liber suveranist haurist si rusofil pe deasupra 😀 😀

  60. Xv says:

    Nu a avut loc sedinta CSAT si nu s-a luat vreo decizie oficiala. Se face lobby puternic sa le dam Patriot.
    Din cate am inteles Balaceanu tot debiteaza aceleasi prostii ca iesim pe plus dotandu-i pe ucrainieni. Credeam care mai multa minte. Limba catifelata, se vede de la o posta.

  61. Xv says:

    Gsg, frustrarile tale obisnuite imi dau o lacrima. Iar spume, asta e, batrane postac :)).

  62. Pwtre says:

    …articol de rahat contondent, intreb si io’, ce naiba faci bre cu un patrihot in plus cand deja russi sunt la granita estica si trimit drone ca asa vor ?!
    …sunteti penibili cu asa ceva, acuma trebuie ajutata Ucraina, frontul nu sta, frontul vine catre rumanica incl. a super-desteptilor de pe forum, asa zis “profesionist”….
    …nu exista sansa a doua, chiar daca ucrainieni primesc ce vor, nu mai au oameni sa lupte pentru aceeasi rumanica plina de supozitii si superficiala, si incl. pentru Moldova si pentru noi toti ceilalti, ceilalti fiind tot care scuipa seminte pe acest forum

    • admin says:

      Nu era vorba sa nu li se dea, indiferent de conditii, discutia era in ce conditii si ce sa ceri in loc.

  63. Ilie says:

    La intrebarea – dar noi cu ce inlocuim Patiotul? raspunsul e cu nimica, nu cred ca vom primi ceva la schimb de la americani. Acum varianta cea ma buna de inlocuire (evident pe banii nostrii) ar fi Yahalom (ca oricum bani de Patrioatele alea 3 nu se mai gasesc la deficit de 6%). Aici ar putea sa ne puna americanii o vorba buna si primim sistemele cat mai curand si sa platim mai incolo. De asemenea sa ne inlesneasca cooperarea industriala – sa inceapa asamblarea prastiei lui David pe la noi (cu RTX si Rafael asigurand calitatea suruburilor invartite de romani).

    La intrebarea – noua ce ne iese – pai cineva ar putea spune – ne-a iesit Rosia Montana, poate ne iese fara vize in America, poate niste ratinguri de tara inca stabile si un sut in … catre OECD. Ce ziceti d-astea? Win-win se zice.

  64. Pwtre says:

    …ce sa ceri ? Dai si gata ! Mor aia pentru tine, si nu ai frontul pe granitza ta.
    Tu, eu si totzi rumanashiii merg ‘ndata in concediu, astialalti mor pe capete.
    Tzii ‘ursu la distantza cred eu ca e indeajuns.
    Si sincer ca “suntem” fraierii Europei ca dam un patriot, e grosolan rau, arata si cate “intelepciune” egzista aici ….din pacate.
    PS…nu-i razboiu’ Americii sa cerem ceva in schimb, e insasi temelia a tot ce avem in joc, tot ce am construit greu si foarte greu, stiu suna a scenariu de film cat. B, din pacate akt scenariu nu egzista.

    • admin says:

      Daca astia mor pentru noi, ca sa tina ursu la distanta, atunci de ce nu le-am da toate 4 bateriile?

  65. Caudillo says:

    Pwtre, ești mai greu de înțeles.
    Spui

    …nu exista sansa a doua, chiar daca ucrainieni primesc ce vor, nu mai au oameni sa lupte

    Sunt de acord cu tine că nu mai au oameni să lupte, am scris și eu asta, înseamnă că nu are rost să le dăm Patriot, pentru că le dăm degeaba, cu sau fără armamentul nostru, american, etc , rușii tot vor învinge.
    Mai bine îl păstrăm pentru noi, împreună cu americanii, NATO, etc ,îl vom folosi pentru protectia noastră și a trupelor aliate în caz de conflict cu rușii.

  66. Xv says:

    Iar suntem prostii clasei. Polonia, Spania, Grecia au refuzat sa doneze.
    Le dam noi, ca e prea multa dotare.
    Prosti sunt daca nu ne cer si F 16 si M 1, ca s-ar gasi cozi de topor sa le dea si pe-astea.
    “Sarbatorim prostia, veseli, e carnaval”

  67. Ion Valcu says:

    Amu, adevar adevarat … pentru noi or muri pe capurile de lupta … cu schparanghelul.

    https://www.stiripesurse.ro/scholz-intra-butal-peste-zelenski-barbatii-ucraineni-angajati-in-germania-nu-sunt-obligati-sa-plece-pe-front_3316199.html

    Recent Emily Bloom o imigrat din State in Berlin, ca sa sustzie natalitatea.
    Cu donatziile din LonelyFanz sustzine bugetul ministerului de razboi de la kiyv :))

    Si io’ Zenovie-s in total dezacord cu Admin. Marteleshte moralul de- termina pe haholi la Avdyfka, Shahtior, sau pe unde s-or mai bate astia eroic cu fumei si handicapatzi in loc de bravi si vajnici raketzi traficantzi de tzigari.

    Cum o spus Jean Constantin: deranjeaza draga, deranjeaza :))

    Numa’ ieri prin Bukarestanul unde s-or ciomagi zilnic pardaleshii pe strada ziua-n amiaza mare, mai mai sa se urce un X5/X6 cu galben-asbastru la placute pe micul meu Caddy.

    Apropos, cu ce s-or apara Cernavoda, Portile de Fer, barajele centralelor hidro si imperiile imobiliare ale lu’ Joian + Nastase, aflam sigur de la citoyen-un emanat de peste parleaz.
    Flota comerciala lu’ Petrov anticumunistu’& Felix CNN ii sigur protejata ca recif submarin, ca s-or mancat si tablele alea de pe vremea lui Onasis.

    Apropos, tridentu’ ala razboinic hahol seamana mai nou cu 2 craci si-un mic pilon de stabilitate NATO … deh, poate-o citi vreun ficior si trebuie sa folosesc figuri de stil.

  68. Ion Valcu says:

    No, ce bun era un Patriot acilishea :))

    https://www.cotidianul.ro/misteriosul-aparat-de-zbor-mapn-a-anuntat-abia-acum/

    Ce sa facem noi cu ele? Spatziu aerian?
    Scoatetzi spatziul din fatza 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=7IXWycWAH1w&ab_channel=RCSuperPowers

  69. Pwtre says:

    Rasp. tipic rumanesc, te mai miri ca de ce suntem repetentzii clasei in NATO, daca tu elucubrezi prostiile astea ce sa mai ceri la altii, sau mai grav sa ceri jeneralilor de mucava…sa fie “cum trebuie”.

    PS:
    Daca inchei asa, sa “trantesti” oponentullui tau care are cu totul alta idee ( poate si mai buna) de ce mai dicutzi discutzii ?….mai bine inchide firma, forumu’

  70. gsg9 says:

    se bat campii in continuare cu ne aparam noi cu aliatzii cu un patriot in plus #raulramul

    general american “Russia will not stop with Ukraine unless they’re stopped in Ukraine.”” intrebarea e catzi americani vor veni, ca aia vor avea treaba cu chinezii pentru asta se pregatesc foarte foarte concret

    ramane problema mueropenilor si astia ce fac concret cand maresalul macron o spune clar sub forma unei intrebari tres intrebatoare “What security will there be for the other neighbouring countries, Moldova,Romania, Poland, Lithuania and the others?”

    adica in afara de deshteptzii astia doi care pana lu’ hector mai suntetzi suficient de “prostii clasei” incat sa credetzi ca or sa faca francezii mobilizare generala ca sa vina sutele de mii de francezi incoace sa se bata cu rusii sa apere romania sau moldova…

    se pare ca asta e directzia:
    https://www.defenseromania.ro/nato-are-in-vedere-trimiterea-de-trupe-in-ucraina-dar-nu-combatante-nyt_628324.html

    un patriot in plus in ukraina va apara de exemplu trupele NATO aflate acolo la “antrenamente”

    Oficial, SUA nu au susținut această idee, dar președintele șefilor de stat major, generalul Charles Brown, consideră acest proces I N E V I T A B I L. Brown a spus că instructorii NATO potențial dislocați în Ucraina ar putea fi în pericol, așa că ar trebui să folosească sisteme de apărare antiaeriană pe care Ucraina le are dislocate în apropierea câmpului de luptă pentru a-i proteja.

    si ramane de vazut daca se vor duce acolo numai la “antrenamente” sau in final vor face contact direct cu mujicii ca incet incet au picat toate liniile roz-bonbon pe care si le-au pus singuri: mai intai ca nu le dau armament ofensiv tancuri, dupa aia ca nu le dau rachete long-range, daca le-au dat rachete ca n-au voie sa atace in teritoriul mujic, ca nu le dau F16 etc

    o sa pice si asta ca nu se duc cu trupe in ukraina acum cat mai exista ukrainieni care sa mai lupte…

  71. habarnistul says:

    Bre , da’ voi de pace nu ați auzit încă ?

    https://youtu.be/hCdGkVO-5OY?si=KAxP-c9X_5i7LJll

  72. Mihais says:

    Concret,cum faci pace?

  73. Caudillo says:

    Brown a vorbit neîntrebat, apparently.
    De la Pentagon

    https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/3778372/deputy-pentagon-press-secretary-sabrina-singh-holds-a-press-briefing/

    Q: Thanks. Totally different subject. General Brown said apparently on his way to Brussels today, I think, that it is inevitable that NATO will send trainers into Ukraine. Is the U.S. currently planning to send American military trainers to Ukraine?

    MS. SINGH: Not to my knowledge. We do train — training for Ukrainians, whether it be at Grafenwohr or elsewhere, and we have trained, you know, thousands upon thousands of soldiers as part of our long-term commitment to Ukraine, but I’m not aware of us sending any trainers to Ukraine.

    Q: So you’re not aware of what General Brown’s talking about?

    MS. SINGH: I’m not aware. I haven’t seen those comments, so yeah. Thanks.

  74. dany says:

    @Mihais

    “Pacea” e doar o vrajeala sovietica aruncata in media chiar de prin martie ’22
    Daca ne uitam bine in istorie imperiul sovietic/rus baga vrajeala cu “pacea” inclusiv cand a ocupat jumatate din Polonia, in timp ce cealalta jumatate a ajuns pe post de tribut pentru “pace” la fritzi
    Tot pentru “pace” urss ul a rapit Basarabia in ’40
    Adevarata pace va veni exact in momentul cand ruzzzia va ramane cu 10 km² in jurul kremlinului. O pace la nivel global pentru urmatorii 500 de ani!

    Pacea reala nu a fost niciodata benefica pentru sovietici, in schimb “pacea” oferita vecinilor sub forma de invazii de tot felul si rapturi teritoriale a fost mana cereasca pentru ei, e mai usor sa iei cu japca munca vecinilor decat sa muncesti.

    Hoitul kremlinului deja miroase….

  75. Caudillo says:

    Mihais, concret ar trebui plecat de la draftul din aprilie 2022

    https://stirileprotv.ro/stiri/international/un-acord-de-pace-pe-care-ucraina-si-rusia-l-ar-fi-putut-semna-in-aprilie-2022-publicat-de-die-welt.html

    Și tot concret, ar trebui să de-a o soluție Boris Johnson, cel care a sabotat acordul și ăia care l au pus să facă asta

    https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/04/27/7453222/

    Quote: “Ukraine has been on the defensive for several months now and has suffered heavy losses. Looking back, we can say that Ukraine was in a stronger negotiating position then than it is now. If the war had ended about two months after it started, it would have saved countless lives.”

    More details: At the time, negotiators predicted that Zelenskyy and Putin would sign the document in April 2022.

    Die Welt writes that Davyd Arakhamiia, a member of the Ukrainian delegation, suggested in November 2023 why the leaders of the two countries had not met. The then UK Prime Minister Boris Johnson arrived in Kyiv on 9 April and said that London would “not sign anything” with Putin and that Ukraine should continue fighting. Later, Johnson rejected ever saying that. However, there are reasons to believe that the proposal to provide security guarantees to Ukraine in agreement with Russia failed at this stage

  76. gsg9 says:

    Concret,cum faci pace?

    trebuie sa stii cum sa negociezi cu ei

    “https://www.youtube.com/watch?v=9TyxxLHfBwE”

  77. dany says:

    Dupa ce :
    -ai nivelat orase intregi cu tancurile, rachetele, aviatia si artileria
    -ai provocat masacre in masa in localitatile cucerite
    -ai distrus nenumarate obiective civile si ai ucis civili fara aparare
    -ai provocat distrugeri greu de cuantificat unui stat caruia i spuneai in tratate internationale ca nu l vei ataca
    -ai mancat zeci de ani rahat cu polonicu’ pe la alegerile din statele europene si nu doar.
    -ai trimis rachete si drone deliberat in statele europene care nu faceau parte din conflict
    -ai atacat cibernetic obiective civile si militare din state neimplicate in conflict
    -ai luat cu japca teritorii care nu iti apartineau, pentru care teritorii ai semnat tratate internationale

    Acum vrei PACE? Cine te mai crede Ivane?

    Ar trebui sa fii multumit Ivane daca mai ramai cu 10 km² in jurul kremlinului!

    @Caudillo
    Daca tu erai sa zicem presedintele Romaniei ai fi semnat asa ceva?

    https://stirileprotv.ro/stiri/international/un-acord-de-pace-pe-care-ucraina-si-rusia-l-ar-fi-putut-semna-in-aprilie-2022-publicat-de-die-welt.html

    Daca tot spui “”Mihais, concret ar trebui plecat de la draftul din aprilie 2022″” atunci e clar ca l servesti pe stapanul cel pitic de la kremlin, mai ales ca iei in considerare semnarea unui astfel de tratat. Banuiesc ca ai fi semnat un astfel de tratat!

    “”Atunci Rusia îi garanta Ucrainei integritatea teritorială””___

    Asta ar fi fost culmea prostiei in ceea ce priveste Ucraina, ruzzzia s a sters deja la fund cu un tratat international in ce priveste integritatea Ucrainei. Sa i mai dai inca odata posibilitatea ruzzziei sa se mai stearga la fund cu inca un tratat se numeste PROSTIE

    Ce texte au bagat rușii in mizeria aia de tratat care se voia semnat cu ukrainienii au bagat si in alt proiect de tratat care urma sa fie semnat de Romania. Dar deh daca citesti doar pravda n ai de unde sa stii

    Inca odata ai demonstrat ca nu degeaba ti se spune pe aici ca esti rusofil…

    PS Pana una alta puneti mana si cititi tratatele semnate intre Romania si ruzzzia ca sa aveti idee cu ce se va sterge piticania la fund…

  78. Mihais says:

    E știut ca rusii respecta cu sfintenie orice tratat.

    Încă de la tratatul de la Lutk, negociat între boierii lui Cantemir și ai lui Petru,in versiunea in limba rusa era ceva,in versiunea in limba latina era altceva.

    Sa dai păcii o șansă…

    Carol al 2-lea a dat păcii o șansă.Sansa ca basarabenii sa moara cu sutele de mii in moduri pline de imaginație.

  79. Ion Valcu says:

    @Mihais “Carol al 2-lea a dat păcii o șansă.Sansa ca basarabenii sa moara cu sutele de mii in moduri pline de imaginație.”

    Tupeu major.
    Nu maestre. Romanii murira cu sutele de mii. Reciteste-ti imnul si poate intzelegi ce teze insiri pe-aici. Ori poate o faci constient.
    Ori poate bausi si dumneata apa din acelasi blid ca Joian si vii si tu cu 2 popoare … pardon … 2 natziuni.

    Daca si tu (mai) esti cadru meletar si nu stii pe ce draq juri solemn, macar te du dara in civilie si castiga-ti existentza ca restul.

    Ca eram toti frati cu sange romanesc, mai putin emanatzii mutati fortat de rusi ca sa-si extinda imperiul imputzit.
    Romanii fusera deportati in extremul orient: Kazahstan, Magadan, Vorkuta, sau la mareata cale ferata de prin Siberia.
    Asa cum tot romanii in principal fusera exterminati in muntzi (partizanii), la Periprava, la Aiud, la Pitesti, in Delta, pe campurile Galatiului la colectivizare sau in lagarele de copii.

    Jegurile de Hohenzollern-Zigmaringen o duceau bine: amantlacuri, priapisme, jdemii de romani mortzi sub bagheta casei dormitoare la sud de Dunare si prin Ardeal.
    Dezertorul de Carol de aia nu mai putea el de pace iobagi cand se fwo_tea cu Lambrino la Odesa.

  80. Caudillo says:

    Mihais, textul ăsta e din Ukrainska Pravda

    “Looking back, we can say that Ukraine was in a stronger negotiating position then than it is now. If the war had ended about two months after it started, it would have saved countless lives.”

    Eu cred că ucrainienii pot să aprecieze situația mult mai corect decât noi, care nu luptăm acolo.

    Pierderile materiale ale Ucrainei, pe cele umane nu le pun la socoteală.

    In general, BlackRock Continental Europe indicates that Ukraine expects its post-war financing needs to reach US$350-750 billion by 2032, much of it to be used for restoration, reconstruction, and modernization.

    E ușor să faci evaluări din afara conflictului, ucrainienii simt pe pielea lor conflictul.

  81. gsg9 says:

    cu mujicii semnezi tratate dupa ce i-ai omorat pe totzi 😀

    ce mai povestea dany cu fortificatziile Polonia anunță că va ”betona” frontiera de est cu sistem de fortificații care va costa 2,5 miliarde de dolari, numit ”Shield East”

    https://www.defenseromania.ro/scutul-antirusia-polonia-anunta-ca-va-betona-frontiera-de-est-cu-sistem-de-fortificatii-care-va-costa-2-5-miliarde-de-dolari-numit-shield-east_628343.html

  82. Caudillo says:

    Și niște date surprinzătoare

    https://www.digi24.ro/stiri/economie/economia-rusiei-va-creste-in-acest-an-mai-rapid-decat-toate-economiile-avansate-fmi-2764349

    Potrivit Fondului Monetar Internaţional, economia Rusiei va creşte în acest an cu 3,2%, mai rapid decât toate economiile avansate, a declarat FMI în raportul său World Economic Outlook, depăşind ratele de creştere prognozate pentru SUA (2,7%), Regatul Unit (0,5%), Germania (0,2%) şi Franţa ( 0,7%), transmite CNBC, potrivit News.ro.

    Cum naiba crește economia Rusiei cu 3,2 % , mai mult decât cea americană, când Rusia e în război de doi ani și ar trebui să fie afectată de sancțiuni și izolată.

    Războiul asta a fost/este foarte profitabil pentru ” băieții deștepți” , sancțiunile sunt pentru fraieri.

  83. dany says:

    Special pentru @xv

    “”Polonia anunță că va ”betona” frontiera de est cu sistem de fortificații care va costa 2,5 miliarde de dolari, numit ”Shield East”””

    Exact ce zic eu p’aici de doar 6-7 luni si tu NUUUUUUU si NUUUUUU

    De prosti ce sunt balticii fac la fel
    Numa’ romanii e*** destepti si n au nevoie de fortificatii
    In special aia de la MAPN din fotoliile dormitoare

  84. Xv says:

    Dany, zi-le sa schimbe reteta, ca n-au efect, marfa proasta.

    Pt restul cititorilor:

    “He said “we will need to strengthen our forces along this section of border and also think about… building similar border fortifications as those we have on the Polish-Belarusian portion”.

    Poland constructed a steel barrier measuring 5.5 metres (18 feet) high, which was equipped with motion sensors, cameras, and stretches for approximately 187 km (116 mi) along the Belarus border.”

  85. Xv says:

    Caudillo, razboaiele duc la cresterea nr de comenzi. E cerere foarte mare si marfurile nu mai zac prin depozite sau pe rafturi.

  86. caucazian says:

    claudilo economia ruzziei a crescut pt ca ei consuma fondul de rezerva pe care il au
    dar asta nu tine la nesfarsit
    ar fii ca si cum romania ar folosi bani de la bnr , aia 35 de miliarde pe care bnr ii are
    au folosit si banii din fondul de pensii a ruzzilor
    dar sant pe gatate

    The liquid part of Russia’s National Wealth Fund (NWF) has more than halved, falling by $58 billion since the February 2022 invasion of Ukraine, as the government used the money to finance its budget deficit and support state-owned companies.
    The NWF, a rainy-day fund of accumulated energy revenues, held $55 billion, or 2.7% of gross domestic product (GDP), as of Feb. 1, 2024, down from $112.7 billion, or 6.6% of GDP, as of Feb. 1, 2022, according to finance ministry data.
    Along with around $300 billion of Russia’s reserves immobilised in the West, the data suggests that sanctions against Moscow and Russia’s military spending spree are reducing President Vladimir Putin’s financial muscle.

  87. Xv says:

    Btw, Caudillo, postacul “roman” de peste granita care te musca de dos pe-aici e vechi si cunoscut, el ne spune “mamaligari”. S-a spart de multa vreme, multi ani inca folosea â la inceputul cuvintelor cu î, ca nu a priceput cum e cu lb romana din Romania, face niste greseli tipice, aia e, daca a invatat alfabetul in chirilice.
    Repeta ce a invatat, diatribe de frustrat la adresa dotarii, militarilor, tehnicii, schema cunoscuta. Metoda- bagatelizarea.
    Altfel, iti creste cota cand te ataca un idiot util, keep up the good work.

  88. habarnistul says:

    Soluția problemei denumita ” pace ” este unică și foarte greu de acceptat , adică înfrângerea .
    Von Clausewitz susținea ca o superioritate de 3/1 asigură o victorie de etapă , ceea ce nu mai e cazul .
    Dacă ne uitam în zona Orientului Mijlociu , putem remarca ca genocidul etnic ( Armenia , Palestina etc ) este o soluție eficientă .
    Evident , noi doar constatăm unele întâmplări din istoria recentă , nu indemnăm la violență sub nicio formă .
    Bine , eu interpretez propunerile de deșert radioactiv sau cei 10 Km pătrați în jurul cremlinului ca fiind metafore și desigur au devenit licențe poetice .
    O armă gen Patriot este o armă solist , fără restul armelor nu valorează prea mult , în special după epuizarea loviturilor pe ținte false , contramasuri electronice etc .
    Dar asta tot nu duce decât la victorii punctuale împotriva unor aeronave propriu zise , dar împotriva bombelor cu kit de ghidare și zbor planat …
    Vorba cântecului ” foaie verde lobodă , gura lumii slobodă ” .
    Sper ca toți sa deveniți mai realiști, nu aici , în încrâncenarea literara va fi identificata soluția denumita ” pace ” .
    Pacea va exista doar dacă finanțele internaționale vor dori acest lucru .
    Dacă nu , nu .
    Totul va avea un final imprevizibil , exact ca-n Balada Miorița , varianta populară dar necenzurată :
    ” Mioriță laie , laie bucălaie , de trei zile-n-coace gura nu-ți mai tace , plua nu-ti mai place . Nu mănâncă și nu bea , s-o tăiem în plua mea ” .
    Cam așa și cu fondurile aluatului strategic si transatlantic …

  89. dany says:

    @xv
    Mai pune odata ochelarii

    Daca nu’Tzica* clar de pe
    https://www.defenseromania.ro/scutul-antirusia-polonia-anunta-ca-va-betona-frontiera-de-est-cu-sistem-de-fortificatii-care-va-costa-2-5-miliarde-de-dolari-numit-shield-east_628343.html

    “”Potrivit premierului polonez, în cadrul programului ”East Shield”, Polonia va construi un complex de fortificații de-a lungul graniței de est a țării. De asemenea, pe lângă lucrările genistice, o parte semnificativă din fonduri va fi alocată pentru achiziționarea de echipamente destinate sporirii securității frontierei.

    ”Demarăm un proiect amplu de construire a unei frontiere sigure, inclusiv a unui sistem de fortificații și ajustări de mediu (posibil, măsuri precum împăduriri, amenajări ale unor cursuri de apă, îndiguiri/baraje pentru inundări controlate etc. – n.r.) care vor face această graniță impracticabilă pentru un potențial inamic”, a spus Tusk.””

    atunci arunca o privire aici:
    https://defence-industry.eu/east-shield-poland-allocates-eur-2-3-billion-to-fortify-eastern-border/

    “We are launching a major project to build a secure border, including fortifications and environmental adjustments, making it impassable for potential enemies,” said Tusk. He emphasized that the fortifications will be built along a 400 km stretch of Poland’s border with Belarus and Russia.”

    Si ceea ce spui tu:

    “”Poland constructed a steel barrier measuring 5.5 metres (18 feet) high, which was equipped with motion sensors, cameras, and stretches for approximately 187 km (116 mi) along the Belarus border.”””

    400 km VS 187km scrisi de tine :))))))))))
    Mare mincinos mai esti :)))))))))))

  90. dany says:

    @habarnistul

    “”Bine , eu interpretez propunerile de deșert radioactiv sau cei 10 Km pătrați în jurul cremlinului ca fiind metafore și desigur au devenit licențe poetice .””

    Sunt ceva băieți cam prin toata Europa estica care d’abia asteapta ca ruzzzia sa se sufoce in propria voma. Chiar dau o mana de ajutor deja. Nu doar polaci, ucrainieni, baltici. Sunt si romani.
    Pana la urma o ruzzzie redusa la 10km² in jurul kremlinului pe cine deranjeaza?
    Pe aia care inca mai inhaleaza flatulentele piticaniei de la kremlin…

    Pace?
    Sa nu uitam cine incalca tratate pe banda rulanta de cel putin 300 de ani…

  91. Xv says:

    Dany, “The prime minister of Poland, Donald Tusk, plans to fortify the country’s 400km border with Belarus to counter illegal migration from the east, which he claimed amounted to a “hybrid war”.”

    https://www.globalconstructionreview.com/poland-to-fortify-border-with-belarus-against-migrants/

  92. dany says:

    @xv
    Invata bre sa citesti ca mori…

    Linkul meu e pe data de 18.05
    Al tau e pe data de 13.05
    Iegzact intre datele astea rusofilul fico a avut “transpiratii reci”. Frectie cu plumb!
    Avand in vedere ca tot timpul iti lipseste informatia exacta , te informez ca cineva planuia iegzact dupa impuscaturile alea un “razboi civil” exact in Slovacia
    Dar deh socotelile nu prea le ies unora in vizita la #mucinceai
    N’ai tu cum sa intelegi fineturi din astea…
    Si Tusk a intrat in alerta ca multi altii, de aici si suma aia imensa pentru fortificatii data presei pe data de 18
    Ai idee ce a insemnat in cancelariile europene vestice tentativa aia de asasinat? N’ai cum sa ti dai seama, atita timp cat gandesc altii pentru tine…
    Deja toata lumea se vedea in căcat pana la gat ww1_style…

    Si ca sa ti dai seama si tu si alti rusofili ca se joaca leapșa la cote inalte pe repede inainte, vezi pe Raisi, ba e in spital, ba e disparut, ba are un morcov in qur pentru incalzire centrala…Taman acu’ cand iranienii incearca sa impresioneze lumea cu flatulente nucleare…

    PS Daca erai mai destept o idee puneai mana pe calculatorul de pe telefon si faceai calculul

    2,5 MLD$ /400km=?
    Rezultatul per km e imens doar pentru sarma ghimpata si camere video, undeva intre un Stryker si un CV-90(ma rog cu ajustarile de rigoare!)

Leave a Reply