Un’ te duci tu XT/DT-ule?

T-X-ul Boeing/Saab a facut primul zbor.

Daca scarile comune au fost in punct in favoarea F-16 atunci in universul alternativ in care Romania isi va permite sa cumpere F-35, sistemul de antrenament proiectat special de USAF va fi un argument serios in favoarea T-X.

 

Altfel spus, indiferent ca vor castiga sau pierde competitia T-X, cele doua noi intrari pe piata avioanelor de antrenament din partea Northrop Grumman si Boeing/Saab vor fi propuse spre export, pentru recuperarea investitiei in cercetare. Cand va veni timpul de inlocuire a Soimului, discutia va fi asemanatoare cu cea purtata in jurul TBT: proiect intern, cooperare sau import cu asamblare locala. In aviatie costurile de dezvoltare sint insa mai mari deci si preferinta va fi mai puternica spre ultimele doua variante.

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Un’ te duci tu XT/DT-ule?”

  1. Cezar says:

    Apropos de IAR TD….ce se mai aude de stadiul proiectului, pe cand primul zbor?

  2. Marius Z. says:

    Mere unde vrea muschiu’ lui 🙂

    Cat despre ce-om cumpara noi, pe la sfarsitul deceniului urmator (c anu cred sa scoata mai repede la pensie IAR-99), sper sa le treaca boala cu second-hand-urile si acordurile interguvernamentale (adica fara offset, ca sa fie pe intelesul tuturor)…

    • admin says:

      Boala cu acordurile interguvernamentale care ocolesc offsetul e un simptom, nu o cauza. Atat timp cat legislatia ar obliga in mod normal MApN-ul sa plateasca din bugetul sau la firmele “baietilor destepti” din aparare, nu e de mirare ca s-a gasit o portita de ocolire. Acordurile interguvernamentale vor continua pana cand problema din legislatie va fi rezolvata.
      Sau noul guvern se va prinde ca e rost de facut un ban gramada si “la cererea publicului” va da offset pe paine. Deja exista o campanie de presa in sensul asta, aceleasi articole repetate prin diverse ziare, a fost cu siguranta remarcata. Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se intample.

      Dpmdv asta va fi viitoarea mare miza a hotiei, mai ales ca bugetul MApN va creste si vor fi mai multi bani de sifonat. Totul pentru o cauza nobila, fireste. Cine se opune, nu e patriot.

      Dar asta nu este subiectul postarii de fata.

  3. bojan marius says:

    Primul zbor pentru IAR99TD este preconizat pentru 2018,potrivit declaratiei directorului de la Avioane Craiova.