Oportunitati, episodul 14

Arata bine.

 

Problema e ca toate cele trei componente (radarul, centrul C2 si lansatorul) sint pe cale sa fie inlocuite. Daca in privinta radarului nu s-a luat inca vreo decizie insa se cantaresc mai multe optiuni, noul centru C2 va fi Northrop Grumman IBCS in timp ce viitorul lansator va fi fie unul vertical, precum cel folosit de MEADS, fie unul aproape-vertical, probabil similar cu cele folosite acum – M901 si M902 – sau noul venit M903.

Pe scurt:

 

Pe lung:

Click to access PATRIOT_MODERNIZATION.pdf

 

Ce e si mai interesant aici, ar fi mentiunea referitoare la performantele PAC-3MSE: radarul care poate ghida fara probleme GEM-T “racheta cu raza lunga”, are unele dificultati in a exploata capacitatile PAC-3MSE, teoretic “racheta cu raza medie”. Ca de obicei, practica bate teoria:

While the PAC-3 MSE missile has an expanded battlespace over the PAC-3 missile, the radar is not able to sense and support the full range and capabilities of PAC-3 MSE.
However, near- and mid-term upgrades aren’t expected to fully address all of the Patriot capability needs, which will require long-term upgrade solutions. For example, the program plans for its near and mid-term upgrades to provide significant enhancements to radar reliability and sensing range to support the PAC-3 MSE missile’s mission against stressing threats, but does not expect them to fully address the performance needs without the long-term radar solution. In addition, currently planned software upgrades are intended to provide capabilities to help address tactical ballistic missile threats and electronic attacks, but additional long-term software—and potential additional hardware—investments are needed to continue improving capabilities against the evolving threat, which continues to create new gaps in the system’s capabilities.

Toate aspectele de mai sus pot fi munitie in eventualele negocieri cu Raytheon. Din pacate, fata de Polonia care a urmat un proces de selectie foarte laborios – dar totusi transparent – si inca ii tine in sah pe Raytheon si Lockheed Martin, incercand sa smulga cat mai multe avantaje industriale, Romania a anuntat abrupt si neasteptat, decizia de a negocia cu un singur furnizor. Ar fi fost poate mai incurajator ca Raytheon sa fi fost printre companiile americane care au discutat eventuale oportunitati de colaborare cu industria romaneasca dar n-a fost sa fie. Poate or fi fost sau vor fi cu alta ocazie.

Daca nici de data asta Electromecanica nu se poate infiltra in lantul logistic al Raytheon, dupa esecul HAWK, sintem in mod oficial si definitiv prosti.

 

Both comments and pings are currently closed.

35 Responses to “Oportunitati, episodul 14”

  1. nikk says:

    sa fim seriosi.nu vor cumpara nimic nou.pac3 mse costa anul trecut peste 5 mil.$/racheta.la 570 mil./baterie probabil ca vor lua din stocurile us army 7 baterii pac2 pe care le vor moderniza la gem/t ptr. fortele aeriene si gem/c ptr.fortele terestre.practic astea sunt si cele mai potrivite ptr. noi.au bataia cea mai mare, pot fi folosite si impotriva tintelor aeriene “normale”si munitia are un pret rezonabil.pac3 mse este cam specializata atbm ,are incarcatura de lupta f. mica si in mod normal loveste direct tinta(hit to kill).aia e buna ptr. apararea usa de icbm-urile rusesti,ptr coreea de sud si japonia de rachetele nord coreene sau ptr. arabi de iranieni.cu cele 4 ptr.roaf vor integra si hawk-ul iar cele 3 ptr. fortele terestre vor fi alocate cate unul la nivel de divizie si unul trupele din bucuresti.ce integrare sa faci in romania?electromecanica ploiesti e vai mama ei au ramas cu dotarea din ’90.

    • admin says:

      Singurul dezavantaj la PAC-3MSE e pretul. Tehnologic e mult superioara PAC-2. La raza de actiune, dupa cum se poate citi, lucrurile sint incurcate.
      Ca e HTK, nu e mare problema, are LE si face fata.
      As mai vedea un avantaj pentru PAC-2: poate ar fi dispusi sa lase din pretul transferului de tehnologie pentru niste componente. Nu o facem acum, sintem prosti.

      • nikk says:

        sa fim seriosi.us army are in dotare pac3mse de vreo 3-4 ani.in 2014 au inceput LRIP.aia vor sa cumpere in 2017 85 de rachete ptr. 423 mil.$(80% din cat vrem noi sa dam pe o baterie intreaga).din ce am vazut in brosura pac3mse de pe site-ul LM are si dimensiuni diferite de pac3.pe un lansator intra 12 mse sau un mix de 6 mse cu 8 pac3 .oricum pac3 si mse sunt interceptori dedicati atbm cu misiune secundara apararea a-a clasica.pac2 gem este invers.cred ca de pac2 gem avem noi nevoie.plus ca munitia e la 1/2 de pret.

        • admin says:

          Munitia mai scumpa inseamna niste performante mai bune. Nu discut raza de actiune ca sint doar speculatii la momentul asta, ma refer la sistemul de ghidare, mult mai modern. Polonezii se pare ca au exclus PAC-2 din pachet si asta spune ceva. PAC-3 e viitorul, daca ai bani sa cumperi. Deci vorbim teoretic. In practica se va merge pe calea minimei rezistente, sa nu ne trezim cu PAC-2SH. Fata de SA-2 va fi un pas imens in fata si asa.

          • nikk says:

            pas imens? saracii vor crede ca au fost teleportati in star trek.tin minte cum erau priviti in anii 90 ,in poligonul midia,baietii de pe osa-akm de cei de pe complexele volhov si kub.parea sf sa poti sa ai pe un singur vehicul 6 rampe,radar de cautare,radar de dirijare si genset.

          • nikk says:

            in ce priveste polonia,aia au 48 f16 si se pregatesc de f35.au cu ce sa castige superioritatea aeriana.de asta se pregatesc sa lupte impotriva TBM-urilor care le pot face praf armamentul modern de la sol.de asta vor racheta dedicata atbm.sa vedem si daca o vor primi.interesul americanilor este sa scape si de pac2-urile aflate in conservare.

    • gsg9 says:

      pai si care ar fi problema 🙂 , modernizari face toata lumea la Patriot nu le arunca nimeni, niste baterii de Patriot GEM-C/T sunt oricum absolut SF pt ce aparare AA nu mai avem noi

      PAC3MSE nu ne permitem

      transfer de tehnologie ce sa faca elmecul, aia sunt la nivel tehnologic de volkhov, sa le dea gauri cu surubelnitza in tabla 🙂 ?

      singura mare problema ar fi realizarea in sine a achizitziei, vezi mai jos a pus raster cum urla aurolacul ala de dragnea la militari ca ce sunt de capul lor si viseaza cu voce tare patrioate?

      ala e disperat sa nu se cumpere nimica si o baga p’aia cu procedurile, pt ca in mod clar orice contract de achizitzie se poate bloca pt ca nu a respectat nushce procedura si se reia procedura de la capat, s’or fi panicat aia de la moscova si i’au sunat p’astia pe la parlament

      asa ca eu zic ca putem dormi linistitzi, cat e aurolacul ala la butoane cu procedurili nu cred ca pupam patrioate, o sa tot facem proceduri, mai un namol, mai niste electrozi…si ca tot veni vorba niste 2m de namol deasupra sau niste electrozi cu catziva kilovolts si multzi amperi nu le’ar strica nici astora de prin politica dambovitzeana…

      • admin says:

        Procedura zice offset, stai sa vezi cu cata sfintenie o s-o urmeze acum. E vorba de vilutele lor, contusoarele din Cipru – aia mai saracuti de inger – sau Virgin Islands – aia mai dezghetati la minte. Hai cu Brexitul ca merge si Jersey.

        • gsg9 says:

          problema ar putea comporta doo nuantze

          fie ca vrea el dumnealui domnia-sa stapanul atot’stapanitor sa se faca achizitia la supt foarte atenta lui atentzie ca sa’i fie numele prea bine pomenit sultanului de la inalta poarta pt protectzie si sa scape astfel de puscarie, asta pe langa vilutza din cipru care nu’i mai trebuie si cipru nu mai e safe dupa ce au devalizat astia din ue le’au luat banii din conturi mai acu niste ani, eventual nu zice ba sa mai ingroase niste conturi prin alte partzi

          sau pur si simplu da din niste coltzuri in alte coltzuri pt ca nu are de unde scoate cele 4 miliarde de cocarei verzi pt achizitzii de patrioate chiar si esalonate pe niste ani, vezi si cum se inventeaza impozite pe gospodarii si zeci de mii de analiste asezate in pozitzia 8tima ca sa analizese adanc anal impozitele romanilor

          si in consecintza trage de timp cat poate cu procedurili si urla la astia ca ce bah, gata, acu’ le vretzi? “atzi terminat procedurili“?

          sau, ma rog, combinatzie 🙂 🙂

          d’aia am zis ca mai intai niste electrozi si dupa aia niste proceduri cu namol nu i’ar strica nici dumnealui, ma uit la el si’l vad cam stresat, sigur are reumatism

      • admin says:

        Cat despre Elmec, inca sper/cred ca mai pot face cate una, alta. Cu unele investitii, e adevarat. E Vineri.
        Macar azi sa cred ca vor pune niste bani la cutia milei. Luni investitiile vor dispare.

        • nikk says:

          faza nasoala e ca nu prea mai au cu cine.mai au sub 200 de angajati(cu tot cu sefi,secretare,impingatorii de hartii si fostul institut de cercetare).majoritatea sunt batrani care asteapta pensionarea iar cei care in anii 80-90 au participat la programele a90,a91,a921,a94,a95 au plecat de mult in lumea larga.

          • Checkmate says:

            Pai mai stii un alt loc? Aerostar?

          • nikk says:

            este mult mai probabil decat electromecanica.aerostar a mai avut comenzi,mentenanta la mig,yak,colaborari cu israelienii.elmec e de ani de zile la limita supravietuirii cu rachete tinta si anti-grindina.

    • zma says:

      Din cate stiu eu, Patriot functioneaza in sistem batalion nu baterie sa-l imparta la divizii. Probabil o parte din ele vor fi integrate cu Hawk.

      • nikk says:

        batalionul are in plus un icc care coordoneaza bateriile de lupta .fiecare baterie are propriul radar si ecs care efectueaza lansarea.asa ca pot lucra independent.

        • zma says:

          presupun si eu ca pot lucra independent, dar nu-i pacat? nu-si pierd din eficienta?

          • admin says:

            Uita-te cum a asigurat NATO apararea ATBM a Turciei.

          • nikk says:

            de ce sa isi piarda din eficienta?crezi ca in caz de rezbel vor veni avioanele in valuri ca americanii in ww2 si ai nevoie de multe-multe lansatoare?

  2. raster says:

    cumva ONtopic(parerea mea) , oarecum tangentzial

    http://www.comisarul.ro/articol/scandal-urias-pe-contractele-armatei!-dragnea-vrea_883217.html

    kimir dragnea asta e in tot si in toate. daca isi rade mustatza poate il pun astia pe prima pagina in manualele din scoli

    imi place tot mai mult cum ofiteri superiori ( ca nu or fi toti pe langa meserie) ai Armatei sunt luati la per_#ules de tot felul de …

  3. Cezar says:

    O sa licitam, apoi o sa anulam. Exact ac pana acum. Viitorul AA romanesc este prezentul sufocand, dar mai ales trecutul relativ putin glorios….Volhov su Howk surubarit de UTI.

    Eu nu mai sper la nimic, ca tot a venit vorba de achizitii anulate pe banda. Nimic nu ma face sa sper ca nu se va intampla la fel si de data asta!!!

    • nikk says:

      nu cred.au anulat achizitiile facute cu dedicatie ptr. firme europene(damen,rheinmetall) ptr. a face loc achizitiilor de armament american.pe pariu ca in iarna dragnea a venit cu lista data de strumpf:piranha3,patriot,f16 direct din amarg(ca tot se vaita ciolos ca nu mai gaseste a-2a escadrila probabil dorea sa ii scape pe europeni de niste EF),kiowa,eventual si niste abrams pe reteta maroc.totusi e vorba de 7-8 miliarde in urmatorii 4 ani.

      • Cezar says:

        Mdaaaaa, dupa reactia mustaciosului, se pare ca achizitia de Patriot nu i-a picat prea bine la stomac. Defapt, cam nimic din ceea ce inseamna investitii in MAPN nu-i pica bine, ca orice ban trimis acolo, ii da peste cap bugetul, si asa anemic vai mama lui, de cheltuieli cu pomenile electorale.

        • nikk says:

          sau nu i-a picat bine anuntul prematur(americanii nu se joaca in domeniul apararii).eu unul sunt optimist.poate nu vor cheltui toti aia 3 miliarde jumate dar de luat ceva (american) vor lua.cica anuntul a fost facut de un papanas secretar de stat nu de ciuca.ala probabil a tras cu urechea prin minister si sa para important a inceput sa macane.dimineata cred ca a gasit demisia scrisa pe birou.

          • dany says:

            @nikk

            -Tocmai se vede public dezacordul intre guvernul majestatii sale , sultanul de Teleorman si conducerea armatei.

            -Tot cu ocazia asta se observa ca exista macar un nucleu mic de ofiteri patrioti care totusi vor sa doteze armata de ceva timp

            -Tot cu ocazia asta se observa din avion ca armata doreste sa fie dotata corespunzator dar politrucimea romaneasca in frunte cu astia din mediul online denatureaza in fel si chip orice miscare si cerere a armatei

            -Aia cu anuntul prematur e trasa de par mai ceva ca minciunile baronului Münchhausen… Vrei sa ti explic cu subiect si predicat?

            -Oare de ce toti politrucii de meserie (mai ales astia din online) au sarit repede in spinarea lui Ciuca? La comanda cui? Brusc Ciuca din generalul de succes al armatei romane a ajuns supraponderal, ca face armata de ras etc

            -De cand ma rog sultanul de TR are vreo idee despre ce este necesar armatei?

            -Sultanul de TR face parte cumva din guvern si nu stim noi?

            -Ce functie oficiala are sultanul de TR de isi da cu parerea despre toate si orice?

            -Bugetul statului roman este cumva mosia primita de la tac’su?

            Aia cu “cica anuntul a fost facut de un papanas secretar de stat nu de ciuca.” este gaselnita epocala a lui Dragnea trimisa spre difuzare politrucilor online ca sa dreaga busuiocul sa nu observe prostimea…ASTA SCOATE IN EVIDENTA FAPTUL CA I ESTE TEAMA DE ARMATA!
            Eu zic sa i fie teama de armata, inca mai sunt vreo cateva “neamuri proaste” prin armata capabili oricand sa puna cu capul in gard politrucimea din Romania…

          • nikk says:

            @dany.nu imi place politica asa ca nu voi face asa ceva.ideea este ca usa se implica din ce in ce mai mult in Romania si vor ceva in schimb.vor o “felie” cat mai mare daca nu chiar tot tortuletul bugetului pe urmatorii 4 ani.asa cum acum un an ciolos a primit ordin de la bonn sa dea dracu licitatiile ptr. tbm si fregate si sa semneze contracte dedicate ptr germania si olanda tot asa si dragnea e marioneta in mainile papusarului strumpf.sa nu uitam ca si la polonezi a fost la fel.pana la conservatori semnau in draci cu europenii acum anuleaza si semneaza cu americanii.acum un an cand toti se entuziasmau de agilis am spus ca vom lua piranha in continuare.cum fum fara foc nu iese iti spun:vom lua patriot pac2 SH fara offset.sau off set vor fi considerate firmele americane care tot vin aici.

          • IMA 80 says:

            @dany
            Nu te mai intreba retoric ca stim toti adevarul, ticalosul asta ordinar a anesteziat o tara intreaga cu pomeni pentru masa critica de votanti si promisiuni desarte pentru restul prostilor care l-au votat. Acum este stapanul absolut votat de 18% din cei cu drept de vot, deh ce sa-i faci daca unii s-au considerat superiori si au ales calea boicotului …Problema e ca individul e lipsit de scrupule si ar da foc tarii ca sa-si salveze pielea. Cele 2 contracte cu Rheinmetall si Damen au fost puse pe hold tocmai pentru ca marsavul spera sa obtina la schimb bunavointa Germaniei si CE (Frans Timmermans e olandez pana la urma …). De ce cred asta? Pentru ca vrea sa cumpere doar 94 TBT deocamdata din peste 600 cat are nevoie armata iar corvetele nu au fost scoase din programul de 9.3 miliarde euro. Practic a lasat calea deschisa la negociere. La partea cu corvetele e clar ca treaba n-a mers, dovada ca s-a si ratoit la Timermans. Pe partea cealalta vrea sa castige si bunavointa americanilor de unde si cererile catre DSCA pentru Patriot si HIMARS, astea nu plecau asa fara sa stie el, dar omul pana nu se vede cu ceva ferm la mana ca de exemplu uncle SAM sa ii zica lu’ Codruta s-o lase mai moale nu va da drumul la nimic de unde se explica si iesirea la adresa lui Ciuca. Daca se apuca seful armatei sa zica ca sigur luam unde mai e asul din maneca? Nu mai are ce negocia. E practic pielea lui contra bani: pentru votanti salarii si ajutoare sociale, pentru partenerii externi contracte fara licitatie.

          • Cezar says:

            La tovarasul Dragnea se apropie vertiginos ziua in care o sa-i atarne pielea-n bat dpdv politic, odata cu ziua condamnarii lui. Si nu mai e mult deloc. Am impresia ca joaca nu la cacialma, ci la disperare. De aia se si duce omul la pescuit prin oceanele planetei, isi traieste ultimele clipe de libertate asa cum si-a dorit sa o faca mereu…..ca un BOSS autohton, insa o sa ajunga cu traducerea din latina, in scurt timp!

            E mai mult decat constient de lucrul asta, iar asta se numeste ‘disperare’!

            AMR-ul in scadrere….

          • vioniribu says:

            @dany Am vazut si eu cum diverse creiere luminate il ataca pe Generalul Nicolae Ciuca, inclusiv referitor la aspectul fizic, desi sunt sigur ca ei nu ar putea nici sa alerge 2km(nu mai zic sa ii faca in alea 8 minute, cat e standardul de intrare in armata… si stiu ce inseamna sa atingi alea 8 minute) si probabil intr-o lupta corp la corp Generalul i-ar baga in pamant. Dar na, asa sunt unii, le place sa critice de pe margine un militar adevarat decorat in razboi fara sa se uite in oglinda… asa e cand acumulezi frustrari.

          • raster says:

            @vioniribu

            …sau primesti ordine sa improsti cu mizerii… cand am citit m-am crucit… l-au scos alcoolic frate… cum e posibil asa ceva? nu ar trebui sa raspunda in fata legii pentru astfel de defaimari??? chiar asa putem arunca cu noroi ? eu nu-l cunosc pe respectivul general, deci nu imi permit sa ma trag de sirweturi cu dansul dupa cum nu imi permit sa ma trag de sireturi nici cu soldatul X care pana-una-alta serveste Patria si imi permite mie civil sa dorm noaptea linistit. vba vine, imi tot strica unii cretini gardul, nu da Domnul sa-i ginesc odata, noaptea pe fulgeratura…

          • vioniribu says:

            @raster Foarte dubios cum peste noapte de la General laudat devii “gras, alcoolic, etc.” atunci cand aperi interesele tarii si nu interesele unor grupulete pe care le venereaza tefeleii… asa e cand unii raspund la ordine… E foarte misto ca acum o sa se generalizeze asta la intreaga armata… deja a inceput. Militarii romani sunt injurati si facuti asistati social, ca vezi domne nu pot sa isi faca datoria. Pai sunt foarte curios daca cei care arunca cu astfel de mizerii ar avea curajul sa isi pastreze afirmatiile in fata unui soldat si sa i le zica in fata… Efectiv imi e scarba de lacheii care asculta ordine si ataca cu mizerie institutia de baza a tarii fara sa le fie putin jena… Asta e, oameni mici… pacat ca multi pleaca urechea la ei.

  4. Chibitul says:

    Incepe sa fie destul de clar ca anul asta nu se misca nimic, se fac alte studii alte variante…sa nu ne grabim, sa analizam…Insa scopul este sa nu investim (in general)ca sa avem in final un fel de excedent bugetar ca sa le dam peste nas la cei care ziceu ca depasim deficitul admis de UE.

  5. vioniribu says:

    Acum 6 luni: nu o sa se dea 2% din PIB… s-a dat.
    Acum 3 luni: nu o sa se inceapa demersurile pentru achizitii… a aparut cel mai mare program de inarmare de dupa 89, aproape 10 miliarde de euro
    Acum : o sa se faca doar studii si nu o sa inceapa nimic.

    Sa asteptam si sa vedem… nu inteleg de ce lumea uita ca achizitiile alea putine pe care le-am facut( bune, prosate, cum au fost, dar au fost) au avut loc in perioadele 2000-2004 si 2012-2015. Iar in perioada aia dintre 2004 si 2012 nu s-a miscat nimic, doar batalionul de piranha injurat de toata lumea. Deci despre ce vorbim? Ce imi place de astia carora hotii “de dreapta” le plac mai mult decat hotii “de stanga”. Toti sunt hoti si trebuie impuscati, dar daca ne uitam la fapte hotii “de stanga” au cumparat mai mult armament decat aia “de dreapta”.

    Dupa aia “de dreapta” ati stat 8 ani fara sa ii injurati ca nu fac achizitii… stati si dupa astia pana la finalul anului sa vedem daca chiar misca ceva… oricum eu v-am explicat mai de mult ca nu mai au ei vreo posibilitate sa opreasca programul de inarmare. Sa maraie doar si Ciuca devine Pinochet(si as vrea sa vad asta).

    • dany says:

      @vioniribu

      Cat din aia 10 miliarde € vor ajunge cu adevarat in arme?

      Nu exista un mos Craciun al saracilor asa cum nu exista partide de stanga sau de dreapta in Romania…

      Toate achizitiile militare din ultimii 27 de ani au avut si alte “componente” precum spaga …indiferent ca a fost stanga sau dreapta… Sa incep cu primul caz dovedit , Motorola prin ’90?

      “Toti sunt hoti si trebuie impuscati, dar daca ne uitam la fapte hotii “de stanga” au cumparat mai mult armament decat aia “de dreapta”.” Eu zic ca trebuie toti pusi la racoare, nu conteaza ca a cumparat mai mult sau mai putin … Altfel striga dupa noi “neamu’ lui Becali” . Tot prostanul in RO o arunca pe aia in legatura cu Becali:
      – “A furat domne da’ a si dat la lume!”… o fi Becali vreun haiduc modern si noi nu stim…La nivelul prostanilor din RO justitia este egala cu 0, sunt mult mai importanti aia care devalizeaza statul, prostanul nostru dupa ce ca atunci cand trebuia sa invete carte nu stia cum sa dispara in ceatza, acum vrea salarii precum un medic/ profesor etc Singura lui alinare este alt prostan smekerit datorita politrucilor din ultimii 27 de ani care “a reusit in viata” dar nu conteaza cum a reusit… Mai face doua cruci Becali si le umple sufletul de lumina la prostani…

      Exact prostanii astia de mai sus fac diferenta la alegeri… Si peste 10 ani tot la fel va fi…

      • vioniribu says:

        @dany 100% corect. Ce voiam sa scot in evidenta este ipocrizia unora care considera ca hotii lor sunt mai curati decat ceilalti, chiar daca atunci cand e sa o luam care hot a cumparat mai multe arme sunt fix aia pe care ii injura cel mai rau in timp ce ii lauda pe hotii lor care chiar nu au facut nimic.

        Si cu racoarea nu merge, nu l-ai vazut pe becali ce zicea? “stai 2-3 ani si ramai cu miliarde”. Banii luati si faptuitorii impuscati/pusi la munca, ca sa nu mai existe tentatia si pentru altii.