Un sfert de V-22

Scorpion trebuie sa fie unul din cele mai ciudate aparate fabricate de Burt Rutan si asta inseamna ceva. Aparatul este o colaborare intre Scaled Composites si o companie ce detinea o serie de patente incorporate in Scorpion, Freewing Aerial Robotics. Dupa cum sugereaza si numele, Freewing studiasera problema aripii “libere” – o aripa ce nu e atasata rigid de fuselaj, putand sa-si modifice liber unghiul de atac. Scorpion dispunea de tractiune vectoriala, nacela motorului si intreg fuselajul central (portant) putand sa-si schimbe pozitia fata de restul fuselajului posterior.

Pe scurt, e o nacela de V-22 Osprey zburand singura.

Si daca n-ar fi zburat, s-ar fi zis ca asa ceva nu exista:

 

Dupa cum se vede, clipul este foarte vechi, deci aparatul nu a reusit sa intre pe piata UAV-urilor. A fost proiectat initial pentru o potentiala comanda din partea US Army insa a fost incercata si pista europeana unde Matra (actuala MBDA) a oferit aparatul Marinei franceze. Scorpion se lauda cu capacitati STOL, teoretic potrivite pentru Marina.

E cert ca aparatul nu a avut succes insa motivul exact e mai putin cunoscut. Sa fi fost o problema tehnica inerenta proiectului sau doar fapul ca a aparut la timpul nepotrivit?

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Un sfert de V-22”

 1. gsg9 says:

  E cert ca aparatul nu a avut succes insa motivul exact e mai putin cunoscut. Sa fi fost o problema tehnica inerenta proiectului sau doar fapul ca a aparut la timpul nepotrivit?

  e o strutzo’camila interesanta caco’ncept

  dar intrucat corpul/fuselajul pivoteaza la 45 de grade o sa pivoteze la 45 de grade cu tot cu senzorii flir/ccd/sar ce naiba atarna de ele

  in final ai bataie de cap fara sa ai nevoie de ele

  aia prin ASTAN gasesc pe oricunde catziva zeci de m platzi ca sa toarne niste beton sa lanseze un shadow

  Scorpion se lauda cu capacitati STOL, teoretic potrivite pentru Marina.

  nu e suficient de STOL ca sa lanseze de pe o fregata, mai ales cand se balangane aia pe valuri

  iar marina daca nu catapulteaza drone mari stealth ucav, de pe puntea fregatelor mult mai bine lanseaza minicopters la jenu Schiebel Camcopter S-100 or else

  deci chestii mai simple, mai clasice, mai common sense

  si dupa aia cine e Rutan sa patrunda in lumea aia a contractelor de drone pt army, daca nu ai d’astia grei in spate nu patrunzi, aia grei n’au interes sa’l promoveze pe Rutan samd

  • admin says:

   Si mie mi s-a parut ca ruleaza cam mult pentru a decola de pe o fregata insa daca au incercat sa-l pozitioneze in zona asta inseamna ca ne scapa noua ceva. Nu s-ar fi obosit daca nu era nici o sansa se fie acceptat.

 2. stelian says:

  Caci multi sunt chemati dar putini sunt alesi…

Leave a Reply