Este un miracol

De unde se va vedea cum crestinii adevarati pasesc pe urmele lui Iisus, adica pe apa.

Un loc unde se gasesc astfel de crestini este Danemarca, a carei harta hidrografica se poate vedea alaturat. Urmasii vikingilor au destule locuri in care isi pot exersa credinta in noua religie, incercand sa treaca apa cu lucruri care nu plutesc. De exemplu cu noile lor transportoare Piranha V.

Danezii sint primii clienti pentru Piranha V iar romanii ar fi la rand pe locul imediat urmator – spaniolii nu se pun la socoteala, ei au iesit din coada pentru versiunea de baza si isi vor construi propria varianta pe baza Piranha V.

Danezii au cumparat un numar de 309 transportoare pentru o suma de USD600mil, o afacere destul de buna, Piranha fiind ales pe baza pretului cel mai scazut, se zice, castigand contractul in fata VBCI, CV-90, ASCOD-2 si PMMG G5. Probabil ca GDELS a si lasat din pret, ca pentru orice contract de debut si, in plus – sau in minus -, va fabrica transportoarele in Elvetia, pe linia deja existenta deci si costul de productie va fi mai mic. Cat despre calitatile noii masini de transportat trupe, danezii ar vrea sa inlocuiasca M113 si Piranha III deci asteptarile sint undeva pe acolo.

Cum se descurca M113 si Piranha III cu trecerile peste santuri umplute sau nu cu apa,  se vede din clipul urmator.

 

Cheia pare a fi un regim strict de 40 de zile de post si rugaciune plus ceva echipament auxiliar, in cazul lor un pod de asalt Biber, pe sasiu de Leo1.

Iar danezii nu sint singurii crestini cu asemenea puteri, alti evlaviosi cu multe ocazii de testare a credintei fiind olandezii – daca nici ei nu au apa, atunci cine? Olandezii par destul de relaxati cu transportoarele lor Boxer, care au calitati nautice estimate undeva intre caramizi si nicovale.

In cazul lor, miracolele se bazeaza pe aceleasi poduri de asalt Biber dar si pe  Panzerschnellbrücke 2 (PSB 2), pe sasiu de tanc, care asigura trecerea cursurilor de apa late de pana la 27m si pe mai noile Leguan pe sasiu de camion, cumparate in Decembrie anul trecut, capabile sa acopere cam aceeasi distanta, 26 de metri.

PSB 2 - Sursa: Bundeswehr/WTD51 via panzerbaer.de

PSB 2 – Sursa: Bundeswehr/WTD51 via panzerbaer.de

 

Leguan pe MAN 8x8 - Sursa: copybook.com

Leguan pe MAN 8×8 – Sursa: copybook.com

 

Se poate observa cum crestinii de ritul asta au cam abandonat transportoarele amfibii in favoarea unora mai bine protejate care insa testeaza puterea credintei la fiecare curs de apa iar apa nu le lipseste.

Senilatele sau camioanele nu sint singurele platforme de lansat poduri, producatorul transportoarelor Piranha avand deja o solutie de pod de asalt care poate tine pasul cu masinile 8×8 – REBS (Rapidly Emplaced Bridge System) – ce asigura trecerea cursurilor de apa de pana la 14m latime.

REBS - Sursa: gdels.com

REBS – Sursa: gdels.com

 

Iar pentru cei ce vor sa treaca Dunarea pe la Galati, acelasi producator GDELS prezinta M3, un pod ce poate fi folosit si ca bac autopropulsat, in cazul in care n-ai decat destule elemente pentru formarea unui pod complet.

 

M3 este folosit deja de britanici si de germani si a fost testat in Polonia in cadrul exercitiului NATO Anakonda 2016.

M3 peste Vistula, Anakonda 2016 - Sursa: Bob Morrison via combatandsurvival.com

M3 peste Vistula, Anakonda 2016 – Sursa: Bob Morrison via combatandsurvival.com

 

Problema teologica va ajunge si in Romania odata cu achizitia de Piranha V  deci e de asteptat ca pe langa post, rugaciune si acatiste sa fie cumparate si astfel de dispozitive de amplificat credinta. Pentru ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

 

Both comments and pings are currently closed.

121 Responses to “Este un miracol”

  1. alkxzs says:

    Piranha V are și kit amfibiu
    Danezii și au făcut calculele ținând cont de doctrina lor militară, experiența care o au deja cu Piranha 3, au și CV 90 și au testat și CV 90 Armadillo, deci e puțin probabil că nu știu ei ce fac Măcar să avem noi ce au ei Piranha V și Leopard!
    Oricum pentru România cel mai potrivit model ar fi cel corean (sud corean) unde s-a luat în calcul terenul muntos și trecerea cursurilor de ape! Din Europa poate doar Norvegia, Suedia și Finlanda se apropie de condițiile geografice de la noi, danezii au terenul ca în palmă, împânzit de șosele și oricum la ei amenințarea cea mai mare e pe zona maritimă, slabe șanse ca rușii să facă vreodată debarcări la ei

  2. dany says:

    Io crezui ca si a dat Dragnev demisia cand citii titlu’…
    Deci i ar vreti transportoare procopsite… da’ ayatolahu’ ce zice? Ca vaz ca a uitat sa se pupe cu Hagi Tudose…

    Asa ca o chestie… ofensiva moderna nu prea are treaba cu poduri de asalt si trupetzi care trec podu’ in sunet de fanfara cu steguletze si powlime care aplauda de zor la comanda…Deocamdata campul de lupta modern este plin de mijloace de detectie/ subunitati de cercetare, cine crede ca va fi lasat sa treaca pe un astfel de pod cu tancuri/ transportoare si trupetzi voiosi cu pana la palarie se cam insala… Sa concentrezi trupe /tehnica grea/ armament pe o suprafata destul de mica poate fi deosebit de periculos asa cum dovedeste recentul conflict din Ucraina

    Daca un transportor nu poate trece un curs de apa de 27-30 m latime la ce pana lu’ Hector a fost construit/cumparat? Inclusiv podul ala de 27-30m latime este usor de descoperit cu mijloacele moderne, in momentul in care este descoperit deja se dezlantuie iadul in zona…

    Ca sa i dai inamicului obiective gen “Trage bah si colea ca avem nevoie de eroi sa mai construim un mausoleu!” merge…

    • admin says:

      Deci vrei sa zici ca cei care cumpara VBCI, Boxer sau Piranha V sint prosti?

      • raster says:

        @admin

        “Deci vrei sa zici ca cei care cumpara VBCI, Boxer sau Piranha V sint prosti?”

        poi ce, s-a terminat cu aplicarea dictonului “Istoria se repeta?” caz mai erau unii ce se extaziau in spatele Liniei Maginot. stim cu totzii ca Manstein si Guderian s-au extaziat si ei, la extazul alorlalti. una e sa traversezi raul pe ne ve prin mai multe locuri odata, alta e sa stai frumos si cuminte in coloana. Vezi tacticile lui Subodai ( Tsubodai, Subotei). Mijloacele difera, principiul e acelasi.

        #dai_intr-unul_pica_doi

        • admin says:

          Deci vrei sa zici ca ei nu invata din istorie? Adica sint prosti?

          • raster says:

            nu e prost cine cere

            #Chmielnik_1241

          • mihais says:

            Aaaa,hmmm,Market Garden,hmmm…,partea de Garden.Iar ca sa nu vb cifrat,Garden era componenta terestra.Care,pt ca asa era scarba de teren,cu mult rau si putin drum prin preajma,a rezultat in ambuteiaje.Iar barcile de asalt,pontoanele si alte chestii de astea or ramas de caruta,desi inamicul nazisto-fascist nu dadea cu tunul sau avionul dupa ei.Ergo,canci succes.

            Deci da,sunt cam in eroare acesti amici ai nostri.

            Is doua posibilitati.Fie masinuta blindata scumpa si grea,fie ieftina si fasneata,vrajmasul sovietic la fel o distruge cu artileria sau RATG 🙂 Asa ca mai bine mai fasneata.Blindajul ala ar tine la tunul de pe BMP,desi e mai usor ptr muscali sa tuneze munitia cat sa dea gaura decat pt vestici sa mai puna 4-5tone de blindaj,in aceasta cursa.Dar nu tunul de BMP e vrajmasul principal.Nu prea se intalnesc vehicolele astea in lupta mano a mano.

            • admin says:

              Market Garden, chestia aia in care niste nemti au jucat cu niste britsi in deplasare in Olanda (aveau probabil terenul propriu suspendat)? Adica taman astia care merg acum pe blindat dar greu?

              Btw, Market Garden-ul nostru va fi la fel, baietii cu Strykere nu inoata.
              Probabil nici ei nu se asteapta sa se bata cu nimeni, d-aia.

          • Alex says:

            Un Stryker nu inoata si nici nu prea are de ce. Daca acum 22 de ani construiau un pod de pontoane peste Sava via calea aerului, nu cred ca multe s-au schimbat de atunci.

          • mihais says:

            # PVO.

            Una bucata brigada muscaleasca are ”decat” 2 batalioane AA.Unul de rachete,unul de artilerie+rachete.
            Adica partenerii strategici pot face jmekerii de astea in afara razei lor de actiune.Eniuei,cestiunea ramane.Podul e punct obligat de trecere.Iar pana faci SEAD,se termina razboiul.

            Istoriceste gavarind,in Vietnam si razbelu’ de Yom Kippur aviatia nu a facut mare branza contra podurilor,pt ca fie erau sub apa si nu le vedeau,fie le refaceau repede.Iar egiptenii profitau de ocazie sa dea jos aviata israelita,stiind ca e atrasa ca musca la miere de poduri.Dar noi acum jucam in alt film,in care ei au Iskander si alte cestii de croaziera.

            Si noi vom avea(da Doamne!) ATACMS,deci 1 la 1.

            In Irak nu se pune,pt ca aia erau handicapati.Dar efectul de magnet al podului a rezultat in cafteala de la Nasiriyah.

            • admin says:

              @mihais: Podu’ ca podu’ dar cu bacu’ ce ai avut? Din 2-3 M3 iti faci bac autopropulsat si treci Dunarea pe unde vrei tu.

              Mai e o chestie pe care nu o vad adusa in discutie: se presupune ca podul este numa’ unu’ si e fix, in timp ce amfibiile trec pe unde vor elicile lor. Presupunerea nu e foarte corecta, odata ca dintr-un pod faci mai multe bacuri M3 (paralelizare cum ar veni) si in plus, nici amfibiile nu trec chiar pe oriunde vor din cauza de maluri.

          • mihais says:

            Drept e ca nu treci pe piste tat.Dar in genere te duci prin multe locuri.Chestiunea cu amfibiu au ba e o chestiune de fineturi tactice.Nu vorbim de vehicolul X sau Y,ci de unitatea X sau Y,care are la randul elemente de manevra,de logistica,de sprijin de lupta,ce nu stau decat arareori impreuna.In plus nu vorbim de viteza unui vehicul,ci de viteza unei formatiuni.De pod,de bac ai nevoie oricum,dupa cum ai nevoie de drum,intrucat camionul cu munitii si haleala nu merge prin noroi sau balta.

            Dar diferenta in posibilitatile unitatilor de manevra e muuulta…

      • dany says:

        Nu stiu bre cat de destepti sunt dar ofensiva moderna se desfasoara dupa manuale gen “Cum sa l arzi pe prostan!”
        -Daca te duce mintea sa cumperi transportoare ce nu pot trece un curs de apa apoi iti meriti soarta…
        -Daca te duce mintea sa cumperi ragalii din alea gen pontoane care se deplaseaza pe roti pana la cursul de apa cat de prost sa fie inamicul tau sa nu si dea seama ca taman i ai pus o pleasca pe care nu o poate rata…
        ~~Un inamic din asta mai repezit din fire iti toaca marunt ragaliile alea plutitoare pana sa ajunga la cursul de apa
        ~~Un inamic din asta mai pervers te lasa sa ajungi cu ele la cursul de apa iar in momentul cand apar tancurile si transportoarele in zona (adevaratele trofee) atunci dezlantuie iadul…
        ~~Or fi si greu de observat ragaliile alea gen pontoane… Crez ca de pe Marte sigur nu se vad…

        In timp ce Putin desfasoara un tip de razboi asimetric bazat pe mobilitate/forte speciale/ hackeri/ manipularea opiniei publice/, generalii europeni/americani organizeaza treceri pe pod de pontoane mai ceva ca la 1877…Astia nici macar nu s au prins ca sunt in razboi deja, ei asteapta declaratii de razboi, ambasadori care sa le spuna negru pe alb care , ce si cum…

        Muuuuuuuuuuuuulta lume proasta!

        • admin says:

          Daca incerci sa fortezi un curs de apa cu TAB-uri, sub foc inamic, indiferent ca transportoarele inoata sau trec pe pod, vei avea pierderi. Deci problema nu e podul.

          Cum ziceam, astia cu multa apa reusesc sa se descurce cu Boxer si Piranha V. Or fi mai credinciosi.

          • dany says:

            @admin
            Cand construiesti un pod din asta de pontoane este echivalent cu a trimite o telegrama inamicului “Bre vezi ca am construit un pod de pontoane, la ora 16.00 trece un batalion de tancuri, la ora 20.00 trece batalionul de infanterie, la 24.00 trece logistica cu papica !”…

          • raster says:

            pe aia ii doare la basca.

          • raster says:

            daca hinamicu e ginit pe raul respectiv iti divizezi fortzele si treci prin apa, din 5=6 puncte de trecere, tot scapa cateva, nu le bagi toate ooolele intr-un cosh, bashcaCA daca ai densitate mai mica , si impactu emotzional e mai mic, nu spariem de la inceput hinamicu’. merem tiptil.

            #omliet_diu_fromaj #pash-pash

          • gsg9 says:

            Deci, cum se descurca germanii, olandezii si danezii?

            pai am mai zis ca depinde de pozitzie

            daca alea nu se bat cu nimeni atunci se descurca 🙂

            pana la germancele ariene din turcia si siria strang tare din buci polonezele

            aia e zona initziala de tropaiala, de crezi ca se agita polonezele sa’si cumpere vibratoare cat mai multe cat mai lungi si cat mai groase si isi fac stocuri de baterii

            ca pe la ele s’a mai tropait acu ceva timp 🙂

            pana la olandeze si daneze strang dn buci germancele ariene din turcia si siria

            si daca pica si polonezele si germancele ariene din turcia si siria atunci olandezele si danezele se predau

            deci bez prabliem…

            toata lumea se descurca 🙂

          • Marius Z. says:

            Pa’ fiecare TAB neamfibiu pui o parca de cauciuc gonflabila (cu vasle, sa traga baietii, ca motoru’ face zgomot)… astfel ca echipajul trece amfibiu iar transportorul il tractezi cu cabestan prin apa… si gata, am rezolvat-o smechereste-romaneste, fara pontoane!

      • gsg9 says:

        nu stiu cat de prosti sunt ci smai degraba as fi curios ce doctrina mai avem noi

        daca 8servi inhafara de judetzul ala lituanian cacare cu cele 88 ale lor oricum nu conteaza restul nu prea sunt in prima linie

        noi suntem

        daca se va bubui ceva se va bubui mai intai in zona noastra si la polaci plus tzarile baltite

        germanistanul n’o sa vina incoa sa treaca dambovitza cu boxer

        nici emiratele bubuite impuscate calcate cu camionul si taiate gatul in gara n’or sa vina cu vbci

        nici olandezele alea prietenoase cu romanii n’or sa vina cu Piranha

        polacii au rosomak, amfibiu

        nu zic ca Piranha V nu’s bune, dar erau si mai bune daca erau amfibii, altfel tre sa te cari cu podarii dupa tine

        si nu’s nici suficient de blindate cat sa reziste la o salva de mrls cacand fac aia pregatirea de trecere a garlei

        in prima linie cu un adversar vast superior cred ca doar mobilitatea te mai poate eventual salva, blindajul…nu stiu…

        • admin says:

          Noi cei din linia intai.

          #TheSpecialOnes #CaLaNoiLaNimeni

        • nikk says:

          Si cam cum suntem noi in linia intai? Sunt vreo 300km intre sevastopol si constanta pe care nu au cu ce sa ii traverseze sau varianta 2: vreo 500km de ucraina si 200 de moldova cu 4 rauri importante de traversat.si daca ataca un stat neutru(adica moldova) si au cam dat foc la valiza.sanctiunile de acum sunt pistol cu apa fata de ce ar pati dupa asa ceva.

          • gsg9 says:

            pai daca te uitzi pe harta 8servi ca suntem totusi la marginea imperiului si aia probabilistic n’or sa atace direct in cehia si n’or sa debarce in italia…

            ca nu strangem din buci la fel de tare ca polonezele si lituaniencele, adevarat

            pt statul ala al Domnului Neutru cu moldovenii care s’au predat deja cu aurolacul ala de l’au ales presedinte nu stiu daca se agita careva cu sanctziunile 🙂

            iar ukraina azi o fi, maine n’o mai fi, sau se schimba conducerea de partid si de stat intr’o noapte

            o situatzie de securitate cacam “complicata” ca sa citam niste clasici locali…

            sutele alea de km le’or fi masurand si ei cacand au cacarisit dotarea armatei in ultimii zeci de ani

  3. gsg9 says:

    ce dracu bre 🙂 🙂

    shedetzi neexcitatzi ca doar se semneaza un memorandum

    si cacate memorandumuri n’au semnat astia…

    urmeza semnatul cu Arzamas

    si dupa aia cu Norinco si gata, i’am semnat pe totzi

    sa ne anuntze cacand se semneaza contractul de cumparare/productzie si cum se esaloneaza si cum SE CHELTUIE BANII si cand vin concret masinile

    pana atunci putetzi shede foooaarte relaxatzi…

    cum shed si ei

    se pare ca se pastreaza retzeta instabilitatzii politice si schimbarii guvernelor, nea p_lica ala nu va mai fi ministru apararii si dupa aia vine altul cu alte declaratzii si alte memorandumuri si baga si ala din top niste date si dupa aia pleaca si el si tot ashe…

    “(Despre relatia cu Dragnea) Nu as putea spune ca suntem intr-un moment fericit al relatiei dintre noi”

    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-22045751-live-text-mihai-tudose-invitat-antena-3-daca-romanii-nu-sunt-multumiti-facem-plecam-acasa-toti.htm

    Asa ca haida una, haida doo, haida nouazeci si noo:

    Maaaagistraaaaaaaaaaaaaaaaala Albaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaastraaaa

    Drum de apeeeeee si viiiiiiiiiiiiiiiiiiis

    Ce-tzi vorbeste să sti,

    De prezent de trecut,

    Si de mari ctitoriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

  4. gsg9 says:

    les ambasadores condores-condores s’a dus sa vaza cu ochiu lui de sticla cacand la Guvern se semneaza memorandumul de intelegere cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate la Uzina Mecanica Bucuresti.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22046442-ambasadorul-sua-hans-klem-afla-palatul-victoria.htm

    sa vaz cum ai aburesc pe americani la anul sa nu porneasca productzia 🙂 🙂

    miinuail suntem sprijinitzi pana’n(tre) dintzi

    “pe langa soldatii romani, sunt circa peste 230 de militari polonezi cu 47 de mijloace tehnice si alte cateva zeci de ofiteri din Spania, Portugalia si Canada. ”

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22046319-video-imagini-din-baza-unde-romania-gazduieste-brigada-multinationala-nato-spun-soldatii-straini-care-venit-romania-lupte-cot-cot-militarii-romani.htm

    • dany says:

      Bre … astia au plan la bifat pe hartie, nimic mai mult. Trebuie sa justifice aia 2% necheltuiti sub o forma sau alta.
      Pe alta parte Dragnev si ceata au nevoie de contribuabili care sa plateasca impozite, prea putin sunt interesati daca acel contribuabil produce sticle de lampa sau transportoare… Sa i vaz eu pe astia de la General Dynamics cand agitatorii de profesie vor scoate sindicatele in strada pe motiv ca…

      Si da… polacii dau ture prin Craiova cu masinile alea procopsite (spre deosebire de anticele DAC romanesti) de nu se poate…

      • gsg9 says:

        ca sa cheltuie 2% trebe mai intai sa aiba ce cheltui

        acuma sa ne apere polonezele de rusoaice sau sa ne apere cel de sus si de polonezie si de rusoaice, grea intrebare 🙂

  5. Marius Z. says:

    1.) Piranha V era vazut, la aparitie, ca si cel-mai-candidat al programului britanic FRES:
    http://defense-update.com/20080512_fres_uv.html

    2.) Desi are 28-30 de tone, am vazut doar mentionat kit-ul de amfibizare, insa n-am reusit sa gasesc niciunde ceva mai clar – pare mai mult o poveste. Intre timp au aparut masini 8×8 amfibii la 30-32 de tone: Iveco SUperAV versiunea USMC/ACV (29-31,5tone), Terrex2 tot pt. ACV (32,5 tone), ATOM (VBCI amfibiu la 32 tone), Patria AMV-XP (30-32tone)si au si AMV-28A (tonaj probabil peste 30t):
    https://www.youtube.com/watch?v=70AmzIG_-bk

    3.) Deci daca nu avem o varianta amfibie a Piranha V, apoi de ce am incurcat borcanele, cerand lui Rheinmetall, care avea probabil cel mai protejat 8×8 neamfibiu, sa proiecteze unul amfibiu?!

    4.) Posibil ca lobby-ul GDLS sa fi fost mai puternic, o continuare “naturala” targului pentru Piranha IIIC, si Romania sa fi primit o “oferta de nerefuzat” din multiple motive. Da, acum doar speculez!

    • admin says:

      1.) Deci da, o forta expeditionara prin definitie vroia Piranha V. S-a intors lumea cu fundul in sus.

      2.) Nu doar tonajul conteaza. Dar e un subiect interesant.

      3.) Asa am cerut noi lui Rheinmetall? Noi cei din linia intai? Ca cei de la MApN nu pareau foarte entuziasmati de colaborare, n-am vazut o declaratie de bine despre chestia asta. Asa o fi dar poate si-au pus poker face, se lasa greu. Si apoi doar nu sintem nebuni sa avem uniformitate in dotare, am auzit ca si VBCI-ul ar fi bun. Piranha V + Boxer-lite = BFF

      4.) Atunci de ce nu au luat tot contractul? Li s-a terminat influenta? #PutereaVoinicului

      • Marius Z. says:

        1.) Cam da, britsii nu e prosti cu exceptia Brexitului si a unor probleme de alimentare a fregatelor. Regina vegheaza peste toti supusii Majestatii Sale 🙂

        2.) Corect, nu doar tonajul conteaza, insa cand solutiile de protectie si masa utila sunt similare, poate ca da.

        3.) Pai programul TBT 8×8 al cui este? Al MApN, al Moreni, al Rheinmetall? Sau al lui Oprea? Eventual Iveco, cum incerca sa ne prezinte Super-AV ca fiind TBT?! VBCI ar fi bun si el, mai ales in varianta amfibizata ATOM 🙂

        4.)Pai nu or luat tot contractul, ca or fi promis la toti cate ceva + ca sigur nu au bani sa semneze pentru tot contractul de 600+, asa ca sparg in loturi si lotulete… Iar speculez, dar cam asa arata de la departare, tinand cont si de istoricul recent.

        • admin says:

          1.) Nimeni nu e perfect. Nici macar Regina.

          2.) Nu stiu, nu m-am documentat.

          3.) Intrebarea zilei/lunii/anului. Sau a programului multianual. Pierdut program, il declar nul.

          4.) Pai vezi, e raspunsul la intrebarea #3 initiala: ceva pentru GDELS, ceva pentru Metalul Rinului si mai e loc.

          • nicolae says:

            Declaratia MAPN pe subiectul UMB&GDELS = Love: MAPN “saluta” – de aici: https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/10/mapn-saluta-memorandumul-intre-ministerul-economiei-si-general-dynamics-pentru-producerea-blindatelor-piranha-5-17-13-13

            Ultima declaratie de presa pe subiectul AGILIS (24.08.2017): “Ministrul apărării naționale a spus că apreciază în mod deosebit prima colaborare economico-militară de anvergură dintre România și compania germană Rheinmetall și că este convins că noua societate mixtă Romanian Military Vehicle Systems, care va fabrica la Moreni transportorul blindat de trupe 8×8, va fi un succes.

            La rândul lor, reprezentanţii operatorului economic au prezentat structura şi domeniile de activitate şi au dorit să cunoască cerinţele privind înzestrarea armatei, exprimându-şi deschiderea în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor cu acest M.Ap.N. pentru identificarea unor soluţii tehnice referitoare la programele prioritare de înzestrare.”

            Adica dupa infiintarea RMVS, reprezentantii operatorului economic “au dorit să cunoască cerinţele privind înzestrarea armatei”. Adica dupa ce faci societate mixta iti mai pui astfel de intrebari? Nu-s ce sa zic…

            De aici: http://www.mapn.ro/cpresa/15601_

            Sa fie concurenta, zic! 🙂

            • admin says:

              Concurenta primesc dar sa nu se cheltuie nimic!

              Ca sa fie concurenta, produsele trebuie sa fie similare adica nu unul amfibiu si altul aproximativ-dar-mai-vedem-noi. Si mai trebuie sa existe, ca sa le poti compara. Deci trebuie platita dezvoltarea Agilisului doar ca sa faci comparatie.

              Deci la momentul asta nu poate fi concurenta.

          • gsg9 says:

            e bine domle ca saluta realizarili deosebite

            ca’n epoca de aur, numa ca atunci erau mai bine inarmatzi

            mig21urile, volkhoavele, styxurile, maliutka, btrurile si t55urile erau mai noi si mai moderne pe vremea aia 🙂 🙂

            http://www.220.ro/video-news/Parada-Militara-23-August-1969/lpUpHMecAF/

            si nu saluta rau deloc, fiind platitzi pe bani publici …

            in rest MAPNul o sa tot salute de’o sa li se flescaiasca salutarea 🙂

            si in 2017 si in 2018 si in 2019 samd

            miinuail sa lustruiasca bine cu limba taburile alea ale lui ceasca si sa puna conservant in saliva, ca alea au fost, alea sunt si tot alea vor fi baza si in urmatoarele decenii de impliniri maretze

            concurentza e destula, clientul nu prea exista, decat declarativ

            • admin says:

              În momentul de faţă, există constituită asocierea Rein Metal Uzina Mecanică de la Moreni pentru realizarea unui prototip care va fi gata undeva la începutul lui 2019. Primul Piranha 5 ar trebui să ajungă până la sfârşitul anului

              Ce viitor luminos ni se pregateste.

  6. Petre says:

    Care razboi merge mai bine cu pontoane, in aparare sau in ofensiva ?
    de aici si credinta oarba in ”doctrina” asa zisei achizitiei de transportoare foarte blindate si la pret mare.

    • admin says:

      Ce bine ar fi sa poti alege razboiul. Dar daca planul de bataie cel mai probabil e o retragere ordonata la Arad, pontoanele merg de minune.

      Atat timp cat te uiti si la ce au altii, nu poate fi o credinta oarba.

  7. dany says:

    Bulit Ukraina, pierdut Crimeea
    Bulit Siria, pierdut Turcia in izmenele lu’ Putin
    Bulit USA, pierdut increderea natiunii americane in conducatorii americani
    Bulit UK, pierdut UE pe termen lung
    Bulit Spania, ghici cine pierde si cine castiga indiferent daca Catalonia ramane sau nu in componenta Spaniei

    CONCRETE ASTEA DE MAI SUS!

    Dupa toatea astea CONCRETE generalii europeni fac exercitii de trecere pe pontoane asteptand ambasadorii cioloveci sa declare razboi …

    Muuuuuuuuuuuuuuuuuulta lume proastaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!

    PS Rusia are vreo coasta rupta macar?

    • admin says:

      Incepe sa-i doara in Siria.

      • dany says:

        A plecat Rusia cu coada intre picioare din Siria fugarita de ciuhabi cu furci si topoare si noi nu stim?
        Deocamdata a reusit sa destabilizeze toata zona, Turcia lui Erdogan din inamic a devenit aliat si preten de nadejde al lui Putin cu toate ca figureaza intre statele NATO puternice, si culmea ironiei aranjeaza lucrurile pentru transformarea a macar jumatate din teritoriul turcesc in zona de razboi (kurzii)… Iar sultanu’ tace si inghite cate un S 400 pe post de supozitor dupa asa zisa lovitura de stat orchestrata de serviciile rusesti la care sultanu’ a pus botu’ mai repede decat o cadana sub presiunea biciului…
        Sa vedem tot exercitii cu pod de pontoane vor face generalii cand Bosforul va fi la mana rusilor?

        Ideea centrala este ca rusii se misca, si inca cu talent si spor chiar, in timp ce ai nostri generali /politruci vestici sunt marcati pe viata mai ceva ca statuile de langa palatul regelui din Madrid…
        De aia si intreb: Are Rusia vreo coasta rupta?

        Muuuuuuuuuuuuuuuuuulta lume proastaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!

        • admin says:

          Stai ca nu s-a terminat meciul.

          • Marius Z. says:

            Urmeaza faza cu lovituri sub centura, ca variantele oficiale si cavaleresti au expirat? 🙂

          • dany says:

            Ce meci o fi ala in care unul cara pumni si altul incaseaza?
            Mai nou se pregateste un KO cu N Coreea , ceva gen “uite cum imperialistii ataca un stat independent si democrat”. Zilele trecute cineva a incercat sa spuna un pic din adevarul despre programul nuclear N Coreea… Cum ca au primit moka tehnologia primitiva cu care ameninta pe toata lumea. Ghici de la cine… Bineinteles a fost blamat de toti politrucii digitali care considera ca nord coreenii sunt cei mai si cei din lumea cercetatorilor…Ai draqu astia gandesc profund cand cauta greieri pe post de cină….

          • dany says:

            Si daca cineva ar oficializa trecerea teroristilor sirieni pe statele de plata ale Kremlinului?

            http://evz.ro/putin-a-dat-unda-verde-pentru-angajarea-de-mercenari-straini-in.html

            Uite ca se poa’…

      • nikk says:

        Cica la sfarsitul lui septembrie au dus o baterie de s-350 vityaz acolo.stie cineva ceva despre asta?deja le au si pe astea in dotare?daca da e cam nasol.

      • raster says:

        asta e ca si cum as zice ca ma doare clantza de la ushe.

  8. gabitzu says:

    Mie mi se pare ca suntem pacaliti. Adica ne dam cu parerea, incercam sa intelegem ce au avut in cap, care e planul, cand una din posibilitati e ca nu e nici un plan, si nu au nimic in cap.

    In mod normal, mi se pare ca trebuie sa iti faci un plan foarte clar ce vrei sa faci (doctrina ?), apoi decizi cum vrei sa faci asta, si apoi stabilesti cu ce (ce ai nevoie) si apoi stii cexact care sunt cerintele pt echipamentul de care ai nevoie. Nu primesti (sau ti se baga pe gat) ceva, si te gandesti cum sa-l integrezi in ce ai. Vezi Larom alaturi de MLRS, si toate “bucatelele” diferite bagate laolalta ca un ghiveci indian.

    • admin says:

      Si asta e posibil dar chiar sa nu fie nici un plan? Macar unul malefic sa fie. O conspiratie mondiala, ceva.

  9. gsg9 says:

    gata, s’a semnat semnatura semnata pe memorandumul de intelegere cacare stabileste liniile directoare preliminare ale cooperarii, precum si actiunile viitoare ce au drept scop constituirea unei societati mixte intre Uzina Mecanica Bucuresti si compania General Dynamics, care sa produca vehicule blindate pentru Armata Romaniei, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

    este la trecut deja

    it’s done

    este semnata si nu mai poate fi un’semnata

    c’est finis ca se futu’ ca se termina

    de semnat

    a stat chezasie de fatza cu spatele insusi prim’ministrul in momentele lui de trezie

    http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-22047046-uzina-mecanica-bucuresti-compania-americana-general-dynamics-semnat-memorandum-intelegere-pentru-producerea-livrarea-vehicule-blindate.htm

    parca semnasera si cu metalul de pe rin

    astia semneaza cu toata lumea

    semnat,

    #semnatorii

    • admin says:

      Ok deci e acelasi joc de glezne de pana acum. Si eu care ziceam ca or sa scoata ceva bani de data asta – eram prea optimist pentru Marti.
      Bun deci grupul semnatorilor de autografe ne-a facut si de data asta.

      • gsg9 says:

        bre, io v’am scris de dimineatza inca de pe la 7 treishunu ame

        “10/10/2017 at 7:31 am

        shedetzi neexcitatzi ca doar se semneaza un memorandum”

        de unde sa scoata aurolacii astia bani, ca impozitul pe gainile care submineaza economia natzionala se pare ca a picat 🙂 🙂

    • raster says:

      inca nu m-am hotarat:
      https://www.youtube.com/watch?v=i10xyHsVgmA
      sau
      https://www.youtube.com/watch?v=luqD0Bj0_Hw ???

      or sa zica ca V-ul nu e amfibiu. si nu prinde 120 kmh. de ce sa nu reluam aprofundarea discutziilor cu Rheinmetall?

      #largadela

      • admin says:

        Pai s-ar fi prins nemtii cu cine au de-a face si cer banii anticipat. Asta cu banii inainte le distruge feng-shui-ul si le face rau la karma. Nu s-o regla cumva cu un memorandum?

        • raster says:

          memorandum? nu cred. mai degraba, in faza urmatoare, va fi ceva fraza ce o sa contzina termeni precum: securitate regionala, precursori, analiza(e), implementare, adaptabilitate, eficientizarea, promovarea, parametri, furnizor de stabilitate regionala, multinational, european,agenda de dezvoltare multianuala, perfectionarea , reluarea, pasi importanti, dezvoltarea, concept , modernizare, offset, interoperabilitate, haau, haaau, …. mai pot sa scriu da’ am un picutz treaba.

          #ceva-ceva_se_misca #lol

    • Petru says:

      Stimati domni, singura hesplicatie e ca Dracneo da / ordona / se pise…

      Si asta-i ultimul din toata turma de rame putrede aparuti dupa fall of dictatorship.

      Si asta-i numai la suprafata ce vedem noi, mai sunt zeci de mii de trepadusi care nu-si fac treaba in sistemul statului …pe degeaba.

      “Memorandum” insemnand sa vedem ce “oferi” si facem….daca ne ” intereseaza”

  10. alkxzs says:

    transportorul sud coreean K21!

    • gsg9 says:

      ala e Korea Next-generation Infantry Fighting Vehicle currently called the K21…

      da’ nu’i bai chiar deloc

      ca semnam si cu astia un momorandum si daca sunt gigei infiintzam cu ei si o societate mixta care va produce in viitor IFVuri d’astea jmechere

      ca doar nu ne doare mana

      n’au ei companii si TBTuri si IFVuri cate memorandumuri putem sa semnam noi

  11. gsg9 says:

    Ok deci e acelasi joc de glezne de pana acum. Si eu care ziceam ca or sa scoata ceva bani de data asta – eram prea optimist pentru Marti.
    Bun deci grupul semnatorilor de autografe ne-a facut si de data asta.

    Astia se cred mai catolici decat papa si inventeaza cocalareala in domeniul achizitziilor, o sa ramanem in istoria militara si nu ca un exemplu pozitiv…

    cred ca s’a lamurit toata lumea cum e cu aurolaceala cu memorandumuri, programe, societati mixte, scrisori de intentzie, RFIuri, RFPuri samd

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22039952-video-secretarul-general-nato-jens-stoltenberg-interviu-pentru-hotnews-romania-aliat-cheie-domeniile-intelligence-securitatii-cibernetice-primit-informari-mai-multi-aliati-nato-despre-tentative-ale-ru.htm

    HotNews.ro: In privinta cheltuielilor militare, Romania s-a angajat sa cheltuie 2% din PIB pentru aparare, anul acesta, dar suntem deja in octombrie si cheltuielile efective sunt, dupa cum a spus premierul roman, destul de reduse. Va avea de suferit credibilitatea Romaniei, daca guvernul nu isi respecta promisiunile?

    Jens Stoltenberg: Am vazut bugetul si angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru aparare. Salut acest lucru. Trebuie sa vedem care vor fi cifrele reale cand se incheie anul. Stiu ca planul este de acheltui o mare parte din acesti bani pe achizitia unor noi avioane de lupta F-16 si ca lucrati, in prezent, la investitii in sisteme de aparare aeriana, prin achizitia unor baterii Patriot. Acestea sunt capacitati-cheie importante pentru Romania si NATO si, bineinteles, sper mult ca Romania va putea sa puna in aplicare angajamentele pe care le-a facut, investind 2% din PIB in aparare.

    problema e ca daca nu’s sanctziuni pt neindeplinirea obiectivelor, adica cheltuirea efectiva a banilor pe contracte nu pe memorandumuri, nu se intampla practic nimica

    le trage careva niste boabe in capatzana?

    din pacate nu le trage…

    • admin says:

      Or fi devenit si astia in sfarsit profesionisti. Nu numai ca nu sint prinsi dar fac totul legal si chiar primesc aplauze la scena deschisa. Pentru ca se lucreaza.

      Baiete, inca un memorandum si ma duc.

      • Marius Z. says:

        asta se numeste “foiala” din aceeasi categorie cu “Mircea fa-te ca lucrezi!”
        https://www.youtube.com/watch?v=dqjPkyL1_Rg

        e la moda si in Parlament:

        • dany says:

          Care “Mircea” bre?
          Terminati bre cu prostiile cu bilutze in capatzana… Oameni mari si va sta gandul doar la prostii…Astia s alesii neamului, asta e neamu’ ce draqu’ vreti sa faceti voi daca asa ne a cantat cucu’?
          La vreo 25 de ani de educatie pentru neamu’ asta nu va ganditi , exact atit ne desparte de restul lumii civilizate … repede la bilutze in capatzana.. si daca i tragi bilutze aluia nu se ocupa postu’ imediat cu altul cel putin la fel de…?
          Un amic imi zicea la o discutie despre alesii neamului “Atit poate Romania in momentul asta si nu ai cum sa schimbi!” si i dau dreptate.
          Daca moare fo’ unu’ din cauza unuia cu bilutze in exercitiu fonctiunii sigur i fac astia statuie…
          Sa treci prin parc pe langa statuia lu’ Palada… iti dai seama ce sentimente inaltatoare te trec? Mare om, multa cultura…
          Sau pe langa bustu’ din inox al lui Codrin Stefanescu?
          Ori statuia lu’ Dragnev pe Kiseleff plina cu excremente de la porumbei…
          Ori sa treci pe la Universitate si sa dai de bustul lui Pop cu numaratoarea in mana…
          Ori sa trec prin Craiova la primarie si s’o vaz pe Olgutza pe post de statuie concurand cu nudurile de prost gust puse de ea pe te miri unde…Ori mai stii, o pun astia langa statuia lui Mihai sa aiba lumea dupa cin’ sa strige “Vrabia malai viteazu’!”….

          • gsg9 says:

            nu conteaza ca aia de dupa ei sunt chiar mai prosti si mai hamesitzi, ideea era sa stie de frica…
            sa vina capugiul, sa le puna latzul de gat, sa le ia capatzana sa le’o puna in borcanul cu miere si s’o trimita la export

          • dany says:

            Bre…
            Io nu stiu ce nu intelegeti voi la poporu’ asta romanesc…
            Furau si smenuiau cu drag si spor si pe timpul comunistilor cu comunistii in frunte? Furau…
            Daca maine vine China peste noi si ne impune comunismu’ si justitia aia a lor cu 400.000 $ limita ca sa te traga in tzeapa in direct pen’ca furt si coruptie pariez pe tot ce vreti voi ca peste 3-4 ani chinezii isi ia calabalacul si pleaca in lumea larga , si si blesteama zilele ca au fost atit de neinspirati cand le a trecut prin gand sa ne ocupe…
            Jupanu’ din ceruri ne a daruit in spatiul asta mioritic cu ceva mai multa inteligenta decat pe altii de pe alte coclauri, folosim acest surplus de cele mai multe ori pentru a ne impotrivi pasiv vremurilor potrivnice care se rostogolesc peste noi fara voia noastra…
            Noi ca natie nu am avut 100 de ani continuu in care omul care stie si poate sa fie pus acolo unde trebuie pe real, noi cam tot timpul am pus in functii mai mari sau mai mici exact pe aia care nu aveau nicio treaba/erau buni de gura si prosti la fapte… Iar astia au inventat taxe/ vrajeli comuniste/ non comuniste exact ca sa i scoata banii din buzunar fraierului care munceste pe motiv ca bugetul… Iar fraierul care munceste de vreo 10 generatii cel putin se gandeste de fiecare data “Bah, daca voi ma furati pe fatza eu sunt mai prost ca voi?” De la acest “filon” fixat bine in inconstientul colectiv romanesc pornesc multe, asa se explica ca se nasc copii care din prima la 5 ani doresc sa se faca “politicieni sau bancheri”, sau mai grav “sa aiba bani ca Becali”…

            Puteti sa le trageti voi cate boabe vreti la toti astia care fura pe capete, nu este o rezolvare pe termen mediu/lung, este doar o rezolvare de moment ca sa ne intoarcem de unde am plecat.

            Ne trebuie vreo 50 de ani minim in care meritocratia sa primeze, asta este singura metoda reala de a scoate furtul din capul romanilor…Si inca vreo 25 de ani de educatie cu pedala de acceleratie la podea ca sa i ajungem din urma pe astia vestici…

            Era prin 90-91 un articol in presa “Schimbarea rotilor locomotivei din mers” ghici de cine scris… Nu doar versul… Pe vremea aia Ilici avea ganduri pidosnice cu minerii si voia model suedez in economie…

          • gsg9 says:

            bre, cred ca vorbim de lucruri diferite

            eu nu vorbesc de vana poporului, de mioritice, coruptzie, meritocratzie, educatzie, modele, revolutzii samd

            la modul ideal ar fi fost bine sa primeasca listutza de la inalta poarta si sa presteze

            listutza au primit’o, ca a venit gicutza ala de la vashintan cu programele in guritza si n’a comentat nimeni, nici macar dragnea si aurolaceanu

            dar aurolacii locali trag de timp cu implementarea

            de aia am zis ca poate era bine daca existau si sanctziuni concrete pt aurolaci

            presteaza, bine, nu, eliminatzi, nu de mine, de tine sau de prostimea adormita careia nu’i pasa de armata ci ce catre chiar inalta poarta, d’aia am dat exemplu cu capugiul, supara pe cine nu trebuie venea ala si’i belea

            asta nu’i facea mai buni pe aia de dupa el dar stiau aurolacii ca there are consequences…

            in rest vana poporului, mioritza, coruptzia, meritocratzia, educatzia, modele, revolutzii samd ramane cum am stabilit

          • dany says:

            Ce “capugiu” bre GSG ule?

            Azi il vazui pe ala cu prune in gura cum ii lua apararea lui Shaideh ca de vezi Doamne are ceva cu ea inalta poarta europeana, ea nu a halit nimic si nici gura nu i miroase…
            Ideea centrala este cam asa: ai nostri vajnici politruci incetul cu incetul s au constituit in punct de rezistenta contra reformelor strict necesare pentru modernizarea statului. Cu gura pana la urechi urla “Reformaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!” si in spate lucreaza exact pe invers… Doar de fo’ 150 de ani fac exact acelasi lucru… Din ce mama lu’ Hector au aparut astia? Din poporu’ ala care a trebuit sa bage mana pan’ la cot sa si satisfaca poftele… Nu, nu a furat tot poporul roman dupa 1990, dar cel putin 2 milioane ar trebui sa putrezeasca pe viata la bulau…

            In conditiile astea tu ceri “capugiul” de la inaltele porti… stii foarte bine ca aia strainii nu sunt chiar asa habarnisti si stiu sigur cu ce neamuri se incurca… Aia trebuie si ei sa danseze pe sarma ca sa si vada sacii in carutza, ii doare la basca ca este Dragnev la putere ori Orban teleghideaza Romania…
            Un “capugiu” venit in RO sa i puna capul pe statuie lui Dragnev ar declansa reactii cu totul neasteptate, atit din partea poporului halitor de gratare poporane, cat si din partea altor forte politice importante in namolu’ de Dambovitza… Pur si simplu si stanga si dreapta ar indrepta RO exact spre Rusia… Nu uita reactia romaneasca in momentele cand eram dominati de cioloveci sub o forma sau alta si cand venea “capugiul ” ciolovecesc o coteam spre Vest…Vezi reactia lui Ceasca in 68…vezi reactia domnitorilor romani cand venea “capugiul” turcilor in ce directie se indreptau ai nostri

            Mai este o chestie extrem de importanta la noi… efectiv cei care vor cu adevarat sa ne indreptam spre valorile occidentale sunt destul de putini, marea majoritate sunt de conjunctura, ca asa a fost momentu, ciolanu’, functia etc Daca maine trecem sub fusta rusilor astia de conjunctura trec rapid de partea noilor stapani…Ciolanu’ sa traiasca!
            Nici cu capugiul nici cu bobitzele nu se rezolva absolut nimic, doar pe moment si cat mai repede ne reintoarcem la vechile metehne poate si cu pagube mai mari… Din pacate!

            Si daca ma gandesc ar fi mai bine ca orice pasare sa piara pe limba ei…

    • Marius Z. says:

      “le trage careva niste boabe in capatzana?”
      am putea incepe cu bilutze? 🙂

  12. nicolae says:

    Un Emouiu poate avea suficienta forta juridica astfel incat sa fie angajant dpdv juridic pentru ambele parti, nu asta-i neaparat problema. Atat timp cat nu stim ce contine vorbim supozitii de dragul vorbirii si utilizarii neuronului din dotare… 🙂 Ceea ce poate fi un exercitiu placut si util pe persoana fizica.
    Dpmdv, in acest moment, singurul lucru absolut evident este ca se trage de timp. La greu!
    Este absolut evident, ca daca printr-un miracol fabulos, se plateste o prima transa la Patriot anul acesta, ne putem considera extrem de fericiti. Ma refer la programe majore de inzestrare nu la MLU-izarea Taburilor, camioanelor sau mai stiu eu ce…
    Pentru ca, pentru armata nu sunt bani. De fapt pentruorice ar insemna pjtin mai bine pentru tara asta, nu sunt bani. 0 investitii, infinit ajutoare sociale si statui. Adica mita electorala si spalare de bani.
    Cat despre raul, ramul, dar mai ales raul, cred ca e o falsa problema. Exemple se vor gasi in istorie,si pentru amfibiu, si pentru neamfibiu.
    Poate ar trebui sa revedem putin exercitiul ala de fortare a Dunarii din vara…
    Plus ca, de fapt, nu stim daca vor lua Piranha V, APC sau IFV? De fapt, dupa cum spuneam, nu stim mai nimic. Mi-aduc aminte de un sondaj de demult de pe romilitary cand am fost unul din putinii care au votat Piranha V, de zici ca sunt mafalda, nu alta… 🙂
    Inca ceva: la americani isi face tot mai mult loc ideea ca trebuie sprijinita o anumita categorie de aliati. In genul noi si Polonia. Plus ca americanii au ajuns la concluzia ca e mai ieftin din toate punctele de vedere sa-si inarmeze aliatii decat sa trimita propriile trupe. Si, cum sunt pragmatici, sa faca si bani din asta.
    Insa Dragnea tre’ sa zboare cumva…

    • admin says:

      Printr-un miracol fabulos zici. Cumpararea de Patriot, mai fabulos-miraculoasa decat mersul pe apa, ca tot sintem la capitolul minuni.

      Exercitiul ala din vara in care TAB-ul era amfibiu pana cand n-a mai fost? Poate avea nevoie de un pod sau ceva mai multa credinta. Cu asemenea crestini de Duminica nu treci raul.

      #pagani

      • raster says:

        comparatia nu e fair in sensul in care nu stim cate tab-uri ar fi ajuns dincolo daca podul ar fi fost atacat. am pomenit mai sus, fara vreo intentie de pretziozitate proprie si personala ( pentru ca stiu, eu sunt nepretzuit :P) de Subotei , asta a fost un orlok ( un fel de feldmareshal) mongol care a folosit primul retzeta de cauta si macelareste cu cinci tumane mobile situate la o distantza convenabila ca sa permita comunicarea rapida. Toata floarea cea vestita a apusului statea si se cocea cu armura pe ei si astia dadeau ture in jurul lor. daca nu murea Genghis ajungea creca pana in Irlanda, de erau gagicile acu si ciocushe si hade si betzive 🙂 vezi, bre, gsg-ule ce noroc ai avut?

        daca in 1200 toamna aia nu puneau tot tarhatu’ pe un singur cal de ce am face-o acu?

        #pagani_adevarati

        • admin says:

          Pai atunci sa facem comparatia corecta:
          1. daca nu i-ar fi atacat nimeni: pe pod ajungeau toate iar pe apa au ajuns cu unul in minus (adevarata problema e ce se intampla daca ajungea cu unul in plus)
          2. daca i-ar fi atacat cineva (moldoveni, rusi, ucrainieni): ajungeau la fel, adica nici unul. Fie ca erau toate distruse fie ca decideau sa nu treaca pe acolo.

          #recon

          • mihais says:

            Cercetezi,Maria Ta,dar baiul e timpul.Ca uite,daca treci Siretul si sta Smerch langa Reni,ai o problema,adica nu stii cata cercetare au ei si cata ai combatut cu succes.Is destui 2 cioloveci cu un binoclu si cu niscaiva comunicatii.Motiv pt care te insiri pe langa pod si faci mai multe afaceri.1-esti o tinta mobila.2-castigi timp.Pt ca gorobetii acum trebuie sa te caute.De stiut stiu ei ca esti pe undeva,dar nu te legi de un punct obligat de trecere.
            Cum vad muscalii cestiunea se vede in Zapadul abia terminat.Flacaii veseli din divizia 76 VDV au coborat cu BMD din avion,au marsaluit prin coclauri,au trecut rauri si mlastini si au atacat perfidul inamic NATO pe la spate.Care,probabil conform scenariului,s-a predat.

            In treacat zis,e cu un oarecare avantaj si pt noi,ca aparatori.Daca surprinderea functioneaza,ghinion de noi.Dar daca nu functioneaza si suntem nitel pregatiti,adica sa nu ne predam daca apar niscaiva berete albastrii prin carca noastra,atunci avem ocazia sa-i izolam,fixam si nimicim pe parti.Camioane cu logistica le trebuie si lor,iar alea au nevoie de poduri,pe care le putem nimici.Camioanele de preferat.

          • raster says:

            ma bucur mult ca imi dai dreptate: “fie ca decideau sa nu treaca pe acolo.” deci, o mult mai mare flexibilitate, o plaja decizionala mult mai larga.

            e ca si cum te-ai duce la munte cu un rucsac micutz cu un minim necesar, sau cu catzel purcel pisica soacra gratar minge fileu de badminton masa plianta .

            ca s-a scufundat un tab, asta e, se intampla si la case mai mari.

            #fast_and_furious

      • nicolae says:

        #sfantavineri
        P.S. Foarte fain articolul! Nu-s convins ca am inteles chiar tot ce trebuia, dar mi-a placut! 🙂

    • dany says:

      Cum n’au bani bre? Atunci cand vor sa l cadoriseasca pe Tiriac cu arenele BNR via Firuța de la tataie Isarescu stapanire cum de au bani? Vezi discutia premier-Tiriac-Nastase
      Pomenile sa traiasca…

      Cat despre pontoane si utilizarea lor in armatele moderne a cam trecut vremea,conceptul “Daca nu pune infanteristul cizma…” dispare, razboiul asimetric nu prea are treaba nici cu pifanteria nici cu pontoanele. Bineinteles mai sunt unii care la sfarsitul razboiului isi dau seama ca a fost razboi…

      • nicolae says:

        Bre Dany, ti se pare ca eu am zis altceva? Am zis ca NU sunt bani pentru armata si investitii… 🙂

        Razboiul asimetric este parte a razboiului clasic, este un termen inventat de presa, din nevoia de senzational. Razboiul clasic n-a murit, s-a modernizat si tehnologizat, a evoluat. “Decat” atat…

        Rusii nu au reusit decat sa obtina o coeziune mai mare in randul politicienilor din State, dupa tentativa de influentare din alegeri. Concluzia e ca au dat rateu… Pana si cei buni mai gresesc, zice o vorba…

        Europa are tendinte secesioniste dintotdeauna, nu trebuie sa-si bage rusul coada prea mult, vezi Irlanda de Nord si Scotia, vezi Nord vs. Sud in Italia, vezi Cehia vs. Slovacia, vezi Tara Bascilor.

        Intotdeauna va pune infanteristul cizma daca nu reusesti cu alte mijloace, atat doar ca infanteristul viitorului va arata altfel.

        Se spune prin targ ca planul ar fi ca Piranha V (intrebarea ramane, APC sau IFV?) sa mearga la multinationala de la Craiova iar Agilis-ul in rest. Coroborat cu elicopterele de atac si, poate luam ceva si pentru transport la fortele terestre, cum era RfI-ul ala lansat la americani anul trecut, s-ar putea sa avem o forta disponibila pentru NATO si una pentru noi, un fel de cavalerie grea si cavalerie usoara.

        Presupunand ca ceea ce au inceput vor termina vreodata.

        • dany says:

          Bre @Nicolae
          Unde ai vazut tu razboi informational intins pe perioada de minim 10 ani in razboiul clasic?

          Unde ai vazut tu distrugatoare / nave de cercetare distruse de nave civile in imprejurari dubioase in razboiul clasic?

          Unde ai vazut tu atacuri cibernetice in razboiul clasic?

          Unde ai vazut tu in razboiul clasic ca o putere militara ca Turcia membru deplin NATO sa stea cu o bucă in barca ruseasca si alta in barca NATO?

          In ce razboi clasic a fost utilizata reteta ucrainiana cu rezultatul Crimeea obtinuta fara prea mari eforturi? A declarat cineva prin ambasadori razboi? Nu imi aduc aminte…A reusit cineva sa demonstreze OFICIAL ca rusii au trimis trupe/tehnica si armament in zonele de conflict din Ucraina?

          De cate ori a incercat Catalonia in ultimii 500 de ani sa si proclame independenta? Ai draqu taman acum si au gasit…

          De cate ori a incercat zona basca in ultimii 500 de ani sa si proclame independenta?

          De cate ori a incercat nordul italian in ultimii 500 de ani sa si proclame independenta?

          Scotia…

          SUA… Au obtinut exact ce au dorit, un neica gura sparta in fruntea statului american, au semanat neincrederea in conducatori in randul americanilor, lui gura sparta urmeaza sa i impinga pe gat cartoful fierbinte numit Coreea de Nord…Sa vezi cum reactioneaza societatea americana dupa primele pierderi umane…

          Meritul rusilor in problemele secesioniste europene este ca reusesc sa le zgandare periodic si le folosesc pe post de arma in negocierile internationale… Am intrebat ” Rusia are vreo coasta rupta macar?” … in mod normal dupa toate relele pe care le face Putin pe plan international Rusia ar fi trebuit in momentul asta sa cadoriseasca pe multi cu resursele siberiene si chiar mai mult de atit… Dar realitatea este alta…contramasurile vestice se limiteaza doar la cateva sanctiuni care nu l prea afecteaza pe limbricu’ atomic, iar vesticii cu americancii in frunte se limiteaza la aplicatii cu pontoane…

          Iar Agilis? Pesemne unii s au obisnuit cu dulceata manipularii ca sa nu zic altfel…

          Concret… in afara de alea 12 F16 + Piranha mai este ceva luat?

          Infanteristu’ vietzii… Ce draqu faci bre cu ei? Unde i pui acolo stau claie pe gramada, nu se misca, si daca se misca si daca nu se misca sigur incaseaza cateva salve din alea smekerite, sunt pe lista scurta cu obiective a oricarui comandant de armata…Iar cand se misca o fac direct incolonati ca la armata exact taman buni de prajit cu cateva salve… Prost o fi inamicul ala sa rateze o asemenea pleasca…Exact cum i ai spune inamicului “Arunca bre si matale cateva boabe colea ca mai avem nevoie de un mausoleu…”

          ” infanteristul viitorului va arata altfel” in alte armate… la noi doar schimba tinuta ca mai sunt alti smekeri la coada sa scoata bani pe tinute…

          Prea mari sperante va puneti in “multinationale”, da bine la public sa vaza tehnica militara straina in locul eternelor DAC uri…

          • nicolae says:

            Raspund pe scurt:
            Bre @Nicolae

            “Unde ai vazut tu razboi informational intins pe perioada de minim 10 ani in razboiul clasic?” – acest tip de razboi exista de cand lumea incoace, ca ramura a razboiului clasic, nu e nimic nou in principiile sale, noi sunt mijloacele, prin prisma evolutiei tehnologiei. N-au inventat rusii apa calda: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/batalia-serviciilor-secrete-poate-influenta-decisiv-soarta-unui-razboi-o-istorie-a-luptei-pentru-superioritate-informationala – citeste despre Alexandru Macedon

            “Unde ai vazut tu distrugatoare / nave de cercetare distruse de nave civile in imprejurari dubioase in razboiul clasic?” – navele se ciocnesc mai des decat crezi, cauzele sunt cat se poate de lipsite de senzational. Urasc teoria conspiratiei…

            Unde ai vazut tu atacuri cibernetice in razboiul clasic? – sunt o componenta a razboiului informational pentru care trebuie sa multumim lu’ world wide web. Daca stai putin si cauti o sa-i gasesti corespondent in Antichitate. Desi era poate cu placute si papirusuri…

            Unde ai vazut tu in razboiul clasic ca o putere militara ca Turcia membru deplin NATO sa stea cu o bucă in barca ruseasca si alta in barca NATO? – really? Turcia sta unde vrea ea atat timp cat trebuie sa-si realizeze interesele geostrategice. Turcia si Rusia vor fi intotdeauna dusmani, chiar daca acum sunt prieteni de conjunctura.

            In ce razboi clasic a fost utilizata reteta ucrainiana cu rezultatul Crimeea obtinuta fara prea mari eforturi? A declarat cineva prin ambasadori razboi? Nu imi aduc aminte…A reusit cineva sa demonstreze OFICIAL ca rusii au trimis trupe/tehnica si armament in zonele de conflict din Ucraina? – a incercat cineva sa faca asta? Uneori se poate intampla sa se declare razboi si sa nu se intample nimic, vezi razboiul ciudat. Crezi ca ce s-a intamplat cu Crimeea s-a intamplat pentru prima oara? N-am timp sa caut exemple…

            “De cate ori a incercat Catalonia in ultimii 500 de ani sa si proclame independenta? Ai draqu taman acum si au gasit…” – ha! 🙂 Haida, bre! 🙂 In 1931 e proclamata republica Cataloniei. Uite: http://www.mediafax.ro/externe/istoricul-luptei-cataloniei-pentru-independenta-ce-ii-leaga-si-ii-desparte-de-spania-16750407

            “De cate ori a incercat zona basca in ultimii 500 de ani sa si proclame independenta?
            De cate ori a incercat nordul italian in ultimii 500 de ani sa si proclame independenta?
            Scotia…”

            In Belgia, valonii si flamanzii cer separarea de 2 secole… Nici nu are Italia unita atata istorie de cand vor aia sa se separe. IRA s-a infiintat in 1913.

            ETA, s-a nascut in anul 1959. Gruparile nationaliste corsicane s-au infruntat cu armata statului francez chiar in secolul XX, mai precis la mijlocul anilor ’70.

            “Prea mari sperante va puneti in “multinationale”” – controleaza lumea de la Compania Indiilor de Vest incoace… 🙂

            Imi pare rau ca n-am mai mult timp, putem discuta pe acest subiect.

          • dany says:

            Bre nea Nicolae
            -““De cate ori a incercat Catalonia in ultimii 500 de ani sa si proclame independenta? Ai draqu taman acum si au gasit…” – ha! 🙂 Haida, bre! 🙂 In 1931 e proclamata republica Cataloniei. Uite: http://www.mediafax.ro/externe/istoricul-luptei-cataloniei-pentru-independenta-ce-ii-leaga-si-ii-desparte-de-spania-16750407

            ” în 1931, soldatul şi politicianul Francesc Macia a proclamat Republica Cataloniei” Nici ca se putea mai bine Nicolae… 🙂 Pe vremea aia spaniolii jinduiau in masa sa l vaza pe papa Pius de la Moscova calare pe situatie si incoronat pe post de rege… Era normal sa si bage coada taman URSS cu al sau papa Pius moscovit. Si nu ma mira ca Franco il trimite direct in groapa pe Macia… Asa ca , draga Nicolae asta este punct ochit punct lovit, cum au fost ciolovecii calare pe situatie in anii 30 cand trimiteau la greu “Brigazi internationale” si armament pe teritoriul spaniol este greu de crezut ca nu si bagau ei coada si in Catalonia…La fel sunt si acum in Catalonia calare pe situatie ciolovecii atit la nivel cibernetic/informational cat si cu oameni in teren… concret chiar, una bucata rusoaica din aia care incerca sa faca caramizi si prin R Moldova a ajuns si in Catalonia, nu de alta dar pupaza limbricului atomic lipsea de acolo…Ca o remarca, o mare parte din tezaurul spaniol se afla (ori a fost mai bine zis ca deja este papat) direct in subsolurile Kremlinului, exact in perioada anilor ’35… Cu acordul responsabililor comunisti spanioli care au declansat razboiul pe teritoriul spaniol…Nici in ziua de azi nu au vazut nici chior…
            Si ca sa mai adaugi cateva “mici” cauze la situatia inflamata din zona…
            -La inceputul acestui mileniu ciolovecii au ajuns ei la concluzia ca isi pot spala banii prin intermediul Repsol si “posesiunile” acestora…Banii pe masa… Regele cel batran a batut cu pumnul in masa si i a scos afara pe emisarii cioloveci, la scurt timp Venezuela cu al sau Chavez incepea nationalizarea, peste ceva timp madam Fernandez isi exprima si ea “doleantele” in legatura cu nationalizarea… Nu seamana cumva a razbunare? 🙂
            Luand ca model ce spune linkul pus de tine ar trebui ca situatia sa explodeze undeva prin 2020 in Spania… 🙂

            -“IRA s-a infiintat in 1913.” desigur inainte de IRA a fost vid? Ma indoiesc…

            -“controleaza lumea de la Compania Indiilor de Vest incoace… ” Eu faceam referire la “multinationalele” alea de prin Craiova in care va puneti toti sperante…Partea romaneasca are si acum 1 sofer pe 3-4 masini… Probabil ca le tracteaza pe toate odata cu șufe din alea speciale cand le scoate pe toate la alarma 🙂

            -“ETA, s-a nascut in anul 1959.” Asa din spuma marii ?

            -“N-au inventat rusii apa calda: ” Adevarat, dar ei au rafinat metodele astfel incat alea de vorbeste Historia despre ele par o joaca de copii. Se pricep al draqului de bine sa dea in cap altuia si sa l jefuiasca…

            -“navele se ciocnesc mai des decat crezi, cauzele sunt cat se poate de lipsite de senzational. Urasc teoria conspiratiei…” Bre.. n am nicio treaba cu marinaria si alte alea, dar am treaba cu tehnologia chiar mai mult decat iti imaginezi. Deocamdata exista posibilitatea reala ca un sistem sa fie ascultat/orbit si manipulat in fel si chip indiferent ca este american/rusesc sau chinezesc. Iar sisteme mai putin performante tip Glonass /GPS etc echipeaza chiar navele alea civile care culmea se lovesc ba de distrugatoare ultraperformante ba de navele de cercetare ex sovietice…Bineinteles fara sa vrea…

            -“Turcia sta unde vrea ea atat timp cat trebuie sa-si realizeze interesele geostrategice. Turcia si Rusia vor fi intotdeauna dusmani, chiar daca acum sunt prieteni de conjunctura. ” Oare ce o zice tratatul ala semnat cand au aderat la NATO? Ori punctele alea sunt valabile doar pentru RO? 🙂 Chiar tratatul zice ceva doar de URSS si nimic e mostenitorii defunctei URSS?
            Chestia cu “Turcia si Rusia vor fi intotdeauna dusmani” se pare ca este inteleasa doar de cioloveci, deocamdata sultanu’ adoarme la conferinte de presa prin Ukraina, mai baga vreo stramba taman prin Serbia… Interesant butoiul balcanic, sa vedem cine da foc la fitil…

            Asa ca o concluzie… Pe vremea lui Macedon nu erau miloace de transport/comunicatii performante, actiunile de spionaj si influentare erau executate de amatori cu oarece inclinatii. Chestie valabila pana pe la 1500 aproximativ. Razboiul era razboi, armata conta enorm , echipele de spioni in vremea aia nu prea aveau mare influenta. Dupa revolutia tehnologica au inceput sa conteze in oarecare masura si serviciile de informatii cu punctul culminant WW2
            Dupa ultima revolutie tehnologica care a adus in prim plan mijloace de transport performante si capacitati de transmitere/stocare a informatiei in timp real rolul serviciilor secrete a crescut enorm in detrimentul armatelor nationale, astfel incat armatele deja din prima vioara au fost deja retrogradate pe post de a saptea spitza de la carutza… Insasi definitia razboiului modern va exclude actiunile alea la hectar desfasurate de armatele pe care le stim noi cu pifanteristi si genisti cu poduri peste cursuri de apa. Daca inainte razboinicii isi concentrau eforturile pentru a cuceri o suprafata cat mai mare cu bogatiile aferente (inclusiv WW2), in acest secol va conta informatia/ mobilitatea/controlul unor obiective/controlul maselor. Controlul unor obiective nu presupune neaparat prezenta fizica in zona respectiva 🙂 La fel controlul maselor 🙂 Practic armata va fi un mix de mijloace /metode de obtinere/transmitere a informatiei combinat cu o putere de foc sporita capabila sa execute misiuni de lupta in orice moment si oriunde, capacitati de lupta cibernetice graduale, posibilitati de deplasare rapida in zone indepartate de teritoriul national, forte speciale antrenate dupa metodele serviciilor secrete. Iar asta va redefini si doctrinele chiar daca unii pe care i stim noi par sa nu mai iasa din somnul cel de moarte… 🙂 Armata ca vrem sau nu este deja o anexa a serviciilor secrete, spre deosebire de timpurile cand spionajul era si el acolo a saptea spitza…

          • nicolae says:

            Hai ca p-asta cu spaniolii ai rasucit-o de minune! 🙂 Bre, aia vor independenta cam de cand au fost integrati in Spania, adica din Evul Mediu… 🙂
            Slaba calitate a echipajelor civile si dependenta excesiva de tehnologie cu ignorarea completa a unei bune practici marinaresti a condus la accidente intotdeauna. Cauzele accidentelor din Pacific nu sunt rocket science. Din vremuri cand nu exista GPS s.a.m.d. exista mijloace de evitare a unor asemenea situatii.
            Pana la urma despre ce vorbim aici? Tu zici ca nu mai e nevoie de arme si pontoane & stuff ca razboiul informational ridicat la rang de arta de rusi e suficient pentru a ingenunchia o tara?
            Daca da, de ce Rusia mai detine armament nuclear si conventional?
            Da, tehnologia se schimba, insa razboiul e la fel, doar se poarta cu alte mijloace tehnice. Iar asta se intampla de cand s-a facut lumea. Conceptul filozofico-psihologico-socialo si altele din gama ramane acelasi.
            Eu ma opresc aici ca am poluat destul topicu’ 🙂

          • dany says:

            @Bre nea Nicolae
            -“Hai ca p-asta cu spaniolii ai rasucit-o de minune!”… Cum sa ti spun eu… am trait si muncit in Spania o gramada de ani, cunosc destul de bine Spania si vorbesc fluent castiliana, si la o adica ma inteleg si cu aia din Barcelona in catalana si cu aia din zona valenciana in caz ca aia nu bunghesc castiliana (chestie aproape imposibila!). Cunosc destule detalii picante care fac deliciul publicului spaniol de mult timp dar care nu prea apar in presa…Si la fel de bine cunosc tentatia intelectualilor stangisti de a face matanii la Ermitaj cu doua maini mai ceva ca ciuhabii la Mecca…Daca i intrebi de Metropolitan iti povestesc de Ermitaj, daca i intrebi de Luvru garantat iti raspund de mausoleul lui Lenin…Si da, exista zone in care “capitalul” rusesc este concentrat sub forma de vile din alea imense, Porche la greu, “capital” obtinut ori direct din Rusia, ori din droguri/ prostitutie etc . Concentrate in majoritate pe malul Mediteranei. Inclusiv biserici (ceva mai mici) in stil moscovit…

            -“Slaba calitate a echipajelor civile si dependenta excesiva de tehnologie cu ignorarea completa a unei bune practici marinaresti a condus la accidente intotdeauna. Cauzele accidentelor din Pacific nu sunt rocket science. Din vremuri cand nu exista GPS s.a.m.d. exista mijloace de evitare a unor asemenea situatii.”… O fi bre si cum zici matale… da’ statistica ce spune? Cate nave militare au fost lovite “neintentionat” de vase civile in anul X si cate in anul Y…Cand am spus ca “exista posibilitatea reala ca un sistem sa fie ascultat/orbit si manipulat in fel si chip indiferent ca este american/rusesc sau chinezesc.” ma bazez pe fapte concrete cum ar fi interceptarea /manipularea fluxului de date intre emitator si receptor, inainte de toate un vas civil /militar in epoca moderna beneficiaza de aparatura de emisie/receptie, ultimul din mijloacele de transport care a inceput sa adopte si el mijloacele moderne gen GPS este chiar automobilul. Sunt deja vreo cateva BMW uri “prabusite” dupa manipularea datelor GPS…

            -“Daca da, de ce Rusia mai detine armament nuclear si conventional?”…Pai ce ai vrea ca Rusia sa renunte de una singura precum Ucraina la armament nuclear? 🙂 Ghici ce scrie pe fruntea lor in secunda doi…Ragaliile alea nucleare /conventionale sunt folosite pentru descurajare, daca nu ar mai fi orice “mucos” gen Polonia si ar lua nasul la purtare…Sub umbrela asta atomica/conventionala Rusia isi permite sa manipuleze cum vrea ea spatiul european de la Atlantic pana la Marea Neagra. Cu escala la Damasc si o tura la Stambul…

            -” razboiul informational ridicat la rang de arta de rusi e suficient pentru a ingenunchia o tara?” Avand in vedere exemple recente eu zic ca da. Daca mai adauga si tehnologie superioara aplicata in zona militara se pot face mult mai multe decat forta bruta concretizata prin pifanterie/tancuri/ aviatie/ pontoane/arme atomice si alte ragalii. Plus personal specializat concretizat prin forte speciale se pot obtine efecte pe termen lung care altadata ar fi necesitat sute de tancuri/ sute de avioane/ si vreo cateva sute de mii de pifanteristi cu pontoanele de rigoare :). Poftim Crimeea… 🙂

            Mai nimeni nu a inteles cand fac misto de pontoane si alte ragalii … Ideea este ca armatele moderne au nevoie de transport rapid gen avioane, trebuie sa intervina in ore in zona sensibila nu in zile ca in cazul pontoanelor si transport auto/feroviar. Interesele majoritatii statelor deja au depasit granitele regiunii din care fac parte, implicit armata/sistemul de securitate al respectivului stat trebuie sa intervina exact in zonele alea unde are interese. Chestie care nu se face cu pontoane/ transport auto/feroviar 🙂 Si de aici redefinirea doctrinelor militare a multora…Mai adauga si numarul de conflicte internationale in crestere in care sunt implicate tot mai multe natiuni…

            PS Ce face Romania daca maine americancii zic “Zona X din Afganistan va apartine in totalitate, voi raspundeti si de numarul de atentate, si de combaterea cultivarii narcoticelor si de miscarile talibanilor”… O sa strambe din nas cumva? Eu zic ca are nevoie de o forta de reactie rapida stabila chiar pe teritoriul national (asta pe langa ce detaseaza in Afganistan si ce opreste pe teritoriul national de obicei), compusa din forte speciale, impanata cu elemente de la serviciile de informatii, armament si tehnica moderna transportabila cu avioane si inainte de toate un aparat de propaganda care vizeaza exact zona X, aparat care necesita si ala specialisti in informatii atit pe teritoriul afgan cat mai ales pe teritoriul national…

  13. radu says:

    Valeu, iara e ceata rau la faza cu inzestrarea. Se pare insa ca GDLS scapa in castigator, n-am mai auzit nimic de nemtii de pe Rin. Insa alegerea GD pare destul de logica daca e sa ne uitam la cine e aliatu de baza si apoi la cine tot stramba din nas la faza cu Schengenu de ex.

    Strict legat de Piranha 5 sper ca e vorba de varianta amfibie, am vazut ca au cel putin kit amfibiu si daca imi amintesc bine sunt cateva imagini intr-un clip de prezentare in care “mergea” si pe apa.
    Sper ca vor face o varianta “romanizata” amfibie pana la urma.

    Faptul ca armate de buzunar si fara cine stie experienta (de ce sa nu ne uitam la Finlanda de ex, in loc de Danemarca ori Olanda?), si (sau, in cazul altora mai mari) aflate in situatii geo-strategice diferite si cu doctrine diferite au ales variante neamfibii nu ar trebui sa ne inspire pe noi.

    Poti avea un TAB foarte OK la 28 tone de ex (am vazut chiar si la 30 care se spune ca sunt amfibii) si dpdv al protectiei si care si pluteste, deci e superior ca mobilitate. Eu sunt de parere ca mobilitatea superioara in orice conditii de teren e necesara. Noi avem un teritoriu mult mai mare, brazdat constant de rauri (sigur, cu destule vaduri ce pot fi trecute de blindate) ce pot afecta mobilitatea, logistica, gruparea, regruparea etc etc si ar fi o prostie sa te bazezi exclusiv pe pontonieri in conditiile in care inamicul poate avea superioritate aeriana ori te poate toca cu artileria cu raza lunga ori atunci cand timpul e scurt si tu tre sa astepti sa se faca podul, ori sa treci unu cate unu cu bacu.

    Problema e sa porneasca odata treaba si cu dotarea si cu productia locala

    • admin says:

      armate de buzunar si fara cine stie experienta” ne uitam la Germania care are Boxer si la UK care oscileaza intre Piranha V si Boxer, specificatiile au fost facute, ramane de ales modelul. Plus Strykerul americanilor, ca nici el nu pluteste.

      • mihais says:

        Contextul in care au fost dezvoltate sculele astea spune ce e important,nu faptul ca scrie Germania sau SUA.Stryker a aparut cand preconizau lupte in desert pt generatii,iar ailalti nu visau caft cu rusii.

        O scula nepotrivita e o scula nepotrivita et punctum.

        • admin says:

          @mihais: am raspuns la o linie de argumentatie care presupunea ca statele mari, cu experienta de lupta sint mai potrivite ca model. Am dat trei exemple relevante. Btw, Strykerul ar fi devenit neamfibiu indiferent de cand ar fi aparut tocmai pentru ca acum se preconizeaza lupte cu rusii deci ia in greutate pe partea de blindaj si armament principal.

          Daca tu zici ca o “scula nepotrivita e o scula nepotrivita” (6, 5, 4…) inseamna ca accepti si reversul, adica o “scula potrivita e o scula potrivita indiferent de producator/utilizator” deci ne putem uita si la statele mai mici si fara experienta in lupta, ca si ele au contexte. Eliminam departajarea dupa dimensiuni si ne uitam doar la contexte.

          • mihais says:

            Exactement.

            Experienta de lupta e cu dus si intors.In principiu e bine sa te inveti cu stresul unei misiuni reale.Dar cand vine vorba de tactichie,conteaza sa fie relevanta.Experienta de lupta in desert cu babulanii nu ajuta prea mult apararii Deltei in fata ivanilor.

            Daca ne uitam la ce spun americanii despre halul in care e armata lor,argumentul armatei mari cu experienta,suna un pic a gol.Baietii au pierdut un deceniu jumate chemand USAF de la adapostul unui MRAP,iar acum au probleme sa execute chestii banale,cum ar fi atacul unei pozitii de catre o companie.Asta nu e o exceptie la ei,este regula.Si tot adevarat este ca se va rezolva problema intr-un an-doi.Dar ce vreau sa spun cu asta e ca mentalitatea ce a stat la baza cerintelor operationale ce au rezultat in Boxer,Stryker si alte de astea e nepotrivita actualului context.

          • raster says:

            era un film hamerican despre transportorul lor de trupe, nu mai stiu modelul etc, ala din aluminiu 🙂 cica filmul a fost facut dupa date reale, inclusiv transcrierile audierilor din Congres, voiau aia sa manareasca pana si testele, numai ca sa treaca o data proiectul. pana la urma a fost re re re imbunatatzit de a devenit cat de cat fiabil. asa ca tzara mare, puternica, etc nu e un argument intotdeauna.

            #istoria_se_repeta

          • alkxzs says:

            @raster
            transportorul ăla era Bradley și dacă te mai uiți o dată la film (The Pentagon Wars (1998) o să vezi că arătau acolo că foloseau pentru testele măsluite RPG7 românești care zic ei acolo că sunt cele mai proaste din lume! în film!
            ”During live-fire testing on the Bradley, one of the weapons tested on the vehicle is a Type 69 RPG, the weapon failing to penetrate the Bradley’s armor. This is claimed to be because of the use of “inferior Romanian rockets” which are “only 73mm in diameter,” compared to the 85mm Soviet rockets. In fact, 85mm is the diameter of the Chinese rocket used by the Type 69 (which was only rated for 150-180mm of RHA at 65 degrees), and the 70mm Romanian PG-7VM HEAT wahead was rated as able to penetrate 300mm of armour plate, as good as a 1969 Soviet PG-7VM. The only 73mm RPG-7 warhead is the Soviet PG-7VS from 1972, and this could penetrate 400mm of RHA: the only warhead that could really be being talked about as drastically better than the Romanian PG-7VM in the movie’s timeframe would be the 1977 PG-7VL, a 93mm warhead rated for over 500mm of RHA…”

      • radu says:

        Bun, eu mentionasem si “(sau, in cazul altora mai mari) aflate in situatii geo-strategice diferite si cu doctrine diferite”.

        Parerea mea despre astea ar fi urmatoarea. Americanii stiu ca vor avea mai tot timpul daca nu suprematia aeriana cel putin superioritatea aeriana si nu vor suferi prea mult dp asta de vedere.

        Plus ca au o logistica beton si folosesc de cele mai multe ori trupe expeditionare si deci au nevoie oricum de pontonieri/genisti pentru asigurarea mobilitatii (pentru camioane, combustibili, munitie, materiale de tot felu plus tancuri, desigur).
        Asa ca pe ei ii intereseaza mai putin sa aiba amfibii (nu ca Striker ar fi foarte greu si protejat de un blindaj foarte gros/greu, e destul de usurel si conceput pentru mobilitate si viteza pe pamant tare).
        Englezii sunt cam pe acelasi concept, la fel francezii (forte expeditionare cu logistica si dotare cat de cat corespunzatoare).
        Nemtii sunt axati mai mult pe defensiva (si la ei e plin de sosele si poduri) dar au si ei capacitati logistice foarte solide.

        In plus toti astia se asteapta sa lupte in conditii cel putin cat de cat favorabile dpdv al spatiului aerian si al asigurarii protectiei si mobilitatii.

        De asta am dat exemplu cu Finlanda care stie ce stie cand e vorba de razboi in conditii geografice specifice (lacuri, ape, sosele mai putine, paduri etc) si contra unui inamic superior numeric cel putin si care ar putea avea superioritate aeriana si ar putea sa le distruga podurile ori sa-i bata la raza de actiune a artileriei.

        Asa ca merg pe mobilitate, inclusiv cand e vorba de treceri de ape. Asta nu inseamna ca arunci pe geam protectia (am inteles ca au un proiect mai greu/mai protejat de Patria), dupa cum am spus sunt si TAB-uri spre 30 tone si care inca sunt si amfibii.
        Ceva pe la 28 tone dar amfibiu si pe care pui eventual un sistem de aparare gen Trophy (sau asemanator) ar fi mai mult decat OK, parerea mea.

        Aici (pe la minutul 2:40) ar fi cica un Piranha 5 amfibiu/amfibizat

        https://www.youtube.com/watch?v=ZB016gMDAAk

        Daca le fac asa aici, Piranha 5 romanizate, amfibii, ar fi OK zic eu. Poate de asta ar fi si preferat, Boxerul de ex nu era facut sa fie amfibiu nici macar la greutatea minima, si ar fi fost mai mult de lucru, ori mai complicat sa-l faca sa pluteasca, mai greu de mixat cu solutiile de la TBT ori Saur. La Piranha 5 e probabil mult mai usor din moment ce are oricum posibilitatea sa-i puna un kit amfibiu si cam aia e.

        TBT-ul din pacate e mort in fasa, asa ca varianta cea mai la indemana ar fi Piranha V amfibizat, ar fi chiar aiurea sa nu fie amfibiu, parerea mea. AGILIS ala nu arata deloc rau ca si concept (mai ales ca zice-se ar fi ramas proiectul in proprietate romaneasca, pentru exporturi blabla) dar probabil dura mai mult pana sa-l si puna in practica, plus motivele geopolitice mentionate.

        Macar sa faca ceva odata, aici e cea mai mare problema, se tot kk pe ei si se uita in toate partile fara sa faca mai nimic de fapt.

        Cat despre Danemarca, ea singura oricum nu va face cine stie ce mare branza daca dau unii mai mari navala peste ei pe acolo pe insulitele lor, iar daca vor folosi altundeva TBT-urile alea o vor face in umbra NATO si SUA, ori alaturi de alte forte NATO (si se aplica ce am spus mai sus despre americani si englezi etc etc, forte expeditionare cu logistica adecvata, suprematie aeriana).

        • admin says:

          Bineinteles ca un Piranha V amfibiu ar fi tzatza de matza, sensul postarii nu e “sa se ieie neaparat un TAB neamfibiu ca asa au altii” ci “daca se va lua un TAB foarte bine protejat dar neamfibiu, nu-i chiar o tragedie, exista solutii, vezi la altii”.

          Cat despre kitul ala amfibian, il mentioneaza destul de discret, ma gandesc la ce trebuie sa renunti ca sa-l montezi – ca altfel nu ar fi un optional ci standard. Poate ca trebuie sa dai jos din blindaj?

          • radu says:

            Da, foarte probabil e o chichita ceva, si cel mai probabil pun un blindaj ceva mai usor ca sa pluteasca TAB-ul mai bine.
            De aia am si zis ca pe la 28 tone n-ar fi totusi rau (Piranha 5 ar avea 30 de tone, daca nu incurca lucrurile si aici, si daca scot 2-3 tone zic eu ca ar fi suficient, sunt TAB-uri spre 30 care plutesc).

            Canadienii de ex au lucrat la TBT-urile lor (tot ceva derivat de Piranha, LAV/Stryker) si le-au pus blindaj, alta motorizare, arme, electronica si de la 19 tone au ajuns la 25 parca, si au considerat ca e suficient. Cred ca si americanii au lucrat ori au de gand ceva asemanator cu Stryker (blindaj aditional, armament mai puternic, etc). Daca pui pe TAB si ceva similar sist Trophy cred ca ar fi mai mult decat OK.

            Am vazut faza cu amfibia, pare intr-adevar Piranha 3, desi ei spun ca si 5 poate fi facut amfibiu (da n-a cerut nimeni pana acum), ramane de vazut. Am inteles ca nu s-ar fi terminat de fapt nici colaborarea (vorba vine, propunerea de colaborare, cand o iesi ceva palpabil nu stiu) cu nemtii de pe Rin, cu Agilis ala.

            Dracu stie ce sa mai crezi, Doamne iarta-ma

            • admin says:

              Doar ca AAV a fost proiectat de la inceput ca amfibiu. Deocamdata nu am vazut ceva echivalent pe Piranha V.

        • bogdan says:

          la minutul 2.40 este piranha 3c.urmareste videoclipul de prezentare de pe youtube si ai sa vezi ca este vorba de acelasi tab.
          https://www.youtube.com/watch?v=a7ejJfpJ61g
          minutul 3.08

          • admin says:

            Good catch.

            Din clipul pentru P5:
            Ce trece drept P5

            Din clipul pentru P3c:
            P3c

            Evident asta nu inseamna neaparat ca nu exista nici o versiune de P5 amfibie ci doar ca au facut o nefacuta si au prezentat P3c drept P5. N-or fi avut imagini cu P5 amfibiu? Sau n-or fi avut P5 amfibiu?

  14. bogdan says:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Mowag_Piranha_V
    astia spun ca ar fi amfibiu, in varianta de baza.

    • admin says:

      E foarte posibil sa fie. N-am gasit insa imagini cu P5 in care sa arate elicile.

  15. nikk says:

    Germania,uk,franta,danemarca,etc.au ales transportoare grele,non amfibii ptr ca fac parte din nato si asta este doctrina nato actuala.adica,in caz de conflict,se obtine superioritatea aeriana iar dupa aceea incepe avansarea trupelor terestre sub umbrela acestei superioritati aeriene.atunci iti permiti si traversari cu bacul sau pe poduri de pontoane.superioritatea aeriana urma sa fie obtinuta si datorita avioanelor stealth in care sua a bagat o caruta de bani(ca acum nu prea mai cunt stealth e partea a doua).plus ca in nato se pune accentul pe soldati profesionisti care de regula costa al dracu de mult si sunt in numar limitat.asa ca se face totul ptr a ii proteja cat mai bine.ei nu au ca rusii milioane de rezervisti si zeci de mii de tancuri si transportoare vechi in rezerva care in cateva saptamani pot inunda frontul.

    • a says:

      Leopard 2 fac trecerea apelor cu preparare până la 4 m adâncime, iar Abrahams la 2 m!
      acum să fim serioși dacă nu pot 5-10 tancuri din alea să țină în șah apărarea până fac o traversare pe flotoare la majoritatea cursurilor de apă din Europa
      în plus mizează pe superioritate aeriană și elicoptere grele de transport (pot desanta un număr mare de trupe de infanterie în foarte scurt timp)

  16. Marius Z. says:

    Primul P5 livrat pana la sfarsitul anului (poate chiar 5)… inca 30 la anul, restul pana la 227 livrate pana in 2026:
    http://www.mediafax.ro/economic/fifor-de-maine-negocieri-amanuntite-cu-general-dynamics-pentru-achizitionarea-primelor-transportoare-blindate-8×8-16763246

    • admin says:

      As fi preferat sa inceapa negocieri paralele pentru fabricarea transportoarelor si sa nu lase partea asta pentru la anu’.

      • alkxzs says:

        poate fi și o intenție bună să vadă mai întâi ce fac cu adevărat respectivele și apoi să ceară modificări pentru o variantă finală care să aibă toate cerințele lor, asta nu e neapărat o idee rea, problema e cât durează până realizează testările și varianta finală!

    • gsg9 says:

      deci putem primi o bucata de PV anul asta si daca suntem cumintzi ne putem arunca chiar pana la 5…

      sa vezi ce se topesc aia 2% pana la sfarsitul anului

      cat o costa inarmarea pe anul asta, ca danezii au luat 309 la $662.000.000 adecatelea $2,142,395 una bucata

      si catalanii au comandat 348 la $1.750.000.000 adecatelea $5,028,736 per bucata, pretz promotzional de secesiune

      diferentza fiind mai mult decat dubla ma intreb ce dracu le’au pus la catalance, protectzia anti’guvernul spaniol

      si revenind la povestile MAPNului ma intreb si ce turele or sa puna pe ele

      or fi incluse turelele in pretz/contract?

      ca un PROTECTOR MCT-30 o fi cam scumpa si cred ca e deja prea mult pt astia

      http://fighting-vehicles.com/protector-mct-30/

      una chioara autohtona de 7.62 e suficienta pt ei…

      ca e pace 🙂

  17. Raptor says:

    Eu de la inceput am vazut totul putin mai diferit, proiectul cu nemtii a fost promovat de Ciolos si Iohanis care ambii aveau anumite afinitati, Germania, Europa, etc, la fel cum astia sustineau in urma cu un deceniu (PNL) as luam multirol de la europeni (ma indoiesc ca era favorit Rafale sau Gripen) cand se certau cu Base care vroia de la americani si asa s-a ajuns pana in ultimul moment cu achizitia.
    In opinia mea cele APC >200 Piranha 5 ar fi ok pentru noi dpdv numeric, iar pe zona APC sa fie suplimentate de 4×4 (ca tot vrem si avem nevoie si de aceasta categorie) de vehicole mai usoare si mai ieftine gen Panhard VBR din care putem lua mai multe, sunt ieftine, usor de produs, etc.

    Dupa 117 comentarii citite la acest articol am vazut ca multi critica faptul ca trebuie sa vii cu pontoane pentru trecerea unui rau, dar prea de putine ori s-a spus ca pentru trecerea raurilor trebuie sa faci cercetare (pe ambele maluri) pentru ca niciodata in istoria conflictelor militare nu a trecut nimeni un rau sau o apa fara a asigura un cap de pod, deci oarecum ai ceva siguranta in plus.
    Multi au spus ca abia asteapta rusii sa ne atace cu artileria. Pai a noastra/aliata (ca daca ne luam cu astia de par e clar ca nu vom fi singuri) unde va fi? Si din cate cunosc, artileria aliata e deja mult peste cea ruseasca in ce priveste raza de actiune, precum si radarele de artilerie, deci… Tot la articolul asta spre sfarsitul celor 117 comm au venit cativa isteti care au spus de sisteme de protectie Trophy, dar in cazul unui obiectiv atat de important si riscant ca trecerea unui rau dc sa nu luam in consideratie si un C-RAM?

    An mai vazut ca toti au pus problema pontoanelor/bacurilor pentru TABul nostru, dar oare cand treci raurile le treci doar cu blindate? Sau vin astia cu APCurile si trec raul iar apoi aia cu tancul sau alt vehicol mai greu raman la mal iar aia care au trecut isi vad de treaba lor? Deci ai nevoie de pontoane si bacuri obligatoriu ca sa treaca si tehnica grea (ca fara acoperirea asteia o sugi daca ala are si tancuri si sa nu uitam ca IFVul BMP-3 are tun de 100 si poate trage si rachete pe teava)?

    Altceva care mi-a atras atentia mai sus, s-a spus ca din Crimea pana in Dobrogea sunt 300km (credeam ca in jur de 350-360, dar nu conteaza diferenta asta) si ca nu avem dc sa ne temem de un astfel de desant, iar calea terestra trece prin Ucraina si sunt cam 500km si nu ne pot ataca pe motiv ca risca alte sanctiuni si mai grave daca ataca un stat suzeran oficial (Ucraina). Ei nu, si daca se schimba puterea in Ucraina si vine un Dodon si se unesc, avem sau nu granita cu rusii?

    Parerea mea e ca acest contract va fi cu finalizare, americanii au reusit sa ne prinda in sfarsit dupa multi ani de atentionari/lobby/ce vreti voi, si acum sunt cu mana in buzunarul nostru, iar din cate stim cu totii nu vor accepta sa scoata mana fara banii din buzunar odata ce ne-au prins, indiferent ca vom lua pana la urma >200 sau 30/35 bucati (nu imi este clar 5+30 sau 30 in total).
    Iar povestea cu nemtii a fost moarta din momentul in care PSD a preluat guvernarea, daca va uitati in urma o sa vedeti ca niciodataa nu au fost fermi, au dat-o smechereste cu nemtii si i-au tinut agatati, dar mesajul a fost transmis din ultimele zile ale lui Ciolos de catre cuplul Dragnea-Tari nema Agilis si Sigma, in cazul corvetei a fost un NU cat se poate de ferm pentru Sigma si ca NU dam 1.5 mld pe corvete. Restul, reluari de licitatii, contestatii, vrajeli si gargara la trecerea timpului.

    • alkxzs says:

      păi cu atât vor fi mai interesați să facă proiectul în România
      pentru ei poate fi vorba și de costuri, pentru că e mai convenabil să produci în România decât în Elveția (Danemarca!), pentru că e forța de muncă mai ieftină, așa că dacă aduc tehnologia …
      poate să fie ceva gen Dacia-Renault