Laser frate

Air Force Research Lab a atribuit Lockheed Martin contractul pentru proiectarea unui laser ce urmeaza a fi instalat pe avioane de lupta pana in 2021. Este ultima componenta ramasa neatribuita a SHiELD (Self-protect High Energy Laser Demonstrator), sistem care mai este compus dintr-o “turela” de orientare a laserului – contract castigat de Northrop Grumman – si un container acrosat care va gazdui laserul, asigurand alimentarea si racirea – contract castigat in comun de Boeing si Lockheed Martin.

SHiELD va fi mai mult decat un DIRCM (Directional Infrared Counter Measures), urmand sa distruga rachetele adverse si nu doar sa le “orbeasca” senzorii.

Va fi folosita tehnologia laserului cu fibra optica, ocazie pentru prezentarea modului de functionare a unui astfel de laser:

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “Laser frate”

  1. Ilie says:

    Mai au destul de mers pana SF-urile alea. Problema cu laserele bazate pe fibre e ca nu au un o calitate asa buna cu a alte tipuri, iar in asemenea aplicatii chiar ai nevoie de un fascicul laser de o calitate inalta.
    Pe de alta parte inca sunt dezbateri cu privire la lungine de unda folosita si absorbtia radiatiei in atmosfera. Si nu in ultimul caz, componentele optice care sa poate fi folosite la fascicule pulsate, de inalta frecventa si putere medie mare nu prea exista…

    • admin says:

      Doar pana in 2021. Au primit contractul, trebuie sa livreze. N-ai incredere?

      • Ilie says:

        De livrat il livreaza. Daca-si pun in cap il au gata de Craciun. Tehnologia a fost demonstrata. Problema e fiabilitatea. Altfel intrebam si la noi la Magurele cate oglinzi si altele au ars pana acuma si cam cate o sa mai arda.

        • admin says:

          Pentru noi e bine ca or sa mai arda oglinzi la Magurele, era mai rau daca se opreau de tot.

          Cat despre Lockheed, ei au mai facut teste cu sisteme terestre deci banuiesc ca stiu in ce se baga si li se pare fezabil. Om trai si om vedea.

          • Ilie says:

            “Pentru noi e bine ca or sa mai arda oglinzi la Magurele, era mai rau daca se opreau de tot.”
            Nu se opresc – avem niste romani prin consortiu. Si statul chiar a bagat/baga ceva fonduri acolo. Poate sa fie o chestie de success pe termen mediu-lung. Depunde ce pot ai nostri ca daca nu o sa importam chinezi si indieni…
            Cat despre arsul oglinzilor – e oarecum de bine in momentul de fata. Adica in faza de proiect in care europenii vin cu gramada de bani. Partea mai nasoale e ca se termina faza asta si odata cu ea si banii, deci… mai nasol cand se arde una – alta. A treia faza oarecum tangenta e ca oglunzile alea nu se fac in taza, si nici nu-s producatori care sa dea semne ca fac investitii majore in cercetare/retehnologizare pentru a avea ceva local.

            Cat despre Lockheed, NG si altii problema e ca sunt la un ordin de marime distanta de ceea ce au facut ei cu baza la sol, ca sa nu mai zicem ca tot laserul ala trebuie sa fie super compact => probleme majore. Sa-i lasam sa se descurce zic!

            PS: au auzit din cateva surse de incredere ca LM de fapt face o copie a laserului lui Coanda, cu interfata grafica in engleza :)))

            • admin says:

              Eu am auzit ca n-au fost in stare sa-l copieze asa ca au luat chiar originalul.