Noutati ACTTM

Noutatile sint de anul trecut dar calu’ de dar…

Raportul pe anul 2016 al ACTTM aduce cateva informatii interesante. Foarte pe scurt, incepand cu aviatia, vestea buna e ca modernizarea IAR-330 va insemna, cel putin, instalarea sistemului Elbit BrightNite de vedere pe timp de noapte.

BrightNite dispune de o retea de senzori multispectrali fixi, IR si EO, capabili de a forma o imagine panoramica ce este apoi proiectata pe display-ul montat pe casca pilotului (si copilotului). BrightNite imbunatateste semnificativ performantele ochelarilor de vedere pe timp de noapte clasici insa poate fi folosit in paralel cu acestia.

 

Si testele reale:

 

In Ianuarie 2017, Elbit a obtinut un contract in valoare de USD17mil pentru furnizarea BrightNite catre un stat NATO. Coincidenta maxima.

Vestea proasta e ca s-a renuntat la montarea unui sistem EW pe IAR-330. Pacat.

Trecand la “chimici”, vestea cea mare e ca se pregateste instalarea incarcaturilor de lupta termobarice pe rachetele de artilerie de 122mm. Presupunand ca vor intra si in productie – o presupunere foarte optimista avand in vedere istoria lansatoarelor portabile dezvoltate de ACTTM – Romania ar dispune de un sistem similar TOS-1 “Buratino” rusesc dar intr-un calibru mai mic.

 

Pana nu-i montat pe un TR-85, treaba e facuta doar pe jumatate. Poate 80%.

“Ciberneticii” se lauda cu un echipament de criptare, un lucru excelent ca macar aici nu se bazeaza pe import.

Sursa: ACTTM

Sursa: ACTTM

 

Dar oare SRI-ul stie? Ca in general nu suporta concurenta.
Asteptam Azur 2.0.

La sfarsit si in sfarsit, vom avea un sistem de protectie impotriva munitiei HEAT. Nu e vorba de vreun sistem hard-kill gen Trophy ci de un “blindaj spatiat” adica o plasa ce asigura detonarea prematura a incarcaturii de lupta de la o distanta mai mare decat cea optima pentru penetrarea blindajului de baza.

A fost testat impotriva unei incarcaturi similare AG-7/RPG-7 asa ca ar fi interesant de stiut cum se descurca impotriva unor amenintari ceva mai noi, precum RPG-27/28. Un pic cam tarziu pentru Afganistan si Irak dar mai bine decat niciodata.

Pentru detalii si prezentarea celorlalte rezultate ale ACTTM pe anul 2016:

Raport-anual-2016-ro

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Responses to “Noutati ACTTM”

 1. Ilie says:

  Pacat ca inca se mai baga bani in orice legat de Volhov, sau poate de anul asta/de la anul se va stopa si banii vor merge pe Patriot/HAWK…

 2. Marius Z. says:

  Eh, aproape renuntasem sa mai vizitez pagina lor, ca retrasesera si mare parte din RFI-uri, lasandu-le doar pe cel cu tancurile si cel cu radarul…

  Se cam lasasera pagubasi cu raportarea šŸ™‚

 3. Eroul Bula says:

  Asta cu termobaricele pe 122mm LAROM ar fi o veste excelenta, mai ales daca-i adauga kituri de ghidaj (macar unele ieftine) si motoare noi pentru cresterea razei de lovire.
  In cazul Buratino, necesitatea folosirii sasiului de tanc era data de raza scurta de lovire care-l facea vulnerabil inclusiv pentru aruncatoare de 82/120mm.
  La un proiectil reactiv Grad/LAR, sasiul de tanc nu mai e o necesitate.

 4. Marius Z. says:

  Apropos de termobarica, ceva similar cu TOS-Buratino ar fi mai degraba APRA Aurora 122mm de care pomeneai nu demult, cu bataia la peste 15km.
  In plus, termobarica ar putea fi interesanta si pentru STAR-80L.

  • Marius Z. says:

   de completat STAR-80L cu versiunile neghidate cu lansare din aer sau de la sol: S-13 si S-8 šŸ™‚

 5. xv says:

  Nu stiu sa mai aiba cineva termobarica pe PRNDurile de 122, rusii cel putin oficial nu au, au la Smerch si Uragan, poate sa fi scos ceva in ultimii ani.
  Nici sarbii n-au la 128 mm.
  Deci suntem printre primii.

 6. xv says:

  Apropo de SRI, ei au propriul institut de cercetare. S-au mai destupat la minte in ultimii ani, nu mai au aerul ala de “elev stie-tot”, au si fonduri.

  • admin says:

   Stiu, institutul lor de cercetare face exact echipamente de genul asta (pe langa altele). De asta am zis ca nu sufera concurenta.

Leave a Reply