S-a bagat AMRAAM-ER?

Frumoasa harta - Sursa: Twitter.com

Frumoasa harta – Sursa: Twitter.com

Faptul ca AMRAAM-ER se afla de ceva timp in teste e cunoscut dar cumva a scapat neobservata informatia cum ca AMRAAM-ER este acum oferita spre vanzare, ceea ce inseamna ca perioada de testare s-a terminat si racheta e gata de productie.

Cu prilejul Dubai Airshow din Noiembrie, Raytheon a anuntat ca:

“Following a successful test firing in May 2016, Raytheon is now offering an extended-range, ground-launched, air defence variant of the AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile (AMRAAM)”
Sursa: Jane’s

Se mai spune si ca AMRAAM-ER ar fi oferita ca o optiune pentru NASAMS, din nou nu chiar o noutate, insa e oarecum surprinzator ca nu a fost deja calificata pentru Multi Mission Launcher, the latest and greatest in materie de lansatoare mobile americane. MML a lansat pana acum AIM-9X Sidewinder, MHTK (Miniature Hit-to-Kill), Hellfire, Stinger si, se pare, Tamir. Deci SL-AMRAAM si AMRAAM-ER ies in evidenta prin absenta. Sa fie vorba de concurenta intre cele doua platforme? NASAMS, desi este mai cunoscut pentru platformele de lansare de la sol, transportabile pe camioane, are si o versiune mobila, folosita se pare de spanioli, asa ca ar intra in competitie directa cu MML pe segmentul platformelor de lansare mobile.

Evident, pura speculatie. Ramane de vazut daca Raytheon va “binecuvanta” pana la urma folosirea AMRAAM-ER pe MML sau o va pastra in exclusivitate pentru cooperarea cu Kongsberg.

NASAMS mobil - Sursa: spacewar.com

NASAMS mobil – Sursa: spacewar.com

 

MML lansand Sidewinder - Sursa: nationalinterest.org

MML lansand Sidewinder – Sursa: nationalinterest.org

 

Cat despre AMRAAM-ER, in materie de performante se lauda cu o crestere de 50% a razei de actiune si 70% altitudinii maxime fata de SL-AMRAAM. Atata doar ca nu se cunosc performantele (din surse oficiale) ale SL-AMRAAM, dupa anumite informatii neoficiale fiind vorba de o raza de actiune de 33km si o altitudine de 15km. Ar rezulta deci o racheta ce rivalizeza cu BUK-ul rusesc, perfecta pentru apararea diviziilor FT.

Pentru ca KUB-urile romanesti nu intineresc si FT nu au HAWK.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “S-a bagat AMRAAM-ER?”

 1. gsg9 says:

  perfecta pentru apararea diviziilor FT.

  Pentru ca KUB-urile romanesti nu intineresc si FT nu au HAWK.

  astia’s prea prosti pt NASAMS, daca se cumpara Patriot probabil SHORAD se cumpara obligatoriu de la MBDA ca sa repartizeze plocoanele si colo si dincolo sa nu suparam pe nimeni

  daca vrei bataie nemasurata NASAMS a tras si cu ESSM inca de acum 5 ani si ESSM potzi sa pui si pe fregate ca sa ai comonalitate

  https://www.youtube.com/watch?v=KmHh37312zQ

  iarasi nu e cazul nostru, pe fregate mitraliere si SHORAD VL MICA chit ca nu prea’s mobile

  • admin says:

   HAWK-ul de la RoAF va fi inlocuit de NASAMS pana la urma asa ca are loc si la FT.

   Iar MICA e SHORAD, are loc in ambele scheme daca vor neaparat pentru multumirea tuturor. Exista si SA-8 si SA-9 de inlocuit, daca chiar trebuie justificare. Doar ca trebuie facuta o comparatie intre AMRAAM-ER + Sidewinder si MICA.

 2. Marius says:

  Oarecum off topic. “Form follows function” dar camioanele FMTV de la Oshkosh sunt printre cele mai urate masinarii inventate de om.

Leave a Reply