India cumpara NASAMS

In incercarea de a inlocui vechile S-“Unu si un sfert” Pechora, fortele aeriene indiene au orbecait cateva decade, cochetand ba cu MICA a lu’ MBDA, ba cu Akash cea sasie. Cand se credea ca Akash a castigat concursul de frumusete pe motiv de cumintenie si personalitate, intrand in numar mare in dotarea IAF, ceva s-a intamplat.
Se pare ca protectia oferita de Akash e foarte buna dar nu si pentru Delhi si Mumbai, care au nevoie de altceva.

In mod curios, alegerea nu s-a oprit la SPYDER, sistemul israelian fiind deja in dotarea fortelor terestre indiene ca inlocuitor pentru SA-8 si nici la MICA, sistemul francez european fiind mai mereu cotat ca favorit pentru ca este deja folosit pe avioanele IAF si mai ales datorita transferului tehnologic promis, ci lozul castigator a fost tras de  NASAMS.

Nu se stie ce are NASAMS mai bun decat celelalte optiuni pe care indienii le cunosc deja, sistemul norvegiano-american fiind ales mai degraba in ciuda gradului (redus) de transfer tehnologic pe care l-ar putea accepta vanzatorii. Sau cine stie, poate ca NASAMS a fost ales tocmai pentru ca indienii au aflat limitarile celorlalti, informatii “de utilizator”.
Pe scurt, un miliard de dolari pentru Kongsberg si Raytheon, zice Jane’s

Ca veni vorba de S-“Unu si un sfert”, si inlocuitoarele lor din dotarea RoAF asteapta sa fie cel putin modernizate. Se poate spera la ceva deceniul asta?

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “India cumpara NASAMS”

  1. LaCuscaPSD says:

    Si despre bateriile de coasta pentru Romania,se mai aude ceva ???

  2. stan says:

    da de piranhia 5 ce se mai aude??
    sa dat drumul la fabrica?? sa scos primu model pe poarta ???
    nu se lauda astia cu nimik
    cat despre nasam ii bun daca folosesti aceleasi rachete pe avione de vanatoare in speta amraam

  3. gsg9 says:

    probabil Akash o sa intre in dotare dupa ce o sa fie LCA Tejas fully operational 🙂
    MICA e cam vechitura, o varianta upgradata MICA NG e discutata pt 2026-2031
    Spyder aveau deja
    NASAMS e un sistem bun, l’au ales’o o gramada de armate, inclusiv armata casei albe si a capitoliului, sistemul se modernizeaza si munitia la fel, Amraam-ER si ESSM, nu prastiile alea de MICA sau Akash

    • Marius Z. says:

      He-he,
      Ai uitat cum se comporta fierataniile ajunse pe mana astora! Sa nu se aleaga cu o contrareclama putintel mai incolo…
      Sunt curios cam in cat timp or sa inceapa sa se planga de una, de alta 🙂
      NASAMS e bun in special pentru cei care produc sau detin deja ESSM/ AMRAAM sau Hawk si mai nou IRIS-T.
      Cam cum ar fi fost cazul si cu MICA/ _VL, insa in cazul lor culmea ca terestrii si marina nu au fost interesati, avand deja Crotale.
      Pe de alta parte e bine sa iti si permiti sa diversifici, sa nu depinzi de un singur furnizor dar sa si ai sisteme oarecum complementare ca si comportament, senzori, incarcatura de lupta etc….

  4. Marius B says:

    Oare care este “indigenous missile” ? Daca ne luam dupa silueta ar putea fi Matra Super/Astra ? Oricum remarc faptul ca nu limiteaza portofoliul de rachete si sunt dispusi sa integreze vectori noi. Poate fi un precedent si pentru alti clienti (Ro?) care doresc costuri mai mici sau vectori produsi intern. Interesant.

    • Ilie says:

      Mai intai sa producem noi rachete si dupa aia vedem ce integram si unde…