SUA loveste ii loveste pe rusi la PKM

Instructor roman pentru afgan cu NSV - Sursa: militarytimes.com

Instructor roman pentru afgan cu NSV – Sursa: militarytimes.com

Pentru ca nimic nu-i enerveaza pe rusi mai tare decat capitalistii mai vechi sau mai noi care le produc armele fara licenta, SOCOM a dat cu batul prin gard si a cerut oferte din partea producatorilor americani pentru copierea mitralierelor PKM si NSV.

Inainte de a sari cu idei cum ca americanii vor sa se doteze pe model sovietic, mitralierele respective vor fi fabricate in calibrele originale tip Est asa ca destinatia este exportul catre tari “amice si prietene” care inca au cu ce sa le foloseasca – Afganistan, Ucraina, etc.. via SOCOM adica Beretele Verzi, baietii cu reconstructia si dezvoltarea.

Ca-n bancul cu Mihai Viteazul si ungurii, rusii de abia acum au aflat si ameninta cu… nu se stie ce masuri decisive. Or mai lasa decisiv din pret?

Vestea e destul de proasta pentru Cugir, care facea ceva negot cinstit cu mitralierele PKM. Daca americanii vor decide sa nu mai cumpere si sa re-exporte mitraliere din alte surse (inclusiv Romania) si sa exporte doar ce produc local, Cugirul va primi o lovitura serioasa. Insa situatia ar putea sa devina si mai proasta daca, urmand firul logic, americanii s-ar porni sa fabrice si AK-uri. Oare Cugirul s-ar apuca de ceva nou? Judecand dupa ultimele stiri, nu.

Noroc ca nu producem NSV. Ca veni vorba, e interesant de notat ca americanii vor produce un model de mitraliera (NSV) mai modern decat cel produs la Cugir (DShK). N-om putea cumpara licenta de la ei?

Both comments and pings are currently closed.

16 Responses to “SUA loveste ii loveste pe rusi la PKM”

  1. Just VAS says:

    Cam greu de digerat ideea asta. Pot cumpara din tari ex-sovietice, Bulgaria(cu a lor fabrica Arsenal) si altii. Nu cred ca economia pe care ar face-o, ar contracara “daunele” pe care le-ar produce un asemenea gest.

    • admin says:

      Si rusilor le-a cazut greu la stomac. SUA poate cumpara intr-adevar de la tari ex-sovietice dar chichirezul e ca nu mai vrea. Motivul nu e economic, e evident ca pretul armelor made in USA va fi mai mare deci nu vor face economie. Ideea care se desprinde din articol e de a simplifica logistica prin standardizare.

      • Marius B says:

        Nu stiu cat de afectati sunt rusii, economic vorbind (pentru ca altfel o mare din “subiect” s-ar putea folosi impotriva lor) ; nu cred ca ei produc aceste modele. Oricat de ciudat, pare ca licenta pentru NSV este a Kazahstanului si rusii nu produc NSV.
        M-am uitat pe wiki si pare ca in Rusia se fac doar Kord.

  2. enzo says:

    Dupa ce am ramas fara flota de pescuit pasnic, nu mai avem nici noi cu ce livra echipament pasnic… E greu cu logistica.

  3. radu says:

    Cugirul produce ceva asemanator NSV

    http://www.revista.forter.ro/_wsn/2014_2/07-arm/originale/07/01.jpg

    Amu ca nu prea le au cu PRu si ca Armia Romana (La Multi Ani si ei cu ocazia asta) nu pare sa se inghesuie sa cumpere mitralierele alea e altceva (si nu cred ca are de a face cu calitatea ci cu interesul si necesitatile).

    Sigur, nici la inovatii Cugirul nu prea rupe gura targului dar am vazut ca au aparut idei noi din alte parti la ultimul targ, sper sa se materializeze pana la urma (poate chiar cu participarea Cugirului, sau poate se baga si altii, parca se vorbea ceva de Zarnesti atunci)

    Cat despre AK-uri facute in SUA, exista deja de ceva vreme companii de acolo (cel putin una, cred, daca nu mai multe) care il produc pe plan local (nu stiu daca si cum si-au batut capu cu vreo licenta) dar din ce am mai frunzarit pe net mai demult iarasi nu rup gura targului ca si calitate si fiabilitate, chiar din contra (daca imi amintesc bine tevile americane erau cele mai criticate).

    Ideea lu SOCOM american de a avea ceva mici producatori locali americani cu care sa lucreze direct pentru a echipa ceva forte de gherila sau militii de insurgenti ici colo prin lume pare insa una desteapta care chiar scurteaza lantu logistic si pastreaza mai mult lucrurile sub perdea.

    • admin says:

      Aia e DShK in 12.7 NATO.

      • radu says:

        Eu zic ca mai degraba e o evolutie cumva similara cu NSV si Kord-ul rusesc (nu stiu daca si cat de mult s-au inspirat de acolo) si ca e evident o mitraliera noua (comparativ cu DShK, nu ca si M2 Browning nu s-ar folosi inca).
        Atata doar ca la noi nu sunt asa de raspandite sau folosite mitralierele grele asa ca fie se utilizeaza inca mai vechile DShK fie unele primite la pachet cu cine stie ce vehicole primite sau cumparate de afara (M2 Browning etc).

        • admin says:

          Te inteleg.

          #noua_mitraliera_romaneasca #noua_arma_de_asalt_romaneasca #laserul_lui_coanda

          • radu says:

            Ma bucur ca macar unul dintre noi il intelege pe celalalt (chiar daca mai la misto asa).

            Amu eu te-nteleg mai putin, ce inteleg insa e ca nu-ti place AK-ul (nici macar evolutiile lui de au venit cu ele oamenii aia la ultimu targ) si ca nu vrei tu ca Tavorul sa aiba sistemu ” long piston” desi toata lumea (inclusiv producatoru) zice ca are.
            Plus ca (aici memoria poate sa-mi joace feste, scuze daca ma insel, amu poate nici nu-mi mai postezi mesajele hehe) iti placeau nu-s ce arme de import dar eu totusi speram ca baza pentru astea sunt chestii precum caracteristicile tehnico-tactice, modul cum se comporta in teren si raportul pret-calitate si nu doar ca arata mai “cool” si e mai “noua” (caci de fapt, vorba poetului national, “toate-s noi si vechi sunt toate” cand e vorba de mecanismele astora, ceva cu adevarat nou va fi intr-adevar o arma laser sau ceva railgun fiabil si adus la dimensiunile unei arme de infanterie, ori macar munitia aia telescopica adaptata la un mecanism intern fiabil, ca G-11 a cam dat rateu aici si n-au mai insistat cu conceptul ala).

            Din nou, a nu se intelege ca nu vreau si eu ca aia de la Cugir (sau/si altii de pe aici, ar fi chiar bine sa fie o concurenta) sa mearga inainte si sa vina cu noutati (chiar daca variatiuni pe tema AK-ului, e loc de modernizari, modificari si imbunatatiri) si inovatii (chiar si tunuri laser sau railguns, de ce nu, astea le cerceteaza si altii si n-ar fi rau sa conceapa si ai nostrii ceva macar teoretic daca un prototip e prea mult), atata doar ca nu pot inghiti pe nemestecate ideea ca orice zboara in afara se mananca automat mai bine

            • admin says:

              Nu incepe sa-ti plangi de mila preventiv ca poate nu o sa-ti aprob mesajele. Asteapta pana nu ti le aprob, da-mi si mie o sansa. Cum am zis, chiar inteleg de ce crezi ca mitraliera aia e o varianta imbunatatita. E ok.

        • Adrian says:

          Radu, mitraliera aia de la Cugir in 12,7×99 NATO (50 BMG) nu are nici o treaba cu NSV sau Kord. E o Dushka pe calibru NATO, fara inelele de racire de pe teava si cu o frana de gura mai altfel. Atat si nimic mai mult. Ia vezi datele tehnice direct de la producator, sunt aproape identice

          DShK(M) in 12,7 est (x108)
          http://www.umcugir.ro/Catalog%2030-36.41.43.pdf
          si in calibru NATO
          http://www.umcugir.ro/Catalog%2028,29,36,43.pdf

          De notat greutatea de 32,5-33 kg fata de 25-26kg cat are un NSV.

          La Dushka cutia mecanismelor e frezata dintr-un bloc de otel, ca sa reziste si sa aiba in ce sa se inzavorasca cele doua aripioare ale inchizatorului actionat de forta de recul (pe limba capitalistilor flapper delayed locking system), fata de NSV si Kord care sunt cam ca un AKM, cutia mecanismelor din tabla ambutisata si nituita, inchizator rotativ care se inzavoraste in extensia tevii, actionat cu piston scurt pe gaz.

          Sau mai pe scurt, tehnologie de pe vremea lui Stalin vs. tehnologie de pe vremea lui Brejnev.

  4. habarnistul says:

    La multi ani !

  5. gsg9 says:

    Vestea e destul de proasta pentru Cugir

    Sa fim seriosi, nici o veste pe lumea asta nu poate fi destul de proasta pt Cugir 😀

    Manufactura muierizata de AKMuri, state owned, ca mai vinde ceva mililitri sau ca nu mai vinde ei oricum raman acolo pe pozitzii strategice in industria strategica de aparare

    Daca vor importa alta arma de asalt aia va fi import la cheie, daca nu AKMurile forever, pulberile se importa, nu vad ce se mai omoara cu cartusele, sa importe dracu tot 😀

  6. MVSTELIDAE says:

    Doar UE poate întrerupe dragostea pentru terorişti cu arme ruseşti.
    Deci Cugir tot o să furnizeze, că MADE ÎN ROMANIA poate însemna multe, dar MADE ÎN US înseamnă doar un singur lucru.
    Poate chiar le place sau poate doar vor şi ei o parte din piaţă, dar Cugir nu ar trebui să-şi facă grijuri, cu cărţile bine jucate o să fie din ce în ce mai profitabilă, mai ales că Imperiul vrea să contraatace peste tot.