Au avut dreptate polonezii?

Pe scurt, apararea anti-rachete de croaziera a devenit prioritatea US Army.ย  Dupa ce au incropit un ceva cu niste Stingere si Iron Dome ca sa acopere sectorul C-RAM, US Army a decis sa schimbe destinatia IFPC (Indirect Fire Protection Capability) care ar fi acoperit si rolul asta si sa-l dedice contracararii rachetelor de croaziera rusesti si chinezesti.
Ok, rachetelor de croaziera rusesti.

Planul e ca bateriile IFPC (al carui nume va fi schimbat in curand) sa fie integrate atat cu sistemele C-RAM cat si in batalioanele Patriot.

 

Practic, IFPC/MML va fi inlocuitorul mult asteptat al HAWK, alternativa actuala la anulatul SL-AMRAAM. De altfel, racheta AMRAAM ar putea sa fie inca lansata de catre IFPC insa exista si alti interceptori luati in calcul. Chiar si radarul Sentinel, asociat in general cu HAWK XXI, NASAMS si SL-AMRAAM apare la brat cu noul IFPC/MML.

Partea interesanta (buna/proasta – in functie de perspectiva) e ca IFPC se va integra nativ cu IBCS, adica sistemul de comanda si control folosit si de versiunile viitoare ale Patriot, pe care polonezii au insistat sa-l cumpere iar Romania… nu.

Asa ca daca in viitorul apropiat o sa vrem interoperabilitate – pentru ca apararea Deveselu, MK, etc.. – ghinion de nesansa. Scrie careva o interfata?

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “Au avut dreptate polonezii?”

  1. Marius Z. says:

    Exact, ce sa te mai complici cand avem firma cu traditie in interfete… fara numar.

  2. gsg9 says:

    nu vad cu ce ne afecteaza pe noi ca varianta actuala de patriot fara IBCS nu integreaza nu stiu ce sisteme si rachete care nu le’am avut nu le avem si nu le vom avea ๐Ÿ™‚

    astia au testat Hawkul care este cu Patriot care va fi, ca Hawk avem si Patriot au comandat

    ce SHORAD or mai cumpara in urmatorii 50 de ani pana atunci mai apar IBCS2, IBCS3 samd

    restul e povesti cu pesedaci imaculatzi dpdv judidic…

    si nu cred ca LM Missiles and Fire Control Nutzi va incropi o legatura intre ele daca accidental intamplator din eroare de nesansa ai cumparat IFPC/MML, NASAMS sau mai stiu eu ce … THAAD ๐Ÿ™‚

    asta daca pesedacii n’or sa vrea sa cumpere S400 ca turcafletzili

    • admin says:

      N-avem nevoie de LM ca sa incropim o legatura, de incropit ne descurcam si singuri – doua lite innodate si o siguranta cu cui, n-are moarte – am avea nevoie de ei (da’ de ce LM, ca Raytheon face si drege Patriotu’?) ca sa construiasca ceva functional.

      • gsg9 says:

        daโ€™ de ce LM, ca Raytheon face si drege Patriotuโ€™?

        pai ca sa le legam la THAAD ๐Ÿ™‚

        altfel polacii le primesc prin/dupa 2022, noi le’am vrut de preferinta ieri si cat mai ieftine

        cand or avea mioriticii camm nasams sau alte nenorociri mai vad ei ce mai fac, abia atunci intervine partea cu litzele inodate, pana atunci nu se streseaza nimeni pt un viitor mult prea indepartat si incert, sa6 si candy crush pe smartphone si happy days

  3. Nikk says:

    Deagel anunta astazi ca mbda a reusit itegrarea CAAM cu icbs urile americane.e bataie mare pe cascavalul dotarii us army cu rachete anti lacm.

  4. xv says:

    GSGul cred ca a subliniat corect.
    Incep sa fiu de acord cu GSGul, whats wrong with me ๐Ÿ˜€ ?