Cand n-ai corvete ASW

Si nici nu le vei avea in perioada urmatoare dar submarinele prolifereaza in MN ca bacteriile in restaurantele de pe litoralul romanesc.

O colaborare franco-britanica ar putea oferi o solutie poate nu perfecta insa mai ieftina si mai rapid de dat la apa.
In cursa pentru dotarea unei Marine mai deschise posibilitatilor oferite de navele autonome (Royal Navy – foarte traditionalisti, zica-se), producatorul britanic de sonare SEA s-a aliat cu o firma navala franceza, iXblue, care furnizeaza un USV numit DriX.

 

SEA vine cu sonarul tractat miniaturizat KraitArray, special conceput pentru navele ASW de mici dimensiuni iar intreg conceptul franco-britanic este cunoscut drept SeaDrix.

 

DriX are o lungime de sub 8 metri, o greutate de 1,4 tone, este propulsat de un motor diesel de sub 40CP ce ii asigura o viteza maxima de 15 noduri. Mai importanta pentru rolul ASW este insa autonomia, de 5 zile la o viteza de 7 noduri sau 10 zile la o viteza de 4 noduri.

iXblue a proiectat si un sistem LARS (launch and recovery system) ce permite realimentarea DriX fara a fi necesara ridicarea acestuia din apa, simplificand operatiunea de realimentare.

Deocamdata clientul pentru care a fost gandit SeaDrix este RN insa se pare ca exista interes si din partea altor potentiali clienti.

Macar fregate ASW avem - Sursa: navalnews.com

Macar fregate ASW avem – Sursa: navalnews.com

 

USV-ul este al saracului fara corveta ASW.

 

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Cand n-ai corvete ASW”

  1. stan says:

    prefer asw mai mari care sa care si 2 3 torpile si sa aiba autonomie macar dubla dar si sa atinga o viteza cu care sa poata ajunge din urma submarinul inamic

  2. nicolae says:

    Cred ca si in cazul in care se gandeste vreunul de pe la noi sa gandeasca diferit vor fi destui care sa-l scoata rapid in offsaid. C-asa-i in fotbal.

    Cat despre briti, le-au avut si ei p-ale lor, ce-i drept cu mai mult de-un secol in urma (de asta imi amintesc eu, or mai fi si altele): erau niste lorzi care infierau lipsa de onoare si josnicia armei submarin. Dar pana la urma le-a trecut si le-a placut, azi avand unele dintre cele mai bune submarine/scoli de submarine din lume.

    Jucaria subiect al articolului este foarte interesanta, cu atat mai mult cu cat poate ambarca (din ce-am mai vazut) si un side scan sonar care, din cate imi aduc aminte, poate fi foarte util si cand vrei sa mapezi fundul marii in cautare de “chestii”. Deci o dubla utilitate.

    Singura problema vine de la limitarile probabile pe care le va avea de la un anumit grad al marii in sus, motiv pentru care sunt curios daca chila aia este si lestata sau bulbul ascunde doar sonarul tractat. Pentru ca daca ar fi lestata am fi probabil in prezenta unui hopa mitica veritabil.

    Oricum, intr-o tara in care cel mai nou asset de lupta AS nu pluteste, “decat” zboara (ore, nu zile), orice adaos conceput in acest secol este mai mult decat binevenit, mai ales in zona apelor putin adanci din fata litoralului romanesc.

    Caci in ciuda celor mai variate porecle atribuite de expertii blogurilor de profil din tarisoara noastra scumpa, gen “balta”, “lighean” etc samd de natura a evidentia cat de mica este Marea Neagra, in realitate iti dai seama de cat de “mica” e cand te mai si plimbi pe ea. Vanatoarea de submarine ramane unul dintre cele mai mari mancatoare de resurse & timp operatiuni din prezent. Noroc ca rusii inca n-au operationalizat AIP pe submarinele lor ceea ce mai da o sansa batranelor mijloace AS din dotarea FNR. Noroc cu sonarul tractat al Tetalurilor…

  3. Jajab says:

    Elicopterul asta ar trebui sa aibă elicele față spate,nu pe aripi.asa e instabil.v22