S-a dat lovitura de incepere

 

Rusii au inceput testele cu tandemul Su-57 si S-70 Okhotnik.  S-70 ar avea rolul de “extinzator” al senzorilor Su-57, zburand in fata aparatului pilotat si raportand inapoi datele culese.

Nu e deocamdata clar daca S-70 este mai degraba folositor in misiunile aer-aer sau in cele aer-sol insa legatura de date dintre aparate asigura o paine de mancat radarelor pasive de genul Vera.

 

Interesant e ca ERA, compania ceha producatoare a VERA, se lauda ca:

Today, Era is supplying at least 20 nations with passive miltiary surveillance sensors and it supplies the NATO alliance for its deployable air command and control system.

“The countries around Russia, for example, are already equipped mostly with our technologies,” said Ondřej Chlost, Era’s commercial director.

Sursa: c4isrnet.com

Toate tarile din jurul Rusiei? Sau or mai fi niste intarziati care se pregatesc inca pentru Sampions Lig? Oare AZUR 2.0 ce mai face?

Dar revenind la ERA, compania ceha a prezentat un nou produs numit SICORRA (Silent Correlation Radar). Fata de familia VERA, care intercepteaza semnalele emise de catre avioane sau UAV-uri, SICORRA capteaza emisiile FM reflectate de catre tinte.  Cum majoritatea tehnologiilor de reducere a amprentei radar se concentreaza pe benzile de frecventa cele mai utilizate de statiile radar (duh!), exista sanse ca banda FM sa fie ceva mai luminoasa.
Sursele de emisie a semnalelor FM ar fi statiile radio, TV sau retelele celulare. Exista inca intrebarea referitoare la altitudinea la care ajung semnalele respective dar asta ar fi o tangenta.

ERA SICORRA - Sursa: era.aero

ERA SICORRA – Sursa: era.aero

 

Daca totusi aparatul “stealth” s-ar gasi in zona (i)luminata FM, ar putea un asemenea radar pasiv multistatic sa fie eficient?
Se pare ca da, concurentul german al ERA SICORRA, Hensoldt TwInvis se lauda ca ar fi urmarit doua F-35 in Aprilie 2018, cand aparatele se intorceau de la show-ul aerian de la Berlin. Povestea ar fi neclara, americanii sustinand ca aparatele aveau reflectoare radar pentru a fi urmarite de radarele civile in timp ce germanii sustin ca TwInvis functioneaza in banda FM, la fel ca SICORRA, deci prezenta reflectoarelor radar pe F-35 nu a influentat in nici un fel rezultatul.

Deci da. Tehnologia exista iar de acum rusii asigura si motivatia.

 

Both comments and pings are currently closed.

18 Responses to “S-a dat lovitura de incepere”

  1. Marius says:

    La mai mult de 1000 de metri mai stie ce e cu ea troaca asta sau se ard lampile? In general rusii publica chestii propagandistice “ca sa moara dujmanii” altfel sunt mult in urma pe toate fronturile tehnologiei. Au 7-10 Su57 manufacturate dar acum produc drone pentru tactici avansate cum viseaza ghenerali aia sovietici. Cumpara de la israelieni drone tactice dar scot stealth-uri. Cate? IOC? Ioc, doar gargara.
    Tancul suprem armata a cam disparut, au scos o varianta de t90 la baza t72 ca merge si asa. Le bubuie rachetele prin Siberia. Propaganda directionata mujicului flamand.

  2. stan says:

    idee in sine este buna
    sa trimiti o drona in fata pentru a culege informati
    dar drona rusilor este muuult prea mare si va fii detectata
    romanii de ce nu vin cu ideei de astea
    ca noi nu avem industrie militara privata de aia
    la noi totul este de stat ca pe vremea comunistilor
    si este la fel de eficienta industria militara si de inovativa ca pe vremea comunistilor

  3. IU says:

    La Novosibirsk pregatesc linia pentru S-70 Okhotnik.
    Okhotnik va arata in final asa.
    https://twitter.com/MuxelAero/status/1165577010762194944
    Mai vor sa semneze anul acesta un contract pt SU34 , dar vor fi ansamblate la Komsomolsk pe Amur nu la Novosibirsk.

    P.S.
    o chestie de interceptat drone «Палантин-К».

  4. Marius says:

    Abia lanseaza desantiku inamic o punga cu pocnitori ca imediat apare bateria anti drona :))) ala de alearga cu cablul de telefon e imaginea reala a puterii ruse. Aduce cu https://www.youtube.com/watch?v=9Mdi_Fh9_Ag

  5. gsg9 says:

    de unde se trage cu concluzia ca la rusi electronica cu lampi inca mai evolueaza 🙂

    dupa aia si daca au 8sesia sa urmareasca F35urile alea, presupund ca chiar reusesc sa le urmareasca si cat de precis, nu prea vad cum le lovesc, ca radarele rachetelor sunt cam micutze si nu sunt pasive

    si d’aia nu e bine sa te duci cu ele la showuri, ca germanii francezii prieteni aliatzi asculta si inregistreaza tot si isi tuneaza radarele pe tine si dupa aia vand solutziile rusilor…

    • habarnistul says:

      Sper ca nu faci mishteaux decat de tehnica electronicii timpurii , adica despre dispozitivele temoionice cu vid clasice , cele cunoscute la fiind lampi din radioul bunicii . Tehnica electronicii cu dispozitive semiconductoare este aproape desavarsita , dar cu anumite limitari , rezolvate DOAR de dispozitivele termoionice cu vid . In limbajul profan , lampile sunt superioare in anumite domenii tehnicii cu semiconductoare . Sa nu confundam merele cu perele si marfa cu ambalajul .

    • gsg9 says:

      in contextul care este ma refeream la calculatoarele si sistemele lor de comanda miniaturizate cu lampi de pe statziile radar si rachete, altfel la headphone’amps si alte ampuri tuburile sunt super si la rusoaice daca’s lungi groase si rezistente iarasi’s bune kabaeva, prietena lui dany, stie 🙂

      • seba says:

        Gsg-ule, lămpile rusești nici pentru headphone’amps nu’s bune din păcate. Spun din păcate, că macar sunt ieftine. Vai de mama lor lămpile sus numite, eu cred că ” sună” bine doar cu electronicele rusești…
        Până și chinezii fac niște clone reușite de lămpi englezești, Psvane. Așa că lămpile rusești lasa-le pentru calculatoarele rusești.

  6. IU says:

    Americani se inzestreaza cu drone ce vor putea actiona in zone A2/AD.
    Au primit 7 drone.

    Sursa

    http://m.aviationweek.com/defense/usaf-unit-moves-reveal-clues-rq-180-ops-debut