NASAMS uber alles?

Mobile Ground Based Air Defence – Sursa: Kongsberg

Niste vesti foarte interesante legate de apararea aeriana europeana tocmai ce au zburat pe sub nivelul radarului.

Poate unul din cele mai sensibile capitole din dotarea armatelor NATO/UE e reprezentat de apararea anti-aeriana mobila, destinata sa protejeze unitatile fortelor terestre aflate in miscare. NATO are o colectie impresionanta de sisteme anti-aeriene transportabile insa daca e vorba de insotirea unitatilor aflate in mars, situatia e albastra. In afara de niste MANPADS-uri (Stinger, Mistral, Piorun, RBS 70) montate pe diferite platforme mobile, niste Crotale vechi, ceva sisteme sovietice la fel de vechi (SA-6/8/9) si Geparzii 2x35mm asigurati de furnizorul de securitate care este, in rest cam bate vantul.

Problema a fost recunoscuta de ceva timp si s-au facut niste eforturi pentru remedierea ei, din pacate mai mereu cu frana de mana trasa. US Army si USMC au lansat ideea unui sistem NASAMS mai mobil, programe cunoscute drept SL-AMRAAM si CLAWS. Desi programele de achizitie americane au fost anulate pana la urma, lansatorul rezultat (un M1097 Humvee cu 6 sine de lansare) a fost adoptat de Kongsberg in oferta lor pentru sistemele NASAMS si a fost cumparat de catre Olanda si Finlanda. Mai recent, si Norvegia a cumparat un sistem similar, numit NASAMS High Mobility Launcher, folosind o platforma M1152A1.

20220204MM-0Q3A0657

NASAMS HML – Sursa: forsvaret.no

Merita de mentionat si ca a fost testata inclusiv o varianta lansate de pe o platforma HIMARS. Indiferent de platforma de lansare de aleasa, NASAMS-SLAMRAAM este un sistem mai mobil decat NASAMS-ul original, al carui lansator trebuie ridicat pe un camion pentru a fi transportat si respectiv descarcat in pozitia de tragere, dar totusi nu reprezinta o solutie ideala. Modul de functionare a bateriei NASAMS-SLAMRAAM ramane acelasi, lansatorul fiind controlat de la un centru de conducere a focului separat, senzorul radar transportabil/tractat fiind si el un element separat deci rezultatul cu greu poate fi considerat ca fiind cu adevarat “mobil”. Primele teste au fost facute in anul curent.

Baterie NASAMS-SLAMRAAM – Sursa: adbr.com.au

Cam asta e problema pe care Norvegia vrea sa o rezolve si urmatorul pas fost sa contracteze Kongsberg pentru instalarea tuturor elementelor unei baterii NASAMS (intr-o varianta compacta) pe o platforma senilata (ACSV G5), intr-un sistem independent. Suprinzator e faptul ca in locul rachetelor lansate in mod obisnuit de NASAMS (AMRAAM si Sidewinder) norvegienii au ales IRIS-T SLS.

Se stie ca IRIS-T a fost testat cu ceva vreme in urma dintr-un lansator NASAMS si ca aviatia norvegiana are in dotare un numar semnificativ de IRIS-T, cumparate pentru F-16, care insa vor deveni disponibile dupa trecerea pe F-35, pentru care norvegienii vor cumpara AIM-9X. Gurile rele spun ca asta e motivul pentru care norvegienii s-au hotarat sa refoloseasca IRIS-T in cadrul NASAMS. Nimic nu se pierde, totul se lanseaza din NASAMS.

Ukraine Situation Report: U.S. Confirms NASAMS Air Defense System Transfer

Prototipul noului sistem mobil SHORAD a fost prezentat la sfarsitul lunii Iunie, anul curent.

Kongsberg unveils NASAMS self-propelled anti-aircraft missile system with IRIS-T missiles based on the German ACSV G5 armoured vehicle
Kongsberg MGBAD – Sursa: gagadget.com

Olandezii au aprobat pozitiv si vor cumpara acelasi sistem mobil SHORAD, care va inlocui Stinger-urile montate pe vehicule Fennek (Stinger va fi insa retinut in dotare pentru misiunea VSHORAD).

The Dutch Ministry of Defence has announced the merging of defence projects aimed at replacing both short- and medium-range air defence systems. State Secretary Christophe van der Maat revealed that the missiles and launchers for both systems will be acquired from a single supplier, facilitating optimal integration of capabilities. The decision aims to provide comprehensive protection for maneuvering units, vital infrastructure, and key areas, ensuring seamless coordination and enhanced responsiveness on the modern battlefield.
Ce cumpara olandezii – Sursa: defense-industry.eu

Olandezii nu precizeaza ce rachete vor alege sa lanseze din SHORAD-ul mobil al lor, daca vor merge pe mana norvegienilor 100% si vor alege IRIS-T SLS sau vor adopta AIM-9X. Un indiciu ar putea veni de la celalalt program de aparare anti-aeriana, MRAD. Cum am amintit mai sus, olandezii sint si ei utilizatori de NASAM-SLAMRAAM si au in plan o modernizare a acestuia, inclusiv prin cresterea razei de actiune prin adoptarea unui nou radar (GhostEye MR) si a rachetelor cu raza extinsa AMRAAM-ER.
Decizia este de a sincroniza cele doua programe, lansatoarele si rachetele urmand sa fie furnizate de aceeasi companie.
Deocamdata banii sint pe Raytheon, adica AMRAAM si Sidewinder, deoarece Diehl nu au fost mentionati in legatura cu contractul olandez iar Olanda nu are IRIS-T disponibile.
E insa foarte interesanta usurinta cu care germanii se pot “infiltra” acum in orice program bazat pe arhitectura NASAMS, fara a fi nevoiti sa-si vanda propria arhitectura C2, ceea ce le deschide usa pentru o piata mult mai mare, in plus fata de ce pot obtine singuri cu IRIS-T SL/M.

E aproape ca si cand astia trei (Norvegia, Germania si SUA) sint intelesi intre ei si s-ar pregati un bufet C2 norvegiano-german, de unde poti sa-ti alegi ce rachete vrei. Si pentru ca n-au gasit alta rima, or sa-i zica probabil ESSI.
Si da, toate drumurile duc la Patriot.

You can leave a response, or trackback from your own site.

15 Responses to “NASAMS uber alles?”

  1. gsg9 says:

    NASAMS penca se merge pe standardizare due to costs/logistica/interoperabilitate

    cam ca la noi unde SRI cumpara H215, ISU Blackhawk, Armata Huey prin 20040 si restul mai vedem ๐Ÿ™‚

    depinde si cat de rapid si de extins e marsul ala coloanele de Leoparzi in mars catre Moskktva ๐Ÿ™‚ , altfel potzi sa ai o baterie Patriot undeva in spate si itzi acopera avansul la peste 100km cu GEM2 bataie 160km

    mujicii au patzit-o cand au dat cu mucii in tzarana cu 5 aparate intr-o zi cazute deasupra teritoriului controlat de ei si asta de la un lansator ukrainian de Patriot adus mai aproape

    la fel NASAMS HML pe humvee, cel mai probabil ala nu depinde exclusiv de Sentinel, FDC cel mai probabil poate primi date si de la altzi senzori like Patriot, Awacs sau F35, ca astia tot discuta de net centric architecture NASAMS has proven interoperability with Higher Echelon Units (HEU) and longer range systems, such as Patriot

    dupa asta doctrina NATO/americana se bazeaza pe superioritate aeriana, cand ai aparate in aer cu AMRAAM D si eventual Cooperative Engagement Capability (CEC) ai o acoperire a fortzelor pe distantza mare si mai raman astea MANPADS pe vehicule pt drone si alte prostii mai marunte

    asta nu inseamna ca Mobile Ground Based Air Defence nu sunt binevenite dar cum nea asta Ben Hodges zice ca sa ne pregatim pt razboi iminent si la cum se misca mueropenii (romanii excluded ๐Ÿ™‚ ) cu programele atunci sculele astea or sa fie folositoare dupa razboi

    o sa aprobam si noi prin parlament prin programul Armata 2080 ceva de genul, dupa cum ai spus noi deja stam bine cu kub osa gepard si ca95

  2. Ion Valcu says:

    Deci canci preluare inventar rachete, odata cu cele 32 zburatoare norvegiene…

    “si ca aviatia norvegiana are in dotare un numar semnificativ de IRIS-T, cumparate pentru F-16, care insa vor deveni disponibile dupa trecerea pe F-35,”

    Macar ne-om putea orienta si noi catre un SHORAD bazat pe IRIS-T.
    Dhiel o trimis asa ceva pe poligonul de incercare hahol si avuse chiar rezultate remarcabile.
    Singura problema a tot ce-i oiropean ii ca dureaza al boalii de mult sa fabrice un turkish delight in volume mari.
    Pe de alta parte, muricanicii pot produce volume mari de AIM-9X, 9XII sau altele, dar au si cerere mare ca deh … South China Sea…

    Imi da totusi cu virguva humvee-ul cu stixurile de langa trapa.
    Un lansator NASAMS montat pe camioane indigene fiecarei armii, agnostic de rachete si mai simplificam si noi logistica aia amarata.

    Himars-urile sa ramana Himarsuri si sa-si faca treaba de artilerie reactiva.

    • admin says:

      Nu pot sa cred, nu zice nimeni de SIRETo-NASAMS pe sasiu de TR-85? /sarcasm-off
      Oare s-o putea catara ragalia aia pe o P5 decapotabila? Pusesera la un moment dat Crotale pe Saur.

  3. Ion Valcu says:

    @ admin, parerea mea bazata pe nimic ii ca s-o putea catara pe autobuze, cata vreme sistemul se bazeaza pe rampe de lansare ca la HMMWV, sau pe containere mici precum la MGBAD-ul norvegienilor prezentat in acest articol.

    Adica sa aiba gabarit mai redus.
    Daca se va si incerca de catre careva catararea, alta discutie. Tine si de imaginatia nevoiasului.

    Pacat de SAUR si Crotale … bine ca o iesit cum ne anuntase skiorul si n-avem niciun razboi in Europa.
    Dar pe de alta parte nu-s foarte rau cu omul, o fi fost si ala indus in eroare de generalii si coloneii ce tratau jocul ARMA ca un teatru de lupta haholo-ivanesc.

    Poate SAUR2\SAUR3 cu Simbad RC retractabil in sistem Cardom, dar in armia mea romana din universul META.
    Merg mintenash la Altex sa-mi iau un Apple Vision Pro, fiindca reality sucks.

    • admin says:

      pe de alta parte nu-s foarte rau cu omul
      Las’ ca sint eu cu primul nefolositor din Stat, inutilul tacut. Americanii cauta de zor “gaura tacuta din apa” (a.k.a Kilo), ar trebui sa vina pe la noi sa caute gaura tacuta de aer. Risipa de oxigen, inamicul stratului de ozon. Asta ar fi, cica, comando unu.

  4. Alex3 says:

    NASAMS e foarte bine vandut si merge cu stocul de rachete similar cu cele de pe F-16.

    Insa e o smecherie buna ca poate functiona si cu rachete IRIS-T in loc de Sidewinders – un sistem care poate fi flexibil in caz de ceva penurie – munitia anti-aeriana e la mare pret se vede treaba.

  5. gsg9 says:

    pana se hotarasc astia de la Inspectoratul pt Protectia Muncii sa le cumpere se termina si NASAMSurile

    https://www.armyrecognition.com/defense_news_july_2023_global_security_army_industry/norway_provides_ukraine_with_more_nasams_air_defense_systems_in_military_support_package.html

    americanii oricum se vaitau ca stocurile sunt pe low in general

    inca niste ani de razbel prin ukraina si la cum se misca mueropenii cu productzia si parca nici americanii nu-si iau avant o sa ne luptam la baioneta

    sau ca chinezii cu indienii in muntzi cand si-au dat in cap cu bate si bolovani ca sa nu se zica ca au inceput razboiul ๐Ÿ™‚

  6. dany says:

    Vrem NASAMS pe T55! @admin

    Acu’ pe bune:
    -vreti sa dati iar banii pe troace meletare fara un pic de curatenie >GRAV!

    Unde trebuie curatenie?
    -sigur nu intre troacele meletare
    -SIGUR intre aia care s ศ™ฤƒfi la troacele meletare!

    Voi vreti armament modern cu dinozauri pe post de ศ™ฤƒฤƒฤƒfi! Nu se poate!

    • admin says:

      O sa vina si curatenia, ca n-are cum altfel. O sa mimam “standardele NATO” inca o perioada, dupa care lucrurile or sa devina serioase. Are grija omul nost’ din Kremlin de asta.

  7. caucazian says:

    cocotat pe iveco facut local , camioanele pot duce si radaru si un generator si in felu asta chiar ii foarte mobil
    si da ceva gen siret local, iris-t poate fii lansat vertical
    un iveco ii mai ieftin ca un saur cred eu
    si pot pune pe un al 2 vehicul rachete aditionale daca vor si poate si operatorii
    si in felu asta ai un sistem din 2 vehicule f mobil
    dar ai nostri ar fii interesati si de crotalul korean
    https://www.youtube.com/watch?v=NcjksR1X1dQ

    dar mueuropeni au avut un alt sisten shorad pe care lau tras pe dreapta -adats
    https://www.youtube.com/watch?v=V7REgk-yES8
    dupa mine genu asta de sisteme sant mult mai periculoase decat patriot ca nu stii unde te trezestii cu ele si sant mult mai greu de distrus si poti cumpara mai multe de aceasi banii , si chiar daca pierzii 1-2 mai raman dar daca pierzi 1-2 patriot teai ras la coai…
    plus ca rachetele cu care dai dupa drone sant mult mai ieftine

  8. gsg9 says:

    O sa vina si curatenia, ca n-are cum altfel.
    din pacate cand or deveni lucrurile serioase si se face curatzenia aia o sa realizam ca suntem tot fix in Peoples Liberation Army goala.

    o fi in gena natziei..

  9. dany says:

    Pe vremuri Stefan le spunea razesilor la adunare :

    “Saptamana viitoare vine transportul cu sabii de Toledo cate doua de fiecare, sa vedeti ce omor le dam turcilor cu sabiile astea”

    Luna viitoare se luptau razesii cu turcii tot cu coase pe post de sabii de Toledo…

    Intre timp dupa batalie Stefan il avansa in functie pe spatarul Sulea care pazise in somn butoaiele cu vin pe timpul bataliei…

    D’aia a fost bucurie mare intre razesi cand turcii au ศ™manglit sabia lui Stefan…
    Si tot d’aia niciun ghiaur contemporan nu indrazneste sa ceara spahiilor moderni inapoi sabia lu’ Stefan

Leave a Reply