Guest Post: Admitere Maistri Militari si Subofiteri

No photo description available.

By Caudillo: Anul acesta MApN ul a organizat admiterea pentru maistri militari si subofiteri pe baza diplomei de bacalaureat , fara sustinerea unor probe teoretice.Fara a avea pretentia unei analize complete a rezultatelor, voi mentiona unele rezultate ale admiterii.

Fortele Navale Romane au organizat in luna august 2023 admiterea pentru incadrarea cu maistrii militari necesari . Au fost scoase la concurs 142 de locuri pentru MApN si 28 locuri pentru alte instituţii de apărare, ordine publică şi securitate naţională.  La MApN 13 locuri erau rezervate pentru colegiile militare si restul de 129 erau scoase la  concurs. Cum  anul acesta nu s-a mai dat probe teoretice la admitere, locurile s-au ocupat pe baza mediei de bacalaureat. Candidatii trebuiau sa sustina un traseu aplicativ, o proba de alergare de  2000 de metri, o evaluare psihologica, un interviu de evaluare finala, toate acestea la Centrele zonale de selectie ale MApN cu obtinerea calificativului admis sau respins, apoi urma ierarhizarea candidatilor pe baza mediei de bacalaureat. Admiterea se incheia cu  o evaluare medicala si o evaluare speciala pentru obtinerea avizului apt imbarcare.

Rezultate sesiunea I  din 9 august 2023:

MAI: 5 candidati admisi

MApN :

48 de candidati admisi, pentru cele 129 de locuri scoase la concurs, din care 23 de candidati au media la bacalaureat mai mica decat 7

2 candidati proveniti din colegiile militare, ambii cu nota de bacalaureat sub 7

Rezultate sesiunea II  din 31 august 2023:

MAI: 1 candidat

MApN:

27 de candidati, din care 3 sunt admisi si restul de 24 trebuie sa obtina avizul apt pentru imbarcare; dintre acestia 21 au media la bacalaureat sub 7

6 candidati proveniti din colegiile militare

3 candidati proveniti prin reorientare de la alte concursuri de admitere, toti cu medii de bacalaureat mai mici decat 7

Presupunand ca toti candidatii din sesiunea 31 august care trebuie sa obtina avizul apt imbarcare il vor obtine, rezultatele finale la admiterea pentru maistri militari arata asa:

MAI  – 6 locuri ocupate din 28 puse la dispozitie, procent de ocupare 21%

MApN  –  86 de locuri ocupate din 142 puse la dispozitie, procent de ocupare de 60%.

Din cei 86 de candidati 49 au media la bacalaureat mai mica decat 7, deci 56% dintre ei sunt printre cei mai slabi pregatiti elevi pe care a reusit sa-i scoata invatamantul romanesc.

Aceste rezultate dezastruoase s-au obtinut dupa doua sesiuni de admitere, fara sustinerea unor probe teoretice, pot veni absolventi de bacalaureat de la profilul uman , filologie, nu-i intreaba nimeni despre matematica sau fizica.

Asta in conditiile in care maistrii militari FNR  sunt in esenta specialisti tehnici , asa cum arata si specializarile lor:

  • Artilerie navală şi antiaeriană
  • Rachete navale şi antiaeriene
  • Echipamente de navigaţie şi hidrografie
  • Arme sub apă
  • Comunicaţii navale şi informatică
  • Radioelectronică navală
  • Motoare şi maşini navale
  • Motoare şi instalaţii electrice navale

Asta e situatia personalului FNR, pentru cei care au dubii despre aceste date, ele se gasesc pe site-ul  furnizat de ȘCOALA MILITARĂ DE MAIȘTRI MILITARI A FORȚELOR NAVALE „AMIRAL ION MURGESCU“

Acestea sunt o parte din rezultatele de la admiterea la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I”, prima sesiune, publicate  in 16.08.2023

Cum rezultatele erau asa cum erau, se mai organizeaza o a doua sesiune de admitere si pe 31 august se publica rezultatele din sesiunea a doua.

 Mai apar 16 candidati, din care 4 sunt declarati admisi si restul continua selectia.Din cei 16 candidati  4 sunt repartizati la Geniu, restul de 12 la Auto.

Asta inseamna ca dupa doua sesiuni de admitere din 70 de locuri la tancuri s-a ocupat doar un singur loc

Din 173 locuri la Auto au gasit doar 45 de candidati

Din 110 locuri la Geniu au fost ocupate doar 15.

Pentru aceste specialitati armata romana are nevoie de candidati cu permis de conducere categoriile B si C, deci soferi de tir. Problema cu soferii de tir a fost mentionata de Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, iunie 2023:

Știți care e una din specializările din Armata României unde nu găsești oameni nici dacă tragi cu tunul? Șoferul soldat cu salariul de 3.000 de lei. Nu dau nume pentru că nu e elegant, dar sunt oameni care au plecat, s-au dus la diferite companii care le oferă pe loc 5.000 de lei lunar în mână. Și atunci de ce ai mai intra într-un sistem în care oricum are numeroase restricții și program de Armată și să nu mergi să conduci o basculantă pe un salariu aproape dublu? Salariile au rămas pe loc iar societatea evoluează.

Uitați-vă și la inginerii de IT pe care îi pregătește Academia Tehnică. După 2-3 ani vin „balaurii” (n.r. – marile companii) și întreabă ce salariu primești la Armată? 3.800 de lei lunar! Acesta e un salariu de IT-ist care luptă în cyber defence. Evident că primesc salarii de 2.000 de euro în privat. Pleci imediat, nici nu mai negociezi.

Sursa: defenseromania.ro

Din ce stiu eu , un sofer de tir ajunge si la venituri mai mari de 10000 ron, daca munceste mai mult, nu doar la 5000 de ron cum spune generalul Tomescu. Asa ca nu sunt surprinzatoare aceste rezultate la specialitatile tancuri, geniu , auto, nu vad vreo motivatie a unui sofer de tir sa munceasca in armata pe 3000-4000 ron cand poate castiga mult mai mult in civilie.

Din admiterea 2023 ne dam seama ca MApN ul realizeaza ca nu mai vin tinerii in armata si a incercat sa atraga candidatii prin lipsa unei examinari teoretice. Uneori a reusit, la unele specialtati precum Politia Militara.Romania e tara NATO, are nevoie de trupe NATO  pentru asigurarea securitatii granitelor si o cerinta zic eu obligatorie in armata ar trebui sa fie cunoasterea limbii engleze la un nivel acceptabil. Cand nu ceri la admitere un nivel minim de engleza nu vad ce pretentii poti avea de la acesti candidati.

O alta realizare a MApN ului este ocuparea locurilor la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică. Aici e alta situatie ciudata, scoala mentionata scoate militari eminamente tehnici, cu profil pe informatica. Informatica se face in liceu, se dau si competente digitale la Bacalaureat, un examen de informatica ar fi fost logic pentru admitere. S-a preferat admiterea pe baza notei de bacalaureat., nu conteaza nici macar profilul de la bacalaureat,pot ajunge in scoala elevi de la profilul filologie, nu-i intreaba nimeni despre informatica.

Este evident ca o cariera militara este neatractiva pentru tineri. MApN ul a incercat sa rezolve aceasta problema prin reducerea standardelor.La unele specialitati nu a reusit nimic nici dupa coborarea standardelor. Nu imi dau seama cum pot fi convinsi soferii de tir de exemplu sa se angajeze in armata , cand veniturile sunt mai mari in civilie. Discutiile cu includerea pensiilor militare in categoria pensiilor special nu au ajutat la recrutare. Armata ofera salarii mai mici decat in civilie. Inainte aceasta diferenta mai era compensata cu o pensie militara la 47 de ani.Acum nu mai exista nici aceasta compensare a salariilor mici din armata. Ma mir cum de au venit atatia soferi de tir sa dea admitere in armata, MApN ul ar trebui sa-i intrebe ce i-a atras pe acesti oameni in armata.Exista riscul ca acesti specialisti sa capete experienta in armata , iar dupa un timp sa-si dea seama ca au mai multe posibilitati pe piata muncii din Romania si sa paraseasca sistemul militar. Plus ca exista posibilitatea muncii in strainatate, aici MApN-ul nu are cum  sa concureze cu salariile din strainatate.

Cum se va rezolva aceasta situatie?

E greu de gasit o solutie. Armatele moderne devin din ce in ce mai tehnologizate si este nevoie de personal tehnic bine pregatit pentru o armata moderna. Romania vrea sa importe tancuri, avioane ,submarine si nu avem momentan nici o siguranta ca vom avea personal militar pentru operarea acestor arme. Pana cum exista varianta unor salarii mai mici in armata dar a unei pensionari la 47 de ani, care mai atragea oamenii catre cariera militara.Acum ar mai fi varianta unei salarizari mai mari in armata, dar asta inseamna de exemplu sa dai un sergent-major de tancuri un salariu de cel putin 10000 de ron net ca sa-l tii in armata si sa nu plece peste cativa ani., pentru ca nu gasesc vreo motivatie a unui sofer de tir sa ramana in armata pentru un salariu de 2-3 ori mai mic decat cel pe care l-ar putea obtine de la firmele de transport. Un asemenea salariu insa ar arunca in aer toata anvelopa bugetara, ar urma niste cereri de mariri de salarii interminabile.

Discutiile despre salarizare in armata, pensii militare, motivatia de a fi militar pot fi lungi si uneori foarte contradictorii, insa pentru a rezolva problema angajarilor in armata ar trebui pornit de la realitate, anume ca anul acesta pentru 70 de posturi scoase la concurs de MApN pentru specialitatea tancuri,nu a venit decat un singur candidat si la ritmul acesta de recrutare nici o armata din lume nu poate exista.

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

63 Responses to “Guest Post: Admitere Maistri Militari si Subofiteri”

  1. dany says:

    Aia cu soferii e dementiala
    Sa angajeze nene pe ION sa conduca el care i problema?

    Ailalta cu cyberdefence iar e geniala, mai acu’ un an doi trei aici pe site era
    “cuvantarea geniala” a celui primul cyber al țării. Ala care punea parola subdomeniului direct pe tabla. Cred ca inca mai este aici articolul si video
    De curiozitate (atunci cand a fost postat articolul) am intrat pe subdomeniul respectiv si am vazut ceva pe open source
    Faci cyberdefence cu software open source?
    Tot in acel articol se vorbea de cursuri Micro$oft (pe plan local) care in mod normal dureaza cel putin cateva luni macar, vorbesc de administrare. Ai nostri maxim 2-3 saptamani daca imi aduc aminte.
    Trecutul cățelului prin apă ,cam asta e la noi la moda

    PS Articolul lui @Caudillo spune clar adevarul despre starea armatei romane…

  2. gsg9 says:

    si mai putzini si mai prosti – motoul MApN

    in final or sa-i ia si cu 7 clase la FF si termina liceul pe genunchi in fum de Tetaluri

    la fortzele ruginitoare romane in deriva pe a.p.l. natzionale ce o fi gluma aia cu specializarea Rachete navale şi antiaeriene 😀 😀

    la T55uri se pare ca nu s-au inghesuit pt ca sunt si prosti si nici nu stiu sa-si prezinte marfa, sa-i zica specializarea muzeografi – sectzia Monumente Istorice pe Senile si poate mai atrag niste fete

    Romania vrea sa importe tancuri, avioane ,submarine si nu avem momentan nici o siguranta ca vom avea personal militar pentru operarea acestor arme.
    stai linistit ca aici nu-i pericol, doar “vrea sa” sau mai bine zis declara ca “vrea sa”, de cumparat mai subtzirel ashe

    shefimea instelata probabil a remarcat doar acum cand nu se mai inghesuie lumea ca e inflatzie mare, ca e razboi in vecini, ca lumea emigreaza si ca exista alternative, poate se mai deranjeaza sa vizioneze si reportajul ala de la Reporter

    Romania nu era tzara de armata profesionista, nu stiu cum de le-a venit ideea asta maiastra

    model finlandez, un nucleu profesionist 10 mii mai mult subofitzeri si mai putzini generali de trust de presa departament de inzestrare si de fotbal handbal tenis si 30k recrutatzi

    pana la urma tot ce s-a latrat pe bloguri cu inzestrarea se pare ca se rezolva pe care naturala, nu mai ai nevoie de multa inzestrare

    dupa aia la MApN au ramas tot idiotzi si neamuri proaste, sa fie prostime multa ca sa le iasa functziile de generali

    exemplu acum, au cumparat de la englezi doua dragoare, unul il platesc acum altul Dzeu cu mila

    englezii le-au retras pt ca trec pe USVuri – drone
    romanii nu puteau sa treaca si ei direct pe drone, se reduceau posturile si nu te mai stresai cu echipaje pt dragoare, erau mai putzini operatori de USVuri

    cand lumea trece pe drone, USVuri, UUVuri, UGVuri romanii se apuca sa cumpere acum cu ce se inzestrau aia cu o generatzie in urma, F16, Sandown etc

    razboiul se mai schimba si asta, drone all over the place, nu toata lumea are 140 de milioane de idiotzi sa crape pe camp pt tovarasul putin

    vrea nu vrea armata o sa se subtzieze pe cale naturala, daca au plecat milioane si vor continua sa plece e clar ca si bazinul celor care doresc sa se inroleze se va subtzia an de an

    firmele civile s-au lovit de asta de ani de zile si importa nepalezi vietnamezi samd

    daca incepe si pe acolo sarabanda cu salarii si pensii marite se alege praful de 2.5% bugetul lui peshte prajit care se duce oricum in mare majoritate pe solde si pensii – armata pe cai de lemn

    ce sa zic, pensionatzi-i la 30 de ani sau las ca o rezolvatzi cu Legiunea Nepaleza

    Jana nu e moarta, Jana se transforma

    ce sa mai faci cu tanchisti pe T55uri 😀
    “https://www.youtube.com/watch?v=oa3nQ9caw9s”

  3. gsg9 says:

    ca sa intzelegetzi si de ce vi se intampla fenomenu’, nu numai sa va plangetzi ca nu mai vin tinerii in armata, cititzi-l pe Vasile Ghetau, care de niste ani buni tot scrie articole si face analize si predictzii demografice nasoale, dar la nivel de partid si de stat nu se streseaza nimeni

    demografia s-a prabusit demult, emigrarea a fost si este inca masiva, omul le scrie corect fara jena

    Este rezultatul imensei emigrații a românilor în căutarea unui nivel de trai mai ridicat, fugind de sărăcie, nedreptăți, corupție, incompetența guvernanților, mediocritatea clasei politice în general. Se pot adăuga calitatea educației și incertitudinea pentru viitorul copiilor, calitatea asistenței medicale, fără a mai vorbi de jalnica stare a infrastructurilor rutiere și feroviare. Culegem ce am semănat în 33 de ani și, în bună măsură, ce am moștenit de la vechiul regim.

    https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-26322330-vasile-ghetau-perspectivele-eurostat-arata-proportiile-catastrofale-ale-ale-declinului-depopularii-tarii-ciuda-unor-indicatori-optimisti.htm

    tinerii vor fi din ce in ce mai putzini si vor alege ofertele mai bune, MApNul nu are oferta cea mai buna

    si judecand dupa ce povestesc in reportajul Reporter tinerii aia care au plecat din sistem MApNul e suficient de idiot incat sa se poarte urat si cu aia care totusi au incercat

    in conditziile in care tineretul scade, emigreaza sau alege oferta locala mai buna nu te mai potzi baza pe numerele/structura existente acum 20 de ani

    la MApN vad ca nu se schimba discursul, ei mizeaza tot pe niste numere pe care le stiu ei si au inceput sa discute de armata obligatorie, ca daca nu merge de bunavoie atunci merge cu japca, ca atata-i duce mintea si pe multi-instelatzii astia avansatzi la metru cub per integrala din e la x dx

    in conditziile in care sistemul reuseste performantza sa fie suficient de idiot incat sa nu-i incadreze si sa profite de cei care vor sa ajute voluntar

    se feresc de voluntari ca astia nedepinzand de ei le demasca mizeriile din sistem pe care cei angajatzi sunt nevoitzi sa le suporte fara sa cracneasca

    „Din păcate, Ministerul , Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii. Adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”

    https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-26594859-virgil-balaceanu-daca-nu-vom-reface-rezerva-armatei-principiile-voluntariatului-trebui-reintroducem-serviciul-militar-obligatoriu.htm

    numai ca s-ar putea sa dea chix si cu armata obligatorie conditziile fiind altele, daca inainte tinerii nu aveau unde fugi de armata (mai putzin aia care dadeau shpaga si se declarau inaptzi) ca erau granitzele inchise acum termina liceul sau facultatea se suie in avion si s-au carat instant afara, unde daca nu esti idiot iti gasesti ceva de facut

    in final probabil trebuie ragandita structura aia de fortze si mijloacele cu care sa faci treaba inteligent cu mai putzini oameni, like drone, mobilitate sporita, tehnologie

    povestea aia cu adunatul prostimii, pus un PM din ’70 in mana si trimis sa crape pe camp la baioneta nu cred ca mai functzioneaza decat la aia cu carne de tun disponibila din belsug, mujicii pe camp in dombas, arabetzii alaku akbar, chinezii, indienii

    si daca vine lumea voluntar sa ajute atunci incadratzi-i si folositzi-i

  4. Ion Valcu says:

    @Caudillo, in concordanta cu restul lumii.

    Bine, la noi oricum scazu calitatea invatamantului dar crescu instinctul de autoconservare.
    Cine-o vrea sa moara sub bagheta burtosilor instelatzi, primeste premiul Darwin :))

    Divertis or spus-o bine: “Ridicatzi vizele-n aer; Cine mai sta pe-aici e-un fraier”

    Lire la suite:

    https://www.opex360.com/2023/10/13/la-marine-americaine-a-largement-rate-ses-objectifs-en-matiere-de-recrutement/

    “Probably other factors come into play… Like societal changes, a spirit of adventure that is probably not spreading as well as in the past, a willingness to serve that is eroding, etc.”

    “Probablement que d’autres facteurs entrent en ligne de compte… Comme les évolutions sociétales, un esprit d’aventure qui se diffuse sans doute moins bien que par le passé, une volonté de servir qui s’érode, etc.”

  5. Caudillo says:

    Au și alții probleme cu recrutarea,dar măcar încearcă să le rezolve

  6. gsg9 says:

    atzi frecat-o relaxatzi 30 si ceva de ani pe vechiturile lui Ceasca pe motiv ca oamenii, nu tehnica conteaza, era de asteptat ca pana la urma se va degrada si asta

    nici americanii nu mai vor sa moara pt congress-pipal, BLM, LGBT, jumate din americani considera guvernul federal guvern de ocupatzie si jumatatea ailalta ar vrea sa scape de primii

    nu mai vor americanii, no problem, US Air Force si US Army au rezolvat-o rapid:
    Cameroon, Jamaica, Kenya, the Philippines, Russia and South Africa

    pana va miscatzi voi se termina si nepalezele 😀

    https://uk.style.yahoo.com/join-military-become-us-citizen-112359094.html

    stiu pe cineva programator cu job bun in State a durat 7 ani, la un moment dat era convins ca-l trimit acasa

    domsoara blonda si foarte talentata Esmita Spudes Bidari in 7 saptamani a fost gata

    Under the new program, recruits are quickly enrolled in the citizenship system and when they start basic training, an expedited process kicks off, including all required paperwork and testing. By the time Air Force recruits finish their seven weeks of training, the process is complete and they are sworn in as American citizens.

    cine dracu te pune sa te faci programator sa invetzi si sa muncesti ca prostu’, numai idiotzii se apuca de asa ceva 😀

    in final p’aia din hoardele de trec ilegal din mexic in loc de centre de imigrantzi or sa-i faca direct sergentzi majori 😀 😀

  7. Xv says:

    Gsg, tu pornesti iar de la niste filme de-ale tale, alea cu inducerea vinei colective, “ati frecat-o relaxati 30 de ani”.

    Cine e personajul asta colectiv? Cine “ati”?.

    Zici de parca toti militarii au comandat MApN, pe rand sau de comun acord, un fel de clasa muncitoare utopica in uniforma, se schimba decidentul ca plantonul, sa apuce toti sa comande.

    Ca intr-o institutie militara iti iei jucariile si pleci cand nu esti de acord cu deciziile politicienilor, se stie.

    Au fost o gramada care au zis permiteti sa raportez, nu e bine sa facem asta, dar aia nu conteaza.

    #Corulbocitoarelor

  8. gsg9 says:

    oops, l-am sucarit pe Xv 😀

    fara vina colectiva, (din filmul meu) decat ca o 8servatzie: per total voi totzi acolo din sistem luatzi la gramada (stiu, generalizarile nu e bune)

    unii au frecat-o mai cu talent:
    https://www.b1tv.ro/eveniment/romania-tara-generalilor-corupti-lista-oamenilor-serviciilor-condamnati-sau-cercetati-de-procurori-103985.html

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/generalul-care-a-sustras-180-000-de-dolari-din-fondurile-dgia-ca-sa-si-cumpere-o-casa-a-fost-condamnat-cu-suspendare-1669917

    altzii, mai sarmani, daca trag de T55uri sau Tetaluri chiar daca ei saracii muncesc isi fac treaba per total tot o mare frecangeala iese

    altora nu le-o fi pasat si or fi asteptat pensia la 47 de ani

    destui s-au pensionat si mai devreme partzial inapt

    am asa un feeling ca cei care au raportat si au plecat au fost mai putzini decat aia din lista de mai sus, restul si-au bagat picioarele

    si nu vi se intampla nimic special: si prin corporatzii se intampla chestii d’astea, exista o ierarhie si o politica si acolo, Nutzi plac jocul/politica interna/ideile prostului ajuns sef itzi iei jucariile si pleci

    #MultumimDinInimaPartidului

  9. Ilie says:

    @caucazian – mai sunt 2 la Floresti cu un AG40…
    “Căpitanul Oana Boier, ofițerul de relații publice al Diviziei 4 Infanterie Gemina, a confirmat incidentul. Acesta a avut loc în timpul unei sesiuni de tragere. Cei doi militari implicați în incident sunt în afara oricărui pericol. Unul dintre ei a fost externat, iar celălalt stat doar câteva zile în Spitalul Militar. Oamenii legii au declarat că muniţia folosită la antrenament ar fi funcţionat defectuos din cauză că ar fi fost veche şi oxidată.”
    Ne zice duduia Boier ca sunt in afara oricarui pericol, dar si fara 2 degete…
    Iar oamenii legii (care? nr 44/2018?) au zis ca “ar fi funcţionat defectuos din cauză că ar fi fost veche şi oxidată”. Las` ca vien XV sa ne zica cum sunt depozitele pline de munitie – o fi d-aia noua si neoxidata…

  10. Xv says:

    Ilie, nu-nteleg ce frustrari ai, incident cu AG-40 a fost prima oara prin 2005-2006, cel putin de care stiu eu. Din cauza grenadei minunate, care a facut boom in aruncator. Pt ca mareata industrie de aparare face uneori munitie de kko. Asa ca da-i inainte cu lupta de clasa si infiereaza proletar descompunerea morala a militarilor, ca esti in tema cu elanul revolutionar.

  11. gsg9 says:

    @Ilie
    daca la primul incident mai potzi sa te gandesti ca au gresit la manevrarea/aruncatul grenadei povestea asta cu explodatul grenadei pe tzeava pt ca era veche si oxidata e chiar nasoala…

  12. Ilie says:

    @Xv – n-am domnule frustrari asa mari precum altii care sar ca arsi sa zica ceva in apararea MApN-ului 😉
    Ca isi pierduse un baiat doua degete – e cu parere de rau, dar tu zici sa vedem lucrurile pozitive – adica nu s-a mai intamplat un accident cu AG40 de prin 05-06. Si evident greseala e a industriei nicidecum a MApN.
    ” Oamenii legii au declarat că muniţia folosită la antrenament ar fi funcţionat defectuos din cauză că ar fi fost veche şi oxidată.” Nu e vina MApN-ului ca a receptionat munitie slab calitativ, ca o fi fost depozitata pe unde a apucat si nici ca era veche. Si nici nu e vina MApN-uli ca l-a pus pe saracu` soldat sa traga cu ea cu toate ca era veche si/sau oxidata…
    Cu siguranta daunele o sa le plateasca familiei industria, nu MAPN-ul.;)
    Acum ca oi fi proletar sau latifundiar si ca infierez sau inaluminez e mai putin spre deloc refevant, nu din cauza mea si a lu` gsg nu se inscrieu tinerii in Armata, aveti dotare asa cu o aveti, iar rangurile se dau cum se dau.
    Dar nu pot sa stau impasibil cand niste neni asa zisi “din sistem” vin in spatiul public sa ne zica ei ce bine e in Armata, cum sunt depozitele pline [wink wink], iar moralul a atins noi maxime. Cand tu ii dai cu surse contrariul, dar el iti zice “trust me, I`m a meletar”, ca e la secret, ca voi, “civilii” nu stiti, dar eu am vazut cu ochii mei…
    Numai ca marea problema e ca in secretomania asta a MApN-ului, pusa pe spatele inselarii inamicului, poate sa fie doar un blaf. Iar experienta recenta (Rusia) a aratat ca o gramada de chestii despre care se vorbeste ca ar fi prin depozite defapt nu sunt, ca gradul de antrenament al profesionistilor e mai mult pe hartie si ca in general ce se ascunde se ascunde pt ca nu e. Altii fac publice date serioase si te miri ca negru pe alb ai nostrii au disponibilitate la tehnica mai mare ca nemtii
    Inteleg ca trebuie sa faca ei MApN-il macar niste PR, sa arate mai sfortos decat e, dar un blog militar probabil nu e chiar locul cel mai bun. Incercati la un public mai larg.

  13. Xv says:

    Ilie, e clar, vorbesti din burta. N-ai habar cum e depozitata munitia, mai ales cea pt ag-40/aga-40, tu ai impresia ca e vb de cartofi in ladite, poate.
    Nu e niciun lucru pozitiv ca le-a iesit un stift pe poarta fabricii. Din pacate nu era o exceptie, se intampla des.
    Anii de zile fara utilaje moderne, cu salarii proaste si fușereala “noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc” si-au spus cuvantul.
    Era minunat comunismul, e ca tine.

  14. niko says:

    daca analizezi cifrele de scolarizare la colegiile militare o sa observi ca,cel putin la maistrii militari,problema este aproape rezolvata.pana in 2018 erau 3 colegii militare cu un total de 360 absolventi anual. toti continuau studiile in cele 4 academii militare.din 2018 ,odata cu reactivarea colegiilor de la Craiova si Constanta,s a ajuns la 600 absolventi/an din care vreo 500 plecau la academii,restu(cei mai slabi)erau distribuiti la maistri militari .din 2022 nr locurilor la fiecare colegiu a crescut de la 120 la 168 ajungand la un total de 840 anul asta.locurile la academii raman aceleasi deci,peste 300 din absolventi(again cele mai mici note la bac) ajung la maistri militari.cui nu ii convine,pleaca din sistem dupa ce isi plateste cei 4 ani de scolarizare pe banii armatei. 12000 euro.posibil la anul,cifrele de scolarizare sa creasca again.am informatii sigure ca se reabiliteaza pavilioane noi de dormitoare in toate colegiile.

  15. Ion Valcu says:

    Dau un bax de Carlsberg autorului anonim:))

    “un soldat s-a ranit pe sine plus alti 8 aruncand o grenada. va dati seama ce dezastru ar face cu o informatie? si acolo sunt mai multe informatii nu doar una.”

  16. Caudillo says:

    @niko
    Interesant comentariul tău.
    Problema e că de la colegiile militare vor proveni pentru locurile de maiștri militari cei mai slabi absolvenți.
    M am uitat și la mm de aviație, nu s au ocupat locurile nici acolo.
    Situația acum arata că atât la fnr cât și la aviație, unde maiștrii militari au un rol esențial în radiolocație,întreținerea avioanelor sau navelor, sunt foarte slabi candidați și în număr insuficient. E o varianta mărirea numărului de elevi în colegiile militare, dar oricum nu cred că va acoperi necesitățile armatei, nici măcar numeric, calitativ nici atât

  17. niko says:

    Avantajul consta ca in colegiile militare chiar se face carte in comparatie cu cele civile. Matematica, informatica, engleza si fizica sunt de baza acolo. Problema este ca in curand nici locurile in colegiile militare nu se vor mai ocupa. Anul asta au fost aproape 1200 pe cele 840 de locuri. Iar grila de salarizare +noile conditii de pensionare(varsta de pensionare 65 de ani si pensia = cu media ultimelor 300 de salarii X 0,6 parca) nu cred ca vor mai atrage in viitor foarte multi doritori.Nu stiu cine isi mai ingroapa adolescenta si 2/3 din viata intr un mediu extrem de restrictiv ptr 3000 lei/luna la iesirea din scoala de subofiteri/maistri si ptr o pensie de 3500-4000 la 55-57 de ani(daca vor ramane in vigoare reducerile corespunzatoare grupei). Un operator de 19 ani la o fabrica de tigarete(caz concret cunoscut personal) ia intre 4000 si 5000 lei/luna net. Fara restrictii de calatorie, apartenenta politica, servicii de permanenta si alte balarii.

  18. niko says:

    Super tare este ca la Bobocu(fortele aeriene) mai mult de jumate din aia aproape 120 admisi sunt fete.

  19. Caudillo says:

    Niko, am tot scris despre lipsa de atractivitate a carierei militare, până când am supărat mai multe personaje și am fost banat. L-am rugat pe proprietarul site ului respectiv să mi șteargă și articolele, dar ca de obicei nu mi a răspuns.
    Din păcate am găsit oameni care trăiesc într-o lume imaginară, unde trebuie să te angajezi în armata doar din pasiune și nu pentru bani sau pensie militara, oameni care cred că nu ești patriot dacă nu te angajezi în armata pe bani putini, oameni pentru care nu e o problema dacă un militar ajunge la bătrânețe homeless și nu pensionar militar.
    Nu știu cum vor veni tinerii în armata, cum s a văzut și în documentarul Recorder, cei care au părăsit cariera militară au avut opțiuni mai bune atât în țară cât și în străinătate

  20. niko says:

    Trendul asta va continua multi ani. Cand ai variante trebuie sa fi un pic tra la la sa iti bagi pielea in saramura. Pana acum erau niste avantaje care dispar incet incet sub presiunea civililor. Care civili ptr ei vor totul iar militarii sa dea totul. Inclusiv viata.

  21. Xv says:

    Colegiile militare au niste dezavantaje dpdv al maturitatii tinerilor care vor sa urmeze cariera militara. E prea brusca trecerea in uniforma, cu toate restrictiile care vin la pachet.

    Fix in perioada in care incep sa zburde hormonii, elevul are programul foarte strict.

    Si asta in timp se traduce uneori in casnicii nereusite, e inca un subiect tabu la noi.

    Uitati-va si pe harta pe unde are MApN unitati, fata de colegii cu alte uniforme. Nu are numai in orase la moda printre tineri, de multe ori unitatile nici nu sunt in orase.

    Nivel salarizare redus fata de munca prestata, lumea tot aude povestile cu pensii speciale, deci si salariile sunt speciale, sigur ca da. Sunt si salarii mari, dar nu peste tot si nu din prima zi.

    Evident, sunt unii care
    isi sporesc veniturile, am mai spus unde, la logistica/achizitii, acolo e traditia de cand lumea.

    Pentru o cariera in uniforma trebuie pasiune si spirit de camaraderie. Lucruri de-alea de care se citeste in carti. In general cariera militara e genul tinerilor “outdoor” sau “pantofari plimbati”, dar nu exclusiv, sunt posturi care implica miscare putina, dar surubarie multa sau “romantismul” unei mici unitati de radiolocatie sau transmisiuni izolate prin munti sau campie. Exista oameni care sunt ca pestii in apa si acolo, dar nu multi.

    Sunt destui tineri isteti care baga “outdoor si airsoft pt foto” pe retele sociale, diverse sporturi, merg la sala pt agatat, dar de obicei fac parte din categoria individualistilor care devin poveri in cadrul subunitatilor. Din fericire, nu prea ii ibtereseaza cariera in uniforma sau daca ii intereseaza, trebuie sa fie cu canal de youtube si tiktok.

  22. gsg9 says:

    civilii aia daca traiau bine nu se mai stresau de avantajele militarilor

    nu stiu daca le oferitzi cetatzenia domnisoarelor nepaleze in sapte saptamani or sa sara alea sa vina in armata

    degeaba va uitatzi la numere, problema se va accentua in timp, natalitate varza plus emigrare masiva cu mult peste ce se povesteste prin statistici oficiale

    pana acum nu s-a stresat nimeni, ca aparatul de partid si de stat nu-si bate capul cu analize si predictzii, astia 8serva ca se surpa casa pe ei fix in momentul cand se surpa casa pe ei, mandatul asta de acum conteaza…

    sistemul de pensii e nesustenabil iar o parte din bugetari au ajuns la ultra mega magarie salarii si pensii de zeci de mii de EUR pe luna de nu are nici prezidentul sau premierul Germaniei

    vai domle decat un catindat la tancuri

    pai mai intai noi nu avem tancuri, avem niste janghine care nici in 1980 nu erau tancuri oricat s-ar stradui Xv sa povesteasca cu modernizarile

    colac peste pupaza este razboi si mai exista internet, mai postez odata clipul asta cu BONUS versus mujicul iesit parlit ca porcul din turela se topise combinezonul pe el dand din aripi prin tzarana pana crapa (nu mai vorbesc de aia volatilizatzi in explozii sau de aia care se intorc la sol la zece-cinshpe secunde dupa ce au zburat din turela)

    “https://www.youtube.com/watch?v=bNQCp1gBrbM”

    https://www.youtube.com/watch?v=bNQCp1gBrbM

    daca vezi clipul asta te-ai mai duce tanchist pe o rapandula d’aia de pe vremea lu Brejnev?

    exista acum o oarescare sansa de modernizare (mult prea lenta si cu prea putzini bani) si reorganizare, daca nu se face la timp in final tot se va face la modul urat cand nu mai au ce face

    asa cum au adus marina in pragul disparitziei, cum au ramas si fara tancuri (ca ce avem noi nu sunt tancuri si daca muta batalionul de T55 de la Turda in Est tot un rahat pe batz), cum erau sa ramana fara aviatzie reactiva in final au adunat F16urile scoase din serviciu dupa 30 de ani de altzii prin Europa ca sunt totusi obligatzi sa faca minimul minimului AKA politzie aeriana, cum or fi ramas fara artilerie ca cine stie in ce stadiu sunt tzevile de pe vremea lui Ceasca, cum din doua fabrici de pulberi au ramas fara nici una

    asa or sa ramana si cu efective mai reduse si alte desfiintzari de unitatzi

    mai latra unul instelat in rezerva amenintza cu servicul obligatoriu

    obligatoriu si romani nu prea functzioneaza una langa alta 😀 si daca nu vor nu prea ai cum sa-i obligi cand granitzele sunt deschise

    #atatsaputut

  23. Caudillo says:

    Sunt două programe care cred că se vor realiza.

    Achiziția de 50 de tancuri Abrams și achiziția de IFV , ultima de vreo 3 melearde euro.

    Sunt presiuni pe ambele programe de la americani, la IFV se face lobby intens pentru ASCOD. Ambele vehicule au nevoie de mecanic conductor tancuri și vehicule pe șenile, exact de cei 69 de candidați care nu au venit.
    Mie nu-mi place să vorbesc la modul general și să completez corul bocitoarelor, e vorba de o problema la care nu i văd momentan vreo soluție, părerea mea e că politicul trebuie sa și asume responsabilitatea pentru această problema, armata nu poate oferi cu actualul cadru legislativ nimic concret.

  24. Xv says:

    Gsg, eu am aratat SI partile ok. Cu achizitiile.
    Ca si achizitiile au fost discutabile, da, aia e strict alegerea POLITICUlUI. C-asa-i in tenis.
    Poate mai tii minte cu inceputul epopeii F 16. Cand un general in rezerva a spus ca ar vrea Gripen si dupa aia a si fost schimbat, ca a fost un incident, ghinion. Altii preferau F 16 sh. Inclusiv piloti.
    Ce a fost ciudat e ca tocmai neamtu nu a cumparat nemteste.
    Astea au fost si o sa fie achizitiile, inca o vreme. Nu MApNul hotaraste, MApNul aproba. Un consilier de langa Botanica e mai important ca un ministru, despre ce vorbim? Cine vrea dotare are deja canale peste balta si face, de multi ani, nu sta la mana politicienilor. Restu, la coada.
    Tehnica a inceput sa fie, oameni mai putin.
    Si nu ca m-ar fi surprins, ca nici militarii vechi nu sunt usi de biserica, unii s-au bucurat cand au trecut in rezerva colegi experimentati. Posibilitati de avansare mai mari pt ei.

  25. Xv says:

    Caudillo, politicul isi asuma realizarile, atat. Nu responsabilitatile.
    Cand o sa vina noile MLI, o sa vina si mecanicii. Nu atragi oameni vanzand pielea ursului din padure.

  26. Ion Valcu says:

    “Cine vrea dotare are deja canale peste balta si face, de multi ani, nu sta la mana politicienilor. Restu, la coada.”

    Meine freund, ce expusesi dumitale se numeste “trafic de influenta”, iar in oricare traza cu apa calda se recompenseaza cu Leavenworth.
    D-aia iegzista la amerloci HASC sau GAO, intelesesi?

    Ipoteza cu “tehnocratul” pubelishtilor de peste parleaz fu demantelata cu ilustrul iegzemplu, al poporului intrupat strutz de la Nassiriyah.
    Ala care din jeneral s-o trezit ministru al apararii si apoi premier.

    Ala ce-i arhetip al ofitzerului superior din armie.

    Noi nu avem traditie americana a-la George Patton, sau Smedley Buttler, sau a niponului Amiral Heihachiro Togo.
    Noi avem un corp de ofitzerime vecin cu cretinismul, si 2-3 exceptii presarate ici-colo.

    Pooliticu’ pana la urma vine sa dea bine la poza.
    Cine opreste ofitzerimea lu’ peshte fript sa raporteze “MISIUNE NEINDEPLINITA BAAA” … ca n-au moonitzii la Aviatzie, la Marina, ori la FORTER?
    Sau sa tzipe ca le-o pubuit Volhovu’ ori Termitu-n lansator?

    Vazuram bine ce canale avem peste graniza: Ben Hodges care proslavea “productia” de Pirande de la hala dezafectata a UMB, de fatza cu jeneralu’ 4 nule (R), cu tiz de intelighentzie artificiala?

    Cum ar fi sa ni se bage pe gat vreo dooj de lazi de pe Globemaster cu AMRAAM si SidewinderX?
    Ei? Aista da realizare pentru jegneralii de contrainformatzii cu vile-n papusoi.

    Amu daca esti o tzara istovit dupa o zi de munca, sa-tzi iexplic:
    – Jeneralu cand mitralieste el asa cateva sute sau mii de amaratzi la Iasi, Brasov, Bukkrestan ori Timishoara primeshte drept recompensa podium langa Joian la parada de iarna: V.A.Stancujlescu.
    Sau pensii ca ala de la contra-informatzii meletare, ce-o dat cu jula vreo 180T EUR pentru vila proprie.
    – Iobagu’ ce-o pus stampila de vot pe poolitruc primeshte glontz in freza in caz de razbel, si poate-o mai pune si mana pe o furca sa-l perpeleasca pe ciolac, catz, lookovid, barne ori altzi asistatzi de lux de la stat.

    Vrem junta meletara, merem degrab’ la fratzii de ideologie, nord coreenii, cubanezii, etc.
    Si asa avem dotari similare ca vechime si calibru, in ciuda accesului la tehnologie si a zestrei ruginite de la Ceasca (fabrici de pulberi si industrie grea taiate, etc).

    Sa avem simtzul ridicolului, doar zic … fara bai.
    #weareNATO
    #contrainsurgenta
    #furnizoroficialdesecuritate
    #speriemdelfinicuAPRA

  27. Xv says:

    Prietene, nu e niciun trafic de influenta, faci confuzii mari.
    Americanii au DONAT tehnica multa, nu-nteleg de ce te dai cu parerea fara sa stii.
    Si recent au dat americanii 2 Hercules, pe langa o gramada de tehnica deja donata dupa Afghanistan https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26569918-romania-primeste-gratuit-sua-inca-doua-avioane-militare-130h-hercules.htm

  28. gsg9 says:

    daca Armata asteapta la jegurile din politica sa-si asume ceva…jale si durere…

    Abrams de 1 miliard si ASCOD de 3 miliarde, aici s-ar putea sa avem o problema si anume miliardele

    se vor reduce unitatzile, mecanicii de la batalioanele inutile de T55 si TR vor merge la alea 50 de Abrams si ASCOD daca le vor cumpara

    daca vor veni jucarii noi poate mai apar si tineri care vor fi atrasi desi dupa cate mii de tancuri si blindate s-au vazut sarind in aer si arzand prin Ukraina si aici s-ar putea sa persiste o problema cu doritorii for quite a while…

    pana la urma tancul n-a prea convins, nu intru in discutzii daca mai avem sau nu nevoie de tancuri, dar mujicii au sarit cu ele in aer si au ars eroic cu miile

    iar ukrainienii cu leo, challenger, abrams, amx, bradley, cv90 ce mai veselie mare n-au facut nici aia mare branza in faimoasa contraofensiva

    noi practic nu avem tancuri deloc asa ca ce sa ne mai batem capul cu mecanici pt ele, stam si mancam semintze pe margine vedem ce s-o mai alege de arma asta pe la altzii care mai au si se mai streseaza

    xv, stiu ca politicul, dar si aia de la voi de sus de tot multi-instelatzi din minister in general liniste si pace ne indeplinim cu succes misiunile la standarde NATO pe T55 si Tetal that is, totul e bine, suntem piloni de stabilitate, spatziul aerian NATO e impenetrabil

    exemplu recent: astia a trimnis saracii niste oameni la un program de pregatire in domeniul submarinelor

    https://www.navy.ro/eveniment.php?id=1879

    si vine ciolomacu si declara ca Romania nu are nevoie de submarine, a trecut un fraier de la marina doua submarine acolo pe lista dar nu-i nici un pericol sa se achizitzioneze, nu ne trebuiesc

    n-a iesit si n-a zis zis nimeni din marina contraamiralii lui peshte nici pas, la genul ba idiotule cu ce vrei sa ne aparam apele teritoriale si rutele de navigatzie, sa dam cu prastia de pe mal?
    nimic, liniste si pace…

    primit Hercules, postat atunci la graffiti 😀 , bogdaproste

  29. Ion Valcu says:

    XV. Vorbesti de donatii echipamente?

    Pai hai sa vedem:
    1. Ce este EDA?
    https://www.dsca.mil/programs/excess-defense-articles-eda
    “Transfers excess defense equipment to foreign governments or international organizations.
    Typically used for modernization of partner forces.
    Excess defense articles provided to partner nation at a reduced price (based on the condition of the equipment) or as a grant.”

    2.Cine aproba EDA?
    https://www.dsca.mil/resources/major-usg-stakeholders-fms
    “DSCA facilitates coordination and approval of requests.

    2.1 The United States Congress
    By law, potential sales that meet certain criteria must be submitted for Congressional review within a specific timeframe before a Letter of Offer and Acceptance (LOA) may be offered to foreign purchasers.

    2.2 The Department of Defense (DoD)
    The Secretary of Defense establishes military requirements and implements programs to transfer defense articles and services to eligible foreign countries and international organizations. This is done in close coordination with the DOS.

    2.3 The Department of State (DOS)
    The Secretary of State is responsible for management and supervision of all aspects of U.S. security cooperation programs – including SC. DOS determines whether (and when) there will be a U.S. program with, or sale to, a particular country and, if so, its size and scope.”

    Deci “intrarile” de care mentionezi ca le-ar avea vreun jeneral is cel mult pur consultative.
    Fara Congres, SecDef, State Secretary si pooliticienii nostri (ministru, premier, prezident), nu prea sta nimeni de vorba cu ofitzerimea superioara de la noi.

    P.S. Regulamentul ala militar se mai aplica si la noi?
    Sau fiecare instelat isi face “intrari” si decide ce-l taie capatzana?
    Mai ales ca n-are pushkulitza sa de acasa in dotare, in afara de traficul de arme / tigari ori seiful de operatiuni contra-informatzii.

    Deci da, Leavenworth scrie pe meletarul care ia din inventar fie si un shurub, fara abrobarea alora 3 de mai sus.
    De-ar fi fost altfel, ne blindam cu P-3 Orion la Marina si cu BlackHawk la ailaltzi.

  30. Caudillo says:

    Nu cred că achizițiile de armament le hotărâm noi. Și Dragnea a mârâit ceva despre Patriot , dar fără efect. Dacă se va decide peste ocean să luăm Abrams și ASCOD asta vom cumpăra. Mecanicii de pe T55 și Mli 84 vor ieși la pensie și oricum e indicat la mașinăriile astea noi sa ai oameni new generation, mai obișnuiți cu tastatura.
    Problema e că tot le trebuie permis C și indiferent cât de noi sunt tancurile și IFV urile , nu vom găsi tanchiști care să lucreze pe 4000 de Ron/lună.
    Realitatea e că în 1992 eram 22,8 milioane, acum suntem doar 19 milioane de români, mulți sunt plecați în străinătate, piața muncii oferă salarii mai bune decât în armata și dacă nu și asumă nimeni aceasta situație, la anul vom constata iarăși că iarna nu-i ca vara și că sunt din ce în ce mai puțini și mai slab pregătiți tinerii care vin în armata

  31. Ion Valcu says:

    “Problema e că tot le trebuie permis C și indiferent cât de noi sunt tancurile și IFV urile , nu vom găsi tanchiști care să lucreze pe 4000 de Ron/lună.”

    Banii aside, nu-i scolarizeaza astia din armie? Mai ales la senilate…
    N-or fi atat de dilii, iar mai apoi, majoritatea tehnicii grele vine pe platforma si opereaza “offroad”.

  32. Caudillo says:

    M am gândit și eu la varianta școlarizării în armata, să le dea C ul în școala militară, dar sunt niste inconveniente.
    Trebuie mărită durata școlarizării, nu e suficient 1 an de zile cum e acum la subofițeri tancuri.
    E preferabil un tanchist cu zeci de mii de kilometri pe tir.
    Există riscul ca după școlarizare și după ce capătă experiență, un tanchist să plece în civilie fără un salariu motivant.

  33. gsg9 says:

    Dragnea a marait despre Patriot cand Ciuca a luat banii pusi deoparte pt corvete si a platit Patriot in avans (miscare desteapta, bravos Ciuca), existau banii aia si rahatul pesedist plangea dupa ei ce borduri si panselutze frumoase s-ar fi plantat de banii aia daca ar fi pus mana pe ei…

    din banii aia s-au platit 4 sisteme Patriot pe care le-atzi si primit, dupa aia pauza, la restul de 3 sisteme tot baga abureala ca asteapta aprobarea americanilor, ce aprobari viseaza 😀 scoatetzi banii…

    banii de corvete nu s-au mai pus la loc, corvetele la revedere si-un cos cu mere

    scorpene de 2 miliarde a zis ciolomacul saf ca nu ne trebuie

    asa ca 4 miliarde ascod si abrams pur si simplu nu e credibil la cum se misca cu banii pt achizitzii, i-am aratat lui Xv pe alt topic din bugetul MApN vreo 400 si ceva de milioane cheltuitzi pana acum pt achizitzii in 20-23

    de aici pana la miliarde e cale lunga si multa abureala si clantzaneala de la minister si politicieni, nu sunt seriosi, banii aia nu exista si nu se cheltuie pe achizitzii, in rest pedefeurile suporta orice

  34. Xv says:

    Ion, tu ori nu intelegi lucrurile, ori te faci ca nu pricepi, ca sa afli detalii.
    Nu s-a dus nimeni cu palaria-n mana la americani, doar s-au oferit ei, datorita colaborarii apropiate in Afghanistan, in trainingurile din anii 90 si a faptului ca deja cunosteau bine un militar roman absolvent la ei inainte de GWOT, sa ajute FOS cu tehnica. Una e Vamtac si alta Humvee mai adus la zi la protectie etc.
    Tu vezi numai conspiratii si spagi, ca asa iti imaginezi.
    Cauta tu pe net in continuare, ca gasesti sigur donatiile catre FOS, mi-e clar ca nu cunosti cum rezolva americanii problemele si mentalitatea neconventionalilor de la ei.

  35. gsg9 says:

    are link pe prima pagina pe Hotnews

    MApN vrea să aducă militari voluntari în rândul cadrelor active

    Tîlvăr mai arată că MApN vrea să inițieze un demers de modificare a legii 446/2006, prin introducerea unei noi categorii de militar, soldat/gradat voluntar în termen. În prezent, voluntarii pot avea doar statut de personal militar în rezervă, distinct față de cel al soldaților și gradaților profesioniști în activitate.

    MApN încearcă să schimbe această ”balanță”, prin aducerea unui număr cât mai mare de personal militar activ, prin includerea soldaților voluntari în serviciu.

    https://www.fanatik.ro/ministrul-apararii-despre-reintroducerea-serviciului-militar-obligatoriu-chemarea-la-arme-posibila-in-stare-de-asediu-20520950

  36. Caudillo says:

    N am pretenția că sunt atotștiutor, dar pentru corvete și submarine nu am nici un regret. Abramsul mi se pare necesar și cred că se vor găsi bani pentru el. La ASCOD problema e mai complicata, GDELS e disperat să găsească niște fraieri sa l cumpere și 90%
    probabilitate ne vor găsi pe noi.

  37. Caudillo says:

    De Gaulle a scris Vers l’armée de métier în 1934 și demonstra necesitatea unei armate de profesioniști. A primit cele mai aberante critici pentru cartea lui. Doar că anul 1940 i a dat dreptate.
    Chestia asta cu rezerviștii, soldați voluntari,mi se pare o întoarcere în timp cu 100 de ani și o pierdere de bani și resurse.

  38. gsg9 says:

    risipa/nerisipa o fi avand legatura cu The Tilvar Paradox: sa te plangi ca nu mai vin oameni in sistem si ca se demisioneaza in masa concomitent cu neintegrarea celor care se ofera totusi sa vina voluntari

    ideea era daca mai vrem marina militara, corvetele submarinele ar fi fost primele nave noi cu capacitate combativa din ultimii zeci de ani

    altfel, daca tot vorbesti de risipa, in marina sunt vreo 7000 de suflete care o freaca artistic pe acolo pe nave de pe vremea impuscatului inarmate cu tunuri si mitraliere, valoare combativa zero barat si valoare adaugata negativa respectiv salariile si cheltuielile cu copaile care trebuiau scoase de mult din serviciu si casate

  39. Caudillo says:

    La ce săraci suntem și la ce lipsuri avem, în aviație, tancuri, Mli, apărare antiaeriană, shorad, atgm portabile, efectiv nu văd cum sa mai găsească vreun guvern bani de corvete.
    Corvetele trebuie sa vina după avioane, tancuri etc

  40. gsg9 says:

    ma repet irepetabil precum irepetabilitatea

    Ciuca a luat banii pusi deoparte pt corvete si a platit Patriot in avans

    atunci a fost si singura data cand au fost pusi niste bani mai multzi deoparte pt inzestrare

    din banii aia s-au platit 4 sisteme Patriot

    acum trebuie sa mai cumpere si restul de 3 sisteme

    aici a intervenit pauza, altzi bani pusi deoparte pt corvete din care sa ia sa plateasca si restul de 3 Patriot cu ei nu mai sunt

    bani de corvete pt platit…corvete…n-au mai fost, deci pauza

    astia cheltuie 480 de milioane pt tot ce achizitioneaza anul asta, de la munitzie si rate la F16 norvegiene pana la iveco, p5 si ce or mai plati bucatzi dintr-un dragor

    de aici pana la 4 miliarde pt tancuri si MLIuri e cale lunga

    ca daca n-au avut acum bani de 3 Patriot sau 4 corvete e probabilitate mare ca or sa aiba 4 miliarde pt blindate

    sau 7 miliarde pt F35

    corvetele poa sa nu vina niciodata, nu asta ar fi problema, ci daca mai vrei sau nu marina militara

    daca nu mai vrei nu e nici asta o problema

    dar atunci nu mai tzii 7000 de oameni pe salarii sa frece niste cazane plutitoare de pe vremea impuscatului fara nici o valoare combativa

    daca vrei marina si platesti salarii si pregatesti marinari atunci trebuie sa ai si nave de lupta corespunzatoare

    ce face sistemul:

    o freaca pe antichitatzi fara absolut nici o relevantza ca sa fie acolo numarul de posturi

    sa existe obectu’ muncii

    si scrie povesti despre dotari care n-or sa se mai faca niciodata la bugetele astea minuscule pt achizitzii – ma refer la banii cheltuitzi concret pt achizitzii nu abureli

    asa a mers in ultimii 33 de ani dupa revolutzie, tehnica veche antica si da’damult

    si pastrat structuri si unitatzi care nu mai au valoare decat pe hartie

    se numesc pompos flotile de fregate

    divizioane de corvete sau de NPRuri

    batalioane de tancuri

    brigazi mecanizate grele

    batalioane de artilerie AT

    baterii de Volhov si KUB si OSA

    o mare prosteala si o mare risipa

    si se merge asa in dorul lelii de zeci de ani

    asa ca pana la urma cumva trebuie sa se rupa pisica, bine ca nu mai vine nimeni la tanchisti, poate doar asa se termina si cu mizeria aia de batalioane de T55uri in 20-23

    la banii care este cheltuitzi real nu pedefeuri trebuie periata bine de tot si adaptata structura

    pastrat doar ce mai e viabil acum nu ce e scris prin pedefeuri ca sosesc prin 20-40, nu potzi sa mai stai cu tehnica veche de 40 de ani inca 30 de ani asteptand vremuri mai bune, e bataie de joc

    vremuri mai bune nu au cum sa mai vina la banii astia

    again din nou si inca odata exemplul polonez

    polonezii se imprumuta la koreeni $22 billion si aveau planuri sa se imprumute per total pana la $70 de miliarde pt achizitzii (daca planurile or mai fi valabile acum dupa alegeri) ca sa-si refaca armata, deci bani, nu povesti…

    vad ca se tzin de program, stirea e de acum o ora, se aduna 5 banci in Koreea ca sa poata sa-i imprumute p’astia atatea miliarde
    https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/south-korea-lining-up-banks-help-finance-22-billion-arms-sale-poland-2023-11-03

    romanii, povesti…

    nu ne trebuie corvete

    sau submarine

    dar pastram marina militara chit ca e un morman de fiare vechi care nu mai sunt bune de nimic

    sa fie acolo pe inventar

    sa-i cantam vara un Doamne miluieste pe faleza

    daca nu o inzestram cu nimic mai bine ii cantam Vesnica Pomenire si o taiem si bagam banii in altceva util

  41. Ion Valcu says:

    Nu putem noi sa ranfluam asa … pe shest nava Moskva, sau ce-or mai fi pierdut rusii cei rai in ligheanu’ negru de suparare?

    N-avem bani de marina, macar sa fim mai “dashteptzi” cu 2 secunde si sa facem rost.
    Ramanem si consecventi la ce avuseram si pana acum, adica tot niste lotci din epoca apusa.

    Oare italienii Vard ce-or mai face acum, dupa terminarea confectiilor metalice pentru podu; de la Braila?

  42. Caudillo says:

    Înțeleg argumentația, dar deciziile politice nu sunt întotdeauna logice.
    7 MLD pentru F 35 mi se pare doar o abureală electorală, nu văd de unde scot atâția bănet.
    Intr adevar

    daca n-au avut acum bani de 3 Patriot sau 4 corvete e probabilitate mare ca or sa aiba 4 miliarde pt blindate

    Asta înseamnă că există o probabilitate mică, dar mai mare ca 0, să se găsească acești bani.
    Știu că au fost niște neînțelegeri între polonezi și coreeni in legătură cu creditele acordate de coreeni, oricum după alegerile din Polonia, tot programul de înarmare polonez devine incert.
    Dar cumpărarea de armament coreean cu credite coreene e foarte interesantă, cred că și francezii au vândut Rafale la egipteni tot prin credite franceze.

  43. Caudillo says:

    The announcement of the sale of 30 Rafale warplanes to Egypt caused something of a stir.

    One hundred percent of the €3,950 bn is borrowed over ten years from the four biggest French banks (Crédit Agricole, BNP, Société Générale et CIC). Whatever happens, Dassault Aviation is sure to be paid.

    https://orientxxi.info/magazine/who-will-pay-for-the-rafales-delivered-to-egypt,4763

  44. Ilie says:

    @Xv – aia cu din cauza lui Bosanceanu si SNC nu are Romania corvete mi se pare trasa de par.
    Adica vreti sa-mi ziceti ca NG nu a stiut cum sa faca un contract cu un santier naval din afara Frantei? Ce conditii stricte sa-i puna? hai sa fim seriosi.
    Ca SNC a incercat sa isi traga cat mai mult din profit – pai bravo lor – asta inseamna sa fi manager bun. Dar nu cred ca acel contract era asa de vag incat sa-i dea spatiu de manevra.

    Eu ma intreb in felul urmator – ce se intampla daca ziceau ca semneaza? Ce ne faceam? Pe unde scotea MApN-ul camasa? Anula licitatia pe motiv ca nu mai sunt relevante corvetele? Ca bani oricum nu erau, nu sunt, ca trebuie platite alte treburi de la buget, oricum deficitul e excesiv si Guvernul nu stie cum sa-l justifice.

    Dupa care ca nu s-au gasit 50 de mil in plus – ok, dar pt AAV-uri, elicoptere, MCM-uri si modernizat NPR-uri s-au gasit?

    Si ma mai gandesc ca poate or fi destepti si s-or fi inclinat spre corvetele alea europene – poate le fac italienii de la VARD, dar ma indoiesc pt ca primele ar fi trebuit sa fie livrate prin 2030, deci la noi mai tarziu. Si nu de alta dar nu mai prind contra-amiralii inaintarea in grad, ca ies la pensie.
    Oricum nu sunt si sigur nu vor fi bani.

  45. Ilie says:

    Ce zisei eu mai devreme?
    https://www.profit.ro/stiri/politic/document-romania-abandoneaza-planul-de-a-si-cumpara-nave-militare-proprii-21370571
    Numai ca mai devreme de 2035 nu le vezi. Si ls noi modernizam NPR-uri in loc de fregate….

    • admin says:

      Bullshit-o-metrul e dat peste cap.

      Cel putin doo minciuni si o tampenie:
      1. “lipsa fondurilor necesare pentru continuarea procedurii prin intierea discutiilor cu participantii clasati pe locul 2
      Asa cum se stie, diferenta intre ofertele NG si Damen a fost nesemnificativa. Practic inflatia. Sa zici ca n-ai bani de dat in plus inseamna ca de fapt n-ai avut bani nici macar pentru contractul cu cei de pe locul 1.
      2. “Fortele Navale au initiat si intreprins toate demersurile
      Nu toate demersurile, pentru ca inca sintem observatori (cu interes sau ingrijorare). Toate demersurile ar fi insemnat sa fim parteneri.
      3. “reanalizarea posibilitatilor de inzestrare in acord cu actualele cerinte
      Actualele cerinte de inzestrare la Marea Neagra n-au nimic in comun cu cerintele franco-italiene pentru nave de patrulare in Mediterana.

      Astia de la FN sint clar cei mai prosti din curtea scolii. La momentul asta, intrebarea “de ce li se mai platesc salarii / pensii?” capata legitimitate.

  46. gsg9 says:

    singurele discutzii de care am citit e ca polonezii mai vor miliarde imprumut ca sa mai cumpere armament si koreenii am impresia ca se cam sperie un pic de atata banet dat imprumut

    meanwhile noi ne imprumutam pt consum, pensii si salarii…

    nu ma lamuresc cum or sa ramburseze aia atatea miliarde plus dobanzile, dar asta e problema lor

    insa ridica alte semne de intrebare: ce stiu polonezii de nu se uita la bani si riscul unui faliment este evaluat clar ca fiind mai mic decat a avea o armata prost echipata in anii astia in care se misca placile tectonice

    si in conditziile astea cum de stau astia mioritici atat de senini…

  47. gsg9 says:

    vor sa mai bage atatea milioane in NPRuri, colac peste pupaza nimic nou pe AA, ca mujicii n-au drone si rachete se vede in Ukraina, stam cu AK630 pe ele ca-s bune, si Moskktva avea vreo 6 bucatzi si uite ce bine-i merge acuma 😀

    fregatele trebuiau si alea casate, daca nu le-au inarmat acum 20 de ani acum sunt trecute de varsta la care altzii fac trageri pe ele pe post de tzinta, dar ca solutzie disperata de banii pe care vrei sa-i bagi in 3 NPRuri mai bine inarmezi fregatele

    alta prosteala, 2 elicoptere cu Exocet
    de banii aia cumparau rachetele Harpoon pt F16 si daca au adaptat Storm Shadow si Harm pe Su24 sa nu-mi spuna careva ca nu pot sa acroseze Harpoon pe F16MLU; modifici 4 avioane si decoleaza odata 16 Harpoane in bot la mujici, F16 platforma rapida cu raza de actziune mare, super descurajare
    insa se feresc de asta ca de dracu, sa nu cumva sa se simta mujicii amenintzatzi ca atunci cu dronele, asta e grija principala a amiralilor nostri sa nu cumva sa se simta mujicii amenintzatzi

    abureala cu European Patrol Corvete dupa 2030, politicienii au pasat problema alora alesi dupa ei peste 10-15 ani, amiralii ies la pensie
    bune nebune pt MN n-or sa cumpere nici d’astea

    am asa un feeling ca dupa 20-30 dezechilibrele se vor accentua, datorie mai mare, mai multzi pensionari per capita de activ, si mai multzi emigratzi, jaf si mai mare in sistemul public de catre casta privilegiata si daca se va tzine langa-danga cu crize si razboaie pana in 20-30…vai si amar…

    impresia ca astia din marina si-au cam impuscat viitorul cand au dat in gat corvetele, asa cum erau cu vl-mica si exocet erau nave noi, ceva viitor pt marina…

    @Ion Valcu
    ce sa mai ranfluezi, era una disponibila pe la Mykolaiv

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_cruiser_Ukraina

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Ukrayina_at_Shipyard_imeni_61_Kommunara_Ingul_River_Nikolayev_7_December_2013.jpg

  48. Caudillo says:

    https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/romania-m1a2-abrams-main-battle-tanks

    Pe 9 noiembrie 2023 s a publicat aprobarea DSCA pentru vânzarea de blindate către România. Cost estimat 2,53 mld USD

    The Government of Romania has requested to buy fifty-four (54) M1A2 SEPv3 Abrams Main Battle Tanks; fifty-four (54) M1A1 Structures; four (4) M88A2 HERCULES Combat Recovery Vehicles; four (4) M1110 Joint Assault Bridges; four (4) M1150 Assault Breacher Vehicles; four (4) Heavy Assault Scissor Bridges (HASB); fifty-four (54) M240C 7.62mm machine guns; ten (10) AGT1500 Gas Turbine engines; five thousand nine hundred forty (5,940) 120mm M1147 High Explosive, Multipurpose, Tracer (HEMP-T) cartridges; and four thousand two hundred thirty (4,230) 120mm M1002 Target Practice Multipurpose, Tracer (TPMP-T) cartridges. Also included are mine rollers; Enhanced Heavy Equipment Transporter (EHET) M1300 tractors with M1302 trailer with B-Kit/Frag Kit; Heavy Expanded Mobility Tactical Truck (HEMTT) M978A4 with B-Kit/Frag Kit; Tank Rack Modules (TRM) M107A1 fuel trailer (2500 gal) with B-Kit/Frag Kit; HEMTT A4 M1120 Load Handling System (LHS ) with B-Kit/Frag Kit; Ml076Al with flat rack and B-Kit/Frag Kit; Forward Repair Systems; trailer mounted generators; Common Remote Operated Weapons Station Low Profile (CROWS-LP); M2A1 .50 caliber machine guns; communications equipment; global positioning system (GPS) receivers; service and training ammunition; spare and repair parts; Special Tools and Test Equipment (STTE); technical manuals and publications; maintenance trainers; gunnery training systems; tank driver’s trainers; new equipment training; etc

    Implementation of this proposed sale will require approximately (22) U.S. Government and (52) U.S. contractor representatives to travel to Romania for a duration of up to five years to support equipment fielding and training.

    Până la urmă, probabilitatea de a cumpăra tancuri Abrams devine din ce în ce mai mare. Rămâne de văzut cu ce tanchiști vor face americanii training

  49. gsg9 says:

    pai sa ia din aia care s-au antrenat in ultimii doojdaani la standarde NATO la manivela pe T55uri si sa-i puna pe Abrams, trecerea la digitalizare automatizare va fi usoara, poate chiar se va pierde ceva din calificare cand trec pe Abrams 😀

    in general e mai mult ce aproba americanii decat ce se plateste in final, dar totusi e diferentza cacam mare la de doua ori si jumatate…

    cumpara decat numai High Explosive, Multipurpose, Tracer (HEMP-T) cartridges
    https://www.technology.org/2022/03/20/nextgen-m1147-120mm-cartridge-abrams/

    nici un sabot…

    in timp ce polonezii cumpara M829A4, M829A3,M829A2 APFSDS-T cu miile la gramada, niste fraieri

    probabil aceeasi doctrina de aparare acolo sus prin minister sa nu se simta tancurile mujicilor amenintzate, in cazul asta n-au decat sa le stocheze la malul marii in aer liber…

    sau se preconizeaza ca dupa spetzalnaia operatzia mujicii nu vor mai avea tancuri in afara de bibelourile alea de parada Armata

  50. gsg9 says:

    ne mai lamuresc polonezii ce intentzionam sa cumparam 😀

    nu se fabrica de la zero, se iau cutii blindate de M1A1 si se taie/sudeaza/taie/sudeaza si se instaleaza echipamente pe ele pana le ies M1A2SEPv3

    cu Goagal translate:
    https://defence24.pl/przemysl/zielone-swiatlo-dla-rumunskich-abramsow

    The contract to be signed was valued at a maximum of USD 2.53 billion, and concerns the purchase by Romania from the strategic resources of the US Army of 54 M1A1 tank shells, which will be used to build 54 M1A2SEPv3 tanks.

    This type of work involves cutting old shells and replacing parts of steel plates such as the bottom of the hull or the rear niche of the tower. The remaining armor steel plates, in the form of recycling, are used to weld hulls and towers to the new standard.

    New components are then installed in the newly welded shells. In addition to the tanks, under the contract,

    Most likely, APFSDS anti-tank ammunition was also purchased, but the number and type are not public and will be obtained under a separate contract

  51. Caudillo says:

    Tancuri Abrams noi nu se mai fabrică din 1996, americanii au 3000 ? de bucăți în rezervă, când vor să vândă ceva, iau un tanc vechi și îl aduc la ce varianta vrea clientul.
    De asta un Abrams sepV3 e foarte ieftin, cca 4,6 mil USD bucata.
    Muniția sabot e mai problematica, are uraniu sărăcit .
    De asemenea, nu știu dacă americanii ne dau tancurile cu blindaj de uraniu sărăcit, la ucraineni le au scos uraniul din blindaj.

  52. gsg9 says:

    munitzia sabot nu e o problema daca e DU, polonezii au cumparat gramezi

    sa speram ca doar sunt ai nostri secretosi si sfiosi sa nu se simta mujicii amenintzatzi si ca se vor comanda si sabotzi DU

    US a anuntzat de mult ca li se va da ukrainienilor
    https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-66736869

    mujicii au latrat s-au zvarcolit ca WWIII ca nucleare ca sfarsitul lumii ca har ca mar…lumea merge mai departe…

    blindajul poate fi oferit fara DU la un nivel competitiv, acolo se codesc sa nu abandoneze aia vreun tanc sa-l studieze mai intai mujicii si mai apoi litl tzainiiziili pipl

  53. Caudillo says:

    Polonezii au cumpărat într-adevăr muniție DU, doreau să o producă în Polonia

    https://polanddaily24.com/poland-develops-plan-to-create-depleted-uranium-ammunition-for-abrams-tanks/politics/21977

    dar tot mi se pare că există o reticență a americanilor să vândă muniția DU.
    Despre blindajul DU, nu e clar dacă l au dat la polonezi, altă reticență

  54. gsg9 says:

    singura retincentza e la imbecilii de la minister care se ocupa cu achizitziile si la aia care iau deciziile

    la ukrainieni n-a fost retincentza, ca li s-au dat

    la polonezi nu, ca au comandat
    https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/poland-m1a1-abrams-main-battle-tanks

    romanii cumpara la misto 50 de tancuri si nu comanda saboti pt ele

    aia saracii de pe siteul polonez nu concep asa ceva si presupun ca va fi o comanda ulterioara super secreta

    insa discutand despre aia care au dat in gat corvetele si s-au inscris la misto la corveta de patrulare europeana ca noi o sa patrulam cu ele prin Mediterana dupa 20-35

    sau aia care cumpara avioanele calarite de altzii 30 de ani si n-au pilotzi pt ele nu mai vorbesc de rachete

    probabilitatea sa fie fix ce e scris in lista aia si altceva nimic pana dupa 20-40 e foarte aproape de 100%

    cica unul mai da’damult ar fi zis Nu imi e teama de o armata de lei condusa de o oaie; imi e teama de o armata de oi condusa de un leu

    oare o armata de oi condusa de o adunatura de imbecili unde s-o incadra…

  55. Xv says:

    Gsg- “Armata de oi”? Cum iti dai tu in petec. Au apus vremurile alea uteciste, cu micile invarteli feseniste pe la Baneasa, ce sa-i faci, tovule. Pacat, ai momente cand esti simpatic. Mai baga material cu polonezii si cu pensiile speciale.

  56. gsg9 says:

    Xv, imi pare cu soare ca tzi-am 8fuscat si anume amoarea proprie dar fix din astea doo exemplificate de ilustrul personagiu la armata de lei clar nu va incadratzi…

    Polonezii, fac ce trebuie…

    Voi, o frecatzi…

    Traiasca NATO in care am intrat…

    Pensiile speciale si taxele sa fie cat de mari, cu cat mai repede se prabuseste sistemul cu atat mai bine, otherwise it’s just a question of time…

  57. Xv says:

    😀 you wish.
    Nu stiu cat de bine cunosti Polonia si pe polonezi. Dincolo de wiki, stiri si eventual citybreakuri. Ei sunt cu totul altfel decat noi. De la mentalitate la idei politice, traditii. Sunt mult mai patrioti si mai uniti. Nu exista comparatie la capitolele astea, educatia e diferita.
    Influenta in lume mult mai mare, putere economica la fel. De sute de ani.
    Plus catolicism, lucru foarte important, cred ca stii si asta.
    Militar, Polonia e stalpul flancului estic. Sunt foarte apreciati de americani si de englezi. Chiar mai mult ca alte tari vestice, vechi in NATO.
    Noi suntem la categoria “Nadia, Ceaucesco, Dracula, Hagi, gipsies, beautiful girls, Casa Poporului”.
    Dar sunt domenii militare in care americanii ne considera cei mai buni din fostul pact. Inclusiv polonezii recunosc asta.
    Si cu frecatu, inainteaza plangerile la senatoru melcilor.

  58. gsg9 says:

    Xv, corect, altzi oameni alte obiceiuri

    ca sunt in alta liga si au alta mentalitate asta nu inseamna ca nu trebuie datzi ca exemplu, dimpotriva, trebuie datzi ca exemplu, exemplu de urmat sunt aia care se misca mai bine ca tine, acolo vrei sa tzintesti sa ajungi mai sus la mai bine, nu la mai prost…

    au fost cam in aceeasi situatzie cu voi, si ei cu armata cam cazuta, nici ei nu au avut banul jos

    au plecat dupa imprumuturi si au cumparat de tot ce capacitate industriala putea livra rapid armament

    s-au imprumutat la koreeni miliarde si au cumparat armament din banii aia

    acum negociaza alte imprumuturi de miliarde tot pt armament

    polonezii fac ce trebuie, se asteapta la un conflict si se pregatesc

    Romania se imprumuta pt salarii si pensii, clar alte mentalitatzi

    printre altele cumpara la misto 50 de Abrams la Sf.Asteapta dar uita sa cumpere si sagetzi pt ele

    mutat planurile in 20-40 cand sunt voci care spun ca dupa 20-30 or sa fie vremuri cam interesante dpdv economic/pensii numărul salariaților va fi sub 3 milioane, iar cel al pensionarilor va depăși 7 milioane.

    https://republica.ro/pregatiti-va-de-acum-de-impact-ce-se-va-intampla-dupa-2030-anul-in-care-generatia-zdecreteilor-din-romania

    voi suntetzi pe mana cu senatorul melcilor: el se face ca va plateste, voi va facetzi ca lucratzi

    plus alte cocalareli, cine a mai pomenit generali de trust de presa, de departament de inzestrare, de fotbal tenis handbal muzica populara, sefi de spitale, contra-amirali la REMAT samd

    plus altele si mai cocalareli, am mai postat lista cu zeci de generali condamnatzi pt te miri ce, aproape totzi condamnatzi la pensie de general cu suspendare, inclusiv aurolacul ala de fura banii din seif sa-si faca vila…

    generalii ciocu’ mic, senatorul melcilor se face ca le da un pic asa peste degetzele, o mana spala pe alta…

Leave a Reply