Guest post: Si noi “Avem nevoie de un Schengen militar”

By gsg9:

Despre importanta unui Schengen militar s-a discutat de ceva timp: NATO urges members to build military Schengen

Se pare ca acum se fac primii pasi: Germania, Olanda si Polonia au semnat marti un acord menit sa reduca birocratia care împiedica deplasarea transfrontaliera rapida a trupelor si armamentului de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO.

We need a military Schengen to move military personnel and materiel more quickly and efficiently. This will make Europe stronger. We took an important step: Poland, Germany and the Netherlands signed a declaration to achieve a military corridor.

Sursa: X

Foarte frumos…

Insa toate astea se intampla acolo sus la ei la Marea Baltica, Marea Baltica fiind deja lac NATO.

Ce se intampla aici la noi la Marea Neagra это вопрос

Republica Socialista Sovietica Austriaca, cel mai probabil la ordinul de la centru al Moscovei, ne blocheaza intrarea in Schengen, a iesit doar o abureala cu un Schengen aerian, care nu ajuta mare lucru nici din punct de vedere economic si nici militar in caz de conflict.

Infrastructura de transport prin Romania este precara, cai ferate nemodernizate de zeci de ani in schimb se cumpara locomotive noi, poduri care stau sa cada sau au cazut deja, autostrazi lipsa.

Pe partea de autostrazi s-a pornit si au inceput sa miste cu Via Carpathia.

In principal cu destinatie strategica militara/NATO, ca doar nu credeati ca nulitatile din aparatul roman de partid si de stat au preocupari din astea strategice cu infrastructura (daca ati crezut cumva asa ceva LOL pe ce lume traiti).

Uneste Marea Baltica cu Marea Neagra si in jos spre Mediterana:

Din punct de vedere economic faptul ca slugile Moscovei de la Viena ne tin in afara Schengenului ne produce din start pierderi, nu ne vom putea bucura de toate potentialele beneficii ale acestui coridor de transport.

Din punct de vedere militar, un coridor militar dinspre Polonia poate fi problematic pentru ca trece prin Slovacia (lider rusofil care a blocat ajutorul pentru Ukraina) si dupa aia pe la prietenul nostru hungaristanez momentan cel mai bun prieten si aliat al UE si NATO.

E simplu sa se opreasca convoaiele militare in drum spre Romania pentru ca nu au adeverinta.

Care adeverinta? Cum adica’care adeverinta?! Adeverinta…

Eventual stampilata la Moscova.

Se discuta acum de un mini Schengen cu Grecia si Bulgaria in jos spre Mediterana, in contextul actual devine important pentru Romania sa se realizeze. Nu cred ca a fost ideea mintilor straluminate de la Bucuresti, astea sunt prea ocupate cu originea Universului, metempsihoza in epoca AIului, transhumanta-5G, d’astea. Cred ca tot cineva de sus a venit cu propunerea.

Pe modelul celor trei de la Marea Baltica ar fi bine de transformat rapid intr-un mini Schengen militar.

Pentru ca, daca va veni, de acolo de jos din Grecia va veni ajutorul in sus inspre Romania.

Pe uscat, nu pe mare. Pe timp de conflict nu intra americanii cu nave de lupta in Marea Neagra ca sa apere copaile cu mitraliere ale amiralilor multi-instelati si nici ca sa transporte echipamente cu vapoarele.

Pe langa faptul ca cough cough Republica cough cough Türkiye cu al sau cel mai frumos si cel mai viril si cel mai intelept si cel mai puternic Sultan nu vor permite accesul in Marea Neagra, turcii avand propria agenda anti NATO, anti americana si anti UE si printre altele or sa se intalneasca cu tzarul straluminat ca sa discute discutii la un ciubuc. Asa ca intre lideri frumosi, virili, puternici si intelepti.

Americanii folosesc acum infrastructura de la Alexandroupoli – care a devenit un US Army HUB – si de acolo se poate transporta in sus prin Bulgaria si prin Romania spre Ukraina .

Ramane important de pastrat controlul traseului prin Bulgaria. Sa nu uitam ca Bulgaria a facut ce trebuie pentru Ukraina inca de la inceput, sa speram ca raman controlabili si de partea asta a baricadei.

Pentru ca altfel ramanem izolati. Si ne bazam exclusiv pe o armata redusa numeric, prost echipata, fara rezerve si cu o conducere cel putin dubioasa. Pe o clasa politica mizerabila care sare in barca cealalta la prima ocazie, numai ca sa-si pastreze priviligiile. Si daca ne uitam si la ultimele sondaje cu intentiile de vot pentru prezidentiale cel putin 25% din alegatori sunt oligofreni. CSF NCSF

Ca sa incheiem totusi intr-o nota 8timista: Mуиэ лa Mужики !

Autor: gsg9

You can leave a response, or trackback from your own site.

79 Responses to “Guest post: Si noi “Avem nevoie de un Schengen militar””

  1. Caudillo says:

    Riscul de a rămâne izolați există.
    Există două baze americane în Slovacia,

    https://www.defensenews.com/global/europe/2022/02/09/new-deal-will-let-us-forces-use-two-slovakian-air-bases-for-a-decade/

    dar Ungaria rămâne imprevizibilă.
    Iar Bulgaria e adevărat că momentan ajuta Ucraina, dar și acolo sunt multe semne de întrebare

    https://www.rferl.org/a/russian-planes-bulgarian-airspace-military-equipment-serbia/31006388.html

    The Bulgarian Foreign Ministry did not confirm it had received a request to transport Russian military supplies through its airspace, telling RFE/RL there were no grounds for refusing “flights delivering trade supplies between sovereign states.”

    The ministry further justified the flyover by pointing out “that no restrictive measures have been imposed on Serbia with regard to defense-related products by the UN, the EU, and the OSCE.”

    Romania, another NATO member, in July 2019 refused to allow the transit of Russian military equipment to Serbia, invoking the Kremlin’s annexation of Ukraine’s Crimean Peninsula. Romania is the most direct route for Serbian-bound flights from Russia.

    Dar pentru refuzul Austriei s ar putea să fie de vina alte interese, mai europene

  2. Xv says:

    Cu ungurii au fost inainte de NATO probleme concrete la un pctf, ne-au intors odata o coloana de Dacuri care mergea la un exercitiu extern, s-au legat de camioane.Ai nostri au zis ca trec fara camioane, in autocare, nu i-au lasat nici asa.

  3. gsg9 says:

    cu motivele/interesele Austriei, era o vorba: if it looks like a duck, swims like a duck and quacks like a duck, then it probably is a duck

    Austria devine exportator regional de energie cu ajutorul Rusiei

    Grupul OMV a raportat joi că Rusia i-a livrat toate cantităţile de gaze prevăzute în contractul pe termen lung semnat cu Gazprom, care se întinde până în 2040.

    https://www.digi24.ro/digieconomic/energie/austria-devine-exportator-regional-de-energie-cu-ajutorul-rusiei-8775

    in ritmul asta nu pupam Schengen pana in 2040, dar daca tanti Ursula este convinsa…

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26870808-ursula-von-der-leyen-convinsa-romania-bulgaria-vor-deveni-curand-membri-deplini-schengen.htm

  4. gsg9 says:

    Comisia Europeană a decis să sprijine proiecte de mobilitate militară de 807 milioane de euro insa majoritatea banilor sunt directzionatzi acolo sus spre proiecte din Polonia

    decat 6 milioane de euro primeste Romania pt un studiu de fezabilitate pentru un pod nou peste Dunare spre … Bulgaria…

    de la studiu de fezabilitate pana la pod mai e ceva cale de batut, tanti comisarul european o fi avand si ea alte treburi sau poate doar da cu pixul unde i se arata

    https://clubferoviar.ro/romania-un-singur-proiect-de-mobilitate-militara-aprobat-de-comisia-europeana/

  5. caucazian says:

    cu atat mai mult ar trebui sa fie prepozitionate aici arme grele care sant dificil de transportat : tancuri artilerie ifv apc
    eventual si ceva munitie
    soldati pot fii transportati mai usor , iar avioanele vin rapid
    cel putin pana ne punem la punct infrastructura si santem primiti in schengen adica 100 de ani give or take

  6. dany says:

    @gsg9
    Multumesc pentru implicare!

    “”Comisia Europeană a dat undă verde pentru finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru un nou pod peste Dunăre la Ruse-Giurgiu, în valoare de 6,9 milioane de euro, a anunțat joi centrul de presă al Ministerului Transporturilor (N.red: din Bulgaria). Bugetul total al proiectului este de 13,7 milioane de euro, restul fondurilor urmând să fie asigurate de cele două țări.””
    Mai zic cine este comisar pentru transporturi in UE? Sa o lasam totusi in pace pe doamna Adina in prag de alegeri…

    Acest Schengen militar (ma refer strict la ce tine de RO) depinde si de gen Vlad
    Omul a spus bine si a dat cu tesla direct in ouale din cuibarul de la Casa Popoului
    DARRR,,,, egzzista o mica mare problema, inainte de investirea respectivului in functie deja erau aliniati in spatele lui (banui ca fara voia lui, probabil impinsi de altii) cel putin cativa generali penali (activi ori rezervisti, niciodata deferiti justitiei, rezervistii au iesit din sistem pe usa din spate in momentul cand au fost descoperiti). Chiar daca omul are spate si testicule in acest moment problema penalilor poate fi folosita impotriva lui de catre cuibarul de la Casa Popoului. Nu acum, mai tarziu
    La prima greseala, gen Vlad va fi distrus public chiar de catre politicieni, cei de la Casa Popoului nu au nevoie de oameni competententi, au nevoie de obedienti cat mai multi. Bineinteles ca generalii penali vor pactiza cu politicienii:))))))
    Ca sa i dau dreptate lui @sharky la alta postare 🙂

    Respublica Sovietica Haustria____pe o parte prea mult hau hau public in RO, pe alta parte politicienii romani au avut destule parghii sa puna la respect atit Respublica Haustria cat si Respublica Hungaria (din spatele haustriecilor). Dupa cum vedeti exista o mare discrepanta intre discursul public si faptele politicienilor. Si nu uitati, Viena este locul in care se plimbau pe la 1900 si ceva pictorul Hitler cat si baiatul care canta in coooor la Gori, poreclit Soso

    In alta ordine de idei, foarte rar mesajul premierului a fost diferit de cel al sefului armatei. Cine va fi castigatorul? Milioanele impinse in botul alegatorilor OR miliardele de care are nevoie armata romana sa ajunga la linia de plutire in ceea ce priveste dotarea si instruirea? Pariez ca vor castiga primii(desi nu doresc!)

    Deja ideea de 100.000 de militari este considerata nerealista de catre multi comentatori militari care au facut armata cel mult la FF prezenti pe toate canalele de tv. Mai exista o “supapa” in cazul cand nu au de unde recruta:
    -MAI, au destui jandarmi si efective +120.000, asa cum MAI a luat candva subunitati intregi de la MAPN acum ar fi cazul sa restituie macar o parte.
    Pe alta parte MAI nu are justificare reala pentru +120.000 in subordine (cu toate scremetele* pe care le va genera acest comentariu, se stiu ei care vor comenta), prea multi jandarmi scuipa seminte pe functii destul de calde_____
    -primii care vor da cu tesla in ideea de 100.000 militari(dupa politicieni desigur) vor fi cei de la MAI, bineinteles ca indirect, nimic public

  7. Ion Valcu says:

    “prea multi jandarmi scuipa seminte pe functii destul de calde”

    Eh, nu totzi 🙂
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/colonelul-de-jandarmerie-corcodel-acuzat-ca-dadea-bani-cu-camata-trei-ani-inchisoare-pentru-ca-isi-punea-subalternii-sa-fure-motorina-2442939

    Pe de alta parte, cate ore / incarcatoare tragere in poligon au si ei?
    Macar is mai bine imbracati decat omologii lor din armie, dar sistemic ar cam suferi si ei prin parti esentiale.

    Si-amu am pus-o de mamaliga, de-o incepe un razbel concomitent cu inundatziile, ca jandarmul nu poate duce si sacul de nisip si arma de asalt.
    Speranta mea ar fi sa-i dea din cand in cand la schimb de experienta / “agapa” / “team building” cu FOSi (chiar si VM), dar cu echipamente pe bune…

  8. gsg9 says:

    caucazian, sunt prepozitzionatze pe aici cateva abrams apache black hawk si M109 pt americani si un aster si catziva leclerci pt franco-belgieni

    sute de tancuri si jdemii de soldatzi nu cred ca vin cel putzin nu in momentul asta, poate cu ceva timp inainte sa inceapa ceva

  9. gsg9 says:

    Dany, n-ai pt ce sa-mi multzumesti…

    da, pare ciudat cand seful Armatei spune ceva coerent de bun simtz si covrigarul sef peste ministri spune contrariul

    a iesit si Ciuca cu o declaratzie de sprijin

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26872254-ciuca-dupa-seful-armatei-spus-populatia-romaniei-trebuie-ingrijoreze-granita-unui-conflict-nu-putem-stam-nepasatori.htm

    daca acum sunt la partea cu “ne trebuie legislatzie” pana sa faca astia ceva concret trece si razboiul

    armata de 100 de mii, nu sunt bine inarmatzi nici astia 80 de mii, daca mai aduni 20 de mii carne de tun cu PMul in mana nu stiu daca ar conta prea mult

    de banii aia mai bine cumperi drone si operatori potzi sa pregatesti si civili, se vaitau ca le-a imbatranit rezerva si ca unul de 50 de ani nu mai duce o ranitza de 80 de litri in spate in schimb ar putea foarte bine sa dirijeze o drona

    inca mai e disponibil clipul asta necenzurat vezi cum le explodeaza mujicilor grenada din drona literalmente in fatza and it’s not pretty, de salariile si cheltuiala cu inca 20 de mii de oameni cumperi quadcopters si grenade 😀

    https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1750449131628138702

    dar impresia e ca MApNul se cam pisa acum impotriva vantului, par ramasi undeva in urma pe la inceputul anilor 2000, vor sa iroseasca banii sa modernizeze tarantule desi ukrainienii au aratat ce valuare mai au, mai vor 50 de Abrams cand n-ai ce mare lucru sa faci cu 50 si nici ukrainienii n-au facut mare lucru cu tancurile primite, ar mai vrea 20 de mii de soldatzi, dronele nu prea-i atrag samd

    diferentza numerica fiind prea mare ar trebui pregatit ceva asimetric cam ce fac ukrainienii

    ma indoiesc ca aia care o freaca prin orase la jandarmerie or sa vrea sa mearga pe camp prin noroaie sa traga de vreo tzeava ramasa de pe vremea lu’ Ceasca, cred ca mai degraba isi dau demisia

  10. Sharky says:

    @Dany
    Hai să te mai combat puțin…
    În primul rând, e gaură mare și la jandarmi, nu mai sunt demult 120k+.
    Am niște prieteni care au vrut să treacă în rezervă luna asta, și comandantul lor s-a rugat efectiv de ei, ca să mai stea până în vară, să poată da libere și concedii la oameni. Pe urmă vine promoția și se mai echilibrează.
    Apoi, trecerea de la jandarmi la meapeneuar fi o prostie mare cât casa.
    De obicei, plecau oameni de la noi la ei, de regulă cei care nu “corespundeau”.
    Știu câțiva băieți capabili cate s-au dus la jandarmi, dar după un an,doi, de jandarmerie, și-au dat demisia și s-au făcut contractori prin Africa.
    Ca să-i citez, “jandarmeria e infanteria MI-ului, dar fără regulamente”.
    Apoi, din ce cunosc eu, personal”, jandarmii sunt tari la grămadă și în uniformă. Rămași singuri, s-a cam terminat jmekeria lor. Bine, eu vorbesc de cei “normali”, nu de cei din trupele de intervenție.
    Apoi, ei au altă mentalitate față de verzi, ei sunt obișnuiți să se sperie lumea de ei doar când vede uniforma,e mult
    de discutat pe tema asta.
    Pe scurt, introducerea jandarmilor în rândul trupelor meapene nu ar aduce plus valoare, din contră.
    Părerea mea, hâc…
    P.S. mulțumesc că mi-ai dat dreptate. 😉

  11. Xv says:

    Ciuca, printre unii din cei vechi, nu are o imagine buna, asta de mult timp. Are 2 porecle, una veche, pusa de fostii parasutisti de la Titu, care il stiu foarte bine. “Nicu G.” si a 2a, vanturata pe surse, care e probabil un alint pus de anturajul lui. Era cunoscut ca “omu lui Iohanis” de multa vreme, eu de la un coleg politist din Academie am aflat dupa ce a plecat Base, si speram sa faca treaba, altii probabil stiau deja. In MApN a ramas de pomina un scandal pe care l-a facut la Haiducului, cand s-a ratoit la niste baieti dintr-o unitate din provincie care mancau seara in restaurant. Nu zic din ce unitate, si ce misiune avusesera in capitala, ca e mai putin important, sa presupunem ca erau niste apvisti burtosi care asteptau pensii speciale acolo si vigilentul i-a prins batandu-si joc de taxele platite din banii cetatenilor. Asa ca stiu materialul bine, de peste 15 ani, can totusi, nu credeam deloc ce auzeam. Oameni rai, nu puteau avea dreptate.
    Asta pt ca una-doua, iese Ciuca cu declaratii de sprijin, se baga si el in seama, ca doar i se promisese ca el urmeaza la Cotroceni. Poate nu stiati. Nu il vor vechii baroni, csf ncsf, asa ca poate americanii mai descopera niste dosare ale rebelilor, sa-i aduca pe calea cea buna. Sau gasesc niste ambasade disponibile, un minister, o comisie, e loc de-ntors un tren in real politik. Necazu e ca si ei schimba administratia si la ei alegeri si marja de risc e mica, na, ghinion de nesansa.

  12. caucazian says:

    off

    o coloana intreaga distrusa de drone
    https://metro.co.uk/2024/02/02/entire-column-russian-armoured-vehicles-obliterated-drones-20216670/

    cate drone are in dotare armata romana ??
    se face instructie cu drone??
    o drona costa 500 de dolarii , cred ca in momentu asta ii cea mai ieftina tip de munitie pt orice si sa ataci tancuri si sa ataci soldatii si primesti informatii in timp real
    bosorogii de la conducerea armatei fac ceva in privinta echiparii armatei cu drone ?sau sant prea batrinii pt astea?

  13. Xv says:

    Hai o intrebare, Sharky, cati jandarmi au facut pregatire cu Otto?
    Si cati verzi?
    Ca zici ca nu aduce “plusvaluare”, valoare adaugata (impozabila si aia, evident).
    Cati jandarmi erau in Acvila? Aia se pun?

  14. dany says:

    @sharky
    Ok, nu i trimitem pe jandarmi pe front ca n’are cine sa ne altoiasca cu pulanu’ pe spinare :)))))))
    Daca tot sunt asa putini cum se explica ca la demonstratii sunt mai multi decat cei care protesteaza? Exagerez un pic desigur______
    Nu s buni de armata jandarmii? Pai parca acelasi test psihologic se foloseste si la ei la “admitere”, cam aceleasi arme individuale au si ei etc
    Hai sa terminam si cu jandarmii , nu i trimitem la armata ca n are cine sa ne mai bata si vorba aia chiar avem nevoie sa ne bata cineva, doar de fo’ suta de ani incoace

    Deci pe unii nu i mobilizam pen’ca …
    Pe altii nu i mobilizam pen’ca…
    Si uite asa ramanem cu 55.000(din ce spun astia cu cofraju’de oua pe umeri) cu +40 de primaveri din cel putin 1 MILION buni de armata. Adica 5%______
    In conditiile in care daca scuturi doar motociclistii aia de ocazie care tureaza motoarele fara esapament la doua noaptea prin Craiova scoti cel putin o companie
    Daca te pune draqu sa scuturi discotecile din Craiova scoti macar 5000 20-25 ani cu nasul prafuit gata
    Nu sfatuiesc autoritatile sa mearga prin salile alea de gym. O sa aiba suprize cu astia cu steroizi fara numar . In teorie am avea cel putin 100.000 Arnold care ar putea trage cu 14.5 de la sold
    Uite asa se respecta Constitutia, astia 55.000 mobilizabili au doar indatoriri, restul pana la 18 milioane au doar drepturi.
    @sharky te rog sa ma scuzi daca s ironic, ironiile nu s la adresa ta, sunt ironiile cuiva care are doar indatoriri_____

    @gsg9__
    Vezi suprafata/populatie Ukraina, vezi suprafata/populatie RO,vezi DOAR ce pierderi au avut si afli ca in cazul unui conflict deschis cu ruzzzia ai nevoie de cel putin 300.000 sub arme. Nu 100.000, nu 200.000 ci 300.000! Bineinteles in conditiile unui razboi cu multe automatizari si multe drone in care se presupune ca tradarea nu incepe de la CSAT__
    Trebuie sa iei in calcul jocul rusesc de la 1877 incoace(si chiar mai devreme), orice invazie a lor a inceput cu un conflict intern sub o forma sau alta. Harkovistan ar fi un exemplu. Ca sa ai “liniste si pace” in Harkovistan pe timp de razboi ai nevoie de macar un batalion de tancuri, o brigada de pifanterie, vm ul din zona, te rog sa ti imaginezi un cerc in jurul Harkovistanului cu N/NV direct pe Bistrita/Dej etc
    Trebuie sa iei in calcul si jocul Ungariei in momentul cand vor avea granita cu ruzzzia. Vor face exact ce au facut si altadata. In cel mai bun caz pentru noi ar insemna trupe si armament blocate in zona Transilvaniei
    Din ce vad pana acum, CSAT ul nostru ia in considerare doar varianta aia in care i intimpinam pe sovietici cu paine si sare, altfel nu imi explic dotarea si instruirea armatei din acest moment

    In alta ordine de idei, cineva e prins cu minciunica
    “”„În următorii zece ani, poate chiar mai devreme, Armata României nu va mai avea rezervă pentru că acești rezerviști, împlinind vârsta de 55 de ani, sunt scoși din evidența militară și nu mai au obligații militare”, a subliniat el.”” >> Din ce stiu eu pe pielea mea scrie 62. De primaveri! Nu zic care general si unde, sigur gasiti

    Si tot in alta ordine de idei , au scos un nou slogan politico-mioritic “Nu vrem armata de voluntari!”. Da’ ce vreti stimabililor? Atunci armata obligatorie. Una din doua! Politrucii care au aruncat sloganul pe piata prin intermediul tv (poate o sa va spun candva cum denatureaza mesajul o televiziune{chiar nici nu conteaza care, toate fac la fel}, chestie direct pe pielea mea!) ori sunt prosti ori sunt prosti .Ca altfel n am cum sa explic un slogan de genul celui de mai sus. Mai e si varianta ca nu se asteptau la spusele generalului si a trebuit adoptat un slogan pe repede ‘nainte
    Sloganul ala sfideaza logica simpla, dar vorba aia nu le poti cere romanilor sa tina cont de logica_____
    Intre timp au pus tunurile pe general tot felul de agarici politici cu clanță aurita, mCiuca se implica si el poate obtine un os pentru alegerile prezidentiale ca deh
    Orice dentist ramane cu gura cascata cand vede cum este driblata Constitutia cu ajutorul televiziunilor_______

    In fine, aliniem la start bunici cu barba alba, va fi razboiul bunicilor___toti cu buzunarele pline de medicamente si ce este mai important scutire de efort fizic in majoritate_____De la doctor desigur!

    Schengen militar___sunt multe mii de km de acoperit, pe roti/naval/aerian/cale ferata. Unele din aceste rute direct in zona traficantilor/mafiotilor de tot felul. Adica aia care s au jucat cu glicemia Jermanistanului destul de recent
    Daca pe timp de pace se joaca cu glicemia Jermanistanului, Anglistanului va las sa va ganditi cu ce se vor juca astia pe timp de razboi. Mai ales ca serviciile rusesti au pus ghiara cam pe tot ce inseamna mafiot/traficant din Europa. Doar de fo’ 20 de ani.

    PS Mai avem o categorie din astia presupusi “mobilizabili”, aia care nu au muncit o zi in viata lor dar au penzzzzzie. De la statul roman! P’astia i tinem de prăsilă, altii mai smecheri ca ei nu gasim! Tot apar in “calculele” la tot felul de televiziuni, se pare ca nimeni nu vrea sa le ceara un minim de efort pentru penzzzia aia. Ca sa anticipez raspunsurile viitoare, ok nu i mobilizam darrrr ar putea sa sape cu tarnacopul pe FNG. Macar virtual, tot va fi razboiul bunicilor________

  15. caucazian says:

    Ryzhenko a afirmat că Ucraina are nevoie de o “flotă de țânțari” – un termen folosit în general pentru a se referi la o flotă mare formată din ambarcațiuni relativ mici -, capabilă să opereze la aproximativ 100 de kilometri de coastă timp de câteva zile odată

    o flota de tantari are nevoie si romania + drone subacvatice pt colectat informatii

    https://www.g4media.ro/analiza-pierde-rusia-batalia-pentru-marea-neagra.html

  16. Sharky says:

    @Xv
    Vladule, eram sigur că nu o să te rabde inima și o să te dai de gol. 😉
    Așa, ca părere personală, nu că ar conta, după termenii folosiți, tu ai fost “verde” doar câțiva ani, la început, până prin 2003, max. 2004, apoi ai schimbat tabăra.
    Părerea mea, hâc…
    P.S. Dacă citeai cu atenție, vedeai că am făcut diferența între cei din structurile de intervenție și cei “normali”.
    Așa aș putea să te întreb și eu câți jandarmi au făcut cursurile de Delta sau de Ranger. 😉
    P.S.2 @Dany
    Ai dat un răspuns…ca să scrii ceva, altfel nu are nici o legătură cu ce am spus eu.

  17. Mihais says:

    XV ,o mai fost Otto pe la noi de când c’est fini cu Acvila?

    Crez ca auzeam de asa vizita,deși nu-i musai.

    Și,după cum știi,afara de Bătrânul nu a mai mers vreun acvilist la BSIJ.Apropos,nici nu știi dacă sa-l feliciți sau sa te întrebi dacă îl vor tras pe linie moarta pt ultima funcție a sa.

    Amu,pe unde au umblat acvilistii și alții pe calapodul lor s-a tot făcut.Stagii cu omologi de afara,cursuri etc…Doar ca baiul e ca timpul a trecut,băieții vechi mai pun uniforma în cui,iar JRo tot cu strigate de URAA și tras de mai bine nu spunem.

    Plutoanele lor AT sunt cum da Domnu’,depinde ce sefi au,dar în general dacă ii întrebi de un drill,te înjura și ei înapoi.Restul…

    Cat despre armie,la același capitol,degeaba au pregătiri cu americanii,tragerile sunt ceva ce necesita exercițiu constant,and it’s just not happening.
    Per total,nu se întâmplă.Cazuri izolate care au mai făcut ceva în plus le mai ARATA bibanilor una-alta,iar 3 sferturi nu pricep logica.Pentru ca tre sa iei lucrezi si sa iei bătaie ca să pricepi câte o logica de asta și atunci când ești nedormit,epuizat și cu nervii praf.

  18. dany says:

    @sharky
    E timpul sa te relaxezi dupa multi ani, civilia are doza ei de ironie, multi citesc putini inteleg, si eu cand am redevenit civil nu am inteles din prima multe ironii si subtilitati
    Ce spui tu referitor la jandarmi cunoastem cam toti +-10%, PROBLEMA REALA este de unde scoatem prospaturi in afar’ de aia 55.000_____Aia e interesant!
    Iar aia cu 55.000 de rezervisti cu pastile in buzunar si scutire de efort e chiar reala. Cum la fel de real este faptul ca in ultimul ww jandarmii au stat la scuteala in timp ce militarii nostri mureau pe front.
    Dupa razboi s au metamorfozat brusc in oamenii securitatii pana la lovilutzia din 89

    In rest ce sa ti zic, i am zis lui @xv aici pe acest blog ca este de fapt @vlad jandarm plecat de la MAPN acu’ multi ani de la Clinceni de doua trei ori , el nu si nu, batman ca de obicei. Cam 2004-2005 a schimbat tabara, nu mai imi aduc aminte precis data cand la Clinceni a ramas doar o companie de parasutisti si restul companiilor pifanterie
    Ba’ a muscat cu pofta mister @xv/vlad, daca nu ti ai dat seama @sharky ai fost citat in mod special cunoscand parerea ta despre jandarmi :))))))))

    Recent @xv (vedeti postarile lui recente) zicea ca sa mai aduc pe cineva ca el are dreptate etc. Cand vede ca pierde teren incepe sa jigneasca. Uite @xv ca ai muscat cu pofta :))))))))
    La fel ca @sharky asteptam si eu sa vad cand musti :)))))))))
    Razbunarea lui @Iulian, gsg9, Anla’shock, Valcu, Ilie, persoane jignite de tine in decursul anilor pe romil/tehnomil .Probabil ca lista este mai lunga_____

    In alta ordine de idei, @sharky tot afectat de esecurile marca Microsoft?

  19. Xv says:

    Sharky- am inteles, nu stii.
    Cu termenii… Daca ai fi fost pe la Diham, stiai despre ce e vorba, da’ rechinii stau unde vor. Sper sa ai ocazia sa vii, ca Dihamul a fost o borna esentiala in evolutia tuturor.

    Dany- esti pe langa. Ti-am spus ca acolo a existat o unitate forte speciale, foarte buna, dupa model ROMANESC cu inspiratie franceza. Nu am facut parte din ea. Desfiintata dupa ce s-a schimbat modelul, vestita disketa a lui Ciolpi, aia ar merita dusa la muzeu.
    Pe langa injineri si paranormalii psihotronici. Infanteristii de-acolo…no comment, pacat de ei.

    Mihais- A mai fost la Kaliber in judet.
    Batranu poate acum sa isi transmita pasiunea si ce a invatat si asta va ramane mai mult decat performanta individuala, exista conditii foarte bune.
    El e bine, ca de obicei, a ramas acelasi, fara figuri. Acolo erau si oameni repartizati la catedra din promotie…Asa ca iti imaginezi reactiile :)).

  20. Sharky says:

    @Dany
    Încerc, dar nu-mi iese.Faza cu relaxarea, zic. Deh, pitiesdiul e în floare, și fitilul scurt rău.
    Medicul de familie chiar mi-a recomandat să evit site-urile de “socializare”, că-mi sare pulsul de la 75 la 110, instant.
    În altă ordine de idei, nu am nici un stress cu Microsoftul, încă aștept printscreen-ul ăla cu conectarea în INTRAMAN. 😉
    Și, ca să-ți răspund la una din întrebări, prin 2015-16,după ce m-au lăsat diverse articulații și eram în floarea activității în domeniu, niște băieți s-au jucat cu un Ubuntu, și au făcut niște propuneri, dar ordinul de sus a fost să se continue cu Windows.
    Și, că tot plângeai că 20.000 o ard “birocratic”, tot în perioada aia se cumpărau licențe pentru cca. o treime din stațiile de lucru. Probabil s-o mai fi schimbat ceva, între timp…
    Mai am răspunsuri pentru diverse întrebări de-ale tale, mai vechi, dar nu ți le dau, pentru că nu vreau să te văd spumegând mai tare încă 6 luni de acum înainte, și oricum nu ar schimba nimic.
    Părerea mea, hâc…

  21. dany says:

    @sharky
    Haber’n’am ce i ala intraman. Banuiesc ca o retea militara din ce vad pe net
    W95 era la mare cautare in 3-4 biroaie* si cam atit in materie de informatica pe vremea cand eram activ. Bineinteles ca nu aveau licente :)))))
    Si unde aveau licente bagau emule prin Bosnia parca, degeaba i atentionau americanii, au luat sovieticii atunci caimacul la pdf uri OTAN
    Nu stiu daca exista intraman pe vremea mea, ori poate a existat si nu stiam eu, sigur n am fost transmisionist
    N’am zis eu ca ma pot conecta la asa ceva numit intraman, dar asta nu inseamna ca altii nu au in vedere si reteaua asta. Retele? Nu e mare diferenta intre Dorel cu basca militara si Dorel cu basca civila
    Prin 2010* erau credentiale la liber pe tot felul de grupuri pentru retele militare americane cu IP urile respective (inclusiv pe vechiul forum rst), imi aduc aminte perfect de bine ca erau implicati la vremea aia si romani care intre timp (unii din ei) au ajuns la Bitdefender
    Ubuntu, depinde ce vrei sa faci cu el. Ar fi putut fi perla Linuxului dar se pare ca au contat banii MS mai mult. Server-nu poate concura cu un RHEL, Oracle, Suse, Debian . Desktop? Merge cu conditia ca userul sa se mai dezlipeasca o idee de mouse
    Avand in vedere ce fac galbiorii si sovieticii in materie de OS, ar cam fi timpul ca OTAN sa aiba propriul sau sistem de operare, fara windows/linux etc Ceva nou, pornit de la 0.Macar pe partea de servere Ca om care s a jucat in practica cu cateva idei cativa ani macar in ceea ce priveste SO , pot sa spun ca este posibil sa se porneasca de la 0 spre ceva nou mult mai bine securizat. Ca e de munca? Da, dar si sa arunci la cosul de gunoi juma’ din industria malware chino-sovietica care infloreste, tot e ceva. In 2-3 ani se poate dezvolta si testa un SO militar fara conexiuni in lumea civila + aplicatiile strict necesare militarilor
    Si rusii si chinezii au pornit tot de la open source, nu ar fi ceva deplasat sa se porneasca tot de acolo
    In rest spor la odihna, am vazut discutiile pe un anumit site de “socializare” dupa cum banuiesti

    @xv
    Spor la muscat cu pofta, IEGZACT* pentru tine am bagat pastila cu jandarmii, un ping mititel si a raspuns cine trebuia sa raspunda, in rest ai povestit de zeci de ori despre Diham si Acvila, si probabil ca o sa mai povestesti inca pe atit in anii urmatori. Asa e cand esti doar un povestitor* previzibil

  22. gsg9 says:

    @Dany
    cu riscul sa ma mai intrebe Xv odata daca s-au ieftinit rublele eu nu cred in razboiul intregului popor (si oricum poporul e plecat la munca in strainatate)

    de unde aduni 300 de mii si ce sa faci cu ei, n-au armament ca lumea nici pt astia 80 de mii, n-or sa aiba nici munitzie cand se sisteaza importurile de pulberi

    le pui o cazma in mana si sapatzi baietzi…

    rugatzi-va sa tzina ukraina ca altfel am imbulinat-o, astia 50 de mii care este la uscate plus cateva mii de rezervisti care n-au fugit la aeroport plus americani si franco-belgieni catzi or mai fi, astia sunt totzi

    daca astia nu sunt suficientzi pt descurajare si mujicii forteaza granitza cu sutele de mii atunci jegurile din clasa conducatoare or sa faca fix ce au facut cand a picat frontul l-au arestat pe Antonescu si au intors armele

    interesant ar fi cine pica de fraier acum pe postura de Antonescu 😀

    deocamdata ingrijorarea e mai mare acolo sus la tzarile baltite ca alea au granitza directa si populatzie rusa, NATO a spus ca ar necesita eforturi considerabile ca sa le apere

    cacare eforturi considerabile nu se prea 8serva concretizandu-se in masuri concrete, decat se discuta 😀

    germanii ziceau ca or sa trimita o brigada de 5000 si un batalion de tancuri care e acum in fabricatzie, ce dracu faci cu 5000, asta ca sa nu se zica ca n-au facut nimic macar au incercat…

  23. gsg9 says:

    bine ca au mai taiat din ele acvile and stuff ca prea multe unitatzi anti-contra-anti-contra-anti-contra tero nu fac bine la IQul general, care pare a fi o cantitate constanta care se redistribuie uniform pe la toate unitatzile si cu cat sunt mai multe cu atat NU e mai bine

    cu catzi sunt mai multzi cu atat e haosul mai mare si se blocheaza deciziile in mai multe locuri prin creierii la mai multzi handicapatzi de la comanda si se palmeaza unii asteptand sa faca altzii ceva: Din dosar reiese că întreaga operațiune a fost un dezastru. În ciuda faptului că la acțiune au luat parte un număr impresionat de forțe de ordine (27 de polițiști – 6 din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, 9 de la Serviciul de Ordine Publică, 10 de la Acțiuni Speciale Bacău; – 2 polițiști locali; 9 jandarmi și 9 militari de la ISU Bacău), lipsa de coordonare și necunoașterea normelor procedurale de către șefii unităților de poliție a dus la eșecul operațiunii.

    ala a sunat singur la 112 si astia au stat ca boii niste ore pana a cedat ala psihic si i-a omorat cu cutzitul, ceasul rau pisica neagra, asta e caz de manual de studiat prin academiile si scolile din lumea larga

    si acum oligofrenia continua in stil mioritic prin justitzie:

    https://www.tehnomil.net/graffiti-vol-7/#comment-212815

    intreg sistemul public se face ca functzioneaza dar de fapt nu e in stare de nimic, decat plateste salariile

    ultimul caz, aia de la gradinitza au reclamat urmele de violentza asupra fetitzei dar nimeni nu a facut nimic, in final s-a rezolvat in stil romanesc: fetitza a fost omorata in bataie

    Cazul fusese sesizat Direcției de Protecția Copilului încă din martie 2023, dar verificările au concluzionat atunci că violenţele asupra celor trei fetiţe au fost „un eveniment singular”. Autoritățile au constatat și că femeia nu poate avea grijă de cei trei copii din cauza unei dizabilităţi mintale, dar nu nimeni nu a făcut nimic.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26871982-cazul-fetitei-9-ani-din-galati-omorate-bataie-mama-surorile-mai-mici-vanatai-arsuri-tot-corpul-autoritatile-sesizate-aproape-stiau-mama-nu-poate-ocupa-ele.htm

  24. Ion Valcu says:

    @GSG “de unde aduni 300 de mii si ce sa faci cu ei, n-au armament ca lumea nici pt astia 80 de mii, n-or sa aiba nici munitzie cand se sisteaza importurile de pulberi”

    Bre, ne-or trimite dibolii instelatzi ca pe ivani la lupta.
    Un kalash si un incarcator la 2 amarasteni.
    Moare unu’, ia celalalt si trage.
    Termina cota de 1 incarcator gloantze si mai sufla amandoi, atunci sa se descurce :))

    De-oi ramane eu intzepenit de “schinari” in shantz, ia jandarmul tinerel arma si-o face pe Arnold in buza frontului…

    #IonutTiganescu

    https://www.facebook.com/tiganescu.ionut/videos/663168485104202/
    https://www.youtube.com/watch?v=IwI2pcLHy8A

  25. Xv says:

    Dany, asta e asule, sa-ti fie de bine, spor la pinguri. Cu Bitdefender iar esti pe langa, dar da bine la impresia artistica. Au avut lmisti de pe vremea AVX (gugel ce e ala), inca nu erai tu in Metrics.

  26. Mihais says:

    XV,la el ma gândeam când am zis de stagii cu fartati de afara.Mai erau și alții buni în tara dar cata vreme de sus vine găleată cu rahat,degeaba ai câțiva trandafiri.

    Asta se leagă și de ce comenta gsg-ul cu BC.Intamplator acolo exista un colectiv bun,cu șef pe felie.A fost spart in timp și s-a ajuns ca aia ce își aminteau câte ceva meserie au fost plasați a.i sa nu poată acționa deloc în speță de la Onești.Una au avut,or f…t meciul.Aia era situație de un băiet hotărât di un pistol.Nu trebuia nus ce snaiper cu .408 Cheytac.

    De bine de rău la ei se merge pe un trend ascendent în ultima vreme pe parte de dotare și pregătire.Ceva-ceva tot a trăsnit în sistem.

    Dar afara de ei și FOS,îs chestii la care e mult de lucru la alții.Si nu ar fi trebuit sa fie după 10 ani de paruiala în vecini.

    Pentru ca sportul asta e văzut pe sus ca fiind pt aia ce se uita la filme.

  27. caucazian says:

    nu mai aveti soldatii??

    simplu ! cumparati drone!

  28. Xv says:

    Gsg, ok, imi mai cer scuze inca odata. Ca n-o fi fost la criteriile tale scuza.
    Sa scriu SI CU majuscule, sau e suficient asa?
    Tu scrii, eu doar comentez, nu exista comparatie, tu creezi ceva aici, eu nu.
    Mai si critic nepermis de mult, probabil, sigur, dupa unele criterii.
    Iti si place sa repet, asa-i :))?
    Ti-ai ales “nume de scena” care obliga calitate.
    N-oi fi fost atent cand te-am laudat.

  29. gsg9 says:

    Xv, no worries, chill 😀

  30. gsg9 says:

    @Ion Valcu simpatic baietul 😀 dar s-ar putea sa fie o problemutza cu tactica asta, mujicii sunt 140 de milioane au carne de tun destula, noi nu…

  31. gsg9 says:

    relativ la drone, mai vin si altzii cu idei de instruit civili pt asa ceva, dar inertzia e mare…

    Ucraina ne-a învăţat că dronele maritime pot distruge Flota rusă la Marea Neagră, dar noi ne încăpăţânăm să cheltuim bani cu fregatele vechi de 40 de ani

    Nu ar fi o idee rea ca Armata Română să-şi creeze, cu ajutorul rezerviştilor, o armată a dronelor, iar aceştia să fie instruiţi în manevrarea acestora.

    https://monitorulapararii.ro/in-era-dronelor-generalii-romani-cer-mai-multi-militari-dar-nimeni-nu-spune-pe-ce-tancuri-si-transportoare-se-vor-instrui-1-54101

  32. gsg9 says:

    nenea sinistrul apare si asta si spune ca nu e nici un pericol

    https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-26879740-serviciul-militar-obligatoriu-este-exclus-afirma-ministrul-apararii-romania-nu-este-pericol-razboi.htm

    daca mai iese unul de pa pesede sa ne spuna sa ne relaxam chiar ca incep sa ma ingrijorez 😀 imi aduce aminte de o replica celebra dintr-un film prost

    „The guy’s an actor, he’s reading a script! When they tell you not to panic, THAT’S WHEN YOU RUN!”

    “https://www.youtube.com/watch?v=NclH5qEfL5c”

  33. gsg9 says:

    Înainte de războiul din Ucraina, aceste diferențe au fost tratate fără urgență. De atunci, cazuri concrete de blocaj au servit drept avertisment. Exemplu emblematic: la sfârșitul anului 2022, livrarea tancurilor Leclerc din Franța către România fusese amânată, din cauza lipsei autorizației rutiere în Germania.

    https://www.g4media.ro/schengen-militar-culisele-unui-proiect-care-ingrijoreaza-rusia.html

  34. dany says:

    @all
    Toata lumea smiorcaie “N’avem rezerva!”
    Da’ astia de aici ce sunt?

    https://lege5.ro/gratuit/gm4dcmjwge3a/legea-nr-168-2020-pentru-recunoasterea-meritelor-personalului-participant-la-actiuni-militare-misiuni-si-operatii-pe-teritoriul-sau-in-afara-teritoriului-statului-roman-si-acordarea-unor-drepturi-aces
    {Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 715 din 08 august 2020.
    În vigoare de la 04 februarie 2021}

    Veterani nene, oameni care au vazut bombe fara numar in TO, s au luptat cu Sadam si cu Bin Laden prin toate pesterile din *Stan, Nasyria si alte alea. De la Angola incoace
    Undeva pe la 60.000 care beneficiaza de prevederile acestei legi.
    E adevarat, excludem secretarele cu 120 zile in TO dornice de aventuri culturale cu talibanii, excludem bucatarii dornici de experiente culinare prin Irakistan, inclusiv unii politicieni cu ture la plimbare prin TO.
    Dupa ce i excludem p’astia tot mai raman 50.000! Domnul Ciuca a avut grija (Bravoooooo!!! de 3 ori cu spatele drept si privirea la 50 m in față dincolo de burta) sa le recunoasca vitejia din TO si sa i recompenseze lunar cu suma de 1000 LEI neimpozabili LUNAR. Pentru tot restul vietii lor! Fidelizare nene, de parca domnu’ Ciuca stia ca va candida candva la postul de presedinte :)))))))
    Exceptand pe cei care mai sunt activi(putini) indraznesc sa l intreb pe domnu’ Ciuca cati din acestia mai sunt prinsi in planurile de mobilizare.
    Daca ar fi fost prinsi in planurile de mobilizare atunci n’ar mai fi avut rost sa prinzi in planurle de mobilizare rezervisti cu varsta intre 50-59 ani. Unde sunt acesti oameni domnu’ Ciuca? Stiu, functia va impiedica sa ne dati un raspuns adecvat, vorba aia n’aveti treaba cu mobilizarea_______
    Stiu, in 2020 toata lumea care a fost in TO avea sub 45 de ani :)))))))))
    Si acu’ bomboana pe coliva :)))))) Intre acesti veterani din TO sunt si din MAI. Ce or fi cautat pe coclauri talib*bosni*koso numai Dumnezeu stie avand in vedere ca ministerul lor se numeste Ministerul Afacerilor Interne. Cu toate incercarile lor din ultimii 30 de ani de a se substitui armatei.
    Cert este ca si acesti jandarmi ar trebui sa fie prinsi la mobi_libi chiar in structurile lor. Ca tot ne vaietam ca ne pleaca jandarmii :))))))))

    Sa ridice mana sus cine de la MAI beneficiaza de prevederile acestei legi prezenti aici pe tehnomil :))))))
    Pariez ca nimeni n a mancat usturoi aici pe romil______

  35. dany says:

    @all
    FOS ul in ultimii 20 de ani a fost luat la mișto chiar de catre coana Joițica de la pifanterie
    Cum?
    Pai le punem tulumbe in spinare cat cuprinde si le dam obiective la hectar care ar trebui sa fie obiectivele pifanteriei
    Chiar daca personalul FOS este de calitate, cei de la butoanele militare nu depasesc nivelul unor comandanti militari de prin Italia anilor *40, care si au distrus cu mana lor batalioane commando trimise sa rezolve obiective pifanteristice. Vedeti campania din Italia
    Alta chestie care pe mine ma pune pe ganduri este faptul ca la probele de intrare in FOS se trimit si oameni care implinesc 45 de ani la terminarea cursului. Mai pe sleau se doreste o deprofesionalizare a FOS prin acceptarea unora care s interesati doar de salariu si mai putin de meserie. E greu sa brevetezi pe post de parasutisti/scafandri oameni la 30 de ani dar la 45, sincer nu l vad p’ala de 45 la un marș de 50 km cu +30 kg in container, sa doarma in creierii muntilor in cort, si nici nu i vad in Cheile Rasnoavei la alpinism. Da, este nevoie si la FOS de documente si functii in biroaie* N ar fi prima data in istorie cand de la pifanterie au fost trimisi oameni catre FOS pentru final de cariera sa ocupe functii importante ca sa poata avea o penzieee mai mare atunci cand se calculeaza_____

    @gsg9
    -Eu n am zis ca avem de unde 300.000, am zis ca s necesari acesti 300.000
    -Pana acum Ukraina are cel putin 100.000 pierderi in conditiile in care au 2 ani de experienta de lupte
    -In conditiile in care matale te gandesti sa substitui cu drone lipsa cronica de ostasi_meletari* stii foarte bine ca in curand apar destule tehnologii contra dronelor de tot felul, arma_minune* de tip drona_autonoma dotata cu AI >> deja se lucreaza la “pacalirea AI”, practic indiferent cate drone vor fi la fel de multe contramasuri vor fi si automat ajungi invariabil la eternii meletauri cu puscociul in mana in transee si buncare betonate ori ba
    -cunosti bine traditia romaneasca in a pastra vechiturile cat mai mult posibil, mai pe sleau Bayractarul/altele considerat deja bun de casare (asta e, cumperi tehnologie considerata noua si o primesti cand deja este considerata veche). Poate si din aceasta cauza Bayractarul va avea baze la Caransebes pe motiv ca daca nu le mai vrea armata pe motiv de depasite putem supraveghea vamesii cu ele
    -am zis sa iei in calcul cand faci numaratoarea mobi_libi nu doar zona Harkovistan, macar 10.000 mobi_libi tot trebuie sa ai pregatiti in Transilvania cu obiective clare in zona aia

  36. Ion Valcu says:

    @GSG ai dreptate bre.
    “„The guy’s an actor, he’s reading a script! When they tell you not to panic, THAT’S WHEN YOU RUN!””

    Conform CV-ului sau, doar asta l-or instruit instelatzii si ascunsii sa citeasca.
    Si-s multzi pregatiti din timp ca el, inclusiv Ciolcatzul premier.

    https://gov.ro/fisiere/ministri_fisiere/CV_-_Angel_TILVAR.pdf

    2012 – Academia Naţională de Informaţii, Curs, Bucureşti;
    2004 – Colegiul Naţional de Apărare „Mihai Viteazul”, Curs, Bucureşti;
    1995 – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Admin

    Fiecare pentru el in armie, pensiutza pensiutza, ca si asa nu mai is plecari in TO unde sa se plateasca niste banuti frumosi.

    De si-o calca rusul pe constiinta sa lupte in rromalestan si sa cada la datorie intr-un spital ce colcaie de nosocomiale, is toti plecari in Spanglia sau Jermanglia la capsuni si sparanghel, iar ofitzerimea s-o da cu yachturile pe coasta de azur ori zanzibar.

    P-astia ii cara chiar fregatele alea 2 din MN, ca doar asa s-o explica de ce le schimba motoare si comunicatzii, dar le lasa fara armament.

    Avem Shenghen maritim si aerian? Bogdaproste la nevoie.

  37. Sharky says:

    @Dany
    Vorbești serios cu ăia 60.000, sau iar ai chef de bâză și mă “înțepi”?
    Nu de alta, dar am lămurit chestia asta acum ceva timp pe RoMil.
    Părerea mea, hâc…

  38. dany says:

    @sharky
    Sigur nu este pentru tine. Ai cuvantul meu de onoare!
    Nu stiu discutia pe romil probabil ca am ratat discutia respectiva(mai citesc uneori, nu mai comentez acolo de prin …2016 daca imi aduc aminte bine)
    Cand arunc cu ceva caramizi aici chiar nu ma intereseaza sa dau in oameni, ma intereseaza sa altoiesc sistemul asa cum este el construit. Poate cineva indrazneste o reforma reala desi ma indoiesc ca sunt prea multi din acest sistem care doresc reforma
    Nici macar discutia cu produsele MS nu era in legatura cu tine. Daca s a inteles gresit asta este, probabil nu am fost eu destul de explicit.
    Avand in vedere ca toata viata mea am apreciat profesionistii atit in perioada cand eram activ cat si acum in civilie, ar fi pacat sa dau in profesionisti ca tine.
    Sunt alte muhaiele si in civilie si in armata care chiar merita tone de rahat. Si din pacate sunt prea multe muhaiele care conduc atit armata cat si zona civila, nu mai explic ca stii tu destul de bine
    Sunt sigur ca nu te sustragi de la mobi_libi asa cum deja fac altii.Destui! Cu mult mai tineri decat noi doi. Cam d’aia au iesit decat 50.000 la numaratoare cand trebuia sa fie macar 100.000 inclus pana la 62 de ani! Culmea ironiei ca sunt destui mobi_libi intre 55 si 60 de ani______De asta am zis armata de bunici cu buzunarele pline de medicamente. Nici eu nu ma sustrag de la mobi_libi desi am o varsta si as fi putut apela la relatii ca multi altii.
    La chestii de genul acesta se vede cine a fost militar cu adevarat si cine a fost in armata doar pentru salariu
    PS La pomelnicu’ asta de comentarii de la postarea @gsg ului, altcineva ar fi trebuit sa ridice mana sus, dar vad ca tace dupa ce si a luat banetu’, nici usturoi n a mancat______

  39. gsg9 says:

    @dany cred ca o sa fii tare dezamagit cand nu o sa te mobilizeze nimeni 😀

    in contextul in care altzii din NATO/UE fac alt gen de declaratzii la noi prim-covrigarul tzarii face niste declaratzii cel putzin interesante…

    Mă deranjează contextul; nu vine niciun pericol dinspre Rusia

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26884310-marcel-ciolacu-despre-serviciul-militar-voluntar-deranjeaza-contextul-nu-vine-niciun-pericol-dinspre-rusia.htm

    asta cand discuta despre serviciul militar voluntar, cacare nici nu e lege inca decat se discuta ceva

    in timp ce finlandezii au refreshuit zeci de mii de rezervisti in 20-22
    In 2022, a total of approximately 50,000 people participated in refresher exercises

    https://puolustusvoimat.fi/-/reservilaisia-koulutettiin-ennatysmaara

    la fel si polonezii se agita si aia cu rezervisti si Territorial Defence Force – WOT

    matale o sa imbatranesti linistit ca acolo nu se pregateste nimeni pot nimic

  40. sharky says:

    @Dany
    Poi hai să mai desenez o dată, să se facă lumină și p-acilijea.
    Ăia șaijdemii sunt de fapt doar vreo treijdemii, dintre care foarte mulți, printre care și subsemnatul, numărați de mai multe ori. Eu având onoarea de a fi numărat de 5 ori, dar au fost mulți alții numărați de mai multe ori.
    E adevărat, sunt și mulți numărați de mai puține ori.
    Acum, cei treijdemii, rămași vreo cișpemii, probabil, sunt majoritatea în rezervă, ca subsemnatul, unii decedați prin cele deșerturi, sau pe câmpiile Patriei, sau după trecerea în rezervă.
    Deci, cel mai probabil, te-ai baza pe ceva mai mult de zecemii. Ca rezerviști, zic.
    Despre clinciul cu MS-DOS nu m-am simțit atins, doar am simțit nevoia să fac puțină lumină. Mă rog, încerc, unde știu despre ce e vorba în propoziție.
    Acum, revenind la un comment anterior, văd că faci aceeași greșeală ca mulți alții. Transmisioniștii sunt transmisioniști, informaticienii sunt informaticieni.
    E arma “Comunicații și Informatică”, dar e o oarecare diferență între specialități. Ca la ” Tancuri și Auto” dar la ăia n-am văzut pe nicăieri să ia un șofer de camion și să țipe lumea la el să conducă un tanc, dacă nu are brevet. Sau cum era infanteria și v.m.-ul înainte…
    Am văzut șefi de rețele băieți destupați, artileriști, rachetiști, chimiști, tanchiști, băieți pasionați de domeniu, și care au fost puși pe funcții pentru nu avea cine să facă treaba asta.
    Când au început să apară rețelele locale, și apoi s-au unit în INTRAMAN, Armata nu prea avea informaticieni pe teritoriu, doar pe la centru erau. Și funcțiile alea nu erau plătite, erau bonusuri prin cumul, dar amenzile erau reale, și mari. După ce am trecut eu în rezervă, parcă, s-a introdus un spor pentru cei care ocupau funcțiile alea, ca să motiveze băieții să rămână pe funcții.
    Referitor la coteală, de când a început “operațiunea specială”, am fost de 2 ori la CMZ, să întreb unde trebuie să mă prezint în caz de…
    Răspunsul a fost că nu au locuri pentru gradul și specialitățile mele(sunt dotat, am mai multe), și să aștept să se elibereze locuri și mă cheamă ei.
    Și băieții de la mobilizare sunt crescuți de mine, majoritatea, nu am stress cu ei.
    Dacă am uitat ceva, cer iertare…
    Părerea mea, hâc…

  41. Xv says:

    Gsg- baga postul ala cu polonezi si finlandezi rezervisti, poate, cine stie, spui noutati, in afara de “la altii se poate”, plangerea aia de mila pasata din generatie in generatie si intrata in inconstientul colectiv dupa 1945.
    Se poate foarte bine si la noi, au fost exemple concrete in toate structurile din ministerele de profil sau servicii.
    Si inainte de 89 si dupa.
    Invariabil au aparut personaje care au vrut sa fie nr 1 in Sistem.
    Dupa aia alta dandana, nr 1 din Sistem a devenit adversar direct cu nr 1 promovat din Sistemul anti$istem, ca nu vreau sa-i zic in ingliș.
    Uita-te la SPP si evolutia lui, ai vitrina Sistemului, de la “mai animalule”, la cerneala si pardesiul aruncat.
    Macar sa stea si urmatorul in concedii prelungite, e mult mai bine decat cearta permanenta intre servicii, palate, ministere.

  42. gsg9 says:

    Xv, iar te suparasi ?! 😀

    te supara exemplele cu polonia finlanda, ce exemple vrei sa dau, dau exemple de la aia care se pregatesc, ruleaza zeci de mii de rezervisti si fac achizitzii…ca prostii…

    nu e plangere de mila, pur si simplu comparatzie ce fac altzii si ce (nu) se face la noi

    nu place, asta e…

    alt exemplu de pe un site romanesc, asta nu mai e scris de mine 😀

    https://monitorulapararii.ro/in-era-dronelor-generalii-romani-cer-mai-multi-militari-dar-nimeni-nu-spune-pe-ce-tancuri-si-transportoare-se-vor-instrui-1-54101

    MApN mai are un program al rezerviştilor voluntari, care nici acesta nu merge bine, chiar dacă această categorie de personal primeşte 30 la sută din solda unui militar în activitate. L-am întrebat pe un amic care este în acest program şi mi-a spus că în primul an au fost puşi să strângă frunzele şi să facă sectoare exterioare, deoarece unitatea nu avea echipamente funcţionale pentru ei. După mai mulţi ani aflat în acest program, nu a fost învăţat să conducă un transportor blindat sau să tragă cu mitraliera de pe acesta, chiar dacă este la o subunitate de infanterie.

    tot de acolo se intreaba si astia daca mai are rost sa bagi bani in fregate de 40 de ani

    Ucraina ne-a învăţat că dronele maritime pot distruge Flota rusă la Marea Neagră, dar noi ne încăpăţânăm să cheltuim bani cu fregatele vechi de 40 de ani

    relativ la drone, mai vin si altzii cu idei de instruit civili pt asa ceva, dar inertzia e mare…

    Nu ar fi o idee rea ca Armata Română să-şi creeze, cu ajutorul rezerviştilor, o armată a dronelor, iar aceştia să fie instruiţi în manevrarea acestora.

    din ciclul cei patru apostoli erau trei Luca si Matei, a explicat Sharky ca din 60 de mii numaratzi de nu se stie cate ori au ramas decat 10 mii sa te bazezi pe ei

    e usor de extrapolat, din 80 de mii catzi or fi mai acum efectiv in Armata, ca se arunca niste numere si se acopera cu secretul de stat, dintr-o brigada de 3-4000 de oameni catzi bipezi or fi incadratzi efectiv prezentzi la post…

    iar despre programele cele mult plimbate prin gura de inzestrare de multe miliarde, cine este si ce vrea ele, ce sa mai vorbim…

  43. gsg9 says:

    s-a aprobat aprobarea intrarea sau tranzitarea, daca ar exista tratate semnate Schengen militar nu ar mai fi nevoie sa dea cu subsemnatul cine o mai fi adormit pe la cotroceni, ca perspectivele electorale prin Romania sunt sumbre hauristi si sosoace

    În finalul scrisoarii, președintele României precizează că după analiza „solicitărilor NATO şi luând în considerare situaţia de securitate din regiune”, informează Parlamentul că „am aprobat intrarea şi staţionarea în România a Forţei de răspuns/de reacţie a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată (VJTF/ARF) sau tranzitarea teritoriului naţional de către acestea, în scopul pregătirii si/sau desfăşurării de operaţii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024, precum şi mandatarea ministrului apărării naţionale pentru a aproba eventualele modificări în structura/compunerea VJTF care vor putea surveni în raport cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul 2024”, se mai arată în scrisoare.

    https://www.defenseromania.ro/forta-de-reactie-rapida-a-nato-poate-intra-in-romania-cadru-legislativ-pentru-ca-varful-de-lance-al-aliantei-sa-poata-efectua-operatii-militare-in-romania_626797.html

  44. dany says:

    @sharky

    Cine spune adevarul?

    https://misiuni.mapn.ro/blog/articles/view/52

    “”În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatrul de operații Afganistan au fost dislocaţi peste 32.000 de militari români (37 de rotații de căte 6 luni). Din aceștia, 27 militari şi-au pierdut viaţa.””

    Deci doar in Afganistan au fost 32.000_____ Nu vorbim nici macar de Iraq, nici de la Angola incoace unde se presupune ca au fost inca 25-30.000

    Ma indoiesc ca ministerul numara de doua trei ori acelasi Rambo de *STAN, daca ar fi cum spui tu ca a numarat de 5 ori acelasi ostas ar insemna ca 10.000 pifanteristi erau desteptii armatei iar restul erau prosti gramada.
    Se uita prea repede sfanta ȘPAGĂ de la Angola incoace, usturoiul ar trebui sa fie interzis pe vecie in Romania______

    Din astia 50-60.000 au murit imediat dupa misiuni o gramada daca acum mai sunt in viata “”rămași vreo cișpemii””de unde rezulta ca noi am avut o rata a pierderilor post TO mult mai mare decat Ukraina 2022__2024. Au murit de tineri saracii ca banuiesc ca in TO n au fost oameni de 50 de ani.Cam asta vrei tu sa spui___Blestemul talibanilor!!!!!!!!!!!

    Inca n au luat foc arhivele de la Pitesti, mai e timp, alea de la MAI sunt deja pe lumea ailalta______

    Si tot datorita usturoiului avem mobilizabili care depasesc 50 de ani de voie______

    Folositi pasta de dinti Cristal______

  45. gsg9 says:

    Cine sunt militarii din „Vârful de lance al NATO“ care au primit permisiunea să intre oricând în România

    https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/cine-sunt-militarii-din-varful-de-lance-al-nato-2338463.html

  46. Xv says:

    Gsg9- Ar fi un post bun pe un subiect care nu stiu daca a fost discutat pe larg pe bloguri intr-un articol- polonezii si armata si tehnica lor de lupta (productie, dotare). Ca ai ce scrie si sunt si multi admiratori ai Poloniei, tara care se descurca bine si economic si militar. Au avut si comandanti deosebiti, unii in sens bun, altii in sens rau.
    Ai ce spune si la productie de tehnica, inainte si dupa 89. Au fost cateva proiecte interesante la ei.
    Tara cu traditie bogata.

  47. Xv says:

    Btw, din pacate, pierderi printre baietii plecati contractori :(…Potra, cred ca stiti toti, a mai fost in mass-media, presa a exagerat imaginea negativa, cu niste ani in urma: https://observatornews.ro/eveniment/surse-observator-5-mercenari-romani-au-murit-in-congo-inclusiv-un-politist-din-bucuresti-care-sia-luat-concediu-fara-plata-un-an-562252.html

  48. dany says:

    5-0 la pauza in meciul Wagner-ex_FOS_MAI_etc, scor de maidan nene!!!!
    Antrenorul Potra se cearta pe margine cu arbitrul central reclamand un ofsaid clar
    In tribune atmosfera se incinge, batalionul de romani cere pulane model nou legate de kalasnikov cu cătușe
    In timp ce sovieticii isi savureaza pufoaica cu paiul, romanii disperati se retrag la umbra palmierilor in asteptarea unor vremuri mai bune.
    Peste cateva minute apare Potra cu o falca ‘n cer si una in pamant

    “”
    -Bă_băieți, aici nu suntem in Piaţa Victoriei, astia nu s studenti. Sa ridice mana sus cine vrea sa plece acasa! Tot nu inteleg de ce va trebuie cătușe si pulane noi, aveti vise erotice si io nu stiu?
    -Șefu’, sa moara mama daca nu i babardim cu pulanu direct in moalele capului, bagam gol dupa gol, numa’ sa ne dai catuse si pulane noi

    Intre timp Potra incepe sa se inchine auzind cererile batalionului, nu intelege cum Dumnezeu este in concediu la ski in Austria taman acum cand are mai mare nevoie de ajutorul lui
    Intre timp suna Timiș
    -Ce facusi blia?
    -Ma puse draqu sa ma bag in seama cu politisti in concediu, vorbesti una cu astia de la Wagner si ei fac alta____Lume a draqu bah, n au cuvant n au nimic, era vorba ca wagneritii astia din Rwanda nu si baga coada in Congo
    -Hai ca va trimit banii sa va carati draqu de acolo, sefu zice sa renuntam acu’ cat se mai poate
    -Nu vrea lumea sefu sa plece, e rost de malai aici, cum sa plece lumea fara sacu cu malai?
    “”
    #Pamflet

    Politisti in concediu fara plata lupta in Congolistan, p’astia nu i intreaba nimeni unde se duc in concediu, mare mirarea sa nu fie si de pe la MAPN tot in concediu fara plata (scuipati si voi ca măicuț€l€ in san si faceti cruce de 3 ori sa piara Satana de la MAPN!)
    Au totusi o scuza, se antreneza ca sa devina mobilizabili pentru rezerva armatei romane! :))))))))))))))

    https://observatornews.ro/eveniment/surse-observator-5-mercenari-romani-au-murit-in-congo-inclusiv-un-politist-din-bucuresti-care-sia-luat-concediu-fara-plata-un-an-562252.html

  49. sharky says:

    @Dany
    Hai că ești haios, uneori…
    Aceiași băieți care au fost în Affha, au fost și în Iraq, și în Kosovo, și în Angola.
    Eu, personal, am fost în o tură în Kosovo, 2 ture în Afgha și 2 ture în Iraq. Caută lista cu batalioanele dislocate în teatrele de operații și vezi ce și cum.
    Între 2002 și 2009, era o tură în Afgha, una în Iraq,prin alternanță, după 2009 a rămas doar Afgha, dar au crescut efectivele la o brigadă/rotație. Și mai erau 2 companii/an în Kosovo.De unde crezi că aveau Forțele Terestre atâția oameni?
    Părerea mea, hâc…

  50. Xv says:

    Dany…chiar e momentul sa faci mistouri?

  51. gsg9 says:

    ce cocalareala e si pe la MAI daca pleaca jandarmeritze sau politzizde in concediu fara plata mercenare prin Africa

    Militarii români care fac parte din gruparea lui Horațiu Potra sunt în jur de 20. Mulți dintre ei foști și actuali polițiști dar și jandarmi care și-ar fi luat concediu fără plată un an de zile pentru a lupta în această zonă de conflict.

    https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/cine-sunt-militarii-romani-care-au-murit-in-2338731.html

    am gasit ceva conditzii pt politzisti, pt jandarmi daca nu se aplica aceeasi lege probabil ceva similar

    (3) În mod excepţional, poliţiştii au dreptul la concedii fără plată, cu durată însumată între 30 şi 90 de zile calendaristice anual, în următoarele situaţii:

    a) tratament medical efectuat în străinătate pe durata recomandată de medic, fără a depăşi însă 90 de zile, dacă cel în cauză nu beneficiază, potrivit legii, de concediu medical şi de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, precum şi pentru însoţirea soţului sau, după caz, a soţiei ori a unei rude apropiate – copil, frate, soră, părinte – pe timpul cât aceştia se află la tratament în străinătate;

    b) pentru alte motive temeinic fundamentate.

    deci clar b) – alte motive foarte extrem de temeinic fundamentate 😀

    in mod sigur primeau si aia din conducerea unităţii spaga ca sa aprobe, altfel nu sunt obligatzi prin lege ca sa aprobe

    (4) Concediile fără plată se aprobă de conducerea unităţii, la cererea poliţistului, şi se comunică compartimentelor financiar-contabilitate şi resurse umane.

    deci erau concomitent si angajate la stat si prin Africa, erau inca angajate in MAI de exemplu pe functzia care este

    Art. 22. –
    (1) Pe perioada concediilor fără plată poliţiştii îşi păstrează calitatea avută.

    evident nu o sa dea nimeni nici o explicatzie, daca trimit accidental pe careva in judecata o sa se prescrie si iese la pensie, Romania care este

  52. dany says:

    @sharky
    S’avem pardon tinere, fiecare batalion din alea care vorbesti tu pleca in misiune cu cel mult 30% din efectivele proprii, restul se transformau din transmisionisti, tanchisti, vm isti, logisticieni etc la fața locului direct in infanteristi. Vezi Bistrita, Dej, Craiova, Iasi cu denumirile alea de tot rahatu’ gen scorpionii_p__
    Toti astia veneau de la unitati de prin toata țara pe unde erau pilele de tot felul____Mai tarziu cand au intrat in schema unitatile de vm brusc o gramada au devenit vm isti desi multi nu stiau unde s Cheile Rasnoavei pe harta.
    Daca ar avea gura sa spuna C 130 cati au fost dati jos din avion pe pista pe motiv ca n au trecut probele, in timp ce altul in ultimul moment se urca in avion….
    Tot zici de “rotatie”, vezi nr militarilor angajati pe baza de contract (MAC la vremea respectiva) intrati in sistem brusc si dupa 6 luni lasati la vatra. Sunt multi! Au fost cazuri cand veneau din civilie si ocupau functii de sof, plecau in *Stan, se intorceau dupa 6 luni si predau functia acelui sof care ramanea deh in cazarma_____
    Sunt unii care si au adunat toate deplasarile prin TO ca sa aiba si ei minim 120 zile______
    Lunar, in jur de 15 milioane € sunt alocati la MAPN/MAI/SPP si altii pentru plata acelei indemnizatii de 1000 lei pe cap de veteran! Veterani plecati in majoritate la capsuni in Africa! Taman ai aflat unde se duc o parte din aia 2,5% alocati pentru mujetul* armatei
    Ai rabdare sa se digitalizeze tot ce este pe la Pitesti depozitat. Am inteles ca sunt demersuri in acest sens. OTAN le vrea digitalizate nu ai nostri!

    Ai rabdare tinere sa piarda întaiul infanterist al țării alegerile sa vezi cum tot rahatul militar legat de misiunile in TO o sa i se sparga in cap. Sunt prea multi scheleti in dulapurile MAPN, unii apartin primului infanterist al țării, altii au fost mosteniti de la alti pifanteristi de “marca”. De la Angola incoace!
    Ai observat unde este rezerva armatei? In Congo la căpșuni, ma indoiesc ca e fo’ unul din aia in documentele CMJ ului. Aia e, unii cu malaiu’ altii cu mobi_libi!

    “”Sunt în jur de 900 de români cu contract în domeniul protecţiei în Republica Democratică Congo, scrie stirileprotv.ro.

    Unii sunt veterani ai teatrelor de operațiuni, alții demisionari din armata română pentru un salariu mai bun, dar sunt și luptători fără experiență militară. Pentru câteva mii de euro pe lună trebuie să antreneze forțele guvernamentale și să protejeze zone strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23.””

    Doar fo’ 900 in Congo la căpșuni! Sa mai zicem de restul statelor din zona? Doar mentionam ca predominanti sunt fosti din SPP :))))))))

    Taman se facu’ lumina @sharky in privinta celor care ar trebui sa fie prinsi in documentele de la mobilizare :))))))

    “”Contractor din Congo: „Având în vedere faptul că ei nu au au cunoscut niciodată ce înseamnă o ambuscadă, în momentul în care au fost puși în fața faptului împlinit, s-au speriat, pentru că nu știu să acționeze. Motivație există clar, oamenii vor să meargă acasă.””” >> Jandarmii si militienii instruiti de mama focului!
    Daca nu stiati, astia din Congo au redenumit localitatea, mai nou se numeste Costești (pentru cunoscatori!)

    Vrem acasa!!!!!!!
    “”Deși au mai fost implicați într-o astfel de confruntare în urmă cu aproape un an, ambuscadele de la Sake i-au înspăimântat pe mulți contractori. Cel puțin 50 dintre ei au cerut în ultimele ore să fie lăsați să se întoarcă acasă. Iar comandantul lor, Horațiu Potra, care ar fi fost în țară în timp ce subordonații săi se confruntau cu rebelii, ar fi acceptat să le asigure un avion, cu condiția să suporte ei o parte din costul biletului.””

    “”Peste 200 de mercenari români, militari, așteaptă să se întoarcă acasă după ce și-au pierdut trei camarazi în ambuscada din Congo. Morții au plătit cu viața pentru un angajament de doar 5.000 de euro pe lună. Angajatorul mercenarilor este tot un român implicat în multe dosare penale, un personaj celebru cu afaceri în țările africane.””

    Odata in viata,pana in ianuarie 2025 puteti sa va delectati cu splendorile de pe Nil cu autopasu’, aveti ce povesti nevestelor despre piramide

    @xv____
    Respectul si onoarea sunt mana in mana cu disciplina si respectarea legilor si regulamentelor militare care la randul lor sunt baza puterii unei armate, fie ca este MAPN ori MAI.
    Din ce vezi mai sus mai ales pe partea de MAI cati respecta regulamentele?
    Vreti statui si respect in conditiile in care nu respectati mai nimic?
    Pleci in concediu fara plata mai rau ca lehuzele ca sa dai atacul la sacul cu capsuni de Congo si vrei respect?
    Hai sa vedem cine i a aprobat politistului concediul fara plata un an de zile si dup’aia mai discutam. Nu prea poti ca angajat al unui minister militarizat sa lucrezi si la stat si la privat _____
    Observi mai sus rezultatul instructiei “la catarama” desfasurate in unitatile MAI_MAPN? Toti vor sa plece acasa! Ca militar ar trebui sa stii ca nu se poate face “instructie la catarama” fara disciplina si respectarea regulamentelor si legilor in vigoare. Mai pe romaneste s a facut o laie de Geo Bogza instructie, de fapt unde sunt doar pile si relatii nu prea ai cum sa faci instructie_______
    Nu face nimeni mișto de voi @xv, doar ca atunci cand nu respecti legi si regulamente faci mișto de restul care le respecta. Chestie care e greu de inteles in RO!

    PS Observati cu totii ca oameni instruiti care au fost cam prin toate TO o dau cu tuleaua cand este vorba de contact cu forte instruite de Wagner. Nici macar nu au dat ochii cu Wagner si o tulesc. Ma intreb ce va face armata romana pe Nistru ori pe Prut la contactul cu armata sovietica “eliberatoare” care se presupune ca este calita in luptele cu ukrainienii. Chiar daca s sovietici bețivi,violatori si ciorditori nu se poate neglija experienta lor de lupta!
    In opinia mea era de asteptat rezultatul primului contact intre interesele romanesti in zona si interesele rusesti.

    In rest ce sa zic, meciul continua, tabela de marcaj arata in continuare 5-0 in favoarea Wagner, F Timis spumega in timp ce da roata cu ochii albastri din dotare, Potra cauta sacu’ cu diamante la imbulzeaza iar Dumnezeu isi continua antrenamentul la ski in Austria___

  53. Xv says:

    Cu misiunile externe…
    Pana la intrarea in NATO e una, dupa aia au fost schimbari mari.
    Initial mergeau batalioanele “casti albastre” indeosebi, dar nu exclusiv. Cele 5 batalioane constituite, ca nu existau brigazi full, plus psyopsul si informatiile, cu specialisti. Aici e o discutie in sine, ca desi erau arme vechi, nu erau prezente la nivel trupa ca restul. Si in batalioanele alea veneau de prin alte unitati, inclusiv cu tehnica.
    Bineinteles, dupa intrarea in Neito, situatia s-a ameliorat la unitatile care “au intrat in paine” mai devreme, de ex b2 inf si 26.
    A contat si misiunea aia “Alba”, acolo btw au fost cadre din 404 si DIR, a fost “crema” pe aproape toate domeniile. Bine…si pilosii de rigoare, evident.
    Cu contractorii, alta poveste, nu stiu cum o fi fost prin toate orasele, stiu fb la Bucuresti, era DOAR o firma la inceput. Atat.
    Pt ca la noi inca era f nou conceptul, dincolo de firmele gen BGS cu Hummerele de rigoare, baieti ok pe felia lor, nu prea stiam vreunul care e faza cu contractorii, decat din povesti la mana a 3a si net. Carti in romana au aparut tarziu.
    Acum, prin unele locuri, iti iei anul ala “salbatic” si te duci. Pt bani, pt adrenalina, pt experienta.
    Multi au plecat in strainatate si fac numai asta.
    Sunt vazuti prost la vf, din pacate.
    Si printre “soarecii de birou” din unitati, la fel.

  54. Ion Valcu says:

    Sharky, “Eu, personal, am fost în o tură în Kosovo, 2 ture în Afgha și 2 ture în Iraq.”

    Poti te rog a estima cate contacte de intensitate ai avut acolo in TO (nimic sub 3-5 adversari si nimic sub 3 minute)?
    Si cate ati rezolvat fara asseturi aliate pe cer ori ajutor american (vb. de trupe)?

    Fara nicio ironie.

    @Dany, “Henry” Potra o fi fost el pregatit si apreciat in Legiune, restul aciuiatzilor ma cam indoiesc sa fi avut disciplina si pregatirea necesara.
    Cu disciplina necesara, un jandarm fost legionar cam maturase o plaja de pardaleshi anul trecut.
    CU o ceata de militieni ori jandarmi tinteau arme tintite inteligent spre motorul unei masini fara sofer si bateau amaratzi fara masca si neinarmati pe terenurile virane de la Jilava, deci diferenta-i foarte vizibila 🙂

    Si inca un lucru, Legiunea ii gestionata de ofiteri militari franci, deci planurile se fac de mai multe capete.
    Am impresia ca baiatul asta cam plecase si isi facuse propria trupa muzicala, deci si rezultatele-s pe masura.

  55. Sharky says:

    @Dany
    Nu știu dacă glumești, sau vorbești serios când enunți toate bălăriile alea, dar majoritatea sunt legende urbane, că umor cazon nu pot să-i spun.
    Au fost cazuri de “turiști militari” de genul cum spui tu, dar ăia erau undeva la 5% din efectivul batalionului.
    “Turismul militar” se practica mai mult la început, dar după 2005, când a început să se moară pe bune, nu prea s-a mai practicat.
    Despre “rezerva” din Congo, stai liniștit, la M.Ap.N. s-au interzis concediile fără plată de prin 2017. Știu, pentru că am vrut să plec și eu, atunci, împreună cu câțiva băieți, și ni s-au refuzat rapoartele. Apoi am aflat și de la alți băieți din țară că au pățit la fel.
    Minți luminate cu lanterna, ce pot să zic?
    În loc să folosească experiența câștigată de băieții ăia, pe care nu o căpatau în țară nici la FOS, le-au interzis, că atâta îi duce mintea. Să nu mai spun de băieți întorși după 2 ani de contractor prin Afgha și Iraq, cu lupte pe bune, și pus pe post de șef de depozit, sau powerpoint ranger prin statul major.
    Dany, te țineam minte o persoană mai cerebrală, de când comentai pe romil.
    Acum…nu știu ce să zic, te cam ia valul.
    @Ion Vâlcu
    Au fost…destule. De obicei, noi eram ajutorul pentru americani, nu invers.
    Suport aerian am avut o singură dată, când a venit MEDEVAC-ul după o oră, la 5 km de bază, să ridice un decedat și 3 răniți, dar deja era prea târziu.
    Decedatul era un prieten de-al meu, și eu, atunci, am făcut parte din QRF-ul trimis
    după ei. Eu spun din ce am trăit eu.
    Au fost și prieteni care au avut parte de suport aerian, și venit QRF american după ei, dar ăia erau în zonă de responsabilitate americană, și au avut parte de chestii mai nasoale, gen stat la schimbat amabilități câte 12 ore, sau mai bine.
    Părerea mea, hâc…

  56. Xv says:

    Gsg, cu linkurile alea, uite-te cine e prin redactie, pe-acolo. E comic, au aflat si ei acum niste realitati, cand erau activi habar n-aveau.
    Cu cei fosti in misiuni externe care inca sunt in Sistem nu exista nicaieri vreo cifra.

  57. Xv says:

    Dany, MAI au si civili. Nu se compara cei din SIAS de ex, ca functionari civili, deci nu militari, la adaptare la nou cu MApN. Nici cu restu, sunt de departe cei mai adaptabili, din multe motive care tin de regulamente, act de comanda, educatie institutionala, schimburi de experienta cu unitati straine, influenta UE. In rest, e prezenta si capraria, invariabil, desi in doze diferite.
    In SIAS au fost militieni la inceput, deci cei care apucasera comunismul. Dar si militienii respectivi erau alt material, in sens bun.
    Nu se compara un Jurubescu, om exceptional, dedicat meseriei, cu Truti, fost in 404, ajuns la SAM-SPP.
    Si e doar un caz celebru, sunt si altele recente.

  58. Xv says:

    Cu contractorii…cei care s-au orientat cel mai bine din ce cunosc eu, deci raport bani/ pericole au fost cei care s-au bagat pe securitate navala. Experienta obtinuta…nu cine stie ce. Dar riscul sa traga aia o racheta a existat si inca exista si e imposibil de contracarat de echipa de la bord. Plus atacurile cu barcutele alea care au aparut inclusiv in filme. Acolo e ori alba, ori neagra, nu exista sansa a 2a, daca se intampla. Dar e risc foarte tolerabil, mai ok sa stai pe punte sa te uiti la barci, decat sa ai ochi la ceafa prin nu stiu ce satuc prafuit, la fiecare pas.
    Nu spun pasii necesari, ca citesc copiii si le vin idei, dar s-a dezvoltat mult in strainatate (Europa, o tara anume).

  59. Ion Valcu says:

    @Sharky “Decedatul era un prieten de-al meu, și eu, atunci, am făcut parte din QRF-ul trimis”
    Presupun ca s-o intamplat prin Afranistan.
    Din tot ce ai descris era o planificare oarecum riguroasa, desi “opozitia” n-o fost chiar profesionalizata. Tot desculti, unii zeloti haotici.
    Bine ca n-o fost mai rau. 2 contacte urate fusera cand baietii nostri erau pe TBT-uri romanesti (2006 sau 2008?) La unul s-o lasat cu 2 morti romani, la celalalt avuse Dumnezeu mila de noi si n-am pierdut vieti.
    Ma lua capul cand vedeam baietii cu sovieticele de gat sau in TAB-uri din alta epoca.

    De A’stan stii si mana de baieti de la SIE care tinura toata noaptea de ambasada noastra si abia dimineata la spartul balului sosira aliatii.
    Conteaza al naibii de mult si dotarea individuala si pregatirea psihica, dar si planurile gandite din timp.
    Sper s-o fi dobandit 70% pe ultima, de cand cu brigada aia
    multinationala.
    Multi ofiteri cu multe scoli de gandire diferite, avem de unde alege.

  60. Xv says:

    Caucazian, ce spune Trump in campanie electorala e clasicul trumpism. Adica tipul e populist. Fix intelesul romanesc. Ambele intelesuri, de fapt.
    Se adreseaza electoratului nemultumit de banii dati in Ucraina, nu lor.
    El e un fel de Vadim, mai putin educat, dar mult mai versat financiar, Vadim avea cultura imensa, dincolo de ragetele tipice aparute in media. Si un farmec, atunci cand nu era filmat, chiar cu adversarii politici.
    Si daca vine iar Trump, politica externa americana ramane la fel fata de Romania.

  61. caucazian says:

    o discutie interesanta despre geopolitica cu dan dungagiu

  62. dany says:

    @xv
    Cat timp a fost activ, toata lumea de la MAPN_MAI ‘i pupa mana.
    Dupa ce n’a mai fost Trutulescu activ multi i au pus in carca multe____
    Unii din ei chiar au invatat meserie de la el, si inca ce meserie!
    Si Ghergulescu a fost la fel de hulit dupa ce n a mai fost_____

    Ca si in cazul lui @sharky e mai bine sa taci in ziua de azi____mai ales cand cunosti cu subiect si predicat/ai fost martor al aventurilor militare romanesti
    Poti sa spui orice despre Trutulescu, nu mai conteaza, omul a ajuns atit de bogat incat vindea asigurari din casa in casa prin Buzau___

    Adevarul nu conteaza in Romania!

  63. dany says:

    @Ion Valcu
    Nu contest pregatirea si capacitatea lui “Henry” Potra__Toata stima si mandria pentru reusitele lui militare
    Cand vine vorba de capitolul combinatii pe plaiurile romanesti se schimba treaba.
    Sincer a fost atit de batut in cap sa puna botul la vrajelile astora numiti veterani prin TO incat nu imi vine sa cred.
    Din 900 sa vrea sa ti plece doar fo’ 200 la prima strigare e ceva ce nu inteleg la omul asta. Mai degraba cred ca a fost o comanda politica si a trebuit sa coboare ștacheta, altfel nu l vad sa puna botul la vrajelile astora
    Iar comanda politica sigur are imbarligatura plecata de la F Timis, vorba aia diamantele chiar daca le speli cu rahat tot diamante raman

    In alta ordine de idei Potra a fost imbarligat cu wagnerienii anterior in timp ce oamenii lui Prigojin asigurau instruirea si in Congo intre alte state africane, este posibil ca atacul sa fi fost si un avertisment pentru ca un contract cu multe milioane si diamante la mijloc pierdute nu prea este asa usor de inghitit de conducerea de la Kremlin. Pana la urma e vorba de directia statului Congo, ori la stanga ori la dreapta, ori cu Kremlinul la capatai ori cu Vestul franțuzit ori cu aia cu ochii oblici
    E posibil Congo sa si intoarca privirile in alta directie odata cu avansul rebelilor

    De acord cu ex legionarul devenit jandarm la Constanta. Bun flacaul, ar fi fost bun de seful MAI in Constanta

    Daca as scrie aici ca in numele RO s a supt la greu din colonii si ‘nainte pe vremea impuscatului si dupa, toata lumea mi ar sari in cap ca n’are, ca baraie, ca macane….Ca banii respectivi nu prea s au vazut e cu totul alta poveste, si ‘nainte si dupa lovilutzie
    Pana una alta sa lasam varianta oficiala prezentata “Mercenari romani morti in Congo”, uneori e mai bine sa taci chiar daca intelegi arta ghemului_________

    Intre timp Dumnezeu isi continua antrenamentul la ski in Austria!

  64. dany says:

    @sharky
    Ai perfecta dreptate in tot ce spui, nimeni nu a dat spaga, toata infanteria a fost arma de elita, toata lumea si a facut treaba in TO cu multa raspundere
    Si nici generalii nu au primit spaga ba dimpotriva au ajutat financiar familiile celor cazuti la datorie
    Vorba aia, de ce mai cauti mortul in chiloti cand il duci la groapa______

  65. Ion Valcu says:

    @Dany, multzam fain. unele lucruri chiar nu le stiam.
    oricum multe nici macar in gluma nu se spun.

    cu spaga in TO, stiam si eu pe cineva la PM. a fost cu cantec pt 6 luni, dar s-o incheiat cu PTSD si despartiri intre cunoscuti.
    il facea si “partenera” cu capul, nah…
    norocul lui c-o scapat ok fizic si nu-i parte din echipa Invictus. Asa-i soarta, te mai iarta cateodata.

  66. Xv says:

    Dany- Cu Truty ma refeream la partea cand l-au prins cu “Tigareta”. Ca profesionist, era printre cei mai buni, spuneau cei batrani, o fi fost asa, nu stiu. Despre Ghergulescu am auzit numai vorbe bune de la cei care l-au cunoscut. Ghergulescu zicea odata despre Truty ca era “mai repezit”, deci temperamente diferite. Oricum 404 era unitatea nr 1 pe vremea aia, in MApN, au avut multe exercitii reusite din anii 60, inclusiv cu sovieticii, erau temuti si respectati. Dumitru Miu ramane emblema moderna a unitatii, dupa desfiintare. Un ofiter exemplar.
    Sorry pt offtopic.

  67. dany says:

    @Ion Valcu
    Unul din cei aflati in galeria “eroilor neamului” mi a fost subordonat candva (acum multi ani cand am fost detasat la o unitate de vm)
    Mare pilos, timp de cateva luni cat mi a fost subordonat nu am reusit sa l prind la subunitate mai mult de 20 de zile . Cand era vorba de pregatire fizica si in special pista cu obstacole fugea ca draqu de tamaie. Avea pile dincolo de brigada, daca nu era in medical era plecat in misiune (nimic in OZU, totul pe blat), n avea nicio treaba cu armata. Nu a fost o surpriza pentru mine cand un prieten mi a spus prin 2008 ca a fost avansat la gradul de slt(pm). Insusi comandantul unitatii la vremea aia se enerva cand auzea de el dar n’avea incotro si trebuia sa inghita in sec ca si mine. In fine, Dumnezeu sa l ierte, despre morti numai de bine!

    Congo?
    N as vrea sa pun aici o discutie telefonica recenta daca ma intelegi :)))))))

    Saptamana viitoare se intoarce Dumnezeu din concediu din Austria___

  68. dany says:

    @xv
    Eu sincer nu am reusit sa l inteleg cu o chestie:
    Pana in mai 1990 paza demnitarilor la vremea aia a fost asigurata cu parasutisti si cercetasi participanti la lovilutzie. Din mai 90 au inceput sa curga rapoartele pentru SPP de la MAPN/MAI ori civili
    Toti parasutistii si cercetasii (indiferent de grad si functie) erau cu mult sub nivelul lui la vremea aia, el ar fi putut fi primul sef al SPP in mai 90.
    Dar deh, nu era convenabil pentru un nene care intimplator era la vremea aia presedinte sa fie aparat de cineva care cunostea multe secrete lovilutzionare
    Identic Ghergulescu. A fost ales un no_name cu numele de … Iliescu! Care bineinteles si a adus oamenii lui, deja parasutistii si cercetasii nu mai erau buni pentru noul serviciu. Care mai apare din cand in cand la tv sa ne explice el noua ca pisica se naste virgina_____
    Dupa aproape 10 ani este momit sa vina la SPP. A plecat de la 404 cu o echipa bine aleasa, unul din ei mi a fost coleg. A adoptat acelasi stil de lucru 404 adica instructie la catarama, chestie care nu a convenit multora din SPP
    De mentionat ca in perioada aia (ca si acum!) politizarea era in floare in armata incepand cu nivelul batalion, nu conta ce stii si ce poti ca sa ajungi comandant de batalion. Ori chestia asta era incompatibila cu caracterului lui Trutulescu
    Avea obiceiul prost sa te cheme inclusiv din concediul de recuperare la unitate ca sa zbori pe nu stiu ce coclauri si sigur luai o caramba in freza daca nu executai ordinul. Era fidel oamenilor lui si cerea acelasi lucru subordonatilor. Asta este unul din motivele rezultatelor de la 404
    In 404 nu mergea cu pile, multi plecau cand vedeau ca nu e rost de ….
    Multi au invatat meserie de la el mai ales cand e vorba de cc, au fost prin FOS comandanti de unitati. Au fost, nu mai sunt!
    Ce a fost cu Tigareta nu stiu, cert este ca Trutulescu a ramas cu pagubele si altii cu malaiul, multi din politicienii care urlau in coooor impotriva lui Trutulescu la vremea aia ar fi putut fi victimele lui Trutulescu la lovilutzie. De ce victime? Pen’ca multi din politicienii la vremea aia au jucat la doua capete la lovilutzie, prin actiunile lor in orice regim normal ar fi trebuit sa fie deferiti justitiei. Numai la noi au ajuns senatori/deputati etc Intre timp unii din ei au ajuns la tratament cu citostatice prin …Rusia!
    Parerea mea este ca a fost lucrat din interior, voiau sa scape de el avand in vedere stilul lui care nu convenea multora si atingea multe interese din SPP la vremea aia
    Pentru cine nu stie SPP ul a fost este si va fi un ghem mare de interese, atit din partea politicului, din partea privatilor (nu dau exemple din Africstan, ma feresc domnu’ @Valcu!) cat si din partea serviciilor
    In perioada in care Trutulescu a fost arestat era o mare batalie cine domina structura de informatii a SPP. Pentru cine nu stie au avut (si probabil mai au)o structura de informatii si protectie interna aproximativ ca aia din MAI. Posibil sa fi fost si asta un motiv. Trutulescu prin functia detinuta anterior era omul DGIA de la vremea respectiva. Ca sa nu mai zic de la cine primea ordine 404, Cuiva nu i a convenit ca armata sa si bage nasul in noul serviciu secret de la SPP…
    Multi din politicienii implicati in Tigareta au ramas cu malaiul, iar Trutulescu cu arestul, daca ar fi avut foloase materiale_financiare din operatiunea aia nu mai umbla el din poarta in poarta sa faca asigurari dupa ce a iesit de la bulau_____

    PS 404 a fost desfintat si din motive politice (la fel ca alte unitati specializate si foarte bine instruite la vremea aia, vezi batalioanele de operatii speciale si batalioanele de parasutisti distruse ca sa nu mai zic de batalioanele de cercetasi distruse). O contributie mare la distrugerea acestei unitati si a altor unitati bine instruite cu concursul generalilor de la infanterie. Motivele reale?
    -nu puteau ridica nivelul trupelor de infanterie la nivelul parasutistilor si cercetasilor, nu poti sa faci instructie la catarama cu piloși, multi din ei relatiile multor generali
    -n’aveau nevoie de oameni instruiti, oamenii instruiti costa, una sunt costurile la infanterie in care i scoti pe banda rulanta cu preturi mici si alta este sa antrenezi parasutisti si cercetasi
    -intotdeauna generalii de infanterie au ridicat o spranceana cand au vazut ca sunt alte trupe mai bine instruite

  69. Xv says:

    Dany, tu posibil sa fi apucat vremurile alea si stii chestii pe care eu nu le stiu, desi stiu si eu destule, ca dupa 2000 s-au schimbat esential lucrurile, chiar daca aparent nu era asa. Comunismul ala al nomenklaturistilor era deja istorie, era cantecul de lebada si stiau si ei, de unde inghesuiala pt posturi la ambasade si mai ales consulate.
    Eu eram mic, nu cunosc despre 89-91, ca a fost si 91 cu probleme, decat ce am auzit de la cadre care erau in Sistem pe vremea aia (SPP=cadrele care au intrat in USPP infiintat, ca nu exista vreo structura de protectie demnitari dupa fuga lui Ceausescu si desfiintarea implicita a Directiei V) si superiori-colegi mai in varsta prezenti in decembrie 89 si tot 90 si 91, din unitati. Oameni care nu au venit cu valul pilosilor de la regimentele mecanizate. Care o zi au fost cu Ceasca la foc de voie, a doua cu revolutionarii si glont paza la Ilici si restu “emanatiilor”.

    UTCistii se orienteaza, cadre de nadejda.Capraria in SPP a fost introdusa cand a venit Constantinescu, eu asa stiu, pt ca erau unii de care noul sef dorea sa scape. E varianta pe care am auzit-o, inclusiv cu exemple concrete de activitati desfasurate la pregature si misiuni incredintate “vechii gasti”.
    SPP nu are niciun “serviciu” de informatii, a avut de multa vreme SAM, “baietii cu borseta”.
    Ca s-au mai jucat si ei si au avut surse in presa (una binecunoscuta) sau printre fosti colegi din alte unitati, e clar. Plus liason cu alte unitati similare, unde se mai dau si ponturi.
    Poti sa-i spui “antena” sau birou, nu serviciu. Serviciu e cu totul altceva.
    Nici nu-ti trebuie mare serviciu de informatiu cand cunost programul demintarilor, stii cu cine se intalnesc, unde, cand, ce mananca, ce probleme au samd. De-aia Cinstantinescu nici nu a acceptat protectia SPP in 96 si i-a adus Dorin Marian parasutistii, ca baiatul ala fusese invatat bine.
    Mari amenintari? Da, cerneala si presa.
    Si cei adusi au facut curatenie, ca nu puteau pastra oamenii adusi de Iliescu. Chiar de erau cercetasi ca si ei. Era randul lor la privilegii.
    I-a alergat ca pe hotii de cai, stiu exemple concrete, a facut epurare, nu selectie.
    Probabil asa va fi si anul asta, ca foamea e mare si friptura atrage.

  70. Xv says:

    Dany, apropo de paza demnitari si bataia pe misiune dintre DSS si MApN, e o poveste posibil adevarata, cum a schimbat Ceausescu odata protectia lui din Directia V, inclusiv cei in uniforma plantati pe asfalt din MI, cu cadre din Regimentul 30 de Garda, care nu cunosteau nimic despre protectia demnitarilor. La o vizita primita din exterior, in Bucuresti.
    Cred ca generalul Cernat a spus-o primul, eu am auzit si o varianta spusa de tabara cealalta, mult mai cuprinzatoare.

  71. Xv says:

    Hai ca e 4 jumate, incepe programu :P, mai vedeti ce e in pending la aprobare, adminii. La postul asta.

  72. gsg9 says:

    Bulgaria lucrează intens cu Grecia și România pentru a construi coridorul nord-sud, începând cu o autostradă și o linie feroviară de mare viteză care vor lega orașul Alexandroupolis (de la Marea Egee) cu Ruse și Silistra (de la Dunăre).

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-26940739-bulgaria-lucreaza-intens-impreuna-grecia-romania-pentru-coridorul-rutier-feroviar-nord-sud.htm

  73. gsg9 says:

    heavy infantry brigade debarcata la Alexandroupolis, dupa aia across Poland and Bulgaria, deci de la gretzili in sus prin Bulgaria Romania si pana in Poland

    The port of Alexandroupolis in Greece made sustainment history as it facilitates movement of the first “heavy” infantry brigade on March 11, 2024.

    “https://www.youtube.com/watch?v=B8sdqPrmNp0”

  74. gsg9 says:

    Slovacia e off the list…

    Peter Pellegrini, candidatul coaliţiei naţionaliste de stânga aflate la putere în Slovacia și aliat-cheie al premierului populist Robert Fico, a câștigat alegerile prezidențiale din această țară, învingându-l în turul doi de scrutin desfășurat sâmbătă pe pro-occidentalul Ivan Korcok.

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-27034800-cea-mai-mare-prezenta-vot-din-ultimii-25-ani-slovacii-ales-sambata-presedinte-peter-pellegrini-exit-polluri.htm

    si mai e si Ungaria pe ruta aia, so…

    mai raman bulgarii

    si poate nici nu mai este nevoie, ca vin alegeri si la oligofrenii mioritici

Leave a Reply