Guest post: Schengen , o sustinere inedita (29.05.2023)

Schengen RO and BG
Let my people… in – Sursa: reneweuropegroup.eu

By Caudillo:

Un articol al d-lui colonel Pacuraru, “Cartea castigatoare” ,s-a incheiat cu cuvintele:

“Și totul, fiindcă unii oameni politici austrieci văd fluxuri migratorii inexistente pe la frontiera româno-bulgară, spre satisfacția celor care doresc, cu tot dinadinsul, să slăbească construcția europeană la Dunăre, Marea Neagră și în Balcani.”

Pe 26 mai 2023 apare un articol in media romaneasca , dupa vizita presedintelui croat in Bulgaria , 25 mai 2023: “Președintele Croației spune că Bulgaria și România nu au fost admise în Schengen pentru a proteja interesele financiare ale unor alte state: Poveștile despre statul de drept sunt povești frumoase

Ca sa fim mai exacti, sa citam de pe site-ul Presedintelui croat Zoran Milanović 

“In a statement to the representatives of the media after the meeting, President Milanović emphasized that there are no outstanding issues between the two countries and that the expansion of the Schengen Area is an important topic, which the leaders discussed. Since Croatia had fulfilled the goal of joining the Schengen Area, President Milanović endorsed Bulgaria’s entry into Schengen, adding that Croatia can provide support based on its own experience.

Speaking of the reasons why Bulgaria is in the Schengen waiting room, which are unclear, the President said: “These things should be discussed openly, just as a number of other things that are discussed in Brussels covertly, sometimes cynically, should be discussed. Specific interests are hidden behind values and principles and deep philosophies, which are actually nothing more than bartering. Bulgaria has been waiting for entry into Schengen for more than 10 years and it is still not known how much longer it will wait. There is no transparency and the criteria are purely political, as they were for Croatia. We had to wait for 7 years even though we fulfilled all the requirements,” President Milanović underscored.

President Milanović extended his full support to Bulgaria, considering how long it has been waiting to enter the Schengen Area. “Full support to Bulgaria. Such things bother me because I think they are unfair. I wish Bulgaria a lot of success,” said the Croatian President, adding that Croatia is ready to help through discussions with some Member States that have reservations about Bulgaria’s Schengen membership.

“Here we can also help the Bulgarian side, in good faith, because we are already a relatively mature member. The moment Bulgaria and Romania join Schengen, the maritime connection to Central Europe via Thessaloniki will be much shorter, compared to the current link across the northern part of the continent. Quite frankly, this is about financial interests of the northern members and the rule of law narrative is all but nice words that we in Croatia have been listening to for years,” said President Milanović. “

Sau varianta Google Translate din Croata:

“Într-o declarație adresată presei după întâlnire, președintele Milanović a subliniat că nu există probleme deschise între cele două țări și a subliniat extinderea spațiului Schengen ca un subiect important pe care l-au discutat. Având în vedere că Croația și-a îndeplinit acest obiectiv și a intrat în Schengen, președintele Milanović a pledat pentru intrarea Bulgariei în Schengen, adăugând că Croația poate oferi asistență pe baza experienței sale.  

Vorbind despre motivele neclare pentru care Bulgaria așteaptă să intre în Schengen, el a spus: „Aceste lucruri ar trebui să fie discutate deschis, precum și o serie de alte subiecte care sunt discutate pe ascuns, uneori cinic, la Bruxelles. Interesele speciale încearcă să fie vândute sub vălul unor mari valori și principii. Practic este o afacere, nimic mai mult. Bulgaria așteaptă intrarea în Schengen de mai bine de 10 ani și încă nu se știe când va fi. Nu există transparență și criteriile sunt pur politice, așa cum au fost pentru Croația. A trebuit să așteptăm 7 ani, deși am îndeplinit toate cerințele”, a punctat președintele Milanović.

Președintele Milanović a susținut deplin Bulgariei având în vedere faptul de cât timp a așteptat să intre în Schengen. „Suport deplin pentru Bulgaria. Asemenea lucruri mă deranjează pentru că cred că sunt nedrepte. Îi doresc mult succes Bulgariei”, a spus el și a anunțat că Croația este pregătită să ajute prin discuții cu unele state membre care au rezerve cu privire la aderarea Bulgariei la Schengen. „Acolo putem ajuta, cu bună-credință, și partea bulgară pentru că suntem deja o țară relativ matură ca membru. În momentul în care Bulgaria și România intră în Schengen, legătura maritimă cu Europa Centrală va fi mult mai strânsă, spre deosebire de ruta actuală prin nordul continentului. Să nu mințim, este interesul financiar al membrilor nordici, iar discuțiile despre statul de drept sunt doar cuvinte frumoase pe care noi, în Croația, le auzim de ani de zile”, a spus președintele Milanović, printre altele.”

“Traduttore, traditore” , google a tradus din Croata.

“Practic este o afacere, nimic mai mult.”

In Engleza era

“Specific interests are hidden behind values and principles and deep philosophies, which are actually nothing more than bartering.”

Se poate traduce prin varianta R3Media

„Anumite interese se încearcă a fi vândute sub forma principiilor sau a valorilor, dar în esență este vorba doar de o târguială și nimic mai mult”

Acum, fiecare cititor poate interpreta declaratia lui Milanovic cum doreste, ca Milanovic este un eurosceptic excentric, ca principiile nu se negociaza, ca e Milanovic e pro Putin, ca partea corecta a istoriei nu-si incalca principiile,etc, etc.

Dar se mai poate interpreta ca Milanovic stie ce vorbeste, fiind presedintele unei tari care tocmai ce a intrat in Schengen, spre deosebire de noi si stie cum a negociat Hrvatska intrarea in Schengen, s-ar putea sa vorbeasca din experienta proprie cand spune:

„În momentul în care Bulgaria și România intră în Schengen, conexiunea pe mare către Europa centrală via Salonic va fi mult mai scurta, spre deosebire de ruta actuală prin nordul continentului. Să nu mințim, este interesul financiar al membrilor nordici, iar discuțiile despre statul de drept sunt doar cuvinte frumoase pe care noi, în Croația, le auzim de ani de zile” .

Interesant ca n-am prea vazut multe comentarii in media romaneasca despre aceasta sustinere pentru Bulgaria si Romania din partea Croatiei, probabil media romaneasca e ocupata prea mult cu principiile si filozofiile privind statul de drept si eventual cu lustruitul clantelor pe la diverse ambasade ,cum spunea presedintele Basescu.

Dupa aceasta declaratie a lui Milanovic mi-am amintit de o declaratie a lui Sorin Ovidiu Vantu

“ Astăzi voi aborda un singur subiect. De actualitate. De mega actualitate. Și anume Schengen. Generație, doar un naiv poate crede că austriecii ne-au blocat să intrăm în Schengen. Sau că olandezii sau suedezii. Nu. Uniunea Europeană. Axa principală Germania-Franța.”

Si evident ca se poate interpreta ca e teoria conspiratiei, ca SOV bate campii , mai ales cu Roexit, ca nu cred ca va risca cineva asa ceva.

Dar poate exista si un sambure de adevar in toate aceste declaratii si e foarte posibil ca austriecii sa vada fluxuri migratorii la frontiera bulgaro-romana pentru ca asa li se spune sa vada.

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

24 Responses to “Guest post: Schengen , o sustinere inedita (29.05.2023)”

  1. Habarnistul says:

    Ma bucur ca se aminteste uneori despre asemenea subiecte sensibile , pentru constientizarea riscurilor , vulnerabilitatilor si amenintarilor … etc , stiti voi .
    Croatia vine intotdeauna la pachet cu informatii ” in interes operativ ” adica da din casa despre interesele boszgoristanezilor , nu uitati de lovitura de stat din Decembrie 1989 , asa numita ” rivaluțîie ” de la Timisoara , care a fost initiata si instrumentata de fuckrainieni , boszgoristanezi si croati , nicidecum de sarbi … aici totul e documentat de un mare expert in evenimentele pre si post decembrie 1989 , deoarece Dnul Col (R) Pacuraru a explicat cu subiect si predicat ce si cum .
    Grecii si croatii au interese economice la zi privind porturile din dotare , dar se pare ca geopolitica determinanta este in permanenta schimbare .
    Drumul Matasii nu va fi niciodata prin portul grecesc sau cel croat , ci prin cel mai scurt drum catre portul cel mai adanc din Marea Neagra , adica Constanta , fix spre Europa Centrala .
    A , ca va fi stapanit , condus , indrumat si sprijinit de harap-albi , asta e .
    Discutam probabil de un orizont de timp de minim 50 de ani inainte … cand majoritatea statelor din Vestul Europei va fi pamant de flori .
    Desigur , nici noi nu vom prinde acele vremuri .

  2. dany says:

    1~Fluxurile migratorii
    -sunt pastorite de maica ruzzzia de ceva ani
    -sunt folosite ca arma ruseasca de cel putin 10 ani, taman acum iUE si a dat seama__
    -retelele de trafic din Balcani, Spania, Italia si ce mai vreti voi bonus alea mafiote sunt deja in portofoliul serviciilor secrete rusesti
    -tot retelele astea de trafic au increngaturi prin guverne, parlamente la greu, altfel nu ar putea functiona, de multe ori banii negri ai acestor retele sustin campanii la alegeri etc Mai pe intelesul tuturor politicienii de prin diverse guverne fac exact jocul maicii ruzzzziiii. Avem si noi destule exemple
    -si tot retelele astea de trafic/mafiote vor incerca sa puna capac Schengenului meletar

    2~SOV
    Nimeni n a inteles ca de la bulau nu se poate scrie pe net :))))))
    Dar SOV poate :))))))
    Nici macar Becali cat era el de miliardar nu putea scrie pe net de la bulau,se rezuma la a scrie carti la fel ca multi altii de la bulau

    3~Haustriecii
    -fac si ei ce spun altii mai pe soptite
    -aia care spun pe soptite haustriecilor clameaza in gura mare zilnic la pranz si seara ca RO trebuie sa intre in Schengen

    4~Croatia
    -cu un ochi lipit de achizitiile militare sarbesti recente
    -are nevoie de aliati in Balcani
    -se poarta jocul la 3-4 capete deh

  3. dany says:

    Imi cer scuze @adminului si lui @caudillo pentru poluare___

    O șușoteală din aia marunta sustine ca _cuplul regal se pregateste sa plece in Marea Rosie
    Are cineva idee???

  4. Ion Valcu says:

    @Dany, din 3 una 🙂
    – ori is trimise ca sa mai consume din barci si misile kamikaze,
    – ori vor sa testeze turbinele alea noi si calea de scapare catre Zanzibar, via Schengen maritim,
    – ori astia de la Marina trecura toti la legea lui Zamolxe si vor sa mearga la cer, zambind normal si inocent.

    Aparare de raza scurta, n-au. Interceptori de orisice fel, n-au. Mine nu s-or pus, ca sa se dea cu tartitza de ele. Iar sezonul gratarelor nu-i.

    Amu, nimeni nu vorbeste de elefantii ai albi din camera: francia, jermanglia sau holandia.
    Jermanglia ne uraste de moarte, decand proa … profesionista ex-bruxeleza voia boicot pe tzevile NS (doar asa erau nemtzalaii competitivi).
    Austriacopitecia inca ne considera no-man’s-land, iar francofonia ne-o vazut de 30+ anisori ca o colonie mai proasta de lanca Condo, Burkina Faso ori Mali.

    De acord cu ivanii, care cunosc “les faiblesses” de l’europe, doar ca Mutti Merkel insa o spus-o: “lasati descultzii sa vie la mine”.
    Cand s-o vazut umpluta in specialisti in carmangerie, tehnicieni inseminare naturala in tehnica Farush, ori in gradarea volumului de beneficii sociale spre cheltuire, s-o apelat la no-man’s-land von mioritza si or deschis Schengen cat sa ni-i expediexe via Deutsche Post.

  5. Caudillo says:

    Pe lângă drumul mătăsii a apărut recent proiectul IMEC
    https://www.tbsnews.net/features/panorama/india-middle-east-europe-economic-corridor-going-upstage-chinas-bri-701458?amp

    Macron e foarte interesat de acest proiect și vizează valorificarea portului Marsilia

    https://www.gandul.ro/financiar/le-figaro-franta-vrea-avansarea-proiectului-canalului-suez-al-secolului-21-un-coridor-intre-india-si-europa-20148567

    Președintele Emmanuel Macron ”vrea ca Franța să devină un actor-cheie în acest proiect”, Portul Marsilia fiind punct de intrare a coridorului în Europa, a subliniat Palatul Élysée.

  6. Xv says:

    Io nu inteleg ce mari nelamuriri aveti cu extraordinsra intrare in Schengen si enorma ei importanta militara si teoriile consti, pardon, conspiratiei.

    Si asta e o AFACERE pt unele tari, negociza la sange pt AVANTAjE, pana nu le obtin, nu pun stampila.
    Asa functioneaza diplomatia dintotdeauna, iar baietii din Modrogan fac si ei ce pot in vreme ce Cotroceni zice hais si Victoria cea.
    Iar Macaron e enorm de interesat de “dosarul” romanesc, cum spun buimacii care se dau importanti pe la TV sau sursele diplomatice.
    Intotdeauna tarile vor sa obtina avantaje din negocieri si pun conditii, dar uitam mereu ce a trebuit sa cumparam pt NATO sau sa intram in UE, de data asta e diferit, sigur ca da.
    Acu uitati-va ce tari au afaceri mari aici, ca poate ajungem iar la aia ca falimenteazs Rotterdamul din cauza porturilor noastre.

  7. dany says:

    @Ion Valcu
    Din pacate ai ratat esentzzza 🙂
    Langa alea 3 este a 4 a care i definitorie nu doar la #marina_pacii
    Urmasii lui Zamolxe au cateva reguli nescrise de 2000 de ani
    Pe langa aia cu autobuzu in poarta
    Mai este una care i zice #șpaga_la_orice
    Pentru inceput te rog sa calculezi:
    -cati sgp ei incap pe spinarea regelui?
    -dar intre cracii reginei?
    Restul il calculezi matale

    De ce toatea astea?
    Pen’ca tanti iuropa vrea si ea o felie de tort in marea aia tot mai roșie
    Pe cine sa trimita acolo?
    Pe marineii de Balaton?
    Mentinerea pacii, la asta suntem meseriasi si nu ne trebuie mai mult de un tun la misiuni de mentinerea pacii.
    Felicitari, tocmai ai aflat de ce regele si regina au decat un singur tun de la botez incoace
    Si inca odata felicitari, taman ai inteles de ce armia romana nu se inarmeaza, Constitutia aia de la Iorgovan incoace nu ne lasa sa facem mai mult decat operatiuni de mentinerea pacii in TO
    Asa cum nu am putut intra cu trupe in Transnistria in 92 nici in viitorul apropiat nu ne va lasa. Constitutia, nu altcineva!
    Ca sa nu zic ca modelul asta de Constitutie a fost scris exact in ajunul disolutiei URSS. Tov Ilici stie mai multe mai ales referitor la aprilie 91 cand semna tratate cu sovieticii. Pe sub masa evident!
    Inca odata felicitari, taman ai inteles de ce ne bulucim la misiuni de mentinerea pacii iar daca americancii ne cer mai mult o dam cu Constitutia.

    In curand o sa vezi amirali bucurosi si multumiti si reangajari in FNR

  8. Xv says:

    Dany, fregatele alea, altfel OPV-uri de cand au fost cumparate, au fost pe plus.
    Ca am intrat in NATO, au mai schimbat si marinarii peisajul, atat ca tehnica de lupta, cat si ca misiuni de… Prezenta, atat.
    Ca totusi, cu ele s-au executat si misiuni antipiraterie si mai ales aia din Mediterana, cu Libia.
    Ca munitia pt tun a fost imprumutata de la italieni din cate stiu, deci daca trageau o boaba, plateau toate boambele italienilor, asta am auzit de la marinei atunci, or fi fost vorbe invidioase ca n-au apucat un loc la bord.
    Torpile cumparate, alea au fost cumparate separat, dar tot in numar de sub 15. Si bine au facut, cate submarine vaneaza un OPV? Mai bune niste mitraliere, alea sunt baza.
    Pe plus, senzorii lasati de englezi, in special cei elint, cativa, rataciti.
    Din ce constati dupa atatia ani, chiar crezi ca a vrut cineva sa le modernizeze? In afara de echipaje si cativa comandanti din FN.

  9. Xv says:

    Cu domnu Pacuraru.
    Foarte activ pe retele sociale si TV, la anumite canale.
    Omul e inteligent si stie lucruri.
    Pot doar sa spun ca stiu un caz asemanator, vechi, primul.
    Raiha. Un ofiter foarte destoinic. Ce a facut? A spus vrute si nevrute in ziarul lui SRS, care era fosta sursa USLA, pt cine nu stie. Deci nu pe turnatorie interna, sursa “intelligenta”, fina.
    Dar s-a compromis profesional. Asta e soarta tuturor “vedetelor” mmilitare.
    Nu exista exceptii.

  10. Xv says:

    Apropo de Polonia si complexul de inferioritate polonez al unora, ca tot e cu Schengen si deci UE, aka “economie pt to(n)ti”- pt cei care s-au obosit sa mai citeasca si carti, in afara de wiki.

    Ce scria Bloomberg despre Romania. Aia totusi se cam pricep. Si articolul e scris de un polonez, ala nu stie ca ai nostri ca brazii, care n-au pus picioru prin Polonia, ce se-ntampla la el in ograda.

    E cumparat de rusi sa scrie astea, probabil, da, falanga cititorilor de basme, nu cititi, dauneaza fantasmelor voastre.

    “Then things took off. From 2010 to 2021, investment from abroad almost doubled to more than €100 billion. Romania also tackled endemic corruption and built hundreds of miles of roads with EU largesse. Dacia, a carmaker that once served dictator Nicolae Ceausescu, is driving sales for its French owner Renault. Microsoft and Oracle have also sensed an opportunity. As if to showcase the progress, green utility Hidroelectrica SA staged Europe’s biggest initial public offering of the year.

    There’s still a long way to go to reduce poverty, and about 4 million Romanians have left in search of better wages elsewhere in the EU with little to suggest they will return. But as soon as this year, Romania may even surpass Poland in terms of average living standards.”

    O sa caut prima propunere UE de armata europeana, o am pe undeva din vremea aia, pe hartie, probabil o fi si undeva pe net, daca o mai fi. Pe vremea aia erau neintelegeri intre blocul franco-german si englezi si pe linia asta, bineibteles englezii puneau frana pe toata linia. Si pe undeva au avut dreptate, pt ca UE, adica Franta-Germania in principal, ele conduc, s-au dezvoltat sub umbrela NATO, cu trupe americane, britanice, olandeze, belgiene in Germania, unde era zona cea mai nasoala. Si luxemburgheze, sa nu-i uit, sunt un subiect in sine, un fel de Snagov european si chiar mondial.

    https://archive.ph/2023.10.03-085449/https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2023-10-03/eu-enlargement-ukraine-should-turn-to-romania-not-poland-for-inspiration

  11. Ion Valcu says:

    “Ce scria Bloomberg despre Romania. Aia totusi se cam pricep.”

    Mult SF, ca sa-si vanda si el povestea. Cam atat reiese din articol:

    “Tackled endemic corruption”?
    Baaaaa, v-o fugit procoroarea anti-mafia peste gard in Italia :)))
    Si pt ca meleon cu meleon fac mai multe meleoane (spune cantecul) si chiar melearde (spun rechizitoriile), rromalestanul ii retrocedat prin instante de 3x valoarea si suprafatza sa iar judecatorii si proQRorii shed “mumos” la pensii.
    Ba chiar au si “cartier”.
    Atata tackle, ca intraram cu crampoanele prin alunecare la stalpul de iluminat public stradal si-l lasaram pe jurmalist fara umorului.

    “Microsoft and Oracle have also sensed an opportunity”.
    Da, sa nu uitam si de HP … ale caror politici anticorruption or scos frumos un director amerloc cu “suspendare” din instantele mioritzen-land.
    Calin Tatomir de la MS ce-o mai zice? e bine? Dar Dinu Pescariu si imbecilul vremii de la comunicatzii si educatzie?
    Fuck, pana si Oracle avea CEO rromalestanez cercetat penal pt niste mijmasuri.
    Deci ce oportunitati simte Oracle la noi?

    Granzii privati din piatza oiropeana de obicei merg pe la IBM Int. cand vor deployment pe solutii de Business Intelligence Oracle (inclusiv
    pe procese industriale).
    D-aia “imbecilii” pt care lucrez nu suna la +40.89.89.069 si decarteaza de te doare mintea pentru unelte si functionalitati ERP Oracle direct la IBM.
    Ba mai mult, mi s-o plans unul din bukarestan ca pe intern Oracle nici macar n-or reusit sa-si migreze sistemele la versionea ce ruleaza standard in piatza … pt orice vand ei.

    Le vazui si softuri de HORECA (ca tot s-o incheiar temporar plandemia pe durata razbelului).
    Tot ce-or dezvoltat de ei pt cloud, ii cam dezvoltat prin alte locuri si norocul lor vine ca pe la franshize clientul local ii obligat sa-i cumpere.

    Cine n-o avut treaba pe domenii economice sau IT, chiar pune botul la ce-o scris gagiul in basmul sau jurnalistic.

    Armata UE? Iobagi in slujba francilor prin coloniile africane si a nemtzilor prin coloniile est-europene?
    In primul rand, NATO sau nimic ( Alzheimer istoric al aliantelor meletare de pe continent, sau CiolCatzii nostri or fost repetenti la scolile lor).

    In al 2-lea rand, s-o mai vinde Mein Kampf prin librarii?
    Dar “pas-cu-pas” de Joian ori “prostanacul” si “mai animalule” de ilici?
    Ni s-o vandut in-sula sherpilor a 2-a oara de Erou Aurescu rushilor (celor buni … de Haholia) si nu cred ca “armata UE” s-ar fi impotrivit meletar acestei “masuri”.

    In al 3-lea rand, de abia astept iobagi sub comanda ofitzerilor austrieci.
    Sa vezi ce-o pazi OPV-urile noastre (cu munitzie de tun luata in leasing) tzevile de gaz rusesti sau bancile austriacopitece de sanctziuni americane…
    Curaj, ca mai intorseram o data armele :))

  12. Xv says:

    Intr-una din primele propuneri pt un corp european, deci un fel de armata multinationala fara americani, erau:
    – 1 divizie blindata britanica cu 3 brigazi blindate britanice
    – 1 divizie mecanizata britanica cu 2 brigazi mecanizate britanice, una infanterie britanica si una aeropurtata britanica
    – 1 divizie infanterie multinazionala cu o brigada italiana, una greaca, una turca (Turcia nefiind in CEE, bineinteles)
    – 1 divizie aeromobila multinationala, cu 1 bg aeromobila britanica, 1 bg aeromobila olandeza, 1 bg aeropurtata belgiana, 1 bg aeropurtata germana.
    Se observa puternica participare germana si mai ales franceza.
    Asa ca nu stiu de ce va mirati de franco-germani si UE. UE e interesata de economie si mai recent de un stat in toata regula, deci spre deosebire de NATO, care e doar echivalentul MApN si partial de externe, UE, cladit initial pe un Minister al Economiei, a luat intre timp sub obladuire toate ministerele, de la interne la aparare.
    Cat de filoamericani si filoenglezi sunt franco-germanii tine de un minimum de cultura generala si interactionat cu ei acolo, chiar trait printre ei si aici cred ca destui care citesc si comenteaza stiu si teoretic si practic diferentele dintre ce scriu istoricii si analistii politici si realitate.
    Casa Comuna Europeana, ideea lui Gorby, de la ce i-o fi venit ideea? Comuna din Paris, cumva? Marx, Engels?

  13. caucazian says:

    https://www.biziday.ro/276304-2/

    unii au inceput sa inteleaga cai groasa

  14. dany says:

    Bre @xv
    La cat se ingroasa situatia (vezi extragerea loto recenta de la Avdika) eu in locul tau as face cateva recomandari simple sefilor mei ca sa ma stiu cu sufletul impacat, macar acum in al 12 lea ceas:
    -F16 macar inca o suta pe langa norvegiene de pe la americani etc
    -inca doua batalioane de Abrams pe langa ala comandat
    -rachete AT inca pe atitea cat avem in stoc
    -betoane cat cuprinde si pe Prut si pe FNG (stiu ca nu ti plac betoanele dar fara voia ta/a mea va fi nevoie si de alea)
    -elicoptere de atac dedicate macar 48 daca nu o suta
    -cumparate cam toate dronele civile de pe piata romaneasca care au sarcina utila macar 5 kg/contracte macar de la 10.000 in sus
    Toate astea in regim de urgenta!
    Bani? Pe caiet la fel ca polacii
    Sovieticii sigur nu ne vor intreba daca am luat pe caiet ori cu banii pe masa

    Astea in cazul in care cineva totusi se gandeste sa opuna o rezistenta sovieticilor in viitorul apropiat
    Daca nu, extragere loto pe Prut cu posibilitati de extindere a ofensivei catre FNG, OR intoarcem armele dupa primele 10.000 de cartuse trase. Daca le tragem si p’alea
    Intre motive ar cam fi:
    -rezerva facuta la mișto pe toata linia de la MAPN la MAI
    -instruire canci atit la MAPN cat si la MAI
    -armament modern cu pipeta de la farmacia Tei
    -Vor dori sa mobilizeze in primele 3 zile de razboi, pe cine sa mobilizeze daca toata lumea isi duce purcelul si boarfele in Spania la plaja cu o saptamana inainte de inceputul ostilitatilor
    -vor mobiliza bosorogi ca mine, si cine stie ce fraier care mai crede in Romania
    dupa ce i mobilizeaza pe cei de varsta mea semneaza pacea direct la Bucuresti si intorc armele _____
    A mai rulat filmul asta pe ecranele romanesti______

    PS Nu trebuie sa ai armata facuta sa intelegi ca e groasa situatia. Se vede din avion, doar responsabilii nostri se fac ca nu vad. Asta apropo de ce i reprosezi tu @gsg ului
    PPS e

  15. Xv says:

    Dany, cat costa tot ce propui tu? O estimare.

  16. dany says:

    @xv
    Intrebi cat costa toate alea de mai sus
    Destul, dar nu cat vor costa pierderile noastre in cazul in care suntem invadati

    Hai sa facem un calcul referitor la ww2, cand armata romana nu a fost echipata corespunzator datorita coruptiei generalizate precum si reaua vointa a unora, nu mai insist care

    Din wiki direct ,daca mint aia mint si eu

    “”
    794 562 militari (624 740 în Campania din Est și 169 822 în Campania din Vest), dintre care:

    – 92 620 morți (71 585 Est/ 21 035 Vest),
    – 333 966 răniți și bolnavi (243 622 Est/90 344 Vest),
    – 367 976 dispăruți (309 533 Est/58 443 Vest). “”
    De departe cei mai costisitori au fost cei raniti si bolnavi
    DARRR ce nu prea se spune sunt costurile post ww2 cand RO a trebuit sa plateasca si cu cenusa din vatra vaduvelor de razboi.
    Sute de miliarde € (in banii actuali) direct in buzunarele sovietice cu totul. De ce? Pentru ca niscai boi de India asezati in fotoliile stramosului CSAT au considerat ca fac economii dupa ce au disparut din buget bani grei. Undeva spre 10-15 miliarde € in ziua de azi.
    “Economia” aia a costat intre 41 si 2000 statul roman doar cateva sute de miliarde €. Bonus morti si raniti
    Toate “economiile” alea s au rasfrant cu varf si indesat asupra populatiei nu a celor care mancau caviar cu polonicu’ aflati la butoane

    Asa o sa faceti si voi, o sa faceti “economie” cateva zeci de miliarde pentru spagile de rigoare si o sa condamnati generatii intregi fara parinti, generatii intregi care o sa plateasca trilionul de €/$ pe post de despagubiri.

    Are uncle Sam depozitele pline de armament generatie cu ce baga sovieticii la inaintare in Ucraina. Pe care Sam ar vrea sa l dea gratis, mai bagati si voi ceva maruntis in mentenanta. Nuuuuuuu, voi vreti nou si gratis! Nu va puteti dezlipi de T 55 fara sa crape osanza in cine stie ce rotund de 150 de kile

    Dormiți in pace, chiar nu e nevoie sa se mai trezeasca cineva!

  17. radu says:

    Foarte de acord cu ce zice Dany referitor la costurile de inarmare si pregatire. Adica, situatia nu e deloc roza ca sa ne uitam la bani, iar posibilul cost in vieti omenesti, libertate, prestigiu, economie, societate este incalculabil.

    Eu personal as trece peste orice tabuuri si m-as inarma nuclear, cat mai rapid si mai secret, de la incarcaturi de lupta la vectori purtatori, adica rachete care sa bata pana la Urali cel putin, oricum cel putin 80% din populatia ruseasca e intre Urali si granita lor europeana.

    La armamentul clasic, vad un pic diferit lucrurile.In primul si primul rand ar trebui pusa rapid la punct capacitatea locala de productie a munitiilor de orice fel, in primul rand pentru Himars sau echivalentul produs aici (inclusiv sub licenta, de la coreeni sau evrei daca americanii nu dau licenta).

    Ceva cu raza cat mai lunga (peste 100km, coreenii inteleg ca pregatesc ceva echivalent Himars cu raza de 200km, putem participa cu fonduri la dezvoltare daca e, pentru o licenta) si cu submunitii AT si AP, totul facut cap coada in tara.

    Plus calibre mai mari, ATACMS sau echivalentul cu raza de 300-500 km. Crescut numarul de mijloace de lansare, de la 54 Himars la 200-250, inclusiv in detrimentul artileriei clasice de 155mm daca e cazul

    Apoi drone, cat mai multe, inclusiv formarea, ca in Ucraina, a unei arme separate, arma drone. De la minidrone de cercetare/observatie la drone kamikaze si drone FPV de folosesc ucrainienii la drone strategice cu raza lunga, ceva cat mai stealth si rezistente la bruiaj si capabile sa atace tinte in adancimea teritoriului inamic (radare, centre de comanda, depozite de munitie, centre logistice, rafinarii, noduri de comunicatie etc, nave incep sa nu prea mai aiba rusii). De la drone aeriene la drone terestre si la drone maritime si de tip submarin, facute si de industria de stat si de civili, proiecte insiprate din afara sau prin competitii interne, la care sa participe cu idei si propuneri si prototipuri absolut oricine, de la militari la civili, de la companii la persoane private, de la drone ghidate prin fir, prin radio sau alte mijloace si pana la drone complet autonome, controlate de inteligenta artificiala la bord, inclusiv roiuri de drone care sa patruleze singure anumite sectoare si capabile sa recunoasca si sa atace orice inamic intra acolo, inclusiv drone inamice.

    La aviatie, s-ar putea achizitiona mai multe F-16, ce s-o gasi mai bun prin rezerva americana sau de aiurea, chiar dublat numarul actual.

    La marina, in primul rand submarine, pana la 6 bucati (dar minim trei), si in rest ceva nave mai mici purtatoare de rachete si modernizarea celor doua fregate mai bune inclusiv cu AA, n-are rost azi sa dam bani pe corvete grele noi. Astea plus drone marine si drone submarine

    Apoi, apararea AA si razboi electronic. Ar fi ideal sa dea drumu la productia de Sky Ceptor de se tot vorbea la un moment dat, ca varianta mai ieftina la Patriot, plus un sistem integrat de Chiron alea de la coreeni (de preferat iarasi produse local) cu sist de artilerie (Ghepard si orice echivalent), cu sist de detectie integrate, radar, termoviziune etc etc si sist de bruiaj electronic si razboi electronic.

    Rachete AT am vazut ca au mai tot luat si probabil s-ar mai putea lua (iarasi ideal era sa facem si noi ceva loco, macar un AG nou, ceva mai precis si cu raza ceva mai lunga decat clasicul AG-7).

    Apoi putem vorbi si de “noua arma de asalt” in calibru NATO

    Americanii inteleg ca ar renunta la programul cu noul elicopter de atac, il abandoneaza dupa ce au tras niste concluzii din Ucraina, iar in Ucraina rusii reusesc sa mai avanseze ici colo in principal, din cate inteleg eu, pentru ca aviatia lor poate ataca de la distante de 50-60 km de linia frontului, desi sufera pierderi si acolo, si ucrainienii nu prea au aviatie sa-i combata, mai muta cand si cand prin surprindere niste Patriot si le dau jos avioane. Celalalt motiv ar fi ca rusii au mai multa artilerie si munitie de artilerie si reusesc incet incet sa toace pozitiile ucrainiene si sa copleseasca incet incet artileria mai firava a ucrainienilor (plus, desigur, tactica lor clasica cu valuri umane aruncate inainte pe post de carne de tun)

    Ca surpriza a aparut asta

    https://www.albapesurse.ro/platile-de-miliarde-de-lei-pentru-armament-au-umflat-deja-deficitul-bugetar-in-ianuarie-iar-situatia-nu-va-arata-bine-nici-in-februarie/20/02/2024/99871/#google_vignette

    dar nu stiu despre ce e vorba si cat de pe bune e

  18. Xv says:

    Ok, nu stii, Dany. Pt tine politica nu exista.
    Militarii iau cati bani vor, finantele, economia, agricultura, transporturile, sanatatea, educatia sa stea la coada. N-ai fost atent ce s-a intamplat in ultimii ani, se pare, ca erai ocupat cu cine stie ce ganduri revolutionare, “sa facem din tractoare tun si din pluguri de arat ogoare arme nucleare”.

    N-ai fost atent cate kile de salam gratis au “gasit” militarii “in frigider” pt niste decizii luate de un fost militar in numele Armatei.
    Plus gigoloul ala de buzunar, umbland tantos in uniforma.
    Ca sa nu mai spun de baietii alergati de alt “erou”, din alt minister.

    N-ai fost atent nici ca TOATE achizitiile au fost obligatorii, am mai spus, asta ni s-a dat, ca n-am fost in stare sa alegem variantele mai bune singuri.

    Tu iar faci clabuci in continuare cu spagile primite si cu porcarele cu armament “gratis”.
    NU EXISTA NIMIC GRATIS.

  19. Xv says:

    Radu, Ceausescu a avut program de inarmate nucleara in secret. Exact cum propui tu.
    Ai idee ce s-a intamplat dupa aia?

  20. dan/ says:

    @radu

    “Eu personal as trece peste orice tabuuri si m-as inarma nuclear”

    Mie personal, după ce am citit fraza de mai sus, mi-a dat “blue screen”…m-am oprit din citit…

    În rest, da, @dany are dreptate… oricât de mult ai cheltui pt apărare, nu se compară cu pierderile de vieți omenești, infrastructură, pierderi economice în general, dacă ești un stat care prin slabiciune militară și politică “inviți” potențialii agresori să își facă de cap.

  21. dan/ says:

    Wtf ?!

  22. dany says:

    @xv
    Atunci propuneti nene sa ne predam din prima, nu cumparam nimic, nu antrenam pe nimeni si asta este.
    Ca vad ca asta i trendu’
    Sa furam cat mai mult, sa ne facem ca muncim, sa ne facem ca ne iubim tara etc Iar la momentul oportun sa tradam inca odata.
    Si toate astea se vor repezi precum vulturii la hoit asupra copiilor nostri.
    Halal viitor lasam copiilor nostri.
    In ce priveste echiparea cu tehnica si armament eu nu bat obrazul armatei (desi si ea are partea ei de vina), eu bat obrazul politicienilor nostri
    Ei sunt cu banii pe mana.

    In alta ordine de idei daca RO nu ar fi platit despagubiri de razboi si am fi recastigat tezaurul si R Moldova era in continuare cu noi altfel de viata ar fi fost pentru Romania. Dar s au gasit niscai otrepe care sa sifoneze bugetul in fel si chip inainte de 1940 si de aici s a deschis calea pentru dezastrul la final de ’45
    Am fi depasit pe multi vestici la nivel de trai si nu serveam doctrina pe cateva generatii cu comuiZmu’ in cioc
    Dar uite ghinionul din 40 la fel ca ghinionul din 202… Tot asa niscai otrepe sifoneaza bugetul in fel si chip iar armata este in pantaloni scurti la pescuit.
    Iar trebuie sa jertfim tineri la greu pen’ca niste pizdici au mana lunga si guler alb. Dupa ce i jertfim ne asezam la coada in coloana la fasole cu ciolan la fiecare 1 decembrie si i plangem de mama focului pe cei morti de ne cade fardu’ politicianist
    Uite asa de doua ori pe secol repetam greseli fara numar. Ori suntem un popor de prostovani care invata dupa ce repeta aceeasi greseala de 3-4 ori ori suntem poporul care are cei mai multi farsori pe mia de locuitori….

    PS O sa auzim peste niscai ani cum ca unii in perioada asta isi construiau arme nucleare. Si o duc bine mersi. Cu voie ori fara voie. Vorbesc de cei in acelasi bloc militar cu noi.
    Iar noua o sa ne dea cu virgula iar posibil sa fim de partea cealalta a cortinei gavarind cu sovieticii pe stil nou. Unii din noi o sa spuna in soapta in lagarele siberiene

    “”Bă da’ prosti eram cand ne rugau altii cu arme nucleare si noi nu miscam in front!””

    Pana la urma care i problema daca avem arme nucleare? Toata lumea are doar doua coaie nu 14! Cum murim noi la fel vor muri si ei, radiatiile nu iarta pe nimeni indiferent ca ai ori nu ai arme nucleare pe teritoriul tau. Cum cere Polonia si Ukraina arme nucleare unchiului Sam asa trebuie sa cerem si noi. Arme nucleare operate chiar de catre Sam pe teritoriul nostru. Sa vedem daca i mai arde lui Ivan de figuri de stil. Pana la urma esenta problemei armelor nucleare indiferent de latitudine e care clipeste primul

    Si cu cenusa din vatra bunicii mele s a platit datoria inchipuita catre URSS….

    Pana una alta fuvernele*_care_este* sa angajeze bocitoare profesioniste

  23. Caudillo says:

    Orban a negociat dur cu suedezii și a obținut alte 4 avioane Saab

    https://dailynewshungary.com/complete-peace-with-sweden-hungary-buys-4-new-gripen-fighter-jets/

    The two countries have signed two military industry deals, as part of which Hungary will procure another four JAS-39 Gripen fighter jets from Sweden, he noted. Hungary currently leases 14 Gripens from Sweden, which will transfer into Hungarian ownership in 2026, he said.

    Saab currently has a contract with FMV regarding support for Hungary’s Gripen aircraft, and Saab is ready to provide additional upgrades and support for the Hungarian fighters beyond 2035.

    Saab and the Hungarian Ministry of Defence have also signed an MoU regarding development of high-tech industrial areas and fighter aircraft capabilities. The cooperation includes support for the establishment of a Centre of Excellence for VR technologies in Hungary.

    https://www.saab.com/newsroom/press-releases/2024/saab-receives-gripen-order-for-hungary

  24. Xv says:

    Wow…4 Gripenuri, ce afacere. Ce dur? Asta crezi ca a fost pretul pe care l-au dat suedezii sa intre in NATO? I-a costat mai mult, dar si ei au memoria lunga.

Leave a Reply