Guest post: Recrutarea militara (I). Rusia vs Ucraina

By Caudillo:

Am citit multe stiri despre inrolarea voluntara a rusilor in armata. Initial am crezut ca rusii semneaza voluntar contracte de angajare in armata din cauza propagandei oficiale. Mai vazusem un articol despre faptul ca rusii prefera de multe ori sa-si bage teava de AKM in gura decat sa se predea .

Imaginile sunt filmate din drone ucrainiene, ucrainienii dau vina pe propaganda rusa pentru faptul ca numerosi soldati rusi prefera sa se sinucida decat sa se predea.Situatia nu e ceva nou pentru rusi, exista in Marea Britanie un tanc sovietic T26  capturat de finlandezi in ww2.

Pentru a-l captura, finlandezii au trebuit sa bage teava de pusca antitanc de 20 mm pe vizorul mecanicului conductor si au tras in tanc pana au iesit proiectilele prin spatele turelei, servantii sovietici nu s-au predat si au trebuit lichidati. Asa ca am considerat ca  toata aceasta inrolare a rusilor  se datoreaza propagandei ruse.

Mai ales ca pe langa macelul din Ucraina sunt niste conditii mizerabile de viata in transee, cu mult noroi

https://nypost.com/wp-content/uploads/sites/2/2022/11/ukraine-trenches-221126-90.jpg?resize=334,589&quality=75&strip=all
Sursa: nypost.com

si invazie de sobolani

Niste conditii care amintesc de ww1

https://gdb.rferl.org/034d0000-0aff-0242-a9a2-08dad3a9da19_w1023_s.jpg
Sursa: rferl.org
https://gdb.rferl.org/034d0000-0aff-0242-b8e9-08dad4180b9a_w1023_s.png
Sursa: rferl.org

Un video haios cu politia germana in noroi, sa intelegem cat poate incurca noroiul. Imaginile sunt haioase, dar in Ucraina unde se foloseste munitie de razboi situatia ar fi fost tragica.

Imaginile sunt mai ales din transeele ucrainiene, nu stiu cum arata cele rusesti, e posibil sa fie mai bine facute decat cele ucrainiene, linia Surovikin fiind construita de firme specializate, dar dupa cum se vede in imagini si la rusi e plin de sobolani.

E adevarat ca acum e iarna si noroiul a inghetat dar vine primavara si reincepe calvarul.

M am folosit de imaginile luate de la ucrainieni pentru ca rusii nu sunt  asa de accesibili, dar nu cred ca e mare diferenta fata de ucrainieni , asa ca nu intelegeam dorinta rusilor de inrolare in armata.

M-am lamurit cu un video scurt  din Rusia,

unde se spune ca plata soldatilor rusi e in jur de 2000 de euro/luna si cu o plata la inrolare de 7000 euro, mister rezolvat, ca nu erau rusii asa nebuni sa se duca  de bunavoie in iadul din Ucraina. Sumele sunt confirmate si de ucrainieni, prin purtatorul de cuvant al GUR, Vadim Skibiţki

 “   „Între 1.000 şi 1.100 de persoane se alătură în fiecare zi rândurilor forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, rezultând aproximativ 30.000 de noi recruţi în armata rusă pe lună, a declarat Skibiţki pentru publicaţia ucraineană RBK, notează Agerpres.

Întrebat despre motivele care stau la baza stimulării înrolărilor voluntare în armata rusă, purtătorul de cuvânt al GUR a indicat salariile cuprinse între 220.000 şi 250.000 de ruble pe lună (între 2.280 şi 2.600 de euro) pentru cei care semnează contracte cu forţele armate ruse pentru a lupta pe frontul ucrainean.

Aceste salarii sunt deosebit de atractive în regiunile mai puţin prospere ale Rusiei, a explicat el.

Potrivit cifrelor Kievului, Rusia ar pierde zilnic circa 1.000 de soldaţi în teatrele de operaţiuni din Ucraina.”

Sursa: hotnews.ro

Cifrele difera in functie de surse,  dar salariile din armata rusa sunt de 3 ori mai mari decat salariul mediu in Rusia si oricum sunt o crestere evidenta fata de inceputul conflictului cand un locotenent rus castiga 800 de euro.

Se mai dau bani pentru fiecare tanc ucrainian scos din lupta, in jur de 10000 de euro. Nici asta nu e ceva nou, in ww2 sovieticii dadeau pentru un tanc inamic distrus prime de 500 ruble pentru comandantul de tun antitanc , 400 de ruble pentru ochitor si 300 de ruble la restul echipajului tunului antitanc care reusea sa distruga un tanc inamic. Pentru cine se intreaba cat de eficienta e recompensarea in bani a tancurilor distruse, un video cu distrugerea unui Leopard 1 de catre rusi.

Au asteptat servantii rusi de ATGM doua saptamani sa apara tancul in teren si sa-l distruga, la 10000 de euro prima asteptau si o luna de zile ca sa-l distruga.

Recrutarile in armatele rusa si ucrainiana intampina probleme similare, o comparatie e utila sa vedem care din combatanti sunt mai eficienti si modalitatile de rezolvare a problemelor.care impiedica recrutarea in ambele armate.

FOLOSIREA INDELUNGATA A CETATENILOR MOBILIZATI

RUSIA  foloseste pe langa voluntari si cetateni rusi mobilizati. Surprinzator, sotiile mobilizatilor au inceput sa protesteze, uneori chiar in sediul de campanie al lui Putin.

Aici se observa o depunere de flori linga Kremlin.

Nu stiu de unde curajul rusoaicelor si toleranta politiei ruse , cand a inceput razboiul politia rusa aresta lumea pe strada doar pentru o hartie pe care scria “DVA SLOVA”               (“ doua cuvinte” ) ,referitor la “Nu razboiului”  . Imaginile sunt graitoare

<p>The woman held up a sign reading “two words”  </p>
Sursa: Activatica/Youtube via independent.co.uk

Ridica politia chiar si pe suporterii lui Putin daca li se parea ca vorbesc prea mult.

UCRAINA, Aceeeasi problema, sotiile mobilizatilor cer intoarcerea sotilor acasa.

“    ” A venit timpul şi pentru alţii  să fie trimisi pe front”  ,  “Soldaţii obosesc şi ei” şi “Victoria este responsabilitatea tuturor”, se putea citi pe câteva din aceste pancarte. “

Sursa: ziare.com

SMECHERII CARE NU  “SERVESC”  SERVICIUL MILITAR

RUSIA. In plin razboi apar imagini de la o petrecere din lumea mondena rusa, unde s-a venit cat mai dezbracat, liderul de audienta a fost un raper care a avut doar o soseta pe el.

petrecere vedere goale
Sursa: digi24.ro

Previzibil, rusii n-au apreciat tinutele de la party,la fel de previzibil nici Putin n-a decontat nemultumirile rusilor, raperul respectiv a luat 15 zile de inchisoare, artistii prezenti la party s-au trezit cu contracte de publicitate anulate si si-au cerut scuze, iar Putin a declarat  “Nimeni nu va mai dansa fără pantaloni la vreo petrecere”

Deh, avantajele unui regim autoritar, poti hotari  orice.

UCRAINA. Am vazut imagini cu soldati ucrainieni care cer ca “golden boys” , respectiv copiii de vedete, oameni de afaceri ,etc sa participe la razboi. De asemenea, am vazut niste raiduri ale politiei ucrainiene prin localuri de fite , e clar ca si in Ucraina sunt destui care si-au “aranjat” serviciul militar.

CORUPTIA

RUSIA. Nu cred ca are rost sa detaliez, la inceputul conflictului gaseau ucrainienii cofraje de oua si cartoane in vestele antiglont rusesti si in blindajul reactiv rusesc. Fiind un regim inchis, e greu de estimat cum a rezolvat Putin problema, tinand cont ca la un moment dat rusii sareau la greu pe ferestre, e posibil ca Putin sa fi gasit o rezolvare mai rapida a problemei.

UCRAINA. Din pacate aici problemele sunt mari si vizibile. Zelensky i- a demis pe toti comandantii centrelor de recrutare pe motiv de coruptie, se luau spagi pentru scutirea ilegala de serviciu militar.

Apar de asemenea tot mai multe cazuri de coruptie in armata.

 “The SBU said a contract to secure the artillery shells at higher than market prices had been abandoned by the Defense Ministry’s recently created procurement agency and a new deal struck eliminating intermediaries, which significantly shortened the delivery time and reduced the price.

But a senior ministry official extended the previous contract and funds totaling nearly 1.5 billion hryvnias ($40 million) were deposited in accounts belonging to the intermediary firms.

This amount exceeded the cost of products by 30 percent under the direct contract with the manufacturer.”

Sursa: rferl.org

Achizitii dubioase si in alte domenii, aici in Odesa

Кава на Думській — одесити знову вийшли на мітинг під стіни одеської мерії
Sursa: odesa.novyny.live

 “Câteva zeci de cetățeni din Odesa s-au adunat astăzi în Piața Duma pentru a-și exprima protestul față de cheltuielile neprioritare ale fondurilor bugetare. Au venit cu portrete ale soldaților căzuți și afișe pe care scria „Bani pentru forțele armate” și alte lucruri. În timpul protestului, unul dintre manifestanți a stat în Piața Boss cu un afiș care spunea că armata îngheață.”

 “Se știe că OVA a anulat licitații pentru un total de 63 de milioane de grivne, printre care achiziționarea de platani spanioli pentru 100 de mii, cacao pentru aproape jumătate de milion și bomboane pentru 795 de mii. “

Unii ingheata pe front si altii cumpara platani spanioli. Coruptia are efecte foarte nocive, pe langa pagubele materiale submineaza moralul populatiei ucrainiene si creaza o imagine externa total defavorabila poporului ucrainian.

 “ Juncker: Ukraine is totally corrupt

Former European Commission chief bashes Kyiv’s EU candidacy.

Former European Commission President Jean-Claude Juncker has slammed the possibility of Ukraine joining the EU, lambasting the country as massively “corrupt.”

“Anyone who has had anything to do with Ukraine knows that this is a country that is corrupt at all levels of society. Despite its efforts, it is not ready for accession; it needs massive internal reform processes,” Juncker said during an interview with German outlet Augsburger Allgemeine published Thursday.

“Making false promises” to Ukrainians regarding EU accession “would be neither good for the EU nor for Ukraine,” added Juncker, who was boss at the Berlaymont in Brussels from 2014 to 2019. “

Sursa: politico.eu

Nu cunosc nivelul de coruptie din Ucraina, dar e clar ca sunt probleme mari cu coruptia ,dovada si un sondaj din 2023 in care ucrainienii il considera vinovat pe Zelensky pentru coruptie.

 “ În total, 78% dintre cei intervievați cred că președintele ucrainean poartă „o responsabilitate directă” pentru corupția din guvern și din administrațiile regionale. “

Sursa: libertatea.ro

DISCIPLINA IN ARMATA

RUSIA. Sunt cunoscute niste imagini cu soldati rusi batuti din cauza drogurilor,imaginile au fost facute publice demonstrativ

UCRAINA. Din pacate sunt si aici probleme, de alta natura, exista filmari cu militari ucrainieni care refuza sa lupte

Acum cand scriu, situatia e destul de fluida in armata ucrainiana, generalul Zalujnii a fost demis, Avdiivka e pe punctul de a fi cucerita de rusi si sunt nemultumiri in armata ucrainiana . Am gasit o postare pe Telegram provenind de la Brigada 46 aeromobila in care se mentioneaza :

 “The third. Avdiivka, as with Bakhmut at the last stage of defense, is turning from a military to a political “fortress”.

The fourth. The most unpleasant. With such a configuration of the front around Avdiivka, there is only one option – an organized withdrawal. Tactical retreat is a normal and natural maneuver of war. When the price of holding positions is higher than leaving positions, this is the only true and correct move. And sometimes the only right one “

De la Brigada aeromobila 46 era si comandantul “Kupol” , cel care sustinea in martie 2023 in Washington Post ca nu sunt  militari experimentati suficienti pentru contraofensiva ucrainiana.

Comandantii ucrainieni l-au pedepsit pe “Kupol” pentru interviu, dar timpul a dovedit ca Anatoly  “Kupol” a avut  dreptate :

„Primesc 100 de luptători noi și nici nu-mi dau timp să-i antrenez. Ei îmi spun: Ia-i la luptă. [Și în luptă] recruții lasă totul și fug. Asta e tot. Înțelegi de ce? Pentru că soldatul nu trage. Îl întreb: De ce? Și el îmi spune: Mi-e frică de sunetul unei împușcături. Și dintr-un motiv oarecare, nici măcar nu a aruncat o grenadă”, a spus Kupol reporterilor, printre altele, remarcând și lipsa muniției pe prima linie, după cum relatează și Meduza.

Comandantul batalionului a explicat decizia sa de a vorbi, în speranța că Statele Unite vor oferi o pregătire mai bună pentru armata ucraineană, înainte de contraofensivă. „Există întotdeauna credință într-un miracol. Fie va fi o mașină de tocat carne și cadavre, fie va fi o contraofensivă profesionistă. Există două opțiuni. În orice caz, va exista o contraofensivă”, a spus Kupol în interviu.

Sursa: libertatea.ro

Pana la urma a fost o masina de tocat carne si cadavre, nu o  contraofensiva profesionista, un esec foarte costisitor si previzibil.

DAR, liderii militari ucrainieni s-au comportat previzibil  si au ignorant realitatea si dupa cum remarcau reporterii Ukrainskaya Pravda in martie 2023,

Liderilor militari nu le place adevărul și nu vor să rezolve probleme sistemice”

Parca la noi ar fi altfel !

Evaluarea recrutarilor in cele doua tabere arata diferit.

RUSIA. Chiar si dupa datele ucrainiene, armata rusa se intareste . La 1000 de pierderi zilnic si 1100 de recruti noi zilnic, armata rusa creste. Daca luam in considerare declaratiile lui Medvedev si ale lui Putin situatia e dramatica pentru ucrainieni.

  “  „Vreau să vă informez că, începând cu 1 ianuarie 2023, jumătate de milion de oameni s-au înrolat în armată ca militari profesionişti”, a scris Medvedev pe Telegram.

Portalul RBC, care citează un raport al Forţelor Armate ruse, a menţionat că în prezent armata rusă are în total 640.000 de persoane cu contracte profesionale.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 14 decembrie că zilnic circa 1.500 de oameni au semnat contracte cu armata.

În septembrie 2022, Putin a mobilizat 300.000 de rezervişti pentru a lupta în Ucraina.  “

Sursa: hotnews.ro

La 1500 de contracte/zi  armata rusa creste chiar intr-un ritm accelerat.Si vorbim de voluntari care stiu pentru ce iad semneaza, nu vor protesta familiile pentru ei, vin pentru bani si nu pot comenta ordinele, asa se explica asalturile nesfarsite ale armatei ruse ca si pierderile rusilor. Zelensky spunea :

„De exemplu, la Avdiivka. Nu vă puteți imagina ce este acolo” .  „Sunt stive, stive cu cadavrele ale propriilor lor oameni. Asta au făcut. Sunt morți pe câmpul de luptă, unul peste altul. Sunt stive de cadavre. Nici măcar nu se obosesc să îi ia de acolo”

Sursa: digi24.ro

 Generalul Zalujnii spunea  la fel :

“Am spus odată că una dintre cele mai mari greşeli ale mele a fost să cred că volumul de pierderi pe care le-am provocat inamicului l-ar putea opri, pentru că orice altă ţară ar face-o, dar nu este cazul Federaţiei Ruse”, a declarat Zalujnîi la o masă rotundă neobişnuită cu presa. El a spus că pe front sunt “munţi de cadavre de ruşi pe care nimeni nici măcar nu încearcă să-i ia de acolo”. “În fiecare zi apar tot mai mulţi şi, din păcate, aceasta este atitudinea Rusiei faţă de propriul popor”, a afirmat el.

Din acest motiv, Zalujnîi a susţinut că în prezent este dificil de prezis câte victime mai poate suferi Rusia pentru ca războiul să se încheie, dar chiar şi aşa crede că ”este necesar” ca armatei ruse să i se administreze constant victime “până când aceasta refuză să mai desfăşoare ostilităţi împotriva ţării noastre”.

Sursa: financialintelligence.ro

 Problema ucrainienilor este ca degeaba le produc rusilor pierderi grele, “munti de cadavre” , aceste pierderi sunt acoperite de recrutari. Din imensitatea Rusiei, din saracia Rusiei, vin suficienti rusi care sa moara in Ucraina pentru 2280-2600 de euro/luna , militar acele pierderi nu sunt relevante.

Acele pierderi nu produc nici un efect nici in plan social, Putin controleaza foarte bine situatia. Inca din 2022 Putin dadea 70000 de euro pentru un deces pe campul de lupta in Ucraina si 30000 de euro la raniti. Cifrele difera in functie de surse si de rata de schimb, dar realiatea e ca Putin da suficienti bani familiilor decedatilor pe front ca sa nu aiba probleme .Ulterior a mai marit compensatiile cu inca 50000 de euro la decedati.

Deci, indiferent de pierderile rusilor , speranta lui Zalujnii ca poate provoca suficiente victime rusilor astfel  incat armata rusa va refuza sa mai lupte e nerealista. S-a gandit si Putin la aceasta posibilitate si a dat suficienti bani pentru a impiedica  o revolta a rusilor,  sau o revolutie , asa cum a fost in 1917, pe fondul pierderilor uriase ale armatei tariste. Iar propaganda rusilor a neutralizat si  durerea familiilor celor decedati in Ucraina.

 “ Televiziunea de stat rusă a difuzat duminică un material care s-a dorit propagandistic, dar s-a dovedit a fi propagandă neagră, despre un cuplu de ruși îndoliat care și-a cumpărat o mașină Lada nouă cu despăgubirea de la guvern pentru că și-a pierdut fiul în urma războiului din Ucraina.

Potrivit site-ului de știri rus independent Meduza, postul Rossia-1 a prezentat părinții sergentului major Aleksei Malov, care a murit în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.

Materialul, filmat în regiunea Saratov din vestul Rusiei, îi arăta pe părinții lui Malov ieșind de pe alee cu o Lada albă pentru a merge la cimitir.

Familiile ruse primesc ceea ce se numește „bani de sicriu” atunci când rudele lor sunt ucise, spun jurnaliștii ruși în materialul propagandistic.

Recompensaţi financiar pentru pierderea fiului, părinţii au ales să cumpere o maşină Lada de culoare albă. După ce îşi prezintă noua achiziţie, tatăl soldatului urcă la volan şi pleacă la mormântul fiului său. „În amintirea fiului nostru am cumpărat o maşină nouă”, spune el, adăugând că Aleksei şi-a dorit exact această maşină. “

Sursa: ziare.com

Asa a reusit Putin sa opreasca orice revolta.

UCRAINA. Situatia recrutarilor ucrainiene e catastrofala. Cu toate ca  militarii ucrainieni sunt platiti mai bine decat cei rusi.In februarie 2022  Zelensky anunta  salarii de 100000 grivne (2500 euro) pentru militarii ucrainieni, o crestere evidenta de la 14000 de grivne  ( 350 euro)..

Acum salariile in AFU incep de la 120000 (3000 euro) pentru un recrut din personalul militar implicat direct in combat operations, iar pentru recrutii care nu sunt implicati in combat operations salariul incepe de la 20000 grivne (500 euro).

Din pacate asa arata recrutarea militara in Ucraina:

Oamenii sunt luati cu forta de pe strada si tarati catre unitatile militare. Pe Telegram am vazut scene dure, populatia ucrainiana a luat la bataie personalul care se ocupa de recrutare.In alt caz, o femeie era sa fie linsata de o multime furioasa care credea ca femeia in cauza lucreaza pentru serviciul de recrutare.

Un articol NYTimes din decembrie 2023 detaliaza metodele de recrutare ucrainiene

“ Recruiters have confiscated passports, taken people from their jobs and, in at least one case, tried to send a mentally disabled person to military training, according to lawyers, activists and Ukrainian men who have been subject to coercive tactics.”

 “ Dmytro Yefimenko, 34, a shop owner, is of prime draft age, but he broke his right arm earlier this year and thought he was exempt from service. Then in June, as he was heading to a doctor’s appointment near the small western city of Vyzhnytsia, the police stopped him at a checkpoint.

“Without any explanation, without documents, without reasons, an armed man got into my car and forced me to drive to the military recruiting center,” Mr. Yefimenko said. He said the man did not provide identification.

Mr. Yefimenko said he was given a hasty medical exam and detained at the recruiting center. He managed to escape overnight, and since then he has undergone exams to ensure that he is still medically exempt  .

There is no official accounting of forced conscription cases, making exact figures impossible to verify. Lawyers and activists say there are thousands of examples like Mr. Yefimenko’s across Ukraine involving varying degrees of coercion. The New York Times spoke to more than two dozen lawyers, activists, soldiers, conscripts and family members of conscripts, and also reviewed text messages and military and medical documents, for this article.

Text messages complaining about intimidating tactics provide a window into the problem.

“My husband was leaving the night shift in the morning, the recruiting center team blocked his way and he was taken by force to go through the medical commission,” read one message to a Kyiv-based lawyer, viewed by The Times. Another message read: “The situation is such that men in camouflage uniforms came to the institution, took the phones from the guys and took them to the recruiting office, forcing them to sign something.”

These kinds of experiences have increased “massively in the last six months,” said Ms. Fefchak, the lawyer. At the beginning of the war, she said, there was no shortage of volunteer fighters. But in recent months, she has sometimes received 30 to 40 calls a day about men being forced into service. Other lawyers told of a notable increase in complaints.

The practice of forced conscription can be traced to several issues, activists and lawyers say: vague laws; brutal fighting, including high casualty numbers; and corruption.    “

  “  “It’s a war for poor people,” said one Kyiv-based lawyer, requesting anonymity so as not to publicly criticize the military. “

 “   Andrii Semaka, a soldier who in the early months of the war worked in the Vyzhnytsia recruiting center, said his office would bring in 15 to 20 potential conscripts a day. Roughly a quarter of them, he said, would bribe his superior, who remains in charge of the center, offering around $1,000 dollars to avoid being drafted. That price has only gone up since.  “

Sursa: nytimes.com

O analiza DW  octombrie 2023 despre recrutare:

La inceputul conflictului sute de mii de ucrainieni s-au inrolat in armata. Dupa 1an si jumatate populatia ucrainiana era epuizata, nu mai exista entuziasmul din 2022 .Unii ucrainieni incearca sa treaca granitele ilegal. Ucrainienii au nevoie de inca 500000 de militari si se discuta despre o noua lege a mobilizarii. Sunt peste 6 milioane de ucrainieni care au parasit Ucraina de la inceputul conflictului . Dintre ei, 600000-800000 au trecut ilegal granita, au varste de 18-60 de ani, nici macar nu aveau voie sa paraseasca Ucraina,  avand varsta necesara pentru inrolare.

Ucraina se afla oricum intr-o descrestere demografica de la 52 la 37 milioane de locuitori, punand la socoteala si teritoriile cucerite de rusi. Ucrainienii refugiati au fost foarte bine primiti in tarile adoptive, s-au adaptat in noile tari si putin probabil ca se mai intorc in Ucraina. Zelensky doreste intoarcerea fortata o ucrainienilor care pot lupta, dar fara acordul tarilor adoptive n-are cum sa-i oblige pe ucrainieni sa se intoarca in tara.

Apar si idei ciudate, precum a comandantului Brigazii teritoriale 118 care sugera impuscarea in genunchi a celor care refuza inrolarea. Potrivit comandantului ucrainian, fortele armate ucrainiene  AFU nu vor supravietui pe campul de lupta fara asemenea masuri. De asemenea, s-a incercat fara succes  convingerea politistilor ucrainieni sa se inroleze pe front intr-o brigada speciala, Lyut.

O alta problema pentru ucrainieni este media de varsta mult prea mare a militarilor .

Spotmedia preia dintr-un articol Sunday Times, cateva citate :

  “  „Vârsta medie a soldaților din batalionul meu este 45 de ani”, a spus Dmitro Berlim, comandantul brigăzii separate mecanizate 32 a forțelor armate ucrainene care luptă acum în apropiere de Kupiansk, una dintre țintele campaniei de iarnă a armatei ruse.

„La vârsta asta e deja mai greu să îndeplinești toate sarcinile necesare. Unora le e greu chiar să care muniția, batalionul nu primește soldați mai tineri și suferă tot mai multe pierderi. Sunt din ce în ce mai puțini oameni (sub comanda mea), iar calitatea întăririlor e tot mai slabă de fiecare dată”, a explicat Berlim.

Este o situație unică pentru războaiele din ultimul secol, în care cea mai mare parte a efectivelor era compusă din bărbați între 20 și 30 de ani și chiar mai tineri. Chiar și în prezent, vârsta medie a celor mai multe armate din statele occidentale e mai mică decât cea a forțelor ucrainene. În 2021, media de vârstă în armata americană era 28 de ani, iar în 2023 cea din armata britanică era 31 de ani, notează Sunday Times.

Deși cifrele oficiale referitoare la armata ucraineană nu sunt disponibile, ziarul britanic estimează că vârsta medie a personalului militar al Kievului este 43 de ani. “

 “   Serghei Leșcenko, consilierul șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, a spus în noiembrie că a auzit „cifre neliniștitoare” de la unul dintre comandanții batalionului Garda Națională care luptă în Donbas – se pare că în unele dintre brigăzile ucrainene care au participat anul trecut la ofensiva fără succes împotriva pozițiilor rusești au avut o vârstă medie de 54 de ani. „Un infanterist nu poate participa la o operațiune de asalt la această vârstă”, subliniază Leșcenko.   “

  “    Într-un interviu pentru o publicație britanică, soldatul Andrei Podubniak, trecut și el de 40 de ani, a povestit cum încetineala cu care s-a mișcat camaradul său de 48 de ani era să-i coste pe toți viața – acesta a ajuns cu greu spre adăpost și a atras tirul inamic asupra altor camarazi.     “

O medie de 43 de ani a militarilor e prea mare pentru a avea o armata eficienta. Media de varsta de 54 de ani e dincolo de orice ratiune, nu poti pretinde nimic de la  o astfel de armata. Si aici se vede realitatea, poti participa in lupta si la 48 de ani, dar la o asemenea varsta esti un pericol mai mare pentru camarazii mai tineri decat pentru inamic.

Am mai gasit un articol din Spiegel despre situatia din Ucraina, am folosit traducerea disponibila pe Telegram.

Soldiers share trenches with the dead, out of 100 company soldiers, only 20 can still fight, – Spiegel about the situation at the front

The Armed Forces of Ukraine do not have enough personnel, and those soldiers who are currently fighting are tired of the fighting and difficult conditions of service.

The wife of a soldier who has been near Bakhmut for more than a year reported that her husband “is sitting in a dirty, cold position, less than 100 meters from the enemy.”

 “Sometimes he shares the trench with the dead, because the shelling is so strong that no one can take out the bodies. Once he went to the position and there was no contact with him for 10 days,” said Irina Topinko, a resident of the Zhytomyr region.

The military says that mobilization needs to be strengthened, but now it is taking place “not according to clear criteria developed in public discourse, but secretly, with accusations of arbitrariness and corruption.”

“Anyone who doesn’t have money or connections, or simply doesn’t act quickly enough, can fall victim to increasingly brutal methods. Authorities catch men on the street or at work and drag them to training camps.”

But those who end up at the front this way are often incompetent soldiers.

 “There are alcoholics among the recruits, says one of the commanders of the Ukrainian Armed Forces, Oleg. They couldn’t even dig trenches, and the military police detained them for drunkenness.”

Therefore, there are “fewer and fewer soldiers” on the front line.

 “Soldiers report that out of almost 100 people in their company, only 20 can still fight. There are not enough people in all units,” Spiegel interlocutors say.

Sursa: spiegel.de

Concluzionand, de partea ucrainiana recrutarea militara e un esec. Nu aduce nici numeric nici calitativ recrutii necesari AFU. Chiar daca ucrainienii si-ar aduce in armata  numarul necesar de recruti dupa noua mobilizare, calitatea lor e indoielnica. Un militar de 54 de ani nu are cum sa performeze in lupta, de asemenea un recrut luat cu forta de pe strazi sau de la locul de munca nu are nici o motivatie in lupta.Realitatea e ca ucrainienii sunt epuizati dupa 2 ani de razboi si nu vor sa se inroleze in AFU chiar si la salarii de 3000 euro/luna. Ca si la rusi, razboiul e pentru cei saraci, cei care au bani de dat mita nu ajung pe front. In asemenea conditii, chiar si la 3000 de euro salariu e greu sa convingi pe cineva sa-si riste viata printre noroaie si sobolani cand stie ca sunt militari care au luat mita 40 milioane USD la achizitia de obuze sau altii care iau cel putin 1000 USD pentru scutirea incorporarii.

Comparand cele doua armate,e clar ca armata rusa devine din ce in ce mai puternica, recrutarea acopera pierderile in lupta, in timp ce AFU devine tot mai slaba, atat numeric cat si calitativ. Pe langa asta, industria militara rusa duduie si furnizeaza armatei ruse armament si munitie. Rusia mai primeste armament si munitie din Iran si Coreea de Nord si ca si cand nu ar fi fost de ajuns, ucrainienii au descoperit in dronele iraniene Shahed-238 componente electronice occidentale si motoare cehesti.

Din contra, Ucraina este intr-o situatie dificila, momentan ajutorul american e blocat in Congres iar europenii tocmai ce au anuntat ca si-au ratat tinta de 1 milion de obuze 155 mm pe care isi propusesera sa-l livreze Ucrainei pana in martie 2024, nu au livrat Ucrainei decat 524000 de proiectile

Ministrul de externe ucrainian Kuleba a facut un comentariu haios pe marginea situatiei:

“Although Ukraine has significantly increased its own production and will continue to do so, we still see that the Western defense industry is not able to produce enough artillery ammunition. As crazy as it may sound, it seems that North Korea is a more effective partner for Russia than friends for us. This is ridiculous. And this must change ” 

Sursa: frontnews.eu

Asa ca nu are rost sa ne mai amagim, armata rusa nu are cum sa fie invinsa in conflictul din Ucraina. Ramane de vazut doar cat va mai cuceri din Ucraina. Daca nu se intampla ceva extraordinar, riscam sa ne pomenim cu rusii la Dunare. In mod sigur si aliatii occidentali realizeaza situatia AFU si isi dau seama ca afirmatiile lui Zelensky ca Ucraina isi va recupera teritoriile de la rusi sunt nerealiste.Colaboratorii lui Zelensky spun despre el ca a devenit mesianic si ca el chiar crede ce spune.

Singura salvare posibila a Ucrainei ar fi o interventie NATO. Recent RIA Novosti a publicat un plan britanic de interventie in Ucraina, l-am gasit pe Telegram, agentia rusa fiind blocata pe net.

BREAKING! RIA Novosti citing an informed source reports that London has proposed to NATO allies to consider sending an expeditionary corps to Ukraine.

According to the source, Britain also suggests NATO consider establishing a no-fly zone over the territory controlled by Kiev.

Other details about the alleged British plan as reported by RIA Novosti:

 The preparation for such a scenario in London is expected to be completed by May 2024.

It is planned to discreetly deploy large, highly maneuverable NATO forces from the border regions of Romania and Poland to Ukraine to take defensive positions on the right bank of the Dnepr.

A preemptive strike by the armed forces of Moldova and Romania against Transnistria is not ruled out.

To “dissipate” Russian forces and resources, NATO forces and armies of certain bloc members could be deployed in the territory of Norway and Finland.

Simultaneous strikes may be carried out on strategic infrastructure in northern regions of Russia.

Following this, according to the British plan, NATO forces would create a “buffer zone” within the occupied positions, including the border with Belarus and the territory around Kiev, while the freed-up Ukrainian army forces would move into the western region.

Sunt doua chestiuni de discutat in legatura cu aceasta stire, prima ar fi daca acest plan chiar exista si a doua chestiune daca exista si vointa politica pentru implementarea acestui plan . Presedintele Poloniei  Duda a declarat recent :

“  Cu toate acestea, întrebat fiind dacă crede că Ucraina va fi într-adevăr capabilă să recâştige Crimeea, Duda a răspuns: ‘Îmi este greu să răspund la această întrebare’ ‘Nu ştiu dacă (Ucraina) va recâştiga Crimeea, însă cred că va recâştiga Doneţk şi Luhansk’, a spus Duda. El a adăugat că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ‘este un loc special (…) inclusiv din motive istorice. Pentru că, în fapt, dacă ne uităm istoric, a fost în mâinile Rusiei cea mai mare parte din timp’.  “

Sursa: digi24.ro

Iar ministrul german al apararii Boris Pistorius a declarat al ZDF  in contextul ratarii obiectivului de 1 milion de obuze de 155 mm pentru Ucraina :

“  In response to a question whether this situation means that the “united West” is unable to “fight back,” the minister said: “First of all, we are not an ally of Ukraine. This means that we are not in a situation that obliges us to intervene within the framework of the alliance.”
According to him, Germany is now faced with the fact that the defense industry cannot provide supplies in certain areas in the required volumes. “It’s a matter of pace, you can’t endlessly influence the pace,” the minister said.   “

Sursa: ina.iq

Deci pana la urma totul poate fi nuantat iar Ucraina nu este in NATO si europenii fac si ei ce pot pentru a ajuta Ucraina, dar nu exista nici o obligatie a membrilor NATO fata de Ucraina.

E greu de prevazut daca NATO va interveni in Ucraina, singura certitudine este ca fara un ajutor masiv armata ucrainiana nu poate rezista la infinit valurilor umane pe care rusii le arunca in lupta si milioanelor de obuze rusesti si nord-coreene trase de artileria rusa, colapsul armatei ucrainiene fiind doar o chestiune de timp.

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

37 Responses to “Guest post: Recrutarea militara (I). Rusia vs Ucraina”

  1. Xv says:

    Problemele rusilor si ucrainienilor sunt comune tuturor sistemelor militare care au trecut de la serviciu militar obligatoriu la militari profesionisti, partial sau total.
    Noi avem militari profesionisti (“maci” cum li s-a spus o vreme) de prin 87 sau 88, a fost intai un proiect-pilot doar in DIM si au fost putini militari. Profesionalizarea “pe bune” stiti destui cum a aparut, batalioane separate pt misiuni ONU si maci prin restul unitatilor. Bine, in misiuni externe nu plecau oameni exclusiv dintr-un batalion, mai veneau si altii din alte parti.
    De ceva vreme a revenit si la noi bau-bau-ul cu reintroducerea serviciului militar, sunt destui expirati vocali care vor asta, numa’ bine ca sa creasca iar emigratia.
    Cei acum vocali din talk-show-uri ar fi facut bine sa se gandeasca la un proiect pt unitati de rezerva dupa desfiintarea serviciului militar, cand erau activi, cum au americanii, englezii sau francezii, mai ales francezii, pt ca ei au mentinut incorporarea obligatorie multa vreme, doar Legiunea era corp profesionist in intregime. Francezii aveau de ex vsl, voluntari.
    La unitatile de rezerva sunt diverse filosofii, la unii sunt integral formate din rezervisti, la altii rezervistii completeaza unitati active. Rezervistii au parte de convocari periodice si misiuni externe, deci nu e chiar part-time si nivelul lor e apropiat de al militarilor activi.
    Pe langa faptul ca Romania nu are experienta in materie de rezervisti, ma refer la perioada dupa renuntatea la serviciul militar, deci intr-o armata profesionista, deocamdata oferta e destul de anemica. La americani si englezi poti sa calatoresti prin lume ca rezervist, e si asta un “incentive”. Pe langa alte avantaje materiale incomparabile cu situatia din tarile ex-comuniste.
    Pe langa problema asta, la noi mai e si demografia in scadere si emigratia mare.
    Pentru atragerea tinerilor trebuie efort material, nu merge cu jumatati de masura si sloganuri.
    Israelul are cel mai perfectionat sistem de militari in rezerva si tot are probleme cu rularea lor in lupta.
    Rusii au inceput cu introducerea militarilor angajati pe baza de contract de mai multa vreme, pe langa asta au folosit si contractori (cu rezultatele cunoscute) si militari ucrainieni din “fortele armate” separatiste, un amalgam destul de greu de controlat, Contractorii aduc si plusuri (in special experienta de lupta si dotare) dar si minusuri (lipsa omogenitate, disciplina laxa uneori).
    Cu pologhia cu interventia NATO in Ucraina, e munitie politica si o sa fie, ca si la americani urmeaza alegeri si la noi etc.
    Intra NATO oficial in lupta, riscam razboi nuclear, e cat se poate de simplu. Tarile din Consiliul de Securitate nu se lupta oficial intre ele, au arme nucleare. Asta tine de abc-ul militar, diplomatic. Ca destui ar vrea, e clar.
    Au fost cateva situatii cand au fost tensiuni mari, de la Cuba la Siria, deocamdata ratiunea a castigat.
    In Europa au fost destule certuri mai mult sau mai putin publice intre englezi si franco-germani, scandinavi si mediteraneeni, e un amalgam de interese, sunt mari diferente de opinii pana si in UE, fara americani, iar rusii speculeaza oricand pot lipsa de omogenitate politica.

  2. Caudillo says:

    Xv, după cum am scris in articol, situația AFU se deteriorează tot mai mult, indiferent de propaganda din media românească și internațională.

    Liderii NATO realizează asta și caută diverse soluții.

    https://www.reuters.com/world/europe/slovak-pm-says-some-western-states-consider-bilateral-deals-send-troops-ukraine-2024-02-26/

    “I will limit myself to say that these theses (in preparation for the Paris meeting) imply a number of NATO and EU member states are considering that they will send their troops to Ukraine on a bilateral basis,” Fico told a televised briefing following a meeting of Slovakia’s security council.
    “I cannot say for what purpose and what they should be doing there,” he said, adding that Slovakia, a member of the EU and NATO, would not be sending soldiers to Ukraine.

    https://www.bbc.com/news/world-europe-68410219#amp_tf=De%20la%20%251%24s&aoh=17091405265227&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fworld-europe-68410219

    French President Emmanuel Macron has said it is key for Europe’s security to defeat Russia in Ukraine, amid urgent pleas for more weapons from Kyiv.

    He was speaking in Paris where he said that European leaders had agreed to set up a coalition to give Ukraine medium- and long-range missiles and bombs.

    He added that there was “no consensus” on sending Western troops to Ukraine, but that “nothing should be excluded”.

    După cum vezi, lucrurile încep să se lege.
    Dacă vorbea doar premierul slovac Fico despre trimiterea de trupe NATO în Ucraina, aș fi zis că e o exagerare.
    Dar când și Macron vorbește de trupe NATO în Ucraina, înseamnă că e ceva serios.

  3. Xv says:

    Caudillo- bilateral. Trupe trimise bilateral, cu o arhitectura de comanda si control ambigua.
    Nu exista consens nici macar politic intern, in destule tari.
    Sunt ca de obicei “vulturi” si “porumbei” printre politicienii franco-germani, ca ei conteaza. Ei fac parte din NATO si UE si sunt fortele in ambele organizatii.
    Probabil vor urma si alte escaladari politico-militare.
    Pt ca razboiul e intai politic, apoi diplomatic si economic si in ultima parte militar.
    Europa veche, aia acuzata repetat de anglo-saxoni, are variante pana la sustinerea neconditionata a ambitiilor vopsite frumos politic.
    E “negociere pe marginea prapastiei” si deocamdata nu exista motive diplomatice si militare unanime pt a se baga cineva oficial in Ucraina. Englezii, olandezii, nordicii poate vor face pasul, cum va fi pasul ala, ca din monentul ala sunt beligeranti, nu stie nimeni. Poate stii tu, cine stie.
    Cand o sa ia parte la lupte devin tinte, la fel tara lor
    Asta e razboiul, poate in romane si pe ibsta e diferit.

  4. Caudillo says:

    Xv, sunt două chestiuni aici. Politic, nu se știe ce i s a promis lui Zelenski

    https://youtu.be/0G_j-7gLnWU?si=hIGODCFAat7V-dUm

    Ca să fim corecți, Boris Johnson neagă afirmațiile lui Arakhamia, că l ar fi convins pe Zelenski să nu facă pace cu Rusia.

    https://www.kyivpost.com/post/26582

    Dar parcă poți să știi adevărul?
    Zelenski spune la un moment dat că SUA nu va trăda Ucraina

    https://www.reuters.com/world/europe/zelenskiy-confident-us-wont-betray-ukraine-over-financial-support-2023-12-19/

    Se poate înțelege orice din declarația lui Zelenski

  5. Caudillo says:

    Militar, situația e clară, AFU nu mai poate câștiga războiul cu rușii.
    Planul de care am scris are o logică.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Steadfast_Defender_2024

    Există 90000 de militari NATO aflați în manevre militare până în mai 2024.
    O varianta de intervenție este că acești militari să intre în primăvara în Ucraina.
    Atunci trupele ruse ar fi uzate după ofensiva care e acum în desfășurare și pe lângă asta terenul s ar putea să nu favorizeze acțiunile ofensive.
    Trupele NATO ar trebui sa se oprească la malul drept al Niprului , deci nu ar exista pericolul unei confruntări spontane cu rușii, Niprul ar separa cele două părți, ar exista un conflict NATO Rusia doar dacă rușii îi bombardează pe militarii NATO, sau forțează Niprul.
    Dar asta e o interpretare care am găsit o pe net, nu poți fi sigur de nimic.

  6. Xv says:

    Caudillo, o parte din militarii aia NATO din exercitiu sunt romani. Ai idee cum pot fi trimisi militari romani intr-o tara aflata in conflict conventional? Una care nu face parte din alianta. Sau vorbim discutii? Zi-mi un precedent. Iti spun eu unul, daca nu stii. Legal, nici mama lui Biden nu poate trimite militari romani intr-un conflict, mai ales in vecini, fara aprobare CSAT si parlamentara. Ca e armata Romaniei, exista legi si regulamente romanesti.

  7. dany says:

    @xv

    “”Noi avem militari profesionisti (“maci” cum li s-a spus o vreme) de prin 87 sau 88, a fost intai un proiect-pilot doar in DIM si au fost putini militari””

    Unde ai vazut tu asa ceva nene? In 87 purtai budigai tetra_maro in clasa a 10-a….
    Toti aia de sub Ceasca se dadeau de ceasul mortii sa faca economii in armata incepand de la garniturile de la TR si terminand cu kerosenu’ de la IAR 93 si tu visezi profesionalizare. Armata aia avea aproape 300.000 , nimeni nu voia profesionisti ci doar sclavi militari incepand cu Casa Popoului* si terminand cu campiile patriei pline cu porumb
    In 89 doar DLEN avea cel putin 50.000 militari in subordine
    DLEN=diribau pe romaneste la vremea aia =Directia de Lucrari in Economia Nationala
    In majoritate of-sof treceau pe la DLEN ori la porumb/tomate/ardei etc in agricultura
    Cel putin 10% din blocurile bucurestenilor (alea date aproape gratis inclusiv pana prin 2000) au fost construite de armata romana prin DLEN

    DIM in anii 85 lua direct din scolile militare, avea totul full incadrat , ca or fi avut cateva unitati incadrate cu militari in termen cf ștat e altceva

    Primii “MACI” cum ii numesti tu au aparut in ’90. Nici macar nu stii cauza
    Iti spun eu, oficial ca e nevoie de profesionalizare (inca mai erau aproximativ 300.000 militari) motivul real a fost dorinta lui Iliescu de a scadea “somajul”.
    Concret se incepuse inchiderea fabricilor si uzinelor, iar tineretul care nu mai avea loc in fabrici avea doua optiuni:
    -capsuni in Vest (in majoritate)
    -putini cu ceva pile si relatii direct “MACI” in toate structurile inclus MAI etc
    Astea sunt cele 2 motive pentru care RO nu a inregistrat un somaj galopant.
    -dupa 95 a inceput emigrarea masiva a celor cu facultate pe bune

    O fi zis fo’ unul pe la DIM ca vrea profesionisti, dar sincer nu vad pe cineva din sistem sa ceara profesionalizarea armatei inainte de 89. Din mai multe motive:
    -nu se dorea profesionalizare in armata chiar daca erau comandanti care doreau acest lucru
    -bani … nu stiu cum sa va spun eu, dar din 85 de cand cunosc eu armata romana, tot timpul au existat probleme la nivel dotare, echipament, hranire, armament, munitie, instructie, salarii si ce mai vreti voi. In majoritate probleme grave.
    -toata lumea avea capul plecat in sistem, indiferent ca era civil ori militar, o vorba in plus ca militar si direct la Casa Popoului* cu escala pe la porumbi/rosii etc
    -aia putini cu gura mare din sistemul militar erau indepartati din sistem, foarte putini din ei au supravietuit pana la …CADA!

    @Caudillo
    Multumesc pentru eforturi, sigur nu a fost usor
    Cum a fost in Valle de los Caídos?

    @all
    Se coace pe undeva ceva cu putere de lege care sa permita constituirea unei comisii militare care sa reverifice pe cei din categoria “inapt militar”. Nu de alta dar “”duduie”” spitalele militare de doar fo’ 2 ani

    @all Nu stiu de ce va mirati de șpagă, de faptul ca nu vor sa lupte nici ukra nici sovieticii. E ceva normal doar de 2000 de ani pe aceste locuri
    In ce priveste RO, normal ca o sa fie la fel ca la ukra/sovietici in materie de mobilizare poate chiar mai rau
    Daca era cineva atent la stiri, armata RO tocmai a prelungit termenul de inscriere la “”volintiri””. Semn ca “se inghesuie” lumea la armata.
    Daca tot rasfoiti presa cu accente militare, de fo’ 2-3 ani incoace astia de la Smaranda Braescu_comando tot scot 40-50 de posturi la concurs. La cateva luni Si nu le ocupa nimeni. Ba mai mult, limita de varsta este 45 de ani. Faci parasutisti ,scafandri, alpinisti la 45 de ani? Pe bune?
    Pana in 30 de ani poti sa scoti un parasutist/alpinist/scafandru bun, dupa 30 de ani ala vine acolo sa ocupe o functie cu care sa iasa la penzzzie. De obicei vin de la pifanterie din zonele unde nu se mai gasesc locuri si ocupa functii. Ca zboara ori nu zboara, ca doar admira in Cheile Rasnoavei/Turzii, ocupa functia pana la penzzzie si aia e________

    Zelenski__Omul are VOIE sa spuna orice atita timp cat orice spune ajuta Ukraina.
    As fi bucuros daca urmatorul presedinte al RO va face macar un sfert din ce a facut Zelensky pentru Ukraina. Sa nu se inteleaga cumva ca il admir. Consider ca atunci cand ai imbracat camasa de presedinte al unui stat indiferent care , apoi atunci esti dator ca pe perioada mandatului indiferent de stare de pace/razboi sa faci TOTUL pentru țara ta.

    Incetul cu incetul sovieticii isi arata forța imperiului(chiar daca pana acum au incasat cotonogeala la greu). Au inceput prost, au invatat cate ceva din prostia lor seculara si acum ameninta Europa.
    Mai devreme ori mai tarziu se va ajunge la tranșee sapate pe fuga, armament nuclear in statele estice incepand cu Polonia etc
    Partea proasta este ca ai nostri nici acum nu inteleg nimic din ce se intimpla. Chiar nu sunt capabili sa inteleaga ca peste un an nu va mai exista armament sh iar
    contractele actuale vor fi onorate cu mare greutate ori chiar deloc. Adica 1940…

    Personal consider ca starea actuala se datoreaza exact vesticilor si mai putin armatei ukrainiene. De la inceput au fost puse limite:
    -nu atacati obiective dincolo de …
    -armament ofensiv cu limitarile de rigoare (rachetele)
    -armament greu cu pipeta
    -munitie inteligenta
    -aviatie , ca o fi, ca plezneste, ca este virgina in urechea stanga…
    Practic Vestul (adica OTAN+UE) au avut o frica vizibila mai ales cand nu doreau escaladarea conflictului. Adica sa i menajem pe sovietici

    Problema reala este:
    Vrea cineva cu adevarat (cu exceptia ukrainienilor) distrugerea Rusiei ori ba?
    Din ce vad eu pana acum ruzzzia inca mai este considerata un actor cu care se poate discuta. Nimeni nu a inteles cuvintele lui Putin “nu poate exista viitor fara Rusia” (ma rog, ceva de genul, nu mai stau sa caut).
    Are OTAN chef sa dezmembreze ruzzzia ori ba? Nu de alta dar mai devreme ori mai tarziu tot se va ajunge la un schimb de lovituri nucleare chiar si minimalist

    Bomboana de pe coliva

    https://stirileprotv.ro/stiri/international/china-mobilizeaza-forte-militare-la-granita-cu-rusia-la-ce-trebuie-sa-ne-asteptam.html

    Ce ar trebui sa intelegem?
    -nu se mai “inteleg” aliatii?
    -se asteapta caderea piticaniei?
    -se asteapta destramarea ruzzziei?
    -cine clipeste primul?
    In orice caz, piticania o sa ia din “volintirii” destinati frontului ukrainian si o sa i trimita langa chinezii cei obraznici. Adica o gura de aer pentru ucrainieni

  8. Caudillo says:

    Subiectul articolului este recrutarea militară. Intervenția NATO în Ucraina a fost ceva complementar subiectului articolului, a apărut din documentare.

    https://www.barrons.com/news/macron-scholz-rift-deepens-with-ukraine-war-at-crucial-juncture-b71a58b7

    Emmanuel Macron’s refusal to rule out sending Western troops to Ukraine has exposed deep divisions with France’s traditional partner, Germany, which could play into the hands of Russia, analysts warned Wednesday.

    Following a meeting of Kyiv’s backers in Paris on Monday, Macron made his suggestion, prompting a slapdown from German Chancellor Olaf Scholz who insisted there “will be no soldiers on Ukrainian soil sent there by European states or NATO states”

    Din ce apare în presă, Scholz a torpilat propunerea lui Macron de a trimite trupe de orice fel în Ucraina.
    Deci, momentan chestiunea a fost tranșată, Macron a rămas cu buza umflata, spre dezamăgirea unor comentatori, care așteptau mai multă unitate europeană.
    Io zic că vor aștepta mult și bine până când va apărea mult visata unitate europeană.
    Revenind la recrutarea militară, concluzia mea este că ucrainenii sunt epuizați după 2 ani de război și înfrângerea militară a Ucrainei e doar o chestiune de timp.
    Vom vedea cum se vor poziționa statele NATO când rușii vor avansa tot mai mult către Nipru, Harkov, Kiev.Din păcate s ar putea să i vedem pe ruși foarte curând în Harkov, cică in Harkov au scăzut prețurile apartamentelor de la 50000 de euro la 10000 de euro, nici ucrainenii nu mai cred că rușii pot fi opriți

  9. Caudillo says:

    Dany,intr adevăr, nu a fost ușor, mi a luat zile bune să scriu articolul, la partea a doua a fost și mai greu.
    Ideea mea este că sa învățăm din conflictul asta nenorocit din Ucraina, atât din greșeli cât și din performanțele ambilor beligeranți, sper sa reușesc să mi ating scopul prin articolele mele.

    Zelenski__Omul are VOIE sa spuna orice atita timp cat orice spune ajuta Ukraina.
    As fi bucuros daca urmatorul presedinte al RO va face macar un sfert din ce a facut Zelensky pentru Ukraina. Sa nu se inteleaga cumva ca il admir. Consider ca atunci cand ai imbracat camasa de presedinte al unui stat indiferent care , apoi atunci esti dator ca pe perioada mandatului indiferent de stare de pace/razboi sa faci TOTUL pentru țara ta.

    Aici am mari dubii pe ce scrii, dar nu vreau sa intrăm în polemica, ar trebui o analiză militară a războiului, însă din ce am văzut pe postările ucrainene pe Telegram, nici militarii AFU nu sunt de acord cu opinia ta.

    Cum a fost in Valle de los Caídos?

    Nu înțelegeam despre ce scrii, a trebuit să caut pe Google.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Valley_of_the_Fallen

    Nickul Caudillo n are legătură cu Spania, de când scriu eu pe net o singură persoană a ghicit de unde provine.

  10. dany says:

    @Caudillo

    Referitor la Zelensky
    Cu putin noroc pe partea rusilor o sa vedem care e diferenta intre Zelensky si ai nostri conducatori (nu imi doresc asta dar nu se stie!)
    Ca place ori nu, omul a stat langa poporul lui in momente critice, altii in locul lui erau de mult plecati cu averi cu tot. Ca or fi legende /adevaruri in ceea ce priveste incercarile de asasinare nu prea avem de unde sa stim. Dar putem macar o parte din ele sa le intuim
    Ca Zelensky e tare n gura si cam atit si nu l recomanda prea multe pentru functia de presedinte e cu totul alta poveste. Dar ca si la noi si la ei conteaza ce promiti si nu ceea ce faci mai ales cand e vorba de alegeri
    Deocamdata cam prin toata UE nu prea vezi un presedinte care chiar merita sa fie presedinte
    Eu apreciez la Zelensky faptul ca a reusit sa ridice acest popor sa lupte contra rusilor. Chestiune care nu i prea usor de realizat mai ales in zona noastra estica. Imi aduc aminte perfect de bine chestiunile legate de cedarea Basarabiei fara lupta si mai ales atitudinea stramosului CSAT actual
    La fel de bine apreciez faptul ca a influentat pe multi sa i vanda/doneze armament si munitie. Vezi la ai nostri, nu s interesati nici sa cumpere nici sa primeasca donatii de armament si munitie desi se asteapta ca sovieticii sa ajunga la gurile Dunarii
    Ca poate a gresit? Pai de obicei cine nu munceste nu greseste.
    Deocamdata are doua realizari mari cu care nu se pot lauda prea multi:
    -a reusit sa trezeasca in poporul lui dorinta de a lupta contra rusilor
    -a reusit sa aiba o armata care are in acest moment cea mai mare experienta de lupta de pe glob, chiar daca nu i dotata asa cum trebuie, chiar daca a suferit pierderi imense, chiar daca a intrat in defensiva

    Ce nu apreciez la el? Demiterea lui Zalujnai:
    -la teatru poti schimba 10 regizori in doua ore, la razboi nu schimbi cum vrei tu
    -nu schimbi calul castigator la jumatatea meciului
    -Zalujnai a invatat din greselile lui si tocmai acum cand trebuia sa corecteze cu ce a invatat hop si demiterea
    -il inteleg ca are suflet de artist in el, dar sufletul de artist nu prea se pupa cu sufletul militaresc, cu alte cuvinte nu ar fi trebuit sa se amestece in probleme militare

    Da, situatia de pe front e cotoibila, dar nu se stie niciodata
    Infrangerea Ukrainei va deschide o cutie a Pandorei din care principalele puteri nucleare nu prea au cum sa scape cu arsenalul intreg. Si asta da de gandit multora
    Nu uita care sunt garantii Ukrainei din momentul cand ei au acceptat pierderea armamentului nuclear

    In general in situatii de genul acesta se asteapta mutări_șoc de genul Pearl Harbor

    Recomand Valle de los Caídos, ai ce vedea si mai ales de tras concluzii

  11. caucazian says:

    in articolu asta scrie ca ucraineni au capturat soldati rusii care au fost mobilizati in ianuarie
    adica si aia sant disperatii dupa oamenii

    https://www.defenseromania.ro/himars-inca-e-eficient-in-ucraina-pierderi-grele-rusesti-departe-de-linia-frontului_627154.html

  12. Caudillo says:

    Caucazian, sursa originala a articolului menționat de tine este site ul ucrainian

    https://frontelligence.substack.com/p/post-avdiivka-on-the-defensive?publication_id=1565454&utm_medium=email&utm_campaign=email-share&isFreemail=true&triedRedirect=true

    The quality of new recruits continues to deteriorate. As previously reported, in the final phase of the battle for Avdiivka, a group of POWs captured in February had been recruited in mid-January. This suggests hasty efforts to meet objectives by deploying available human resources despite a lack of adequate training. While the high burn rate of fresh recruits may not have an immediate impact on the Russian army, it is anticipated to significantly affect their combat readiness in the months to come.

    După cum vezi , chiar și ucrainenii recunosc că ritmul pierderilor recruților nu are nici un impact imediat asupra armatei ruse

  13. Caudillo says:

    Dany, armata rusa nu mai exista ?

    -a reusit sa aiba o armata care are in acest moment cea mai mare experienta de lupta de pe glob

    Ce nu apreciez la el? Demiterea lui Zalujnai:

    Am gasit multe pareri despre demiterea lui Zalujnai

    Lui Zelensky ii expira mandatul si Zalujnai e foarte popular in Ucraina, era un posibil contracandidat. Si lingaii lui Zelensky au inceput sa-l atace, din generalul de fier ajunsese nebun si betiv.
    Alt motiv de demitere a fost ca Zalujnai se opunea implicarii lui Zelenski in actiubile militare, Zalujnai dorea de exemplu retragerea din Avdiivka air Zelenski s-a opus din motive politice , ii dadea rau in campanie.
    Si s-a dus ca dobitocul in Avdiivka si si-a facut selfie , in loc sa retraga militarii din Avdiivka

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/volodimir-zelenski-a-vizitat-trupele-care-apara-avdiivka-si-si-a-facut-un-selfie-chiar-la-intrarea-in-oras-2631723

    Selfiul lui Zelensky a insemnat sute de militari ucrainieni care au murit s-au au fost abandonati in Avdiivka pentru ca nu li s-a dat ordin la timp sa se retraga.

    Zaluzhny a mai raportat că există riscul ca forțele ucrainene să piardă Avdiivka în 2-3 luni.

    „Inamicul are posibilitatea de a-și concentra forțele într-o anumită direcție. Și pot face ce i s-a întâmplat lui Bakhmut în două sau trei luni. Fiecare bucată de pământ ne este dragă, ne vom apăra exact cât avem putere. Dacă forțele nu sunt suficiente, salvăm oamenii și apoi îi recâștigăm”, a subliniat Zaluzhnyi.

    https://novosti.dn.ua/news/365027-zaluzhnyj-zsu-shhe-perebuvayut-na-okolytsi-mar-yinky-ye-ryzyk-vtraty-avdiyivky-cherez-2-3-misyatsi

    https://www.zdg.md/stiri/stiri-externe/live-text-exista-riscul-ca-fortele-ucrainene-sa-piarda-orasul-avdiivka-in-2-3-luni-afirma-un-oficial-ucrainean-razboi-in-ucraina-ziua-671/

    N-a mai apucat sa-i retraga.

    Mie imi ajung toate ororile pe care le vad cand ma documentez despre conflictul din Ucraina.

  14. Caudillo says:

    Scandal mare in UK și Germania după declarația lui Scholz
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-13138853/Germany-accused-abusing-intelligence-revealing-British-troops-helping-Ukraine-fire-missiles-Putins-forces.html#amp_tf=De%20la%20%251%24s&aoh=17092956977827&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.dailymail.co.uk%2Fnews%2Farticle-13138853%2FGermany-accused-abusing-intelligence-revealing-British-troops-helping-Ukraine-fire-missiles-Putins-forces.html

    Germany has been accused of a ‘flagrant abuse of intelligence’ after Chancellor Olaf Scholz claimed British troops are helping Ukraine launch long-range missiles at Putin’s forces.

    Scholz said on Monday that he would not deliver German-made long-range missiles as it would require German troops to assist on the ground, arguing that following the UK’s lead would make his nation a ‘participant in the war

    Tobias Ellwood, the former chairman of the Commons defence committee, told the Telegraph: ‘This is a flagrant abuse of intelligence deliberately designed to distract from Germany’s reluctance to arm Ukraine with its own long-range missile system. This will no doubt be used by Russia to racket up the escalator ladder.’

    Though it is known that the UK provides Ukraine with intelligence on Russian targets, it is not currently known to what extend support is given to Ukrainian troops in direct military action.

    Norbert Rottgen, a senior MP from Angela Merkel’s former ruling party, the CDU added: ‘The chancellor’s statement regarding France and Britain’s alleged involvement in operating long-range cruise missiles used in Ukraine is completely irresponsible

  15. Caudillo says:

    Sa l cităm pe Scholz

    Scholz said Monday that the Taurus is “a very far-reaching weapon” and added: “What is being done in the way of target control and accompanying target control on the part of the British and the French can’t be done in Germany. Everyone who has dealt with this system knows that.”

    Asked if he’s worried that German soldiers would have to go to Ukraine to control what the missiles target, Scholz said that “German soldiers must at no point and in no place be linked to targets this (Taurus) system reaches,” and added ”not in Germany either.”

    https://apnews.com/article/germany-russia-ukraine-taurus-cruise-missiles-4a7d8da5b1999792b694136af18ab037

    Uite că se întâmplă și la case mai mari, ca liderii politici să vorbească mai mult decât trebuie.

  16. Xv says:

    Dany- in Directia informatii a MStMj. La cercetare in dispozitiv. Iar esti pe langa. Te pomenesti ca stii mai bine ca cei care au facut parte. Cate unitati cercetare in dispozitiv erau si cum erau organizate? Hai, baga, stii? Tu ai auzit de diribau :)))

  17. Xv says:

    Armata Romana nu a avut 300.000 militari, au fost 230.000 FUNCTII inainte de 89. Asta insemnand pe hartie, dupa mobilizare. Nici macar cu Trupele de Securitate, inainte de 89 nu erau 300.000. In MI existau brigazi trupe de securitate (nu DSS), care aveau si unitati speciale, inclusiv parasutisti, nu e vb de USLA, USLA era direct in subordinea DSS si avea exclusiv cadre, nu militari in termen. Alte trupe in MI, brigazile graniceri, Pompierii, Militia. La Militie exista o unitate speciala, din cate stiu infiintata dupa un schimb de experienta cu cehoslovacii, in anii 80. Schimb de experienta sau inspiratie, nu stiu detalii, cei batrani ziceau multe, cate or fi adevarate ei stiu.
    Inainte de 89 erau 8 divizii “mecanizate” in MApN, asta insemnand de fapt motorizate, cu o exceptie, pt ca nr de tancuri/ regiment era inferior si MLI-uri erau in jur de 120, 2 divizii tancuri si o brigada tancuri.
    Deci 4 armate, pe langa ele Marina Militara (BIM si Centrul Scafandri ca unitati de elita) si Garzile Patriotice restu.
    Puneti si Reteaua R (236, 246, 276, numele difera, in fapt cadre si militari in rezerva destinati luptei pe “teritoriul vremelnic ocupat” in caz de invazie sovietica sau din alta directie). In MI- Reteaua S, denumire generica, aceleasi misiuni, dar sub alta comanda si compartimentare.
    Dupa 89 s-au infiintat niste unitati prin vestul tarii, pe langa granita, dar MApN tot nu avea 300.000, de la 230.000 la 300.000 e cale lunga.
    Diribau- munci, toata armata facea asa ceva, cu mici exceptii, pe langa generalizare, au existat si unitati specializate, ei doar asta faceau.
    Si atunci Romania avea dusmani pe absolut toate directiile, eram doar de forma in Pact dupa hotararile de la Malta, pt asta se tot pregatea Ceausescu din 68.

  18. Xv says:

    Aviatia Militara- 4 regimente parasutisti, adica 1/Armata, in rest aviatie VB, transport, legatura, cercetare, regimente elicoptere si unitatile paza obiective, gen depozite munitii sau alte obiectieve ale Aviatiei.
    Dupa 89 a fost schimbata denumirea batalioanelor, astea subt deja detalii.
    Am uitat scolile militare, acolo lista e lunga, pe langa Sibiu si restu erau si scoli maistri samd. La DSS Gradistea etc

  19. Xv says:

    O tema de gandire pt toti.
    Cum putem ajuta mai mult Republica Moldova? Ma refer militar. Si tehnologic-militar, ca tot e numele blogului.

  20. Ion Valcu says:

    Vlad, o tema de gandire mai din prezent: ethos-ul din RM.

    Sau, cum o scos-o e”locventul” KWI: “doo tzari, doo popoare”.
    Nu mai dau iar panseul madamei Maia, ca dau blue screen la gagii din … “stanga Prutului”.
    Cu cat intelegem mai bine de unde le vin lor “resurse” si unde pleaca acele “resurse”, cu atat raspundem cu mai multa precizie intrebarii tale.

  21. caucazian says:

    https://www.g4media.ro/ue-intentioneaza-sa-creeze-un-complex-industrial-de-aparare-pregatit-pentru-razboi.html

    binenteles romania o sa fie pe langa si la asta dar

    “Guvernele care vor cumpăra în comun vor beneficia de scutiri de TVA.”

    “UE ar urma să lucreze la un catalog cu ceea ce este disponibil în întregul bloc”

    noi ce avem ?

    ” Comisia ar urma să sprijine financiar acumularea de stocuri pentru a reduce întârzierile de livrare pentru potențialii cumpărători. Textul prevede o excepție de la Directiva privind achizițiile publice în domeniul apărări”

    “Comisia dorește, de asemenea, să subvenționeze capacitatea de producție cu 1 miliard de euro”

    daca ar exista companii private in romania care chiar creeaza ceva ar putea sa se foloseasca de aceste subventii

  22. caucazian says:

    @xv

    am putea sa ii instruim pe moldove.. pardon pe romanii din stanga prutului cum se foloseste ce le putem dona de ex rachetele antitanc spike
    sau am putea sa ii invadam direct noi primi inaintea ruzzilor ca si asa tot ne acuza ca vrem sai anexam , hai sai anexam atuncii daca tot ne acuza

    sau mai bine sa trimitem omuletii verzi care sa organizeze pe repede inainte un referendum de alipire la romania

    daca romania sta prost la nr de soldatii dapoi romania de la est atunci

  23. Xv says:

    @Caucazian- orice ajutor oficial e obligatoriu in limitele permise de dreptul international si acordurile semnate de Romania, ca nu suntem de capul nostru, suntem in UE, NATO, ONU si conflictele au reguli care trebuie respectate, cel putin oficial.
    Oficios, sigur ca exista marja mult mai mare de actiune, pt ca orice stat isi apara interesele nationale prin mijloace care sunt in zona “gri” si sunt acceptate sau trecute cu vederea in aliante.
    Programe de instruire comune cu militarii de peste Prut sunt de multi ani, s-au intensificat. Donatii de tehnica au fost incepand din 1990, cand au fost trimise arme si tehnica.
    Ei au avut o lunga perioada o atitudine rezervata si prudenta la ideea unei cooperari mai avansate, vorbesc inclusiv de militari tineri din unitati de elita, aflati in functii de comanda, din motive politice. Nu i-a mai interesat pt ca ii ajutau americanii. La fel a fost si la noi. Basescu a mai dinamizat relatiile.
    Rachete AT Spike e complicat, exista regulamente si legi, nu e voie sa donezi orice.

  24. Caudillo says:

    1. Nu avem suficiente Spike nici pentru noi.
    2. Spike e o rachetă Rafael

    https://en.wikipedia.org/wiki/Spike_(missile)

    Deci ai nevoie de permisiunea guvernului israelian ca să o dai dincolo de Prut.
    De ce crezi că nu apare nici o Spike la AFU ?

  25. Xv says:

    Spike au fost cumparate in mai multe transe, incepand cu cele din anii 90 pt Jderi si Socat.La ora aia ca armament AT erau Malyutka si Fagot, pe langa tunurile AT cal 85, 100, 130 mm, AG9 si AG7. Fagot vreo 48, pe la parasutisti/misiuni speciale. Stateam cel mai prost dintre tarile foste comuniste, ceea ce nu mai e cazul.

  26. Caudillo says:

    Spike a fost cumparata si anul asta

    https://www.profit.ro/stiri/politic/foto-video-romania-a-cumparat-fara-licitatie-rachete-antitanc-germano-israeliene-de-sute-de-milioane-de-lei-o-marca-folosita-si-in-razboiul-anti-hamas-din-gaza-21493974

    Valoarea totală a achiziției se ridică la peste 358 milioane lei plus TVA, adică mai mult de 426 milioane lei cu tot cu taxă.

    Acordul-cadru de furnizare de rachete antitanc a fost semnat cu compania Eurospike GmbH, înregistrată în Germania. Aceasta este un joint-venture între producătorii germani de armament Diehl Defence (40%) și Rheinmetall Defence Electronics (40%), plus o subsidiară olandeză a celui israelian Rafael Advanced Defense Systems (20%).

    Furnizorul va livra rachete model Spike LR2, de generația a 5-a, conceput de israelienii de la Rafael.

    Nu stiu cine sta mai prost decat noi la ATGM, ce pot spune e ca Israelul nu da armament in ukraina,ma indoiesc ca va da in Rep Moldova

  27. Xv says:

    Caudillo, alea le gasesti pe net, realitatea exista si in afara surselor deschise varianta internet, eu ti-am spus pe scurt istoricul achizitiilor Spike si comparatia cu vecinii. Ca Spike n-a rasarit acum. Doar sarbii stateau aproximativ la fel de prost ca noi, tot cu Malyutka arma AT principala, pe langa tunuri AT si o serie intreaga de grenade AT pt arme cu tromblon, la infanterie, arme care la noi nu au existat decat izolat. Dar ei produceau si tancuri si mli-uri relativ moderne in anii 80, noi canci. Ce mai aveam noi, niste lovituri AT ceva mai rasarite la tancurile T 55, dar si alea depasite de vremuri.
    Bulgarii produceau AT-5, asa ca eram ultimii, detasati.
    Deci la ora actuala comparativ cu vecinii stam ok dpdv AT. E o imbunatatire clara. Nu stam ok comparativ cu armatele moderne cata vreme tragem de arme vechi fara munitie noua, gandeste-te singur cate sunt. Ideal e sa ai arma noua, munitie noua. Si armele vechi pot fi performante cu munitie moderna. Ex: anticul RPG-7 cu lovitura tandem sau termobarica. Sau lovitura sabot pt tun cal 100 mm. Sabotii respectivi au fost cumparati in anii 90, tot via Israel, ca doar ei ne ajutau, o parte au fost fabricati la noi partial. Dar astea sunt solutiile saracului. Nu prea mai suntem la nivelul asta, dar nici nu stralucim la achizitii. Mijlocul plutonului, viteza turmei.

  28. caucazian says:

    xv tu ai ceva fixatie cu rpg7
    daca carfilu a primit licenta pt pzh3 sper sa scapam de rpg7 cu totul
    iar dupa mintea mea decat sa dam 1500 de euro pt un rpg7 mai bine dam 20 000 de euro pt Nlaw

  29. Caudillo says:

    Caucazian, dronele fpv atât de la ruși cât și de la ucraineni folosesc încărcătura de lupta de RPG 7, deci nu e încă de aruncat RPG 7

  30. Xv says:

    Caucazian, tu stii sa faci diferenta intre un o racheta si un proiectil reactiv nedirijat? Ce generos esti tu cu banii altora. De cate ori tragi cu nlaw? Si unde il produci la noi?

  31. caucazian says:

    stiu sa fac diferenta , si tocmai pentru ca stiu sa fac diferenta prefer racheta
    la o diferenta de bani asa mica
    si cu rpg7 dute trage tu , ca daca nu dai jos tancu sar putea sa fie ultima oara cand mai tragi cu orice
    daca vrei sa vin si eu cu tine pe front am pretentia sami cumperi arme moderne si eficiente , nu rpg7 din anii 60
    daca nu , sa nu va mire ca fug oamenii de armata
    cred ca oameni ar fii mai interesati sasi apere tara daca tara respectiva ar fii dotata cu tot felu de arme moderne , vezi tarile mordice
    in schimb daca vii la mine cu rpg7 ca ii ieftin si facut in tara atunci zic dute tu pe front ca eu merg in spania pe plaja
    ca sa tragi cu rpg7 trebuie sa te apropi la o distanta sinucigasa daca ratezi
    cand vine vorba sa salvezi viata unui soldat sant foarte generos
    si cand a fost sa cumparam de toate nu va-ti intrebat daca le facem la noi acum dintro data va interesati de ce nu se face la noi
    mai ales ca de astea tre sa cumperi cu miile
    licenta pt ea am putea cumpara cum au cumparat polonezi pt spike , dar se pare ca politicieni nu sant interesati sa se faca nimic la noi pe zona militara cu exceptia piranhia si a camioanelor

  32. Caudillo says:

    Caucazian, războiul din Ucraina oferă niște surprize mari.
    CV 90 a fost scos din lupta de RPG 7.
    Acum și un Abrams a fost scos din lupta cu ajutorul RPG 7.
    A fost lovit în șenilă și apoi l au terminat rușii cu drone Upiri Ghost Vampir
    https://youtu.be/HYOx1ggl1ZQ?si=Q1kcrh6p4Fc3KxQM

    Se vede în imagini la al doilea Abrams șenila lovită și ai și explicația că a fost RPG și nu mina

  33. Xv says:

    @Caucazian- AG-7 are lovituri tandem, termobarice, subcalibru moderne, pe langa alea vechi de care iti amintesti tu, poate. Are marele avantaj ca deja e produs si e reutilizabil. Deci nu arunci tubu dupa ce il folosesti. Si exista destule blindate care pot fi perforate si de munitia veche, desi mult mai putine ca la introducere. Calculeaza cat te costa sa inlocuiesti din import toate AGurile 7 si sa cumperi si munitie, ca e simplu cu bani din Monopoly. Daca facem rost de o licenta de AG mai bun, intr-un final, atunci normal ca va fi inlocuit treptat si AG-7. Necazu cu cele moderne e ca sunt si voluminoase si scumpe si in general dispozabile, tubul e aruncat. Sunt mult mai precise si perforeaza mai bine, unele au si scf montat, dar scf au si variante mai vechi, iar scf e deja exces pe un AG.

  34. caucazian says:

    eu nu spun ca rpg7 nu ii eficient
    mai are si el norocu lui
    eu spun ca nlaw ii SI MAI eficient
    daca ucraineni nu primeau nlaw la inceputul invaziei si se bazau doar pe rpg7 si ce mai aveau ei acuma erau tancurile in kiev

  35. Xv says:

    Caucazian, ei primesc armament gratis. Cer si primesc. E o singura tara atacata, nici macar nu e in NATO si tot NATO trimite puhoi de tehnica.
    Scenariile posibile in care sa fim noi in conflict sunt cu totul altele. Mai trebuie sa avem si noi ceva prin curte, cat mai mult.
    AG-7 merge in continuare, lovituri tandem, termobarice si un avn, un aparat optic modern, poate fi reflex, dar alea-s de import. Asa ca tot IOR sau ProOptica sunt baza, fac si ei.
    E o prostie sa renuntam la arme inca eficiente si modernizabile cu bani putini.
    Compara greutatea si volumul unor ag-uri moderne de unica folosinta cu ce poate cara un antic, vechi AG-ist cu un servant. Cate lovituri ai diferenta? Stai in transee si ai stiva de NLAW e una, dar mai exista si situatii cand te trezesti si iti dai seama ca ai visat.

Leave a Reply