Extraordinar, episodul 5

 

Nevoia te invata: iranienii (cu ceva ajutor extern, se pare) au reusit sa modifice rachetele HAWK  pentru a fi lansate de aparatele F-14.

Desi nu exista date sigure in ceea ce priveste performantele sistemului rezultat, e foarte probabil ca raza de actiune a rachetei sa fie substantial mai mare de 100km, partea mai putin clara fiind capacitatea radarului AWG-9 de a ghida HAWK la distanta maxima de zbor. AWG-9 a fost conceput pentru a ghida rachetele AIM-54 Phoenix care aveau insa un sistem de ghidare radar activ ce elimina necesitatea iluminarii tintei de catre avionul lansator, pe ultima partea a traiectoriei.

Cireasa de pe tort: iranienii au reusit sa copieze HAWK si sa-l produca local sub denumirea de Mersad, o versiune  imbunatatita, zic ei, fata de originalul de productie americana mostenit de pe vremea Sahului.

 

 

Nu ca imbunatatirile ar fi o problema foarte complicata, e vorba totusi de un sistem livrat in anii ’70, dar Iranul este acum sub un embargou destul de strict. Daca nu ne-am ascunde in spatele motivelor legale pentru care nu este practic posibil, ar fi Romania de acum capabila macar din punct de vedere tehnic de ceva similar?

Probabil ca nu ne-ar placea raspunsul, din fericire avem scuze credibile la indemana.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.